Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

Google Sheet - Referire la textul...
 De ce vor atația politicieni...

ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir
 Succesiune notar versus instanta ...

Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa
 Experiente cu firme care cumpara ...

joc idem Half Life gratis

PC game stream catre Nvidia Shiel...

Pompa de apa HEPU ?!
 

Religia Judaica

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
42 replies to this topic

#1
perpetumobile

perpetumobile

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,762
  • Înscris: 20.09.2009
Deschid subiectul acesta ca poata membrii forumului sa inteleaga cum a reusit poporul evreu,timp de cam 2000 de ani,raspandit in toata lumea,sa ramana popor mai mult sau mai putin homogen insa,ultimul rand,a reusit sa ramana popor in timp ce nenumarate alte popoare au disparut de pe fata pamantului.
De obicei se pretinde ca Judaismul este prima religie monoteista dar de fapt,cu multi ani inainte a fost infintata la un moment dat,pe timpul faraonilor o religie care sa bazat in crederea la un singur....zeu care era de fapt fost faraon.
Faraonul Amenofis al IV-lea/ Akhenaton, care a domnit 17 ani și l-a impus țării sale pe zeul Aton, nu pare să fie tatăl lui Tutankhamon. Akhnaton a șocat la acea vreme întregul popor egiptean prin introducerea unei religii monoteiste în locul venerării tuturor zeilor de până atunci. Intr-o perioada in care omenirea era de religie politeista, Aton este primul zeu din istoria omenirii căruia i se închina toata lumea.
Evreii,adevarat, au infintat prima religie care crede intr-un singur Dumnezeu care este Creatorul,Totputernic ,nevazut dar se afla peste tot si aspru contra celor care nu cred in El. Evreii cred ca judaismul a fost infintat in momentul cand Dumnezeu i sa ivit lui Avram si ia poruncit sa paraseasca tara in care a trait,Aram-Naharaim, azi Irak si sa treaca in Tara Sfanta ,azi Israel si Palestina. Fiul lui,Itzhak el a fost primul evreu care a fost circumcis. Evreii obisnuiesc sa aminteasca  pe stramosii lor,Avraham,Itzhak si  Yacov fiul lui Itzhak.  Avraham a avut inca un fiu care la facut cu o servitoare pagana,Hagar care sa numit Eisav care sa numit si Ismael .El a fost adoptat de arabi ca stramosul lor si asa a fost infintata a treia religie monoteista,Islamul  (de la Ismael}.
Religia Judaica sa evidentiat din primul moment ca o religie care nu a suferit nici o deviatie cat de mica de la legile ei care foarte devreme au fost scrise ca sa nu se uite si sa nu fiu schimbate de catre interesanti. Pana in momentul de azi, mii de ani de la scrierea Bibliei in Ebraica,fiecare datya cand este transwcrisa din nou, trece un control foarte meticulos in care se controleaza textul, se numara cuvintele si chiar literele. Daca ceva nu corespunde,se corecteaza,daca nu se poate corecta, sulurile de piele pe care se scrie,sunt ingropate la cimitir ca un mort. Totul numai ca sa nu fie schimbat nimica.
Voi continua.

#2
mizerabilu

mizerabilu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 921
  • Înscris: 11.02.2010
Avraam cand a devenit evreu ?Si ce inseamna <<evreu>>? :console:

#3
perpetumobile

perpetumobile

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,762
  • Înscris: 20.09.2009
Religia Judaica este o religie adevarat monoteista bazata in credinta ca exista numai Un Dumnezeu.Nu spirite,nu duhuri,nu fii si o multime de sfinti. Stramosii evreilor sunt venerati ca persoane nu ca sfinti si nu ca dumnezei. Cum am scris deja,religia Judaica nu permite credinciosilor ei sa devieze deloc in implinirea acelor 613 ordine.Asta cuprinde si implinirea celor 10 porunci cuvant cu cuvant si litera cu litera.Daca porunca se refera la ziua de sambata ca ziua sfanta de odihna,asa va fi.Daca alta porunca opreste a se inchina la chipuri si statui, asa va fi. Nimeni,dar absolut nimeni nu are voie sa stearga sau sa adauge nimic la cele scrise in Tora (Biblia).
Multe cercetari s-au facut pentru a gasi motivele legii Cashrtului ,lege care nu permite evreilor sa manance anumite alimente sau combinatii de alimente. De exemplu,nu se permite a manca carne de porc. Si azi mai traiesc in Israel porci mistreti care in mare parte sufera de viermi parazit microscopicii care traiesc in carnea lor. Acesti viermi reusesc uneori sa treaca la cei care mananca carnea lor. Evreii au voie sa manance carne numai din animale care rumega si au copita despartita in doua. Cu alte cuvinte ,numai acele animale care au crescut langa casa lor,vite,oi,capre. Evreii nu au voie sa manance lapte cu carne impreuna. Probabil ca mancarea asta a fost o mancare traditionala a paganilor si scopul opririi a fost a indeparta poporul de traditii pagane. Singura exceptie,curioasa ,este permiterea a manca lacuste,din acele care o data la cativa ani navaleau din pustiu cu miliardele.
Religia Judaica este foarte meticuloasa si indrumeaza credinciosii in toate,da,exact, in toate ce se intampla.Ordine exacte si raspicate valabile pentru fiecare situatie.Toate bazate pe ce este scris in Tora. Pana la cele mai mici amanunte.  Talmudul este o carte in care sunt insirate in capitole diferite datoriile si cazuri ce trebuie implinite de credinciosi. Mai mult despre Talmud:http://ro.wikipedia.org/wiki/Talmud
  

Wiki: Talmud

Talmudul este o compilație a opiniilor docte acumulate în scris până la sfârșitul secolului V e.n. În majoritatea cazurilor, opiniile docte sunt prezentate sub formă de dialoguri și opinii minoritare pe lângă opinii majoritare. Textul talmudic conține numeroase elemente de legendă și folclor, acestea fiind enunțate ca o ilustrare sau sursă suplimentară a opiniilor docte. Pe lângă textul talmudic definitivat până la sfârșitul secolului V e.n.au fost adăugate diferite comentarii care, cu timpul, au ajuns să fie considerate ca o parte integrantă a studiului talmudic. Opiniile docte enunțate în Talmud tratează toate aspectele vieții umane prin perspectiva normativă a iudaismului.

Axioma fundamentală a iudaismului este că Tora este divină, unică, eternă și irefutabil supremă. Tora este formată din primele cinci cărți din Sfintele Scripturi ebraice și arameice scrise de Moise. "Pentateuch" este termenul grec referitor la primele cinci cărți ale lui Moise. Etimologic, noțiunea de Tora este complexă și include "înțelepciune", "învățătură" precum și un sens arhaic de "lege". Textul talmudic explică aplicarea practică a celor 613 porunci, care formează cultul mozaic.



Talmud: Începutul tratatului „Berachoth”. În mijloc Mișna și Ghemara, în dreapta comentariul lui Rashi, în stânga comentarii ulterioare
"Învățătura" sau studiul de Tora este imperativul primordial al iudaismului, dat fiind că existența umană este și trebuie să fie reglementată în exclusivitate prin Tora. Necesitatea permanentă de a acumula și de aplica cunoștiința de Tora în absolut toate domeniile vieții a creat necesitatea de a conserva, de a transmite și de a sistematiza opiniile înțelepților despre diferitele chestiuni tratate. Cronologic, "învățătură" orală, nescrisă, a fost prima modalitate de conservare a opiniilor și a comentariilor din secolele V î.e.n.-II e.n. Rabbi Yehuda Hanassi (135-220 e.n) a făcut prima compilație scrisă a opiniilor cunoscute pînă la vremea sa. Această lucrare este denumită "Mișna", noțiune echivalentă cu "repetiție", "studiu" sau eventual "studiu prin repetare".

"Ghemara" este stratul de opinii adăugate la textul talmudic în decursul secolelor II-V.

În secolul XI au fost adăugate la fiecare pagină comentariile lui Rashi (Rabbi Shlomo Ben Yitzhaki, cca. 1040-1105). Comentariile lui Rashi sînt scrise cu un tip deosebit de litere. În mod uzual, textele sunt așezate în forma literei "L", Mișna fiind în centru, înrămată în stânga și jos de textele Ghemara.

Prima tipărire a Talmudului provine de la creștinul Daniel Bromberg din Anvers, care a trăit între anii 1516-1549 la Veneția.

Cuprins:
1. Legea orală
2. Structură și conținut
3. Diferențe dintre Talmudul babilonian și ierusalimitean
4. Comentariul și studiul talmudic
5. Cei mai importanți învățați în domeniul Talmudului din secolul XX:
6. Bibliografie
7. Vezi și
8. Legături externe


1. Legea orală
Inițial studiul religios la evrei a fost pe cale orală. Rabinii expuneau și dezbăteau legea (legea exprimtă, în scris, în Biblia ebraică) și discutau Tanahul fără dreptul de a beneficia de lucrări scrise (altele decât cele de cărți biblice înșiși), deși unii și-au mai au făcut note private (megillot setarim), de exemplu, ale hotărârilor judecătorești. Această situație s-a schimbat drastic, în principal ca urmare a distrugerii statalității evreiesti în anul 70 era creștină. Deoarece rabinii trebuiau se confrunte o nouă realitate- adică un iudaism fără Templu (pentru a servi drept centru de predare și de studiu), vechiul sistem de studiu pe cale orală nu a putut fi menținut . Anume în această perioadă discursul rabinic a luat naștere și a început să fie înregistrat în scris. Cele mai vechi legi orale înregistrate probabil au fost de formă midrașică , în care discuțiile halahice au fost structurate ca un comentariu exegetic al Torei (Pentateucului). Dar, o altă formă, organizată de subiect, în loc de versetul biblic , a devenit dominantă in anii 200 era creștină, când rabinul Judah haNasi a redactat Mișna (משנה).

Legea orală, a fost departe de a fi monolită, dar a variat între diferite școli. Cele mai renumite au fost la Școala lui Șammai și Școala lui Hillel. În general, toate opiniile, chiar și cele ne-normative, au fost înregistrate în Talmud.

2. Structură și conținut


Pagina de titlu al Talmudului Babilonian.
De-a lungul secolelor s-au cristalizat două versiuni diferite: Talmudul din Ierusalim (Yerushalmi) și Talmudul din Babilon babilonian (Bavli). Există foarte multe similitudini, dar și mari diferențe între aceste două compilații. Talmudul babilonian este sursa contemporană primordială și obiectul de studiu principal.

Caracterul textului talmudic este foarte complex. Talmudul este o compilație incertă, nesistematică și imprevizibilă, compusă din versete din Tora și din întreaga Biblie, opinii ale participanților la dialoguri, alături de povești, legende și mituri. Subiectele tratate au tangență cu toate aspectele existenței umane și sociale, prin perspectiva axiomatică a supremației insuperabile invocate pentru Tora. Adesea, diferitele aspecte ale unei probleme sunt tratate în diferite contexte, la o mare distanță unul față de celălalt, ceea ce implică o metodologie de studiu foarte riguroasă și consecventă. În mod uzual, un tratat începe prin enunțul unei reguli care devine subiectul diatribelor ulterioare. Cititorul sau studentul trebuie să deducă argumentul conclusiv, după ce a studiat argumentele invocate. Textul talmudic nu este clar sau uniform. În principiu, textul diferitelor straturi ale Tamudului este scris în ebraică cu un ingredient în limba arameică, la care se adaugă frecvent numeroși termeni foarte rari din latină, greacă, persană și mai ales, ebraică.

Studiul sistematic al Talmudului este o activitate zilnică. Studiul întregului ciclu talmudic durează 5-6 ani. În zilele noastre există un mare număr de situri prin intermediul cărora aceeași pagină zilnică (Daf Yomi) de Talmud este studiată simultan în întreaga lume.

Talmudul babilonian este compus din 6 "Ordine" sau "Categorii":

•Semințe (Zraim זרעים semănături): în Talmudul Babilonian a fost inclus numai tratatul "Berachot" - "Binecuvântări", care include discuții halahice despre timpul, cronologia rugăciunile și esența rugăciunilor. Talmudul din Ierusalim include aici o vastă tematică provenită de la practica agriculturii.
•Sărbători (Moed מועד) - tratate - ordin dedicat legilor Șabatului și a sărbătorilor. Sînt formulate legile generale pentru toate sărbătorile și aspectele specifice ale fiecărei din acestea.
•Femei (Nașim נשים ) tratate - în această parte sînt enumerate legile despre căsătorie și divorț, obligațiile părinților, educația copiilor și învățarea lor a diferite meșteșuguri.
•Pagube (Nezikin נזיקין pagube) - 10 tratate - este dedicat comentării legilor despre daunele materiale, sistemul de penalizare și amenzi. Sînt prezentate principiile dreptului evreiesc. Tratatul "Avoda Zara" definește idolatria, iar "Pirkei Avot", prezintă învățătura etică a autorilor Talmudului.
•Subiecte sacre (Kodașim קדשים sfințenie) - 11 tratate- tratează legile despre sacrificii, slujba în Templu, legile alimentației (Kașrut) și sacrificarea rituală a animalelor (Șhita).
•Puritate(Teharot טהרות ritual pur) - 12 tratate - dedicată exclusiv subiectului curățenia rituală și a chestiunilor de impuritate personală.
Fiecare "ordin" sau "categorie" este subdivizată în tratate, cărți, capitole, pagini și foi.
Voi continua.

#4
eu_unul

eu_unul

    mason lvl 78

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,337
  • Înscris: 20.05.2008

 perpetumobile, on 10th April 2010, 22:17, said:

Faraonul Amenofis al IV-lea/ Akhenaton, care a domnit 17 ani și l-a impus țării sale pe zeul Aton, nu pare să fie tatăl lui Tutankhamon. Akhnaton a șocat la acea vreme întregul popor egiptean prin introducerea unei religii monoteiste în locul venerării tuturor zeilor de până atunci. Intr-o perioada in care omenirea era de religie politeista, Aton este primul zeu din istoria omenirii căruia i se închina toata lumea
.
In sensul strict al definitiei monoteismului religia lui Akhenaton nu a fost una monoteista ci o monolatrie. Acelas lucru se poate spune si de religia primilor evrei YHWH fiind mai mult un zeu local chiar daca era considerat singurul demn de venerare nu insemna ca el e chiar singurul zeu. Astfel chiar si porunca "sa nu ai alti zei in afara de mine" se poate interpreta ca o interdictie in venerarea celorlalti zei si nu ca o statuare a faptului ca nu mai sunt alti zei in afara de YHWH. Satan de exemplu (sub forma de Baal) poate fi considerat un zeu pentru ca Satan are toate atributele unui zeu plin (imortalitate, personalitate, origine divina, puteri supranaturale, guvernator ale unor aspecte ale vietii).

Quote

Avraham a avut inca un fiu care la facut cu o servitoare pagana,Hagar care sa numit Eisav care sa numit si Ismael .El a fost adoptat de arabi ca stramosul lor si asa a fost infintata a treia religie monoteista,Islamul  (de la Ismael}.

Partea bolduita arata slaba ta pregatire in domeniul religiilor. Numai din ignoranta ai putea concluziona ca islam vine de la Ismael pentru ca la o cautare pe gugăl ai fi aflat ca islam vine de la cuvantul islam care in araba inseamna supunere. Islamul- supunere fata de Allah

#5
bulan60

bulan60

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,274
  • Înscris: 19.01.2009

 perpetumobile, on 11th April 2010, 12:33, said:

Religia Judaica este o religie adevarat monoteista bazata in credinta ca exista numai Un Dumnezeu.Nu spirite,nu duhuri,nu fii si o multime de sfinti. Stramosii evreilor sunt venerati ca persoane nu ca sfinti si nu ca dumnezei.
Vai de noi ca pana la Dumnezeu ne mananca sfintii!

#6
mizerabilu

mizerabilu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 921
  • Înscris: 11.02.2010

Quote

Partea bolduita arata slaba ta pregatire in domeniul religiilor. Numai din ignoranta ai putea concluziona ca islam vine de la Ismael pentru ca la o cautare pe gugăl ai fi aflat ca islam vine de la cuvantul islam care in araba inseamna supunere. Islamul- supunere fata de Allah

:thumbup: ...Corect .

Astept raspunsul perpetumobile....
Sa dialogam ...sau nu vrei ?Avraam cand a devenit evreu ?Si ce inseamna <<evreu>> ma refer la semnificatia cuvantului evreu cu conotatii biblice ?

#7
perpetumobile

perpetumobile

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,762
  • Înscris: 20.09.2009

 eu_unul, on 11th April 2010, 13:06, said:

.
In sensul strict al definitiei monoteismului religia lui Akhenaton nu a fost una monoteista ci o monolatrie. Acelas lucru se poate spune si de religia primilor evrei YHWH fiind mai mult un zeu local chiar daca era considerat singurul demn de venerare nu insemna ca el e chiar singurul zeu. Astfel chiar si porunca "sa nu ai alti zei in afara de mine" se poate interpreta ca o interdictie in venerarea celorlalti zei si nu ca o statuare a faptului ca nu mai sunt alti zei in afara de YHWH. Satan de exemplu (sub forma de Baal) poate fi considerat un zeu pentru ca Satan are toate atributele unui zeu plin (imortalitate, personalitate, origine divina, puteri supranaturale, guvernator ale unor aspecte ale vietii).



Partea bolduita arata slaba ta pregatire in domeniul religiilor. Numai din ignoranta ai putea concluziona ca islam vine de la Ismael pentru ca la o cautare pe gugăl ai fi aflat ca islam vine de la cuvantul islam care in araba inseamna supunere. Islamul- supunere fata de Allah

Nu te grabi sa ma contrazici daca te bazezi pe Biblie romaneasca ca cele 10 porunci scrise in textul original ebraic, nu seamana nici pe departe cu ce au tradus crestinii in lungul vremii. Nu numai asta ca la crestini sunt diferente la cele 10 porunci si intre diferitele curente crestine.


                  Cele zece porunci  (traducere din ebraica)



1.Eu insumi sunt Domnul Dumnezeul tau , care te-a scos din robia  din tara Egiptultui : nu vei  avea alti Dumnezei afara de mine .
2.Sa nu iti faci chip cioplit si nici imagine de ce-i pe cerul de deasupra , pe pamintul de sub el , in apa , sau sub pamint si sa nu te inchini lor si sa nu te rogi  lor : fiindca eu Domnul Dumnezeul tau , Dumnezeul drept , inscriu pacatul parintilor pe seama  fiilor , nepotilor , stranepotilor si  strastranepotilor  .
3.Sa nu invoci numele Domnului  Dumnezeul tau in desert , ca nu v-a ispasi Dumnezeu pe cel ce va invoca numele sau in desert .
4.Tine minte ziua de repaos (shabat) si cinsteste-o . Munceste  sase zile facind toate treburile . Iar ziua a saptea , de repaos (shabat)   , sa  fie pentru  Domnul Dunnezeu : nu fa nici o treaba tu si fiul tau si fiica ta , robul tau si roaba ta si vita ta si strainul dintre portile tale . Fiindca sase zile a facut Dumnezeu cerul si pamintul , marea si tot ce este in ele , si s-a odihnit , in ziua a saptea ; de aceea , a blagoslovit Dumnezeu ziua de repaos (shabat) si a sfiintit-o .
5Cinsteste pe tatal tau si  pe mama ta , ca sa ai  parte de zile multe pe pamintul pe care Dumnezeul tau ti l-a dat .
6.Sa nu ucizi .
7.Sa nu te inpreunezi cu nevasta altuia  .
8.Sa nu furi .
9.Sa nu silnicesti pe aproapele tau cu juramint mincinos .
10Sa nu rivnesti la casa aproapelui tau ; sa nu rivnesti la femeia aproapelui tau ,  la robul lui , la roaba lui , la taurul lui , la asinul lui si tot ce poseda aproapele tau  .

Unde ai citit  ca "evreii la inceput"  s-au rugat la un zeu?  La iesirea din sclavia egiptenilor cand au facut un taur de aur si s-au rugat la el? Aveau acei evrei motivele lor ca sa faca asa deoarece le-au fost frica ca Moshe ,40 de zile nu sa intors de pe muntele Sinai si poate le-a disparut. Fapta asta ia costat cu pribegie de 40 de ani in pustiul Sinai. Asta numai ca sa arate ca a se ruga la un idol este o mare gresala si este aspru pedepsita. Afara de cazul ista, nu este relatat in nici alt loc ca evreii "s-au rugat la inceput la idoli"
Cum scri tu ca Dumnezeu a poruncit " sa nu ai alti zei in afara de mine" este gresit. El a poruncit "sa nu ai alti Dumnezei afara de mine". Prima porunca.

Cat despre intelegerea si stirea mea a religiei mele, iar te grabesti cu concluzile.Islam este un cuvant care deriveaza din Salum ,pace.
Fiul lui Avram cu servitoarea pagana este numit in Tora,Esavsi Ismael.Isma-el in ebraica="asculta Dumnezeu".  Mai tarziu Mohamed si "ucenicii lui "au adoptat pe Ismael ca stramosul lor  si pe ei s-au chemat Ismaeliti  si religia lor noua, Islam care din pacate nu are cu pacea si ce ai scris tu absolut nimica.

La internet trebuie sa fii nu numai cu noroc si putin istet ca sa nu cazi in gropi cum ai cazut tu cu ce ai scris dar sa stii ca mi-a facut placere sa te contrazic.
Sper ca nu o sa inchizi pentru asta si topicul ista.
.


 mizerabilu, on 11th April 2010, 13:21, said:

:thumbup: ...Corect .

Astept raspunsul perpetumobile....
Sa dialogam ...sau nu vrei ?Avraam cand a devenit evreu ?Si ce inseamna <<evreu>> ma refer la semnificatia cuvantului evreu cu conotatii biblice ?

Avram a devenit evreu la inceput, cum am scris, ca Dumnezeu i sa ivit in vis si ia poruncit sa emigreze la Palestina ca la numit stramosul Poporului Ales .In continuare ia schimbat numele cu adougarea literei "h" in numele lui si la facut Avraham. In ebraica Dumnezeu are multe nume, unul din ele este simplu  h.
"Evreu" cu conotatii biblice este o persoana care depinde de Poporul Ales.

#8
eu_unul

eu_unul

    mason lvl 78

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,337
  • Înscris: 20.05.2008
Nu iti va inchide nimeni topicul atata timp cat nu vei incepe iar flame-ul cu antisemitii romani. De antisemiti ma ocup eu destul de bine sa-i linsez.

Revenind la discutie

Quote

1.Eu insumi sunt Domnul Dumnezeul tau , care te-a scos din robia din tara Egiptultui : nu vei avea alti Dumnezei afara de mine .
Unde ai citit ca "evreii la inceput" s-au rugat la un zeu? La iesirea din sclavia egiptenilor cand au facut un taur de aur si s-au rugat la el? Aveau acei evrei motivele lor ca sa faca asa deoarece le-au fost frica ca Moshe ,40 de zile nu sa intors de pe muntele Sinai si poate le-a disparut. Fapta asta ia costat cu pribegie de 40 de ani in pustiul Sinai. Asta numai ca sa arate ca a se ruga la un idol este o mare gresala si este aspru pedepsita. Afara de cazul ista, nu este relatat in nici alt loc ca evreii "s-au rugat la inceput la idoli"
Pana la Moise pe cine venerau evreii? Faptul ca au apelat la idoli e o dovada ca in constiinta evreiilor la acea vreme existau mai multi zei nu doar unul singur. Nu poti sa spui ca taurul din aur era o reprezentare a lui Yahwe. Iar in porunca nu zice ca nu exista alti Dumnezei" ci ca evreii sa nu aiba altii adica sa i se inchine numai lui iar asta inseamna monolatrie.


Quote

Cum scri tu ca Dumnezeu a poruncit " sa nu ai alti zei in afara de mine" este gresit. El a poruncit "sa nu ai alti Dumnezei afara de mine". Prima porunca.
Dumnezeu e un nume, numele zeului in crestinism in ebraica nu exista cuvantul Dumnezeu. Strict gramatical si logic formula "sa nu ai alti Dumnezei in afara de mine" e gresita. Inlocuieste Dumnezeu cu YHWH si vezi ce iese.

1.Eu insumi sunt Domnul YHWH-ul tau , care te-a scos din robia din tara Egiptultui : nu vei avea alti YHWH afara de mine .
1.Eu insumi sunt Domnul Adonai-ul tau , care te-a scos din robia din tara Egiptultui : nu vei avea alti Adonai afara de mine .
1.Eu insumi sunt Domnul Elohim-ul tau , care te-a scos din robia din tara Egiptultui : nu vei avea alti elohimi afara de mine .

In formula "nu vei avea alti Dumnezei afara de mine" Dumnezei trebuie tradus cu zei.

La partea cu islamul nu mai continui pentru ca am devia discutia inutil, totusi iti recomand sa te interesezi care e originea cuvantului islam si ce insemna el.

Edited by eu_unul, 11 April 2010 - 15:59.


#9
perpetumobile

perpetumobile

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,762
  • Înscris: 20.09.2009

 eu_unul, on 11th April 2010, 16:58, said:

Nu iti va inchide nimeni topicul atata timp cat nu vei incepe iar flame-ul cu antisemitii romani. De antisemiti ma ocup eu destul de bine sa-i linsez.

Revenind la discutie

Pana la Moise pe cine venerau evreii? Faptul ca au apelat la idoli e o dovada ca in constiinta evreiilor la acea vreme existau mai multi zei nu doar unul singur. Nu poti sa spui ca taurul din aur era o reprezentare a lui Yahwe. Iar in porunca nu zice ca nu exista alti Dumnezei" ci ca evreii sa nu aiba altii adica sa i se inchine numai lui iar asta inseamna monolatrie.


Dumnezeu e un nume, numele zeului in crestinism in ebraica nu exista cuvantul Dumnezeu. Strict gramatical si logic formula "sa nu ai alti Dumnezei in afara de mine" e gresita. Inlocuieste Dumnezeu cu YHWH si vezi ce iese.

1.Eu insumi sunt Domnul YHWH-ul tau , care te-a scos din robia din tara Egiptultui : nu vei avea alti YHWH afara de mine .
1.Eu insumi sunt Domnul Adonai-ul tau , care te-a scos din robia din tara Egiptultui : nu vei avea alti Adonai afara de mine .
1.Eu insumi sunt Domnul Elohim-ul tau , care te-a scos din robia din tara Egiptultui : nu vei avea alti elohimi afara de mine .

In formula "nu vei avea alti Dumnezei afara de mine" Dumnezei trebuie tradus cu zei.

La partea cu islamul nu mai continui pentru ca am devia discutia inutil, totusi iti recomand sa te interesezi care e originea cuvantului islam si ce insemna el.

Dece nuvrei sa intelegi? ca sunt sigur ca esti capabil. Te bagi intr-o cale fara iesire si in loc sa fii istet,sa intelegi ca ai gresit ,te tii de ideile tale gresite ca de colac de salvare.

Cand Dumnezeu  (pe romaneste)sau Elohim (pe ebraica ,care era aceias persoana cu numele pe doua limbi) a aparut lui Avram in vis si ia ordonat sa ia pe toti membrii familiei lui si sa emigreze la Tara Sfanta si ia promis ca din el va creste Poporul Ales  si asa mai departe,din acel moment a fost de fapt  "contractul" intre Elohim si poporul evreu. Din acel moment evreii au avut numai pe un singur Elohim.
In ebraica, deoarece este o porunca ca sa nu se ia Numele Lui in desert,se explica ca intentia ca Numele lui adevarat, Elohim sa nu se prefaca intr-un cuvant obisnuit fara mare valoare,sunt si alte nume care s-au dat in loc de Elohim ca de exemplu YAHWE (nu cum scrii tu ci asa pe ebraica),numai litera H sau  El.
In ebraica El= Dumnezeu. Elilim=dumneze.Idol=tzalmit.

Intre Avraham  si iesirea din robia egiptenilor sunt multe sute de ani. Intimpul robiei de sute de ani, se poate ca au fost unii evrei atrasi de religia egipteana in care erau idoli.Din cauza asta este o porunca raspicata ca sa nu te rogi la statui si la picturi si sa te inchini la ele. Nu uita ca Moshe a spart tablele primele  cand a vazut ca oameni se inchina la un idol.Mai mult ca sigur ca in primele table nu a fost scrisa porunca care opreste inchinarea la idoli,deoarece pana atuncia nu a fost cazul de nevoie la asa o porunca.

Scrii: "In formula "nu vei avea alti Dumnezei afara de mine" Dumnezei trebuie tradus cu zei.". da domnule comandant dar stii tu,am scris deja ca la evrei,dogma crestina "crezi si nu cerceta" nu merge.Noi credem ca in religia Judaica totul trebuie explicat logic asa ca fara acel "trebuie" al tau in ce ai scris,ce ai scris nu are nici o valoare.   Dece "trebuie"? ca asa se potriveste cu credinta ta?

#10
perpetumobile

perpetumobile

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,762
  • Înscris: 20.09.2009
Statul Israel si religia Judaica.  Asta se aude ca o tema de teza universitara dar fara frica, ma voi multumii sa scriu putin si concentrat.
Religia Judaica a fost principala cauza ca poporul evreu ,cu toate ca a fost raspandit,sa crezut din totdeauna ca este un popor homogen.Daca un evreu sa gasit intr-o situatie grea departe de casa si comunitatea sa si uneori si in alta tara, s-au gasit in totdeauna evrei ca sa-l ajute.Cum se zice,unu pentru toti si toti pentru unu. Ajutorul reciproc , mutual si de multe ori anonim este bineinteles la evrei.
Deoarece evreii nu au avut tara aproape 2000 de ani,ei nu au putut fii patrioti si ce ia unit a fost religia lor. Actual in Israel este o majoritate de evrei laici care inteleg ce valoare are religia la poporul evreu. De 2000 de ani,evreii religiosi si cei "traditionali" (cam 50% religiosi)se roaga de cel putin doua ori pe zi,la rasaritul si apusul soarelui si in cadrul rugaciunii i-si ureaza,"la anu (vitor)sa ne gasimin Ierusalimul si Templul cladit".
In Israel religia nu este despartita de stat ca in majoritatea statelor. In politica israeliana sunt partide religioase care se difera intre ele dupa curentul religios a membrilor lor. Judaismul poate fii numai ortodox,conservativ sau reform. evreii mesniaciti,(nu sunt sigur ca am scris corect) nu sunt socotiti de religie Judaica cu toate ca sunt evrei daca s-au nascut la mame evreice.In orsice caz, numarul lor este infim.
Judaismul nu este o religie misionara si pentru o persoana de alta religie, a deveni evreu este nu numai foarte greu ci si foarte rar.Evreu se socoteste numai cine sa nascut din mama evreica si tata-l ,nu conteaza. Evreul care se converteste la alta religie,tot se va socoti evreu din punct de vedere Judaic si daca va fi nevoie de ingropat la cimitir cand va muri,el va fii ingropat intre alti evrei.Cine nu este evreu nu se ingroapa in acelas cimitir cu evreii. Traditia,ca sa-i faci.
Evreu care se sinucide va fii ingropat langa zidul cimitirului dar in partea exterioara.
Statul Israel intretine toate servicile religioase a cetatenilor de toate religile din bugetul tarii. In guvernul tarii este un ministru al religiei care se ocupa cu toate servicile religioase care in Israel cuprind: Scoli pentru religiosi,circumciderea pruncilor ,nunti,ingropari si cimitire ,cashrutul tarii si tribunalele religioase care se ocupa cu diferende in familile evreiesti ca de exemplu divorturi.Si musulmanii israelieni au tribunalul lor care judeca dupa legile lor.

#11
Ben_Gal_1

Ben_Gal_1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,356
  • Înscris: 30.04.2010

 eu_unul, on 11th April 2010, 16:58, said:

Pana la Moise pe cine venerau evreii? Faptul ca au apelat la idoli e o dovada ca in constiinta evreiilor la acea vreme existau mai multi zei nu doar unul singur. Nu poti sa spui ca taurul din aur era o reprezentare a lui Yahwe. Iar in porunca nu zice ca nu exista alti Dumnezei" ci ca evreii sa nu aiba altii adica sa i se inchine numai lui iar asta inseamna monolatrie.
Abraham a trait cu 600 de ani inaintea lui Moise si el a fost primul evreu.
taurul din aur, de fapt vitel, a fost obiect de idolatrie a unor neamuri care s-au alaturat evreilot fugiti. Poate ca erau si evrei idolatri si YHWE nu le-a permis sa intre in Tara Promisa.

 eu_unul, on 11th April 2010, 16:58, said:

Dumnezeu e un nume, numele zeului in crestinism in ebraica nu exista cuvantul Dumnezeu. Strict gramatical si logic formula "sa nu ai alti Dumnezei in afara de mine" e gresita. Inlocuieste Dumnezeu cu YHWH si vezi ce iese.
Sfintul nume a lui Dumnezeu a fost facut cunoscut doar prorocilor evrei pina la Maleahi [cca. 300 i.e.n.]. In ziua de azi nimeni nu-I stie numele.



 eu_unul, on 11th April 2010, 13:06, said:

islam vine de la cuvantul islam care in araba inseamna supunere. Islamul- supunere fata de Allah

Ishmael este considerat in Koran a fi strabunul arabilor. Mormintul Patriarhilor din Hebron este loc sfint si pentru musulmani. Ishmail nu e ingropat acolo, insa Izhak este. Ca deobicei in islam si crestinism, personalitatile evreiesti se bucura de respect.
In koran exista o sura care indeamna pe musulmani sa invete de la evrei ori de cite ori au dubii in ceea ce prveste Koranul. Sunt si sure care sfatuiesc contrariul si asta procedura este misterioasa.


 eu_unul, on 11th April 2010, 16:58, said:

In formula "nu vei avea alti Dumnezei afara de mine" Dumnezei trebuie tradus cu zei.
Originalul ebraic este mult mai clar si sub-refugiile de interpretare a numelui LUI nu-s necesare.


 perpetumobile, on 12th April 2010, 12:25, said:

am scris deja ca la evrei,dogma crestina "crezi si nu cerceta" nu merge
Nu este dogma crestina.

#12
NICU_LUPULALB

NICU_LUPULALB

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 779
  • Înscris: 02.02.2010

 Ben_Gal_1, on 27th June 2010, 23:17, said:

Sfintul nume a lui Dumnezeu a fost facut cunoscut doar prorocilor evrei pina la Maleahi [cca. 300 i.e.n.]. In ziua de azi nimeni nu-I stie numele.Originalul ebraic este mult mai clar si sub-refugiile de interpretare a numelui LUI nu-s necesare.

Dacă nici "popo( R )ul ales" , nu mai este demn să știe, adevăratul nume al lui Dumnezeu,...ce pretenții să mai avem noi (NE)muritorii "de rînd"???

(R=trademark?)

#13
Ben_Gal_1

Ben_Gal_1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,356
  • Înscris: 30.04.2010

 NICU_LUPULALB, on 30th June 2010, 00:07, said:

Dacă nici "popo( R )ul ales" , nu mai este demn să știe, adevăratul nume al lui Dumnezeu,...ce pretenții să mai avem noi (NE)muritorii "de rînd"???

(R=trademark?)
Nu pute ti avea pretentii oricum.
Nu de "altii" este vorba.

#14
NICU_LUPULALB

NICU_LUPULALB

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 779
  • Înscris: 02.02.2010

 Ben_Gal_1, on 30th June 2010, 06:43, said:

Nu de "altii" este vorba.

Oricum ,... n-avem nevoie de zeul vostru incult, care nu poate fi adevăratul Dumnezeu, este doar un zeu îmaginat de sălbăticia voastră,... sălbăticie, care nici acum nu v-a părăsit!

Edited by NICU_LUPULALB, 30 June 2010 - 08:19.


#15
perpetumobile

perpetumobile

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,762
  • Înscris: 20.09.2009

 NICU_LUPULALB, on 30th June 2010, 09:18, said:

Oricum ,... n-avem nevoie de zeul vostru incult, care nu poate fi adevăratul Dumnezeu, este doar un zeu îmaginat de sălbăticia voastră,... sălbăticie, care nici acum nu v-a părăsit!

Nu ai nici un respect fata de religia altora? Eu evreul am grija sa scriu intotdeauna  Iisus Sfantul Duh si Mohamed si Islam cu majuscule cu toate ca nu sunt credincios in ele. Nu sunt deloc religios dar respect religia altora ca respect credinta altora.
Ce ai zice daca cineva ti-ar fi scris ca mantuitorul tau a fost......s a m d ?

In ebraica la persoane ca tine, le chemam  "beema".

#16
NICU_LUPULALB

NICU_LUPULALB

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 779
  • Înscris: 02.02.2010

 perpetumobile, on 30th June 2010, 10:56, said:

In ebraica la persoane ca tine, le chemam  "beema".

Nu știi să te exprimi decît prin "bee"-hăit, mă...(bee-ma)?
Grav ,...alții așa ca mine folosesc cuvinte normale!
Nick name-ul meu NU are legătură cu animalele, ci cu Spiritul Lupului Alb (dar tu nu ai auzit de Apollo Lycagenetul),...eu sînt un OM, supus greșelii,... nu un lup din pădure, fie el și alb,...dar voi v-ați legat de LUPUl ALB, începînd să faceți bășcălie, deci voi ați atacat prima oară!

Isus nu este mîntuitorul meu,...eu cred doar în Dumnezeu.

#17
Ben_Gal_1

Ben_Gal_1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,356
  • Înscris: 30.04.2010

 NICU_LUPULALB, on 30th June 2010, 11:33, said:

Nu știi să te exprimi decît prin "bee"-hăit, mă...(bee-ma)?
Grav ,...alții așa ca mine folosesc cuvinte normale!
Nick name-ul meu NU are legătură cu animalele, ci cu Spiritul Lupului Alb (dar tu nu ai auzit de Apollo Lycagenetul),...eu sînt un OM, supus greșelii,... nu un lup din pădure, fie el și alb,...dar voi v-ați legat de LUPUl ALB, începînd să faceți bășcălie, deci voi ați atacat prima oară!

Isus nu este mîntuitorul meu,...eu cred doar în Dumnezeu.
Onomatopeic vorbind, BEHEMA cu "H" moale. Pe Yidish - beheima, ch "h" obisnuit.
Pe ebraica - בהמה
Acest bee-hăit are legatura, tot asa si alte sunete naturale.

Cit despre LUPUL ALB .. E un sinonom frumos. Tot asa si daca era "Fram, ursul polar".
Nu este obligatoriu sa te dai jignit, insa suntem off-topic.

Religia Iudaica vorbeste de magarusul alb al Lui Mesia. Ai ceva de spus on-topic?

 NICU_LUPULALB, on 30th June 2010, 11:33, said:

Oricum ,... n-avem nevoie de zeul vostru incult, care nu poate fi adevăratul Dumnezeu, este doar un zeu îmaginat de sălbăticia voastră,... sălbăticie, care nici acum nu v-a părăsit!
Tare mi se pare ca pacatuiesti, lupule. Nu iti este frica? Vrai sa te blestem? Sa stii ca eu sunt ascultat acolo "sus". Am un inger Ben_Gal pre numele Lui si el ma asculta mereu. De data asta ma milostivesc de tine, insa sa nu mai faci ca te bannez definitiv de la Portile Raiului tau.
Toate necazurile va vin din lipsa de respect pentru Acela Al Carui Nume Nu Poate fi Rostit.

#18
NICU_LUPULALB

NICU_LUPULALB

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 779
  • Înscris: 02.02.2010

 Ben_Gal_1, on 30th June 2010, 15:07, said:

Nu iti este frica? Vrai sa te blestem? Sa stii ca eu sunt ascultat acolo "sus". Am un inger

Am și eu,... deci este meci nul! :peacefingers:

Sînt vaccinat de mult împotriva manipulărilor psihice bazate pe frică,... așa că nu vei obține nimic!

Noul Mesia va intra în Ierusalim într-o limuzină albă,( probabil),...deoarece măgărușul alb este un mijloc de locomoție perimat! :notangel:

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate