Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

FATMA -

Institutia medierii

Mașini mici fașneț...
 La multi ani @persona695!

La Multi Ani de Sfantul Andrei!

Trebuie sa economisim energie sau...

That '90s Show (2023 - ...)
 Recomandare cablu display-port (p...

Aparat pentru masurare radiatii t...

Unde vedem parada militara Bucure...

Inregistrare audio fara consimtam...
 Cum pun protectie in Google Walle...

Soba din tabla pentru atelier.

HIT and RUN - (Fuga dupa adevar)

Proiect Erasmus -Vaccin si test pcr
 

BGP4 sw/hw

- - - - -
  • Please log in to reply
11 replies to this topic

#1
minune

minune

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 567
  • Înscris: 01.04.2004
Buna ziua,

Pentru a face BGP cu 2 provideri (am deja IPuri PI si AS), daca NU e posibila achizitionarea unui router CISCO (sau alt box) ce ar fi preferabil?
Zebra, Quagga, OpebBGPD, Vyatta, etc. ? Cam ce hardware am avea nevoie?
Si inca ceva, la RDS sunt mai multe servicii: BGP ruta default, BGP ruta default + rutele metro + peering-uri locale, BGP ruta default + rutele RCS&RDS + peering-uri locale si nationale si BGP tabela globala. Ce sa aleg?

Merci,

#2
qudatheo

qudatheo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,818
  • Înscris: 06.12.2004
Este preferabila totusi achizitionarea unui router CISCO, daca nu va permiteti unul nou, se pot gasi la mana a doua la preturi bune dintr-o generatie anterioara.
Ca regula generala, poti lega cam orice ruter care suporta BGP4+. Si Juniper pe care vad ca le-ai omis.

In niciun caz sa nu primesti toate prefixele de la isepisti (tabela globala), recomandabil e cate o ruta default de la fiecare pe care o manipulezi (load balancing, symmetry sau/si backup) dupa placul tau plus eventual cateva prefixe pe care le consideri importante pentru firma voastra. Trebuie sa discuti cu fiecare dintre isepisti in parte (ai SLA-uri care garanteaza acelasi trafic cu ambii provideri ?) , sa vezi cu cine poate fi facut peering local in mod optim, care ce rute interesante sa iti transfere etc. E destul de tricky cand ai multihoming cu provideri diferiti...

PS: Si ai grija cum il configurezi ca sa nu te trezesti ca devii punct de tranzit intre cei doi isepisti. ;) Daca nu te pricepi bine, e recomandabil sa apelezi la ei sa te ajute.

Edited by qudatheo, 11 May 2010 - 11:37.


#3
minune

minune

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 567
  • Înscris: 01.04.2004
Sar'na!
Am cu un provider 20 Mbps (Romtelecom) si cu celalalt 5 Mbps (RDS) (viteza garantata).
Am si un CISCO 2811 (cu doar doua interfete 10/100 si 256 RAM parca) dar n-am vazut nimic legat de BGP "prin" el. Cu rutele e o nebuloasa la mine...

Edited by minune, 11 May 2010 - 12:48.


#4
qudatheo

qudatheo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,818
  • Înscris: 06.12.2004

View Postminune, on 11th May 2010, 11:47, said:

Sar'na!
Am cu un provider 20 Mbps (Romtelecom) si cu celalalt 5 Mbps (RDS) (viteza garantata).
In primul rand trebuie sa gasesti raspunsul la intrebarea: de ce firma are nevoie de doua legaturi de net ?
Posibile raspunsuri:
- pentru load balancing/sharing
- pentru backup/redundanta.
- ambele

In functie de asta, poti configura apoi legaturile.

Quote

Am si un CISCO 2811 (cu doar doua interfete 10/100 si 256 RAM parca) dar n-am vazut nimic legat de BGP "prin" el. Cu rutele e o nebuloasa la mine...
2811 e un ruter destul de proaspat si destul de ok pentru o firma mica sau medie, cu capabilitati ISR (suport voce/video). Ar trebui sa suporte BGP4+, conteaza si ce imagine IOS ai pe el.
Poti verifica de la consola de configurare - Router(config)# - incercand comanda: router ? ... trebuie sa iti apara o lista cu protocoalele de rutare suportate.

Daca nu te pricepi sa stii ca e musai sa apelezi la un coneseor, altfel nu obtii niciun rezultat pe bajbaite. Baietii de la RDS ar trebui sa poata sa te ajute.

Edited by qudatheo, 11 May 2010 - 13:52.


#5
Ignition

Ignition

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,971
  • Înscris: 03.10.2005
O alta soutie (probabil mai ieftina) este sa folosesti Linux + Quagga.
Eu folosesc o astfel de solutie prin care import tabela globala de la 2 ISP si din ce vad la momentul actual Quagga foloseste mai putin de 512 MB. de RAM.
Tabela globala este utila in situatii in care unul dintre ISP are conexiunea proprie spre extern cazuta, insa putem folosii in continuare o parte din metropolitanul respectivului ISP, chiar daca folosim si metropolitanul + externul ceiluilat ISP.

#6
dani.user

dani.user

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,250
  • Înscris: 24.02.2007
O varianta ar fi un router mikrotik. E unul cu 5 porturi gigabit la vreo 2 milioane, si din cate imi amintesc stie si bgp, posibil insa sa aibe prea putin ram pt. tabele mari.

Edited by dani.user, 11 May 2010 - 15:01.


#7
qudatheo

qudatheo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,818
  • Înscris: 06.12.2004
Nu stiu de ce indemnati omul la solutii proaste de compromis cand el are un router Cisco pe masa ? Ce sa faca cu porturile gigabit cand el are conexiune de 20Mbps? @Ignition ce spui tu cu tabela totala e... total nepractic, o data pentru ca sunt foarte slabe sanse ca isepistul sa aiba conexiunea externa cazuta (ambii au multe conexiuni pe extern), iar in al doilea rand, scenariul de acolo se rezolva usor si mai flexibil din manipularea BGP a rutelor default+partiale, pe routerul Cisco. Ideea e ca are nevoie de cineva sa ii configureze o data routerul respectiv, apoi sa ii faca un eventual fine tuning peste 2-3 saptamani in functie de patternul de trafic (asta daca e nemultumit de el sau are anumite preferinte inbond/outbond). Nimic mai mult... ;)
Insa, inainte de toate, omul nostru trebuie sa stie la ce ii folosesc cele doua conexiuni pe care le-a achizitionat.

Edited by qudatheo, 11 May 2010 - 15:16.


#8
dani.user

dani.user

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,250
  • Înscris: 24.02.2007
Ai dreptate. Din primul post am ramas cu impresia ca nu-si permite un cisco citind ulterior ca defapt are deja unul.

#9
minune

minune

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 567
  • Înscris: 01.04.2004
Nu-mi permit alt router CISCO. Oricum la asta o sa-i mai trebuiasca un modul ethernet, nu? Nu vazusem nimic despre BGP, de-aia ziceam de alt router. Din ce am mai gasit pe "goagal" am dedus (se pare ca prost) ca e putin 256 RAM - de aici ma "plangeam" in primul post ca nu am bani de CISCO.
In ce priveste cunostintele mele de BGP, evident, o sa rog RDS sa ma ajute cu configurarea, asta daca o sa sa fie OK acel router, in Zebra/Quagga nu cred ca o sa "butoneze" ei.

Sarumana pentru informatii!

#10
minune

minune

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 567
  • Înscris: 01.04.2004
Gata!  :) Up and running. Am un provider "principal" si al doilea "secundar" si cu rutele metro.
Problema-i ca se misca foarte greu, spre exemplu www.site.ro de abia dupa cateva refresh-uri in browser merge, dupa aia e OK. Pe langa asta, pierd multye pachete (de acasa RDS --> RDS, vreo 5 hop-uri).
Sa fie routerul?

Thanks!

#11
justasking

justasking

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,189
  • Înscris: 21.07.2006

View PostIgnition, on 11th May 2010, 15:53, said:

O alta soutie (probabil mai ieftina) este sa folosesti Linux + Quagga.
Eu folosesc o astfel de solutie prin care import tabela globala de la 2 ISP si din ce vad la momentul actual Quagga foloseste mai putin de 512 MB. de RAM.
Tabela globala este utila in situatii in care unul dintre ISP are conexiunea proprie spre extern cazuta, insa putem folosii in continuare o parte din metropolitanul respectivului ISP, chiar daca folosim si metropolitanul + externul ceiluilat ISP.

Tabela globala o folosesti doar daca la randul tau esti ISP si pe langa asta e bine sa ceri/accepti si ruta default

#12
Ignition

Ignition

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,971
  • Înscris: 03.10.2005

View Postjustasking, on 6th June 2010, 20:20, said:

Tabela globala o folosesti doar daca la randul tau esti ISP si pe langa asta e bine sa ceri/accepti si ruta default

Eu raman la parerea mea, tabela globala este utila si pentru load balancing pe extern :)

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate