Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Premiile UCIN/2022

Cum dezactivez bara de navigare?

sistem afore aton,eroare citire c...
 Renunțam la tot pentru linis...

BSOD help - Windows 11 22H2

Ford Focus 1.6 benzina

Șuierat scurt Volvo V50 2.0 ...
 The Mother (2023)

The Last Of Us (2023)

Problema masina de spalat Gorenje...

Upgrade Nvidia 1080Ti pentru 4k 1...
 Sfaturi curatare incalzire pardos...

CI AM/FM Sanyo LA1201 ramas fara FM

Montare sau nu vana cu 3 cai!?

Sugestie salariu arhitect
 

Arch Linux

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
435 replies to this topic

#1
AXS

AXS

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 744
  • Înscris: 14.11.2006
Au lansat recent ultima distributie de Arch si am zis ca e cazul sa ma intorc si eu la lucruri mai serioase. :)

Current Release: 2010.05
Included Kernel: 2.6.33.4

Mai nou au lansat si Dual Arch (aka 32bit sau 64bit)

Quote

2010.05 snapshots. Less is more.



Notable changes:

Archiso (image builds):
* all iso files can now be burned onto CD's as well as written to media like usb sticks (isohybrid)
* more than half of the packages in core are now xz compressed
* next to the single architecture images we provide dual images which can be used as 32bit or 64bit medium
* use isolinux bootloader exclusively for booting the live media
* snapshot of current core, including kernel 2.6.33.4-1, pacman-3.3.3-5 and glibc-2.11.1-3
* updated memtest
* support for PXE booting
* provide wpa_supplicant
* support virtio

AIF (installation tool):
* ability to choose uuid/label/devicefile blockdevice representation; automatically applied in menu.lst, fstab, etc
* split off UI library into separate libui-sh project
* support virtio blockdevices
* allow user to specify additional custom arguments for mkfs and the like

Additionally, quite some bugs have been fixed, mostly in AIF.
And of course, the Official installation guide has been updated to reflect these changes.

Nu ca ar avea vreo relevanta pentru cei ce deja au Arch instalat... :D

======
In alta ordine de idei, putin amuzament:

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/EotQ64SAcy0?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

:lol: :lol: :lol:  (am ras cu lacrimi).

#2
deuxcroix

deuxcroix

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 247
  • Înscris: 14.03.2007
Tipul din video ma duce cu gandul la un caracter animat, mic, frustrat, agitat si care are mereu ghinion :))
O fi chinez...

Quote

Additionally, quite some bugs have been fixed, mostly in AIF.

Right...

#3
creatura85

creatura85

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,684
  • Înscris: 19.07.2008

 AXS, on 21st May 2010, 14:43, said:

...
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/EotQ64SAcy0?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
...
Am vizionat clipul, si chiar nu m-am putut abtine sa nu ii las si comment. Concluzia a fost urmatoarea(din cele relatate de el): nu ii place sa citeasca un manual al unei distributii linux(a.k.a Arch linux cazul lui) ptr in viziunea lui nu se merita. Deci... isi merita necazurile. ;)

#4
DmF16

DmF16

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 193
  • Înscris: 06.05.2006
Nu-i place? sunt n distributii linux pe care poate sa le foloseasca. Eu folosesc Arch de cateva luni si n-am avut nicio problema, este perfect pentru calculatorul meu mai vechi :)

#5
danutHD

danutHD

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,909
  • Înscris: 17.06.2009
Salut,


Am si eu o problema cu Arch linux.

Folosesc gnome3 si presupun ca din cauza driverului video, neinstalat cum trebuie imi apar uneori artefacte pe ecran.

Am urmat pasii din wiki, dar driverul tot nu e instalat cum trebuie. :(



Artefacte:

Attached File  problema.png   257.9K   142 downloads



Vreo sugestie??

#6
sapho

sapho

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,578
  • Înscris: 22.09.2002
incearca eventual sa intrebi la ei pe forum (vezi poate exista deja si raspunsul acolo...)

#7
danutHD

danutHD

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,909
  • Înscris: 17.06.2009
Au fost semnalate probleme, dar nici o solutie.

Cred ca o sa incerc sa stau toata noapte in fallback, sa vad daca acolo face la fel.

Edited by danutHD, 08 July 2011 - 22:55.


#8
dan_slack

dan_slack

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,788
  • Înscris: 22.07.2006
Impresii ArchLinux:

Am incercat si eu ultima versiune 8/2011 pe Virtual Box dar este dezolant de laborios de configurat.

Slackware iti ofera posibilitatea de a alege inca de la instalare pachetele, X-ul;
La Arch insa, ia nene de citeste cum sa faci totul manual, pas cu pas.

Atat cat am putut sa-mi dau seama, se misca foarte bine.
E si asta un mare avantaj, mai ales pe sisteme mai vechi.

Documentatia este foarte buna la Arch! Dar nici cu Slack nu mi-e rusine :-)

Have fun!

Dan

#9
shogun1

shogun1

    Cranky old n00b ☯

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,541
  • Înscris: 31.01.2009
@dan_slack: păi tocmai asta e ideea, fiecare-și pune ce vrea, personalizare la maxim, după preferințele personale! Ce rost are să-ți propună să alegi între DE-uri, dacă tu vrei un WM sau preferi tty? De ce ai avea de ales între Amarok, Rythmbox, DeadBeef, Audacious, etc, dacă tu vrei doar moc? Și dacă bagă și moc și tu vrei mp3blaster sau cmus sau mpeg321??? Tocmai ”oferta” abundentă de aplicații și gusturile diverse fac caducă și inoportună opțiunea asta a alegerii pachetelor pe Arch la instalare...  :coolspeak:  KISS
Instalezi pe urmă ce vrei, și atunci intervine procesul de selecție: vrei Kde-meta, Kde-full, Kde-base, sau doar unele aplicații din Kde???

Și nu uita că e un distro pentru avansați.

#10
i3001

i3001

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 62
  • Înscris: 26.08.2011

 shogun1, on 1st September 2011, 18:37, said:

Și nu uita că e un distro pentru avansați.
:lol:
Asa trebuie sa fie, avansatule, desi sunt destui pusti care folosesc Arch.
Ar trebui sa-l anuntam si pe Linus Torvalds sa foloseasca Arch, sa fie si el avansat.

#11
shogun1

shogun1

    Cranky old n00b ☯

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,541
  • Înscris: 31.01.2009
Da bă, chiar azi am văzut un puști (genul tău!) care vroia să redenumească contul root... Aaaaaa, stai așa că ăla chiar avea instalat Linux, nu furase un screenshot.  :puke:

#12
dan_slack

dan_slack

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,788
  • Înscris: 22.07.2006
Am si eu o intrebare:

Quote

Dati-mi si mie un leu, ca am fugit din spital si vreau sa ma intorc!
Glumesc  :P

Problema nu e sa aleg pachetele dupa instalare, sau inainte, ci ca nu stiu exact ce pachete sa pun, astfel ca atunci cand incep sa lucrez pe sistem (Office, mail, browsing, ceva muzica, poate un film, doua), sa nu fiu nevoit sa las totul balta si sa incep sa scormonesc prin documentatia pachetelor...
Si sa nu uitam ca sunt sute (nu spun "mii") de pachete utilizate destul de frecvent, pentru multe activitati fiind poate zeci de programe diferite, ce fac apoape acelasi lucru.

Aporopo, daca vreau si eu KDE, ce sa pun:

Quote

Kde-meta, Kde-full, Kde-base, sau doar unele aplicații din Kde???

Este usor sa ne dam mari cu tot felul de referinte exotice:

Quote

bagă și moc și tu vrei mp3blaster sau cmus sau mpeg321???

Sa nu uitam ca pentru utilizatorul "normal" conteaza ca un soft sa functioneze cat mai bine, din prima, fara sa-l bibilesti sau sa fii nevoit sa citesti man ptr. a-l porni.
Nu ma intelegeti gresit, nu mi-e frica sa citesc un man sau sa editez manual un fisier de configurare, dar de aici si pana la a sta non stop pe net, ca sa citesti ce si cum sa instalezi in Arch mi se pare un drum luuuung.

Repet, mi-a placut mult viteza cu care se misca, cat si asemanarile cu Slack, prima mea dragoste in materie de linux.

Have fun!

Dan

#13
sapho

sapho

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,578
  • Înscris: 22.09.2002

 dan_slack, on 1st September 2011, 21:34, said:

Problema nu e sa aleg pachetele dupa instalare, sau inainte, ci ca nu stiu exact ce pachete sa pun, astfel ca atunci cand incep sa lucrez pe sistem (Office, mail, browsing, ceva muzica, poate un film, doua), sa nu fiu nevoit sa las totul balta si sa incep sa scormonesc prin documentatia pachetelor...
Si sa nu uitam ca sunt sute (nu spun "mii") de pachete utilizate destul de frecvent, pentru multe activitati fiind poate zeci de programe diferite, ce fac apoape acelasi lucru.
Se presupune ca stii ce vrei sa instalezi, pentru ca stii deja ce soft iti place sa folosesti (cu siguranta ai un pachet Office preferat, un browser preferat, un client de mail preferat, etc).
Daca te referi la chestii mai low-level, gen daemon ssh, cpufreq samd, e ok sa fie asa - fiecare si-l configureaza cum vrea, nu ti le baga sistemul pe gat.
De ex in Ubuntu am instalat openssh si a trebuit sa caut pe net jumatate de ora ca sa aflu intr-un final ce trebuie sa fac ca sa nu mai porneasca la reboot...

In plus, wiki-ul de Arch e probabil unul dintre cele mai bine puse la punct...

#14
shogun1

shogun1

    Cranky old n00b ☯

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,541
  • Înscris: 31.01.2009
Adica moc, mp3blaster, etc sunt exotice? Si te dai mare daca folosesti asa ceva? Eu credeam ca-i vorba de preferinte... Exact ca la alegerea unui distro, cine utilizeaza un distro anume numai ca-i considerat nu stiu cum??? Pai daca-i vorba de elitism, grandomanie, s-alte alea tocmai utilizatorii de Slackware au reputatia asta (meritat as zice eu), indiferent ca folosesc moc sau Audacious sau Amarok!

PS: folosesc moc si alte aplicatii CLI chiar daca sunt incepator! Si nu pentru ca ar fi exotice sau cool, ci fiindca-mi plac!

Edited by shogun1, 02 September 2011 - 09:42.


#15
danutHD

danutHD

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,909
  • Înscris: 17.06.2009
Stiu sa ma plimb prin terminal, stiu cu ce se mananca linux. Nu ma consider destul de avansat, dar suficient de bine pus la punct sa stiu ce vreau sa faca desktopul meu sau serverul meu  (linux based).

Prima mea intersectare cu arch:
> s-a instalat super repede;
> a fost mai usor de configurat decat sa fac nodul la cravata (trebuia sa zbor la balul ed absolvire);
> am putut instala kde-ul, doar strictul necesar;
> am putut instala dupa aia programele care imi plac (cred ca in cei cativa ani de cand flirtez cu linux am descoperit ce imi place) (gedit,deadbeef,libreoffice,firefox,chromium,konsole,etc).

Ah, cand am vazut ca sta coolerul la maxim non stop m-a dus si pe mine chestia aia care sta pe gat sa vad cum e cu scalarea procesorului. Si ca sa vezi: wiki-ul lor era suficient de bine pus la punct astfel incat dupa 10 min sa instalez pachetele de care am nevoie si sa rezolv buba. Ah... nu mergea stickul 3G. Am gasit rezolvarea si la asta. Tot pe wiki. 3 pachete si problema rezolvata. E mai usor decat pe windows. Nu zic ca nu e ok si ubuntu-style: toate merg out of the box, dar unde mai e partea distractiva.

Da, pierzi o ora la instalare sa pui totul la punct. Dar dupa aia nu faci decat sa te rogi ca update-urile sa nu iti ftua vreo aplicatie.

#16
opo

opo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,591
  • Înscris: 24.08.2006
Relax ppl.. fiecare foloseste ce-i place, Linux/unix reprezinta in primul rand posibilitatea de a alege si respectul fata de alegerea celorlalti.


Quote

Da, pierzi o ora la instalare sa pui totul la punct. Dar dupa aia nu faci decat sa te rogi ca update-urile sa nu iti futa vreo aplicatie.
:thumbup:

#17
danutHD

danutHD

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,909
  • Înscris: 17.06.2009
Era intentionat scris aiurea. :bigwhitegrin:

O buba de care m-am lovit a fost cu VirtualBox si Arch. Ambele stable, dar modulul vboxdrv (parca) cauza kernel panic la shutdown. Bine, ca nici partea de retea nu prea mergea cum trebuie. :( Solutii?? Workaroundurile n-au dat rezultate decat punctual asa ca nu asteptam decat update-uri. :)

#18
dan_slack

dan_slack

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,788
  • Înscris: 22.07.2006
Hai, fratilor, ca am reusit sa pun pe picioare ArchLinux pe un VirtualBox si merge super!
Am instalat gnome, E16, xfce, gdm si totul pare sa fie ok, cu limitarile de rigoare din VBox.

Poate gasesc un loc sa fac o instalare normala si va tin la curent cu impresiile mele.
Cred ca, asa cum spunea cineva mai sus, odata instalate si configurate programele necesare o sa mearga fara probleme...

Have fun!

Dan

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate