Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Wc Geberit

Routere detinute in trecut si in ...

Teii din fața casei

E-Mail in serie prin Excel si Out...
 Modul alimentare rulou/jaluzea ex...

Recuperare fișiere dupa form...

Aplicatii stress test RAM

Asigurare auto hibrid
 Asus B550M - PC-ul nu porneste di...

Tzanca Uraganu - Inconjurat de Fe...

explicatie montaj breadboard

3 Doors Down - Kryptonite
 Semnalizati cand virati pe un dru...

Succesiune - mostenire apartament...

Donez Siofor de 1000mg ( diabet t...

Izolatie intre parter si etaj
 

Pompe de apă cu alimentare solară

- - - - -
  • Please log in to reply
296 replies to this topic

#37
zaitzus

zaitzus

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 741
  • Înscris: 14.05.2004

View PostViorelsolar, on 12th April 2010, 18:12, said:

Haleste mult curent acel motor ,te sfatuiesc sa renunti sunt totusi aproape 200w consum, gaseste ceva de acest gen de la bicicletele electrice ,au motoarase economice si puternice, cauta prin targuri de vechituri este posibil sa gasesti si asa ceva. :nonobad:

Nu stiu daca 8AH reprezinta mult atata timp cat apa mea se afla pe la 10 metrii adancime si distanta de la put la gradina este aprox.40 metrii. Orice alta pompa pe 220 are puteri mult mai marim am vazut s la 200-300w dar nu era in stare de nici macar 1 bar (erau pompe care functionau la maxim 5-7 metrii adancime). Am nevoie de cel putin 1bar pentru a scoate apa de acolo. Practic am  nevoie de o pompa care sa fie capabila de cel putin 1 bar (preferabil 2) si un debit cat de cat decent .. Daca imi consuma chiar si 10 -12 Ah la 12 as fi multumit.

Apropos, daca as utiliza o astfel de pompa pe 220 care este capabila de 0,6 bari si are o evacuare de un tol insa la iesire ii pun un adaptor ca sa trimita apa pe un furtun de jumatate de tol sau chiar un sfert, mi-ar putea ridica apa 10 metrii (practic coloana de apa ar fi mai usoara , debitul mai mic respectiv presiunea mai mare? ce consecinte ar fi asupra pompei care este totusi submersibila iar apa din puta are max 10 grade..destul de rece pentru o racire eficienta spun eu.

#38
zaitzus

zaitzus

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 741
  • Înscris: 14.05.2004
tocmai am luat pompa asta de pe e-bay:

http://cgi.ebay.com/...50#ht_628wt_939


ce spuneti parere aveti, limitari dezavantaje, ce pot face si ce nu pot face cu ea?

#39
blimpyway

blimpyway

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,954
  • Înscris: 03.11.2005
inaltimea/presiunea maxima este data de obicei ca inaltimea la care pompa nu mai poate sa pompeze - debitul tinde asimptotic la zero. Adica o pompa de 1bar, la un cm peste cei 10 cat reprezinta un bar debitul va fi zero, la 10m debitul e infim si un debit rezonabil este pe la 5-7m. Deci pompa capabila de 2bar ar fi mai eficienta in cazul tau.  Nu merge sa ingustezi furtunu, inaltimea maxima e aia la care "gatuirea" e totala.

Dar nu mi-ai raspuns ce debit de apa ai nevoie sau macar cat de mare e gradina pentru a face o estimare. Cum vad eu lucrurile, la debite mici merg panouri si pompe mici, adica tot sistemul iese mai ieftin.

Interesanta ar fi si o eoliana micuta - daca poate acoperi debitul - e si mai decorativa intr-o gradina.  Avand in vedere ca merge 24h, debitul mediu (deci si puterea) poate sa fie mai mic, de 1/3 din cea a sistemului cu panou solar. Plus ca actionand direct o pompa mecanica eoliana se elimina din ineficienta pomparii electrice.

@raduka "idealul" se apreciaza in functie de necesar. In comert exista sisteme de pompe solare care au de la 100watt in sus si ajung la sute si mii de euro. Sunt mult mai scumpe decat pompele de 220V se zice ca si mai fiabile si mai eficiente, adica la aceasi debit/inaltime de pompare consuma jumate decat una pe curent alternativ. O alta problema este inaltimea de pompare, tensiunea si curentii ce poate sa-i dea panoul se schimba de-a lungu zilei in f. de unghiul soarelui si acoperirea cu nori, treaba asta modifica puterea ce poate fi absorbita de pompa devenind o complicatie ce necesita logica mppt de optimizare sau functionare intermitenta, cu buffer (acumulator mic sau condensatori) si alte smecherii pentru transforma cat mai multa lumina in apa pompata. Asta din cauza ca-i scump sa maresti suprafata panoului pentru a prelungi durata de pompare.

#40
zaitzus

zaitzus

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 741
  • Înscris: 14.05.2004
Nu as putea estima debitul necesar:( suprafata insa este de aprox 250- 300 mp. Va fi destul de greu de udat totul prin picurare, brazdele de patrunjel, marar..etc sunt deja semanate oarecum haotic nu pastreaza o linie perfecta (cel putin anul asta), ar trebui o combinatie intre un aspersor dinimeata   si in rest picurare prin teava de pexal gaurita. Pe de alta parte cele in zilele insorite cele 8 panouri care alimenteaza bateriile principale (cele de 800 AH) undeva dupa ora 2 deja incarca doar cu 10 AH, moment in care ar putea da peste 40 AH semn ca am in zilele insorite un excedent energetic in jurul acelor ore, astfel ca orice consum dimineata din baterii se va compensa fara probleme, mai ales daca reusesc sa fac ansambul de panouri sa se miste est-vest

#41
Viorelsolar

Viorelsolar

    ”Dă sfaturi numai celor ce știu sa le primească”

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,237
  • Înscris: 03.03.2010

View Postzaitzus, on 13th April 2010, 00:08, said:

tocmai am luat pompa asta de pe e-bay:

http://cgi.ebay.com/...50#ht_628wt_939


ce spuneti parere aveti, limitari dezavantaje, ce pot face si ce nu pot face cu ea?
  

   Pompa mi se pare beton armat ,la raportul pret performanta. Trebuie sa cumpar si eu una, cred ca doua panouri fotovoltaice de 75w sunt arhisuficiente ca sa aiba acest debit si cand este mai innourat . :thumbup:

Edited by Viorelsolar, 13 April 2010 - 08:48.


#42
blimpyway

blimpyway

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,954
  • Înscris: 03.11.2005

View Postzaitzus, on 13th April 2010, 00:08, said:

ce spuneti parere aveti, limitari dezavantaje, ce pot face si ce nu pot face cu ea?
pai e pompa buna, shurflo e lider la pompe de rulota/caravan.
Pompele cu membrana pot avea viata de 10000 de ore pana sa se uzeze piesele.
Cred ca merge s-o folosesti si cu rezervor de hidrofor pentru a alimenta o casuta. Are presostatul inclus, se opreste la 3.1bar
Suctiunea la pompele astea e mica, de max 3m dar nu au nevoie sa fie umezite. Deci trebuie s-o cobori in fantana pana deasupra nivelului apei, nu prea jos ca sa nu se scufunde in perioadele cand creste nivelul freatic.
E mai grosuta decat pompele submersibile nu cred ca are loc in tevi de put inguste de ex de 120mm, mai ales ca tevile de apa se conecteaza  din lateral, perpendicular pe corpul pompei.

Poti sa faci orice eu as alimenta si casa si gradina. Adica sa incarce un rezervor de hidrofor de 50l direct din fantana. Pentru gradina tragi tot de-acolo, e suficienta o electrovalva comandata sa se deschida dimineata sau cand crezi tu ca e bine. Consumul e mic de max 7A. O ora-doua de udat gradina dimineata poate fi suficient pentru ce ai acolo.

Edited by blimpyway, 13 April 2010 - 12:36.


#43
zaitzus

zaitzus

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 741
  • Înscris: 14.05.2004
Multumesc pentru idee blimpyay, o sa incerc s-o folosesc si ca hidrofor astfel scap de energofagul de 750w care suge 80 Ah din baterii cand merge. Voi utiliza insa 2 butoaue de 200L tampon pe care le incarc cu o submersibila de 225w nu are cine stie ce debit si presiune dar merge, asta o sa plece doar dupa ce apa din butoaie ajunge la minim presetata (pentru asta imi trebuie un senzor de minim si maxim...nu stiu inca de unde-l iau) de la butoi plec cu shurflo care va fi pe post de hidrofor, cu vas de expansiune si in rest, cum ai spus si tu, gradina si apa in reteaua casei. Sper doar ca debitul ei de 9 litrii pe minut sa fie suficient...

#44
blimpyway

blimpyway

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,954
  • Înscris: 03.11.2005
Pentru dus  am testat un revolver din ala de udat gradina cu mai multe tipuri de jet. Jeturile plat si cel conic merg foarte fain, curata foarte bine si debitul pe contor e de vreo 5litri/minut la presiunea retelei care-i destul de mare.

Ce mai are bun este clapeta de pornit/oprit pe maner, adica e usor  sa nu folosesti apa decat atata cat ai nevoie, astfel pot sa fac un dus complet si cu 10l de apa.. e drept ca acu m-am tuns foarte scurt. La numai 10l se poate intampla sa faci tot dusul din rezervorul de hidrofor, fara sa porneasca pompa. Asta ajuta la economisirea apei calde, nu stiu cum o incalzesti dar cand se consuma putina (50-100l/zi) poate fi incalzita si la butelie sau cu un singur panou de 2mp.

Altfel pentru utilizari scurte ajuta un rezervor mare al hidroforului.

Edited by blimpyway, 19 April 2010 - 13:36.


#45
ipman

ipman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,810
  • Înscris: 16.05.2004
Zaitzus, asemenea montaje exista sub forma de kit de la Velleman. Ca sa nu fac reclama aici, stii care magazin aduce Velleman. Daca nu, da-mi PM.
Eu am unul pe care l-am cumparat si care stie sa porneasca o pompa cind nivelul din bazin scade sub minim si sa o opreasca cind ajunge la nivel maxim. Are si un indicator cu 3 led-uri care indica si nivelul apei din bazin.

#46
blimpyway

blimpyway

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,954
  • Înscris: 03.11.2005
exista si intrerupatoare cu plutitor pentru pompe submersibile... trebuie doua. Sau se pot face improvizatii mai mult sau mai putin reusite... de ex. un plutitor cu magnet culisand intr-o teava veritcala de plastic pe care se fixeaza doua comutatoare reed (la nivelele min si max) ce comanda fiecare un releu. Astfel ar evita complet expunerea contactelor la aer sau apa.

PS nu cred ca e necesara pornirea pompei din fantana cand se golesc butoaiele. mi se pare mai sanatos se le tina mereu pline. Adica un singur comutator de pornire cand scade nivelul... astfel nu e stresata indelung nici pompa, nici bateria nici panza freatica.  Ar mai fi util un comutator de minim ca sa evite functionarea hidroforului pe uscat. Asta e necesar doar in caz ca se defecteaza pompa din fantana si ajung sa se goleasca butoaiele.

Edited by blimpyway, 19 April 2010 - 13:57.


#47
ipman

ipman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,810
  • Înscris: 16.05.2004
Buna si ideea cu relee reed.
Montajul de la Velleman are doi electrozi care verifica conductivitatea mediului in care se afla. Si releul impreuna cu restul montajului sint intr-o cutie separata, evident.

#48
viocons72

viocons72

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,386
  • Înscris: 25.06.2005
Preturi pt scule profesionale de te doare mintea, poate va ajuta pt realizarea sistemului, oricum toate informatiile de pe subforulul ascesta sunt excelente, intretinute de citiva oamnei inimosi.

#49
Viorelsolar

Viorelsolar

    ”Dă sfaturi numai celor ce știu sa le primească”

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,237
  • Înscris: 03.03.2010
O pompa care depaseste in debit tot ceea ce sa construit pana acum in acest domeniu al pompelor,construita de acest inventator. Din sondajele mele pe internet am aflat ca se vinde cu 150 de dolari pe site-ul asta www.dbestpump.com si poate fi antrenata fie manual cu un maner fie cu motor si nu are nevoie sa fie amorsata. Din ceea ce vad eu poate fi antrenata si de o bormasina cu acumulatori, alt avantaj ar fi ca are nevoie de max. 200 de turatii.Am dat de tipul asta si are brevet de inventie recunoscut pentru acest tip de pompa,initial gandita de inventator sa fie pusa pe orice pompa de pompieri pentru a le dubla eficiena in debit si presiune .Ne putem gandi ca poate fi antrenata de orice tip de motor electric sau persoana si poate fi personalizata de fiecare dintre noi acolo unde avem nevoie sa fie pusa si de un debit mare apa,de exemplu la irigatii. :peacefingers:


       [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/GN9KLd9X6ZE?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#50
addysoftware

addysoftware

    Ecological Member :)

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,552
  • Înscris: 12.04.2007
s-ar putea sa fie bazata pe pompa Tesla, in principiu e un design ok, dar e din plastic... oare cat va "tine"?

pe de alta parte unele din pompele de pe backwoodssolar se pare ca tin mii si chiar zeci de mii de ore, pentru cam acelasi pret
si consumul de energie e foarte mic - 20-30-50-80W in functie de presiunea necesara

Edited by addysoftware, 15 June 2010 - 03:08.


#51
Viorelsolar

Viorelsolar

    ”Dă sfaturi numai celor ce știu sa le primească”

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,237
  • Înscris: 03.03.2010

View Postaddysoftware, on 15th June 2010, 03:39, said:

s-ar putea sa fie bazata pe pompa Tesla, in principiu e un design ok, dar e din plastic... oare cat va "tine"?

pe de alta parte unele din pompele de pe backwoodssolar se pare ca tin mii si chiar zeci de mii de ore, pentru cam acelasi pret
si consumul de energie e foarte mic - 20-30-50-80W in functie de presiunea necesara

  Daca ar fi fost bazata pe principiul Tesla nu ar fi avut brevet de inventie, dar cu mici modificari pe ( ici pe colea ) ar putea fi si o replica Tesla, totul este posibil.La cat spun ei ca este proiectata sa se invarta max. 200 rot/min carcasa nu este critica,probabil este un PVC mai gros in carne. Dupa cat am citit eu despre  turbina inventata de Tesla, acesteia i-ar trebui turatii mai mari ca sa devina eficienta,nu este complicat sa o construiesti dar zecile de discuri care compun rotorul ei trebuiesc facute din inox , taiate cu laser,iar lagarele din materiale ceramice sau magnetice care sunt scumpe si greu de procurat. Eu ma gandeam ca aceste pompe ar fi fost bune datorita debitului lor pentru o turbina eoliana verticala sa pompeze apa intr-un bazin la inaltime,iar atunci cand nu bate vantul pompa sa fie antrenata de un motoras brushless cu reductor alimentat de panoul fotovoltaic . :peacefingers:

#52
addysoftware

addysoftware

    Ecological Member :)

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,552
  • Înscris: 12.04.2007
Da, am vazut si ultimul filmulet, in care pompeaza nush ce unsoare sau vopsea, si nu cred ca o pompa Tesla ar putea sa pompeze asa ceva printre discuri. Ar putea fi o modificare care sa permita ajustarea automata a spatiului dintre discuri (dar cred ca asta deja ar deveni prea complicat) sau ar putea fi pur si simplu altceva,  de exemplu o pompa cu camera cu geometrie variabila. De fapt pana la urma asta n-are importanta.

Revin la chestiunea cu durata de viata. N-as vrea sa intru in polemici, dar sunt de parere ca e bine ca in momentul in care faci o investitie considerabila - 5 milioane pe o pompa nu e chiar putin - sa mergi pe o solutie consacrata, si mai ales care sa aiba un termen de garantie "consistent". Pompa aceea pare un obiect facut pentru a fi folosit ocazional, iarta-ma dar asta e impresia pe care mi-o lasa.

Edited by addysoftware, 15 June 2010 - 22:51.


#53
Viorelsolar

Viorelsolar

    ”Dă sfaturi numai celor ce știu sa le primească”

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,237
  • Înscris: 03.03.2010

View Postaddysoftware, on 15th June 2010, 23:37, said:

Da, am vazut si ultimul filmulet, in care pompeaza nush ce unsoare sau vopsea, si nu cred ca o pompa Tesla ar putea sa pompeze asa ceva printre discuri. Ar putea fi o modificare care sa permita ajustarea automata a spatiului dintre discuri (dar cred ca asta deja ar deveni prea complicat) sau ar putea fi pur si simplu altceva,  de exemplu o pompa cu camera cu geometrie variabila. De fapt pana la urma asta n-are importanta.

Revin la chestiunea cu durata de viata. N-as vrea sa intru in polemici, dar sunt de parere ca e bine ca in momentul in care faci o investitie considerabila - 5 milioane pe o pompa nu e chiar putin - sa mergi pe o solutie consacrata, si mai ales care sa aiba un termen de garantie "consistent". Pompa aceea pare un obiect facut pentru a fi folosit ocazional, iarta-ma dar asta e impresia pe care mi-o lasa.


  As cumpara macar din curiozitate ,sa o desfac si sa vad ce principiu foloseste ,faptul ca foloseste turatii mici pentru a pompa apa ,ma face sa cred ca ar fi buna sa pompez apa din fantana cu o mica eoliana mai ales ca apa in fantana mea nu poate fi terminata cu nici o pompa submersibila pe care am incercat-o .Curiozitatea mea este aceea ca as putea sa o clonez ,avand acces permanent la toate tipurile de masini aschietoare la un mic atelier unde ma simt ca la mine acasa. :thumbup:

#54
addysoftware

addysoftware

    Ecological Member :)

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,552
  • Înscris: 12.04.2007

View PostViorelsolar, on 16th June 2010, 09:15, said:

........,avand acces permanent la toate tipurile de masini aschietoare la un mic atelier unde ma simt ca la mine acasa. :thumbup:
Asta e super, sa ai posibilitatea sa faci ceva. Eu de exemplu as face diverse chestii dar n-am cu ce. Am lucrat numai in domeniul electronicii toata viata, pentru electronica am de toate; nu mai zic altele ca deja sunt offtopic destul

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate