Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...

Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11
 securitate - acum se dau drept - ...

Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...

De unde cumparati suspensii / gar...

[UNDE] Reconditionare obiecte lemn
 Infiltratii casa noua

sugestie usa interior

ANAF si plata la selfpay

Imprimanta ciss rezista perioade ...
 Garmin fēnix 7 / PRO / Saphi...

Care sunt cele mai mari regrete a...

Alfa Romeo Stelvio 2.2 jtd

Intrebari srl nou
 

Investitii "verzi" pe teritoriul Romaniei.

- - - - -
  • Please log in to reply
47 replies to this topic

#1
porphyrogenitus

porphyrogenitus

    priveste profund

  • Grup: Validating
  • Posts: 23,297
  • Înscris: 30.10.2005
Un topic despre investitiile "verzi" de pe teritoriul Romaniei. Discutii generaliste despre energiile nepoluante.

Quote

Parc eolian de 272 MW, dezvoltat de Enel in Dobrogea

Enel Gren Power Romania a ajuns la un acord cu Elcomex, un grup din Romania activ in sectorul energetic, pentru dezvoltarea unui parc eolian de 272 MW in zona Dobrogea, potrivit unui comunicat citat de Newsin.


"Proiectul, de 272 MW, situat in judetul Constanta, la circa 30 km de coasta Marii Negre, va fi conectat la reteaua nationala detinuta de Transelectrica, de indata ce va deveni operational", se arata in comunicat.

Potrivit acestui acord, Enel Green Power Romania are optiunea de a cumpara compania de proiect, dupa ce toate autorizatiile necesare vor fi obtinute.

"Enel Green Power Romania ii va acorda in avans companiei Elcomex o contributie pentru costurile de dezvoltare aferente, care va fi returnata in cazul in care Enel Green Power Romania decide sa nu isi exercite optiunea de cumparare", mai informeaza compania.
sursa

#2
Selam

Selam

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,804
  • Înscris: 04.02.2007
Parc eolian in largul Marii Negre, in dreptul Navodari-ului.

http://www.incont.ro...arii-negre.html

Edited by Selam, 18 July 2010 - 13:45.


#3
zoran08

zoran08

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 27
  • Înscris: 24.09.2008
salutare! poate sunt putin off-topic dar sper sa fiu iertat.

Am vazut un reportaj la teleu, acum ceva luni de zile cu un nene ce dorea sa construiasca un parc eolian in dolj. printre "miile" de aprobari de care avea nevoie (unele cu rost dar foarte multe fara nici un dumniezau), una mi-a ramas in cap si anume: pentru autorizatia de mediu avea nevoie sa faca un studiu asupra faunei din zona , in special pasari. trebuia stabilit tipul de pasari ce zboara in zona, la ce inaltime zboara, in ce zile zboara, perioada in care depun oua, daca erau pasari cu "resedinta" in zona sau doar in trecere plus alte cateva aliniate doar la capitolul pasari.

Daca trebuie respectat asa ceva, cine dracu' mai face ceva? Companiile ale multinationele ce tot anunta ca fac parcuri eoliene, sau chiar au facut cred ca trag niste sfori, niste spagi, ori se lasa de treaba asta si se intorc de unde au venit.

Aha, o mai zis in reportajul cu pricina ca metodologia de obtinere a autorizatiei a fost conceputa de  Electrica, hotii naibii, noroc ca sunt legi la nivel european ce obliga toate tarile membre sa creasca si sa favorizeze productia de energie verde, ca altfel nu pupam noi  casa verde sau moristi si panouri prin bataturile noastre.

Sper sa nu vina vremea in care din 100 de kw produsi moca, pe carca vantului sau soarelui, sa livrezi 16kw la electrica moca, ca "in tara asta orice venit se impoziteaza".

Sanatate!

#4
blimpyway

blimpyway

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,954
  • Înscris: 03.11.2005
Ba da, electrica e distribuitor si ca orice distribuitor poate sa puna adaosuri si de 50%. Dar in domeniul eolian se castiga in primii ani poate mai mult din certificate verzi in baza carora se amortizeaza investitia rapid.

#5
blimpyway

blimpyway

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,954
  • Înscris: 03.11.2005

View Postzoran08, on 22nd July 2010, 00:16, said:

...
printre "miile" de aprobari de care avea nevoie (unele cu rost dar foarte multe fara nici un dumniezau), una mi-a ramas in cap si anume: pentru autorizatia de mediu avea nevoie sa faca un studiu asupra faunei din zona , in special pasari. trebuia stabilit tipul de pasari ce zboara in zona, la ce inaltime zboara, in ce zile zboara, perioada in care depun oua, daca erau pasari cu "resedinta" in zona sau doar in trecere plus alte cateva aliniate doar la capitolul pasari.
...
Pai foarte bine - una din justificarile in promovarea energiei eoliene este ca celelalte surse sunt mai poluante si dauneaza faunei, florei si mediului in general. E normal ca niste cavaleri ai protejarii mediului sa fie capabili sa demonstreze ca asta sunt cu adevarat. Ce daca trebuie sa angajeze specialisti care sa faca studiile cu pricina... e parte din investitie, oricum primesc si beneficii (certificate verzi) din partea producatorilor de energie "maro"  ca penalizare ca energia lor nu e  la fel de "verde".  Altfel s-ar putea ca fochistu de la termocentrala sa se supere si sa zica "Auzi nene da de ce tre sa-i dau eu bani lu gabi de la dolj cu eoliana, s-a facut vreun studiu care sa ateste ca el dauneaza mai putin decat mine?"

Quote

...
Sanatate!
exact asta e ideea si cu grija pentru natura... ca-i mai buna decat toate!

Edited by blimpyway, 22 July 2010 - 20:53.


#6
zoran08

zoran08

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 27
  • Înscris: 24.09.2008
eu nu vreau sa se creada ca nu dau "un leu" pe natura, proiectul viitoarei case contine si paqnouri de toate felurile si "morisca" dar chestia cu ouale si tranzitu' pasarilor mi s-a parut un fapt descurajator pentru potentiali concurenti electrica si nu unul incurajator pentru natura.
Cum am zis mai sus am si eu in vedere sa investesc in energie verde dar recunosc ca in primul rand pentru economie la facturi si doar in al 2-lea rand pentru motive de poluare.  

Don't hate me, sunt si eu fan "Captain Planet"

Sanatate!

#7
porphyrogenitus

porphyrogenitus

    priveste profund

  • Grup: Validating
  • Posts: 23,297
  • Înscris: 30.10.2005
Compania americană Concorde Developments a anunțat  construirea a două parcuri eoliene, pentru care a primit subvenții de la  Guvernul României și de la Comisia Europeană, potrivit PR Newswire.

Concorde Developments a primit autorizațiile pentru construcția unui  parc de 45 MW la Tulcea. Proiectul, deținut în totalitate de compania  americană, are o valoare de 90 de milioane de euro. Grupul american va  folosi turbine eoliene produse în Canada și spune deja că are încheiate  contracte pentru vânzarea energiei electrice produse aici.


În plus, Concorde se află acum în negocieri cu un gruzp grecesc   pentru a cumpăra un proiect eolian pentru care există toate  autorizațiile din partea autorităților române, proiect situat în aceeași  zonă. Valoarea lui este de 260 de milioane de euro, iar capacitatea se  ridică la 120 MW. Compania americană spune că există deja un contract de  furnizare a energiei, care va fi preluată de Enel.

Președintele Groupe Concorde Development, Alex Taranu, a declarat că  aceste contracte sunt rezultatul “a trei ani de investiții și negocieri.

Groupe Concorde Developments desfășoară operațiuni în Europa din 2005, iar în Statele Unite din 2007.

sursa

Edited by paradigmatic, 17 May 2011 - 14:44.


#8
porphyrogenitus

porphyrogenitus

    priveste profund

  • Grup: Validating
  • Posts: 23,297
  • Înscris: 30.10.2005
Eolienele au produs în trei luni cât într-un an.

Turbinele eoliene din Dobrogea au produs în primele trei luni  ale anului cât în tot anul trecut, această energie fiind suficientă  pentru iluminatul unui oraș cu 100.000 de locuitori timp de un an  de zile. Pentru prima dată în rapoartele lunare realizate de Autoritatea  Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) energia  eoliană își face loc între cea nucleară, termo sau hidro, în prima  lună din 2011 ponderea acesteia în totalul producției fiind de  0,8%.

"La circa 650 MW instalați de energie eoliană, sistemul  energetic național funcționează normal datorită rezervelor  suficiente (în alte sectoare, cum sunt cele hidro sau pe gaz -  n.red.) De fapt, este posibilă preluarea unor producții din  centralele eoliene de până la 3.000 MW fără restricții", a spus  Octavian Lohan, directorul general adjunct al Transelectrica.  

Producția de energie eoliană este de 50 de ori mai mare în primul  trimestru față de aceeași perioadă din 2010.
În primul trimestru din 2011, transportatorul de energie a  eliberat peste 281.000 de certificate verzi în contul tot atâtor  MWh de energie eoliană pro­duși, față de aceeași perioadă din 2010  când erau produși 5.268 MWh în contul cărora Transelectrica a emis  certificate verzi.

Creșterea se explică prin faptul că proiectele  mari, așa cum sunt cele realizate de CEZ, Enel sau Energias de  Portugal, au fost finalizate la sfârșitul anului trecut.
2011 devine astfel primul an în care energia verde ar putea juca  un rol important în structura producției de energie din România, cu  o cotă de circa 5%. În 2015, energia verde ar putea ajunge la circa  15% din tot curentul produs local.
sursa

Edited by paradigmatic, 24 May 2011 - 07:59.


#9
blimpyway

blimpyway

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,954
  • Înscris: 03.11.2005
Ce intelege el prin energie verde? Ca avem si hidrocentrale care dau peste 25% din productie.

#10
porphyrogenitus

porphyrogenitus

    priveste profund

  • Grup: Validating
  • Posts: 23,297
  • Înscris: 30.10.2005
important este trendul.

#11
keta

keta

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,834
  • Înscris: 31.12.2007
@Blimpy, hidrocentralele reprezinta energie verde, (daca nu suntem carcotasi si luam in calcul energia neagra folosit pentru realizarea lor)

#12
porphyrogenitus

porphyrogenitus

    priveste profund

  • Grup: Validating
  • Posts: 23,297
  • Înscris: 30.10.2005

View Postketa, on 24th May 2011, 20:19, said:

@Blimpy, hidrocentralele reprezinta energie verde, (daca nu suntem carcotasi si luam in calcul energia neagra folosit pentru realizarea lor)
Este discutabil.
Hidrocentralele produc blocaje și difuncții în ecosisteme deci în opinia mea nu prea sunt verzi.

Eolienele și fotovoltaicele, cel puțin până acum, sunt mai neutre.
Acum, dacă studiem profund problema, ce înseamnă asta în polenizare sau migrația păsărilor, în cazul eolienelor sau ce înseamnă lipsa soarelui pe solurile acoperite de câmpuri de fotovoltaice ?
Poate suntem superficiali.

În fond, se preia o energie care în mod normal aparține naturii și este redirecționată artificial în altă parte. Ecosistemul tot suferă.

#13
Megawatt

Megawatt

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 37
  • Înscris: 10.05.2009
Studiul pentru migratia pasarilor se face si in strainatate (vest) . Dar acolo exista o preocupare mult mai ampla decat la noi pentru protectia faunei.

Masurile pentru protectia mediului si a faunei functioneaza mult mai bine.


Pacat ca aceste studii, chiar daca se fac ajung intr-o arhiva prafuita. Pacat pentru banii si oboseala celor care fac studiile respective,

si nu in ultimul rand este pacat de eventualele pagubele aduse ecosimtemelor, a pasarilor daca vreti, prin neaplicarea nici unei masuri in urma studiilor.

#14
sandy76

sandy76

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,058
  • Înscris: 20.10.2008
-Cateva foto din zona care produce energie verde eoliana.

Attached Files



#15
sandy76

sandy76

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,058
  • Înscris: 20.10.2008
-Acum cu intarziere mai am niste foto.

Attached Files


Edited by sandy76, 05 November 2011 - 13:17.


#16
Turnatoriu_de_orza

Turnatoriu_de_orza

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,872
  • Înscris: 14.10.2010

View Postzoran08, on 21st July 2010, 23:16, said:

...autorizatia de mediu avea nevoie sa faca un studiu asupra faunei din zona , in special pasari. trebuia stabilit tipul de pasari ce zboara in zona, la ce inaltime zboara, in ce zile zboara, perioada in care depun oua, daca erau pasari cu "resedinta" in zona sau doar in trecere plus alte cateva aliniate doar la capitolul pasari....

Oare de ce Danemarca si-a facut un urias parc eolian in Marea Nordului, departe de tarm?!
De ce se intentioneaza sa se faca asemanator in Marea Neagra departe de litoralul romanesc?!


View Postsandy76, on 5th November 2011, 12:50, said:

-Acum cu intarziere mai am niste foto.
Poti spune unde (in ce localitate/localitati) se afla  eolienele pe care le-ai fotografiat?

View Postparadigmatic, on 24th May 2011, 07:57, said:

....
Producția de energie eoliană este de 50 de ori mai mare în primul  trimestru față de aceeași perioadă din 2010.[/i][/size][i]Î[size=2]n primul trimestru din 2011, transportatorul de energie a  eliberat peste 281.000 de certificate verzi în contul tot atâtor  MWh de energie eoliană pro­duși, față de aceeași perioadă din 2010 ...

Pai 281 000 MWh au fost produsi de 650 MW instalati (cam cat Portile de Fier I sau primul grup de la Cernavoda!). Deci eolienele au functionat 432 de ore adica 18 zile. Nu e cam putin? Deci 18 zile din 90!. EXTREM de putin!!!

Mai apoi daca impartim 650MW la cca 3 MW instalat pe o eoliana ar insemna ca ar exista in zona cam 215 de eoliene. Unde sunt acestea amplasate?

NU sunt impotriva surselor noi de energie. Dar putina decenta ar trebui in informarea publicului contribuabil.

Dintr-o sursa demna de incredere stiu ca la nivel national in 2011 ponderea eolienelor era de numai 0.005%!

Edited by Turnatoriu_de_orza, 01 February 2012 - 21:32.


#17
dsl

dsl

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 233
  • Înscris: 21.06.2011

View PostTurnatoriu_de_orza, on 1st February 2012, 21:29, said:

Pai 281 000 MWh au fost produsi de 650 MW instalati (cam cat Portile de Fier I sau primul grup de la Cernavoda!). Deci eolienele au functionat 432 de ore adica 18 zile. Nu e cam putin? Deci 18 zile din 90!. EXTREM de putin!!!

Mai apoi daca impartim 650MW la cca 3 MW instalat pe o eoliana ar insemna ca ar exista in zona cam 215 de eoliene. Unde sunt acestea amplasate?

NU sunt impotriva surselor noi de energie. Dar putina decenta ar trebui in informarea publicului contribuabil.

1MW eolian = 2 certificate verzi. 3MW pt o eoliana e cam mult, as zice sa iei in medie 2MW. Iar calculul tau e gresit, daca un parc eolian are o putere instalata de 100MW nu inseamna ca el poate produce tot timpul acea putere. Puterea efectiva depinde de vant si poate fi de exemplu undeva intre 30 si 50% din puterea instalata. Desigur sunt zile si zile, adica zile cu vant puternic si productie ce se poate apropria de maxim si zile fara vant cand productia poate fi zero. Ca sa-ti faci o idee despre productia zilnica de energie vezi raportul Transelectrica: http://www.transelec...tare_sistem.pdf

#18
panosol

panosol

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 16.03.2012
Salut,

Panosol a deschis in Spataru, Buzau prima fabrica din Romania specializata in productia de panouri solare si boilere destinate aplicatiilor solare.
Mai multe detalii puteti gasi pe http://www.panosol.ro.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate