Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 

MemTest86

- - - - -
  • Please log in to reply
16 replies to this topic

#1
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,364
  • Înscris: 15.06.2004
Ce este si de ce sa il folosim.

Probabil foarte muti au primit ca raspuns la o problema legata de calculatorul lor sa foloseasca MemTest. Memtest este un program ce permite identificarea erorilor modulelor de memorie. Sunt nenumarate cazuri de erori ( ecrane albastre, restarturi aleatorii, blocaje, artefacte, fisiere corupte, imposibilitatea de a instala un sistem de operare ) in care memoriile sunt "vinovate" de producerea lor.

Spre deosebire de alte programe de test, ce sunt rulate in cadrul sistemului de operare si in consecinta nu pot verifica memoria ocupata de acesta, Memtest ruleaza independent, de pe un CD bootabil, ocupand mult mai putina memorie si in consecinta putand testa mai multe adrese.

Modul de functionare este foarte simplu - sunt rulate o succesiune de teste prin care in fiecare adresa de memorie sunt scrise anumite informatii si apoi acestea sunt citite si comparate cu ceea ce s-a scris. In cazul in care apare o eroare, aceasta este afisata. In functie de test, sunt folosite anumite succesiuni de date, scrierea facandu-se liniar sau aleator, astfel incat sa fie acoperite toate adresele de memorie accesibile.

Da, am spus toate adresele accesibile, asta inseamna ca totusi MemTest nu poate accesa chiar toata memoria sistemului. o parte de memorie este de exemplu rezervata hardware sau este ocupata chiar de testul propriu zis. In consecinta exista posibilitatea ca anumite erori sa nu fie observate. In cazul in care astfel de erori nu apar in timpul testului ar trebui luata in considerare si testarea altor module de memorie.

De asemenea Memtest-ul este foarte util si celor care fac Overclocking - pentru determinarea stabilitatii sistemului la diferite frecvente de lucru.

Cum il folosim ?


In primul rand trebuie descarcata ULTIMA versiune de pe site-ul Memtest - http://www.memtest86.com/download.htm
( http://www.memtest.org/ nu mai este de actualitate - poate fi insa folosit ptr sisteme non-DDR4 )

De ce ultima? Pentru ca tehnologia evolueaza. Apar chipuri noi, controleree de memorie noi, cantitati mai mari de memorie...
De exemplu, la data scrierii acestui tutorial, doar versiunea 4.0 suporta mai mult de 3 Gb de Ram si ii poate testa.

Ok, pe pagina sunt mai multe posibilitati de download. Ce anume sa descarcati ?
- daca aveti Windows - folositi Pre-Compiled Bootable ISO (.zip)- daca folositi Linux- descarcati - Pre-Compiled Bootable ISO (.gz)

In ambele cazuri dezarhivati fisierul si veti gasi o imagine Iso bootabila.
Aceasta o puteti scrie pe un CD folosind un program de scriere. De exemplu Nero - folosind Recorder - Burn Image:
Attached File  nero.jpg   17.87K   513 downloads
Sau cu IMGBurn - http://www.imgburn.c...hp?act=download

Nota - in prezent se pot face si stick-uri bootabile, nu doar CD-uri.

Rezultatul va fi un CD Bootabil. Acum va trebui sa setati calculatorul din BIOS sau din Meniul de Boot daca exista ca sa bootati de pe CD/DVD. Consultati manualul placii de baza daca nu va descurcati.

In momentul in care va boota de pe CD, testul va incepe automat. Nu este necesara configurarea sa, desi exisat aceasta posibilitate, setarile Default fiind cele mai bune.

Cum testam memoriile ?
In primul rand va fi nevoie de efectuarea mai multor teste, cu atat mai multe cu cat sunt mai multe module de memorie in sistem.

Cel mai bine inainte de efectuarea primului test, resetati BIOS-ul la valorile Default.
Daca aveti placi de baza ASUS, dar nu numai, este bine sa setati USB Legacy pe Disabled. Se poate ca setarea Enabled sa dea false pozitive in test.
Daca placa de baza este cu video integrat ( on-board) si exista posibilitatea setarii cantitatii de memorie dedicata acesteia, setati valoarea minima permisa.

Ptr testarea completa va recomand urmatoarele:

1 - Primul test se va face in configuratia normala - asa cum au fost memoriile montate pe calculator.
Indiferent de rezultatul obtinut se va efectua obligatoriu si testul 2.

2 - Al doilea test - va fi testat pe rand cate un singur modul, in slotul cel mai apropiat de procesor.
In cazul in care un modul ( sau mai multe da erori ) ati identificat o problema. Va trebui insa sa repetati testul cu modulele cu probleme montate in alt slot ( Atentie - consultati manualul - unele placi de baza nu pornesc cu un singut modul decat pus in anumite sloturi ). Daca si asa sunt erori, memoriile respective au probleme sau nu sunt compatibile cu placa de baza. Ar fi probabil necesara testarea lor si pe alta placa ptr edificare.
Daca nu sunt erori deloc, dar in primul test efectuat au fost erori, foarte probabil cele 2 module nu pot lucra impreuna, nefiind compatibile.

3 - Al treilea test - vor fi testate amandoua ( sau mai multe ) memorii in configuratia Single Channel ( vedeti in manual sloturile ). Dupa rularea completa a unui test se vor inversa modulele intre ele.
Testul este optional si necesar doar daca in primele teste nu au fost identificate erori. In felul acesta se incearca testarea adreselor de memorie ce nu au putut fi accesate in configuratiile anterioare.

4 - Al patrulea test - vor fi testate amandoua ( sau mai multe ) memorii in configuratia Double Channel ( vedeti in manual sloturile ). Dupa rularea completa a unui test se vor inversa modulele intre ele.
Testul este optional si necesar doar daca in primele teste nu au fost identificate erori. In felul acesta se incearca testarea adreselor de memorie ce nu au putut fi accesate in configuratiile anterioare.

Cat timp trebuie rulat Memtest ?

In general primul "pass" - adica efectuarea celor 8 teste default este suficient ptr identificarea majoritatii erorilor. Sunt destul de rare cazurile in care pot apare erori dupa efectuarea primului "pass".
Totusi, in functie de destinatia calculatorului, testul poate fi rulat o perioada mai mare de timp - peste noapte sau chiar cateva zile. De exemplu in cazul serverelor.
Indiferent de durata testului, nu sunt admise erori.
MemTest functioneaza continuu, pana cand veti hotara intreruperea sa.

Ecranul Memtest

Attached File  Test_OK.jpg   42.25K   830 downloads - Nici o eroare.
Attached File  Eroare.jpg   60.47K   838 downloads - O singura eroare, memoria nu este neaparat defecta.
Attached File  Not_OK.jpg   69.14K   819 downloads - Memorie cu probleme, foarte probabil defecta.

MemTest afiseaza erori. Ce pot sa fac ?

Dupa cum am mai spus un pic mai sus, nu inseamna neaparat ca memoriile sunt defecte.
- Verificati daca ati setat in BIOS valorile Default ptr memorii si USB Legacy este dezactivat. Daca timingurile setate in BIOS ca default nu sunt cele corecte inscriptionate pe memorii, setati-le manual si repetati testul.
- Daca fiecare modul in parte a trecut testul dar impreuna nu functioneaza , inseamna ca nu sunt compatibile intre ele si va trebui sa renuntati la unul din ele.
- Daca modulele dau erori pe placa dvs, dar merg perfect pe alta placa inseamna ca sunt incompatibile cu placa voastra -verificati liste de compatibilitate a producatorului placii - asa zisul QVL ( Qualified Vendor List ).
Atentie, chiar daca memoriile apar in QVL dar aveti mai multe module decat au fost testate de producator este posibil sa apara incompatibilitati.
- Daca memoriile nu au dat erori in primele teste, dar ati decis sa faceti o testare prelungita si dupa cateva ore/zile au aparut erori asta nu inseamna ca memoriile respective sunt defecte. datorita supraincalzirii pot apare astfel de erori. Totusi in acest caz nu este recomandata folosirea lor in echipamente cu functionare non-stop, gen servere.
- Daca primiti erori in testele 5 si 8 iarasi nu inseamna ca aveti probleme cu memoriile. Probabil timingurile setate sunt prea agresive, sau frecventa este prea ridicata, sau sursa nu genereaza o tensiune corecta, sau unul dintre module are probleme ( va genera oricum erori la testarea individuala ).
- In anumite cazuri alte setari din BIOS pot altera functionarea memoriilor.  Verificati ca unele setari de overclocking automat sa nu fie active - prin tatonarea setarilor puteti totusi sa le lasati active dar la un nivel mai scazut. De asemena unele setari privind economia de energie ar putea in unele rare cazuri sa afecteze memoriile pe sisteme overclock-ate. De exemplu setarile CxE state ( x=1,2,3,4 ) pot scadea freventa si tensiunea de alimentare pe anumite placi, memoriile nemaifunctionand in parametrii. De aceea in caz de OC este bine sa le dezactivati.

MemTest ingheata sau calculatorul se reseteaza in timpul testului

Verificati ca USB Legacy sa fie Disabled in BIOS.

Memtest nu detecteaza erori

Dupa cum am mentionat, MemTest nu este infailibil. Pot exista zone de memorie care nu pot fi testate. De asemena sunt o multitudine de configuratii hardware si oricat de bu nar fi Memtest, nu poate detecta chiar orice. Daca aveti in continuare probleme, cel ma isigur este sa testati alte memorii pe sistem, preferabil de alt tip/producator, si acceptate de producatorul placii de baza.

Tutorial preluat partial de pe http://forum.corsair...ead.php?t=38201 , modificat si completat de subsemnatul.

Cu rugamintea de a posta aici doar probleme legate de acest tutorial ( nelamuriri, probleme intampinate, sugestii ) si nu probleme concrete legate de erorile din sistemul vostru.

Edited by eiffel, 19 September 2019 - 10:32.
Update


#2
capslock

capslock

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 98
  • Înscris: 22.08.2010
cum se testeaza memorile dual chanel si single chanel?

#3
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,364
  • Înscris: 15.06.2004
E greu de citit ? Ia reciteste te rog, ca scrie cat se poate de clar cum se testeaza memoriile, pas cu pas.

In special partea asta : "Ptr testarea completa va recomand urmatoarele:"
Sunt 4 pasi de facut. Iar modul in care se monteaza memoriile ptr Single sau Dual Channel il gasesti in manualul placii de baza.

#4
MrUNKNowN007

MrUNKNowN007

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 34
  • Înscris: 30.07.2013
Memtest86 il are si backtrack - linux asa k nu ma mai complika

#5
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,364
  • Înscris: 15.06.2004
Sunt si distributii linux care il includ ( asta sau alta versiune ), chiar si Windows 7 sau 8 au inclus un fel de Memtest - altul insa.
Asta e un tutorial ptr cum se face si cum se interpreteaza rezultatele. Poti folosi si o versiune inclusa in linux - cu conditia sa fie cat mai recenta.

Si.. nu mai scrie cu k. E interzis si ti-o iei.

#6
hesu154

hesu154

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 445
  • Înscris: 12.08.2013
Este memtest acceptat ca dovada la garantie?

#7
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,364
  • Înscris: 15.06.2004
De principiu da, si la service-uri tot cu el sunt testate.

Dar e bine de verificat ca erorile sa nu fie generate de o incompatibilitate cu placa de baza sau intre module diferite.
Caz in care probabil la service vor trece testul, chiar daca au picat la tine.

#8
Kersim

Kersim

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,064
  • Înscris: 15.10.2016
Se poate face ceva pentru a testa toata memoria? Exista ceva combinatii? Poti aloca un intreg modul pentru Memtest, unde sa ruleze programul si sa testeze complet alte module care sunt inserate? Spun asta pentru ca suspectez un spectru redus de valori cu erori, dar care creeaza probleme..

#9
csk_brossy

csk_brossy

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 03.12.2006
Felicitari pentru rabdarea de a explica in amanunt pe intelesul tuturor!Posted Image

#10
smiley2

smiley2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,530
  • Înscris: 14.05.2016
Orice as face nu reusesc sa il fac boot-abil pe un stick USB.
Din cate observ imaginea nu e ISO, e DD sau ceva de genul.
Am incercat si cu Rufus 2 versiuni si cu imageUSB.exe care vine in arhiva MemTest V8.0.
Am extras fisierele din acel format si am incercat sa le fac boot-abile dar nici asa nu a functionat.
In acea imagine DD sunt 2 foldere identice si am ales una la intamplare sa o fac boot-abila.
Apoi am observat ca orice as face stick-ul imi va recunoaste 242MB free from 248MB, I don't know why...am incercat si cu stick de 1GB, cu un stick de 2GB si cu unul de 8GB, la fel face.
In tutorial scrie sa dezactivam USB Legacy din BIOS, am facut asta si surpriza: nu imi functiona nimic pe USB precum tastatura, mouse...Am fost nevoit sa ii dau un CLEAR CMOS pentru ca reset de BIOS trebuia sa scot placa video la o parte si mai incurcata era treaba.

La voi functioneaza?
Pe un CD/DVD nu am incercat sa fac boot-abila imaginea, deci cei care ati incarcat pe stick va functioneaza?

#11
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,364
  • Înscris: 15.06.2004
Ai citit notitele de pe pagina de download ?
V8 booteaza doar pe placile cu UEFI. Daca ai BIOS mai vechi sa uai BIOS UEFI dar UEFI e dezactivat ( Legacy mode ) nu booteaza.
Trebuie sa folosesti versiunea cealalta - mai jos - 4.3.7 sau versiunea 5.0.1 de la celalalt link din topic ( memtest.org )

Edited by eiffel, 19 December 2018 - 11:19.


#12
smiley2

smiley2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,530
  • Înscris: 14.05.2016
Parca ziceai ca MemTest86+ e invechit si sa il folosesc pe celalat, respectiv MemTest86.
Cat despre versiunea mai veche nu stiam nimic ca e in functie de BIOS si BIOS UEFI...dar daca tot ar fi sa instalez o versiune de MemTest86 mai noua decat cea pe care am instalat-o nu stiu daca m-ar avantaja in vreun fel testele pentru ca deja am scanat deja cu v4.20.
Doar sa fie ceva in plus precum ca ar scana mai repede mai multe placute de Ram, am 4GB DDR2.

EDIT:
Care versiune ar fi mai ok sa nu dezactivez Legacy USB Support, versiunea 5.0.1 (memtest.org) sau 4.3.7 (memtest.com)?

Edited by smiley2, 19 December 2018 - 11:47.


#13
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,364
  • Înscris: 15.06.2004
Ai placa ASUS ? Doar la ea si numai daca nu poti rula Memtest - vezi ce am scris mai sus e cazul:

Quote

MemTest ingheata sau calculatorul se reseteaza in timpul testului

Verificati ca USB Legacy sa fie Disabled in BIOS.

Versiunile celor doua programe cu nume asemanator dar producatori diferiti induc in eroare intr-adevar.
Memtest86 versiunea 4.3.7 e mai noua deca 5.01 de la 86+
Cu ea sa scanezi.

#14
smiley2

smiley2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,530
  • Înscris: 14.05.2016
Am crezut ca e un caz general cu Legacy USB Support disabled in BIOS.
Ok, atunci voi incerca acea versiune sa o fac boot-abila pe stick si sper sa nu am aceleasi probleme precum la V8.0 :)
Cate teste ar trebui sa las sa faca la 2 placute de 2GB Ram fiecare, in total 4GB Ram?
Voi reveni cu un reply sau edit daca am rezolvat.

#15
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,364
  • Înscris: 15.06.2004

Quote

Cate teste ar trebui sa las sa faca la 2 placute de 2GB Ram fiecare, in total 4GB Ram?
Pai scrie in topic. Citeste mai cu atentie. Minim primele 2 - daca apar erori. Daca nu apar le faci pe toate.

#16
smiley2

smiley2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,530
  • Înscris: 14.05.2016
Pe toate da, dar am vazut ca altii le fac de mai multe ori, Pass 5 sau chiar 10 ori.
Adica sa faca toate testele 9 la numar erau in v4.20 MemTest86+ si lasau sa faca de mai multe ori.
Daca nu gaseste prima data ar putea gasi mai tarziu erori?Merita sa faca aceleasi teste aproximativ 5 ore?

#17
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,364
  • Înscris: 15.06.2004
Pai scrie si asta.

Quote

Cat timp trebuie rulat Memtest ?

In general primul "pass" - adica efectuarea celor 8 teste default este suficient ptr identificarea majoritatii erorilor. Sunt destul de rare cazurile in care pot apare erori dupa efectuarea primului "pass".
Totusi, in functie de destinatia calculatorului, testul poate fi rulat o perioada mai mare de timp - peste noapte sau chiar cateva zile. De exemplu in cazul serverelor.
Indiferent de durata testului, nu sunt admise erori.

Acum pe bune, citesti pe sarite si pui intrebari in loc sa citesti cu atentie ?
Tutorialul are mai bine de 8 ani si tu ai postat cel mai mult in el pana acum - asta inseamna ca am acoperit in el cam tot ce trebuia.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate