Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric
 CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...
 Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...
 Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11

securitate - acum se dau drept - ...

Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...
 

In cautarea espresso-ului perfect

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
2893 replies to this topic

Poll: CUm preferi sa-ti bei cafeaua? (440 member(s) have cast votes)

Espresso sau la cana?

  1. Un espresso mic si delicios imi da fiori (283 votes [64.03%])

    Percentage of vote: 64.03%

  2. Fara o cana sanatoasa nu iau startul (159 votes [35.97%])

    Percentage of vote: 35.97%

Vote Guests cannot vote

#37
hadriano

hadriano

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 625
  • Înscris: 29.02.2008
Aduc in actualitate un subiect:apa.M-am mutat cu sandramaua, de la..la, si nu imi place gustul la cafea.Am concluzionat ca ar putea fi apa.Nu am baut apa chioara de la robinet nici de unde stateam, nici de unde stau, desi toti spun ca e f buna, mai buna si mai sigura decat cea in sticle.Cum stiti, barurile, si alte case care se respecta, au montat un filtru special pt a aranja apa.Nu mi-e f clar ce ii face, cred ca dedurizare, cu rasini schimbatoare de ioni.Din cunostintele mele limitate, ar trebui sa aibe si un fel de neutralizator dupa, dar ma rog, neimportant.Cam ce ne facem cu apa, de care sa punem?Mai calcaroasa, mai dedurizata, distilata?
Ca sa emit si eu pareri despre discutia cu aparatele, personal, inclin sa cred ca obti cafea buna spre f buna cu un aparat automat de 1000 euro.(ceea ce inseamna totusi o suma).Adica 95 la sota din oamenii bautari de cafea ESPRESO, ar fi multumiti.Restul de 5 la suta, vor mai mult, si bineinteles ca se poate mai mult.Va pot spune ca, cel putin in nordul italiei, daca ii luam pe ei de referinta, nu cred ca 10% din familii sa aibe espresor electric, chiar mai putin,de baza e cafetiera moka.Acum as avea o intrebare, desi suntem pe topicul de espreso perfect:cine voteaza ca espreso e cea mai buna cafea posibila si cine nu?Si  exemple de alte cafele care ar putea rivaliza.Parerea mea, personala, ( si sa nu uitam vorba aia ca gusturile nu se discuta) , e ca espreso inseamna esenta mamei esentei cafelei.Dar si un mod de viata, de gandire, dupa cum ii zice si numele, adica ceva rapid, preparat la mare iutzeala si cu mare pricepere.La inceput nu intelegeam de ce il dau pe gat italienii din doua sorbituri.Eu eram obisnuit sa trag de cafea, sa mai citesc un rand, sa mai trag o dusca.
In concluzie, ca sa revin la topic, va pot spune ca am vorbit cu ceva lume, sa le zicem barista, si desi am scos informatiile destul de greu, cred ca in final conteaza mana omului si priceperea lui.Dar aparatul in sine, espresorul, trebe sa fie perfect, si sa permita toate reglajele:temperatura, presiune, debit, altele daca mai sunt.Ceea ce, nu toate permit.doar asa, poti scoate dintr-o cafea, oarecare, tot ce poate ea oferi.Si asta inseamna f multa experienta, si normal, o anumita inclinare spre domeniul asta: nas, limba, ochi.Asta e concluzia la care am ajuns eu.

Edited by hadriano, 04 May 2010 - 15:08.


#38
Torin

Torin

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 222
  • Înscris: 02.01.2005

View Posthadriano, on 4th May 2010, 16:05, said:

Nu mi-e f clar ce ii face, cred ca dedurizare, cu rasini schimbatoare de ioni.
http://big-rick.com/...e/waterfaq.html

hadriano said:

Cam ce ne facem cu apa, de care sa punem?Mai calcaroasa, mai dedurizata, distilata?
Apa in primul rind buna la gust. Eu folosesc apa plata.

#39
gecs

gecs

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 795
  • Înscris: 12.02.2008
Am citit ce s-a scris pana acum la subiectul asta si as avea si eu o rugaminte, asa ca mai putin priceput, la cei care sunteti pasionati de espresso:
spuneti-mi si mie, va rog, unde pot sa beau in Bucuresti un espresso bun?

Imi place, am un espressor de mana a 14-a acasa dar imi place ce iese din el, chiar si asa, cu mai putina pricepere din parte-mi. Ma gandesc insa ca n-am avut ocazia sa compar "produsul" casnic cu unul facut de meseriasi si poate vorbesc in totala necunostinta de cauza. Cel mai bun espresso pe care l-am baut pana acum a fost la Union, iar pe locul doi in clasamentul meu vine cel pe care-l fac eu acasa - poate ca recomandarile pe care le veti face vor schimba radical clasamentul ;)

#40
Torin

Torin

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 222
  • Înscris: 02.01.2005

View Postecou, on 4th May 2010, 10:51, said:

deci explica cineva ceva despre tehnicile de a obtine un espresso de calitate? ca pana acuma nu am vazut decat contre si discutii de amorul artei.
http://www.home-bari...esso-guide.html
Daca simti nevoia sa traduci tutorialul de 14 pagini si sa-l postezi aici, be my guest.

#41
Lyvyoo

Lyvyoo

    Membru espressoman

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,402
  • Înscris: 10.01.2005

View Postgecs, on 4th May 2010, 21:36, said:

Am citit ce s-a scris pana acum la subiectul asta si as avea si eu o rugaminte, asa ca mai putin priceput, la cei care sunteti pasionati de espresso:
spuneti-mi si mie, va rog, unde pot sa beau in Bucuresti un espresso bun?

Imi place, am un espressor de mana a 14-a acasa dar imi place ce iese din el, chiar si asa, cu mai putina pricepere din parte-mi. Ma gandesc insa ca n-am avut ocazia sa compar "produsul" casnic cu unul facut de meseriasi si poate vorbesc in totala necunostinta de cauza. Cel mai bun espresso pe care l-am baut pana acum a fost la Union, iar pe locul doi in clasamentul meu vine cel pe care-l fac eu acasa - poate ca recomandarile pe care le veti face vor schimba radical clasamentul ;)
Tot asa arata si acum espresso-ul tau? Sa stim de unde plecam...

#42
gecs

gecs

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 795
  • Înscris: 12.02.2008

View PostLyvyoo, on 4th May 2010, 22:59, said:

Tot asa arata si acum espresso-ul tau? Sa stim de unde plecam...
Eu pusesem o simpla intrebare. Daca cineva doreste sa raspunda bine, daca nu, iar bine.

#43
Lyvyoo

Lyvyoo

    Membru espressoman

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,402
  • Înscris: 10.01.2005

View Postgecs, on 4th May 2010, 21:36, said:

poate ca recomandarile pe care le veti face vor schimba radical clasamentul ;)

Am citit putin in graba. Ma gandeam ca vrei sa schimbi clasamentul in sensul de a iesi tu pe primul loc...
O recomandare buna probabil vei gasi pe aria de cafenele, baruri, restaurante. Noi aici ne concentram mai mult pe a obtine acasa ceva cat mai bun.
Ca sa-ti raspund, am auzit vorbe frumoase de la un cafegiu pasionat despre un barman foarte priceput la espresso, la Coffee and You Victoriei, amplasata vis a vis de statia lui 300 de la Victoriei, la parterul unei cladiri de birouri mari.  Cica ar fi peste ce fac astia la "filiala" Unirii a aceleiasi cafenele.

#44
gecs

gecs

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 795
  • Înscris: 12.02.2008
Multumesc frumos pentru raspuns.

#45
Fane

Fane

    cipat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,240
  • Înscris: 05.06.2002
nu intereseaza pe nimeni de tamperul meu cu dinamometru despre care ziceam mai sus? :)

#46
Torin

Torin

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 222
  • Înscris: 02.01.2005

View PostFane, on 5th May 2010, 00:29, said:

nu intereseaza pe nimeni de tamperul meu cu dinamometru despre care ziceam mai sus? :)

poza :D la ce forta face clickul?

#47
Fane

Fane

    cipat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,240
  • Înscris: 05.06.2002
pana la poza va pun o descriere :) : se ia cantarul pe care se urca sotia tot timpul sa vada daca s-a ingrasat sau a mai slabit, se pune pe masa, pe el se pune un sevet curat si pe servet se pune portafiltrul. asa se poate vizualiza forta de tampare. :)

torine, esti bun sa explici in cateva cuvinte ce caracteristici are (sau nu are) o cafea over-extraction si una under-extracted?

#48
Pitzifelnic

Pitzifelnic

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,409
  • Înscris: 06.03.2009

View PostTorin, on 4th May 2010, 14:43, said:

Un espressor manual de 250-300 EURO + risnita de 250-300 EURO + mana cuiva priceput bate de departe ceea ce scoate un automat de 800-1000 EURO.


Sa bei multa cafea nu este neaparat echivalent cu a bea cafea buna, nemaivorbind de un espresso bine preparat. Din punctul meu de vedere ramura asta a discutiei este incheiata, daca esti multumit cu ceea ce bei, foarte bine.
Topicul este dedicat celor care vor sa bea un espresso mai bun decit ceea ce au reusit sa prepare sau au baut prin cafenele, nu celor care pleaca de la premiza ca bautura lor este perfecta si eventual au nevoie de cineva care sa le certifice asta.
Astea sunt parerile tale strict subiective. Ca sa ma refer la titlul topicului: eu in cautarea unui espresso mai bun am trecut de la espressorul manual la cel automat si cred ca am reusit. In schimb vad ca tu pornesti de la premisa ca numai un espresso facut manual e bun de ceva. Atunci schimbati si voi titlul topicului, ca sa fie mai clar: "Espresso: fanii lucrului manual" sau "Espresso: ce-si face omul cu mana lui" si atunci nu va mai deranjeaza altii.

#49
Torin

Torin

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 222
  • Înscris: 02.01.2005
Under-extraction
Crema este uniform distribuita si foarte deschisa la culoare. Taria e mai de apa chioara si nici foarte aromata nu e cafeaua. Seamana cu cafelele de la automatele de cafea cu fise.

Over-extraction
Crema este inchisa la culoare, cu diverse puncte negricioase/maronii. Cafeaua e ceva mai tare, are un usor gust de ars si e amara. La fel ca in cazul under-extraction, nu sint prinse toate aromele.

poze aici http://www.sweetmari...resso-crema.php

Ca observatie, cu cit cafeaua este mai veche/prajita mai tare, cu atit aspectele neplacute sint mai evidente. In cazul unor boabe de cafea de calitate si proaspat prajite  si under si over sint baubile.

#50
Lucian BLK

Lucian BLK

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 274
  • Înscris: 28.04.2006
Incerc sa-mi dau si eu cu parerea.
Un aparat automat are, pentru anumite optiuni (lunga, scurta, simpla, dubla, etc), variabilele (cantitate apa, cantitate cafea, grad macinare, presare, etc) prestabilite, pe cand la cel manual poti face cate ajustari doresti. Gresesc cu ceva? As face o anologie cu aparatele foto, cele complet manuale (SLR) vis-a-vis de cele automate (point and shoot).  :P

#51
Torin

Torin

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 222
  • Înscris: 02.01.2005

View PostPitzifelnic, on 5th May 2010, 10:01, said:

Astea sunt parerile tale strict subiective.
In materie de gust totul este subiectiv. Sint absolut convins ca Jacobs din supermarket satisface multa lume. La fel de convins sint ca si Jack Nicholson e multumit de Kopi Luwak. Nicio problema.
Dar e idiotic sa isi imagineze cineva ca ar exista similaritati de gust intre cele 2 sortimente.

Pitzifelnic said:

eu in cautarea unui espresso mai bun am trecut de la espressorul manual la cel automat si cred ca am reusit.
Imi pare rau, tu nu i-ai acordat espresorului manual nicio sansa. Fara basic-ul espresso, espresorul manual e ~ mobila de bucatarie. Asta inseamna ca tu ai trecut practic de la nimic direct la espresorul automat. E ca si cum cineva care nu stie sa schimbe vitezele conchide ca masina cu cutie de viteze manuala este 'defecta'.

Pitzifelnic said:

In schimb vad ca tu pornesti de la premisa ca numai un espresso facut manual e bun de ceva.
N-am zis asta. Dar daca tintesti catre un anumit nivel, interventia umana este necesara.

Pitzifelnic said:

si atunci nu va mai deranjeaza altii.
Nu e niciun deranj. Doar ca nu inteleg exact ce vrei, in cazul espresorului automat nu e nimic de imbunatatit, nici de stricat. Apesi pe buton si aia e.

#52
Fane

Fane

    cipat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,240
  • Înscris: 05.06.2002
cel putin automatul meu saeco are un timp de extractie sub 10 secunde pe gradul cel mai fin de macinare al cafelei. si eu ca mai toata lumea eram incantat de ce face el pana am inceput sa fac comparatie cu cafeaua de la baruri si sa mai "contamineze" topicul Torin cu informatii despre cum trebuie sa fie un espresso de calitate. una peste alta sunt multumit de rezultatele care le am cu combinatia gaggia espresso pure si gaggia mm steel, ma cam lupt cu treptele de macinare la rasnita, ar fi fost folositoare o rasinita ca a lui torin, dar nu sunt dispus pe moment sa investesc mai mult in aparatura pt cafea, eu zic ca pt o cafea in conditii de amator sunt suficiente sculele si rezultatele care le-am obtinut cu ele. am mai zis aici pe topic, am baut cafea mai proasta decat ce scot eu acasa pe la unele baruri unde au scule si personal "de meserie". cand am mers pe la reprezentanta dair din suceava a ramas interzisa tipa de acolo cand am intrebat de sortimente de cafea arabica si tampere si se presupune ca ei ar trebui sa fie aici in zona cea mai importanta sursa de aprovizionare a horecarilor. mai nou si sotia care mi-a facut scandal cand am vrut sa cumpar espressorul si rasnita a inceput sa-mi ceara carea facuta la ele si nu la automat, ca e mai buna aia, e mai tare, e mai aromata. :)

L.E. foarte bun link-ul cu aspectul espresso-ului Torin.

Edited by Fane, 05 May 2010 - 10:48.


#53
Lyvyoo

Lyvyoo

    Membru espressoman

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,402
  • Înscris: 10.01.2005

View PostFane, on 5th May 2010, 11:37, said:

mai nou si sotia care mi-a facut scandal cand am vrut sa cumpar espressorul si rasnita a inceput sa-mi ceara carea facuta la ele si nu la automat, ca e mai buna aia, e mai tare, e mai aromata. :)

Am trecut si eu prin astea. Insa merita "sacrificiul". Si inca nu a venit rasnita MDF :)

#54
Fane

Fane

    cipat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,240
  • Înscris: 05.06.2002
arta cere sacrificii... :D :D

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate