Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Recomandare demontare+instalare ...

CAIET SERVICE PREDEAL II

Internare spital psihiatrie

CM de snooker 2024
 Scot penele dupa montajul tamplar...

Masina de spalat vase si grasimea

Noua lege de acces in paduri

Sunt ouale proaspete?
 Aplicatie invatare limba Germana

Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile
 Primele zile ale internetului per...

Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...
 

Televizoare românești.

- - - - -
  • Please log in to reply
166 replies to this topic

#19
KLMN

KLMN

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,916
  • Înscris: 21.09.2003
Sirius-ul a fost intr-adevar un televizor foarte bun. Eu si acum il mai am, uneori, din nostalgie, ii dau drumul. Functioneaza si acum.Si inca un amanunt: nu s-a defectat niciodata.

#20
cata1970

cata1970

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 585
  • Înscris: 21.12.2007
A propos de sirius...Imediat dupa '89 ,erau zile / nopti cand functiona fara intrerupere ore in sir de-mi era teama ca ia foc...Dar a rezistat eroic.Repet:pentru acele vremuri a fost un tv. extraordinar :OK:  .Daca nu gresesc.cu exceptia tubului(unguresc sau cehoslovac,parca),celelate piese erau romanesti,nu?

#21
mister_rf

mister_rf

    freelancer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,889
  • Înscris: 22.10.2002
Nu, existau si componente de import,  la noi nu s-au produs diodele de FIT, seria TV18K70, se mai foloseau  in surse, tranzistorii din seria KD607S (TESLA), iar ca final linii seria SU160/SU161/BU205, o parte din condensatoare erau produse in Bulgaria...

#22
gestt

gestt

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,874
  • Înscris: 09.10.2009
televizorul romanesc care mi-a marcat mie tineretea a fost un Snagov pe tranzistori (252 parca era modelul) care tin minte ca era laudat la vremea lui.L-am inlocuit cu un Mega Vision in 93 care e in perfecta stare de functionare si astazi,fara nicio reparatie  :thumbup: .Snagovul insa nu amurit si sa incapatanat sa isi faca treaba pe mana bunicilor pana prin 99-2000.atunci eu am trecut la un Samsung cu ecran plat cedand Mega Visionul bunicilor iar Snagovul a ajuns la groapa   :o   In tot acest timp,aprox.15 ani Snagovul a mers cu o singura reparatie  :console:

Edited by gestt, 25 June 2010 - 01:17.


#23
ragabader

ragabader

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,009
  • Înscris: 25.09.2008
:rolleyes: Sirius , snagov, diamant etc. toate dintr-o generatie erau la fel daca le priveai ,,din spate,, :lol: iar noi aveam discutii aprinse cum ca diamantul e cel mai bun :w00t: marketing dom'le si pe vremea aia sa aiba romanu de unde alege :lol: ca pelerinul indecis ce cumpara iconite de la manastire ,Sa iau cu sfantul asta' ori cu ala? oricare ii tot un drac raspunde vanzatorul

Edited by ragabader, 25 June 2010 - 02:28.


#24
floryyn

floryyn

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,663
  • Înscris: 30.07.2005
Televizorul care mie chiar mi-a marcat (mâncat) tinerețile a fost un Opera pe lămpi. Televizorul ăsta avea o mare problemă: celebra lampă PL 500 :deadtongue: care obișnuia să se ardă cam în fiecare an și care în ultimii ani ai epocii de aur nu prea se mai găsea...

La începutul lui '89 s-a ars definitiv și irevocabil și am stat fără televizor până prin septembrie. Mi-aduc aminte că am venit rupt de obosit de la "practica agricolă" și, big surprize! am găsit pe măsuța lui noul televizor, un Diamant 227.  :coolspeak:

Ăsta a fost un televizor excelent, singurul defect foarte enervant dealtfel fiind că nu se putea opri sonorul de tot. După achiziția lui tocmai îmi montasem o antenă pentru sârbi cam vai de mama ei, fără amplificator și cu vreo 2 elemenți lipsă  :wacko:  și fie se auzea un bârâit foarte deranjant din cauza recepției slabe, fie se auzeau prea tare gemetele gagicilor de la emisiunea erotică sârbească   :hypocrite:
Diamantul a funcționat impecabil vreo 10 ani (am văzut pe el toate evenimentele anilor '90) după care s-a dus dintr-o dată, posibil din cauza vreunei supratensiuni la o furtună.

#25
Neaceasca85

Neaceasca85

    Muzeul Lampilor

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,725
  • Înscris: 14.10.2008
In general in TV-urile alb negru romanesti se umbla la fel de des ca la motoarele Daciilor, imi amintesc pe un unchi de-al meu cum umbla prin 90 sau 91 intr-un Venus pe lampi functional si la acea data. Am auzit si de Mega Vision, imediat dupa Revolutie un vecin de la tara isi luase un exemplar dintr-asta, ma chinuiam la inaltimea mea de 5-6-7 ani sa vad pe geamul de la spatele casei lui imagini color. :P

Batranul color de la mine, Thomson, a mai fost folosit pana in octombrie 2009 de catre maica-mea, fiind inlocuit de un LCD in camera ei asta toamna. Se incapataneaza sa nu moara, te enerveaza cu stingeri repetate si dungi din tendinta de stingere in primele 10-15 minute de la pornire, dar dupa functioneaza destul de bine. Un dezavantaj al lui era ca pentru cautare trebuia sa tii tu apasat un buton pe telecomanda, tunner digital dar manual si nu automat, el are frecvente prestabilite (CC-uri si CH-uri) care se gaseau foarte usor si s-au potrivit perfect cu cablul RCS pana in 2002 cand s-a extins grila si de atunci a trebuit sa dau cu reglajul fin ca sa gasesc posturile. Mai am la bucatarie o "vestigie" color, un Goldstar tot din 1989 parvenit de la cumnata-mea, dar asta are tunner care merge singur pana gaseste un post.

Din pacate nu am vazut cum arata un tub mort sau dus, adica complet uzat. Diamantul si Mirajul au ajuns la groapa in 2008 multumita lui tata, iar Thomson si Goldstar not dead yet.  :P

Vis-a-vis de reparatii, Thomson a avut vreo 2 prin 92 si 96- in 92 mufa selector dezlipita-receptie cu pureci, si in 96 o mufa video de pe placa dezlipita- mai avea imagine doar pe o dunga de ecran de sus in jos. Cel ce a reparat mufa de la selector in 92 lipise acolo 1 m de cablu coaxial, apoi in 2004 la atelierul de reparatii (caci celelalte 2 interventii au fost facute la domiciliu) i-au pus alta mufa castigand receptie (aveam semnalul slab pe cablu in acel an) dar neputand sa faca nimic in legatura cu stingerile sale incepute in 2002.

Goldstarul a suferit o reparatie in 2005- luminozitate foarte mare-imagine in ceata- schimbat niste condensatori uscati, interventie la domiciliu in gazda la Bucuresti. Acum in primele 10 minute de la pornire nu are verde, isi revine dupa acest interval.  :lol:

Edited by Neaceasca85, 27 June 2010 - 01:19.


#26
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,504
  • Înscris: 13.06.2004
Televizoarele din familia Venus-Opera-Miraj au fost cele mai proaste televizoare românești :wacko: Nu puteai să scoți bârâitul de la subtitrare!

#27
Neaceasca85

Neaceasca85

    Muzeul Lampilor

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,725
  • Înscris: 14.10.2008
Au mai existat Temp, Olt, Balet ca televizoare cu renume prost. :lol:  Barait la subtitrare am avut si pe Thomson, pe anumite canale era nasol, imi amintesc ca pana in 2002 FOX KIDS era plin de baraiala de imagine desi era dublat si nu subtitrat, apoi schimbarea frecventei a ameliorat situatia, dar pe cateva canale tot mai facea, la subtitrare sau imagini puternic contrastante. Si pe un Samsung mic de 37 cm din 1993 era un usor gajait la imaginile foarte contrastante, problema asta vad ca dispare doar la TV-urile cu selectarea normei de sunet in meniu, BG/DK, cele de dinainte de 2000 nu au asa ceva.

Intorcandu-ne in trecut, eu nu inteleg ce rol avea baragladina aia de autotransformator de la Miraj, se alimenta numai prin el si stiu ca bunica se tot chinuia sa-i regleze rozeta aia, ce facea, ridica sau cobora tensiunea? Venusul se alimenta direct de la priza, nu avea malacul ala de fier intre priza si TV, pe care bunica mea il intitula tot "contoar", ca pe cel de curent.  :lol: :lol: A ramas surprinsa sa vada ca Diamantului nu-i mai trebuia chestia aia. Insa acesta din urma pornea si se oprea printr-un parait puternic, de asemenea la Spineni cand pica curentul, timp de 5-10 secunde inainte de a se intrerupe complet venea cu o tensiune foarte mica, becul incandescent se facea rosu, si Diamantul baraia oribil. Samsungul de 37 cm- color, doar i se micsora imaginea la un sfert din ecran, dar sunetul se auzea bine.  :P

Edited by Neaceasca85, 28 June 2010 - 14:07.


#28
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,504
  • Înscris: 13.06.2004
Defapt mai toate televizoarele românești, în afară de cele cu piese japoneze (cele cu piese franțuzești nu au fost prea multe așa că nu știu prea multe despre ele) au fost proaste. Cică la unele din anii '80 era prea mare tensiunea anodică și se ducea destul de repede cinescopul... Sirius 208 al meu a fost bun (mai puțin tâmpenia aia de sertăraș).

#29
Ghepardi

Ghepardi

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 812
  • Înscris: 23.02.2009

View PostNeaceasca85, on 27th June 2010, 01:57, said:

Goldstarul a suferit o reparatie in 2005- luminozitate foarte mare-imagine in ceata- schimbat niste condensatori uscati, interventie la domiciliu in gazda la Bucuresti. Acum in primele 10 minute de la pornire nu are verde, isi revine dupa acest interval.  :lol:

Am si eu acasa un GoldStar din 1992 (primul meu TV color) si am avut cam aceleasi probleme cu el. A necesitat acum vreo doi-trei ani inlocuirea unor condensatori pentru ca se vedea incetosat si repeta imaginea, in special de la stanga la dreapta. Pe imagini albe sau pe culori contrastante incepea sa palpaie.
Acum are uneori problema lipsei culorii verzi dupa pornire si, in plus, imaginea tremura pe anumite canale si se stabilizeaza treptat. Daca il tin scos din priza mai mult timp refuza sa porneasca in primele 3-4 minute.
De-a lungul vremii incepuse sa se opreasca in timpul functionarii si trebuia repornit. Altadata stiu ca a fost reparat pentru ca aparusera pe imagine niste dungi verzi paralele, aproape orizontale.
Ca televizor alb-negru stiu ca am avut un Sirius, la care am renuntat in 1995, si un televizor mic Style care a avut nevoie de gauri mai mari in capacul din spate pentru a nu se mai opri. La acesta din urma am renuntat in 2003 pentru ca incepuse sa aibe variatii necontrolate ale volumului.

Edited by Ghepardi, 28 June 2010 - 15:06.


#30
Neaceasca85

Neaceasca85

    Muzeul Lampilor

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,725
  • Înscris: 14.10.2008
Goldstarul de la mine porneste si fara verde, si cu imaginea ingustata sus si jos, apoi revine si verdele, se si mareste la loc imaginea. Are si variatii bruste si necontrolate de luminozitate, palpaie pur si simplu incetosarea pe ecran, dar nu tot timpul. Dar nu are probleme de sunet sau pornire/oprire, deloc, fata de Thomson care se stinge intr-o veselie in primele 10-15 minute, e bun la bucatarie unde conteaza mai mult ce se aude decat ce se vede.  :P Un alt Samsung de 37 cm din 1993 (tata a luat doua, unul la bloc, unul la tara) avea o pata galben-verzuie pe partea dreapta a ecranului.

Din lumea TV-urilor black and white am o alta amintire de la alt vecin de la tara, nu imi amintesc ce marca de TV alb negru avea, dar stiu sigur ca ori isi pierdea sunetul, ori se incetosa imaginea, si atingea cu o lingura ceva din interior, posibil placuta din spatele tubului, facea urat, pocnea, baraia si se vedeau scantei la atingerea lingurii.  :lol: Apoi si-a luat un Telefunken color, tot masiv si cu cutie de lemn, ala se stingea la 5 minute dupa apasarea butonului, timp in care se auzeau niste clapete slabindu-se treptat.

La o alta vecina de la tara in mai 1990 dupa cele 2 cutremure inregistrate atunci ii se dadea peste cap imaginea la TV-ul alb negru pe lampi, nu avea neaparat legatura, dar asa spunea "De cand a zdruncinat face televizorul meu asa" .  :P

#31
Zvartoshu

Zvartoshu

    DXFMROMANIA helper

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,266
  • Înscris: 23.09.2006
Sirius , cel mai cautat pentru bulgari si turci , sarbi , unguri , moldoveni , ucraineni deoarece avea calitate mare la redarea imaginii mai slabe si selectorul mai sensibil si mult mai stabil la semnal slab fata de diamant .
Am vb recent cu un prieten ce prin 92 se dadea cu tot felul de tv ca nici unu nu ii convenea deoarece receptiile erau cu pureci , iar el nu suferea pureci si capusi peste rastru .
Un cetatean i-a recomandat si aratat un sirius chit ca el nu stia de el si asa a aujs spre final sa se indragosteazca de el .
Ar mai fi telecoloarele tunate in selector si diamantele cu selectoarele modelul cu 26XXX .. cu tranzistoarele modificate .

#32
Ghepardi

Ghepardi

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 812
  • Înscris: 23.02.2009
Am uitat sa mentionez ca am inlocuit selectorul GoldStarului atunci cand au aparut primele canale in hiperbanda in grila operatorului de cablu.

Bunicul meu foloseste si azi un televizor color REX (produs de Zanussi in anii '80) masiv, cu carcasa din lemn. Nu are afisaj pe ecran, ci indica numarul canalului pe un display cu leduri rosii pozitionat in dreapta lateral. Tot in dreapta mai are un sir orizontal de leduri care indica banda si pozitia aproximativa in banda, dar si un ceas digital, tot cu leduri, care a luat-o razna acum zece ani, de cand a inceput sa "numere" secundele fie normal, fie repede, fie foarte repede, ajungand sa parcurga 24 de ore in cateva minute.  :lol:
Un alt lucru care m-a surprins la acest televizor a fost ca memoria lui de 32 de posturi este alimentata de doua baterii. Din fericire insa, acestea au necesitat o singura inlocuire in peste 20 de ani.  :coolspeak:

Inaintea acestuia stiu ca a avut un Diamant care zace acum nefolosit la el acasa.

Edited by Ghepardi, 29 June 2010 - 07:56.


#33
Neaceasca85

Neaceasca85

    Muzeul Lampilor

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,725
  • Înscris: 14.10.2008
Hyperbanda vad ca se prinde doar pe TV-urile din 1994 incoace, pe Thomson si Goldstar din 1989 nu-mi intra, dar intra pe Samsungul din 1994, inutil pentru ca tot 40 de canale memoreaza, din septembrie 2002 nu mai incape grila de pe CATV pe TV-urile vechi, tot de atunci au bagat canale in Hyperbanda, abia din 2005 pe TV-ul nou am toata grila. Nu inteleg pentru ce era folosit inainte acel segment de banda, de s-a aprobat televiziune pe el abia in anii 90, ca acum RCS sa scoata posturile de acolo pentru a face loc la devebece.  :P

TV-urile color foarte vechi toate au acel display cu led-uri pe stanga, asa era si Telefunkenul de care am scris mai sus, cred ca Thomson este din generatia imediat urmatoare celor color la fel de masive ca si cele alb negru de tip Diamant sau Miraj.

Edited by Neaceasca85, 29 June 2010 - 10:58.


#34
Ghepardi

Ghepardi

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 812
  • Înscris: 23.02.2009
Pentru GoldStar am procurat o telecomanda cu cautare automata ca sa compensez putin memoria de doar 40 de canale.
De fapt am inlocuit-o pentru ca se dusese grafitul de sub butoane si am avut norocul sa nimeresc una cu functii la care inainte aveam acces doar de pe panoul televizorului. :)

#35
Neaceasca85

Neaceasca85

    Muzeul Lampilor

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,725
  • Înscris: 14.10.2008
Thomsonul este la a 3 a telecomanda acuma, Goldstarul la a 2 a, Samsung din 1994 (in prezent la fratele la Bucuresti in bucatarie) la a 2 a. La Thomson am avut originala, apoi Pilot, din anul 2000, din 2004 o telecomanda marca  "W"; Goldstarul e cu o Pilot, iar vechiul Samsung cu o telecomanda No Name, nimic nu e scris pe ea si nu poti schimba canalele, decat de pe panoul frontal.  :P Si ca o corectie la postul de mai sus, si Telefunkenul acela tot in dreapta lateral avea afisajul cu led-uri, nu stanga cum am spus acolo.

LE: Insa Thomsonul are 2 functii misterioase si total inutile, una este TINT (cu litere albastre) aflata ca parametru al imaginii, alta este la sunet "SP" tot cu albastru si cu 2 sageti la stanga si dreapta cuvantului care apar sau dispar in functie de cum selectezi din telecomanda, nu are nici un efect asupra sunetului, la fel cum TINT nu are efect asupra imaginii, dar se intrerupe sunetul o fractiune de secunda cand schimbi intre cele 2 optiuni, in 2008 cand s-a trecut la sunet Stereo pe cablu am vazut ca SP nu este Stereo sau Mono, cum banuiam, sunetul fiind permanent Mono chiar daca are 2 difuzoare, cand aveam doar 7 ani fratele de 13 ani mi-a raspuns la intrebare ca SP inseamna Sunet Puternic.  :lol:

Edited by Neaceasca85, 29 June 2010 - 17:39.


#36
pufonel

pufonel

    Oglinda, oglinjoara, cine-i cel mai pufos din tara?

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,867
  • Înscris: 28.11.2006
Mi-am adus aminte ca am avut si eu un TV color SH luat prin '98. Era un Mordmende Spectra cu carcasa de lemn si cu afisaj cu LED-uri rosii, probabil asemanator cu Thomson-ul lui Neaceasca. Nu am avut telecomanda originala la el, am schimbat vreo 2 Pilot-uri, si prin 2003 l-am schimbat si pe el, pentru ca avea o diferenta de contact, n-am reusit sa pricep pe unde, si incepea sa aiba purici, ca si cand se ducea semnalul de la cablu. Initial am crezut ca de acolo si e, sau ca e splitterul de vina, pana cand am testat cu celalalt TV (MegaVision). Asa ca l-am inlocuit cu un Watson, care merge brici si in ziua de azi si pe care il voi inlocui doar cand se va defecta.

Despre Nordmende mai tin minte ca avea o mica problema de convergenta (siglele din partea de sus se vedeau rosii intr-o parte si verzi in cealalta parte) si ca avea si 5 led-uri in stanga: 3 rosii si 2 verzi, dispuse alternativ. In mod normal de aprindea dora ledul rosu din mijloc, daca sunetul era stereo se aprindeau toate 3 ledurile rosii, iar cand eram pe AV se aprindeau cele verzi :D In plus nu avea pe telecomanda buton +/- pentru canale si trebuia sa formez numarul. Iar pentru 31 trebuia sa apas de 3 ori tasta 10+ si apoi 1, si asta foarte repede :lol:

Edited by pufonel, 29 June 2010 - 23:32.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate