Second Opinion
Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale. Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit. www.neurohope.ro |
Cresterea taurinelor de carne
#19
Posted 13 May 2010 - 16:42
Akomar, on 12th May 2010, 17:07, said: Salutare, Am si eu o intrebare legata de bolile mai frecvente intalnite la bovinele de carne in Romania. Din lista ASTA de 74 de boli, cam care ar fi primele 10 intalnite in RO ca importanta? Multam Personal nu ma pot exprima asupra, primelor zece boli ce influenteaza rasele de carne din tara noastra, dar va pot spune bolile pe care le-am intalnit eu in calitate de crescator: - o forma usoara de dezinterie, determinata de paraziti intestinali, intalnita la viteii intarcati, a caror perioada de adaptare la nutret verde nu este sustinuta de o ratie de furaj uscat (in aceste cazuri am avut si ceva dubii legate de calitatea apei pe care au consumat-o pe pasune - apa de rau cu curgere lenta). Solutia: tratament injectabil repetat la 21 de zile. - o forma de parazitoza externa (raie) care a aparut in perioada toamnei - nu am reusit sa identific cauza dar tratamentul a fost simplu, prin aplicarea unei solutii deparazitare prin pulverizare pe suprafata pielii. Tin sa mentionez ca aceste boli au aparut in momentul in care vitele pasteau in comun cu celelalte animale din sat pe imasul comunal! Efectuand la timp toate tratamentele obligatorii prevazute de legislatie, evitati aparitia unor astfel de probleme si implicit pierderea de bani! |
#20
Posted 24 May 2010 - 06:45
#21
Posted 06 June 2010 - 20:50
arunc si eu o intrebare...
cam pe la ce greutate ajunge un metis la varsta sacrificarii? (F1) comparativ cu unul mai apropiat de rasa pura? stiu ca sunt destule variabile... dar aproximativ.. |
#22
Posted 07 June 2010 - 15:03
katilinus, on 6th June 2010, 21:50, said: arunc si eu o intrebare... cam pe la ce greutate ajunge un metis la varsta sacrificarii? (F1) comparativ cu unul mai apropiat de rasa pura? stiu ca sunt destule variabile... dar aproximativ.. Edited by midstar, 07 June 2010 - 15:04. |
#23
Posted 07 June 2010 - 18:50
de ce intreb ...
am vb cu niste persoane din sat, sa monteze vacile lor cu rasa de carne (am vrut eu Simmental, dar deja a facut la una Charolais) urmand ca sa cumpar vitelul/vitica si sa o cresc eu. si incercam sa vad cam care ar fi targetul ca si greutate.... |
#24
Posted 07 June 2010 - 23:35
katilinus, on 6th June 2010, 21:50, said: arunc si eu o intrebare... cam pe la ce greutate ajunge un metis la varsta sacrificarii? (F1) comparativ cu unul mai apropiat de rasa pura? stiu ca sunt destule variabile... dar aproximativ.. Cea mai rentabila greutate de sacrificare este in jur de 480-500 kg. Unii ajung pe la 18 luni, altii pe la 24... Edited by horia66, 07 June 2010 - 23:36. |
#25
Posted 08 June 2010 - 10:43
horia66, on 8th June 2010, 00:35, said: Cea mai rentabila greutate de sacrificare este in jur de 480-500 kg. Unii ajung pe la 18 luni, altii pe la 24... Pe curand, voi lipsi o saptamana deoarece plec in concediu! |
#26
Posted 08 June 2010 - 17:05
katilinus, on 7th June 2010, 19:50, said: de ce intreb ... am vb cu niste persoane din sat, sa monteze vacile lor cu rasa de carne (am vrut eu Simmental, dar deja a facut la una Charolais) urmand ca sa cumpar vitelul/vitica si sa o cresc eu. si incercam sa vad cam care ar fi targetul ca si greutate.... |
#27
Posted 16 June 2010 - 19:13
Daca va intereseaza puteti vedea vacile mele de carne metisi si rasa pura aici:nicolau1. sunphoto.ro
Edited by cat1, 16 June 2010 - 19:15. |
#28
Posted 28 June 2010 - 09:19
De doua saptamani emisiunea FERMA de pe TVR 2 difuzeaza reportaje realizate in Franta despre rasele de carne. Reportajele sunt destul de interesante si aduc informatii in plus direct de la crescatorii francezi. Cine doreste sa se documenteze sau sa-si incante privirea cu niste animalele superbe o poate face duminica la ora 10 pe TVR 2. Cred ca reportajele vor continua si in perioada urmatoare!
|
|
#29
Posted 28 June 2010 - 22:05
Cateva fotografii cu carcasa unui vitel sacrificat la varsta de 7 saptamani
Attached Files |
#30
Posted 28 June 2010 - 22:44
#31
Posted 04 July 2010 - 19:45
Sper sa nu fiu off topic...
Ca tot se vorbeste de carne, caut pe cineva interesat, eventual producator de mezeluri, sa deschida un magazin cu produse din carne in Piata Centrala din Curtea de Arges. Am un spatiu exact in piata, mentionez ca e zona cu vad bun, si nu exista magazin cu acest profil in zona. multumesc |
#32
Posted 06 July 2010 - 00:05
midstar, on 28th June 2010, 22:44, said: Poze noi la Pasunat 2010 Frumos domle.,frumos.Dupa mine cel mai frumos lucru este cel in agricultura sau padure.Aer curat libertate. Daca nu te superi ce suprafata de pasune ai.Si cat de mare e ,,grajdul ,,in care le tii. Un calut nu ti-ar strica.Sa le mani ca-n vestul salbatec |
#33
Posted 06 July 2010 - 11:16
zippo68, on 6th July 2010, 01:05, said: Frumos domle.,frumos.Dupa mine cel mai frumos lucru este cel in agricultura sau padure.Aer curat libertate. Daca nu te superi ce suprafata de pasune ai.Si cat de mare e ,,grajdul ,,in care le tii. Un calut nu ti-ar strica.Sa le mani ca-n vestul salbatec Tehnologia de crestere a acestor animale nu implica cerinte atat de concrete/stricte ca la rasele de lapte dar in genaral va pot spune ca pentu perioada de pasunat aprilie - noembrie (cu putin noroc intervalul poate fi si mai larg, depinde de prima ninsoare abundenta), este necesara o suprafata de pasune de aproximativ 0.8 - 1 ha/cap de vita adulta, suprafata poate fi si mai mica in cazul unei pasuni cultivate, cu productie mare de amestec de ierburi. Spatiul necesar in perioada de stabulatie (libara) este de aproximativ 10 mp/vita adulta. Avand in vedere ca se formeaza loturi de 10-15 animale rezulta un spatiu de 100 - 150 mp/ boxa. Edited by midstar, 06 July 2010 - 11:25. |
|
#34
Posted 07 July 2010 - 20:30
horia66, on 3rd May 2010, 21:09, said: Dupa cum bine zice Braunvieh, sunt probleme cu distociile (fatari grele, uneori imposibile pe cale naturala), daca se monteaza vaci autohtone mici, slabe si cu bazinul ingust, cu tauri din rasele de carne. Numai Baltata Romaneasca (dezvoltata pe fond de Simmental) se preteaza. In nici un caz Holstein-ul sau Bruna. Altminteri, va trebui sa apelati la un veterinar, sa faca cezariana. Fara cezariana, moare si vaca si vitelul. Punctul 2: taurinele de carne n-or sa se "faca mari" numai cu iarba ! Trebuiesc si ceva concentrate: porumb, srot de floare, tarata de grau. Daca vrei sa iei acei "bani gramada" macar o data pe an. Altminteri, ii iei dupa 3-4 ani... E adevarat, ca daca ai o sursa ieftina de coceni de porumb, poti sa-i combini cu ceva concentrate si iese socoteala... Numai Baltata Romaneasca (dezvoltata pe fond de Simmental) se preteaza. In nici un caz Holstein-ul sau Bruna. Altminteri, va trebui sa apelati la un veterinar, sa faca cezariana. Fara cezariana, moare si vaca si vitelul.... permiteți-mi o întrebare: ați încercat hibridizarea cu rasele Limousine sau Angus? Noi facem acest lucru un zona noastră de cîțiva ani de zile și nu s-a pus problema de distocii, referitor în mod special la juninci - vițeii la naștere au in jur de 32 - 35 kg - nu am întâlnit probleme e acest gen.. iar în SUA hibridizarea vacilor Holstein cu Angus este o practică uzuală. taurinele de carne n-or sa se "faca mari" numai cu iarba ! Trebuiesc si ceva concentrate: porumb, srot de floare, tarata de grau. Daca vrei sa iei acei "bani gramada" macar o data pe an. Altminteri, ii iei dupa 3-4 ani... E adevarat, ca daca ai o sursa ieftina de coceni de porumb, poti sa-i combini cu ceva concentrate si iese socoteala... ... îmi cer scuze, dar ca administrator al unei ferme specializate de creștere bovine de carne în rasă pură - îmi permit să vă contrazic - dacă vă uitați la fotografiile de pe site-ul fermei (SC Rinde Mast SRL) poate o să mă credeți. Menționez că în zona noastră n-avem nici o șansă să "prindem" sursă de coceni de porumb - nici ieftină, nici scumpă.. iar concentratele sunt mult prea scumpe... Toate cele bune și spor la treabă! Edited by aberdeen_angus, 07 July 2010 - 20:32. |
#35
Posted 07 July 2010 - 22:20
Saru' mana doamna Nina! Si bine ati venit pe topicul nostru! Experienta dumneavoastra ne va fi de mare folos!
|
#36
Posted 08 July 2010 - 07:46
aberdeen_angus, on 7th July 2010, 21:30, said: ... permiteți-mi o întrebare: ați încercat hibridizarea cu rasele Limousine sau Angus? Noi facem acest lucru un zona noastră de cîțiva ani de zile și nu s-a pus problema de distocii, referitor în mod special la juninci - vițeii la naștere au in jur de 32 - 35 kg - nu am întâlnit probleme e acest gen.. Discutiile de mai sus aveau in vedere (sau asa am inteles eu ...) in mod special rasele Blanc Blue Belge si Charolaise, care sunt rase mari, prima din ele fiind si cu crupa dubla... Aberdeen Angus este o rasa mai mica (ca si dimensiuni) decat primele doua. In afara de asta, o activitate organizata de incrucisari / metisari, ava^nd la dispozitie si asistenta veterinara specializata, evita sau corecteaza respectivele probleme. In principiu, cine cunoaste aceste probleme stie si sa caute solutii... Discutiile noastre de pe acest topic se adresau totodata (si poate chiar mai mult..) fermierilor incepatori, noi incercand sa le aratam si "reversul medaliei", pentru a nu rama^ne cu parerea ca toate lucrurile legate de taurinele de carne sunt intr-o nuanta de roz ... Va rog sa nu priviti in nici un caz postarile mele sau ale lui Braunvieh, drept niste pozitii de "Gica contra". Cresterea taurinelor de carne este o activitate rentabila ca si categorie zootehnica, cu mai putina bataie de cap din partea fermierului (comparativ cu cresterea vacilor de lapte), dar nu este lipsita complet de surprize neplacute. Si noi, tocmai aceste surprize le-am devoalat aici. N-am fi vrut ca un tanar si ne-experimentat proaspat fermier sa se duca (dupa ce citeste topicul acesta) si sa insamanteze niste vacute asa-zise Holstein, sau Brune, slabute si nedezvoltate - cu material seminal de BBB, in speranta ca va face cine-stie-ce afacere - iar apoi sa le piarda la fatare din cauza distociilor. Quote iar în SUA hibridizarea vacilor Holstein cu Angus este o practică uzuală. Holstein-ul american are cu totul alte caracteristici deca^t cel european. In special in privinta dimensiunilor. Quote ... îmi cer scuze, dar ca administrator al unei ferme specializate de creștere bovine de carne în rasă pură - îmi permit să vă contrazic - dacă vă uitați la fotografiile de pe site-ul fermei (SC Rinde Mast SRL) poate o să mă credeți. Nu functioneaza link-ul. Quote Menționez că în zona noastră n-avem nici o șansă să "prindem" sursă de coceni de porumb - nici ieftină, nici scumpă.. iar concentratele sunt mult prea scumpe... Si ce le dati sa manance ? Numai si numai pasune ? |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users