Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Vand Proiect AI cu ChatGPT 4(Gene...

E-Mail in serie prin Excel si Out...

Modul alimentare rulou/jaluzea ex...

Recuperare fișiere dupa form...
 Aplicatii stress test RAM

Asigurare auto hibrid

Asus B550M - PC-ul nu porneste di...

Tzanca Uraganu - Inconjurat de Fe...
 explicatie montaj breadboard

3 Doors Down - Kryptonite

Semnalizati cand virati pe un dru...

Succesiune - mostenire apartament...
 Donez Siofor de 1000mg ( diabet t...

Izolatie intre parter si etaj

Hranirea pasarilor din orase -pro...

[unde] goarna tramvai
 

Pleci pe munte?

- - - - -
  • Please log in to reply
34 replies to this topic

#1
FlorinManea

FlorinManea

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 827
  • Înscris: 26.07.2005
Cum ne comportăm în timpul drumețiilor?
-----------------------------------------------------------------------------------
Articol preluat cu acordul autorului,  Dimitriu Oleg .
-----------------------------------------------------------------------------------

In ultima vreme, observ că tot mai mulți oameni sunt nemulțumiți de comportamentul unor semeni de-ai noștri, care se manifestă total nepotrivit față de cei din jurul lor, sau față de natură. Trebuie să vă mărturisesc că și pe mine, ca și pe mulți dintre dumneavoastră, cred, mă deprimă cumplit.

Îmi dau seama că unii dintre aceștia se comportă atât de neadecvat din cauză că nu le-a spus nimeni cum trebuie să se comporte în asemenea situații, sau așa, pur și simplu din răutate, nesimțire, etc.

De aceea voi încerca, să grupez câteva reguli de comportament, sau manifestare în timpul drumețiilor noastre. Aceste reguli au fost extrase și pe alocuri completate, din cartea ,,Drumețind prin... drumeție”, editura Albastros 1981, scrisă de inimoșii Claudiu Vodă și Nicolae Predescu. Vă mărturisesc că și acum recitesc pasaje din ea cu o plăcere copilărească.


-Locul unde ați poposit și ați mâncat să nu iasă cu nimic în evidență din cadrul înconjurător firesc, după ce l-ați părăsit. Nu faceți focul în pădure în nici o împrejurare!

- Nu poluați în nici un fel natura. Nu aruncați la întâmplare ambalaje, borcane, sticle, cutii, hîrtii... Depuneți toate resturile într-o groapă pe care o astupați cu pămînt, nisip sau pietre. Dar cel mai indicat este să le cărați jos și în prima localitate să le aruncați în locuri special amenajate.

- Marcajele și tăblițele indicatoare, semne atât de prețioase în drumeția de munte, nu trebuie stricate sau „îmbogățite" cu inscripții, mesaje, desene etc. Nu vă „distrați" niciodată schimbîndu-le direcția; poate fi un fapt cu consecințe grave pentru cei ce vin după voi.

- Nu vă scrieți numele pe scoarța copacilor, stânci, stâlpi indicatori, pereții peșterilor sau alt „loc vizibil".
Amintiți-vă de cuvintele lui Calistrat Hogaș: „Toți câți trecuseră pe aici, călători, poate, ca și mine, își zgîriaseră numele lor în scoarța netedă a fagilor. Cu drept sau fără drept, găseam vinovați, în gândul meu, pe toți acești zgârietori de copaci, care avuseseră deșertăciunea vrednică de râs de a-și eterniza numele în pustiu; și cu atât mai mult îi găseam vinovați, cu cât mi se părea mie că urma omului în aceste locuri răpea ceva din măreția singurătății și se amesteca jignitor în sublimul întregului".

- Cînd vizitați o peșteră, chiar nepăzită, nu rupeți stalactite sau stalagmite!

- Când porniți la drum, luați numai atâtea bagaje cât sunteți siguri că le puteți transporta singuri, fără a fi nevoie ca pe traseu să faceți apel la altcineva care să vă poarte rucsacul sau măcar o parte din obiecte.

- Nu lăsați tovarășii de drum să vă aștepte. Punctualitatea trebuie să fie o calitate indispensabilă oricui, nu numai în drumeție (este o problemă de onoare). Un tren pierdut sau rătăcirea de colectiv din cauza unei întârzieri de câteva minute poate rata programul întregii excursii. Căutați să ajungeți la punctul de întâlnire cu câteva minute mai devreme decât ora stabilită.

- In tren sau autocar, fiți politicos cu cei din jur. Dacă aveți cunoscuți printre persoanele din compartiment, salutați-i. Răspunsul la salut este, pentru un om politicos, obligatoriu. Primul salută bărbatul cel mai tânăr. Dacă dați mâna cu cei cunoscuți, evitați să le întindeți o mână moale. Persoanele în vârstă oferă mâna celor mai tineri și niciodată invers. Se întinde totdeauna mâna dreaptă. Dacă o situație excepțională vă obligă să dați mâna stingă (dreapta, de pildă, e ocupată cu bagaje), sunteți obligat să vă cereți scuze. Nu rețineți ,și nu strângeți „voinicește" mâna care vi s-a oferit. Cînd dați mâna cuiva, scoateți mănușa.

- Căutați să vă aranjați bagajele și să ocupați locul în compartiment sau autocar fără a-i deranja pe ceilalți călători.

- În călătorie căutați să nu ieșiți cu nimic din comun: adoptați o ținută decentă, corespunzătoare sexului și vârstei. Grija față de felul cum vă îmbrăcați este o dovadă de respect față de voi și, mai ales, față de alții.

- Nu vă antrenați în discuții zgomotoase și nesfârșite cu colegii de grup sau călătorii din compartiment.

- Șușotelile, comentariile, chiar strecurate la ureche, nu sunt politicoase, deranjează pe ceilalți călători.

- Nu folosiți aparatul de radio sau casetofonul decât dacă aveți garanția că nu deranjați, pe nimeni cu sunetele lui; în prealabil cereți permisiunea asistenței.

- Ajutați-vă ori de câte ori este nevoie tovarășii de drum, excursioniști din alte grupuri și străduiți-vă să nu le faceți greutăți de nici un fel. Fiți atent la ceea ce se întîmplă în jur și interveniți când puteți fi de folos.

- Aveți încredere în colectivul și conducătorul excursiei; sprijiniți-l de fiecare dată când este nevoie.

- Admirați peisajul fără exclamații stridente.

- La cabană respectați liniștea celorlalți turiști. Țipetele, strigătele, comportarea zgomotoasă nu sunt făcute pentru jocurile de cabană. Râdeți cu decență. Cînd se râde nu se astupă gura cu mina.

- Dacă sosiți seara târziu la cabană, instalați-vă cu cât mai puțin zgomot. Veți aprecia această dovadă de politețe față de ceilalți când și alții vă vor trata la fel. Ușile se închid și se deschid încet, cu mîna, și nu se trîntesc. Nu fugiți pe culoare.

- Peste tot păstrați curățenia. înainte de a intra în cabană, ștergeți bine încălțămintea, scuturați-vă picioarele de apă sau de zăpadă, dacă este cazul.

- Grija față de bunurile obștești este o îndatorire cetățenească. Nu le deteriorați. Respectați și păstrați cu grijă inventarul cabanei. Nu credem că ar fi cineva în stare să se culce pe pat cu bocancii în picioare sau să-și șteargă mîinile sau încălțămintea pe fața de masă, perdele, pături.

- Dimineața, înainte de a pleca, faceți patul în care ați dormit pentru a-l lăsa așa cum l-ați găsit.

- Cînd sunteți în drumeție, mergeți în ordine, liniște și cu decență. Pe șosele și drumuri publice se impune cunoașterea și respectarea cu strictețe a regulilor de circulație. Fiecare participant va rămâne în câmpul vizual al celorlalți.

- Ajutați-vă ori de câte ori este nevoie tovarășii de drum, excursioniști din alte grupuri și străduiți-vă să nu le faceți greutăți de nici un fel. Fiți atent la ceea ce se întîmplă în jur și interveniți când puteți fi de folos.

- Prin locurile pe unde treceți puteți întâlni păsări și animale rare ori specii de plante unice care vă bucură privirea și vă trezesc emoții plăcute, de neuitat. Admirați-le cu discreție, eventual fotografiați-le, dar nu le faceți nici un rău. De pildă Capra neagră, podoabă de rară frumusețe și agilitate a înălțimilor și a crestelor inexpugnabile, dă munților noștrii un semn de noblețe și-i așază sub pecetea peisajelor inedite.

- Poienile populate cu narcise sunt adevărate bijuterii înflorate și parfumate ale naturii, simboluri ale gingășiei și purității. Nu le culegeți florile! Buchetele se vor ofili repede și zadarnic, dar prin acțiunea voastră nesăbuită veți răpi altor călători bucuria de a le vedea acolo unde florile cresc. Dăinuirea lor în stare sălbatică reprezintă un adevărat miracol al ecosistemului carpato-dunărean.

- Nu rupeți, ci ocrotiți cu respect toate acele plante rare care sunt în paza legii și a omeniei. Dintre acestea, vă amintim doar câteva:

*garofița Pietrii Craiului(Dianthus callizonus)-> plantă unicat mondial, care poate fi întâlnită numai pe pajiștile și în pădurile Pietrei Craiului;

*floarea de colț, albumeala (Leontopodium alpinum) care crește pe stâncăriile prăpăstioase din etajele montane;

*sângele voinicului (Nigritella nigra șiN. rubra), două specii de orhidee care viețuiesc mai ales în pășunile alpine și subalpine;

*usturoiul cheilor (Allium obliquum), ce poate fi întâlnit în țara noastră numai la Cheile Turzii, etc.


Ca o concluzie, aș dorisă dau aceea definiție a democrației, pe care am aflat-o încă dinainte de 1989 și care sună cam așa:

,,în democrație ai voie să faci orice vrei și orice te taie capul, dar cu o condiție, și anume, să nu-l deranjezi pe cel de lângă tine ,,

Edited by ferrellroo, 22 February 2011 - 20:32.


#2
doctorwho

doctorwho

    Softpedist

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,069
  • Înscris: 11.05.2009
degeaba
romanu' cand merge la munte ia vreo douj de kile de bere si vreo 5 de mici si ceafa de porc sa faca un gratar,apoi bea sa faca burtoaca mare si arunca deseurile pe unde apuca

Edited by doctorwho, 26 July 2010 - 21:37.


#3
sandel_u

sandel_u

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,663
  • Înscris: 21.11.2009

View Postdoctorwho, on 26th July 2010, 22:30, said:

degeaba
romanu' cand merge la munte ia vreo douj de kile de bere si vreo 5 de mici si ceafa de porc sa faca un gratar,apoi bea sa faca burtoaca mare si arunca deseurile pe unde apuca
Tu cum procedezi cand mergi la gratar?

#4
tfbogdan

tfbogdan

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 247
  • Înscris: 22.04.2009
mare lucru ar fi daca macar jumate din populatia romaniei ar aplica macar jumate din regulile astea...pe care toti ar trebui sa le stie dinainte sa mearga la scoala chiar..

#5
connectorxp

connectorxp

    Avid mountaineer.

  • Grup: Moderators
  • Posts: 14,880
  • Înscris: 14.11.2004
Sa speram ca va fi sticky.

Pentru multi, a merge la munte inseamna a urca cu telecabina pana pe platou si a face poze cu Sfinxul sau Babele, eventual si cocotat pe ele, sau a face trasee in haine de strada, a lasa in urma cat mai multa mizerie, a "zapacii" marcajele si alte comportamente de primate.

Mai sunt si zone in care acest geni de oameni nu au acces, din varii motive si acolo chiar ai ce sa vezi, mai bine zis nu ai sa vezi gunoaie pe jos, cocalari si alte "specimene".

Pe langa regulile astea, asi da o regula, in care cei de la salvamont sa emita amenzi pentru cei care produc pagube, intra in diverse locatii fara echipament, fie care reusesc sa treaca de acea zona sau raman blocati acolo si cer ajutor, etc.

#6
anabia

anabia

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,064
  • Înscris: 07.01.2010
E diferenta de la a merge PE munte si a merge LA munte. Pe munte merg doar pasionatii, cei care stiu ce inseamna muntele, care respecta muntele si natura si cei care vor miscare si sanatate in aer curat. E o specie pe cale de disparitie. In schimb se mareste ingrijorator specia sedentara cu sunci la vedere care merg la munte cu pet-uri la 2,5l de bere, mici, carnati si scaricica.
Am ramas blocat(stupefiat) anul trecut pe Transfagarasan cate specimene faceau gratarul in orice loc, altii se filmau in mers, altii se pozau la lac, spre varf am stat cam o ora la coada pentru ca sus erau comercianti cu kitsch-uri si branza de burduf, era o imbulzeala de nedescris :wallbash:
Din pacate asta e turismul montan in Romania, gratare, nesimtire si sedentarism.

ForinManea, ce ai scris e de bun simt si se adreseaza primei categorii(care cunoaste foarte bine ce ai scris)
Pentru cealalta categorie e degeaba, ei sunt opusul, distrug natura(si pe ei insisi) nu o conserva

#7
connectorxp

connectorxp

    Avid mountaineer.

  • Grup: Moderators
  • Posts: 14,880
  • Înscris: 14.11.2004
Eu zic ca nu sunt pe cale de disparitie, doar ca sunt raritati, gen masinile hibride printre diesel-uri :), personal vad destui oameni care sunt pregatiti "de atac", de la omniprezentii bocanci, rucsac si o bluza cu maneca lunga, pana la cei care au cordeline si pioleti, atasate de rucsac + izoprene si corturi.

Imi amintesc, cand am fost in Aprilie cu trenul, pana in Busteni, cand am coborat in gara, mare parte din tren a coborat acolo si a luat-o care pe ce traseu a putut, iar la intoarcere, s-a umplut trenul si excusionistii se distingeau usor de simplii calatori.

Chiar ma bucur cand vad cate un om de genul, iar fericirea e si mai mare cand vezi un grup, desi eu in sinea mea ma supar ca nu am atata timp cat imi doresc sa am, sa dedica acestui sport.

Ma consolez cu un abonament la "panou" si o escapada pe la munte.

Astept sfarsitul lui august, in care o saptamana o dedic muntelui, ramane sa fac calcule privind traseele si cu cine mai merg, ca in perioada asta, toti prefera marea.

Ce trebuie facut? simplu: campanie de promovare a turismului montan, sensibilizarea oamenilor vis-a-vis de respectarea si protejarea naturii, investitii mai insemnate in acest sector, ca de relief nu ducem lipsa, daca facem comparatie cu alte tari mai civilizate.

#8
ionel.sat

ionel.sat

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 815
  • Înscris: 26.11.2005
mi-am amintit o poezie a lui Marin Sorescu despre munte, insa ultima strofa tare mi-a placut:

Muntele

Țin locul unei pietre din pavaj,
Am ajuns aici
Printr-o regretabilă confuzie.

Au trecut peste mine
Mașini mici,
Autocamioane,
Tancuri
Și tot felul de picioare.

Am simțit soarele până la osii,
Și luna
Pe la miezul nopții.

Norii mă apasă cu umbra lor,
De evenimente grele
Și importante
Am făcut bătături.

Și cu toate că-mi suport
Cu destul stoicism
Soarta mea de granit,
Câteodată mă pomenesc urlând :

Circulați numai pe partea carosabilă
A sufletului meu,
Barbarilor !

#9
andr3y1987

andr3y1987

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 113
  • Înscris: 04.09.2009
cum zicea si @anabia... sunt unii oameni care iubesc muntele si il respecta. care se duc la/pe munte pt ca se simt bine in asemenea locuri. si pt ca stiu sa aprecieze frumusetile naturii.

insa exista un grup mult mai mare care ar trebui sa aiba interdictie pt orice e legat de munte. nici macar sa nu aiba voie sa se gandeasca la munte.
vezi mergand prin tara, prin zonele de munte, pe malurile raurilor... corturi, multe corturi. oameni care nu au nici o tangenta unii cu altii. se duc si stau la gramada ca vezi doamne e mai frumos acolo si e langa apa, si pot sa faca un gratar, sa asculte o manea... si e bine ca mai sunt si alti oameni prin zona. aia nu au nici o tangenta cu muntele. multi sunt indivizi care ar fi vrut sa se duca la mare. dar nu aveau bani si/sau timp si au zis sa se duca sa faca un gratar undeva la munte. da' gratarul nu poate sa se faca si acasa?? in gradina?? sau daca stai la bloc... poti sa il faci si pe aragaz.

eu din fericire provin dintr'o familie iubitoare de munte. cand mergem printr'o zona montana, nici nu iti dai seama ca suntem acolo. asa liniste e. insa de multe ori avem ocazia sa ne dam seama ca vine cineva din fata sau din spate, cu minute bune inainte sa ne intalnim cu respectivul grup. unii oameni fara strigate nu pot sa paseasca, cred.
cat despre aruncatul de gunoaie... asta tine de educatia de zi cu zi. locuiesc in Arad si pot sa zic ca e un oras destul de murdar. nu exagerat, dar destul. si am ocazia sa vad oameni mergand pe strada si aruncand ambalajul de la ce au consumat, pe jos.fara sa se uite stanga-dreapta. daca as sti ca rezolv ceva le'as da cate una in cap. dar oricum e degeaba. pai, oamenii aia cand merg la munte... deja e clar ce se intampla dupa ce termina de bagat in ei.

e pacat ca se intampla asa ceva. nu stiu cum or fi strainii. cum se poarta cu natura din tarile lor. insa am vazut un reportaj mai pe la inceputul verii cand venisera un grup de straini si strangeau mizeria de pe litoral. de printre turisti.  si aia nici macar nu se oboseau sa puna mana sa ajute. ba pe unu il intrebase reporterul ce parere are despre straini si a zis ca e ok ce fac. bravo lor. dar cand l'a intrebat daca nu ii ajuta si el... "pai nu pot. ca tre sa termin berea".
LIPSA DE EDUCATIE!!

#10
SundanceKid

SundanceKid

    Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 978
  • Înscris: 21.04.2009
Am fost o tura scurta pe Ceahlau acum vreo doua saptamani, o dusa si'o venita.

M'am dus sa platesc taxa la salvamont si am stat putin sa vorbesc cu ei.. Lucrez mult cu tineri, copii, stundenti si elevi, asa ca i'am intrebat daca nu ar avea nevoie de ajutor pentru marcare sau ecologizare prin zona, asa, la un sfarsit de saptamana.

Mi'au zambit si multumit, iar apoi au spus ca (tineti'va bine) nu mai e nevoie... Ca romanii au inceput sa invete si nu mai lasa gunoaie.
Sunt convins ca sunt si unii care lasa, dar probabil nu mai e ca inainte.. oricum, m'a impresionat raspunsul lor.

In weekend m'am intalnit in vama cu un alpinist profesionist, care a construit parte din cabanele muntilor nostri, dar care acum munceste in strainatate.. I'am povestit si lui. I'a venit sa planga..

Na, sa fie.

Attached File  17092011259.jpg   1.02MB   80 downloads

#11
connectorxp

connectorxp

    Avid mountaineer.

  • Grup: Moderators
  • Posts: 14,880
  • Înscris: 14.11.2004
Usor, dar sigur, incep si romanii sa prinda ideea cu gunoaiele in natura si in afara de locatiile batute de pantofari, cele mai izolate/extreme sunt curate, de ex. in Apuseni nu am vazut atata mizerie ca in Bucegi.

Revin din tura cu poze si sa vad daca s-a schimbat ceva pe acolo, sper ca in bine.

#12
FlorinManea

FlorinManea

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 827
  • Înscris: 26.07.2005
Am fost in Apuseni, sunt curatei, cel putin in zonele in care le-am drumetit. Vr Cucurbata Mare (sau Vf Bihor), Cheile Galbenei, Cetatile Ponorului.
Acum sunt placut impresionat de Buila Vanturarita. Super zona.

#13
connectorxp

connectorxp

    Avid mountaineer.

  • Grup: Moderators
  • Posts: 14,880
  • Înscris: 14.11.2004
De doi ani ma chinui sa ajung in Buila Vanturarita, dar tot aman sau nu mai ajung. Iar la anul nu intra in calcul, avand in plan turul europei cu masina si oprire in puncte cheie si drumetii pe acolo.

#14
Tiby_med

Tiby_med

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,231
  • Înscris: 29.06.2010
Si eu am vrut sa ma lipesc de o gasca care mergea acolo si n-am mai reusit sa merg cu ei.
Vroiau sa profite de iesirea pe munte si sa faca o oprire si prin nu stiu ce sat de acolo si baile noroioase parca... nu mai tin minte cum era traseul si ce obiective erau pe acolo. Imi pare rau ca n-am reusit sa merg.

#15
connectorxp

connectorxp

    Avid mountaineer.

  • Grup: Moderators
  • Posts: 14,880
  • Înscris: 14.11.2004
Poate la anu' facem o iesire, ca pana atunci pun si GPL la masina, ca in turul continentului vreau sa ies cu ea echipata deja. Dar o tura de maxim 2 zile.

Edited by connectorxp, 19 September 2012 - 23:31.


#16
Tiby_med

Tiby_med

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,231
  • Înscris: 29.06.2010
Bun Posted Image
Poate si la iarna.

#17
connectorxp

connectorxp

    Avid mountaineer.

  • Grup: Moderators
  • Posts: 14,880
  • Înscris: 14.11.2004
Nu stiu ce sa zic de creasta, ca cineva care a fost acolo a zis ca nu e cea mai facila, raportat la teren. Dar piolet avem, coltari da, haine de iarna la fel, pofta de mers la fel :) Si asa poate mai scot pe cate unul din casa care au uitat cum e sa mergi la munte iarna.

#18
Tiby_med

Tiby_med

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,231
  • Înscris: 29.06.2010
Piolet n-am, coltari n-am, dar am de unde face rost. Haine sunt, chef de umblat oricand, mai prost stau cu colegii de drumetii. Deastia chiar greu fac rost.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate