Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Criza de generatoare electrice HY...

Montaj semineu pe pardoseala parc...

FATMA -
 Institutia medierii

Mașini mici fașneț...

La multi ani @persona695!

La Multi Ani de Sfantul Andrei!
 Trebuie sa economisim energie sau...

That '90s Show (2023 - ...)

Recomandare cablu display-port (p...

Aparat pentru masurare radiatii t...
 Unde vedem parada militara Bucure...

Inregistrare audio fara consimtam...

Cum pun protectie in Google Walle...

Soba din tabla pentru atelier.
 

Configurări Slackware

- - - - -
  • Please log in to reply
66 replies to this topic

#55
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 293,677
  • Înscris: 08.10.2015
Si eu ma gandesc ca toata treaba se datoreaza timeout-ului din configul boot-loader-ului.

#56
letalangel

letalangel

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 105
  • Înscris: 19.07.2008

View PostMembruAnonim, on 24th May 2010, 15:00, said:

La lilo modifici timeout la X secunde ca si la grub doar ca apoi trebuie rulat lilo ca sa se instaleze iar sau sa citeasca configul, altfel degeaba mofici in config ca nu citeste de fiecare data din el. Parca slack folosea lilo, nu mai stiu. Cele 90 de secunde se pot datora si unei probleme, incompatibilitate in Bios cu kernelul de linux, asta daca placa de baza este cu chipset intel. Se verifica in log-uri mesaje legate de BIOS error sau ceva asemanator sau ACPI,nu mai stiu exact, daca apar astfel de mesaje problema este de nerezolvat pana nu rezolva intel toata treaba. Insa e posibil sa fie timeout-ul mare de pleaca asa greu sistemul.

Mai nu am lilo,
Nu e placa intel, merg pe amd, si nu e vorba de erori sau ceva de genu, daca ii pun monitor imi apare imagina cu Slackware si se duc secundele daca ii dau enter intra imediat, intelegi ?

Uite ce am in boot/ poate-si da seama cineva :)

/boot# ls -la
total 19632
drwxr-xr-x  2 root root    4096 2010-01-27 00:00 .
drwxr-xr-x 22 root root    4096 2010-03-26 07:44 ..
lrwxrwxrwx  1 root root      37 2010-01-26 23:52 README.initrd -> /usr/doc/mkinitrd-1.3.4/README.initrd
lrwxrwxrwx  1 root root      32 2010-01-26 23:52 System.map -> System.map-huge-smp-2.6.29.6-smp
-rw-r--r--  1 root root  993960 2009-08-17 09:18 System.map-generic-2.6.29.6
-rw-r--r--  1 root root 1021936 2009-08-17 08:20 System.map-generic-smp-2.6.29.6-smp
-rw-r--r--  1 root root 1463026 2009-08-17 09:32 System.map-huge-2.6.29.6
-rw-r--r--  1 root root 1495429 2009-08-17 08:53 System.map-huge-smp-2.6.29.6-smp
-rw-r--r--  1 root root     512 2010-01-24 22:20 boot.0300
-rw-r--r--  1 root root     199 2010-01-27 00:00 boot_message.txt
lrwxrwxrwx  1 root root      28 2010-01-26 23:52 config -> config-huge-smp-2.6.29.6-smp
-rw-r--r--  1 root root   96042 2009-08-17 09:18 config-generic-2.6.29.6
-rw-r--r--  1 root root   96218 2009-08-17 08:20 config-generic-smp-2.6.29.6-smp
-rw-r--r--  1 root root   96158 2009-08-17 09:32 config-huge-2.6.29.6
-rw-r--r--  1 root root   96246 2009-08-17 08:53 config-huge-smp-2.6.29.6-smp
-rw-r--r--  1 root root    5040 2008-11-29 20:43 diag1.img
-rw-------  1 root root   79872 2010-01-27 00:00 map
-rw-r--r--  1 root root   15754 2008-02-22 02:08 slack.bmp
lrwxrwxrwx  1 root root      29 2010-01-26 23:52 vmlinuz -> vmlinuz-huge-smp-2.6.29.6-smp
-rw-r--r--  1 root root 2386000 2009-08-17 09:18 vmlinuz-generic-2.6.29.6
-rw-r--r--  1 root root 2495952 2009-08-17 08:20 vmlinuz-generic-smp-2.6.29.6-smp
-rw-r--r--  1 root root 4768048 2009-08-17 09:32 vmlinuz-huge-2.6.29.6
-rw-r--r--  1 root root 4940304 2009-08-17 08:53 vmlinuz-huge-smp-2.6.29.6-smp

#57
fdc

fdc

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 111
  • Înscris: 22.01.2007

View Postletalangel, on 24th May 2010, 19:56, said:

Mai nu am lilo,
Daca nu ai modificat/inlocuit managerul de boot (asa pare, avand in vedere ca ai zis ca iti apare imaginea cu Slackware pe monitor), trebuie sa ai lilo, pentru ca este standard pentru Slackware.
Ca sa afli daca este instalat, ruleaza:
# ls /var/log/packages/ | grep lilo
Daca iti apare lilo-xxxx (xxxx fiifnd versiunea_programului-arhitectura-versiunea_pachetului), inseamna ca lilo este instalat. Altfel, nu apare nimic.
Daca ai lilo instalat (asa cum cred eu), editeaza /etc/lilo.conf , si modifica:

pentru a boota in 30 de zecimi de secunda, adica 3 secunde - daca mai booteaza si alt SO/kernel
timeout = 30
pentru a boota imediat (nu mai poti selecta alta optiune de boot, in cazul in care mai exista una), comenteaza optiunea "prompt" (adauga-i "#" in fata):
#prompt
apoi ruleaza
# lilo
si citeste rezultatul comenzii, sa vezi daca nu apar ceva erori (in acest caz, existand posibilitatea ca sistemul sa nu mai poata boota).

#58
letalangel

letalangel

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 105
  • Înscris: 19.07.2008

View Postfdc, on 25th May 2010, 12:13, said:

Daca nu ai modificat/inlocuit managerul de boot (asa pare, avand in vedere ca ai zis ca iti apare imaginea cu Slackware pe monitor), trebuie sa ai lilo, pentru ca este standard pentru Slackware.
Ca sa afli daca este instalat, ruleaza:
# ls /var/log/packages/ | grep lilo
Daca iti apare lilo-xxxx (xxxx fiifnd versiunea_programului-arhitectura-versiunea_pachetului), inseamna ca lilo este instalat. Altfel, nu apare nimic.
Daca ai lilo instalat (asa cum cred eu), editeaza /etc/lilo.conf , si modifica:

pentru a boota in 30 de zecimi de secunda, adica 3 secunde - daca mai booteaza si alt SO/kernel
timeout = 30
pentru a boota imediat (nu mai poti selecta alta optiune de boot, in cazul in care mai exista una), comenteaza optiunea "prompt" (adauga-i "#" in fata):
#prompt
apoi ruleaza
# lilo
si citeste rezultatul comenzii, sa vezi daca nu apar ceva erori (in acest caz, existand posibilitatea ca sistemul sa nu mai poata boota).
Iti multumesc pentru amabilitatea acordata/detaliata/

uite; ls /var/log/packages/ | grep lilo
lilo-22.8-i486-14

Am lilo asa se pare :) Nu mai folosesc alta distributie, este doar una singura instalata, deci va trebui sa modific in cazul asta la timeout = 30 sau dpar promtul ca nu am inteles, cred, ca din cauza oboseli, dar asta nu este o scuza,

#59
fdc

fdc

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 111
  • Înscris: 22.01.2007
Daca mai ai un sistem de operare instalat (si vrei sa-l poti boota din meniul lilo), trebuie sa ai optiunea "prompt" activa (adica sa existe si sa nu fie comentata) si optiunea "timeout" setata la valoarea de cel putin 30 (eu o am setata la 80, pentru ca mai am si un Slax - un sistem Slackware Live - ca sa nu fie nevoie sa pun un disc, in caz ca Slackware-ul nu mai booteaza, si pentru backup, in general, pentru a avea un sistem intact, garantat ca functioneaza, in aproape orice situatie).
Daca nu mai ai alt sistem de operare (nici alta distributie de Linux, nici Windows) instalat, poti comenta optiunea "prompt". In acest caz, optiunea timeout nu mai are nici o importanta, fiind ignorata.
Deci, in cazul tau, in fisierul /etc/lilo.conf :
prompt
trebuie sa devina
#prompt
Atat. Timeout poate sa ramana oricat.

Eventual, poti cauta " lilo.conf man " pe internet, pentru informatii suplimentare.

#60
letalangel

letalangel

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 105
  • Înscris: 19.07.2008

View Postfdc, on 26th May 2010, 21:07, said:

Daca mai ai un sistem de operare instalat (si vrei sa-l poti boota din meniul lilo), trebuie sa ai optiunea "prompt" activa (adica sa existe si sa nu fie comentata) si optiunea "timeout" setata la valoarea de cel putin 30 (eu o am setata la 80, pentru ca mai am si un Slax - un sistem Slackware Live - ca sa nu fie nevoie sa pun un disc, in caz ca Slackware-ul nu mai booteaza, si pentru backup, in general, pentru a avea un sistem intact, garantat ca functioneaza, in aproape orice situatie).
Daca nu mai ai alt sistem de operare (nici alta distributie de Linux, nici Windows) instalat, poti comenta optiunea "prompt". In acest caz, optiunea timeout nu mai are nici o importanta, fiind ignorata.
Deci, in cazul tau, in fisierul /etc/lilo.conf :
prompt
trebuie sa devina
#prompt
Atat. Timeout poate sa ramana oricat.

Eventual, poti cauta " lilo.conf man " pe internet, pentru informatii suplimentare.

Ok, am sa # in fata promtului, sper sa nu crape sistemu ca m-am distrus in cazu asta :)
Revin cu detalii o sa fac asta la noapte :P

#61
letalangel

letalangel

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 105
  • Înscris: 19.07.2008

View Postletalangel, on 27th May 2010, 14:58, said:

Ok, am sa # in fata promtului, sper sa nu crape sistemu ca m-am distrus in cazu asta :)
Revin cu detalii o sa fac asta la noapte :P
Gata am editat in lilo, sper sa nu crape la primul reboot ca m-am nenorocit! :)
Multumesc pentru ajutor !!

#62
fdc

fdc

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 111
  • Înscris: 22.01.2007
Poti sa pui Slax pe un disc sau pe un stick, si sa bootezi de pe el, in caz ca Slackware nu mai porneste. Te loghezi ca root (parola: "toor"), executi "xconf" si "startx", ca sa intri in KDE.
Login: root
Password: toor
# xconf
# startx
Apoi poti sa editezi din nou lilo.conf (cel din partitia root a Slackware-ului, care se afla in /mnt/xdxx/etc, nu cel din folderul /etc, care, in cazul ala, e cel live, din memorie).
In sfarsit, deschizi konsole si rulezi
# chroot /mnt/xdxx
# lilo
xdxx e partitia in care se afla Slackware (de exemplu: hda1 e prima partite a primului hdd PATA si sda1 e prima partitie a primului hdd SATA, la versiuni de kernel ceva mai vechi; la versiuni mai recente, toate hdd-urile primesc prefix "sd")

PS: Sper ca dupa ce ai editat fisierul lilo.conf, ai rulat "lilo", pentru ca, altfel, noua configuratie nu s-a salvat. Atunci cand rulezi lilo, sa fii atent sa nu apara erori, erori care ar putea duce la probleme de bootare.

Edited by fdc, 28 May 2010 - 03:24.


#63
letalangel

letalangel

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 105
  • Înscris: 19.07.2008

View Postfdc, on 28th May 2010, 00:23, said:

Poti sa pui Slax pe un disc sau pe un stick, si sa bootezi de pe el, in caz ca Slackware nu mai porneste. Te loghezi ca root (parola: "toor"), executi "xconf" si "startx", ca sa intri in KDE.
Login: root
Password: toor
# xconf
# startx
Apoi poti sa editezi din nou lilo.conf (cel din partitia root a Slackware-ului, care se afla in /mnt/xdxx/etc, nu cel din folderul /etc, care, in cazul ala, e cel live, din memorie).
In sfarsit, deschizi konsole si rulezi
# chroot /mnt/xdxx
# lilo
xdxx e partitia in care se afla Slackware (de exemplu: hda1 e prima partite a primului hdd PATA si sda1 e prima partitie a primului hdd SATA, la versiuni de kernel ceva mai vechi; la versiuni mai recente, toate hdd-urile primesc prefix "sd")

PS: Sper ca dupa ce ai editat fisierul lilo.conf, ai rulat "lilo", pentru ca, altfel, noua configuratie nu s-a salvat. Atunci cand rulezi lilo, sa fii atent sa nu apara erori, erori care ar putea duce la probleme de bootare.
Huh, bine ca mi-ai expicat cum sa mai pot intra pe el in caz de ceva,

Pai uite, am editat linia aia dupa care am dat lilo,
# lilo
Warning: LBA32 addressing assumed
Added Linux *
One warning was issued.
[email protected]:/home/nebu#

hmmmm, cred, ca e ceva pe acolo nasol, astept primu boot, sa vad daca mai merge daca nu, o sa merg acolo de urgenta sa fac treaba cu Slax :)
Huh, multumesc :) sper sa nu existe probleme!!

#64
Alice

Alice

    Big Boobs

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,810
  • Înscris: 05.12.2002
Este ok.
Daca vrei sa scapi de eroare, adauga "lba32" la inceputul fisierului.
Pentru a mai castiga cateva secunde, adauga si un "compact" pe acolo.

#65
letalangel

letalangel

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 105
  • Înscris: 19.07.2008

View PostAlice, on 28th May 2010, 08:00, said:

Este ok.
Daca vrei sa scapi de eroare, adauga "lba32" la inceputul fisierului.
Pentru a mai castiga cateva secunde, adauga si un "compact" pe acolo.

Nu este nevoie, ideea e ca la mine statea 1 minut jumate pana incarca acum daca o sa stea 30 de secunde din ce am inteles mai sus este super, :)

#66
fdc

fdc

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 111
  • Înscris: 22.01.2007

View Postletalangel, on 28th May 2010, 23:09, said:

Nu este nevoie, ideea e ca la mine statea 1 minut jumate pana incarca acum daca o sa stea 30 de secunde din ce am inteles mai sus este super, :)
Nu o sa stea deloc. O sa booteze direct.
Varianta cealalta, cu "timeout=30", l-ar fi facut sa booteze dupa 3 secunde (adica 30 de zecimi de secunda).

#67
letalangel

letalangel

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 105
  • Înscris: 19.07.2008

View Postfdc, on 28th May 2010, 21:01, said:

Nu o sa stea deloc. O sa booteze direct.
Varianta cealalta, cu "timeout=30", l-ar fi facut sa booteze dupa 3 secunde (adica 30 de zecimi de secunda).

Wow e si mai bine asa, ce sa zic acum astept primul reboot :))
Va multumesc mult !!

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate