Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
teava rezistenta panou apa calda

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...
 Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD

Cost abonament clinica privata
 Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android

Recomandare bicicleta e-bike 20&#...

Bing-Content removal tool
 Nu pot accesa monitorulsv.ro de l...

Cum sa elimini urmele de acnee?

Wc Geberit

Routere detinute in trecut si in ...
 

Irigare prin sistem de picurare

* * * * * 2 votes
  • Please log in to reply
4115 replies to this topic

#3961
cotzi

cotzi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,751
  • Înscris: 07.09.2004
Padre se refera la faptul ca in bazin se vor dezvolta alge si la umplerea bazinului unele din ele se desprind de pereti si vor ajunge in instalatia de picurare infundand picuratorile.

Edited by cotzi, 18 January 2022 - 18:28.


#3962
gherundii

gherundii

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 379
  • Înscris: 15.02.2011
@adissan,
eu nu vin cu sfaturi, dar am avut experienta negativa, cu un filtru pus la un butoi (bazin) din metal cu capacitatea de 3 tone, ridicat la 1,8m, racordat la teava magistrală  polietilena la diamtrul 32, si irigarea era foarte anevoiasă, abea picura, după ce am inlăturat filtrul a dispărut și problema. filtrul era ceva de genul acesta https://uniplast.md/ro/431213/,
dar in opinia mea, daca vei monta un asemenea filtru la intrare in bazin, debetul de apă ar trebui sa fie unul mic, in caz contrar furtunurile in locul conexiunii vor tinde sa se desfaca din cauza presiunii.

#3963
gherundii

gherundii

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 379
  • Înscris: 15.02.2011
Iata, am gasit, daca intre pompă si bazinul de apa doresti un filtru, cam asa ceva ar fi util, cel putin el va opri nisipul, si nu va suprasolicita pompa https://supraten.md/...i-1-2-112968-ro

diametru filtrului este exemplu, de care am gasit pe net, racordarea o faci după marimile tale!

Edited by gherundii, 18 January 2022 - 20:12.


#3964
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,990
  • Înscris: 17.03.2005
Gherundii, nu ai ce face cu filtrul y... Ala e. Pt circuite închise. Nu filtrează nimic.

Altfel....

Orice. Filtru provoacă o cădere de presiune în aval, adică la ieșire.... Filtrele grosiere(sita) mai puțin, filtrele fine mai mult...
Cu cat mai fin, cu atât mai mult va îngreuna trecerea apei, cu cât el se colmateaza mai mult, cu atât va face același lucru, adică va îngreuna trecerea apei.

Ca să poată trece apa prin filtru,. Trebuie împinsă. Adică filtrul necesita. Presiune pe. Instalație pt ca. El provoacă 9 cădere de Presiune în aval.
Deci daca îl pui la ieșirea din pompa e ok dar asa cum spune cotzi în butoi și acolo se intâmplă lucruri... Alge.. Dacă e metalic poate rugini..etc..
Dsca îl pui după bazin, te. Obliga sa fie unul 3xtrem de grosier care va retine dowr o. Mica. Parte din particule, infundarea picuratorilor fiind mult mai rapida.

Udarea din butoi e o chestie aproximativa, care funcționează in anumite condiții cu o filtrare minima. Poate sa nu funcționeze din varii motive și la cum vad ca înțeleg unii(la ce simt tehnic au) e clar..
De aia am recomandat capilare.. Sunt infinit mai. Permisive.

Dar fiecare face cum crede, eu spun, nu e treaba mea sa ud gradina nimănui.

Același lucru cu alte trăznăi și inovații, vad ca și alții au idei cum e mai bine..


Nu de idioți oamenii folosesc picuratori dese, nudegeaba nimeni nu uda planta ci uda o banda de sol în vecinătatea plantei, nu degeaba nici dracu nu uda pomii prin aspersie șamd..
Alții nu pt ca sunt mai prosti ca voi, mai ignoranți, mai risipitori,. Mai lipsiți de idei. Șamd.. Folosesc  anumite abordări..

Dacă tu ai picuratoare individuala pe planta nu faci economie, îți faci de lucru din foarte multe motive. Una ca e o idioțenie și aveți răspunsul cu rădăcinile și absorbția, planta își întinde radacinile oricum.... Dar mai grav 3 dacă se infundă o picuratoare... Ce faci? Stai sa desfunzi.... Dacă poți, adesea nu poți.
Ca să piti însă trebuie mai întâi sa observi... Poate nu observi... E greu sa observi dsca para umeda e la fel peste tot.. Uneori nu poți.. Planta e mare, nu ai loc, poate ai mulcire sau poate cresc buruieni sau planta umbrește.. Stai pe burta sa vezi ce și cum?
Trebuie sa fii puțin diliu sa faci asta...
Realist /pragmatic nu vei sti, cum le pui asa le bântuie dracii... Si o sa uzi cum da Dumnezeu, adică mai bine aștepți sa ploua... O planta 10 litri, altele doua 0.5 litri..

Aia nu e irigare e prostie și bani irosiți...


De aia la legume se uda cu picuratori dese iar la. Plantele mari unde ai oicuratoei individuale se pun adesea oicuratoei multiple deși sunt de debit mare, adica deși au capilare mari care se obtureaza mai greu tot se Pun măcar doua... Dacă una se infundă rămâne macar una activa. Nu ai 5+5 litri, ai doar 5 + 2, adică tot. Ai un 60-80% din necesar... Nu ramai cu 10%..


Lamfel.si ideea cu aspersie în livada... Sa nu zic ca e o gluma  deși iată ca am zis-o... ��
La pomii mari da, e nevoie de o arie irigat mai mare... Teoretic.
Pracric se judeca altfel lucrurile...
Aspersia uda superficial, consumi foarte multa apa ca să uzi profund...daca uzi poți ori uzi doar iarba ca să ai ce tăia permanent, dacă ai zona înierbate, și pomul va primi extrem de puțin, pro uzi pământul arat și se va evapora aiurea... Adică pomul primește oricum puțin, ajuți la. Furtul de nutrient dacă ai înierbate și faci risipă aiurea per total...
Plus ca pomul mare are rădăcini puternice care îl ajuta sa sape mult în jos după apa, nu are nevoie de atata apa... 3 suficient dacă ii dai o banda în lungul rândului....
Daca 3 seceta mare irigi mai mult timp, banda va fi outin mai lata și mukt mai adâncă dar în niciun caz nu vei uda pământul aiurea la 2 metri de pom ca să. Își ia el de acolo 9 apa pe care oricum o va fura buruiana ca tu sa ai ce munci la cosit.

Al doilea aspect foarte important, mai important poate decât eficienta, economia de resurse(apa) costuri, munca...
Apa înseamnă boli.
Asa cum prospera planta vor prospera și bolile... Si buruiana și ciupercile sau bacteriile, toate vor umezeala ca să. Prospere.

Pai dsca tu dai aspersie mai ales vara, faci 9 abureala acolo care nu înseamnă altceva decât boli..
De ce oare in orice lucrare zic aia acolo ca după ploaie, sau înainte, se da un tratament la aproape toate culturile posibile pe Lumea asta?
De ce oare sunt puține culturi care se iriga astfel?
Exact din acest motiv...

Deci care e ideea sa uzi pomii prin aspersie? Pe. Ce. Se. Bazează ideea asta geniala? Plăcerea?

Alții din multe puncte de vedere(de la inginerie la agrotehnica) aia care chiar sunt educați în domeniile alea au gândit, analizat, calculat și au ajuns la soluția optima din toate punctele de vedere...
De aia "se face" într-un mod anume și nu aiurea în alte 100 feluri posibile.

Edited by savantu, 19 January 2022 - 09:40.
atentie limbaj.


#3965
sorin_tps

sorin_tps

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 300
  • Înscris: 24.09.2010
Nu vreau sa am udare doar pe rand. Distanta dintre randuri e 4-5m si vreau sa conving pomii sa foloseasca si spatiul dintre randuri.

Ideal as pune un tub gaurit in forma de cerc in jurul pomilor. Dar asta ma incurca la taiat iarba. Am vazut si tuburi puse ingropat dar nu stiu cat de fiabile sunt. si banuiesc ca trebuie ceva model special.

Alta varianta e sa duc cate un microtub in stanga dreapta si sa am 4 puncte de udare.

Cel mai simplu de realizat e cu niste capete care arunca cateva jeturi de apa la cca 1m distanta. Nu din alea care fac ceata. Nu cred ca firmele producatoare ar fi inventat micro sprinklere special pentru pomi daca nu s-ar folosi. Ca nu se prea foloseste in Romania nu conteaza.

Evident ca, comercial cel mai ieftin e cu udare pe rand, pomi pe spalier toti de aceiasi dimensiune. Dar cand ai pomi de 30 de ani langa pomi de 3ani nu merge ca la armata.

Si sa stii ca nu toti care fac diferit de tine sunt idioti.

#3966
gherundii

gherundii

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 379
  • Înscris: 15.02.2011
@parintele,
traditional, multe buchii si aiureli, eu nu vin aici sa-ti neg profesionalismul, dar citeste atent omule, am scris clar, in romana, ca NU VIN CU SFATURI, a fost o experienta a mea la inceput de cale, si am mai scris pe aici undeva ca nu folosesc toate prostiile, la inceput de sezon cumpar 500metri de banda picuratori la 10cm pe care toamna o arunc la deseuri. Gata, cu asta s-a terminat, si-mi este mai mult decat suficient ca sa nu economisesc pe chibrite, pentru mica mea gradina de familie, inclusiv infasurat in jurul pomilor fructiferi 1-2-3 metri in dependenta de grosimea si varsta pomilor. Amin !!!

#3967
mircea11s

mircea11s

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,011
  • Înscris: 25.12.2009

 gherundii, on 19 ianuarie 2022 - 08:32, said:

am scris clar, in romana, ca NU VIN CU SFATURI, a fost o experienta a mea la inceput de cale
In primul post. In al doilea insa ai venit cu o idee proasta.

 gherundii, on 18 ianuarie 2022 - 20:08, said:

daca intre pompă si bazinul de apa doresti un filtru, cam asa ceva ar fi util, cel putin el va opri nisipul, si nu va suprasolicita pompa https://supraten.md/...i-1-2-112968-ro


#3968
hamangia

hamangia

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,345
  • Înscris: 24.02.2020

 sorin_tps, on 19 ianuarie 2022 - 07:22, said:

...
Ideal as pune un tub gaurit in forma de cerc in jurul pomilor. Dar asta ma incurca la taiat iarba. Am vazut si tuburi puse ingropat dar nu stiu cat de fiabile sunt. si banuiesc ca trebuie ceva model special.
...

m-a tentat si pe mine ideea cu tub ingropat in forma de cerc.
dar nu stiu ce control mai ai; daca crapa furtunul sau se infunda gaurile? nici nu iti dai seama, tu crezi ca ai irigat/fertilizat si copacul nu primeste nimic in realitate

poate a folosit cineva acest sistem si ne impartaseste din experienta lui

#3969
mircea11s

mircea11s

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,011
  • Înscris: 25.12.2009
Am apa cu turbiditate mica - o introduc direct in irigare. Am apa cu turbiditate mare - fac decantare( fara floculare si coagulare), filtrare si apoi o introduc in irigare. Nefacand corespunzator etapele astea stiu ce probleme or sa-mi apara. Pentru mine este mai usor de curatat un filtru decat sa inlocuiesc banda sau sa desfund  picuratorii.

 sorin_tps, on 19 ianuarie 2022 - 07:22, said:

vreau sa conving pomii sa foloseasca si spatiul dintre randuri.
Incearca prima data cu vorba buna. Posted Image Posted Image

#3970
gherundii

gherundii

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 379
  • Înscris: 15.02.2011

 mircea11s, on 19 ianuarie 2022 - 11:21, said:

In primul post. In al doilea insa ai venit cu o idee proasta.

E foarte probabil ca ideea e proasta, dar a doilea post a fost scris in contextul celui dintâi, si sa primit asa, fiindca nu gaseam linkul cu modelul de filtru. Dar ideea acesta proasta ma salveaza de cel putin jumate din nisipul care vine in bazinul de apa de trei tone, fiindcă eu iau apa din fântână din gradina, care prin vinele de apa aduce mult nisip (gradina se afla in lunca r.Nistru). E cam nasol de fiecare data sa curat 2 filtre de acestea din bronz cu plasa de inox, dar e mai bine pentru banda de picurare.

#3971
mircea11s

mircea11s

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,011
  • Înscris: 25.12.2009
Nu faci decantare - ai de curatat filtre, nu faci filtrare corespunzatoare -infunzi picuratorii. Ca mai repede de un sezon , ca mai tarziu ,dar asta se va intampla.

#3972
gherundii

gherundii

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 379
  • Înscris: 15.02.2011

 mircea11s, on 19 ianuarie 2022 - 12:19, said:

Nu faci decantare - ai de curatat filtre, nu faci filtrare corespunzatoare -infunzi picuratorii. Ca mai repede de un sezon , ca mai tarziu ,dar asta se va intampla.

Initial nu am atras mare atentie, apoi am dat in Google:
si mi-a aparut-decantare sf [At: MARCOVICI, CH. 24 / Pl: ~tări / E: decanta] 1 Limpezire a unui lichid care conține particule solide în suspensie Si: (rar) decantație.
Aici indeosebi, as dori sa specific, nici in cel mai rau vis, nu am visat sa pornesc irigarea far apa limpezita. Am grija tot timpul cand ma pornesc de la gradina sa fie butoiul plin cu apa, e si bine, ca apa nu e rece, de obicei sta la limpezire 3-4 zile, mai des nu-mi permit sa vin la gradina, nu e chiar aproape de oras!!!

#3973
adissan

adissan

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 124
  • Înscris: 13.06.2005
Multumesc tuturor pentru raspunsuri !

Concluzia la care am ajuns este ca cel mai bun sfat de urmat este experienta proprie, chiar daca uneori te costa. De multe ori te protejeaza de raspunsuri arogante, de cei care sunt mereu suparati ca unii nu s-au nascut "ingineri" si altele.

O seara buna tuturor !

#3974
gabiroa

gabiroa

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,425
  • Înscris: 28.12.2010
Fratiorul meu bun si drag, nu lasa anumite mici neajunsuri sa te abata de la scopul tau. Scopul tau e sa inveti cat mai bine posibil si sa adaptezi la situatia ta. Asculti pe unul, asculti pe altul mai citesti pe net mai vizualizezi ceva scamatori de pe YT. Trebuie sa eviti cat de mult greselile chiar daca nu poti 100%. Sa stii ca tonul ala uneori sarcastic m-a derutat si pe mine la inceput dar dupa un timp m-am obisnuit cu felul de a dascali al unora de pe aici. Fiecare are orgoliul lui, mai mic mai mare dar te asigur ca nimeni nu vrea sa te jigneasca, Doamne Fereste!!!
Ideal ar fi ca acel rezervor sa aiba un robinet in partea cea mai de jos si pe acolo sa poti scurge din cand in cand mizeria care se decanteaza. Iar robinetul pe unde se duce apa la picuratori sa fie un pic mai sus astfel incat pe acolo sa nu se poata goli niciodata rezervorul complet. Dar nu stiu daca merita toata tevatura sa pui 2 robineti in loc de unul etc.

Edited by gabiroa, 19 January 2022 - 18:20.


#3975
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,990
  • Înscris: 17.03.2005
Gherundii, filtrul ala are o sita EXTREM de grosiera, e y pt instalații. Atât am spus și mentin, ala e pt a retine rugina din instalațiile de încălzire acolo unde diverse componente ruginesc. Calorifere de tabla, robineți, cazan, țevi și orice cocleste urat.
Pt picurare filtrarea trebuie sa fie MAI FINA.








#3976
adissan

adissan

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 124
  • Înscris: 13.06.2005
Multumesc pentru incurajare @gabiroa !
Nu am de gand sa abandonez ce imi doresc de la mica mea gradina, cel putin pana anul viitor. Daca sunt sanatos si nu apar alte probleme, imi voi extinde gradina la aproximativ 200m2 si voi avea un sistem de irigare pe care multi il vor invidia.

Citesc acest forum (legume) frecvent, de la sfarsitul lunii octombrie, cand am desfiintat gradina. Unele topicuri le-am citit de 2 ori, cel putin. Nu am cum sa nu observ anumiti useri aroganti si a tot stiutori, a celor a tot stiutori, celor care se baga in seama doar asa de florile marului si cei din gama celor profesionisti, care cu rabdare si bun simt explica pentru toti cat mai simplu sa poata intelege. Mai sunt si alte categorii de useri, dar ma limitez doar la ce am enumerat.  

Nu toti ne tragem din familii cu experienta in legumicultura sau alte ramuri. Unii dintre noi au inceput sa puna ceva in gardina acum, pentru ca inainte "babacul" nu accepta implicarea celor din familie din diferite motive, obiective sau subiective. Unii dintre noi dorim sa punem legume cat mai "bio" pe masa familiei sau din alte motive. Si ca un ultim exemplu, unii sunt doctori, vanzatori in magazine, in domeniul IT, felinare "rosii", soferi, sudori, mame surogat, familii adoptive, avocati, ""politicieni", MApN, MAI, SRI, lucreaza in salubritate, nu au lucrat in viata lor niciodata, etc.

Reversul medaliei !
Intotdeauna va exista un Gica-Contra a tot stiutor, care sa ii contrazica pe cei din domeniu sau un asa zis profesionist care ucide din fasa tot, apoi incearca sa acorde primul ajutor !

O zi buna tuturor !

#3977
Black66

Black66

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 736
  • Înscris: 10.05.2019
Nu te descuraja insa nici nu te baga aiurea la cheltuieli.
Irigarea prin picurare te ajuta in primul rand cand nu ai timp sa te ocupi culturi. Dai drumul la un robinet si pana se goleste butoiul faci altceva. Daca insa ai timp, pui un furtun si.l tragi dupa tine si uzi prin cadere din butoi.
Banda de picurare costa 30bani/ml si in toamana o arunci sau te chinui anul urmator, robinetii in jur de 4 ron, teava de 1 tol era parca 5 ron/ ml , filtru , robinet coturi si multe altele costa. Apoi daca nu ai multa experienta in gradinarit mai faci si erori, comune tuturor, vrei sa schimbi distantele intre randuri, alti bani pe teava neagra, vrei banda mai deasa, vrei altfel aranjarea, etc.

Eu propun o alta abordare. Ziceai de 2 loturi de 16mp cu 6/7 randuri (ceva nu iese in calcule 16mp inseamna 2pe8 sau 3/5.3)
Fa un lot cu picurare si altul il uzi cu furtun de 3/4 toli care nu te costa mai mult de 100 ron. Si vezi si diferenta de udare, consum de apa, timp, boli, etc

E bine sa selectezi informatia (made by corsica ;) si acolo unde ai dubii, nu.ti place tonul, crezi ca.s baliverne...treci peste. Sunt mii de cometarii inutile si nu merita sa cheltui pe ele resursa cea mai pretioasa ... Timpul

#3978
adissan

adissan

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 124
  • Înscris: 13.06.2005
@Black66

Fiecare lot are 4x4 m, aproximativ.
Am facut un calcul cu ce imi trebuie pentru sistemul de picurare. Ma costa aproximativ 300 de lei. Am inclus si 6 paleti de lemn pe care ii aduc de la vreo 20 km. Pe ei i-am obtinut gratis, insa trebuie sa platesc motorina la un prieten, o cafea si o sticla de suc.

Anul trecut am udat plantele cat au fost mici cu ibricul, apoi dupa ce a trecut perioada ploioasa cu galeata. Am avut 2 butoaie de plastic a cate 200l fiecare. Majoritatea din sat care nu au cutivat in solarii au desfiintat gradina. Nu au mancat nici macar o rosie din propria gradina. Cu toate ca rodul 3 si 4 la rosii a fost compromis, n-am dus lipsa de rosii. Din contra, am facut si bulion care o sa-mi ajunga pana prin mai. Din cateva cuiburi de castraveti si dovlecei am avut toata vara si am conservat suficient pentru iarna. Ardei iute si din cel bulgaresc, am borcane pana in vara. In schimb vinetele, ardeiul gras, capia si gogosarul nu au mers. Abia in toamna au pornit. Totusi am mancat de 2 ori salata de vinete, am copt cam 5 pungi cu capia.
Una peste alta a fost un an bun pentru cineva care a pus de la 0 ceva in gradina. Am facut multe greseli, dar cu informatiile adunate pana acum sper sa am un an mai bun daca vremea va fi favorabila.

O sa ma gandesc la cum voi aborda anul acesta udarea celor doua parcele si o sa iau in calcul sfatul tau, cat si alte sfaturi.

O zi buna sa aveti !

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate