Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Care sunt cele mai mari regrete a...

Alfa Romeo Stelvio 2.2 jtd

Intrebari srl nou

La multi ani @AndReW99!
 Alegere masina £15000 uk

TVR vrea sa lanseze o platforma d...

Strategie investie pe termen lung...

Modulator FM ptr auto alimentat p...
 orange cablu f.o. - internet fara...

Robinet care comuta traseul

A fost lansata Fedora 40

Samsung S24 plus
 Imi iau un Dell? (Vostro vs others)

Abonati Qobuz?

transport -tren

Platforma electronica de eviden&#...
 

Painea noastra cea de toate zilele,

- - - - -
  • Please log in to reply
2007 replies to this topic

#1
happyhippie

happyhippie

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 894
  • Înscris: 23.02.2006
Cateva din painile facute de mine, pot fi vazute aici: http://www.flickr.co...3585726448/show

#2
Golfus

Golfus

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 86
  • Înscris: 29.12.2009
Frumoase paini , seamana cu cele din zona Sibiului .

#3
happyhippie

happyhippie

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 894
  • Înscris: 23.02.2006

View PostGolfus, on 11th March 2010, 10:46, said:

Frumoase paini , seamana cu cele din zona Sibiului .

Multumesc de aprecieri...nu numai ca arata bine, dar pentru ca nu folosesc drojdie industriala si gustul este deosebit.

As vrea sa ma duc voluntar la brutariile din zona Sibiului, dar inca nu am gasit pe nimeni dispus sa ma invete brutarie traditionala. Eu ma inspir din blogurile si site-urile altor brutari amatori din strainatate.

#4
alalaltu

alalaltu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,837
  • Înscris: 30.10.2006
Arata excelent!Mi se face pofta!  :D

#5
iordake_nl

iordake_nl

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 766
  • Înscris: 06.06.2009

View Posthappyhippie, on 11th March 2010, 10:55, said:

dar pentru ca nu folosesc drojdie industriala (...)

Dar ce drojdie folosesti?

#6
Aries(ro)

Aries(ro)

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,568
  • Înscris: 22.03.2004
Felicitări, arată foarte bine. Pâinea merită în mod cert mult mai multă atenție decât i se acordă pe meleagurile noastre.
Nu trebuie și calitate...

PS: Subscriu întrebării legate de drojdie :).

#7
happyhippie

happyhippie

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 894
  • Înscris: 23.02.2006
Multumesc de aprecieri.

" Drojdia " pe care o folosesc eu este ceea ce anglo-saxonii numesc " sourdough starter " iar francezii " levain " si la randul ei este facuta din faina si apa, deci pot spune ca painile mele contin doar faina ( alba sau / si integrala, de grau sau / si secara ), apa si sare.
In Romania ( dar nu numai ) unii ii mai spun drojdie naturala, altii drojdie salbatica, in unele zone i se spune plamadeala, vechii brutari ii spuneau bash, altii o stiu drept maia, oricum i-ai spune, aroma pe care o da painii este deosebita ( mai ales daca se foloseste faina integrala ), de aceea se merita efortul cultivarii acestei " drojdii ". Nu e greu, trebuie doar rabdare si pasiune.

Cat despre cum se face, o sa citez de pe un blog ce a fost prima mea sursa de inspiratie pentru care multumesc autorilor. De la acest blog a pornit si toata aventura asta a mea cu facutul painii...dar nu o sa dau link-ul pentru ca el nu pare sa mai fie activ iar cand l-am accesat ultima oara ( acum cateva zile ) sa vad daca mai e ceva nou, antivirusul meu s-a sesizat imediat.

Deci:

Quote

Toate lucrurile bune cer timp si painea nu e o exceptie. Motivul pentru care painea de magazin e sfaramicioasa si fara gust este ca este facuta pe banda rulanta in maximum 2 ore, dar de cele mai multe ori chiar si mai repede. Drojdia ? cea la plic sau cea la cub ? a fost selectionata sa creasca rapid pentru a umple eficient buzunarele patronilor. In realitate, pe langa binecunoscuta drojdie ?de bere?, exista nenumarate specii de drojdii salbatice, multe cu siguranta necunoscute si necatalogate niciodata. Asta nu le impiedica sa fie starul principal in piese de rezistenta ca vinul de tara sau tuica de prune. De cand exista paine, brutarii au pus la treaba aceste mici vietuitoare, facand maia din faina si apa lasate la fermentat. Maiaua noastra nu e o exceptie, fiind o combinatie de diverse drojdii naturale care cresc de 3-4 ori mai lent decat suratele lor pe care le foloseste fabrica Titan. Asta da aluatului destul timp sa capete un gust inegalabil.

Orice discutie despre maia care incearca sa faca dreptate subiectului poate sa umple o carte. In functie de limba in care v-ati obisnuit sa spuneti ?maia?, ea se poate chema sourdough starter, levain, sauerteig, etc. Tehnica traditionala de a face paine se impleteste atat de strans cu istoria omenirii incat cine mai poate sti cine si unde a facut pentru prima data paine in acest fel? Si de fapt, vorba romanului cu cate bordeie?, exista tot atatea feluri de maia cate ?obiceie?.

Dar sa incepem de undeva. Pentru ca ne respectam cititorii, va propunem trei feluri in care puteti face rost de maia: de la cel mai complicat la cel mai simplu.

Cel mai complicat este sa cresteti maiaua de la zero. Exista multe retete pe Net si in carti, de exemplu in Jamie Oliver Happy Days with the Naked Chef. Primul pas spre succes este sa faceti rost de o faina cat mai ?naturala?. Faina comuna de supermarket este macinata intr-o moara cu role ce se invart foarte rapid, ceea ce o incalzeste foarte tare si omoara chiar microorganismele care ne trebuie aici, si care cresc in mod natural pe bobul de grau. Deci cautati o faina macinata in moara de piatra, sau oricum ?la rece?. In plus, e important sa porniti cu faina integrala, pentru ca nutrientii din tarate ajuta mult la cresterea culturilor de bacterii benefice.


Amestecati 250 g de faina integrala de grau sau secara cu 150-200 ml de apa asa incat sa obtineti un aluat moale. Nu puneti drojdie, pentru ca incercati sa stimulati cresterea drojdiilor naturale de pe bobul de grau. Nu puneti sare nici acum, nici mai tarziu pentru ca sarea este conservant si va opri cresterea drojdiilor naturale si bacteriilor! Acoperiti bolul cu folie si lasati-l in bucatarie (nu in frigider!). A doua zi o sa vedeti probabil ca aluatul incepe sa fermenteze ? isi schimba culoarea, apar bule la suprafata. Lasati-l in pace. A treia zi, aruncati jumatate din aluat si adaugati 125 g de faina si 75-100 ml de apa si amestecati ca sa obtineti un aluat la fel ca prima data. Acoperiti si lasati-l in pace pentru inca o zi. Incepend cu a cincea zi aluatul ar trebui sa inceapa sa creasca. Continuati sa-l hraniti cu faina si apa odata la doua zile, ca mai sus, mereu aruncand jumatate din cantitate. Nu va speriati daca incepe sa miroasa destul de urat, a otet, a braga, sau a lapte fermentat. E mirosul normal al unei maiale (a noastra miroase cam ca vopseaua lavabila!). In timp, dupa mai multe etape de hranire, culturile de microorganisme se vor stabiliza si mirosul va deveni mai placut. Din momentul in care vedeti ca aluatul se dubleaza in volum in 6-8 ore de la ultima hranire, felicitari! Ati facut maia. De acum puteti sa o pastrati la frigider, dandu-i de mancare odata la 3-4 zile si folosind-o ca sa faceti paine pentru tot restul vietii. Exista brutari care folosesc aceeasi maia de generatii si o propaga cu sfintenie de la o saptamana la alta.


Daca nu va iese din prima, nu disperati. Ganditi-va ca faceti un experiment cu organisme vii, care ca si oamenii sint impredictibile. Poate nu au avut chef sa creasca (de exemplu au avut cateva zile proaste in horoscop?) . Incercati din nou. Daca tot nu merge, puteti trisa, ceea ce am facut si noi odata. Vazand ca aluatul nu creste, am adaugat niste drojdie de pe fundul unui bidon cu vin de tara. Altadata, am adaugat cateva linguri de lichid luat direct din cada in care fermentau prunele pentru tuica. Drojdia de tuica s-a dovedit castigatoare pana la urma, asa ca pe borcanul nostru cu maia acum scrie ?tuica?. Chiar daca trisati, o faceti tot cu o drojdie naturala, si nu cu cea de la magazin, care e selectionata sa se umfle repede in pene, lasand painea faramicioasa si fara gust.


Atentie! Nu lasati maiaua nehranita mai mult de o saptamana in frigider, ca intra in greva. Pe drept cuvant, cum putem cere cuiva sa faca treaba fara macar sa-i dam de mancare? Daca totusi uitati de ea, trebuie sa ii aratati ca ati gresit si ca va pare rau. Adica sa ii dati de mancare odata pe zi pentru cateva zile. De obicei maiaua nu e ranchiunoasa si isi revine. Daca apare un lichid lipicios deasupra maialei, aruncati-l inainte sa o hraniti. Alta idee buna este sa tineti niste maia in congelator, in caz de concediu sau alte dezastre naturale. Maiaua congelata isi revine dupa ce se dezgheata si mananca de 2-3 ori.


Dieta unei maiale sanatoase
Dupa perioada initiala de crestere de 1-2 saptamani, puteti intretine maiaua si cu faina alba, in care puneti doar 1-2 linguri de faina integrala. E mai simplu si mai putin costisitor, iar rezultatele sint la fel de bune. Din cand in cand puteti sa-i mai dati si cate o lingura de secara, care are mai mult zahar decat faina de grau.

Starter-ul meu pornit dupa metoda descrisa mai sus, a implinit deja cateva luni - desi am dat si al altii. Intre timp am mai experimentat si am pornit si altele, dar s-a dovedit ca primul este cel mai rezistent si acum il pastrez numai pe acesta.

Edited by happyhippie, 11 March 2010 - 23:04.


#8
Aries(ro)

Aries(ro)

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,568
  • Înscris: 22.03.2004
Buuun, deci cu maia. Am tot amânat momentul dar cred că ar fi cazul să încercam și noi așa ceva.
http://www.thefreshloaf.com/
O să încerc o rețetă pt. ciabatta de aici. Știi sigur site-ul dacă te pasionează subiectul dar să fie...

#9
happyhippie

happyhippie

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 894
  • Înscris: 23.02.2006
Da, e foarte folositor site-ul, gasesti multe retete, sfaturi, tips-uri. Mai sunt multe altele, mai ales bloguri, cel putin la fel de bune...cauta doar " sourdough " pe google.

#10
richelieu

richelieu

    Monsenior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,472
  • Înscris: 04.05.2006
Da..cu plamadeala obtinuta de la rude, de la tara, facea si mama painea. Pacat ca o facea rar, doar in preajma sarbatorilor mari.... O vecina de la Medias are cuptor cu lemne si faceau painea aia ardeleneasca, cu cartofi, mare de 5-6 kg...care tinea cate o luna si te satura dintr-o felie. Ce vremuri :).
N-am facut paine niciodata, pentru ca nu prea mananc paine.... dar cred ca o sa ma joc si de-a "baker-ul" ..macar de curiozitate.

#11
happyhippie

happyhippie

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 894
  • Înscris: 23.02.2006

View Postrichelieu, on 12th March 2010, 12:25, said:

Da..cu plamadeala obtinuta de la rude, de la tara, facea si mama painea. Pacat ca o facea rar, doar in preajma sarbatorilor mari.... O vecina de la Medias are cuptor cu lemne si faceau painea aia ardeleneasca, cu cartofi, mare de 5-6 kg...care tinea cate o luna si te satura dintr-o felie. Ce vremuri :).
N-am facut paine niciodata, pentru ca nu prea mananc paine.... dar cred ca o sa ma joc si de-a "baker-ul" ..macar de curiozitate.

Pai si painea asta, e foarte satioasa, nu-ti trebuie mai mult de o felie-doua, depinde de cat de groase le tai.
Mai face paine vecina de la Medias ? M-as duce si eu intr-o practica voluntara ca sa mai invat cate ceva.

#12
richelieu

richelieu

    Monsenior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,472
  • Înscris: 04.05.2006
Nu...sau nu cred :). Oricum nu facea pentru vanzare..doar pentru uz propriu. Paine...cozonaci...si chestia aia care la noi se numeste lichiu, in alte parti (doar in Ardeal) lichie.... care e o dementa  si care, din pacate, n-am mai mancat-o de foarte multi ani, facuta in modul traditional

#13
iordake_nl

iordake_nl

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 766
  • Înscris: 06.06.2009

View Postrichelieu, on 12th March 2010, 11:52, said:

<br />Nu...sau nu cred <img src="http://forum.softped...ault/smile.gif" style="vertical-align:middle" emoid=":)" border="0" alt="smile.gif" />. Oricum nu facea pentru vanzare..doar pentru uz propriu. Paine...cozonaci...si chestia aia care la noi se numeste lichiu, in alte parti (doar in Ardeal) lichie.... care e o dementa  si care, din pacate, n-am mai mancat-o de foarte multi ani, facuta in modul traditional<br />
<br /><br /><br />

Pe vremuri, in Bucuresti ii zicea "lipie" si se gasea mai pre peste tot. Asta pana sa inceapa "lipsa" de de toate.

#14
mikydude

mikydude

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 287
  • Înscris: 03.01.2010

View Posthappyhippie, on 12th March 2010, 12:31, said:

Pai si painea asta, e foarte satioasa, nu-ti trebuie mai mult de o felie-doua, depinde de cat de groase le tai.
Mai face paine vecina de la Medias ? M-as duce si eu intr-o practica voluntara ca sa mai invat cate ceva.


Din reteta de maia pe care ai postat-o mai sus si sincer m-ai incintat, ce cantitate pot pune pt o paine de aprox. 1000-1200g asta la o masina de facut paine unde reteta este stricta adica: 350ml apa, 4 linguri ulei, 800g faina, 2lingurite sare si o ligurita zahar+1 pachetel drojdie aprox. 7g in locul drojdiei CATA MAIA SA PUN ? la aceasta reteta.

MULTUMIRI ANTICIPATE,

#15
romikatm

romikatm

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,407
  • Înscris: 14.02.2008
happyhippie,daca tot ai avut bunavointa sa ne spui 'cine e maiaua,si ce doreste ea',poti sa intervii si la sectiunea 'Avem maia.Cum procedam?',adica sa ne explici cum se fac painile alea minunate folosind maiaua?
Multumiri!

#16
richelieu

richelieu

    Monsenior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,472
  • Înscris: 04.05.2006
Nu cred ca vorbim de acelasi lucru...:). Asta e un fel de placinta, facuta din aluat de cozonat intins foarte subtire (gen blat de pizza) peste care se pune un amestec de smantana, branza dulce de vaca, oua, zahar, vanilie...etc. E dementiala calda.

View Postiordake_nl, on 12th March 2010, 19:13, said:

<br /><br /><br />

Pe vremuri, in Bucuresti ii zicea "lipie" si se gasea mai pre peste tot. Asta pana sa inceapa "lipsa" de de toate.


#17
happyhippie

happyhippie

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 894
  • Înscris: 23.02.2006

View Postmikydude, on 13th March 2010, 13:14, said:

Din reteta de maia pe care ai postat-o mai sus si sincer m-ai incintat, ce cantitate pot pune pt o paine de aprox. 1000-1200g asta la o masina de facut paine unde reteta este stricta adica: 350ml apa, 4 linguri ulei, 800g faina, 2lingurite sare si o ligurita zahar+1 pachetel drojdie aprox. 7g in locul drojdiei CATA MAIA SA PUN ? la aceasta reteta.

MULTUMIRI ANTICIPATE,

Sunt destul de putini cei ce fac paine artizanala ce foloseste maia ( sourdough starter ) la masina automata. Asta pentru ca aceasta paine necesita o fermentare indelungata ( minim 8 ore ) si nu stiu daca o asemenea masina are un astfel de program si in plus contrazice conceptul de " a face " paine, pentru ca nu o mai faci tu, o face masina, iar cei ce se apuca de " facut " paine, o fac tocmai din placerea de a o face ei, cu mana lor. In cel mai bun caz, se foloseste doar la mixat ingredientele, framantat si eventual la dospit. Dupa care majoritatea o scoate din masina si o baga la copt, in cuptor.

Asta nu inseamna ca nu se poate face...numai ca nu va mai semana cu painea artizanala coapta in cuptor pe piatra. Eu nu am o astfel de masina si nu cunosc detalii despre programele pe care le are.

Totusi, conform acestui link, se pare ca datorita popularitatii crescande ale prepararii painii cu maia, producatorii au scos pe piata masini ce au un program ce se cheama " drojdie naturala " si care te ajuta sa faci paine la masina, folosind maia. Nu stiu daca masina ta de paine are acest program, insa inspirandu-te din retetele de mai jos, poti experimenta.

Cat despre o reteta fixa pentru cantitatile de ingrediente enumerate de tine, eu as pune 200-300 de grame de maia, insa nu garantez ca va fi ok, pentru ca nu stiu cat o lasi la fermentat si la ce temperatura. Aluatul cu maia naturala creste mai greu decat cel cu drojdie comerciala si deci are nevoie de mai mult timp. Plus ca la painea artizanala, de obicei proporitia faina / apa este diferita, in sensul ca se pune mai multa apa la mai putina faina, mergand in cazurile extreme pana la 80 si chiar 90 % apa.
Eu de regula folosesc 300 ml apa la 500 gr. de faina, deci in reteta ta mie mi se pare prea putina apa.

Pentru inspiratie, iata cateva link-uri cu alte retete pentru masina:

http://www.ehow.com/...ad-machine.html
http://www.dianaskitchen.com/page/sourdo/bmsour.htm
http://whatscookinga...chSourDough.htm

#18
happyhippie

happyhippie

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 894
  • Înscris: 23.02.2006

View Postromikatm, on 13th March 2010, 13:36, said:

happyhippie,daca tot ai avut bunavointa sa ne spui 'cine e maiaua,si ce doreste ea',poti sa intervii si la sectiunea 'Avem maia.Cum procedam?',adica sa ne explici cum se fac painile alea minunate folosind maiaua?
Multumiri!

De pe acelasi blog de la care am plecat in aceasta aventura, citez:

Quote

Painea noastra e planuita cu o zi inainte de a fi coapta. Trebuie 8-12 ore pentru maia si inca 6-7 ore pentru painea propriu-zisa. Cu putina inventivitate, nu trebuie sa te culci la miezul noptii sau sa te scoli cu noaptea in cap ca sa faci o paine grozava! Ori faci maia peste noapte si framanti a doua zi dimineata, ori faci maia dimineata si framanti seara. Aici e descrisa a doua varianta.
Deci dimineata, 200 grame de starter (drojdia noastra) se amesteca cu 125 de grame de faina si 100 ml de apa. Atentie, sare nu se pune niciodata in faza asta, fiindca ar opri fermentatia si am obtine paine “de magazin”. Coca moale obtinuta se lasa pana seara in bucatarie la temperatura camerei, timp in care se dubleaza sau chiar tripleaza in volum.
Seara se amesteca aluatul fermentat peste zi cu 600 grame faina (tip 550 sau 650, in niciun caz de tip 000) , 400 ml de apa si 2 lingurite de sare. Aluatul se framanta bine intre 5 si 10 minute. La sfarsitul framantarilor se adauga 150 de grame de seminte, putin prajite ca sa capete gust bun. Noua coca se lasa iar la dospit timp de 3 ore.
Aluatul care s-a dublat in acest timp se rastoarna din vasul in care a stat si se aseaza pe blatul mesei, ca un fund de hipopotam intr-o pudriera gigantica de faina. Cantitatea e destula pentru 2 paini, asa ca impartim aluatul in 2 parti egale si ii dam forma rotunda prin indesarea colturilor dedesubt in timp de rotim botul de aluat in maini, cu atentie sa nu il dezumflam prea tare.
Boturile de aluat plonjeaza in cosulete date cu ulei si pudrate generos cu faina. Aluatul din cosuri trebuie sa le umple doar doua treimi, ca sa lase loc painii sa creasca. Fermentatia finala in cosuri, sub panza de in si la loc ferit, mai tine inca doua ore. Smecheria e sa nimeresti exact momentul in care painea a crescut destul dar mai are un pic de forta sa se umfle frumos in cuptor, si nu prea mult incat sa se acreasca iremediabil. Noi am trisat si fiindca era deja tarziu noaptea, am bagat cosuletele in frigider pana dimineata, ambalate fiecare intr-o punga.
Dimineata am scos cosurile si am pornit cuptorul ca sa aiba destul timp sa se incinga pietroiul pe care il folosim ca vatra. Traditional, painea se coace intr-un cuptor foarte fierbinte (260-280 C), temperatura la care cuptoarele de apartament nu pot decat sa viseze. Noi il dam pe al nostru la maxim. Pe fundul cuptorului, mai punem o tava in care vom turna apa mai tarziu, pentru abur.
Peste noapte, painea a crescut tot atat cat ar fi crescut in doua ore la temperatura camerei! Cosurile se rastoarna pe o tava acoperita cu hartie de pergament si pregatirile intra pe ultima suta de metri. Acum se taie painile – e aici un dichis – fiecare fel de paine are taietura lui traditionala care ii ajuta la crescutul in cuptor.
In sfarsit painile sint gata sa alunece pe pietroiul incins, totul se face rapid, sa nu piarda cuptorul din caldura. Dupa primele 30 de secunde o cescuta de apa e zvarlita in tava incinsa, sa faca abur in cuptor si crusta frumoasa painii.
Acum nu mai ramane decat sa treaca cele 30 de minute regulamentare pana cand painea e gata sa ne vrajeasca ochii si nasul. Unul din cele mai gustoase lucruri din lume nu cere decat faina, apa, sare si un pic de rabdare!


In mare, eu respect acelasi procedeu, doar ca am schimbat cantitatile, deoarece imi iesea prea multa paine :D si unele ustensile. Datorita programului de lucru si la ceea ce am mai citit, am mai umblat putin si la timpi.

Reteta mea de baza este: 500 gr. faina, 300 ml. apa, 300 gr. starter si 20 gr. sare. In total va rezulta un aluat de ~ 1100 gr. La copt el va mai scadea putin, iar dupa racirea painii, inca un pic astfel ca in final toate painile mele au ~ 1 kg. ( plus / minus 50 de grame )
Desigur ca pentru diversificare adaug diverse umpluturi. Pana acum am folosit: branzeturi + ceapa, branzeturi + masline, rosii uscate + oregano si busuioc, oregano + busuioc + rozmarin + cimbru, chimen si tot asa, ce mai imi trece prin cap. La mai toate painile adaug seminte de in, de floara soarelui inauntru iar deasupra presar susan si mac.

Pornesc painea de dimineata cand pun intr-un vas 200 gr. din starterul vechi si il combin cu 50 gr. faina integrala si 50 ml. apa. Seara, cand ma intorc de la serviciu, fac aluatul din cele 300 gr. de starter din vas, 500 gr. faina alba 650 si 20 gr. sare + o umplutura ca cele enumerate. Amestec si omogenizez aceste ingrediente...NU framant. Las aluatul sa se odihneasca cel putin 30 de minute, ca apa sa absoarba toata faina si glutenul sa inceapa sa se formeze. Dupa o juma' de ora, aluatul incepe sa devina elastic si poate fi lucrat. Pun cateva picaturi de ulei pe masa si rastorn guguloiul de aluat pe masa. Apoi il presez si il intind usor, dupa care il impachetez in forma de plic, ca in ACEST CLIP, numai ca aluatul meu nu e chiar asa de moale. Apoi il pun inapoi in vas, si-l las la temperatura camerei pana dimineata. Dimineata, daca am timp il mai impachetez odata si apoi il pun intr0un cos de rachita ( pentru a se forma acele frumoase modele pe coaja ), dupa care il bag in frigider. Daca nu mai am timp, il las in vasul in care a stat toata noapte si il bag direct in frigider pana seara cand ma intorc de la job. Seara, incing cuptorul la maxim, rastorn aluatul crescut toata ziua in frigider pe piatra de copt incinsa in prealabil in cuptor si presarata cu malai, stropesc un pic cu apa ca sa se prinda susanul si macul, crestez coaja, stropesc si cuptorul ca painea sa formeze o coaja frumoasa si uniforma si il las vreo 15 - 20 de minute cu focul la maxim in cuptor. Apoi reduc intensitatea focului, eventual rotesc painea ca sa se rumeneasca uniform si il mai las 20- 30 de minute, controland din cand in cand.

Cam asa fac eu aceste paini ce necesita 36 de ore, din momentul in care le-am inceput.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate