Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD
 Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android

Recomandare bicicleta e-bike 20&#...
 Bing-Content removal tool

Nu pot accesa monitorulsv.ro de l...

Cum sa elimini urmele de acnee?

Wc Geberit
 Routere detinute in trecut si in ...

Teii din fața casei

E-Mail in serie prin Excel si Out...

Modul alimentare rulou/jaluzea ex...
 

Foraje Fantani, Puturi

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
4402 replies to this topic

#811
VODAFONUL

VODAFONUL

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 512
  • Înscris: 24.01.2006
Salut Ionut .


Solutiile sunt foarte multe - dela cea mai simpla cu 2 hidrofoare cu 2 sorburi bagate in foraj, pana la f complicate / scumpe - cu bazin tampon cu submersibila si automatizare + 2 hidrofoare, etc

Ca sa alegi o solutie optima - sau cel putin corecta - ai (am) nevoie de
- fisa forajului - sau cel putin pozitia si tipul filtrelor
- nvel static
- 3 nivele dinamice la 3 debite diferite - sau cel putin 1 dinamic la o denivelare > 10 m
- ce debit doritila cele 2 case - minim / optim / ideal

Fara aceste date risti sa investesti bani intr-un experiment

Bafta

 ionutlucian, on 8th August 2010, 08:43, said:

salutare tutuor. am o intrebare pt voi. intentionez sa alimentez doua locuinte din duplex dintr-un singur put forat. nu stiu ce solutie de pompare sa folosesc. tubulatura va fi de 160 mm iar putul va fi forat pe la 35-40 mm. nu stiu daca vor putea fi conectate 2 hidrofoare direct la acest put (va permite asta diametrul tubulaturii de 160mmm)? sau va trebui sa folosesc pompa + vas rezervor si de aici apa sa fie pompata in cele doua case cu 2 hidrofoare? sincer eu as preferea sa bag direct in put 2 hidrofoare sa nu ma complica cu pomap si vas rezervor.
ce sfaturi imi dati? imi recomandati o solutie?

multumesc

Edited by VODAFONUL, 08 August 2010 - 09:22.


#812
tati-cipi

tati-cipi

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 08.08.2010
Salutare  tuturor!
Recunosc ca nu frecventez de f. mult timp acest forum, dar inclin sa cred ca aici voi gasi raspuns la multitudinea de probleme cu care ma confrunt.
Am ridicat o casuta undeva aproape de Galati. Am forat un put de 25 de metri (multi mi-au recomandat asa ceva-ca o solutie la lipsa momentana a apei in zona). in put au fost introduse tevi din beton filtrant de 1 m cu un diam de 0,30 la interior. Asta prin aprilie anu' trecut. la inceput scoteam apa in 4 butoaie de 60 l cam de 4 ori pe zi ptr muncitori. Apa nu era nici pe departe asa cum am sperat dar am zis ca in timp... la fundul butoaielor cam un deget de mal. Apa scoteam cu o pompa submersibila romaneasca bagata vreo 6 m in apa-luciul la 12,80m. M-am mutat in casa. Schimb instalatia cu un hidrofor cu ejector (pot oferi date tehnice) avand momentan 2 consum: o baie cu wc ghiuveta si dus si o bucat cu masina de spalat ( pe viitor urmeaza sa finalizez inca o baie cu cada de data asta). Timp de vreun an toate bune si frumoase: apa nu era cristal dar o foloseam la dus ptr mine sotie si pusti fara nici un fel de problema. Recunosc ca uneori dupa vreo 2-3 cicluri de spalare ale masinii apa se tulbura usor.
Toate au mers asa pana prin aprilie anu'asta cand brusc a devenit maloasa rau tare de mi-am bulit boilerul electric si masina de spalat.  La sfaturile unor prieteni bag 2 galeti de margaritar in put, cu toata opozitia telefonica a putarului.Il chem la fata locului, curata putul scotand de la fund vreo 4 roabe de mal inclusiv margaritarul. Treaba merge iarasi bine pana acu' vreo 3-4 zile cand dupa un udat mai strasnic prin curte (putul n-a ramas fara apa), a inceput sa se tulbure iarasi. Opresc apa in casa, folosind doar robinetul ext. si nimic. Am incercat sa golesc putul de apa si sa-l las sa-si revina timp de o noapte da' nimic...
Mentionez ca nu am stat sa calc un debit dar ptr o familie ca a mea putul a facut fata f bine: udat prin curte, o mini piscina ptr pusti, spalat masina, consum in casa mai ceva ca la bloc...
Am uitat sa va spun ca am golit o sg data putul accidental. Apa s-a tulburat nu foarte tare si in 2 zile si-a revenit
Am citit p-aci prin forum o multime de chesti legate de filtre si alte alea. Unde AM GRESIT!?
Atasez si e-mailul ptr o mai buna comunicare: [email protected]
Uitasi sa ofer ceva date tehnice: hidrofor cu ejector-extractie max 30m, scoate max 50m. Tipul solului: habar n-am, dar dupa vreun metru de pamant negru devine galben gen lut ( am vazut chestia asta cand am sapat fosa adanca de 4m). Tipul cu putul a zis ca nu poate sapa mai jos de 30m ca acolo e nu-s ce strat de roca???!!! Forajul s-a facut manual. Pompa introdusa initial in put nu a fost cu vibratii... Va rog!

Edited by tati-cipi, 08 August 2010 - 17:48.


#813
supy_t

supy_t

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 603
  • Înscris: 14.12.2007
o parere de nespecialist....scoti apa cu un debit mai mare decat iti ofera putul....asa apare curgere turbulenta in strat...si apar particolele in apa...
Repet...parere de nespecialist...dar unul patit....si poate nu e cel mai bun raspuns...

#814
tati-cipi

tati-cipi

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 08.08.2010
Ce inseamna sa scot apa cu debit mai mare decat imi ofera putul?! Repet ca nu am lasat putul fara apa  ci doar a fost un consum ceva ma mare decat de obicei.
Si ca sa mai adaug ceva date: pe o raza de max 500m  sunt cam 15 puturi forate de acelasi tip. Din toate doar 2 sau 3 sunt folosite regulat asa cum il folosesc eu pe-al meu. In rest celelalte apartin unora care nu au casele inca gata si care le utilizeaza sporadic, o data la 2 zile sau mai mult. Unul din ei chiar si-a facut zilele astea o curatare ptr ca am inteles ca astfel de puturi necesita curatare cam in primul an de utilizare. S mai am o intrebare: are vreo importanta ca putul meu se afla la o distanta de vreo 5m de un altul, forat insa pe un diam de 90?

#815
supy_t

supy_t

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 603
  • Înscris: 14.12.2007
legat de debite...eu am tot citit ca fiecare strat freatic poate da un anumit debit...ce nu trebuie dapasit...astfel incat curgerea in strat sa fie laminara.
Legat de intrebare...cred ca e alltcineva mult mai priceput si cu experienta pe aici care iti va da un raspuns.
(Putul meu, cu teava de pvc de 110mm e forat la al doilea strat freatic, si amplasat cam la 2m de fantana vecinilor...care e din 1900toamna, cu tuburi de beton de 1 metru diametru. Nu s-a intamplat absolut nimica cu fantata vecinilor...apa e la fel de salcie si la fel de putina...).
Cea mai buna poza de pe timpul forajului...in care se vede apropierea dintre cele doua fantani...

Attached Files


Edited by supy_t, 09 August 2010 - 15:23.


#816
bummer

bummer

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 21
  • Înscris: 20.11.2003
salutare

vreau sa sap un put in comuna Berceni

daca dureaza costructia casei  mai multi ani are sens sa fac un put calumea sau merge sa fac rost de apa doar pt utlilizarea ei la constructia casei?

nu prea vreau sa investesc acum bani multi in put daca nu are sens

as dori sa fac unul bun ulterior ceva la peste 70m adancime(asa am intzeles ca e ok in zona)

daca mai este cineva de aici care are detalii despre puturi in comuna Berceni va rog sa mi le impartasiti


multumesc

#817
anonimuss

anonimuss

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 94
  • Înscris: 10.07.2010

 bummer, on 9th August 2010, 19:52, said:

salutare

vreau sa sap un put in comuna Berceni

nu prea vreau sa investesc acum bani multi in put daca nu are sens

as dori sa fac unul bun ulterior ceva la peste 70m adancime(asa am intzeles ca e ok in zona)

O data in viata isi face omul fantana-n curte(sau vrei sa ajungi si tu ca unu' la care 3 feluri de "meseriasi" iau forat 3 puturi....)

Un put este o investitie pentru viitor.....

#818
supy_t

supy_t

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 603
  • Înscris: 14.12.2007
corect...eu am dat 30 de milioane de leuti.....o gramada....

#819
scurt_pe_2

scurt_pe_2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,969
  • Înscris: 23.06.2008
[quote name='bummer' date='9th August 2010, 19:52' post='8620422']
salutare

vreau sa sap un put in comuna Berceni

A treia panza freatica e la vreo 70 m pe acolo. Investeste de la inceput, putul iti va folosi si dupa ce e gata casa. Si nu-l face dupa ureche, ci fa-l ca lumea, cu tot ce trebuie. Nu te zgarci la put!
De fapt sunt f multe la care ti-as spune sa nu te zgarcesti la tarate si sa te ieftinesti la faina. Fiindca le faci pt termen indelungat, nu pt un sezon sau un an, doi. Si sunt(vor fi) PT TINE!

#820
biosystems

biosystems

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 329
  • Înscris: 21.03.2007
Help!

Trebuie sa alimentez o casa cu apa (P+E+M) si o gradina (10 aspersoare + uz curent). Am doua puturi in curte, unul de 100m si celalalt de 35m. Ambele au fost facute fara acte, iar acum cei de la Grundfos imi cer fisele tehnice ale puturilor ca sa-mi poata recomanda si instala pompele submersilbile potrivite fiecarui put in parte.

Se pot face acum fisele tehnice pentru aceste puturi in conditiile in care au fost date in functiune acum vreo 3 ani? Denisiparea mi-ar putea furniza macar o parte din informatiile necesare alegerii pompelor submersibile? In afara de Grundfos, ar mai fi de luat in seama si alte firme comparabile calitativ?

Multumesc,
Florin

#821
VODAFONUL

VODAFONUL

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 512
  • Înscris: 24.01.2006
DA - se pot t face masuratori necesare celor de la Grundfoss - e nevoie de masurat statiucul si 3 nivele dinamice la 3 debite diferite, si o pompare la debit MAXIM - debit la care apa primele "firisoare" de nisip . Pt asta e nevoie de un set de pompe si o scula de masurat nivelul apei ca si aici :   http://www.ondrill.r...l-apa-foraj.jpg   [ http://www.ondrill.ro/blog/wp-content/uploads//masurare-nivel-apa-foraj.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]  Denisiparea nu iti furnizeaza nci una din datele de mai sus- ici macar debitul maxim. Desi nu e nevoie, daca vrei sa aflii si pozitia filtrelor e nevoie de o investigatie video - dar eu unul nu as face'o. Apropiat de Grundfoss e Willo si apoi Lovara.

Bafta

 biosystems, on 12th August 2010, 12:42, said:

Help!

Trebuie sa alimentez o casa cu apa (P+E+M) si o gradina (10 aspersoare + uz curent). Am doua puturi in curte, unul de 100m si celalalt de 35m. Ambele au fost facute fara acte, iar acum cei de la Grundfos imi cer fisele tehnice ale puturilor ca sa-mi poata recomanda si instala pompele submersilbile potrivite fiecarui put in parte.

Se pot face acum fisele tehnice pentru aceste puturi in conditiile in care au fost date in functiune acum vreo 3 ani? Denisiparea mi-ar putea furniza macar o parte din informatiile necesare alegerii pompelor submersibile? In afara de Grundfos, ar mai fi de luat in seama si alte firme comparabile calitativ?

Multumesc,
Florin


#822
biosystems

biosystems

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 329
  • Înscris: 21.03.2007
OK, multumesc pentru sfat.

Trebuie sa caut pe cineva in Bucuresti care are o astfel de scula si pompele necesare pentru a-mi face masuratorile corect.

Azi am dat mai multe telefoane si toate firmele mi-au spus ca trebuie sa fac mai intai denisipare si apoi o sa-mi dea rezultatul pentru cele trei masuratori ale debitului. Nici unul dintre ei nu se deplaseaza numai pentru a-mi face testarea pentru debitul putului... :-(



Am alta intrebare. Exista o pompa cu debit variabil (ex: intre 1 si 8 mc/ora) ca sa pot face eu masuratorile? Pot sa o inchiriez de undeva? sau .... exista cineva in Bucuresti care poate face masuratorile corect (contra cost, bineinteles)?

Florin

#823
VODAFONUL

VODAFONUL

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 512
  • Înscris: 24.01.2006
Orice pompa submersibila poate fi restrictionata prin robinet pana la min 10..20 %  din debitul maxim / liber
Cu toate acestea nu stii exact ce popa trebuie sa ai pentru ca pe langa debit variaza si inaltimea de pompare - de la foraj la foraj , chiar in aceiasi zona ( f-ctie de reusita izolarii stratelor - pt cunoscatori ) . Ca sa fac masuratorile pt 99 % din cazuri cred ca 3 pompe ar fi de ajuns - un sq 7 - 40 pt debite mari si inaltimi mici , un sq 5-70 pt debite medii si h medii, si un sw 1 - 95 pt debite mici si h mari . In cazul tau oricare din primele 2 iti permite sa faci masuratorile complet. Mai greu e sa gasesti aparate de masurat nivelul apei in foraje - costa 1500 ron + tva ( eu le import din Italia.

 biosystems, on 12th August 2010, 16:30, said:

OK, multumesc pentru sfat.

Trebuie sa caut pe cineva in Bucuresti care are o astfel de scula si pompele necesare pentru a-mi face masuratorile corect.

Azi am dat mai multe telefoane si toate firmele mi-au spus ca trebuie sa fac mai intai denisipare si apoi o sa-mi dea rezultatul pentru cele trei masuratori ale debitului. Nici unul dintre ei nu se deplaseaza numai pentru a-mi face testarea pentru debitul putului... :-(



Am alta intrebare. Exista o pompa cu debit variabil (ex: intre 1 si 8 mc/ora) ca sa pot face eu masuratorile? Pot sa o inchiriez de undeva? sau .... exista cineva in Bucuresti care poate face masuratorile corect (contra cost, bineinteles)?

Florin


#824
GERULA2006

GERULA2006

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,828
  • Înscris: 26.08.2006

 GERULA2006, on 28th March 2010, 15:37, said:

Daca la un put de 52 m adincime , pe teava albastra Valrom de 140 nu s-a bagat decit 4 ore pina in fundul putului o teava pvc  cu un furtun atasat la un compresor si s-a scos doar apa tulbure, ce se mai poate face acum , dupa un an?
Inca de la inceput putul se reface f greu( pompa ramine fara apa ,desi e bagata 12 m in apa). VODAFONUL mi-a dat o solutie ,dar este f greu de pus in practica.
In alta ordine de idei : toata iarna nu am umblat la put.Ieri am scos pompa , am curatat-o ( avea o depunere vascoasa pe ea) si am pus-o in functiune. A scos apa limpede cam 10 minute , apoi a ramas fara apa.Am lasat-o cam 20 minute si am repornit-o.Dupa putin timp a inceput sa curga tulbure.Am repetat ciclul asta de citeva ori- adica ramine fara apa ,o las 20 -30 minute si iar o pornesc.Tot tulbure curgea.Am facut un calcul si are un debit de 23 litrii pe minut. Dupa citeva cicluri merge cam 4 -5 minute si ramine fara apa.
O sa incerc si varianta cu robinetul pus in capatul furtunului si redus debitul.Acum scoate pe un tol.
Salut!
Revin cu noi probleme. Am tot tras apa din put ( la fel ramanea fara apa). Acum vreo 4 zile a scos aproape numai nisip si a blocat pompa. I-am chemat pe cei care au facut putul. Au bagat compresorul in el cam 6 ore. A soc nisipa apoi apa aprope limpede ( cu ceva fire de nisip). Ei sustin ca putul are apa , altfel nu mergea 6 ore compresorul fara sa ramana fara apa.
Ieri am bagat pompa   ( cred ca are si ceva deoarce nu mai are presiune). A mers cam o ora si 35 de minute si tot nu ramasese fara apa. Cam la o ora a scos mult nisip citeva minute , apoi a inceput sa se limpezeasca. De unde sa mai scoata nisip?
I-am facut si debitul pe parcursul acestei ore si jumatate : prima oara avea un debit de 15 l / min , cam dupa aprox o ora 12l / min si la final cind am oprit-o 10l/min.
Maine ziceau ca revin baietii cu o pompa mai buna si sa traga din put sa imi arate ca nu mai ramane fara apa.
Sunt curios ce se intimpla maine cind vor baga o pompa mai buna.
Vad ca denisiparea a avut un efect , acum avind mai multa apa dar cam tulbure.

#825
biosystems

biosystems

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 329
  • Înscris: 21.03.2007
OK. Revin cu detalii.

Am cerut mai multe oferte pentru:
1. investigatie video foraj pentru stabilirea locatiei filtrelor si lungimea lor - am primit oferte care variza intre 600 si 1100 lei plus TVA.  

2. Denisipare puturi apa potabila 35m si 100m (am cerut sa-mi fie furnizate mai multe info: adancimea reala a puturilor, debitul maxim de utilizare in conditii de siguranta, nivelul static si nivelul dinamic la debite diferite) - am primit oferte variate, cu diferente considerabile de pret. Cel mai mic pret a fost de 1000 lei pentru ambele puturi, costuri intermediare de 8-10 euro plus TVA/metru liniar si cel mai scump a fost de 30 euro plus TVA/metru liniar.

Noua problema este ca nu stiu ce furnizor sa aleg si ce sa le cer/sa intreb ca sa ma asigur ca fac o treaba buna. Presupun ca cei cu care am vorbit sunt de meserie si isi vor face treaba cu responsabilitate.... (chiar daca toti electrozugravii fac instalatii sanitare) ....

Ce intrebari/conditii sa le pun si ce ar trebui sa verific ca sa nu pierd vremea si banii cu ei? Ma puteti ajuta? Mi-as dori o lucrare de calitate .....

#826
anonimuss

anonimuss

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 94
  • Înscris: 10.07.2010
Ma omule da cand tiau facut aia putul pe tine atata nu te-a interesat sa sti (pt. cultura ta generala) adancimea forata, ce straturi de apa au captat? la ce adancime? ce lungime au ? etc......Doamne Ajuta!!! si fara suparare....

#827
GERULA2006

GERULA2006

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,828
  • Înscris: 26.08.2006
Azi am schimbat pompa si iar ramane putul fara apoa.Aceasta este noua si trage mai mult decit prima.Deci putul nu este capabil sa se refaca cit este pompa capabila sa traga. Deja apa este tulbure.cred ca este asa deoarece trag mai multa apap decit poate sa dea putul.
O chestie ciudata: daca bag pompa la 8 m sub luciul apei , aceasta nu este tulbure.daca o bag la 11-12 m devine tulbure.Coloana de apa am cam 28m.

#828
biosystems

biosystems

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 329
  • Înscris: 21.03.2007
Nu este nici o suparare. Cand lucrezi 12-14 ore pe zi si angajezi o firma care se ocupa de foraje, te astepti ca ei sa-ti prezinte la terminarea lucrarii toate actele necesare si totul sa fie OK. Pentru asta exista fiecare meserie in parte, altfel ma apucam si eu de sapat dupa apa :-). Am considerat ca daca au experienta necesara in domeniu, isi respecta munca si vor face treaba buna. Totusi, costul a fost de 10.000 euro pentru unul dintre puturi, 100 euro fara TVA/metru liniar (adica fara factura). Nu vroiam ca cei de la guvernare sa fure si TVA-ul de la mine.

Dupa cateva luni am aflat ca trebuia sa primesc o fisa tehnica pentru fiecare put in parte... dar era prea tarziu (fara acte a negat ca firma lor a facut cele doua puturi). Acum nu am timp si nici nervi ca sa ajung prin tribunal pentru niste bani. Ce a fost a fost. Viata trebuie sa mearga mai departe. Daca as sta dupa fiecare meserias in parte sa-l controlez si cand respira, ar insemna sa ma las de serviciu si sa ma recalific. O multime de probleme am avut si cu firma de electricieni, de instalatii sanitare, de zugravi, etc. Se pare ca prea multa incredere strica in RO. Daca romanii, in general, s-ar respecta si si-ar respecta munca .... am reusi sa scoatem tara asta din ... noroi ... fara sa fie nevoie sa facem un curs de calificare inainte de a arvuni un zugrav sau faiantar si sa stam cu teama ca vom fi furati daca intoarcem capul in alta parte...

Oricum, azi am vorbit cu un prieten si concluzia este ca trebuie sa sap un nou put, facut asa cum trebuie. Am aflat de la vecini ca la 32-35 metri adancime exista apa potabila, fara fier sau alte chestii anormale in apa.  Asadar, sper sa aflu de la voi ce ar trebui sa stiu si sa solicit inainte de a arvuni/plati o firma specializata in foraj puturi apa potabila. Care sunt pasii pentru o operatiune facuta "ca la carte"?

Edited by biosystems, 17 August 2010 - 00:52.


Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

2 user(s) are reading this topic

1 members, 1 guests, 0 anonymous users

Ghergutalex

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate