Second Opinion
Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale. Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit. www.neurohope.ro |
Altoirea pomilor fructiferi
Last Updated: Feb 23 2024 22:49, Started by
nedelea91
, May 24 2010 15:19
·
26
#1009
Posted 06 January 2019 - 14:42
Cresterile anuale sunt destul de bune tinand cont ca ai nevoie de 2 muguri pentru altoit, lastarii lacomi sunt mari , sterili.
|
#1010
Posted 28 January 2019 - 16:14
Ok, o sa evit lastarii lacomi cand aleg ramurile ce le pastrez in frigider ptr altoirile din primavara. Am mai gasit la un video un comentariu in care cineva spunea ca lacomele nu fac fructe, doar nucul ar face exceptie de la aceasta regula. Cel care face altoirea la nuc spune ca mugurele folosit trebuie sa fie dintr-un lastar lacom. Oricum interesant mod de a altoi, vad ca ramura altoi e mai groasa decat portaltoiul...Uitati aici
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/xkd-VOk2s5A?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] |
#1011
Posted 28 January 2019 - 23:01
E cam greu, mai ales la nuc, sa gasesti un altoi subtire...normal ca daca portul e mic e mai complicat..
Normal trebuie sa fie invers. Daca lacomii sunt buni sau nu....evident ca sunt ok, exista mici lucruri dar pt ce facem noi e irelevant. Relevant e in primul rand sa fie lemnul copt, sa fie mugurii bine dezvoltati sa ai calibru potrivit( in principiu prea gros nu e bine). Zona mediana a unui lastar anual, lacom daca e sa nu fie un arac. In rest sunt detalii, pana la detalii e drum lung. |
#1012
Posted 29 January 2019 - 10:47
manole15, sint mai multe clipuri pe net cu astfel de mini-altoiri la nuc;si la alte specii pomicole,vita de vie.Mugurele nu trebuie sa fie dintr-un lastar lacom,asa a folosit el sa fie aproape de gros portaltoiului.Clipul arata ca ,,eu pot si asa,, ,valoare economica nu cred ca are aceasta metoda...asiaticii si indienii sint artisti in chestii d-astea!
|
#1013
Posted 29 January 2019 - 11:29
Gheo, spune si de ce nu "trebuie" sa fie din lacom.
|
#1014
Posted 29 January 2019 - 12:15
Pa. Repet, lacomii( sau water sprouts cum le zice in engleza in caz ca vreri sa cititi mai.multe,sunt tone de articole si studii din surse bune) sunt ok atata vreme cat stii ce sa folosesti din ei dar asta e valabil la orice lastar.
Neajunsurile lor tin de faptul ca sunt cresteri foarte viguroase. Asta nu se rezuma doar la grosime. Pe de o parte e grosimea care poate fi excesiva insa nici lesinaturile sunt mai breze. Cat un creion e un fel de a spune, nu se compara un creion cu un 10-12mm de celitate niciodata in viata lui. La unele specii e cu atat mai important pt ca.in principiu grosimea asta e.corelata si cu alte chestii. Vigoarea..faptul ca lacomii au ajuns ...lacomi, vigurosi, vine si din pozitia lor de crestere si inseamna si alre lucruri....multi muguri dempe lacomi sunt insuficient dezvoltati, internodiile sunt lungi( in general nr de internodii e relativ similar per interval de timp, evident ca la un lastar de 40 si altul de 100 cm la numar relativ similar de noduri distanta dintre acestea e mai mare pe lacom) Pozitia influenteaza si dezvoltarea mugurilor si asimilarea nutrientilor in lemn, maturarea lemnului... Lacomul e preocupat sa creasca, sa ajunga sus cat mai repede, sa ajunga sa domine in pom... Asta inseamna ca e mai putin"preocupat" sa.dezvolte mugurii, el vrea sus , cat mai sus, acolo va investi in ei. Lacomul inceteaza cresterea mai tarziu putin, din acelasi motiv, e "disperat" sa ajunga deasupra, sa domine...ramane deci partial nematurizat peno portiune mai mare decat un lastar mai domol. Acumularea substantelor nutritive extrem de imlortante in reusita altoirii.. Pai stim legatura pozitiei lastarului cu asimilarea si depunerea nutrientilor...de aia vrem ramuri cu unghiuri mari, printre altele...un lastar lacom, vertical, nu va asimila carbo ca unul oblic...nici nj "poate" nici nu "vrea", el baga tot cat mai mult timpncu putinta sa ajunga deasupra. Toate aceste lucruri, "vrea" samd...inseamna de fapt niste mecanisme biochimice, nutritive, hormonale... Cam asta e. Ideea e nu ca lacomul nu e bun pur si simplu, ideea e ca trebuie sa intelegi ce.faci, de ce, care sunt ceiteriile care trebuie indeplinite de catre lemn si sa.alegi in consecinta. Nu conteaza de unde ci sa alegi ce trebuie si gasesti ce trebuie si pe lacomi. |
#1015
Posted 29 January 2019 - 20:26
Cociu ,in cartea lui despre nuc ,scrie sa nu fie folosite ramuri sau lastari lacomi pt altoire;nu spune de ce. Se pare ca,e posibil sa nu se cicatrizeze bine rana la altoire,altoiul sa fie mai sensibil la boli,pomul sa intre mai tirziu pe rod(toate ,asa cum ziceai,datorita orientarii nebunesti pe crestere vegetativa a lastarului lacom,cu deficit in transmiterea altor substante ,trasaturi...presupun ,nu stiu, sint chestii fine!
|
#1016
Posted 29 January 2019 - 20:37
Nu doar la nuc, in general asta e regula si cam astea sunt motivele, cel mai important e cel cu rezerva de carbohidrati care.e strans legata de calusare/prinderea altoiului.
|
#1017
Posted 13 February 2019 - 01:10
buna! imi spune cineva, cu cat se taie(curata)pomii la bucata? aproximativ, cineva e interesat si eu nu- i tai decat pe ai mei si cei mai ingrijiti anual ai altora. pomii in cauza sunt ingrijiti necorespunzator de mai multi ani. merci!
Edited by pomualtoit, 13 February 2019 - 01:12. |
#1018
Posted 25 February 2019 - 15:49
In aceasta perioada se mai pot lua crengute pentru altoit?
Temperaturi noaptea intre -2 si -10 grade (zona SV). Sau este prea tarziu? Stima. |
|
#1019
Posted 25 February 2019 - 18:12
Pai se zice ca tocmai acum ar fi momentul...cel putin eu asa stiu.
|
#1021
Posted 01 March 2019 - 19:17
buna ziua,
am un mar batrin, soi vechi, f bun ( peste 65-70 ani) care de la an la an este tot mai " naspa". de vreo 3-4 ani din radacina lui a crescut un lastar, care acum este destul de mare. intrebarile mele sint: - acest lastar va produce sau va trebui sa altoit? -acest lastar va rezista, sau nu va rezista din cauza radacinii "batrine"? - pomul "batrin" trebuie taiat , pt a face loc lastarului? va multumesc. |
#1022
Posted 01 March 2019 - 19:41
Scoti lastarul cu cat mai multa radacina si il trasplantezi, vezi daca se prinde pana la toamna, udat bine si cu ceva mocirlire la inradacinare ai sanse bune de reusita.
|
#1024
Posted 11 March 2019 - 08:44
In perioada care urmeaza se pot face altoiri prin metoda chip-ului prelungit?
A realizat cineva? Metoda da rezultate foarte bune in iulie-august, testata si de mine, fara experienta prea multa. Dar nu stiu daca are sens si acuma. Stima. |
#1025
Posted 15 March 2019 - 13:18
O intrebare ptr altoitorii cu mai multa experienta...Am plantat acum un piersic redhaven campul 2 si am taiat de pe el niste lastari cu gandul de a incerca o altoire pe niste corcodusi... Problema e ca lastarii subtiri sunt doar putin mai grosi ca un bat de chibrit, iar mugurii lor nu-mi inspira deloc incredere, iar cele 2 bucati groase sunt de anul 2, au diametru 1 - 1,5 cm...Stiu ca nu se folosesc lastari de 2 ani ptr altoire dar poate am noroc si porneste vreun mugure din ei...Ce ziceti merita sacrificati corcodusii ptr experimentul asta?
Attached Files |
#1026
Posted 15 March 2019 - 17:46
Fara frica foloseste lastarii de 1 an chiar daca sunt subtiri, reusita e sigura.
|
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users