Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

Cinque Terre

- - - - -
  • Please log in to reply
398 replies to this topic

#343
ionutzitaly

ionutzitaly

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,062
  • Înscris: 04.03.2014

View Postbiancamch, on 15 august 2021 - 12:18, said:

Vad ca nu a mai scris nimeni nimic de vreo 2 ani pe aici...Dar poate da cineva pe topic si ma poate lamuri. Am o singura nelamurire, in rest totul este descris minunat aici,si mulțumesc celor care au împărtășit experienta lor. Vom merge la sfarsit de august si planuim sa stam in Monterosso,Vernazza si Portovenere. Vrem sa mergem pe potecile disponibile, cu rucsac in spate. Încălțămintea trebuie sa fie peste glezna, tip bocanc de munte sau ne descurcam cu ghete mai joase de trekking? Parca n-as cara bocanci si alte perechi de Încălțăminte daca nu e musai,totusi,carand bagajele in carca. Inca un aspect care ma macina ar fi daca poteca nu e prea ingusta si periculoasa in unele locuri ca sa ne descurcam cu rucsacii.

Ghete mai joase de trekking sunt ok si eu nu-mi aduc aminte sa fie nici un punct periculos, am fost de 2 ori dar nu am batut toate potecile.

#344
biancamch

biancamch

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 256
  • Înscris: 30.07.2008
Mulțumesc,asa am facut,amluat ghetede trekking. Sotului ii e groaza sa care rucsac, desi m-am oferit ca il car eu pe cel mai mare,e rucsacul meu de batut muntiidin prima tinerete,imi era dor de el. Vrea sa duca rucsacul din Monterosso la cazarea din Vernazza cu trenul, sa se intoarca tot cu trenul si apoi sa mergem pe poteca  🙄

Edited by biancamch, 28 August 2021 - 22:38.


#345
stlx

stlx

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,393
  • Înscris: 06.12.2007
Daca va permiteti in privinta timpului, da, de ce nu, sa le duca cu trenul. E panta cea mai mare intre Monterosso si Vernazza, de ce sa nu fiti fara rucsac in spate! Stiu ca sunt trenuri dese, dar parca nu toate opreau in toate statiile din cate tin minte. Poteca nu e periculoasa si nici ingusta, insa e mult mai placut de parcurs cu o simpla camera foto si o sticla de apa la tine, decat cu ditamai rucsacul incarcat in spate.

Edited by stlx, 29 August 2021 - 18:05.


#346
biancamch

biancamch

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 256
  • Înscris: 30.07.2008
Pana la urma am mers cu rucsacii de la Monterosso la Vernazza, nu a fost un capat de tara, desi urcarile au fost o provocare. Odata ajunsi la Vernazza am decis sa lasam bagajele la cazare si sa facem in aceeasi zi Corniglia fara bagaje, urmand ca a doua zi sa mergem cu trenul spre Manarola si Riomaggiore, apoi  cu vaporul spre Portovenere,unde aveam urmatoarea cazare.
Acum vreau sa mulțumesc tuturor pentru detaliile oferite in postari, care ne-au ajutat sa avem o vacanta minunata cu niste prieteni dragi. A fost cea mai frumoasa vacanta dintre toate,plina de locuri superbe si de incantare. Sa petreci o săptămână in incantare poate fi obositor, dar revigorant in acelasi timp, daca intelegeti ce vreau sa zic.
Excursia noastra a aratat asa: zbor direct Oradea-Milano (mulțumesc Ryan Air ca nu ne-ai pus pe drumuri); apoi autobuz+3 trenuri spre Monterosso al Mare, unde urma sa stam 2 nopti. Nu am mai gasit bilete la trenul direct Milano-5 terre, erau epuizate, nu stiu daca avea legatura cu faptul ca era sâmbăta. Am avut ceva emotii cand trenul nr 2 a avut o intarziere suficient de mare incat sa riscam sa pierdem trenul nr 3, dar a recuperat pe parcurs. La Monterosso ne-am reunit cu prietenii nostri care veneau din Franța. Oraselul ne-a incantat foarte mult, aproape ca imi parea rau ca nu stam mai mult, de nu stiam ca mai urmeaza si alte locuri frumoase.
A doua zi am luat-o spre Portofino, cu trenul pana la Santa Margherita Ligure si de acolo pe jos, o plimbare incantatoare de-a lungul marii, cu un decor minunat. Portofino e tare frumos, dar ne-am cam tepuit la restaurant,fapt care ne-a scazut putin moralul (am platit peste 200 de euro pt masa +apa si bere, 4 persoane,cam 100 euro erau taxe ascunse, inclusiv Tva, care nu era inclus in pretul deja piparat afisat, taxa de sezon, taxa de coperto- de ordinul zecilor de euro, nu mai stiu. Oricum, ocoliti Blue Dolphin, ca e țeapă 😃. La restaurantele recomandate nu am gasit locuri, era full, asa ca am aterizat la teparii astia. De atunci am verificat mereu reviews pe tripadvisor si pe Google, iar in Milano,domnul Google ne-a ajutat sa scapam de teapa nr 2 si sa gasim un restaurant minunat, de clasa, cu un meniu foarte select. A, si la pret modic, de restaurant obisnuit adica, se numeste Andry si este aproape de via Dante. Asta ca o paranteza. Dupa-masa am reusit sa facem o baie scurta in mare la plaja Paraggi. Zona libera este foaaarte ingusta, nu cred ca are mai mult de 100-200 de mp, era prosop langa prosop,abia treceai spre mare. Noi ne-am pus in fund pe niste scari cat ne-am uscat după baie,apoi am tulit-o inapoi spre Monterosso. Alaturi este loc cat vrei la plajele private,contra 75 de euro/căciulă. Zona de Vipuri, ce mai.
Ziua 3- urma sa facem check out si sa plecam spre Vernazza pe jos, dar ne cam ameninta prognoza ca ne ploua, asa ca am mai tândălit prin Monterosso, apoi ne-am luat inima-n dinti si am pornit. Rucsaci in spate+poteca potential periculoasa (gazda noastra a belit niste ochi cat cepele cand i-am spus ca vrem sa mergem cu rucsacii pe poteca)+ploaie= un pic de frica sa nu facem patinaj artistic spre prapastie. Ca norocul, n-a plouat si poteca nu e chiar asa de horror. Are portiuni inguste, dar treceam cu grija si a fost ok.
Vernazza ne-a placut foarte mult. Scapati de rucsaci,am prins aripi si am mers catre Corniglia. Gambele au rezistat. Aveam o experienta dureroasa de pe Sentiero degi Dei de pe Coasta Amalfi, cand coborirea celor catorva sute de scari mi-a dat o febra la gambe de am mers ca pinguinul 3 zile. Comparativ,aici coboririle nu erau atat de bruste si toate pe scari,mai coboram din lateral si mai scuteam gambele. Plus ca am avut cate pauze am vrut. Pe drumul dintre Vernazza si Corniglia am gasit un bar cu limonada rece si buna si limoncelo la felde rece si de bun,facut din lamaile cultivate de ei, teoretic. A fost o pauza minunata,cu o priveliste incredibila.
Corniglia ne-a placut si ea,are un farmec aparte, dar e mai colturoasa putin.
Ne-am intors in Vernazza cu trenul si seara ne-am uns cu Deep Blue, am luat anticarcel si ibuprofen sa combatem viitoarea febra musculara din fașă. Am reusit 😃
Ziua 4 - ploaia care ne tot ameninta in sfarsit si-a dat drumul,ca norocul ca s-a oprit pe la 10 dimineața, moment in care am plecat mai departe cu trenul spre Manarola. Acolo ne-am cam enervat incercand sa gasim un loc unde sa lasam rucsacii dupa indicatii cu final orb, ne-am plimbat degeaba la deal cu ei,in final i-am carat in spate. Ajunsi pe tarm, prietena noastra a vrut musai sa faca o baie. Acolo orice loc pe unde poti intra in apa e absolut potrivit pentru baie,nu importă ca esti in centrul orasului sau nu. Manarola e si ea dragutica, dar parca n-am fost asa impresionati dupa ce le vazusem pe celelalte. La Riomaggiore ne-am plimbat cu liftul si unde nu era necesar, bine ca am stiut de el, sa il cautam 😃. De data asta era plin de locuri pentru bagaje anuntate clar, dar nu ne trebuiau pentru ca urma sa mergem in port pentru a lua vaporasul spre Portovenere. Vaporasele circula des, cu exceptia orei la care am ajuns noi, au pauza la pranz,la fel si ghiseul si multe magazine din Italia. Deci intre 12,30 si aproape 15 nu mai circula nimic. Baietii s-au cantonat cu rucsacii la un bar din port si noi am mai batut putin straduta principala. Exista excursii organizate cu barca,cu orar fix, pt cine este interesat, dar si private. De asemenea, poti lua bilet de vapor valabil toata ziua si sa te plimbi din Portovenere in 5 terre si viceversa,aflaram ulterior. Biletul are doar data pe el si pret fix, deci poti lua orice cursa, nu e legat de ora.  
Portovenere- este cel mai frumos loc in care am fost,tocmai a declasat laguna Balos din Creta, care detinea locul fruntas. Mulțumesc cui a mentionat acest orasel,a fost cel mai frumos din toata excursia. Ajunsi acolo, ne-am debarasat de rucsaci la hotel (Belvedere, pe malul marii) si am esuat la plaja, nu eram in stare de altceva.
Ziua 5- am pornit sa descoperim Portovenere,castelul Doria ofera privelisti minunate,e de neratat, la fel si baia in mare langa grota lui Byron. Este o intrare mai accidentata, pe stanci, dar nimic imposibil. Apa este cristal, mai era si destul de calduta pe la 3. Am decis sa plecam putin mai tarziu spre Milano ca sa prindem si o baita.
Ziua 6- Milano- am vizitat dis de dimineata Cenacolo Vinciano, cu Cina cea de taina, apoi castelul Sforzesco si pinacoteca Brera. La amiaza am descoperit un restaurant japonez adevărat in apropierea hotelului nostru (Genius Downtown hotel, in centru). A fost o experienta interesanta. La cererea publicului am avut si o pauză de sista, sa ne conformam italienilor,dupa care am pornit spre Muzeul de Stiinte Leonardo. Baiul este ca nu ne-am incadrat cu Domul si l-am ratat la mustață. Pe Google scria ca se inchide la 7, de fapt se inchide la 6 seara. Am ajuns la 6.10.
Ziua 7- de dimineata eu si prietena mea ne-am infiintat la Dom, la ora deschiderii, in timp ce băieții s-au sacrificat cavalerește si au plecat cu toti rucsacii sa ia masina de inchiriat pentru Como (a fost ideea unuia dintre ei,nu a noastra). A fost o cursa rapida pe terasa si in interior, fara muzeu si altele. M-au pus sa-mi cumpar un halat de plastico-hartie pt ca aveam pantaloni scurti si top fara maneca. Se moare de cald cu asa ceva,eu l-am lasat sa fluture ca nu operam pe nimeni (e material asemănător cu cele pt chirurgi). Am recuperat baietii,masina si fuga la Como. Frumoase vilele Carlotta si Balbianello, dar cel mai mult ne-a placut Varenna,unde am ajuns spre asfințit, lumina era numai buna de pozat. Si au o inghetata artizanala,miam!
Cam asta a fost excursia noastra pe scurt, ma bucur ca am avut parte de ea si va indemn pe cei care nu ati fost inca, sa o faceti, caci nu veti regreta!

Edited by biancamch, 05 September 2021 - 08:32.


#347
AdrianHH

AdrianHH

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,378
  • Înscris: 23.04.2007
Am avut programat Cinque Terre in mai 2020. S-a dus pe apa sambetei cu covidul. Am asteptat, dar 2021 nu a fost prea diferit. Nu ne bazam la vremea aia pe masina(am cumparat alta dar a venit in iulie, deci a picat si anul acesta).
Intentionam daca situatia va fi buna sa mergem(cu masina, familie cu, copil de 8 ani). Ne facusem un plan, doar pt vizita , cca 4 zile(+cazarile intermediare) , obiectivele in mare le aveam pregatite.
Totusi, am incerca sa facem si plaja daca tot ajungem la  Marea Tireniana.
Ca perioada am alege undeva dupa 15 iunie, cand incepe vacanta de vara. Ne putem intinde si la mai multe zile daca tot ardem gazul pana acolo :)
Preturile la cazari si restaurante cum sunt fata de primavara(fata de luna mai sa zicem)?
Vremea e ok pt plaja(15-30 iunie)? Apa cum e?
Ca baza am alege La Spezia. Plimbarile le-am face cu trenul. E destul de complicat si la risc cu parcarile. Plus ca poti bea o bere sau un pahar de vin linistit.
Ce plaje ati recomanda? (ne plac si cele luuungi si cu intrare lina si cele mici, ascunse, cochete, cu pietris, cu apa limpede). Luam in considerare daca le avem langa obiective sau daca merita, luam masina.
Orice alte sfaturi?

Multumesc !

#348
mdt

mdt

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,622
  • Înscris: 12.12.2006
M-am gandit sa cer si eu niste sugestii de la cei care au fost in zona.

La noi planul este asa, pentru final de aprilie: zbor Bergamo (acolo am gasit cel mai bun orar de zbor), masina inchiriata (stiu ca va sta mai mult parcata dar alte variante de transport erau mai scumpe si/sau complicate pentru familia de 5 care suntem), 3 nopti Florenta apoi 6 nopti cazare in Levanto. In Florenta e cam clar ce facem, inca am dubii despre cum ne organizam programul in zilele din Levanto.

Cele 6 nopti cazare in Levanto inseamna posibil o prima jumatate de zi (se poate sa ne mai lungim o dimineata in Florenta) plus inca 5 zile pline. In ultima zi vrem sa plecam de dimineata spre Bergamo si ne mai plimbam prin el in timpul ce ne ramane pana seara la avion.

Din Levanto doua zile as vrea sa alocam pentru Cinque Terre ca sa le luam pe indelete. In prima zi sa luam trenul pana in Monterosso, de acolo pe jos pana in Vernazza, plimbare prin sat, apoi pe jos pana in Corniglia, plimbare si acolo si seara inapoi in Monterosso sau direct Levanto. In a doua zi luam trenul pana in Manarola, de acolo pe jos prin Via Beccara spre Riomaggiore si de acolo mai vedem, mai revenim poate cu trenul pe unde ne-a placut mai mult. Ne orientam la fata locului. Plimbarea cu vaporasul nu ne prea tenteaza, suntem mai mult fani mers pe jos decat cu vaporase.

O alta zi, probabil prima dupa amiaza va fi pentru Porto Venere.

O zi pentru Portofino, ori mergem cu masina si ne straduim sa gasim o parcare pe acolo ori luam trenul pana in Santa Margherita si de acolo pe jos cei 5 km pana in Portofino, din ce am vazut pe Google Street view pare un drum frumos.

Si mai sunt doua zile, iar pe lista mai am ori Rapallo si Camogli intr-o zi, ori Lerici, ori poate ne plictisim de atatea orasele frumoase pe malul marii si mergem o zi cu masina la Parma, ori chiar Genoa. A mai venit si @dariuscha cu ideea Euroflora din Parchi di Nervi, langa Genoa.

Stiu ca toate oraselele astea sunt frumoase dar poate de la un moment dat nu te mai impresioneaza asa si ar merge o schimbare de ritm. Sau poate gresesc acum si sunt diferite intre ele si nu ne saturam. In orice caz vreau sa am un plan flexibil si ne mai adaptam acolo in functie de dispozitie/vreme. Idei, sugestii pentru cele 2 zile ramase? (nu stiu in ce ordine vor fi, vedem acolo)

Suntem doi parinti si 3 copii, cel mai mic are 10 ani, fara probleme de mobilitate. Ce ne dorim de la concediul asta: o buna portie de arta (se rezolva in Florenta) si plimbari in natura, in locuri frumoase, un pic de efort fizic in aer liber, deconectare de la viata de zi cu zi.

Edited by mdt, 30 March 2022 - 22:10.


#349
dariuscha

dariuscha

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,540
  • Înscris: 14.04.2008
Dupa mine, ar mai fi mers o nospte in F. O puteti rezolva petrecandu-va ziua de transfer intre cazari tot in oras. Pana pe la 16-17h puteti vizita, apoi 2-3h drumul, ajungeti la urmatoarea cazare fix inainte de cina.
Daca insa v-ati gandit temeinic planul si va e clar tot programul pt Florenta, aveti alternative pt ziua aia: Lucca (macar o scurta oprire, in loc de Portovenere) sau o tura prin Toscana (asta in caz ca plecati dimineata).
Portovenere+ Lerici+ La Spezia v-ar putea ocupa iar o zi.
Parma e o alegere buna, aveti ce vedea/face si o zi va e suficient.
Pt Genova merita alocat mai mult, insa si o vizita de-o zi nu-i de colo!
Mai puteti face trasee, sunt o multime de variante. Din Portofino puteti merge la San Fruttoso (traseu sau cu vaporas- verifica daca circula!). Din San Rocco la Punta Chiappa, alt traseu.  
Sestri Levante (partea veche) e mic si frumusel, merita o oprire. Noi am fost intr-o duminica, am prins targ si atmosfera era tare placuta. Era insa in sezon (vin multi la plaja), nu stiu in aprilie cum ar fi.

Edited by dariuscha, 31 March 2022 - 12:33.


#350
nehotarata

nehotarata

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 241
  • Înscris: 11.04.2007
Draga "MDT" te invidiez, cu siguranta vei avea o vacanta minunata. Iti pot impartasi din experienta noastra, cu trenul, in partea de Nord a Italiei in 2 vacante diferite. Prima: Florenta - 5 nopti (parca); orasul Florenta, am colindat prin muzee si prin frumosul oras. O zi la mare (Viarregio) + Pisa. Am plecat cu regretul ca n-am ajuns la Siena; poate, cine stie, intr-o zi o sa ajungem si pe acolo. Oricum toata Toscana e superba, se stie asta.
A doua vacanta: am aterizat ca si tine la Bergamo; am avut 3 zille acolo; in ziua in care am ajuns, ne-am lasat bagajele si am plecat spre lacul Como (Varese); a 2-a zi am fost la Milano; apoi inca o zi am dedicat-o orasului Bergamo care e foarte frumos. In a 4-a zi am plecat la Genova, interesant, pitoresc. Din Genova am plecat in dreapta, spre Nisa. Dar mi-am propus tura viitoare sa merg spre stanga, spre La Spezia; am citit ca e foarte frumoasa coasta ligurica spre Cinque Terre. Am vazut ca si Dariuscha ti-a dat sfaturi faine, ma voi folosi si eu de ele atunci cand o sa planific o vacanta viitoare. Si poate, de ce nu, o sa vii cu multe experiente placute, sfaturi de calatorie, pe care o sa le citesc cu mare placere. Vacanta placuta!

#351
mdt

mdt

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,622
  • Înscris: 12.12.2006
Multumesc ambelor! Intre timp mi s-au mai clarificat ideile. Planul e in mare facut dar are si niste flexibilitati pentru ca depinde si de vreme si de ce apare pe parcurs. Am sa revin cu impresii.

#352
giuliani

giuliani

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,153
  • Înscris: 18.05.2007
Trebuie sa te uiti (nu stiu unde) daca drumurile dintre sate sunt deschise, ma refer la poteci care se mai inchid din diferite motive de reabilitare, etc. Am facut 5 Terre cu trenul, de exemplu in Vernazza cu greu poti sta mai mult de o ora , e mult mai mic decat mi-am imaginat. Si Manarola e aproape la fel de mic.
Monterosso mi-a placut foarte tare, e bun si de plaja, si de plimbat, si de gasit restaurante faine.
Spun asta in ideea in care s-ar putea sa se rezume totul la 1 zi in 5 terre.

Nu uita de Sestri Levante in zona :) Am stat o saptamana acolo anul trecut si anul asta vreau sa merg tot acolo. Evident, cu altele de vizitat in plan, insa ca si punct de plecare cred ca e greu sa gasesc altul mai bun ca Sestri.

#353
mdt

mdt

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,622
  • Înscris: 12.12.2006
Multumesc @giuliani! Bineinteles ca sunt cu ochii pe update-urile despre poteci si ne-am facut planurile in functie de asta. Datorita tie am adaugat si Sestri Levante pe undeva pe lista 😄

Asta e link-ul cu update-uri despre poteci, poate foloseste si altcuiva: https://www.cinquete...rrent-situation

In prima zi vrem sa mergem pe Monterosso - Vernazza si Vernazza - Corniglia, plecam de dimineata pe prima pana nu se aglomereaza, apoi pauza in Vernazza, plimbare si prin Corniglia si apoi intoarcere in Monterosso cu trenul si timp de voie pe acolo pana seara. A doua zi tren direct Manarola, de acolo pe jos pana in Riomaggiore (sau in ordine inversa, vedem) si dupa ce vizitam ambele sate ne intoarcem cu trenul in care ne-a placut mai mult din cele 5 sau luam o excursie cu vaporasul sau vedem, in ultima instanta putem merge si altundeva spre seara. Vrem sa nu fim pe fuga, sa avem timp de poze, de un pranz tihnit, de vreo pauza la cafea/aperitivo/suc, din astea... Si cu pozele nu glumesc, am si o adolescenta si o young adult in echipa 😃 si parca vad ca va dura ceva si treaba cu pozele.

Edited by mdt, 06 April 2022 - 12:43.


#354
mdt

mdt

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,622
  • Înscris: 12.12.2006
Ne-am intors aseara, a fost o vacanta foarte reusita.
Pana la urma ne-am lungit in Florenta si am ajuns la Levanto pe 25 aprilie la ora 20. Vremea era racoroasa, tocmai plouase asa ca am schimbat putin planul pe zile. In ziua 1 ne-am dus la Porto Venere si apoi Lerici (cu masina), in ziua 2 la Portofino si Santa Margherita (cu trenul pana la SM si de acolo pe jos pana in Portofino si apoi inapoi, dupa amiaza spre seara am ramas in SM, frumusel si el, ne-a placut), zilele 3 si 4 Cinque Terre, ziua 5 Rapallo si Camogli (Rapallo cam oras, Camogli mult mai fermecator). Pana ne-am deplasat de la Porto Venere la Lerici s-au risipit norii si a iesit soarele si am cam avut parte de el tot restul vacantei, abia la Camogli s-a innourat din nou. Mare noroc am avut cu vremea pt aprilie-mai.

Am sa intru in detalii la subiect, Cinque Terre. Ne-am cumparat din seara precendenta 4 carduri de adult pe cate 2 zile si 2 carduri de copil a cate o zi (mai avem un singur copil in intervalul de varsta 4-12 ani). Cardurile se pot cumpara de la orice ghiseu dintr-o statie de cale ferata din zona, de la operator uman; pe cele de adult le-am luat din Santa Margherita pt ca mai aveam timp pana sa vina trenul si pe cele de copil din Levanto pentru ca se facuse coada in spatele nostru la SM :). Trebuie date nume, prenume, data nasterii si zilele pentru care vrei cardul pentru fiecare persoana si dureaza ceva pana le genereaza.

In prima zi am luat trenul de 8:40 din Levanto, la 9 eram la inceputul traseului din Monterosso spre Vernazza. A fost foarte misto sa facem traseul de dimineata pentru ca era racoare si putin aglomerat. Proasta semnalizarea, din gara nu e clar cum se ajunge spre traseu, noroc cu aplicatia maps.me care m-a ajutat si de data asta foarte mult cu orientarea in spatiu, si cu gasirea capetelor traseelor, cu traseele in sine si cu diverse puncte de interes/belvedere prin orasele.

Traseul Monterosso - Vernazza are o bucata de urcus abrupt la inceput, se ajunge la aprox 200m altitudine apoi se cam merge pe curba de nivel (+-) pana se coboara spre Vernazza. Locurile cu umbra (se traverseaza chiar si un paraias) alterneaza cu cele cu soare, vara si la orele pranzului soarele poate fi o problema pentru multi. Traseul nu e dificil, nu e expus, sunt balustrade in locurile in care treoretic ai putea sa cazi. Daca esti atent pe unde mergi nu e problema. La 10:30 eram in Vernazza unde am stat cam jumatate de ora (satul e mic, daca nu iti cumperi nimic de mancare si nu casti ochii pe la suveniruri nu ai foarte multe de facut iar punctele principale de belvedere asupra satului sunt practic pe cele 2 trasee). Frumusel Vernazza si la 10:30-11 inca se simtea prospetimea diminetii, o atmosfera placuta.

De la 11 la 12:30 am facut celalalt traseu - Vernazza - Corniglia, similar ca dificultate cu primul doar ca se coboara mai putin, Corniglia fiind la aprox 90 m altitudine. De data asta semnificativ mai cald si mai aglomerat (buna idee sa incepem traseele devreme). La inceputul traseului se vede panorama asupra Vernazzei, la sfarsit o panorama asupra Cornigliei (practic cel mai frumos se vede Corniglia de pe ultima parte a acestui traseu), pe parcurs se vede marea. Frumos. La 12:30 odata ajunsi in Corniglia bineinteles ca prima prioritate a fost pranzul, apoi ne-am plimbat un pic prin sat in toate directiile si pe la toate punctele de belvedere, am mers si in partea de sus a satului si la un moment dat "am ochit" un tren care pleca in 15 minute si am luat-o in viteza pe scari Posted Image  ca sa-l prindem. Nici nu am simtit daca e obositor sau nu sa cobori scarile pentru ca ne grabeam sa prindem trenul :). Exista si shuttle-uri pentru cei carora le e greu sa o ia pe jos.

Pe la vreo 16:30 (cred) am ajuns in Monterosso, fetele au vrut sa se cantoneze la plaja, una din ele a facut chiar si o baie ca lumea in mare (mai erau persoane in apa, nicio problema desi bineinteles ca era rece), intre timp eu si sotul am plecat prin sat dupa crema de soare, apa, prosop de plaja si ne-am si plimbat putin. Apoi am mai lenevit cu totii pe plaja si apoi am adunat fetele (de acum uscate) si am pornit in explorarea mai ca lumea a satului. Partea dinspre Levanto, cea cu gara e statiune/"oras nou", nimic interesant in afara de plaja care e frumusica (si faleza de altfel) iar in partea dinspre Vernazza este orasul vechi, frumusel dar nu asa spectaculos ca si celelalte.

#355
mdt

mdt

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,622
  • Înscris: 12.12.2006
In ziua urmatoare am luat decizia sa facem traseul Via Beccara dinspre Riomaggiore spre Manarola din mai multe motive: sa fim cu soarele in spate cand urcam si sa urcam pe panta usor mai domoala (dupa cum reiesea de pe harta). Am vrut la fel, sa facem traseul primul lucru de dimineata, pe vreme cat mai racoroasa, cu aglomeratie cat mai mica si cu energia (noastra) la maxim, iar apoi sa ne plimbam prin orasele in voie. Am luat acelasi tren de 8:40 din Levanto iar la 9:10 eram la inceputul traseului in Riomaggiore. Din nou pentru gasirea inceputului traseului aplicatia a fost salvatoare, indicatoarele erau putine si puse prost. Riomaggiore are si el doua parti, sunt practic doua vai cu un deal la mijloc, cea dinspre Manarola (unde este si gara) care este zona "noua" si cea dinspre La Spezia care este cea istorica si pitoreasca. In zona istorica orasul e construit pe ambii versanti ai vaii (similar cu Vernazza); Manarola este majoritar pe un singur versant.

Traseul Riomaggiore - Manarola pe Via Beccara urca tot la 200m altitudine si apoi coboara dar atat urcarea cat si coborarea sunt mult mai abrupte, cu multe trepte inalte de piatra. Pe parcursul urcusului se vede frumos Riomaggiore iar in partea superioara a traseului se vede panorama asupra Via dell'Amore (unde se lucra la securizarea versantului, practic se faceau mici explozii pentru ca sa se dea jos bucatile de roca mai friabila) si bineinteles asupra marii si a viilor din jur. Urcarea dinspre Riomaggiore a fost in soare dar cu soarele in spate (fiind versantul sudic) iar coborarea mult mai racoroasa, pe versantul de nord. Daca faceam traseul in ordine inversa aveam parte de racoiare pe urcus si soare in ochi pe coboras, deci nu stiu ce sa zic. A fost bine. Traseul ne-a luat 1h 10 (cu tot cu pauze de tras rasuflarea, de admirat peisajul, de poze si de stat la umbra unori pini sus in varf).

La 10:20 am ajuns in Manarola in "fundul vaii", adica in capatul dinspre deal/drum si am luat-o pe poteca panoramica de pe versantul cu vii (pe un versant al vaii e orasul, pe celalalt sunt vii). Ne-am dus pana in capat, apoi am coborat pe dealul cu cimitirul si parcul (apropo, foarte interesante cimitirele peste tot in Cinque Terre :) ) , am luat-o si pe poteca de pe malul marii spre Corniglia pana unde este inchisa, (sunt alunecari de teren vizibile si acolo). Am stat vreo 2 ore in Manarola - satul este mic dar are mai multe cotloane si puncte de belvedere de explorat, a fost preferatul nostru din cele 5. Apoi am luat trenul spre Riomaggiore, pranz, plimbari pe ambii versanti ai vaii cu orasul vechi si pe la toate punctele de belvedere care ni s-au parut relevante, apoi un pic pana in port si apoi am luat trenul spre "acasa" in Levanto unde fetele si-au luat biciclete sa se plimbe pe vechiul traseu de cale ferata, transformat in pista ciclabila si pietonala, iar eu si sotul ne-am plimbat pe acelasi traseu la pas. Are cam multe tuneluri, e mai misto de facut cu bicicleta decat pe jos dar a fost dragut si asa. Apoi am mai levenit pe plaja (acolo am si mancat niste pizza la felie/foccacia luata de la panaderie), era o vreme blanda si o atmosfera foarte placuta.

In general aglomeratia mi s-a parut medie, adica animat dar nu aglomerat spre deosebire de Florenta unde era arhiplin.

Trenurile au circulat foarte bine, sunt usor de folosit, merg aproape ca metroul intre sate. Circula si vaporasul, am primit de la hotel orarul curselor regulate dar nu ne-a tentat. Daca sunt intrebari raspund cu placere.

@giuliani din pacate nu am mai ajuns in Sestri Levante, a "picat" in ultimul moment in fata lui Camogli. Ramane pe data viitoare :)

Edited by mdt, 02 May 2022 - 22:12.


#356
giuliani

giuliani

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,153
  • Înscris: 18.05.2007
Cred ca pentru trasee de genul asta e perioada ideala, prin iunie-septembrie sigur e mult prea cald.

Intr-o luna merg iarasi in zona, dar din pacate nu prea gasesc mare lucru in Sestri Levante, mai caut. De data asta poate ajung si in Riomaggiore si Corniglia, anul trecut am fost doar in celelalte trei.
As merge si in Camogli si Portovenere, astea stiu ca merita, dar Lerici cum e? Din poze pare frumos.

#357
mdt

mdt

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,622
  • Înscris: 12.12.2006
Foarte frumos este si Lerici, atmosfera de statiune tihnita, mult verde, placut. Noi am parcat in parcarea La Vallata, am coborat pe faleza si ne-am plimbat pana la punctul de belvedere de langa Castello din San Georgio apoi in San Terenzio pana la plaja Marinella unde faleza era blocata, ceva lucrari. Plus pe stradute prin Lerici, in zona castelului dar nu am urcat pana la el. Frumos din toate punctele de vedere (case/constructii, peisaj, natura, mare) si linistit.

Edited by mdt, 03 May 2022 - 07:40.


#358
metalactual

metalactual

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,304
  • Înscris: 17.04.2006

View Postmdt, on 02 mai 2022 - 21:36, said:

Ne-am intors aseara, a fost o vacanta foarte reusita.

Felicitari pentru excursie!

Pe site-ul MAE spune ca:


Rămâne obligatorie, până cel târziu la data de 15 iunie 2022, purtarea măștilor de tip FFP2, în următoarele cazuri:
în mijloacele de transport (aeronave, nave și feriboturi, trenuri, autobuze, mijloace de transport școlar);

si

În Italia, începând cu data de 1 mai 2022, nu mai există obligația de a prezenta „Green Pass” pentru transportul în comun, restaurante, hotel etc.

Sper sa pot merge cu trenul pe directia Pisa => CT si inapoi.
Inteleg ca nu mai trebuie formularul PLF.

Daca ai apucat acolo ziua de 01 mai, ai vazut controale in trenuri, bus-uri, la „Green Pass”?
Alte probleme, pe la restaurante, magazine sa nu pot intra?

Nu suntem inoculati si intreb ca sa stiu daca procur biletele de avion astazi, pentru ultima decada din mai.

Merci!

Edited by metalactual, 05 May 2022 - 23:10.


#359
mdt

mdt

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,622
  • Înscris: 12.12.2006
Buna!
Da, ce scrie pe site-ul MAE e adevarat, a fost o relaxare la ei din 1 mai si ar mai urma una din 15 iunie, au anuntat si la radio la ei.

In practica daca la 1 decembrie cand am fost la Roma ne-au verificat certificatele la fiecare restaurant, acum s-a intamplat doar la unul, pe 30 aprilie seara 😀. La tren niciodata, nici la autobuz (am luat o data si autobuzul).

Masca purta toata lumea in tren (rar cate unul cu ea sub barbie), majoritatea FFP2 cum se cere dar mai erau si cativa cu masca normala. Pe peron, pana asteptai trenul nu. In muzee se purta masca si le atrageau atentia supraveghetorii din sali celor care nu o purtau ca lumea. Dar am impresia ca din 1 mai s-a scos masca din o parte din locuri. Nu am studiat in detaliu unde pentru ca noi plecam oricum.

Pentru noi 1 mai a fost ultima zi, ne-am deplasat de la Levanto la Bergamo cu masina, am mancat si ne-am plimbat prin oras si apoi am mers la aeroport. Nu am mai intrat in muzee si nu am mai luat trenul. Intr-adevar ospatarii de la Bergamo nu mai purtau masca spre deosebire de toti ceilalti (in luna aprilie) deci probabil ca este o relaxare si in sensul asta.

Vacanta placuta!

Edited by mdt, 06 May 2022 - 07:20.


#360
metalactual

metalactual

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,304
  • Înscris: 17.04.2006
Multumesc @mdt!

Am luat biletele de avion (ieftine), rezervat cazarea (scumpa).
Asteptam sa trecem testul Posted Image

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate