Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Termostat frigider - verificare

Mai au PC-urile vreun viitor?

Centrala termica immergas

Amenda in Lipsa ?
 Acoperire gol extrior intre termo...

Intreprindere individuala fara ac...

Marci Biciclete - recomandari

Lipsa Tensiune pe o Faza, bransam...
 Recomandare bicicleta copil 5 ani.

Recomandare kit automat acces usa

[email][nvidia] Your GeForce NOW ...

Site nesigur
 Baghetele ornamentale intre foile...

O recomandare pentru o camera ful...

Pareri magazin online quickmobile?

Unde gasesc banane albastre?
 

Mutare AC, mutare tevi, traseu frigorific

- - - - -
  • Please log in to reply
110 replies to this topic

#37
Userache

Userache

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 184
  • Înscris: 20.05.2010

View Postdavidjust9, on 21st June 2010, 17:35, said:

Ever never nu mi-as aduce masina sa-ti bagi tu mainile in ea,reprezinti exact genul de mentalitate care ne trage in jos pe noi romanii,adica hai sa nu respectam regulile ca iesim mai ieftin,tragem sistemul in piept..ai montat 300 de aparate wow!ai autorizatie pentru asa ceva?aa am uitat lucrezi la negru!deci lucrurile stau asa ,tu induci lumea in eroare in primul rand pentru ca nu esti autorizat sa montezi a.c ,in al doilea rand pentru ca nu le montezi corect,fac pariu ca nu ai pompa de vid si manometre si in al treilea rand ii duci de nas pe clienti cu un pret mic de 50-100 ron de instalare care s-ar putea sa le fie fatal daca compresorul sau altceva se defecteaza,deoarece pierd garantia!deci lasa-ne cu povestiile tale si inceteaza cu inducerea oamenilor in eroare!nu e nici legal nici etic!
Alt "curentat".
Poate chiar mi-am bagat mana in masina ta in drumul tau spre mare. Cine stie cum ai ramas in pana chiar in zona in care lucrez eu. Poate chiar eu, nea Romica adica, ti-am facut cate ceva la masina.
N-am autorizatie si recunosc ca am tras sistemul in piept. Si cei cu autorizatie trag sistemul in piept destul de mult. Este asa sau nu-i asa? Nu-ti dau factura, au contabilitate dubla, etc. Si sistemul ma trage in piept pe mine. Eu imi cumpar casa iar statul imi percepe taxe. Dece? Pai sunt proprietar sau nu? Este casa si curtea mea sau stau cu chirie la stat? Pentru ce sa platesc impozit pe teren si pe apa de ploaie? Da. Am scris corect. Platesc taxe pentru ca ploua afara.
Cat despre montat corect sau nu. Cum ti-ai dat seama ca nu le montez corect din moment ce toate AC-urile montate de mine functioneaza? Eu le fac si instructajul oamenilor cu ocazia asta.
-"Nea Vasile, daca se ia curentul sa scoti aparatul din priza pentru ca daca vine curentul repede, ti-l arde. Sa nu pui patura sau sa astupi compresorul cu ceva ca se arde, ori daca nu se arde, iti consuma curentu' degeaba pentru ca nu raceste aeru' din casa. Daca auzi vreo huruiala sau un zgomot aiurea, sa-l opresti si sa ma chemi. Il scoti imediat din priza. Sa nu umbli la tevile astea nici daca-ti pica casa pe matale ca nu-i voie. O sa-l strici."

Cati din cei care v-au montat aerul cu acte in regula, platitori de taxe la stat v-au spus macar un cuvant din toate astea?


Nene, ma lasi cu garantia? Daca oamenii au hotarat sa renunte la garantie, care este problema ta? Si cunosc si cazuri care s-au stricat in garantie si au fost rezolvate dupa 2-3 luni, adica in toamna cand nu mai avea nimeni nevoie de AC.

View Postdavidjust9, on 21st June 2010, 17:35, said:

[....]reprezinti exact genul de mentalitate care ne trage in jos pe noi romanii,adica hai sa nu respectam regulile ca iesim mai ieftin,tragem sistemul in piept.
La fraza asta am vrut sa-ti raspund separat.
Domnule Perfect (perfect de la perfectiune), spune "pe cinstite" cati din oamenii care iti sunt rude lucreaza perfect legal? Si daca stii pe vre-un var de-al tau ca lucreaza si la negru si nu declara veniturile, ce faci? Te duci sa-l reclami? Cati zugravi care ti-au zugravit casa ti-au dat chitanta sau factura? Electricianul ti-a dat?, instalatorul? Spune-mi ca ai refuzat serviciile lor tocmai pentru ca nu au vrut sa-ti dea chitanta.

View Postdavidjust9, on 21st June 2010, 17:35, said:

p.s ce ai spune ca  unul care habar nu are de masini sa-ti repare frana,la un pret mic si bineinteles sa te atentioneze ca exista riscul ca frana sa nu te tina,deh e mai ieftin  la negru ,asta-i riscul...si faptul ca informezi clientul ca nu esti autorizat sa montezi ac-uri,nu te scuza tot infractiune se cheama!
Nene, esti de belea. Ce treaba are frana cu prefectura? ce treaba are AC-ul cu infractiunile de care vorbesti (exceptand eludarea taxelor catre stat)?
Schimb placutele de frana, raspund de placutele de frana (bine sau gresit montate), schimb lichidul de frana, raspund de aerisirea si strangerea conductelor. Raspund doar de ceea ce fac. Si la servici, si acasa. Dar de regula acasa fac lucruri simple si care nu expune clientul la riscuri si pericole prea mari. Schimb bujii, schimb un radiator, iti lipesc cu poxipol o baie de ulei fisurata, iti schimb sau strang o garnitura, iti schimb uleiul si filtrele....chestii neimportante din punc de vedere al securitatii autoturismului.

Da domnule, lucrez si la negru. Si asta doar ca sa rezist scumpirilor zilnice, impozitelor tot mai mari, taxelor tot mai multe.

Si cu ce te incalzeste faptul ca ai facut reparatia masinii intr-un service autorizat din moment ce tot un prost ca mine ti-a aerisit franele? Conteaza ca poti sa-l dai pe ala in judecata cand toata familia iti este in spital? Asta te incalzeste pe tine? Eu fac acasa tot ceea ce fac si la service. Tot la fel de bine sau de prost lucrez si colo si colo. Si daca ai facut lucrarea la service si platesti de 3 ori mai mult esti mai multumit? Doar pentru ca ai factura? Si pentru ca poti sa-l bagi pe seful in puscarie? Pai ce? Seful meu a lucrat la masina ta, sau tot eu, cel pe care il blamezi aici?
Si eu sunt un mecanic bun. Nu zic eu, zic cei care ma cunosc si care apeleaza la mine. Sa stii ca nu vine clientul la sefu si la service-ul lui. Vine pentru ca a auzit ca acolo lucreaza nea Romica care stie ce face si cum face. Prestigiul unui atelier este mai mare sau mai mic in functie de oamenii mici si prosti care lucreaza acolo, si de cat de bine isi fac treaba, nu de cat de sharmant este seful.

Cati ca mine sau mult mai nepriceputi lucreaza in service-urile pe care le frecventezi? La asta nu te-ai gandit.

Rog moderatorii sa-mi scuze offtopicul .

Edited by Userache, 21 June 2010 - 17:54.


#38
teknotronik

teknotronik

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 1,585
  • Înscris: 29.11.2008

View PostUserache, on 21st June 2010, 12:00, said:

Oamenii stiu la ce se expun, iar eu le mai explic inca o data atunci la fata locului cum sta treaba si ce anume risca. Multi dintre ei deja au dat telefon la firma si au intrebat cat ii costa si atunci iau decizia de a ma pune pe mine sa-i leg aparatul. Este usor de ales intre 50-100 lei cat imi da mie, si 400-500 lei cat trebuie sa dea la firma respectiva, mai ales ca la noi in Ianca nu sunt ateliere autorizate. Firme sunt in Braila si Galati, iar acestea cer si deplasare.
Am montat 300-350 de AC-uri si nu a fost niciunul defect, nu am dat gres la niciunul. Toate functioneaza. Si asta in decurs de 3 ani de cand m-am apucat de meseria asta. Oricum oamenii de pe la noi nu pornesc aerul decat cand nu mai au incotro, adica foarte putin din perioada verii. Ei sunt obisnuiti cu caldurile mari din moment ce cei mai multi lucreaza in agricultura.
Revenind la cheltuieli si riscuri. Daca cu mine scapa repede cu suma pe care am spus-o+un pahar cu vin si o friptura facuta in curte (vinul si friptura nefiind impuse de mine, vin din partea casei ca asa-i romanul ospitalier), in schimb cu firma autorizata trebuie sa plateasca gros si sa obtina acelasi lucru, adica montarea aerului. De la mine primeste si un suport gratis (in caz ca suportul nu este in pachet), pe care eu il fac in timpul liber la noi la service.

Chiar daca ar fi sa fie vre-unul defect din fabrica, cheltuielile cu montarea (in cazul firmelor autorizate) sunt mai mari decat cumpararea altuia nou.


Mi-e teama ca o sa fiu offtopic, totusi o sa-ti raspund.
Eu castig un salariu de 1050 lei, aproape fiecare client imi mai baga in buzunar 5-10 lei, mai montez si un AC (50-100 lei), ma mai cheama X si Y sa-i mai fac ceva la masina in timpul liber, eu sunt multumit. Preturi pe care le practic in timpul liber sunt intre 5 si 100 lei in functie de reparatie si aici vorbesc doar de manopera. Schimb un pivot sau un cap de bara, curat un carburator, schimb bujiile etc pentru suma de 5-10 lei, segmentez un motor pentru 100 lei. In afara de segmentare, restul preturilor sunt "la liber" adica imi da omul cat vrea si cat poate.

Care ar fi pretul corect? Exact atat cat iau si eu, un pret destul de bun pentru 2-3 ore de munca cu tot cu mancat si baut.

Sunt eu un om care ma multumesc cu putini sau sunt altii prea avari? Spuneti voi. Mi-am cumparat o casa acum 6 ani proprietate personala, am un Logan in leasing, mai am un pic si il achit, am o familie, 2 copii la scoala. Cu banii ma descurc acceptabil, am si ceva economii intr-o banca.

L.E.
Uitasem sa zic de seful meu. Si el are tot un Logan ca si mine numai ca al lui este luat cu"banii jos". N-am de unde sa stiu cat castiga el si cat imi da mie, dar nu este un om lacom. Poate asta este si motivul pentru care are clienti destui.

Nu pot decat sa te felicit pt. viata pe care o ai .

Referitor la aer conditionat , daca in trei ani ai instalat 300-350 de aparate ( desi da-mi voie sa cred ca exagerezi ) cu un procentaj de lipsa erori/defectiuni de 100 % de ce nu te lasi de mecanica si te apuci de instalat aere conditionate ?
Nu sant deloc ironic , te intreb la modul cel mai serios .
Te-ai gandit ca asa vei putea castiga mai bine decat castigi acum si in acest mod ai da si garantie clientului pt. instalarea pe care o faci ?

Sau fa-o in paralel cu mecanica , dar fa-o legal , asigurandu-i si clientului siguranta ca in caz de i se strica , sau vine defect aparatul din fabrica si este posibil crede-ma , poate fi schimbat sau reparat gratis .


Probabil ca esti un bun mecanic , dar daca vreodata ai mutat un aparat de aer conditionat dintr-un loc in altul si ai procedat asa cum ai spus in primul post cred ca acel aparat nu mai raceste cum ar trebui .
Este foarte simplu sa aduni gazul din instalatie in unitatea exterioara dar nu se face asa cum ai spus tu .

#39
davidjust9

davidjust9

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 122
  • Înscris: 24.04.2008

View PostUserache, on 21st June 2010, 18:26, said:

Alt "curentat".
Poate chiar mi-am bagat mana in masina ta in drumul tau spre mare. Cine stie cum ai ramas in pana chiar in zona in care lucrez eu. Poate chiar eu, nea Romica adica, ti-am facut cate ceva la masina.
N-am autorizatie si recunosc ca am tras sistemul in piept. Si cei cu autorizatie trag sistemul in piept destul de mult. Este asa sau nu-i asa? Nu-ti dau factura, au contabilitate dubla, etc. Si sistemul ma trage in piept pe mine. Eu imi cumpar casa iar statul imi percepe taxe. Dece? Pai sunt proprietar sau nu? Este casa si curtea mea sau stau cu chirie la stat? Pentru ce sa platesc impozit pe teren si pe apa de ploaie? Da. Am scris corect. Platesc taxe pentru ca ploua afara.
Cat despre montat corect sau nu. Cum ti-ai dat seama ca nu le montez corect din moment ce toate AC-urile montate de mine functioneaza? Eu le fac si instructajul oamenilor cu ocazia asta.
-"Nea Vasile, daca se ia curentul sa scoti aparatul din priza pentru ca daca vine curentul repede, ti-l arde. Sa nu pui patura sau sa astupi compresorul cu ceva ca se arde, ori daca nu se arde, iti consuma curentu' degeaba pentru ca nu raceste aeru' din casa. Daca auzi vreo huruiala sau un zgomot aiurea, sa-l opresti si sa ma chemi. Il scoti imediat din priza. Sa nu umbli la tevile astea nici daca-ti pica casa pe matale ca nu-i voie. O sa-l strici."

Cati din cei care v-au montat aerul cu acte in regula, platitori de taxe la stat v-au spus macar un cuvant din toate astea?


Nene, ma lasi cu garantia? Daca oamenii au hotarat sa renunte la garantie, care este problema ta? Si cunosc si cazuri care s-au stricat in garantie si au fost rezolvate dupa 2-3 luni, adica in toamna cand nu mai avea nimeni nevoie de AC.


La fraza asta am vrut sa-ti raspund separat.
Domnule Perfect (perfect de la perfectiune), spune "pe cinstite" cati din oamenii care iti sunt rude lucreaza perfect legal? Si daca stii pe vre-un var de-al tau ca lucreaza si la negru si nu declara veniturile, ce faci? Te duci sa-l reclami? Cati zugravi care ti-au zugravit casa ti-au dat chitanta sau factura? Electricianul ti-a dat?, instalatorul? Spune-mi ca ai refuzat serviciile lor tocmai pentru ca nu au vrut sa-ti dea chitanta.

Nene, esti de belea. Ce treaba are frana cu prefectura? ce treaba are AC-ul cu infractiunile de care vorbesti (exceptand eludarea taxelor catre stat)?
Schimb placutele de frana, raspund de placutele de frana (bine sau gresit montate), schimb lichidul de frana, raspund de aerisirea si strangerea conductelor. Raspund doar de ceea ce fac. Si la servici, si acasa. Dar de regula acasa fac lucruri simple si care nu expune clientul la riscuri si pericole prea mari. Schimb bujii, schimb un radiator, iti lipesc cu poxipol o baie de ulei fisurata, iti schimb sau strang o garnitura, iti schimb uleiul si filtrele....chestii neimportante din punc de vedere al securitatii autoturismului.

Da domnule, lucrez si la negru. Si asta doar ca sa rezist scumpirilor zilnice, impozitelor tot mai mari, taxelor tot mai multe.

Si cu ce te incalzeste faptul ca ai facut reparatia masinii intr-un service autorizat din moment ce tot un prost ca mine ti-a aerisit franele? Conteaza ca poti sa-l dai pe ala in judecata cand toata familia iti este in spital? Asta te incalzeste pe tine? Eu fac acasa tot ceea ce fac si la service. Tot la fel de bine sau de prost lucrez si colo si colo. Si daca ai facut lucrarea la service si platesti de 3 ori mai mult esti mai multumit? Doar pentru ca ai factura? Si pentru ca poti sa-l bagi pe seful in puscarie? Pai ce? Seful meu a lucrat la masina ta, sau tot eu, cel pe care il blamezi aici?
Si eu sunt un mecanic bun. Nu zic eu, zic cei care ma cunosc si care apeleaza la mine. Sa stii ca nu vine clientul la sefu si la service-ul lui. Vine pentru ca a auzit ca acolo lucreaza nea Romica care stie ce face si cum face. Prestigiul unui atelier este mai mare sau mai mic in functie de oamenii mici si prosti care lucreaza acolo, si de cat de bine isi fac treaba, nu de cat de sharmant este seful.

Cati ca mine sau mult mai nepriceputi lucreaza in service-urile pe care le frecventezi? La asta nu te-ai gandit.

Rog moderatorii sa-mi scuze offtopicul .
Curentat zici tu..sper ca nu de un ac montat de tine la care ai legat aiurea firele..vad ca esti povestitor,te pomeni ca scrii si carti(ar fi mai indicat decat sa montezi ac-uri),din punctul meu de vedere esti de un penibil absolut...vad ca te lauzi ca lucrezi la negru,daca te dai asa cohones de ce nu-ti postezi si adresa exacta?esti in offtopic total daca tot faci referire la moderatori,acesta este un forum in care utilizatorii au dreptul sa afle informatii corecte si pertinente despre ce fel de ac-uri exista , cum se instaleaza corect si asta pe baza unor informatii tehnice reale si a experientei date de useri care chiar se ocupa de ac-uri  si nu de nea Jiji care isi bate joc de meseria asta.
p.s Referitor la chitanta,da mi-am montat centrala si am cerut factura ca altfel nu beneficiam de garantie,mi-am pus termopane si am cerut factura din acelasi motiv,mi-am cumparat un ceas si am procedat la fel sa mai continui?daca ai beneficiat de un produs sau serviciu, ce dovada fizica ai in afara facturii ca ai achizitionat serviciul sau produsul respectiv,sau ai inventat tu altceva?

Edited by davidjust9, 21 June 2010 - 19:41.


#40
Userache

Userache

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 184
  • Înscris: 20.05.2010

View Postteknotronik, on 21st June 2010, 20:06, said:

Nu pot decat sa te felicit pt. viata pe care o ai .

Referitor la aer conditionat , daca in trei ani ai instalat 300-350 de aparate ( desi da-mi voie sa cred ca exagerezi ) cu un procentaj de lipsa erori/defectiuni de 100 % de ce nu te lasi de mecanica si te apuci de instalat aere conditionate ?
Nu sant deloc ironic , te intreb la modul cel mai serios .
Te-ai gandit ca asa vei putea castiga mai bine decat castigi acum si in acest mod ai da si garantie clientului pt. instalarea pe care o faci ?

Sau fa-o in paralel cu mecanica , dar fa-o legal , asigurandu-i si clientului siguranta ca in caz de i se strica , sau vine defect aparatul din fabrica si este posibil crede-ma , poate fi schimbat sau reparat gratis .


Probabil ca esti un bun mecanic , dar daca vreodata ai mutat un aparat de aer conditionat dintr-un loc in altul si ai procedat asa cum ai spus in primul post cred ca acel aparat nu mai raceste cum ar trebui .
Este foarte simplu sa aduni gazul din instalatie in unitatea exterioara dar nu se face asa cum ai spus tu .
Multumesc.
Chiar am montat peste 300 de aparate in cei 3 ani. La noi in oras abia acum 5 ani au intrat AC-urile si cand m-am apucat eu de treaba era deja un trend. Eu am fost printre primii care au furat meserie de la cei cu firmele autorizate, si tot eu si inca vreo doi am inteles cum functioneaza. Am avut si defectiuni minore, in sensul ca a imbatranit izolatia cablurilor de la compresor si au facut scurt, dar s-au remediat repede si fara probleme. Le mai curat filtrele, mai ung cate un rulment, am mai strans un papuc la un fir.

De mecanica nu pot sa ma las. Am un servici stabil, lucrez si acasa, nu-mi stau mainile toata ziua. Asta cu AC-ul este numai vara. Pe incalzire nu am auzit sa le foloseasca nimeni.

Sa fac asta legal. E o idee dar ma sperie gandul actelor. Sa-l vezi pe sefu cum se duce cu situatia la fisc, cum ii vin controale si la atelier si la magazinul de piese. De acte si de alergatura mi-e teama, nu de faptul ca trebuie sa platesc impozit. Si daca iti vine un control si nu gaseste nimic, tot dai o amenda ca doar nu or sa plece cu mana goala. Eu nu am auzit sa-ti vina control si sa nu-ti dea amenda, indiferent pentru ce, indiferent cat de corect esti.

Pe foarte multi nu ii intereseaza garantia pentru cateva ore de functionare in anul in care are garantie. Omul vine obosit de la camp, da mancare la animale, le face curat, abia seara intra in casa sa stea o jumatate de ora la televizor. Si de multe ori nu da drumul la AC pentru ca plateste mult la curent. Doar daca se sufoca de caldura.

Stii dece vreau sa raman mecanic? Pentru ca multi nu stiu sa stranga un surub, multora le e frica sa ridica capota, multi nu vor sa se murdareasca. Lasa ca ma murdaresc eu.

Chiar am recitit primul post atunci cand ai spus ca nu asa se aduna gazul in instalatie. M-am gandit ca am gresit ceva, dar vad ca totul este scris bine, exect asa cum procedez eu. Poate tu ai alta tehnica.
Am stat si m-am gandit. Nu ai alta tehnica pentru ca nu exista alta. Este la fel ca legile fizicii. Legile fizicii sunt aceleasi pentru toti.

@davidjust9
In afara de faptul ca vreau sa-mi cer scuze pentru ca te-am facut "curentat", altceva n-am ce sa-ti spun.
Cohones am suficiente, poate chiar prea multe fata de altii. Chiar acum 2-3 zile am gasit unul prin curte, pe care-l pierdusem de ceva vreme. :P

Adresa? Pentru ce? Si cel mai prost securist si-ar da seama din posturile mele cine sunt si cu ce ma ocup.
Hai ca te scutesc de cautari. Sunt Albu Romica din Ianca Jud Braila, de profesie mecanic auto. Ma stiu si copiii si te vor aduce de mana la poarta mea numai sa le spui pe cine cauti.

Edited by Userache, 21 June 2010 - 20:01.


#41
gall71

gall71

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,972
  • Înscris: 12.08.2007

View Postteknotronik, on 21st June 2010, 20:06, said:

Nu pot decat sa te felicit pt. viata pe care o ai .

Referitor la aer conditionat , daca in trei ani ai instalat 300-350 de aparate ( desi da-mi voie sa cred ca exagerezi ) cu un procentaj de lipsa erori/defectiuni de 100 % de ce nu te lasi de mecanica si te apuci de instalat aere conditionate ?
Nu sant deloc ironic , te intreb la modul cel mai serios .
Te-ai gandit ca asa vei putea castiga mai bine decat castigi acum si in acest mod ai da si garantie clientului pt. instalarea pe care o faci ?

Sau fa-o in paralel cu mecanica , dar fa-o legal , asigurandu-i si clientului siguranta ca in caz de i se strica , sau vine defect aparatul din fabrica si este posibil crede-ma , poate fi schimbat sau reparat gratis .


Probabil ca esti un bun mecanic , dar daca vreodata ai mutat un aparat de aer conditionat dintr-un loc in altul si ai procedat asa cum ai spus in primul post cred ca acel aparat nu mai raceste cum ar trebui .
Este foarte simplu sa aduni gazul din instalatie in unitatea exterioara dar nu se face asa cum ai spus tu .
Eu chiar nu inteleg de ce un moderator nu sterge macar pasajul referitor la recuperarea freonului de la inceputul acestui topic,PROCEDURA ESTE GRESITA

View PostUserache, on 21st June 2010, 20:57, said:

Sa fac asta legal. E o idee dar ma sperie gandul actelor. Sa-l vezi pe sefu cum se duce cu situatia la fisc, cum ii vin controale si la atelier si la magazinul de piese. De acte si de alergatura mi-e teama, nu de faptul ca trebuie sa platesc impozit. Si daca iti vine un control si nu gaseste nimic, tot dai o amenda ca doar nu or sa plece cu mana goala. Eu nu am auzit sa-ti vina control si sa nu-ti dea amenda, indiferent pentru ce, indiferent cat de corect esti.
Te-ai gandit vreodata ce s-ar intampla cu scoala copiilor tai sau cu spitalul unde trebiue sa te duci in caz de urgenta,daca toti am lucra la negru?

Chiar am recitit primul post atunci cand ai spus ca nu asa se aduna gazul in instalatie. M-am gandit ca am gresit ceva, dar vad ca totul este scris bine, exect asa cum procedez eu. Poate tu ai alta tehnica.
Am stat si m-am gandit. Nu ai alta tehnica pentru ca nu exista alta. Este la fel ca legile fizicii. Legile fizicii sunt aceleasi pentru toti.
Esti sigur? Te referi la pasajul asta: Acelasi lucru pentru mutarea unui AC de la o locatie la alta cu urmatoarele completari.
AC-ul trebuie sa colecteze freonul din instalatie. Faceti rost de chei si imbusuri potrivite. Porniti AC-ul pe racire (nu pe DRY sau ventilare), lasati-l sa lucreze intre 1,5 si 2,5 minute in functie de lungmea tevilor. Tevile trebuie sa fie de aprox 2-4 metri pentru 1,5 minute si aprox 6 metri pentru 2,5 minute. Nu este nimic foarte strict. Aproximati lungimea tevilor si deduceti timpul. 30 de secunde in plus sau in minus nu este nici o problema. Mai bine sa-l lasati sa functioneze cateva secunde mai mult decat mai putin. Nu se strica nimic, nu se arde nimic.
Cand s-a ajuns la timpul necesar colectarii freonului inchideti robinetul conductei subtiri cu ajutorul imbusului. Dupa strangerea completa a robinetului strangeti si robinetul conductei ceva mai groase. Sa va asigurati ca le-ati strans suficient de bine. Scoateti AC-ul din priza. Nu din telecomanda, Scos din priza.
Desfaceti conductele, cea subtire si cea groasa.
nu? Cate aere conditionate zici ca ai mutat si cate mai functioneza dupa procedura explicata de tine mai sus?

#42
Alice

Alice

    Big Boobs

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,140
  • Înscris: 05.12.2002
Ii tot dai inainte ca e gresit. CE ANUME este gresit? Ca nu foloseste pompa de vid, azot, si mai stiu eu ce? A gresit ordinea? A incurcat teava groasa cu aia subtire?

Omul a venit, si a spus ca el asa face. A spus si care sunt riscurile.
Da, montatul AC-ului, "ca la carte", se face cu azot si pompa de vid. OK.
Daca va apucati sa cititi un manual de service de la o masina, si vedeti cum se lucreaza intr-un service autorizat, va luati cu mainile de cap. Garantat. Dar masinile merg.
Lucrurile se pot face in mai multe feluri - "ca la carte" si "ca Dorel". De multe ori, rezultatele sunt aproximativ egale.
Diferenta intre un Dorel care lucreaza pe cont propriu, si Dorel din service, este ca la primul vin clientii doar pe baza recomandarilor, iar la al 2-lea vin oricum, pentru ca scrie mare 'service autorizat'. Oare care dintre cei doi Dorei lucreaza mai bine?

Pe mine ma bate gandul sa-mi iau un AC de 4-500 de lei, pentru vreo 2 ani. Pur si simplu nu am bani sa iau unul bun acum, iar fara este dezastru.

Varianta 1: Cumpar AC-ul, astept 2 saptamani sa ma programeze, vin 2 Dorei fara pompa de vid, ii trimit la plimbare; peste alte 2 saptamani vin alti Dorei, care dau o gaura, fara aspirator sau alte scule exotice de acest gen, in timp ce-si sprijina bocanii plini de namol pe peretii pe care abea i-am zugravit anul trecut, cu mana mea. Va dati seama ca zboara instant de la etajul 5. Distractia ma costa cel putin 200 de lei.

Varianta 2: Cumpar AC-ul, citesc ce a scris omul asta la inceput, citesc instructiunile, mai caut pe net, dau 2 gauri, strang 4 piulite si am terminat balciul.

#43
gall71

gall71

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,972
  • Înscris: 12.08.2007

View PostAlice, on 22nd June 2010, 00:39, said:

Ii tot dai inainte ca e gresit. CE ANUME este gresit? Ca nu foloseste pompa de vid, azot, si mai stiu eu ce? A gresit ordinea? A incurcat teava groasa cu aia subtire?

Omul a venit, si a spus ca el asa face. A spus si care sunt riscurile.
Da, montatul AC-ului, "ca la carte", se face cu azot si pompa de vid. OK.
Daca va apucati sa cititi un manual de service de la o masina, si vedeti cum se lucreaza intr-un service autorizat, va luati cu mainile de cap. Garantat. Dar masinile merg.
Lucrurile se pot face in mai multe feluri - "ca la carte" si "ca Dorel". De multe ori, rezultatele sunt aproximativ egale.
Diferenta intre un Dorel care lucreaza pe cont propriu, si Dorel din service, este ca la primul vin clientii doar pe baza recomandarilor, iar la al 2-lea vin oricum, pentru ca scrie mare 'service autorizat'. Oare care dintre cei doi Dorei lucreaza mai bine?

Pe mine ma bate gandul sa-mi iau un AC de 4-500 de lei, pentru vreo 2 ani. Pur si simplu nu am bani sa iau unul bun acum, iar fara este dezastru.

Varianta 1: Cumpar AC-ul, astept 2 saptamani sa ma programeze, vin 2 Dorei fara pompa de vid, ii trimit la plimbare; peste alte 2 saptamani vin alti Dorei, care dau o gaura, fara aspirator sau alte scule exotice de acest gen, in timp ce-si sprijina bocanii plini de namol pe peretii pe care abea i-am zugravit anul trecut, cu mana mea. Va dati seama ca zboara instant de la etajul 5. Distractia ma costa cel putin 200 de lei.

Varianta 2: Cumpar AC-ul, citesc ce a scris omul asta la inceput, citesc instructiunile, mai caut pe net, dau 2 gauri, strang 4 piulite si am terminat balciul.
Daca doua persoane destul de autorizate spun ca procedura de recuperare este gresita pe cine ai crede?Un mecanica uato deghizat in asazis instalator?De la mine sau teknotronik,MikeEl,justmepd etc nu cred ca o sa afli metode neautorizate de montaj;si ca sa te conving uite un desn dintr-un manual Fujitsu

Attached Files


Edited by gall71, 21 June 2010 - 23:50.


#44
teknotronik

teknotronik

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 1,585
  • Înscris: 29.11.2008

View PostAlice, on 21st June 2010, 23:39, said:

Ii tot dai inainte ca e gresit. CE ANUME este gresit? Ca nu foloseste pompa de vid, azot, si mai stiu eu ce? A gresit ordinea? A incurcat teava groasa cu aia subtire?

Omul a venit, si a spus ca el asa face. A spus si care sunt riscurile.
Da, montatul AC-ului, "ca la carte", se face cu azot si pompa de vid. OK.
Daca va apucati sa cititi un manual de service de la o masina, si vedeti cum se lucreaza intr-un service autorizat, va luati cu mainile de cap. Garantat. Dar masinile merg.
Lucrurile se pot face in mai multe feluri - "ca la carte" si "ca Dorel". De multe ori, rezultatele sunt aproximativ egale.
Diferenta intre un Dorel care lucreaza pe cont propriu, si Dorel din service, este ca la primul vin clientii doar pe baza recomandarilor, iar la al 2-lea vin oricum, pentru ca scrie mare 'service autorizat'. Oare care dintre cei doi Dorei lucreaza mai bine?

Pe mine ma bate gandul sa-mi iau un AC de 4-500 de lei, pentru vreo 2 ani. Pur si simplu nu am bani sa iau unul bun acum, iar fara este dezastru.

Varianta 1: Cumpar AC-ul, astept 2 saptamani sa ma programeze, vin 2 Dorei fara pompa de vid, ii trimit la plimbare; peste alte 2 saptamani vin alti Dorei, care dau o gaura, fara aspirator sau alte scule exotice de acest gen, in timp ce-si sprijina bocanii plini de namol pe peretii pe care abea i-am zugravit anul trecut, cu mana mea. Va dati seama ca zboara instant de la etajul 5. Distractia ma costa cel putin 200 de lei.

Varianta 2: Cumpar AC-ul, citesc ce a scris omul asta la inceput, citesc instructiunile, mai caut pe net, dau 2 gauri, strang 4 piulite si am terminat balciul.

Daca este totul atat de simplu cum desenezi tu prin ce spui aici , de unde atata curiozitate pt. a afla ce este gresit in procedura expusa de userache ?

Ce te impinge ?
Dorinta de a instala personal sau vrei sa probezi putin veridicitatea celor spuse de userache ?

#45
Alice

Alice

    Big Boobs

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,140
  • Înscris: 05.12.2002
Din punctul meu de vedere, esti la fel de autorizat ca orice alt gigel de pe forum. Nu stiu cine esti, nu te cunosc, nu ti-am vazut autorizatiile. Deci, pentru mine, chiar daca ele or exista, sunt egale cu 0.
Oricine poate veni sa arunce cu noroi. Daca tot repeti "E GRESIT", fara sa spui de ce, nu esti decat un troll.
BTW, cred ca ai gresit poza. Acolo nu scrie nimic de recuperarea refrigerantului.

View Postteknotronik, on 22nd June 2010, 01:00, said:

Daca este totul atat de simplu cum desenezi tu prin ce spui aici , de unde atata curiozitate pt. a afla ce este gresit in procedura expusa de userache ?

Ce te impinge ?
Dorinta de a instala personal sau vrei sa probezi putin veridicitatea celor spuse de userache ?
In momentul asta, vreau sa vad daca voi ati sarit la jugulara lui cu motiv sau nu. Pana acum, vad ca nu.

Edited by Alice, 22 June 2010 - 00:04.


#46
teknotronik

teknotronik

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 1,585
  • Înscris: 29.11.2008
Eu nu am nimic cu el si mai putin cu tine , insa repet ca procedura expusa de el este total gresita , iar daca aflii de ce documenteaza-te , eu nu sant obligat sa justific acest lucru .

Nu am jignit si nici nu voi jigni pe nimeni , fiecare sa faca ce vrea , si sa instaleze cu cine vrea .

Hai , noapte buna .
Mai este si maine o zi .

#47
Userache

Userache

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 184
  • Înscris: 20.05.2010
Mi-am dat seama care este oful tau domnule gali. Un mecanic auto a facut public secretul frigotehnistilor, a spulberat mitul aerului conditionat, si acum orice om cu doua chei, un imbus si o bormasina cu percutie poate sa-si monteze singur AC-ul. Am ghicit?

Nu-i asa ca subiectul deschis de mine ti-a redus numarul clientilor? Nu-i asa ca nu prea mai suna telefoanele? Nu-i asa ca subiectul asta iti va face "pagube pecuniare" pe viitor?:P

Glumeam desigur. :)

Lasa-i dom'le pe astia mai saraci sa se descurce singuri ca uite ce "praf" este afara. Impozite mai mari, taxe tot mai multe, taierea salariilor, reducerea pensiilor, scumpiri de orice fel, de la mancare pana la combustibil.

Sa-ti spun ceva. Stii dece evreii sunt cei mai buni comercianti si sunt destul de bogati? Pentru ca vand mult la preturi mici. Vinzi mai multe produse, iti faci singur reclama cu ajutorul cumparatorilor. Cumparatorii, din vorba in vorba cu X si cu Y il recomanda si altora (si asta este cel mai important lucru) pe Itic ca fiind cel mai bun si cel mai ieftin. Seful meu este evreu (asa spune el) si de la el stiu povestea asta.

#48
gall71

gall71

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,972
  • Înscris: 12.08.2007

View PostAlice, on 22nd June 2010, 01:01, said:

Din punctul meu de vedere, esti la fel de autorizat ca orice alt gigel de pe forum. Nu stiu cine esti, nu te cunosc, nu ti-am vazut autorizatiile. Deci, pentru mine, chiar daca ele or exista, sunt egale cu 0.
Oricine poate veni sa arunce cu noroi. Daca tot repeti "E GRESIT", fara sa spui de ce, nu esti decat un troll.
BTW, cred ca ai gresit poza. Acolo nu scrie nimic de recuperarea refrigerantului.
In momentul asta, vreau sa vad daca voi ati sarit la jugulara lui cu motiv sau nu. Pana acum, vad ca nu.
Gigeii de pe forum nu vor sa-ti spuna ce anume e gresit :lol: ,Succes
PS Nu am gresit nimic,am atasat o reprezentare grafica in care se spune clar de obligativitatea  folosirii pompei de vidare

#49
Alice

Alice

    Big Boobs

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,140
  • Înscris: 05.12.2002
Mda, eu te intreb de procedura de recuperare, si tu-mi zici de procedura de instalare.
Lasa, dati-va voi aere in continuare pe la clientii pe care-i aveti. Stii cum e cu mustele, rahatul si mierea?

#50
gall71

gall71

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,972
  • Înscris: 12.08.2007

View PostUserache, on 22nd June 2010, 01:16, said:

Mi-am dat seama care este oful tau domnule gali. Un mecanic auto a facut public secretul frigotehnistilor, a spulberat mitul aerului conditionat, si acum orice om cu doua chei, un imbus si o bormasina cu percutie poate sa-si monteze singur AC-ul. Am ghicit?

Nu-i asa ca subiectul deschis de mine ti-a redus numarul clientilor? Nu-i asa ca nu prea mai suna telefoanele? Nu-i asa ca subiectul asta iti va face "pagube pecuniare" pe viitor?:P

Glumeam desigur. :)

Lasa-i dom'le pe astia mai saraci sa se descurce singuri ca uite ce "praf" este afara. Impozite mai mari, taxe tot mai multe, taierea salariilor, reducerea pensiilor, scumpiri de orice fel, de la mancare pana la combustibil.

Sa-ti spun ceva. Stii dece evreii sunt cei mai buni comercianti si sunt destul de bogati? Pentru ca vand mult la preturi mici. Vinzi mai multe produse, iti faci singur reclama cu ajutorul cumparatorilor. Cumparatorii, din vorba in vorba cu X si cu Y il recomanda si altora (si asta este cel mai important lucru) pe Itic ca fiind cel mai bun si cel mai ieftin. Seful meu este evreu (asa spune el) si de la el stiu povestea asta.
Deja sunt mai trist,cred ca o sa ma recalific sa schimb placheti de frana iar vara sa montez AC-uri :lol:
Glumeam desigur
Poate o sa deschid un service la tine in oras(cu banii castigati pe montaje,binenteles)atunci sa vezi cat timp liber o sa ai sa-ti vezi in continuare de montaje

Ps Asteptam cu interes procedura corecta de recuperare a freonului

View PostAlice, on 22nd June 2010, 01:01, said:

Din punctul meu de vedere, esti la fel de autorizat ca orice alt gigel de pe forum. Nu stiu cine esti, nu te cunosc, nu ti-am vazut autorizatiile. Deci, pentru mine, chiar daca ele or exista, sunt egale cu 0.
Oricine poate veni sa arunce cu noroi. Daca tot repeti "E GRESIT", fara sa spui de ce, nu esti decat un troll.
BTW, cred ca ai gresit poza. Acolo nu scrie nimic de recuperarea refrigerantului.
In momentul asta, vreau sa vad daca voi ati sarit la jugulara lui cu motiv sau nu. Pana acum, vad ca nu.
Nimeni nu a sarit la jugulara nimanui,noi ne facem datoria sa expunem procedura corecta;nu-ti convine vorbeste cu un moderator sa ne baneze,promit ca nu o sa mai revin pe acest forum

View PostAlice, on 22nd June 2010, 01:23, said:

Mda, eu te intreb de procedura de recuperare, si tu-mi zici de procedura de instalare.
Lasa, dati-va voi aere in continuare pe la clientii pe care-i aveti. Stii cum e cu mustele, rahatul si mierea?
Chiar nu vad rostul acuzelor tale;noi nu o sa spunem o procedura care poate fi periculoasa,apropo te-ai gandit vreodata ca un om poate orbi daca ii sare refrigerant in ochi  cand face purjarea aparatului?

#51
teknotronik

teknotronik

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 1,585
  • Înscris: 29.11.2008
Pai daca era admin sau moderator stergea parte din ce ai scris tu la inceput .

View PostAlice, on 22nd June 2010, 00:14, said:

Atata timp cat spui despre cineva ca mananca rahat, fara sa demonstrezi asta, il jignesti.

Si eu gresesc si asta nu inseamna ca mananc rahat .
Eu nu am spus ca userache mananca rahat , romanul insa interpreteaza mult , cateodata chiar prea mult .

Este o diferenta intre a spune cuiva , ca mananca rahat , si a spune ca ceea ce zice ( de fapt parte din ceea ce zice ) nu este corect .

Si ca sa intelegi ca nu am nimic , cu userache , afla ca daca as avea nevoie as repara masina la el , la service nu in particular dar sa o repare el personal , insa nu as dori ca el sa-mi instaleze un aer conditionat , cel putin deocamdata , in viitor daca mai studiaza poate .

Faptul ca cineva a instalat cateva sute de aparate de aer conditionat nu inseamna ca este calificat in aceasta meserie .

O zi buna tuturor .

#52
Userache

Userache

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 184
  • Înscris: 20.05.2010

View PostUserache, on 19th June 2010, 23:24, said:

[...]
Acelasi lucru pentru mutarea unui AC de la o locatie la alta cu urmatoarele completari.
AC-ul trebuie sa colecteze freonul din instalatie. Faceti rost de chei si imbusuri potrivite. Porniti AC-ul pe racire (nu pe DRY sau ventilare), lasati-l sa lucreze intre 1,5 si 2,5 minute in functie de lungmea tevilor. Tevile trebuie sa fie de aprox 2-4 metri pentru 1,5 minute si aprox 6 metri pentru 2,5 minute. Nu este nimic foarte strict. Aproximati lungimea tevilor si deduceti timpul. 30 de secunde in plus sau in minus nu este nici o problema. Mai bine sa-l lasati sa functioneze cateva secunde mai mult decat mai putin. Nu se strica nimic, nu se arde nimic.
Cand s-a ajuns la timpul necesar colectarii freonului inchideti robinetul conductei subtiri cu ajutorul imbusului. Dupa strangerea completa a robinetului strangeti si robinetul conductei ceva mai groase. Sa va asigurati ca le-ati strans suficient de bine. Scoateti AC-ul din priza. Nu din telecomanda, Scos din priza.
Desfaceti conductele, cea subtire si cea groasa.
Izolati impotriva mizeriei. Puneti pungi de plastic in capetele conductelor, le izolati cu scoci, protejati locurile de imbinare ale conductelor.
Nu trebuie sa intre praf

Il transportati in noua locatie si procedati exact ca la montare, asa cum am explicat la montarea unui AC nou.

Bafta. Nu-i greu deloc.
Am descoperit greseala de care tot vorbeau colegii mei forumisti. Este vorba de fraza marcata cu rosu.
Vin cu completari si cu scuzele de rigoare.
Cronometrarea timpului se face cu robinetul conductei subtiri inchis la max.

porniti AC-ul pe racire, asigurati-va ca raceste, strangeti robinetul de la conducta subtire si abia apoi incepeti sa cronometrati. Dupa ce au trecut cele 1,5-2,5 minute, strangeti robinetul de la teava groasa. Strangeti suficient de bine. Scoateti aparatul din priza. Desfaceti ambele conducte si izolati-le impotriva mizeriei si a umezelii.

P.S.
Avand in vedere ora la care am postat "  mesaj 19th June 2010, 23:24 ", este usor de inteles dece am gresit. :(

View Postteknotronik, on 22nd June 2010, 08:26, said:

[...]Faptul ca cineva a instalat cateva sute de aparate de aer conditionat nu inseamna ca este calificat in aceasta meserie .[...]
Vad ca sunteti un om pacifist si tolerant. Multumesc.

@ceilalti
Care credeti ca este diferenta intre un om cu experienta si un om calificat? Si ca sa nu incepem o noua polemica (de data asta gramaticala), haideti sa ne referim strict la cazul meu. Mecanicul auto care monteaza AC.

Edited by Userache, 22 June 2010 - 11:58.


#53
deronization

deronization

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 30
  • Înscris: 12.04.2010

View PostUserache, on 22nd June 2010, 21:17, said:

Asta cu "suntem prea saraci..." stiam ca au spus-o englezii, nu evreii....Ma rog...fiecare cu sursele lui.

Ieftin si bun este iluzia suprema. Ha. Ma tem ca tocmai aici gresesti si tocmai pentru ca nu ai fost atent. In cazul ambelor tabere (seful meu cu service-ul si frigotehnistii care monteaza AC), este vorba doar de manopera. Iar cand vine vorba de manopera chiar poti gasi Ieftin si bun .

Eu nu strang prezoanele unei roti in functie de salariu, Nu pun segmentii intr-un motor in functie de cat sunt platit. Nu aerisesc franele unei masini, mai bine sau mai putin bine, in functie de salariu. Indiferent daca clientul imi baga bani de-o bere in buzunar sau nu, eu tot ceea ce stiu fac, tot la fel de bine strang conductele, tot la fel il salut pe client la plecare. Eu imi fac treaba bine pentru ca sa avem in continuare clienti. Daca service-ul merge bine, eu o sa am in continuare de munca si o sa-mi iau salariu. Este adevarat ca mai iau un ban si dupa orele de munca dar nu m-as lasa de servici in baza a ceea ce as castiga lucrand acasa.


@gall71
Eu sunt ca tine, tu poti fi ca mine? Tu stii o meserie si ti-o faci bine, eu stiu doua meserii si le fac bine (cel putin pe cea de baza o fac exmplar). Hai c-am glumit. :)

P.S Am vazut si unde gresisem in ce priveste recuperarea freonului.
Daca tu consideri ca montajul unui ac fie el ieftin sau scump fara vidarea traseului ,este corect din punct de vedere profesional si intra in categoria ieftin si bun..cred ca conversatia ia sfarsit aici. Sti zicala aia "Prostul  nu e prost destul daca nu e si fudul.."si apropo nu exista prost putin mai destept ci doar prost care e mai putin prost dar calitatea de baza ramane,gradatia se modifica doar in interiorul scalei,in cazul de mai sus aceasta scala fiind reprezentata de prostie

#54
gall71

gall71

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,972
  • Înscris: 12.08.2007

View PostUserache, on 22nd June 2010, 21:17, said:

@gall71
Eu sunt ca tine, tu poti fi ca mine? Tu stii o meserie si ti-o faci bine, eu stiu doua meserii si le fac bine (cel putin pe cea de baza o fac exmplar). Hai c-am glumit. :)

P.S Am vazut si unde gresisem in ce priveste recuperarea freonului.
Mentalitatea ta este tipica pentru epoca Ceausescu,parca el vroia calificarea in doua meserii,nu?Problema este ca ce faci tu nu este o meserie,este un mod de a ciupi bani la negru;ti-am pus o intrebare acum ceva timp,ce s-ar intampla cu scoala copiilor tai daca toti am lucra la negru?
Dar fiind un bun samaritean tu  te  gandesti la binele romanilor care doresc servicii ieftine,nu?Mai jos e un topic deschis de mine in care se spune ce se poate intampla rau cu aparatul daca nu se foloseste pompa de vid;ai avertizat clientii de riscuri?Eu unul nu cred,e usor sa spui ca un montator strange doua piulite dar as vrea sa te vad ducandu-te sa repari acel AC dupa unul ca tine care l-a montat defectuos
PS Sper ca totusi atunci cand repari sistemul de franare sa nu gresesti asa cum ai gresit cu recuperarea freonului

Pentru moderatori:Vad ca raporturile mele au fost ignorate,nu stiu care este noua echipa de moderatori dar imi aduc aminte ca anul  trecut userul Martalogul  a stat pe bara foarte mult timp dupa ce a incercat sa induca ideea ca pompa de vid nu este obligatorie;nu va cer acest lucru pentru Userache,va cer respectos sa inchideti acest topic periculos pentru useri

Edited by gall71, 22 June 2010 - 21:06.


Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate