Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Se poate recupera numar de telefo...

Upgrade de la MacBook Pro M1 cu 8...

Ce tip de monitor am nevoie pt of...

Resoftare camera supraveghere
 Cu ce va aparati de cainii agresi...

Nu imi platiti coletul cu cardul ...

Exista vreun plan de terorizare p...

Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...
 Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric

CIV auto import
 Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...

Cumparat/Locuit in apartament si ...
 

De ce sa spunem NU filtrului de particule (DPF)

- - - - -
  • Please log in to reply
182 replies to this topic

#19
SuperDuper

SuperDuper

    Crushed

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,295
  • Înscris: 25.04.2006
 

 FlorinC, on 16th June 2010, 12:44, said:

Cele mai vechi aveau cu aditivi. Nu se mai folosesc in prezent.
Zi-le si alora de la Mercedes ca nu au aflat inca.

#20
FlorinC

FlorinC

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 297
  • Înscris: 03.01.2006
Daca taceai...
Si Mercedes tot filtre cu regenerare activa, fara aditiv, folosesc.

http://www.mercedes-...onomy.0003.html

Ps: sper ca nu confunzi cu sistemul Bluetec

Alte observatii.
Unele masini au indicator pe bord care indica cand are loc regenerarea filtrului de particule. Totusi, nu se aprinde decat atunci cand filtrul este infundat rau.
Altfel, el se regenereaza fara sa indice acest lucru, atunci cand ECU ,,simte" ca motorul functioneaza la o turatie potrivita pentru aceasta procedura (peste 2000) pe o perioada mai lunga de timp.(mersul pe autostrada, etc)
Se poate observa o turatie mai ridicata (100-200 rot) la relanti fata de normal.

Edited by FlorinC, 16 June 2010 - 19:21.


#21
End-L-user

End-L-user

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,757
  • Înscris: 30.01.2008

 Alice, on 16th June 2010, 19:41, said:

Un DPF care NU are aditiv (si Chevy-urile cu motor de 2.0D nu au), nu poate ajunge la 600C indiferent de cata talpa ii dai.

Ba io cred ca da. Caramida aia are inertie termica (pastreaza caldura) mult mai mare decat restul evacuarii. Ca nu vrei sa consumi diesel posibil aiurea (faci regenerare 'manuala' desi nu e nevoie, si mai vine si preset-ul si-ti haleste si ala jazzolina) e altceva; desi, daca ECU-ul are senzor de backpressure si nu se bazeaza exclusiv pe intervale predeterminate, nu vad de ce ar intra regenerarea fara a fi nevoie. Acu', ca unele masini au un sistem de regenerare mai rudimentar, e iarasi altceva.

 Octavian___, on 16th June 2010, 19:26, said:

Si care au aditivi d-aia speciali de ardere? Numai alea mai scumpe?

Trebuie sa citesti cu foarte mare grija specificatiile sistemului anti-poluare utilizat de fiecare producator pentru a-ti da seama. Din nefericire, informatiile utile sunt ascunse sub o tona de bullshituri publicitar-propagandistice.

Edited by End-L-user, 16 June 2010 - 19:06.


#22
Evergreen

Evergreen

    Proud "United Gashka" member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,921
  • Înscris: 09.12.2004
cum zise si fratele mai inainte, se poate scoate, modifica softul; intrebarea e: cum treci ITP??? te mai incadrezi in norme?!?!?

#23
FlorinC

FlorinC

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 297
  • Înscris: 03.01.2006
Alte informatii:

               -La sistemul vechi de DPF filtrul de particule se afla dupa catalizator, prin urmare temperatura gazelor de evacuare care intra in DPF este undeva la 400-450Celsius (ies din motor pe la 750, se racesc odata in turbina de gaze prin cedare de energie paletilor, se mai racesc odata in catalizator). Bun, ca sa se poata regenera acel DPF, ECU trebuie sa creasca temperatura gazelor de evacuare pana la temperatura de autoaprindere a funinginii dar la sistemul vechi ar insemna distrugerea catalizatorului. Atunci se foloseste un aditiv pentru motorina care nu are nici un rol activ in arderea din cilindru, ci se combina cu funinginea rezultata in urma arderii, scazandu-i acesteia temperatura de autoaprindere pana pe la 400-450Celsius. Astfel, ECU poate face mai usor regenerarea. La varianta noua de motoare cu DPF aceasta solutie nu isi mai gaseste rostul pentru ca s-a folosit sistemul 2 in 1. Cum catalizatorul cu DPF este imediat dupa turbina de gaze, ECU-lui ii este relativ usor sa urce temperatura in cat pana la temperatura de autoaprindere a funinginii si astfel sa faca regenerarea.
                - La Mercedes, Audi, VW, Skoda ( despre acestea stiu sigur) se foloseste ulei 5w30 cu norma 507.            
                -Folositi motorina de calitate
                - Nu mergeti subturat.

Edited by FlorinC, 16 June 2010 - 19:35.


#24
Evergreen

Evergreen

    Proud "United Gashka" member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,921
  • Înscris: 09.12.2004
pentru cei ce cred ca le stiu pe toate si nu stiu nimic, le recomand sa citeasca urmatorul material; lectura e valabila si pt cei ce stiu :) pentru ca e interesant ce scrie acolo ;)

Attached Files



#25
Alice

Alice

    Big Boobs

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,145
  • Înscris: 05.12.2002

 FlorinC, on 16th June 2010, 20:33, said:

Alte informatii:

-La sistemul vechi de DPF filtrul de particule se afla dupa catalizator, prin urmare temperatura gazelor de evacuare care intra in DPF este undeva la 400-450Celsius (ies din motor pe la 750, se racesc odata in turbina de gaze prin cedare de energie paletilor, se mai racesc odata in catalizator). Bun, ca sa se poata regenera acel DPF, ECU trebuie sa creasca temperatura gazelor de evacuare pana la temperatura de autoaprindere a funinginii dar la sistemul vechi ar insemna distrugerea catalizatorului. Atunci se foloseste un aditiv pentru motorina care nu are nici un rol activ in arderea din cilindru, ci se combina cu funinginea rezultata in urma arderii, scazandu-i acesteia temperatura de autoaprindere pana pe la 400-450Celsius. Astfel, ECU poate face mai usor regenerarea.
Eu am catalizator si DPF separat (turbina -> catalizator -> DPF) si totusi NU am aditiv.

Evergreen: Intr-adevar, este interesant documentul, pacat ca nu prea se vorbeste decat despre sistemul cu aditiv.
Oricum, DPF-ul retine doar particulele (gresesc?). Ma indoiesc ca la ITP au tester pentru asa ceva, si nu cred ca pot sa te respinga pe baza de "a scos fum dom'le, am vazut io, sigur nu mai are DPF".

Ma rog, sunt multe sisteme, fiecare functioneaza altfel, dar, per ansamblu, de un motor cu DPF trebuie avuta mai multa "grija" decat de unul fara.
Conteaza si tipul sistemului, si sensibilitatea soferului.

#26
Evergreen

Evergreen

    Proud "United Gashka" member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,921
  • Înscris: 09.12.2004
la itp iti masoara si opacitatea; d-aia iti duce motorul in 3400-4000 ture cu uleiul la 80+ grade

in pagina 11 iti zice care e diferenta si cum se curata DPF, asa ca mare teorie pe tema asta nu e, comparat cu astea la care trebuie si zeama.

#27
aeon

aeon

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,487
  • Înscris: 05.08.2002
ce spui aici cu cruze-ul e oribil
eu am un Ford 1.6 luat de curand, nu are filtru de particule (azi am aflat, dupa ce am vazut topicul asta am cercetat un pic ca ma luase cu transpiratii :D)
dar din ce zice pe forumuri, cele care au acest filtru au si un rezerrvor de 3 l cu un aditiv care tine peste 100.000 km, chiar 150.000 unii
si costa undeva la 500 lei acel aditiv sa fie reumplut

totodata unii vorbesc de eliminarea acestui filtru si montarea unui emulator care sa pacaleasca sistemul ca tot e in regula si nu trebuie curatat nimic
se castiga ceva putere in plus... dar la itp posibil sa nu mai iesi bine

am gasit si un filmulet cu modul de functionare al sistemului
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/zwOvh58cxNU?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#28
mario_bril

mario_bril

    Hermetic member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 52,421
  • Înscris: 13.05.2010
La Audi DPF-ul functioneaza cam asa:
A diesel particulate filter is a system for removing diesel particulates from diesel exhaust. Audi uses a system that exploits the most advanced state of the art: the "catalysed soot filter" (CSF for short) has a filter coating containing precious metals which acts in two ways. The passive regeneration process involves the slow, environment-protecting conversion of the particulates deposited in the catalytic converter into CO2. This process takes place within a temperature range of 350 - 500 degrees and occurs continuously without any special measures being required, predominantly when the car is being driven at motorway speeds.

Only if the car is used for any length of time at low loads, for instance in urban traffic, is the temperature of the exhaust gas actively raised to around 600 degrees every 1,000 to 1,200 kilometres, to prompt additional regeneration of the filter. The particulates captured in the filter burn off at this temperature.
Deci are 2 moduri de operare pentru auto-curatare.

#29
kr0k0dilu

kr0k0dilu

    tăran ofuscat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,513
  • Înscris: 12.06.2007
Se pare ca sunt mai multe moduri de regenerare.

La mine in cartea masinii se mentineaza ca auto-curatarea se efectueaza la un anumit regim de turatie (parca ceva peste 2000ROT in treapta 5 sau 6) intr-un anumit interval de timp (vreo 30 min am impresia) datorita temperaturii gazelor de evacuare generate la acel regim de viteza in respectivul interval de timp. Nu mentioneaza absolut nimic despre faptul ca masina ar efectua si alte actiuni colaterale in acest scop (consum suplimentar de combustibil, etc etc), sau ca ar exista vreo procedura specifica ce se executa in acel interval.

Eu n-am avut niciodata probleme cu filtrul asta, dar am observat ca cei cu masini mai rulate, dar mai ales cei care subtureaza masinile au destul de des probleme cu martorul respectiv de la bord, fiind nevoiti sa iasa relativ des la un drum mai lung pentru auto-curatare. Deduc de aici ca la un regim sanatos de exploatare nevoia de auto-curatate cam dispare aproape in totalitate. Banuiesc ca depinde totusi si de sistemul de auto-curatare implementat pe masina.

LE: Eu sunt convins ca si factorul timp este un parametru esential in aceasta procedura. Si va dau ca exemplu cuptorul electric cu auto-curatare pirolitica. Acesta desi se incalzeste la temperaturi de 500 C (fata de maximul de 220 C ca temperatura maxima pentru gatit), procedura dureaza intre 60 si 120min, in functie de gradul de curatare ales (low, medium, high).

Edited by kr0k0dilu, 17 June 2010 - 15:13.


#30
kr0k0dilu

kr0k0dilu

    tăran ofuscat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,513
  • Înscris: 12.06.2007
Aproximativ ce spuneam mai sus:

Attached File  DPF_pg_247.jpg   64.5K   207 downloads

Attached File  DPF_pg_33.jpg   73.2K   189 downloads

Deci filtrul se curata automat la regim de mers normal, dar daca s-a infundat totusi (in cazul unui regim de mers necorespunzator), poti imbunatati curatarea automata prin acel regim special mentionat.
Nimic mai simplu, deci nu-i chiar de speriat filtrul asta...

Edited by kr0k0dilu, 18 June 2010 - 09:00.


#31
Alice

Alice

    Big Boobs

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,145
  • Înscris: 05.12.2002
Despre ce masina este vorba, sa cautam un manual de service, si sa vedem exact cum sta treaba?
Uite cum arata la mine manualul:
Attached File  Untitled.png   124.44K   272 downloads
Dar, daca citesti manualul de service, vezi ca treaba sta cu totul altfel. Nu au scris altceva in manualul de utilizare, doar au 'omis' sa treaca niste 'detalii'.

#32
fastcarjunkie

fastcarjunkie

    Active Driver ;)

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,314
  • Înscris: 27.03.2007
DPF is evil, la Pajero a intrat in safemode de cateva ori strict din cauza filtrului de particule.

#33
kr0k0dilu

kr0k0dilu

    tăran ofuscat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,513
  • Înscris: 12.06.2007
@Alice
E vorba de Audi.

Si cred ca mai e vorba de abordari diferite intre diversi producatori. Astia de la Audi sunt destul de exacti in manuale, daca ar exista o procedura speciala de autocuratare sunt convins ca ar mentiona-o. Dar ea se pare ca nu exista, iar curatarea se efectueaza automat, ori de cate ori treci prin anumite regimuri de turatii, datorita temperaturii gazelor de evacuare.

#34
Alice

Alice

    Big Boobs

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,145
  • Înscris: 05.12.2002
Asta e o chestie interesanta de discutat, pentru cei care spun ca e irelevant daca ai sau nu DPF:
Pajero este o masina pt. off-road. Ce faci cand ti se aprinde becul, la mama naibii pe coclauri, unde nu poti s-o tii in peste 2000 de ture constant?

kr0k0dilu: Audi e producator de masini, nu masina. De asemenea, functionarea DPF-ului este diferita, in functie de motorizare (probabil si de an, tip masina, etc).

Edited by Alice, 18 June 2010 - 09:20.


#35
kr0k0dilu

kr0k0dilu

    tăran ofuscat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,513
  • Înscris: 12.06.2007

 Alice, on 18th June 2010, 10:15, said:

kr0k0dilu: Audi e producator de masini, nu masina. De asemenea, functionarea DPF-ului este diferita, in functie de motorizare (probabil si de an, tip masina, etc).

Ba eu inclin sa cred ca sistemul DPF descris mai sus urmeaza aceleasi principii la toata gama Audi dupa un anumit an (in cazul meu 2008). Probabil ca e vorba de materialele din care e construit si alti factori care nu necesita niste proceduri suplimentare.
Si la Audi exista persoane care se plang de DPF, dar din observatiile mele acestia exploateaza necorespunzator masina, fie intentionat (din ignoranta) fie datorita unor conditii defavorabile.

#36
Evergreen

Evergreen

    Proud "United Gashka" member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,921
  • Înscris: 09.12.2004
dpf e dpf, indiferent de solutia constructiva, nu are a face marca auto (cel putin in gama VAG), atita timp cit sint motorizari comune

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate