Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Boxa membrana tweeter infundata

ajutor

Whisky for Mac

Xiaomi 14 Gpay
 Izolare zid exterior de scandura

Dezinstalare drivere W11 23H3

Recomandare masina de spalat fiab...

BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...
 De ce sunt oamenii nostalgici

Cum vand casa fara factura Hidroe...

Scor FICO minim

Tonometru compensat CAS?
 polita RCA ONLINE

Termostat frigider - verificare

Mai au PC-urile vreun viitor?

Centrala termica immergas
 

Altoirea pomilor fructiferi

- - - - -
  • Please log in to reply
1505 replies to this topic

#973
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,038
  • Înscris: 17.03.2005
Primavara cu ramuri altoi recoltate in finalul iernii si pastrate la frigider.
Din pacate ciresul mai ales de asemenea varsta /calibru e mai dificil/pretentios decat alte specii si.exista un risc destul de mare sa nu se prinda o parte din altoaie in asa fel incat sa nu poti re-forma o coroana ok...prinzi 3 altoaie pe 2 ramuri ai ramane o chestie oloaga de te dor ochii.

De asemenea, in general la pomii mari dar mai ales ciresii in aceasta situatie, cresterile vor ridica dificultati in a reface o coroana ok.

Per total, altoiesti cum altoiesti insa nu asta e scopul si pana departe e drum lung...pana la a avea un alt pom decent ca forma, echilibrat, care sa rodeasca satiafacator..e munca.

Daca era prun sau mar....era cat de cat de incercat pt un incepator...fiind cires eu cred ca e mai rezonabil sa il scoti si sa pui altul...
Varianta de mijloc...pui altii langa si altoiesti...daca poti sa-l faci, ok, scoti puiul plantat si il muti...daca nu, svoti altoitul si ramane puiul.
Nu pierzi 2 ani aiurea.

Pt tehnica de altoire samd..cauta pe youtube un user nunit 1963impala2dr
Urmareste cateva videouri ale.sale despre subiect si vei avea oarece sanse.

#974
sebybastian

sebybastian

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,208
  • Înscris: 08.09.2010

 neamanole, on 20 mai 2018 - 13:44, said:

Am un cires cam matur, are vreo 10 ani, e mare si frumos dar nu-mi plac fructele lui. nu stiu ce soi este, nu mai tin minte,sunt timpurii , acrisoare si fara gust, as vrea sa-l altoiesc cu alt soi.As vrea ca in fiecare creanga(sunt 4 si cam groase) sa altoiesc cate un soi , astfel incit sa am intr-un pom 4 soiuri diferite. Am inteles ca se poate asta. In ce perioada se poate altoi si prin ce metoda?

@neamanole chiar as vrea sa altoiesti si matale si sa spui cum dercurge treaba ca-s si eu interesat.

Pe de alta parte, chiar daca ma exprim asa mai din topor pe intelesul tuturor care vor sa incerce, important este sa bagati altoaie, nu conteaza ce metode incercati. Ba eu as recomanda sa incercati cat mai multe.
Incepator sunt si eu si stiu ce spun: nu mi s-a prins aproape nimic timp de 2-3 ani si am bagat altoiri de toate felurile si pe toti pomii mai batrani pe care-i aveam. Ba incepusem sa cred ca trebuie sa bag pe tineri si ca astia batrani o fi facut sedinta si s-au vorbit sa-mi faca in ciuda! Pfffff...
Si am bagat si pe tineri, batrani, etc...nimic, absolut nimic...
Si rog vecini care altoiau si rog si platesc si colegi care altoiau sa-mi explice domn'le care-i secretul, sa-mi destupe creierul. Da de unde, ioc prindere... Si dintr-o data, a inceput sa se prinda tot! Posted Image

Sa trec si la subiect: ciresul este cam figurant, indiferent ca-i mare sa ca-i mic. Am si eu pastrati 2 ciresi mai mari, cred ca 7-8 ani, salbateci, lastariti din samburi, unul rosu si unul negru, amarui. Din aia pe care daca-i lasi sa creasca, ating lejer 5-6 metri. Astia sunt principala atractie si pentru mine ca-i stresez nevoie mare.
Surpriza anul acesta: ca-mi place sa experimentez, ca-mi place sa ascult si de popor, sa urmaresc si ce spune cartea/cartile, bag altoi in el taman cand era in floare, altoi tinut in beci, infipt in cartof, cartof tinut in nisip usor umezit (sa nu se deshidrateze nici acesta din urma) si la sfarsit de aprilie! Posted Image DA stiu ca sariti ca se tin in frigider, inveliti in carpa umeda si bagati in pungi... Dar unde credeti ca are lumea loc sa tina in frigider atatea crengi? 5-10 mai merg, dar am tinut si 200 crengute, doar nu am sa cumpar combina pentru altoaie! Si am fost in beci la profesor de la silvic care avea altoaie de toate mamele tinute asa, deci nu mai sariti asa tare Posted Image
Au plecat mugurii pusca, nu-i bai. Si daca nu pleaca la crengile astea mari (ca stiu la ce va referiti): tot nu-i bai ca baga lastari noi si aveti unde altoi si la anul urmator si tot asa. Eu cred ca nu as recomanda sa le taiati pe toate si sa le altoiti odata (ma refer la ramurile respective) daca vreti despicatura. Eu incerc sa bag pe una in despicatura, pe alta in T si tot asa. Ce nu se prinde incerc anul urmator sau in vara-toamna prin alta metoda, etc.

Am luat si G6 din strainatate bagati in galeti si studiu pe ei tata: daca merg in zona mea, daca suporta sa-i chinui cu altoaie de tot felul, daca le dau hrana mai multa/mai putina cum se descurca. Merg bine, nu merg tot bine. Oricum, la cati ciresi am plantati deja pot sa dau cirese la toti vecinii si noua sa ne plesneasca buricul...Posted Image  Deci nu fac decat sa invat. Si cu explicatul si cu aratatul....pana nu faci cu mana ta eu zic ca-i degeaba...

PS> cel mai important aspect observat la mine (ca tot nu se prindea nimic) cred ca este cel legat de deshidratarea altoiului pana incepe sa fie alimentat de portaltoi. Mie nu mi-a spus nimeni sa bag apa, sa ud mult altoiul in urmatoarele 2-3 saptamani. Unii am vazut ca baga pungi de plastic, dar eu pur si simplu bag apa (in care mai pun si putina seva de la vita de vie si putina samahoanca Posted Image) si cu asta v-am dat pe spate!

Cu stima.

#975
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,038
  • Înscris: 17.03.2005
Samahoanca e ce? Tuica de purici?�

Ps. Treaba cu pastrarea altoaielor e simpla:
Optim si comod e in frigider.
Insa in conditii uzuale, gospodaresti, samd...trebuie sa ne gandim ca acum 70-80 de ani aia nu aveau frigider sau alte cele... si au mai altoit, au avut si succes...
La.fel ca la clocirea oualor ...ideal e la 37.8 , umiditatea la 65% si alte aiureli...
Bai daca era asa stricta treaba closca aia nu mai scotea ever pui...
Realitatea e ca natura e destul de permisiva, daca lucrurile ar fi atat de riguroase multe specii nu ar exista, dispareau demult.

Totusi, realist e sa tintim catre acele valori sau metode optime/ideale...cu atat mai bine daca natura lasa loc si de erori.

Incercand sa facem lucrurile perfect, cu mici erori tot ramanem in zona de "succes"...daca le facem aproximativ si se mai suprapun si erori riscul e mare sa picam in zona de esec.

#976
sebybastian

sebybastian

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,208
  • Înscris: 08.09.2010

 parintele, on 21 mai 2018 - 15:06, said:

Samahoanca e ce? Tuica de purici?�
Razi padre razi, dar sa stii ca bunicii mei (cat mai tin eu minte) stropeau cu tuica din sfecla (ca aveau sfecla de zahar de-mi intra mirosul in piele curatand la ea) altoiurile sa nu traga furnica la muguri si alte ganganii... si nu stiu daca-s vorbe aruncate pentru pacalirea pruncilor, dar nu prea tragea nimica si altoiul traia bine-merci. Ba mai doftorea ranile si cu nitel noroi de pe jos...Posted Image

Cu stima.

#977
crisbud

crisbud

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,242
  • Înscris: 07.12.2011
@seby
Exact ce ai scris tu despre bunici, sustine si Pãrintele nostru.

#978
pomualtoit

pomualtoit

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 43
  • Înscris: 18.06.2016
Padre, chestia cu incubatorul nu e chiar asa de simpla, succesul nu e de la sine inteles.. Ce e atins de om nu mai e succes garantat si cred ca la fel este si cu altoitul, desi natura lucreaza aproape fara greseala.. Sa va fie bine!

#979
sandy76

sandy76

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,058
  • Înscris: 20.10.2008
Innesto a foro meccanico

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/z2XwvRKfHqA?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#980
gheo_55

gheo_55

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,339
  • Înscris: 24.02.2013
Continuare la #967
Evolutia marului realtoit,dupa aprox 2 luni;am ciupit anticipatii orientati spre interior,eliminat cei care cresteau in umbra(spatele )sarpantei si verticalii.

Attached Files



#981
DDuras

DDuras

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,528
  • Înscris: 23.11.2006
Frumos !
Ce soi ai băgat de data asta ?

Edited by DDuras, 16 June 2018 - 20:06.


#982
gheo_55

gheo_55

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,339
  • Înscris: 24.02.2013
Necunoscut,de la un prieten,insa de data asta a fost urmarit citiva ani.

#983
gheo_55

gheo_55

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,339
  • Înscris: 24.02.2013
Pe topicul pomilor fructiferi s-a discutat in urma cu 3 zile despre altoirile in ochi crescind,particularitati,prezenta sau absenta aschiei,etc.In leg cu aceasta, pun citeva poze cu altoiri la diospiros si nuc.
In prima poza, cu ata rosie,am altoit d. virginiana Yates pe d. lotus in chip, aprilie anul acesta.
In urm 2 poze sint d virg Prok si hibridul d virg x d kaki Gora Goverla,ambii altoiti vara trecuta in ochi dormind pe d lotus.
In ultima poza sint 3 nuci Anica ,altoiti anul trecut pe 15 iunie ,in fereastra.La 3 sapt dupa altoire ,am fortat pornirea in veget ,retezind portaltoiul la 3 frunze si orbind ochii.

Attached Files



#984
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,038
  • Înscris: 17.03.2005
Pentru ca vorbeam de altoirea dudului iata primele rezultate..din pacate a unil din pomisori mugurii folositi erau deja floriferi, astept sa vad dupa ruperea florii daca pleaca ceva.
Unul din  muguri a fost rupt accidental inainte sa plece..si la ala astept sa vedem rezervele daca exista.
Mugurii folositi erau dinspre baza lastarului ajual.

Un altul a plecat vegetativ.

La mugurii bagati in T inca nu stiu cum e, e drept ca nici nu i-am cepat.
Oricum pare ca folosind lastar altoi rezultatele sunt mai bune deocamdata.

De asemenea, mugurii bagati in T la visin sunt fiscutabili in sensul ca dupa cepare cativa au plecat insa procentul e slab deocamdata, mai astept pt primele concluzii.


Attached Files



#985
sebybastian

sebybastian

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,208
  • Înscris: 08.09.2010
Buna ziua.
Imi spuneti si mie o perioada optima de altoire a parului in coroana?
Am un par paduret si as vrea sa-l altoiesc cu mai multe soiuri in aceasta vara.
Multumesc.

Stima.

#986
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,038
  • Înscris: 17.03.2005
Poti baga mugure acum spre sfarsitul verii sau la primavara lastar altoi.
Pt muguri e preferabil sa ai ramuri mai subtirele/tinerele pe care sa bag.

#987
sebybastian

sebybastian

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,208
  • Înscris: 08.09.2010
Dar daca bag acum nu exista riscul sa plece in vegetatie?
Si daca pleaca oricum ce sanse am sa treaca de iarna?

Stima.

#988
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,038
  • Înscris: 17.03.2005
"Acum SPRE SFARSITUL VERII".
Iar riscul plecarii in vegetatie este oricum scazut in principiu pentru ca mugurii aia nu ii bagi in varful lastarului,nu?
Exista ceea ce se cheama dominanta apicala, adica mugurele terminal inhiba pornirea in vegetatie a mugurilor subordonati/inferiori.
Pomul ala are un singur mugure, ala bagat de tine?
Evident ca nu, are sute sau mii. Aia de ce nu pleaca in vegetatie decat la anul sau poate niciodata?

Pentru ca in functie de pozitia lor si de alti factori se elibereaza sau nu.


Daca bagi pe trunchi sau la baza unei sarpante dezvoltate probabil ca mugurele ala, desi prins, nu o sa plece niciodata in vegetatie.

Dupa ce se prinde  mugurele, la primavara, ca sa stimulezi mugurele sa plece trebuie de mukte ori sa il " stimulezi" rerezand deasupra lui sau daca vrei sa pastrezi sarpanta dar pe ea sa ai un alt soi sa ai grija unde bagi mugurele si uneori sa faci si alte lucruri gen crestatura samd.

Deci in principiu pt siguranta oculatia se face mai tarziu putin.
Oricum, chiar daca o faci acum, in functie de circumstante( unde e pozitionat mugurele in coroana) riscul sa porneasca in vegetatie e drstul de mic.





#989
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,518
  • Înscris: 27.01.2012
Padre, am o scula de altoit cap-la-cap, ce-mi recomanzi ca sa o pun la treaba?
Merge acum in miezul verii, la toamna ori la primavara?

#990
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,038
  • Înscris: 17.03.2005
Clestele lu peste?
Doar la primavara


Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate