Chirurgia endoscopică a hipofizei
"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală. Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale. www.neurohope.ro |
Retete tataresti si turcesti din Dobrogea
#1
Posted 01 July 2010 - 05:38
Deschid acest topic in speranta ca sunt doritori de retete traditionale turcesti sau tataresti. Spun asta pentru ca bucataria in cultura noastra ocupa un loc aproape central, iar mancarurile traditionale sunt renumite, probabil din aceasta cauza.
Cred ca aici putem si invata mai multe unii despre altii. Atasez prima reteta in imagini si cu muzica :) [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/1flAM1irtyY?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] Tatar Așî (mancarea tatarului) -500 g. carne tocata (vita sau pasare) -1 ceapa potrivita -sare si piper -1 kg. faina -3-4 oua -300 g. iaurt gras -1 capatana usturoi sau Frunze de menta (optional) -2-3 linguri unt. Ceapa se toaca la doua cutite si se amesteca cu carnea, adaugandu-se sare si piper dupa gust. Se face un aluat,din faina apa si oua, o idée mai moale decat consistenta aluatului de paine. Coca se intinde in lung si se taie in bucati aproximativ egale, cam cat un mar fiecare. Ar trebui sa iasa 4-5 bucati. Se pastreaza o bucata spre a fi prelucrata, iar restul se pune sub servet, sa nu se usuce intre timp. Bucata de coca se intinde mai subtire decat foile de placinta din comert, adica dintr-o bucata de coca ar trebui sa iasa o foaie cu diametrul de 50 cm sau mai mult, in functie de marime. Foaia se pune pe vergea si se desfasoara pe masa, incet, in forma de zigzag suprapus, spre a fi taiata. Adica foaia de placinta infasurata pe vergea o tii deasupra mesei, si incepi prin a pune pe masa varful foii, adica o portiune de 4 cm, apoi schimbi directia foii si peste acel prim strat de 4 cm, pui alt strat rotind vergeaua, apoi dupa al doilea strat din nou schimbi directia foii si suprapui alt strat, tot asa. Pana cand pui toata foaia de pe vergea, in zigzag, asa incat latimea acestei benzi sa nu fie mai mare de 4 cm. Tai aceasta foaie cu cutitul, din 4 in 4 cm. Iei bucatile din mijloc, care vor fi cele mai lungi, si le desfasori pe masa, suprapus. Bucata din mijloc fiind cea mai lunga, o iei prima, astfel ea va fi cea mai de jos. Peste ea desfasori celelalte bucati. Bineinteles ultimele vor fi cele din margine, cele mai mici. Din nou tai din 4 in 4 cm. Se procedeaza astfel cu toata coca. Astfel se obtin patratele cu latura de 4 cm, pe care le presari cu faina daca e nevoie, sa nu se lipeasca intre ele. Carnea se pune in centrul fiecarei bucatele, si evident o cantitate mica, asa incat la inchiderea bucatelei de carne, sa nu dea in afara. Fiecare patratel se inchide dupa ce s-a pus carnea, prin plierea colturilor, adica punand carnea in mijloc, sa formezi un triunghi. Colturile triunghiului care se opun, se unesc si rezulta un fel de palarioare. Ideal este cineva sa puna carnea pe patratel, si altcineva sa inchida patratelele. Acestea se fierb in apa cu putina sare, timp de 15-20 minute. Se scot si se strecoara, si cat sunt fierbinti se pune untul si se amesteca. Fara unt se lipesc una de alta. Iartul se amesteca de preferinta cu usturoi, sau cu menta. Acest fel de mancare merge iarna cu muraturi, sau vara cu compot. E ideal sa mai existe cel putin doua ajutoare in bucatarie, pentru ca mai ales la prima incercare, fiind miscarea mai lenta, pana se face toata coca patratele, sa nu se usuce acele patratele.Adica imediat ce primul rotocol de coca a fost facut patratele, celalalt sau celelalte sa inceapa sa faca Tatar Așî. |
#2
Posted 01 July 2010 - 07:32
Ce frumos :) am avut un coleg de serviciu tatar, care in fiecare an de ziua lui ne delecta cu mancaruri traditionale facute de mama si sotia lui. Preferatul meu era suberecul (sper c-am scris corect).
|
#3
Posted 01 July 2010 - 07:38
Moaca, on 1st July 2010, 08:32, said: Ce frumos :) am avut un coleg de serviciu tatar, care in fiecare an de ziua lui ne delecta cu mancaruri traditionale facute de mama si sotia lui. Preferatul meu era suberecul (sper c-am scris corect). sramaua beyti este bestiala!!! Edited by Drosophila-melanogaster, 01 July 2010 - 07:39. |
#4
Posted 01 July 2010 - 07:43
#5
Posted 01 July 2010 - 07:43
Moaca, on 1st July 2010, 08:32, said: Ce frumos :) am avut un coleg de serviciu tatar, care in fiecare an de ziua lui ne delecta cu mancaruri traditionale facute de mama si sotia lui. Preferatul meu era suberecul (sper c-am scris corect). Se mai face la gara in Constanta, si pe alocuri. Si bineinteles in casele tataresti de aici :D [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/GFLTXIUKHKY?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] Drosophila-melanogaster, on 1st July 2010, 08:38, said: vezi ca s-a deschis un restaurant turcesc in apropierea ta! sramaua beyti este bestiala!!! |
#6
Posted 01 July 2010 - 08:08
intersectia Antiaeriana-Drumul Sarii-13 Septembrie (chiar la capatul Drumul Sarii, vis-a-vis de blocuri).
restaurantul nu este fitos, dar are mancare foarte buna si preturi decente. este plin de turci si tin tv-ul numai pe programe turcesti. |
#7
Posted 01 July 2010 - 08:16
Drosophila-melanogaster, on 1st July 2010, 09:08, said: intersectia Antiaeriana-Drumul Sarii-13 Septembrie (chiar la capatul Drumul Sarii, vis-a-vis de blocuri). restaurantul nu este fitos, dar are mancare foarte buna si preturi decente. este plin de turci si tin tv-ul numai pe programe turcesti. Mai era un restaurant turcesc bun pe Viilor, am fost acum cativa ani buni si am fost usor socata cand a venit patronul la sfarsitul mesei si ne-a stropit pe maini cu parfum :) Edited by Moaca, 01 July 2010 - 08:16. |
#8
Posted 01 July 2010 - 08:20
Moaca, on 1st July 2010, 09:16, said: Ala de pe colt? Pai e acolo de o groaza de timp, mai :) si alaturi e o macelarie buna, si o frizerie tot turceasca, nu? oarecum vis-a-vis de celebrul butic "La Guzganul rozaliu". Eu credeam ca zici de unul deschis de curand. Mai era un restaurant turcesc bun pe Viilor, am fost acum cativa ani buni si am fost usor socata cand a venit patronul la sfarsitul mesei si ne-a stropit pe maini cu parfum :) si astia iti stropesc mainile cu parfum. dupa miros cred ca este Farmec 16... |
#9
Posted 01 July 2010 - 08:35
Drosophila-melanogaster, on 1st July 2010, 09:20, said: de cand naiba este acolo? mai luam pizza de alaturi si nu l-a vazut... mi-a spus un turc de el. si astia iti stropesc mainile cu parfum. dupa miros cred ca este Farmec 16... |
#10
Posted 01 July 2010 - 08:42
Cred ca e apa de colonie.
Se face din frunze de lamai, de portocal, din tutun...depinde. Are multe grade, e dezinfectant si schimba si aerul. |
|
#11
Posted 01 July 2010 - 09:14
Moaca, on 1st July 2010, 09:35, said: Nu stiu exact, dar de 10 ani e sigur. Cred ca l-au renovat acum cativa ani, ca la inceput arata a bodega de soferi de TIR :) Eu il stiu doar de cand l-au renovat... adica de vreo 4 ani. Trec zilnic pe acolo de 7 ani in drum spre servici, dar nu am intrat niciodata. N-am stiut ca-i turcesc... L.E. Si ontopic: Selam...mai vino cu din astea :D. Suna prea bine ca sa nu le incerc. Personal imi place bucataria orientala, in special cea libaneza si turceasca...deci imi dai idei bune ;) Edited by richelieu, 01 July 2010 - 09:18. |
#12
Posted 01 July 2010 - 09:20
Moaca, on 1st July 2010, 09:35, said: Cred ca l-au renovat acum cativa ani, ca la inceput arata a bodega de soferi de TIR :) Ar fi interesante niste retete mai usoare, cu carne de pasare. Edited by Mocebon, 01 July 2010 - 09:28. |
#13
Posted 01 July 2010 - 09:36
Mocebon, on 1st July 2010, 10:20, said: Ar fi interesante niste retete mai usoare, cu carne de pasare. La noi predomina cocaturile, fripte, coapte, prajite, fierte, uscate la soare etc. O sa va scriu cred ca o reteta de pilaf cu cus-cus. richelieu, on 1st July 2010, 10:14, said: L.E. Si ontopic: Selam...mai vino cu din astea :D. Suna prea bine ca sa nu le incerc. Personal imi place bucataria orientala, in special cea libaneza si turceasca...deci imi dai idei bune ;) Daca ai vreo sugestie, sa scrii aici si sper sa gasesc. Ati intrat pe youtube-ul de la inceputul topicului ? Edited by Selam, 01 July 2010 - 09:36. |
#14
Posted 01 July 2010 - 21:56
Ma, am mancat in Ungaria la niste turci la un Doner un fel de orez cu un sos care aduce vag cu smantana/iaurt (dar nu cred ca e), oricum alb si lejer la gust, foarte bun. Any clues?
|
#15
Posted 01 July 2010 - 22:35
sebulbus, on 1st July 2010, 22:56, said: Ma, am mancat in Ungaria la niste turci la un Doner un fel de orez cu un sos care aduce vag cu smantana/iaurt (dar nu cred ca e), oricum alb si lejer la gust, foarte bun. Any clues? Sosul era dulceag ? Sa nu fie salep :) Sau sa fie :D |
|
#16
Posted 01 July 2010 - 22:53
Era orez, garnitura la o shaorma la farfurie (sau echivalentul lor pentru ceea ce noi numim asa). Garnitura alternativa, daca nu voiai orez erau niste paste care cel putin ele, pastele erau copie 1:1 dupa fusili ale italienilor.
Sosul nu era picant, dulceag nu cred ca era, era ceva neutru la gust, alb la culoare, nu cred ca era smantana simpla, dar cel mai probabil continea si smantana. |
#17
Posted 02 July 2010 - 00:24
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users