Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...
 probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National
 Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...
 Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...
 

Foraje Fantani, Puturi

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
4402 replies to this topic

#487
VODAFONUL

VODAFONUL

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 512
  • Înscris: 24.01.2006

 druid, on May 26 2009, 10:24, said:

Am un put de 53m, care capteaza apa de pe la 48m. Apa a urcat pana la 20m, iar pompa(Gundfos) sta la 30m.
Din cite am aflat ulterior, nu s-a pus nici pietris margaritar si aproape sigur escrocii care au lucrat nu au astupat primele 2 straturi.
La ce consecinte negative ma pot astepta? Presupun ca nu se mai poate face nimic acum, ca deja e pamant pe langa coloana?

Separat de asta apa era excesiva in Fe, H2S si Mn, am pus un deferizator(greensand plus) cu spalare inversa automata, care a scos eficient Mn, H2S si aproape tot Fe, insa ramane un gust total diferit de cel al H2S. Un gust ca de carbune, praf, ceva de felul asta. E un motiv de ingrijorare?

De facut acum - NU - nu se mai poate face nimic

Ai nivel static la 20 m . Asta e FFF BINE. Asta inseamna ca straturi de apa (freatica) mai sus de 20 m NU comunica cu forajul tau ( altfel apa ar fi "urcat" mai sus pe principiul VASELOR COMUNICANTE).

   Probleme sa-si faca cei care au nivelul STATIC la cativa metri doar - acolo 99 % ca e comunicare cu freatic, si beau apa de la 90 m care e de fapt apa de la 6 m.

   Daca nu ai nisip in apa , inseamna ca pietrisul ( margaritar sau NU isi face datoria - ai avut noroc de un strat acvifer fara nisipuri fine - probabil pietrisuri )

   Fe sigur nu are legatura cu suprafata, cred ca nici Manganul  si H2S ( sorry chimia e partea mea cea mai slaba), deci, ndiferent cine ti-ar fi facut forajul, apa aia daca are in ea diferite substante depasite nu are cum sa le elimine.

  Asta e un exemplu CLAR ca e ff important studiu hidrogeologic pentru foraje (inainte de executie) - cine stie ?? - poate acolo la tine mai jos cu 10 m sa fie un strat cu apa plata ( glumesc)

PS - H2S cred ca e specific campurilor petroliere - ai prin apropiere ceva sonde de petrol ? sau esti din zona Ploiesti ?

Edited by VODAFONUL, 26 May 2009 - 11:16.


#488
druid

druid

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 353
  • Înscris: 15.01.2004
H2S era forte pronuntat. Sint la 35 km de Bucuresti in N-E si e o zona cu ape termale se pare, din ce am vazut pe net. Dar la peste 90m.
Pietris nu au pus, deci probabil erau in strat. Ma bucur ca e bine.
Mi s-a parut interesant, ca au dat abia la 12m, de primul strat si ca din adinc a iesit un pamant foarte galben, apoi unul foarte albastru.
Multumesc.

#489
bengal

bengal

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 572
  • Înscris: 15.11.2006
Poate ma puteti ajuta:
am o pompa submesibila Wilo,montata de 1 luna si merge in fara oprire chiar si dupa ce s-a umplut vasul de expansiune.Ce are?

#490
luciangpl

luciangpl

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 900
  • Înscris: 08.05.2006

 bengal, on May 27 2009, 16:19, said:

Poate ma puteti ajuta:
am o pompa submesibila Wilo,montata de 1 luna si merge in fara oprire chiar si dupa ce s-a umplut vasul de expansiune.Ce are?

Variante:
- Nu e reglat bine presostatul si presiunea de oprire este mai mare decat cea pe care o poate genera pompa (trebuie vazut la ce nivel ai apa si consultat manualul de la pompa pt a vedea ce presiune ofera pt nivelul respectiv)
- Pierde apa pe undeva ( e posibil chiar in put)
daca o opresti scade presiunea? ce presiune ai pe manometru atunci cand pompa e pornita si nu ai consumatori?
- Mai e o varianta - pompa a fost aleasa corect in functie de debitul pompei si adancimea la care se afla nivelul dinamic ? daca nivelul apei e prea jos si nu poate se impinga, se va comporta cam asa.

Sfatul meu e sa nu chinui pompa si sa o opresti pana cand rezolvi problema deoarece oricare e buba, nu-i face bine.

#491
hebean

hebean

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 13
  • Înscris: 08.09.2007
salutare tuturor.
de 2 zile ma confrunt cu o problema (foarte iritanta pentru mine).
totul a inceput cu instalarea unui sistem de irigatii..
se pare ca sistemul a fost dimensionat la un consum rezonabil de 30 l / zona. hidroforul meu (cu ejector si pompa externa de 750W) nu facea fata decat la un amarat de 10 l / minut..cred ca una dintre probleme e ca amblee conducte care merg la ejector cu de 1 tol..
gasisem o cale de compromis dupa o investitie consistenta in duze cu consum redus.
acum cateva zile un vecin (impatimit al acestui forum) imi povesteste de niste pompe submersibile cu debite impresionante.drofor
am instalat si eu o astfel de pompa. sistemul de irigatii merge perfect. totul e ok...pt 30 de minute.
dintr-o data pe toata instalatia a inceput sa curga apa cu nisip (cand spun mai mult nisip nu exagerez cu nimic). am oprit pompa, am incercat sa o ridic putin si am repornit-o. nimic. se blocase.

la batranul hidrofor curgea nisip pe teva..
dupa cateva ore situatia si-a revenit la normal...apa s-a limpezit.

surpriza. astazi am patit acelasi lucru dupa ce am pornit doar hidroforul. dupa 30 de minute de utilizat apa, a inceput sa vina numai nisip. am lasat mai mult sa curga, nisipul s-a terminat dar apa este f tulbure.
de curiozitate am facut si niste masuratori (imi era teama sa nu raman fara apa, asa cum ramasesera majoritateaa vecinilor mei)
luciul apei : 8 m
adancimea putului: 13 m


curios este ca atunci cand apa era tulbure, luciul apei a fost constant.

as avea nevoie de niste sfaturi..din cate am vazut sunt destui specialisti pe forum.

nota: putul cel putin 5 ani (l-am mostenit odata cu casa) si nu mi-a facut niciodata probleme. culmea e ca apa este ok dpdv chimic si bateriologic. nivelul de nitriti este putin peste normal dar restul e ok.

#492
VODAFONUL

VODAFONUL

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 512
  • Înscris: 24.01.2006

 hebean, on May 27 2009, 21:51, said:

salutare tuturor.
de 2 zile ma confrunt cu o problema (foarte iritanta pentru mine)....
E foarte logic ce ai patit tu.
Ani de zile ai exploatat forajul la debit corect - in tot acest timp inspatele filtrelor era un filtru natural care filtra toate micile impuritati (nisip) care este in apa. La acel debit puteai sa-l exploatezi zeci de ani in continuare.

    Fara sa te informezi , si tu , ca si multi altii (inclusiv de pe acest forum) ai vrut sa maresti debitul. Din pacate ai depasit debitul STRATULUI si ai trecut de la curgere laminara la curgere turbulenta care a DISTRUS (antrenat) acel filtru natural (format din nisip) din jurul forajului.

    Acum degeaba mai revii la debitul initial, acolo nu mai e un filtru care sa retina particulele f fine si de aia apa e tulbure la hidrofor.

   Solutia - Citeste acest forum cateva pagini mai inapoi - am scris de 2...3 ori cum se face o punere in productie - e destl de "migalos" - pleci de la un debit fff mic si cu rabdare (  fara tutun )  cresti progresiv debitul avand grija sa menti apa cristal tot timpul . Daca nu ai tras mult nisip , operatia asta se poate face in 2..3 ore, daca ai tras mult , in cateva zile. Trebuie sa observi la ce intervale poti mari debitul fara sa apara nisipul : dac ai noroc 15 min, daca ai ghinion ( ti-ai facut-o cu mana ta ) 10- 12 ORE

   Succes

PS - Si pt alti amatori de a mari debitul forajelor - aceasta operatie trebuie facuta treptat , lin , cu 1 robinet pe refularea pompei, si la prima aparatie a granulelor de nisip trebuie oprita - acela e debitul maxim al STRATULUI - si orice ati face ( alt foraj cu orice diametru cu orice filtre, etc) nu veti optine o picatura de apa in plus.  Solutia in astfel de cazuri e deschiderea mai multor straturi pe adancime.

Edited by scheleton, 28 May 2009 - 10:56.


#493
luciangpl

luciangpl

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 900
  • Înscris: 08.05.2006
hebean,

orice marire de debit, asa cum zice si vodafonul, se face treptat.
Debitul hidroforului mi se pare exagerat de mic, mai ales ca vorbim si de unul cu ejector. Cred ca e ceva in neregula acolo, dar asta e alta discutie
Revenind la problema - ce fel de tub are putul? ce debit are pompa submersibila la 10m?

#494
hebean

hebean

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 13
  • Înscris: 08.09.2007
salut

debitul e mic intradevar si raspunsul il gasesc doar prin dimensionarea proasta a tevilor: ambele tevi aspiratie si ejectie sunt de 32 (in loc de 40 aspiratie si 32 ejectie). deh..asa l-am luat si pana acum chiar nu am avut probleme.

asadar ce ma sfatuiti: coenctez pompa iarasi, pun un robinet si scot apa pana curata...maresc debitul incet incet

e posibil sa-mi creasca debitul putului?
am sansa sa vad iar apa  "ca cristalul"?

#495
luciangpl

luciangpl

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 900
  • Înscris: 08.05.2006

 hebean, on May 28 2009, 10:28, said:

debitul e mic intradevar si raspunsul il gasesc doar prin dimensionarea proasta a tevilor: ambele tevi aspiratie si ejectie sunt de 32 (in loc de 40 aspiratie si 32 ejectie). deh..asa l-am luat si pana acum chiar nu am avut probleme. asadar ce ma sfatuiti: coenctez pompa iarasi, pun un robinet si scot apa pana curata...maresc debitul incet incet...e posibil sa-mi creasca debitul putului? am sansa sa vad iar apa  "ca cristalul"?
da, foloseste submersibila cu robinet aproape inchis si lasa sa curga pana se limpezeste. Apoi mareste putin debitul si lasi sa curga cel putin 30 min. Daca nu se intampla nimic rau, mai maresti putin si lasi sa curga si tot asa. E posibil sa ajungi la ceva mai mult de 10l/min. Zi-mi ce fel de tuburi ai la put deoarece e mare diferenta intre pvc si beton. Daca e de pvc m-ar interesa si dimensiunea filtrelor dar daca e put mostenit nu cred ca vei afla.

Edited by scheleton, 28 May 2009 - 10:57.


#496
hebean

hebean

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 13
  • Înscris: 08.09.2007
putul e facut pe tuburi de beton de 400 (cred).

sper sa reusesc...



poate conteaza:
ieri, dupa ce apa s-a limpezit, am scos apa cu hidroforul timp de 30 minute, fara probleme.
apoi brusc a venit apa f murdara, iar dupa cateva minute (am lasat-o sa curga) apa s-a mai limpezit, insa tot tulbure era.
in dimineata asta s-a mai limpezit, insa nu este ca inainte...

astept sa le limpezeasca complet?
problema apare din faptul ca e singura sursa de apa...si sunt nevoit sa-l folosesc.

#497
luciangpl

luciangpl

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 900
  • Înscris: 08.05.2006

 hebean, on May 28 2009, 12:12, said:

putul e facut pe tuburi de beton de 400 (cred).

astept sa le limpezeasca complet?
problema apare din faptul ca e singura sursa de apa...si sunt nevoit sa-l folosesc.


sper sa reusesc...

Ma gandeam eu ca e din tuburi de beton...

Ai idee cam cu ce debit ai tras cu submersibila? de la adancimea ta sigur a fost  peste 1mc/h poate chiar si peste 2.
Trebuie sa reusesti, doar sa respecti ce s-a spus mai devreme. Porneste de la un debit de 0,5mc/h si vezi daca se mai tulbura. Daca e totul ok, incearca  sa urci cate putin (600l/m, 700 etc)
Totul e sa ai rabdare si sa nu ceri mai mult decat poate putul sa-ti ofere.

daca nu-l folosesti nu se va rezolva problema. Un put doar prin utilizare devine mai bun

Edited by luciangpl, 28 May 2009 - 11:30.


#498
hebean

hebean

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 13
  • Înscris: 08.09.2007

 luciangpl, on May 28 2009, 11:27, said:

Ma gandeam eu ca e din tuburi de beton...

Ai idee cam cu ce debit ai tras cu submersibila? de la adancimea ta sigur a fost  peste 1mc/h poate chiar si peste 2.
Trebuie sa reusesti, doar sa respecti ce s-a spus mai devreme. Porneste de la un debit de 0,5mc/h si vezi daca se mai tulbura. Daca e totul ok, incearca  sa urci cate putin (600l/m, 700 etc)
Totul e sa ai rabdare si sa nu ceri mai mult decat poate putul sa-ti ofere.

daca nu-l folosesti nu se va rezolva problema. Un put doar prin utilizare devine mai bun

pompa e de 2 mc/ora insa e una chinezerasca, de 2 lei (2 milioade de fapt) luata special pt irigat. in obor era una identica cu abtibilit de 5 mc/h. :)
am scos o galeata de 15 l in mai putin de 10 secunde... :)) daca stau sa calculez asta inseamna peste 3.5mc/h
am scos-o din pus si am lasat doar hidroforu, iar el nu scoate mai mult de 10 l/minut...si tot s-a tulburat.

#499
luciangpl

luciangpl

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 900
  • Înscris: 08.05.2006

 hebean, on May 28 2009, 13:49, said:

pompa e de 2 mc/ora insa e una chinezerasca, de 2 lei (2 milioade de fapt) luata special pt irigat. in obor era una identica cu abtibilit de 5 mc/h. :)
am scos o galeata de 15 l in mai putin de 10 secunde... :)) daca stau sa calculez asta inseamna peste 3.5mc/h
am scos-o din pus si am lasat doar hidroforu, iar el nu scoate mai mult de 10 l/minut...si tot s-a tulburat.

pai in cazul acesta ai tras cu un debit de 6 ori mai mare. E normal ce s-a intamplat. Incearca sa mai scazi debitul pe hidrofor daca te-ai hotarat sa-l folosesti in continuare. Pune acel robinet ca sa reduci cantitatea de apa si o sa se limpezeasca

#500
hebean

hebean

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 13
  • Înscris: 08.09.2007

 luciangpl, on May 28 2009, 13:29, said:

pai in cazul acesta ai tras cu un debit de 6 ori mai mare. E normal ce s-a intamplat. Incearca sa mai scazi debitul pe hidrofor daca te-ai hotarat sa-l folosesti in continuare. Pune acel robinet ca sa reduci cantitatea de apa si o sa se limpezeasca
si oare voi reveni la debitul initial?


tocmai am discutat cu vecinul meu care a cumparat acelasi tip de pompa..

acum sunt si mai confuz
acum o saptamana, acest vecin si-a adancit putul (avez celor care spuneau ca un put existent nu se poate adanci). vechiul put seca.
a instalat pompa in noul put si a patit acelasi lucru ca si mine insa supa 2 ore apa s-a limpezit. si e in continuare limpede. ma sfatuia sa fac acelasi lucru...

exista vreun risc daca mai pun pompa fara robinet si scot apa continuu?

pot strica mai mult decat am facut-o acum?

#501
DDuras

DDuras

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,528
  • Înscris: 23.11.2006
Bineinteles ca un put existent se poate adanci.

Ceva similar a propos de apa tulbure am patit si eu. Aveam o pompa cu care, atunci cand udam gradina mai mult, incepea sa scoata apa tulbure, si se auzea un clipocit in put. Am tras concluzia ca scadea nivelul sub izvorul de alimentare, si acesta,cand incepea sa curga cu debit in apa deja existenta, aducea si pamant galben. Doar ca ,spre deosebire de tine, dupa ce se refacea nivelul apei si mai stateam ceva timp, nu mai era tulbure. Intre timp, am mai luat o pompa cu un debit ceva mai mic. Asta nu mai reuseste sa coboare nivelul apei sub cel al izvorului, astfel ca nu-mi mai scoate apa tulbure.

Cred ca si la tine e o problema de debit. Cati m.linari de apa ai ?

#502
luciangpl

luciangpl

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 900
  • Înscris: 08.05.2006

 hebean, on May 28 2009, 15:42, said:

si oare voi reveni la debitul initial?


tocmai am discutat cu vecinul meu care a cumparat acelasi tip de pompa..

acum sunt si mai confuz
acum o saptamana, acest vecin si-a adancit putul (avez celor care spuneau ca un put existent nu se poate adanci). vechiul put seca.
a instalat pompa in noul put si a patit acelasi lucru ca si mine insa supa 2 ore apa s-a limpezit. si e in continuare limpede. ma sfatuia sa fac acelasi lucru...

exista vreun risc daca mai pun pompa fara robinet si scot apa continuu?

pot strica mai mult decat am facut-o acum?

eu vad 2 riscuri daca scoti foarte mult nisip
- sa se strice pompa
- sa se formeze un gol langa sau sub put care in viitor poate sa duca la o supare fie a putului fie a pamantului langa put. Eu nu as scoate multa apa cu nisip daca as avea putul apropape de casa. Nu vreau sa te sperii dar exista astfel de cazuri, mai ales ca la tine e adancimea foarte mica.

#503
hebean

hebean

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 13
  • Înscris: 08.09.2007

 DDuras, on May 28 2009, 15:07, said:

Bineinteles ca un put existent se poate adanci.

Ceva similar a propos de apa tulbure am patit si eu. Aveam o pompa cu care, atunci cand udam gradina mai mult, incepea sa scoata apa tulbure, si se auzea un clipocit in put. Am tras concluzia ca scadea nivelul sub izvorul de alimentare, si acesta,cand incepea sa curga cu debit in apa deja existenta, aducea si pamant galben. Doar ca ,spre deosebire de tine, dupa ce se refacea nivelul apei si mai stateam ceva timp, nu mai era tulbure. Intre timp, am mai luat o pompa cu un debit ceva mai mic. Asta nu mai reuseste sa coboare nivelul apei sub cel al izvorului, astfel ca nu-mi mai scoate apa tulbure.

Cred ca si la tine e o problema de debit. Cati m.linari de apa ai ?
5 metrii.

am ramas surprins sa vad ca a venit apa tulbure (cu argila) si cand foloseam hidroforul cu debit de 10l/min. am verificat nivelul putului si apa nu scazuse deloc. problema a aparut de marti (cand am bagat pompa puternica) si am patit-o si ieri, cu pomp-a (hidroforul slab).
as vrea sa vad daca atunci cand bag pompa puternica, la debitul maxim, raman fara apa in put...insa nu prea imi vine sa ris avand in vedere ca e singura mea sursa de apa...si locuiesc acolo...


 luciangpl, on May 28 2009, 15:17, said:

eu vad 2 riscuri daca scoti foarte mult nisip
- sa se strice pompa
- sa se formeze un gol langa sau sub put care in viitor poate sa duca la o supare fie a putului fie a pamantului langa put. Eu nu as scoate multa apa cu nisip daca as avea putul apropape de casa. Nu vreau sa te sperii dar exista astfel de cazuri, mai ales ca la tine e adancimea foarte mica.
casa e la 2 m de put insa nu cred ca voi reusi sa scot o cantitate asa de mare de nisip.

esitsa si sansa sa desfund izvoarele si sa vina apa curata? sper ca m-am exprimat corect si nu am jignit nici un "putzar" profesionist :)

#504
luciangpl

luciangpl

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 900
  • Înscris: 08.05.2006

 DDuras, on May 28 2009, 16:07, said:

Bineinteles ca un put existent se poate adanci.

se poate doar daca se folosesc burghie mai mici decat diametrul putului. In general se poate la puturile cu diamentru mare. La cele cu tub de PVC si diametru 140 nu prea mai ai cum...

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

1 members, 0 guests, 0 anonymous users

Ghergutalex

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate