Neurochirurgie minim invazivă
"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv. Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice. www.neurohope.ro |
Mastic la rece pentru altoit
Last Updated: Mar 20 2015 19:29, Started by
fuckyoubeach
, Mar 03 2010 11:20
·
0
#19
Posted 05 March 2010 - 21:48
vedeti sa nu va innegriti de atatea discutii despre smoala. pardon , despre bitum. pardon, despre bitumuri, ca e mai multe.
|
#20
Posted 11 March 2010 - 17:33
@fuckyoubeach ce ai facut, ai luat mastic? S-au ai facut, "cum te cheama"!
|
#21
Posted 16 March 2010 - 17:29
dorel232004, on 3rd March 2010, 23:32, said: Iti spun eu un loc de unde am luat si anul trecut si acum 2 ani! Probabil ca acum nu o sa mai gasesc, dar imi asum riscul! Cum vii dinspre piata presei libere pe b-ul marasti ajungi la fac de agronomie. Are o intrare unde se afla o librarie, papetarie,etc. Mai mergi cca 50 m si mai e o intrare unde, chiar pe dreapta e un chiosc cu materiale pomicole, etc. Acolo e! Au o subst care se foloseste si la altoit, la cutii de 1 kg. Daca consumi chechup, nu arunca tubul si il bagi in el. Alifia asta e ca mierea, curge asa, mai greu. Au 2 tipuri de alifii, nu stiu daca ambele sunt bune pt. altoit. Costau cam, sa nu mint, cca 40-50 ron cutia de 1 kg, parca.Daca stii italiana poti sa citesti pe cutie. Sa te duci pana in ora 17, ca pleaca fata si ramane paznicul care nu prea le are, dar e amabil! |
#22
Posted 04 June 2010 - 20:25
Reteta alifie pentru altoit:o parte ceara de albine , o parte rasina de conifere si o parte ulei de floarea soarelui.Se pune totul la un loc in ceva metalic si se incalzeste pana se topesc toate ingredientele.Se strecoara cat e calda si se trage la cutii.Se foloseste rece dar trebuie legata cu fase de panza zona ce se altoieste.Reteta o am de la un om minunat ce astazi nu mai e printre noi dar al carui spirit traieste prin tot ceea ce m-a invatat.Produsul obtinut se poate pastra ani de zile (la cutie inchisa ) fara a-si pierde proprietatile.
|
#23
Posted 05 June 2010 - 19:44
Florea Lupescu in cartea "Altoirea pomilor" spune asa:
" Masticul 'la cald' ,cat si cel 'la rece' se compun din mai multe substante si anume: -substanta care la temperatura obisnuita este solida,dar care se inmoaie la incalzire sau este solubila in alcool (sacazul,rasina,smoala etc.); -substanta plastica,care face ca masticul sa nu se usuce si sa nu crape (ceara,cerezin); -substanta grasa,care are aproximativ acelasi rol (seu,untura); -substanta colorata (ocru) si o substanta saponifianta (cenusa);acestea pot lipsi din unele retete. Pentru masticul la rece,in afara de substantele mentionate,se mai adauga 15-20 % spirt,care este folosit ca solvent. Raportul in care se amesteca substantele respective pentru prepararea amestecului este foarte diferit si ca urmare exista mai multe retete,din care prezentam mai jos cateva.Dintre acestea,cititorii pot alege pe cea mai potrivita ,in functie de substantele pe care le au la indemana. Retete pentru mastic la cald: a) 750 g sacaz + 100 g ceara de albine + 140 g seu +10 g ocru; 750 g rasina + 50 g smoala + 50 ceresin + 50 g ceara de albine + 70 g cenusa fin cernuta + 30 g ocru rosu; c) 1250 g rasina + 250 g ceara + 250 g seu + 50 g ocru galben; d) 750 g rasina + 250 g smoala sau parafina + 125 g seu + 125 g ocru; Retete pentru mastic la rece: a) 750 g sacaz + 75 g seu + 75 g ceara de albine + 120 g spirt denaturat; 830 g sacaz + 30 g seu + 15 g smoala + 25 g cenusa + 90 g spirt denaturat; c) 400 g sacaz + 200 g ceara + 100 g seu + 90 g spirt denaturat; d) 615 g rasina + 50 g smoala + 35 g seu + 40 g ceara + 35 g cenusa cernuta fin + 35 g ocru + 170 g spirt denaturat. " Fiecare din retetele la cald poate fi transformata in mastic la rece prin simpla adaugare a spirtului in proportie 15-20 % din greutatea totala a amestecului.Pentru transformarea retetelor de mastic la rece in mastic la cald nu se mai adauga spirtul(alcool tehnic). Folositi vase mult mai mari decat cantitatea din amestecuri pentru ca el se umfla chiar daca focul este domol. ATENTIE : Spirtul se adauga doar dupa ce produsele au fost incalzite, omogenizate si masticul este in curs de racire.Chiar inainte de al "imbutelia".NU adaugati spirtul INAINTE sau IN TIMP ce masticul este pus pe foc.Se adauga DOAR DUPA ce a fost luat de pe foc si amestecul este in procesul de racire (50 grade).Se amesteca bine spirtul cu masticul si apoi se "imbuteliaza" etans. Sau daca credeti ca este prea complicat sau nu aveti ce va trebuie C.C.D. Bios Cluj vinde mastic gata preparat.Trimite si prin curierat sau posta. Edited by mircea11s, 05 June 2010 - 19:49. |
#24
Posted 05 June 2010 - 20:08
Reteta pe care am scris-o mai sus e destul de simplu de facut si am folosit-o de ani de zile la altoitul marului , parului, ciresului si prunului.La racire ramane la consistenta unei creme ce se poate intinde cu ajutorul unei spatule sau al degetului. A... uitam, are un miros minunat. Salutari...
|
#25
Posted 05 June 2010 - 20:22
cristimoisuc, on 5th June 2010, 21:08, said: Reteta pe care am scris-o mai sus e destul de simplu de facut si am folosit-o de ani de zile la altoitul marului , parului, ciresului si prunului.La racire ramane la consistenta unei creme ce se poate intinde cu ajutorul unei spatule sau al degetului. A... uitam, are un miros minunat. Salutari... |
#26
Posted 16 June 2010 - 22:17
fuckyoubeach, on 4th March 2010, 09:10, said: Dorel, i-ti multumesc foarte mult, Eu sint din Brasov si as dori sa iau legatura cu magazinul, crezi ca ai putea face rost de Nr. telefon al magazinului? poate din pagini auri, daca nu stai in zona. Acesta este e-mailul meu daca ma poti ajuta: [email protected] Am de altoit 670/buc, smoala nu mai gasesc si m-am saturat sa incalzesc la ia pe cimp. Bitumul are toxicitatea mare, arde lemnul in profunzime iar rata de prindere este foarte mica. |
#27
Posted 16 June 2010 - 22:20
cipi505, on 16th June 2010, 23:17, said: salut in Brasov gasesti produse pentru altoit rafie normala si plastificata ,ceara in jur de 7 ron pe str. Mihai Viteazu langa transformator nu stiu exact cum se numeste magazinul .Mie mi-a reusit o altoire din prima .Bafta !! |
#28
Posted 22 June 2010 - 13:46
|
#29
Posted 17 July 2010 - 13:11
cristimoisuc, on 4th June 2010, 20:25, said: Reteta alifie pentru altoit:o parte ceara de albine , o parte rasina de conifere si o parte ulei de floarea soarelui.Se pune totul la un loc in ceva metalic si se incalzeste pana se topesc toate ingredientele.Se strecoara cat e calda si se trage la cutii.Se foloseste rece dar trebuie legata cu fase de panza zona ce se altoieste.Reteta o am de la un om minunat ce astazi nu mai e printre noi dar al carui spirit traieste prin tot ceea ce m-a invatat.Produsul obtinut se poate pastra ani de zile (la cutie inchisa ) fara a-si pierde proprietatile. "alifie pt. altoit " ??? uau ! tu esti sigur ca ai folosit combinatia asta ? ca nu stiu ce ar face-o sa nu curga de pe pom la primul soare cat de cat mai sanatos ... poate acea 1/3 ulwi floarea soarelui ? |
#30
Posted 17 July 2010 - 22:42
Eu o folosesc de ani buni desi sporadic, doar cand pica ceva de altoit prin vecini.In ciuda a ceea ce ai crede rasina de conifere ii da cosistenta care trebuie.Nu e mare efortul sa incerci daca te intereseaza.Eu am scris-o doar pentru ca se ''vaieta'' unul si altul ca nu gasesc mastic pentru altoit.Ceea ce altoiesc se prinde si fara sa am confirmare pe forum ca e buna reteta.Voiam doar sa impartasesc si eu ceva ce m-a invatat cineva mai invatat ca mine .Numai bine.
|
#31
Posted 18 July 2010 - 13:09
ok. multumim
altceva: tu intai dai cu mastic si apoi legi ? ca eu fac invers. |
#32
Posted 18 July 2010 - 15:53
Eu, de obicei,altoiesc in coaja.Se prine foarte usor( daca nu e diametrul portaltoiului mare).Dupa ce am pus altoiul in despicatura din coaja,izolez bine tot ce e taiat cu mastic apoi bandajez si din nou mastic.De obicei altoii ii recoltez in iarna si ii tin in frigider in punga ,pana in momentul altoitului.Ca idee al momentului altoitului am altoit ciresi in floare si s-au prins fara probleme.Ideea e sa se desprinda usor coaja de pe lemn.Ca o curiozitate:mosul care m-a invatat sa altoiesc mi-a zis ca a altoit pana si un mar pe salcie si a ajuns pe rod , doar ca merele aveau gust amar.
|
#33
Posted 18 July 2010 - 19:13
e hatru mosul tau ! te-a vazut mai naiv. mar in salcie ,auzi ! uite asa ajunge sa faca plopul mere !
eu de regula altoiesc in despicatura. mi se pare cel mai comod si cu rata de prindere f.buna. merge bine si in coaja la meri, peri, ciresi. de ex. la pruni n-am reusit; au o coaja subtire, e un chin. |
|
#34
Posted 18 July 2010 - 21:31
A fost hatru, ca s-a dus de ceva ani.Dupa mine se vindeca mai repede rana la altoitul in coaja si are procente foarte bune de prindere.Merge si la pruni daca se desprinde bine coaja.Oricum totul depinde de cum iti faci mana, cum ti se pare cel mai usor.
|
#35
Posted 19 December 2010 - 20:47
cristimoisuc, on 18th July 2010, 21:31, said: A fost hatru, ca s-a dus de ceva ani.Dupa mine se vindeca mai repede rana la altoitul in coaja si are procente foarte bune de prindere.Merge si la pruni daca se desprinde bine coaja.Oricum totul depinde de cum iti faci mana, cum ti se pare cel mai usor. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users