Second Opinion
Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale. Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit. www.neurohope.ro |
cais
Last Updated: Apr 09 2024 22:08, Started by
iepurache2004
, Jul 01 2010 19:58
·
12
#19
Posted 25 October 2020 - 10:59
Gata, o zdohnit definitiv caisul din gradina, deja l-am scos din pamint si tre sa vad cu ce il inlocuiesc.
Prin Brico am vazut soiul Sulmona, ce stiti, e ceva de el? Asta batrinu a fost marisor, as cauta mai degraba ceva cu port mic (cum am inteles ca ar fi Sulmona), ca si asa locul e destul de strimt si aglomerat. Daca aveti si alte recomandari, sunt numai ochi si urechi, multumesc. |
#20
Posted 26 October 2020 - 10:41
Nu vreau sa te influentez in nici un fel, doar iti spun
Anul asta am scos doi caisi, un Dacia apoplexat si un Sulmona ca nu mi-a placut de el Infloreste cateva zile mai tarziu si scapa mai multe flori in caz de bruma dar mie nu mi-au placut fructele Plus ca era singurul din peste 20 afectat de ciuruirea micotica, an de an, invariabil Cum o fi bafta ta, poate la tine se comporta altfel |
#21
Posted 27 October 2020 - 07:02
Dar taman cuvinte de-astea asteptam, să mă influentez intr-o parte sau alta, ca nu e loc decît pentru unul singur si nu are rost să îl ocup cu gioarse.
Poate ca aici, mai la sud de tine, o merge altfel, dar ... Deci, multumesc! |
#22
Posted 27 October 2020 - 07:56
Mai la sud de mine sunt bulgarii
Daca vrei unul care duce ca magarul si e relativ OK ca gust pune Dacia pe zarzar, Ce am avut altoit pe corcodus s-a stins repede |
#23
Posted 27 October 2020 - 09:38
Eu a fi propus caisul 'Reale D'Imola care este foarte rezistent si productiv dar din pacate este de vigoare mare
|
#24
Posted 27 October 2020 - 09:58
validoe, on 27 octombrie 2020 - 07:56, said:
Mai la sud de mine sunt bulgarii Daca vrei unul care duce ca magarul si e relativ OK ca gust pune Dacia pe zarzar, Ce am avut altoit pe corcodus s-a stins repede Mie Dacia nu doar ca mi se pare ca este extrem de bun la gust atunci cand mananc caisele in stare proaspata, dar si compotul din soiul acesta a iesit o minunatie si facut fara niciun fel de adaos de zahar sau alte ingrediente, doar cu apa si atat, apoi sa mananci niste compot din asta iarna e ca o binecuvantare. |
#25
Posted 27 October 2020 - 11:09
Dacia e ''clasic'' ca sa zic asa, pulpa pastoasa. Nu stiu ce compot faci tu din ele si sa nu se inmoaie
Eu pt compot folosesc doar Carmela, pulpa are consistenta piersicilor plus ca e mult mai mare si mai parfumata Cat despre gust, am maidanezi mult mai aromati si mai gustosi ca Dacia. Dar asta e chestie de gusturi, evident |
#26
Posted 27 October 2020 - 14:52
Buna tuturor! Ce stiti despre soiul Goldrich? Tocmai am plantat unul si as vrea sa stiu la ce sa ma astept. Am citit caracteristicile lor pe siteuri, dar din experienta voastra poate aflu mai multe. Multumesc!
|
#27
Posted 27 October 2020 - 16:25
validoe, on 27 octombrie 2020 - 11:09, said:
Dacia e ''clasic'' ca sa zic asa, pulpa pastoasa. Nu stiu ce compot faci tu din ele si sa nu se inmoaie Eu pt compot folosesc doar Carmela, pulpa are consistenta piersicilor plus ca e mult mai mare si mai parfumata Cat despre gust, am maidanezi mult mai aromati si mai gustosi ca Dacia. Dar asta e chestie de gusturi, evident Dar din descrierea celor 2 soiuri, atat Carmela, cat si Dacia ar trebui sa fie soiuri foarte bune la gust. In plus, diferenta de marime intre cele 2 soiuri nu ar trebui sa fie foarte mare, pt ca la Dacia este indicata o marime de 95 g a fructelor, iar la Carmela este 98-110 g. La mine anul trecut, cand acest cais mi-a fructificat masiv, am avut fructe care au atins lejer 120-130 g si cu o incarcatura mare de fructe pe pom, chiar daca rarisem din ele prin aprilie. Ce-mi place la Dacia este ca fructele sunt foarte bune chiar si atunci cand sunt doar parguite, pt ca nu sunt acre, ci au o aroma foarte buna chiar si asa. La compot este adevarat ca se inmoaie fructele, dar gustul este foarte bun, nici macar nu zici ca ar fi un compot fara zahar. |
#28
Posted 28 October 2020 - 10:16
EgoSilver, on 27 octombrie 2020 - 14:52, said:
Buna tuturor! Ce stiti despre soiul Goldrich? Tocmai am plantat unul si as vrea sa stiu la ce sa ma astept. Am citit caracteristicile lor pe siteuri, dar din experienta voastra poate aflu mai multe. Multumesc! Eu am trei, unul a pierit anul trecut, ceilalti doi inca sunt ok. E drept ca nu am facut tratamente ca la carte si s-a cam lipit monilioza de ei. Ca dezavantaj consider faptul ca infloresc mai devreme decat ceilalti caisi pe care ii am sau i-am avut si in zona mea mai sunt ingheturi sau ninsori tarzii. Dar cand leaga fructe atunci sa te tii bine, ba ar trebui si rarite ca sa obtii fructe mari. Fructele mie mi se par foarte ok, au aroma, pulpa e ferma cand sunt coapte, fructele sunt mari, se coc esalonat insa trebuie sa ai grija la cules, chiar daca par coapte, trebuie pipaite inainte, daca sunt pietroase nu au dulceata in ele. E un soi ok pentru mine, anul asta inlocuiesc caisul uscat tot cu Goldrich. Sotia mea congeleaza caise in cateva sticle de 0,5 L de la Aqua Carpatica (au gura mai larga) cu caise taiate sferturi, lasate peste noapte cu zahar, apoi scurse si puse in sticle. Le foloseste iarna la tarte sau uneori le consuma asa cum sunt dupa decongelare. Nu rezista mult dupa decongelare, trebuie consumate/folosite imediat. Edited by cotzi, 28 October 2020 - 10:21. |
|
#29
Posted 29 October 2020 - 10:49
Multumesc mult, Cotzi, inclusiv pt reteta! Avand in vedere ca sunt in Bucuresti, zic ca e un soi potrivit. Calitatile fructului la Goldrich sunt ce asteptam: aroma si dulceata, iar tu mi-ai confirmat.
|
#30
Posted 29 October 2020 - 12:21
Ai aroma si dulceata cu conditia sa ajunga la maturitate. Cum ziceam, fructele pot parea coapte datorita coloritului dar daca sunt inca tari mai trebuie lasate putin. Asta spre deosebire de ceea ce zic colegii in cazul soiului Dacia care e dulce si bun de mancat cand inca nu a ajuns la coacere deplina. Am pus si eu un Dacia, voi vedea la anul daca face rod cum e.
|
#31
Posted 27 January 2021 - 11:19
Stiti un cais cu inflorire tarzie ca anul trecut mi-au inghetat toti. Eventual un loc de unde sa iau caisi sa faca rod cat mai repede.
Edited by danut21, 27 January 2021 - 11:20. |
#32
Posted 27 January 2021 - 11:22
https://www.horticul...anesti-de-cais/
De ex, Sulmona il vazusem asta primavara prin Brico si Dedeman Ar mai fi Comandor, Umberto .. Dar eu, in locul aluia batrin care s-a uscat anul trecut, pun un Dacia, numai ce mi-a venit de la Ciumbrud. O sa stea mai "la vedere", iar pentru "la adapost" am luat un Viorica. Edited by Taxon, 27 January 2021 - 11:29. |
#33
Posted 27 January 2021 - 13:16
Am un cais soiul Bergeron in anul IV, anul trecut in primavara a inflorit de doua ori , l-am si invelit dar a mai venit un frig si a pierdut caisele cand erau cat o maslina, Un cais Flopia de la Roman care a inflorit anul trecut dar din cauza frigului nu a facut nimic, Am avut si un CMB dar in anul 4 cand a intrat pe rod a dat in apoplexie si dus a fost....
Anul trecut am plantat vre-o trei soiuri noi de la pepiniera Csaba care sau dezvoltat foarte frumos si vad ca sunt plini de muguri de rod...asteptam sa fie o primavara blinda ca sa avem caise. |
|
#34
Posted 27 January 2021 - 14:07
danut21, on 27 ianuarie 2021 - 11:19, said:
Stiti un cais cu inflorire tarzie ca anul trecut mi-au inghetat toti. Eventual un loc de unde sa iau caisi sa faca rod cat mai repede. |
#35
Posted 27 January 2021 - 14:08
Acum 2 ani in primavara am plantat un Sulmona. Dupa ce i-au dat frunzele s-a uscat, ca spre toamna sa-si revina. Acum are vreo 5-6 craci pornite exact de deasupra punctului de altoi, care au fost inalte fiecare de cca 2 m, dupa care au fost taiate acum vreo 2-3 luni si lasate la cca 1,5 m. Am ales Sulmona datorita perioadei tarzii de inflorire/rodire. Totusi sunt in regiune subcarpatica, nu stiu cand vine un inghet. Sa vedem anul asta, ar trebui sa infloreasca/rodeasca.
In toamna, am mai plantat un Umberto. Acum ce-o fi... Dar cum imi plac caisele - mai ales tuica ori palinca - care este mai gustos? Si mai dulce (sa fermenteze mai repede...)? Edited by adip1962, 27 January 2021 - 14:09. |
#36
Posted 27 January 2021 - 15:15
Am cumparat si eu de la Aiud un pom soiul Magyar Kajszi c235 portaltoi MIRARED , l-am cumparat mai mult pentru portaltoi dar pe certificatul fitosanitar scria portaltoi corcodus,am sunat la firma si au spus ca au incurcat etichetele dar ca e ce trebuie. Acum ca l-am luat asi vrea sa stiu ce caracteristici are soiul am cautat si nu sant lamurit dar cred ca este denumirea maghiara a CMBU ,cine ma poate lamuri ?
Edited by Dany_Darke, 27 January 2021 - 15:29. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users