Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
PPC Energy

Chefi de la Antena 1 s-au intors ...

Camera conferinta Tenveo tevo-vl12u

Recomandare rulouri exterioare us...
 Telefon performant pe parte audio...

Aspecte legale https://registratu...

Filtru de apa curata apa de miner...

Unde gasesc borcane mari 5 - litr...
 sfat achiziție bicicleta pli...

NVIDIA Shield Programe Romania IP

Se opreste motorul in mers Golf 5

Probleme cu instalator Casa verde
 Linie vinetie mana stanga

Opriri și reporniri dese

Protectie soare/vizuala in interior

Tratament pt piele..canapea
 

Cresterea taurinelor de carne

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
1445 replies to this topic

#1207
softaipan

softaipan

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 867
  • Înscris: 07.08.2014
Baltata austriaca(Fleckvieh).In RO toate se trec la baltata romaneasca tip Simmental,dar in pasaport le-au trecut Fleckvieh !

Edited by softaipan, 26 May 2017 - 16:01.


#1208
rand

rand

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,498
  • Înscris: 28.03.2011

 softaipan, on 26 mai 2017 - 15:25, said:

Frumoase ! Au crescut vizibil de cand le-ai adus ? C-am cate kg are Magicien ? Le-ai inscris in RG ? La SCZ te-ai bagat ? La ce varsta le montezi ?
La ce varsta sau greutate este optima montarea inelului ? Presupun ca sunt de diferite marimi !
Vreau sa-i pun si eu la Melon,dar la 2-3 luni cred ca este prea mic !

Cresc, ca timpul trece :) Deja sunt de 5 luni la mine.
Deocamdata nu exista RG pentru rasa Salers in Romania. Adica exista pentru animalele pana in 2016 la ANARZ. Din 2017, nu. Am demarat procedurile pentru registru de rasa, si o sa fie facut pe anul viitor.
La SCZ nu intra anul asta, ca sunt tineret si nu am avut 8 luni in ferma.
Monta va fi la 24 de luni. Adica din ianuarie 2018 incolo, sa vad cum imi programez si fatarile.
Magicien e nascut in 09.02.2016. A trecut de 500kg, masurat cu sfoara peste torace. Pe cantar nu l-am pus. In COP a avut 233kg la 210 zile.
Inelul se pune pe de la 12 luni, dar nu mai tarziu de 24 luni.

#1209
rand

rand

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,498
  • Înscris: 28.03.2011
Dar ce avantaj ai daca o sa-l pastrezi pe Melon ca si taur de reproductie? Am inteles ca tu ( sau sotia ta?) esti operator de IA. La Simmental ai material seminal de la tauri de top la alegere.
Pe langa faptul ca ai un animal in plus de ingrijit doar pentru reproductie ( cheltui cu el fara sa aduca vre-un beneficiu), te mai expui si riscului manipularii unui taur. Apoi, dupa 3 ani, cand fiicele lui sunt apte de monta, trebuie schimbat. Mai ai si pe mama lui pe care trebuie sa o separi, deci nu poti face monta in harem.
Eu zic ca te complici inutil.

#1210
Erar82

Erar82

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 34
  • Înscris: 29.03.2017
Frumoase frantuzoaicele. Le prieste iarba si libertatea.
Cand vad viteii de baltata imi creste inima. Dupa parerea mea Simmentalul este cea mai buna rasa de vaci, care daca este exploatata cum trebuie concureaza si cu cele de carne si poate excela si la productia de lapte.


#1211
softaipan

softaipan

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 867
  • Înscris: 07.08.2014
Da,sotia este operator IA.Am luat material ,pe HULDIG de la TG.Mures.Pe MELON l-as tine in primul rand pt ca mama lui este un exemplar foarte bun,si l-as folosi pt cele 6 metise de BR ,dupa care poate are sansa sa-l vand pt reproductie !

#1212
rand

rand

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,498
  • Înscris: 28.03.2011
Nu stiu ce sa zic...Din cate am observat eu, cam toti fac IA la Baltata Romaneasca.  La noi in zona, prima monta cu Simmental pt fatari usoare, urmatoarele cu Albastru Belgian sau Charolaise. La vaci care sunt tinute in stabulatie legata, e mai simplu cu IA. Chiar si la un numar mai mare.
Calculeaza bine daca merita. Nu e simplu sa cresti un taur, poate deveni agresiv, mai ales daca ai posibilitatea de IA elimini costuri suplimentare si nu te expui la pericole. Plus ca poti sa iti extinzi bazinul genetic, folosind material seminal de la diferiti tauri.
Pe Melon, poti sa il inregistrezi ca si taur de reproductie de la 18 luni. Dar numai pentru monta naturala. Pentru a fi taur de IA sunt conditii mult mai stricte, legate in primul rand de istoria mamei ( productia de lapte, intervalul intre fatari, produsii rezultati). Adica sa se califice la titlul de "mama de taur".

 Erar82, on 26 mai 2017 - 23:23, said:

Frumoase frantuzoaicele. Le prieste iarba si libertatea.
Cand vad viteii de baltata imi creste inima. Dupa parerea mea Simmentalul este cea mai buna rasa de vaci, care daca este exploatata cum trebuie concureaza si cu cele de carne si poate excela si la productia de lapte.
Viteii de Simmental cresc bine si au carne apreciata de macelarii. Am avut prin 1994, un tauras de la IA cu Simmental de carne care a pus peste 1 kg/zi doar din iarba si lapte. Nici macar uruiala de porumb nu a primit. L-am vandut la 540 kg la 16 luni. In Romania ai avantajul ofertei mari de vaci si de material seminal la Simmental.
In cazul meu particular au fost descalificate de cateva puncte care nu se potriveau ca si vaci de carne cu modelul meu de lucru:
1. Trebuie mulse cel putin in primele 2-3 luni pentru a nu se infecta ugerul.
2. Au nevoie de un adapost izolat pe timpul iernii
3. pretentioase la furaje si la pasune
4. sensibile la caldura si la muste.

Tu ce te-ai hotarat? Ai mai avansat ceva cu proiectul?

Edited by rand, 27 May 2017 - 08:22.


#1213
softaipan

softaipan

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 867
  • Înscris: 07.08.2014
Daa,am citit despre modul cum se selecteaza mamele de taur,intr-un material pe care l-ai postat !Poate voi avea norocul sa ma "calific" cu HEXI mama lui MELON ,dar mai este pana atunci !Deocamdata ideea este sa multiplic pe cat posibil la mine genetica acesteia!Dintre cele 4 cumparate este de departe cea mai reprezentativa!
Cat despre riscuri sunt constient ca exista,cum si tu ai fost cand ai luat decizia sa-l cumperi pe MAGICIEN,dar deocamdata temperamentul lui este foarte linistit ca si al mamei si al celorlalte austriece !Ca o paranteza,ma frapeaza diferenta de caracter,daca pot vorbi de asa ceva,fata de celelalte ,autohtone.Ma refer la calm,linistite,pasc eficient(celelelte umbla ca oile dintro parte in alta ),nu mugesc aiurea,etc!Sunt de un calm desavarsit,imi face o deosebita placere sa le privesc !

In privinta laptelui,am muls doar in primele 2-4zile,pt ca nu sugeau viteii tot si mi-a fost frica de ceva complicatii .Hexi are un lapte foarte gras,iar MELON are un spor de 2 kg/zi,doar iarba din pajiste si lapte !Celelalte doua,fatate la fel sug viteii fara sa mai mulg.Cat despre adapost,au stat din 27/decembrie intr-un grajd de barne de lemn,fara o izolatie suplimentara si au fost ceva grade sub zero,dar nu au avut nici o problema.Acum de cand le-am urcat la mosie stau afara non-stop,chiar si in ploaie se aseaza sub copaci nu intra in grajd !
Chiar ma gandesc sa le fac un adapost acoperit cu o prelata de dim mai mari !

#1214
rand

rand

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,498
  • Înscris: 28.03.2011
La mine era obligatoriu sa am taur. Nu știam să mai fie în țară,nici macar MSC de Salers.
Aveam opțiunea sa aduc taurul în primăvara viitoare, dar asta ar fi însemnat costuri mai mari la achiziția și transportul acestuia.
Sau sa import eu MSC, ceea ce nu e chiar simplu.
În plus de asta, sa faci IA la animalele care stau la manopera doar in standul de contenție nu e cel mai simplu lucru,și să și și un vițel pe an...
Eu am spus doar cum gândesc, nu că ar fi neapărat mai bine.
Eu, pe viitor,vreau sa am taur Charolaise pentru producție, și să fac IA pentru juninci de reînnoire. Fac IA la 40-50% din turma,la cele mai valoroase, apoi las taurul pentru producție în turma. Ce prinde la IA și e femela se păstrează, restul merge la îngrășat.Dar asta după ce ajung la numărul dorit de vaci mama.
În locul tău m-aș uita după MSC de la taurii din ascendenta lui MELON. Vezi și ce rezultate ai la COP la 210 zile, poate că găsești msc cu rezultate la fel de bune,sau mai bune.

P.S
Pune-le nume cu aceiași litera la toți născuți în același an. Și mergi an de an în ordine alfabetică. Așa e mult mai ușor să știu vârsta,le poți identifica altfel. Am văzut că de practică așa în cărțile de rasa din Europa. De exemplu anul trecut, toate din rasa Salers sunt cu "M".


#1215
Erar82

Erar82

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 34
  • Înscris: 29.03.2017
Treaba cu pretentiozitatea baltatelor e relativa. Nici o rasa de vaci din lume nu are nevoie de adapost izolat iarna in conditiile tarii noastre. Inclusiv cele specializate , gen holstein se intretin in adaposturi semideschise si inalte ptr a facilita schimbul de aer, iar viteii in cusete individuale afara si iarna. S- a constat ca e mult mai bine ptr sanatatea lor. Cu conditia sa primeasca hrana abundenta si de calitate se simt foarte bine si la -20 de grade. Ca o paranteza eu nu am vazut niciodata o vaca sa tremure de frig, ca porcul de exemplu. Cu mulsul la inceputul lactatiei cred ca nu e valabil la baltatele din linia de carne, selectia facandu-se mai mult pe caracterele de carne.
Eu deocamdata sunt in tatonari, am mai multe oferte , inca nu m-am hotarat 100%. In principiu imi plac toate rasele, inafara de cele insulare. In week-endul viitor ma duc in Cehia si printre altele daca o sa pot voi vizita o ferma de vaci de carne cu Charolais, Limousin si Simmental de carne. Omul se lauda ca vitelele lui de Fleckvieh la 8 luni, cantaresc 350 de kg. Daca voi avea permisiunea sa fac poze, le voi posta si aici.

#1216
rand

rand

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,498
  • Înscris: 28.03.2011
SImmental este o rasa in general rezistenta, dar are nevoie de ingrijire mai atenta. Adica exista rase mai usor de intretinut  :)
E drept ca nu am vazut ce exact ce inseamna "linia de carne".
De exemplu, la rasele specializate de carne, un avantaj este ugerul bine proportionat si bine dimensionat. Daca este mare, cum este in general la BR, se zgarie usor in spini, se irita de la muscaturile de musca (mai ales ca are culoarea roz) si apar dureri si nu mai lasa vitelul sa suga, da din picior is l amuls. Si atunci se infecteaza. De aia este nevoie de pasuni mai curate, pe care vacile sa nu fie nevoite sa parcurga distanta mare pentru a gasi hrana. Asta am observat la baltatele pe care le-am avut si care se cresc la mine in zona.
Ca si spor in greutate, este undeva in capul listei. Dar are nevoie de hrana de calitate. Viteii se ingrasa la fel de repede ca si la Charolaise, dar au nevoie de hrana calitativa.
Pentru cei care au avut vaci de lapte, au conditii deja create ( un adapost cat de cat, experienta, pasuni medii/bune), au si experienta si timpul necesar ingrijirii si eu zic ca in conditiile din Romania derivatele din Simmental cu spor mediu zilnic ridicat, sunt o solutie buna.

#1217
softaipan

softaipan

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 867
  • Înscris: 07.08.2014
La austriecele mele ,linie de carne,ugerele sunt moderate ca marime,carnoase,iar ca o particularitate pe care am observat-o,este faptul ca :se umplu cu lapte,suge vitelul pe saturate,le lasa fleasca,dupa care in mx 30min-1 ora sunt din nou pline !
Daca vrei sa mulgi manual,curge ce curge si se opreste brusc de parca.vaca ar tine laptele !Oricum ,am impresia ca asta se.datoreaza.selectiei in sensul ca vitelul are rezerva de lapte pregatita atunci cand are nevoie,fata de vacile de lapte care se mulg la ore fixe de 2-3 ori/zi !Ma gandesc ca la aparatul de muls ar fi altul volumul muls.! Totusi cele mai bune aparate de muls sunt:FRITZ(asta se baga si la masa lui MELON),MELON,MAYA si al patrulea care se lasa deocamdata asteptat ! Sincer nu am avut ocazia sa vad rase specializate de carne ca sa pot face o comparatie mai adecvata !

Edited by softaipan, 28 May 2017 - 10:17.


#1218
rand

rand

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,498
  • Înscris: 28.03.2011
Așa făceau și bălțatle pe care le-am avut. Le mulgeam manual, lasăam vițelul sa amorseze,mulgeam până când ea oprea laptele, apoi dădeam inca o data drumul la vițel și terminam mulsul.
Daca separi vițelul in primele zile și il hrănești la biberon atunci poți mulge tot.
La Salers, daca vaca nu vede vițelul lângă ea, nu da drumul la lapte. Cei care mulg sa facă  brânză în Cantal, leagă vițelul la piciorul din stânga față a vacii.Daca moare sau dispare vițelul,în 2 zile a înțărcat.

#1219
softaipan

softaipan

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 867
  • Înscris: 07.08.2014
Interesante caracteristici la Salers !
Nu am auzit de aceste particularitati pana acum !

#1220
Erar82

Erar82

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 34
  • Înscris: 29.03.2017
Exista vreo prevedere referitor la ce taur de Fleckvieh poti folosi ptr insamantari artificiale, ma gandesc aici valoarea de ameliorare ptr carne?
@Softaipan, la ale tale scrie ceva pe pedigree , cum ca e de carne? E trecut in pedigree rezultatul controlului? Cantaririle?

#1221
softaipan

softaipan

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 867
  • Înscris: 07.08.2014
Valoarea de ameliorare carne trebuie sa fie minim 115 ,de asta sunt sigur.In pedigree nu se specifica ceva referitor la carne,sau nu-mi dau seama.Este pus intr-o paranteza (FL),dar poate fi prescurtarea de la Fleckvieh.Voi pune o copie a unui pedigree poate aflam informatii noi de la vreun coleg mai informat !

#1222
softaipan

softaipan

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 867
  • Înscris: 07.08.2014
Pedegreeul lui HEXI .Valorile tatalui WALLAU sunt mari,de aia zic eu ca exemplarul este valoros !

#1223
Erar82

Erar82

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 34
  • Înscris: 29.03.2017
Ai postat cumva pedigreeul, ca eu nu il vad?

#1224
rand

rand

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,498
  • Înscris: 28.03.2011
@erar82, cel mai bine este sa intrebi la asociatia de Baltata Romaneasca. Ei stiu cel mai bine, si in plus de asta, poti afla si ce planuri au pe viitor.
De exemplu, in sesiunea asta de minimis erau nemultumiti pentru ca au fost admise dosare cu Fleckvieh desi in lista de rase pentru minimis era doar Baltata Romaneasca - linie de carne. Erau si discutii pe la ANARZ sa le ceara oamenilor banii inapoi. Desi este ciudat, pentru ca taur de Baltata Romaneasca nu mai exista :P. Toti taurii sunt SImmental...
Chiar si la minimisiul de anl trecut au admis Simmental american la rasele de tauri acceptate.
Pana la urma toate hotararile se iau la presiunile asociatiilor.
Ma gandesc ca poate o sa specifice la toamna , daca va mai fi minimis, mai strict rasele acceptate. Si asta cei de la asociatie sigur stiu.

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate