Chirurgia endoscopică a hipofizei
"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală. Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale. www.neurohope.ro |
Retete tataresti si turcesti din Dobrogea
Last Updated: Aug 27 2018 11:12, Started by
Selam
, Jul 01 2010 05:38
·
0
#37
Posted 06 July 2010 - 15:31
#38
Posted 06 July 2010 - 15:37
Asta cu iute a fost un compliment ardeiului. :D Eu ii mananc si cruzi.
|
#39
Posted 06 July 2010 - 15:47
Sa intrebi si de ciusca murata. Sau ai mai incercat ?
In orice casa turceasca se gaseste. |
#40
Posted 06 July 2010 - 15:53
Am incercat din aia cumparati. Dar vreau sa-i fac cu mana mea.
|
#42
Posted 06 July 2010 - 16:42
#43
Posted 06 July 2010 - 21:09
@Selam: Tatar Asi e cumva inrudit cu Manty din Asia centrala? Am mancat odata la un uzbek manty si dupa cum descrii tu reteta seamana.
|
#44
Posted 06 July 2010 - 21:37
alalaltu, on 6th July 2010, 22:09, said: @Selam: Tatar Asi e cumva inrudit cu Manty din Asia centrala? Am mancat odata la un uzbek manty si dupa cum descrii tu reteta seamana. Diferenta e data de forma si foarte putin de compozitie. [ http://www.europeanturkishmarket.com/images/catering/Manti.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] [ http://1.bp.blogspot.com/_kXhRYR0S1Z8/SaVjvGZFqbI/AAAAAAAAFtY/HALBoJO00hI/s400/tatar%20manti%20JPG%20(3).JPG - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] [ http://www.anatoliantable.com/web/M-46%20MANTI_800x533.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] Edited by Selam, 06 July 2010 - 21:49. |
#46
Posted 07 July 2010 - 13:04
Baga mare! Cei care nu-s din Dobrogea majoritatea nu-s familiarizati cu bucataria de acolo. Deci e greu sa-ti spunem noi ce sa postezi! :D Practic orice reteta regionala pe care o stii. Ca-i tatareasca, turceasca, lipoveana, greceasca etc. nu conteaza. De ex. si retete cu peste. La alea presupun ca va pricepeti bine de tot.
Edited by alalaltu, 07 July 2010 - 13:11. |
|
#47
Posted 07 July 2010 - 14:01
alalaltu, on 7th July 2010, 14:04, said: Baga mare! Cei care nu-s din Dobrogea majoritatea nu-s familiarizati cu bucataria de acolo. Deci e greu sa-ti spunem noi ce sa postezi! :D Practic orice reteta regionala pe care o stii. Ca-i tatareasca, turceasca, lipoveana, greceasca etc. nu conteaza. De ex. si retete cu peste. La alea presupun ca va pricepeti bine de tot. Si hamsie in malai prajita, care e banala. In Dobrogea lipovenii sunt cu pestele (si bautura :wacko: :ciocan: ) tatarii cu mancarurile din coca, turcii cu mancaruri gatite din legume, aromanii cu branzeturi...asta in linii generale. O sa intreb de reteta de placinta dobrogeana creata cu branza dulce, cum o face bunica. Pana atunci va servesc cu [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/yG29Ihm-jVA?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] |
#48
Posted 07 July 2010 - 14:43
#49
Posted 07 July 2010 - 14:51
Revin cu reteta de placinta creata.
Intre timp am gasit altceva Ghiveci de miel cu legume 1 kg carne miel taiata cuburi cat un dumicat 5-6 cartofi 2 dovlecei 2 ardei grasi 2 ciusti verzi, din cei incovoiati, nu foarte iuti 5 catei de usturoi 2 cepe 4 rosii 3 linguri pasta de rosii 1 lingurita rasa boia iute sau fulgi de ciusca rosie uscata 2-3 frunze de dafin 2 lingurite chimion 1 lingura de cimbru 1 lamaie 3 linguri ulei (floare sau masline) sare si piper dupa gust 1. Se caleste carnea cu uleiul (intr-un vas mai adanc, ce se poate acoperi si baga la cuptor)pana incepe sa ii scada zeama si sa prinda culoare, apoi se adauga ceapa, usturoiul maruntit si ardeii taiati cubulete.Ciusca verde se taie rondele sau pestisori. Se adauga ulterior si chimionul, boia de ardei iute. 2. Dupa ce s-au inmuiat, se adauga cartofii(taiati cat pentru un dumicat), pasta de tomate, dovleceii(taiati cuburi sau jumatati de rondele), cimbrul, foile de dafin, o lingura potrivita de sare si una rasa de piper macinat. 3. Se adauga 2 cani de apa sau cat sa acopere mancarea si zeama de lamaie si se baga la cuptor pentru 50-60 minute. Mocebon, on 7th July 2010, 15:43, said: Moartea mea... Nu stiam ca e specific pentru Dobrogea. Dar oricum, nu are cum sa fie hamsia specifica pentru alte zone decat pentru Dobrogea, nu ? Hamsia simpla retine prea mult ulei.Dati-o printr-un dus de malai si scoateti-o dupa prajire pe servete, si fierbinte cum e, stoarceti o lamaie peste ea. :peacefingers: |
#50
Posted 07 July 2010 - 15:20
Selam, on 7th July 2010, 15:51, said: Nu stiu daca e specific pentru Dobrogea, dar ca sa nu fie prea gretos pestele, noi il dam prin malai. Dar oricum, nu are cum sa fie hamsia specifica pentru alte zone decat pentru Dobrogea, nu ? Oricum, e un "snack" foarte gustos. |
#51
Posted 07 July 2010 - 22:20
Executat suberek-ul!
Nu credeam ca o sa-mi iasa. Fantastic! Exact cum mi-l aminteam. Si pentru ca mi-au ramas doua guguloaie si aveam si telemea de oaie in frigider, ultimele le-am facut cu branza. Delicoase dar nu au savoarea celor cu carne. M-am cam chinuit cu sucitorul pana mi-am dat seama ce si cum cu faina dar am scos-o la capat. Asteptam reteta de placinta dobrogeana. |
|
#52
Posted 07 July 2010 - 22:38
destrug, on 7th July 2010, 23:20, said: Executat suberek-ul! Nu credeam ca o sa-mi iasa. Fantastic! Exact cum mi-l aminteam. Si pentru ca mi-au ramas doua guguloaie si aveam si telemea de oaie in frigider, ultimele le-am facut cu branza. Delicoase dar nu au savoarea celor cu carne. M-am cam chinuit cu sucitorul pana mi-am dat seama ce si cum cu faina dar am scos-o la capat. Asteptam reteta de placinta dobrogeana. Sucitor = vergea de intins coca banuiesc. Hai, vad ca ai priza la cocaturi. Treci la tatar asi, sau manti cum mai e cunoscut in unele tari turcice :D Daca le-ai facut cu branza banuiesc ca ai pus si iaurt, ca sa inmoi compozitia. Apoi la branzeturi merge marar.La carne in placinta, merge menta /cimbru.Pentru suberek, categoric menta. Nu-i asa ca menta si ceapa ii dau gustul ? Cum ai prins marginile suberek-ului ? Ai apasat cu marginea unei farfurii sau cu furculita ? Inca niste ponturi: Daca faci compozitia carnii mai apoasa, e cu atat mai gustoasa cand o mananci. Pur si simplu fragezeste coca si carnea acea zeama.Iar ceapa cruda se coace mai bine, la fel si carnea, inabusit. De fapt asta e si secretul, sa se coaca acea carne si ceapa, pret de 3-4 minute, inabusit inauntrul cocaturii. Cand intinzi coca trebuie sa fii atent la consistenta ei, si la forma ei, si sa nu se lipeasca. Dai de 2-3 ori cu vergeaua peste coca, se alungeste, apoi rotesti cocatura cu 90 de grade, iar mai lungesti cu vergeaua dand de 2-3 ori, si tot asa.Daca se lipeste, dai cu faina. S-ar putea ca ai pus stratul de carne mai grosut, de aceea ti-au ramas bilute de coca. Sau poate nu ne-am inteles destul in cantitati, si ai pus mai multa apa/faina si e normal. 2 bilute as zice ca nu e o mare marja de eroare,pentru prima incercare :) Te-ai convins ca nu se caleste carnea in prealabil ? :rolleyes: Da, revin cu reteta de placinta in cateva minute. Fiti pe faza. |
#53
Posted 07 July 2010 - 22:51
Aferim arkadas Selam.....Allah za de bineguvandeze bre bendru aja redzet bun...:). Sambata fac Suberek...si poate incerc si altele...
Edited by richelieu, 07 July 2010 - 22:51. |
#54
Posted 07 July 2010 - 23:13
Kuwurma /Djiyirma= Placinta creata dobrogeana
Numele inseamna "cea rasucita"/"cea sifonata". O sa vedeti de ce. Pentru coca: 1 ou 1 cana iaurt de casa 3 linguri ulei o priza de sare putina drojdie (cam cat un bob de strugure, pentru ca nu se lasa sa creasca) faina cat cuprinde, zice bunica.Nu stie masura, stie doar din ochi si "din maini". :mellow: Ideea e ca aceasta coca trebuie sa iasa cam la fel de moale si uleioasa ca si aceea de cozonac.Eu am estimat la mai putin de 1 kg per tava cu diametrul de 40 cm. Pentru compozitie: urda 250 grame cas fara sare faramitat 150-200 grame iaurt o ceasca micuta 4 oua (optional) o ceasca de zahar (optional) stafide ------------------------------------- Toate ingredientele compozitiei se amesteca, asa incat ar trebui sa iasa ceva cam apos, usor de intins cu mana. Se imparte coca in 6-8 bucati. Se ia fiecare bucata si se intinde pana la diametrul tavii, apoi se intinde generos peste aceasta bucata compozitia de branzeturi. Incepand cu marginile, se impinge spre mijloc cocatura,cu varfurile degetelor,mai precis cu suprafata unghiilor se impinge marginea spre centru, asa incat compozitia sa ramana intre pliuri. Se procedeaza astfel din doua parti, impingand cocatura "sifonata", dupa cum ii zice si numele, spre centru. Se procedeaza astfel cu toate foile. Daca mai ramane compozitie se toarna peste intreaga placinta. Se tine in cuptor in functie de grosime, la cantitatile date nu ar trebui sa stea mai mult de 30 minute. Dupa ce se scoate din cuptor se acopera cu un prosop de bucatarie, pentru ca descoperit se intareste. Sa vedem cine se incumeta :) Ar trebui sa iasa cam asa, reteta de aici difera de reteta scrisa de mine: [ http://2.bp.blogspot.com/_5hig-tvJ79Y/Snb1OmhfooI/AAAAAAAACuk/9Pcd2-BlRno/s400/DSC00202.JPG - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] richelieu, on 7th July 2010, 23:51, said: Aferim arkadas Selam.....Allah za de bineguvandeze bre bendru aja redzet bun...:). Sambata fac Suberek...si poate incerc si altele... Za fii zanatoz, bre, ca sa mananci mult si bine si fericit :) Edited by Selam, 07 July 2010 - 23:14. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users