Chirurgia spinală minim invazivă
Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical. Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale. www.neurohope.ro |
Nutritie animala
Last Updated: Aug 23 2020 13:29, Started by
Akomar
, Jan 28 2010 12:46
·
0
#343
Posted 24 August 2014 - 21:02
Intai de toate, dubla e o unitate de masura foarte ok, 20 de litri.... cate kg are dubla, asta tine de umiditatea boabelor, de aia se masoara in volum, pentru ca dubla de azi e totaia cu dubla de prin martie, la kg mai scade...
In fine, nu stiu cate kg are dubla de mazare dar nici nu prea conteaza, inainte de asta ar trebui sa vedem daca mazarea cruda merge data ca atare, macinata...mi se pare ca e cam ca si la soia, nu prea merge cruda... Daca e putina merge dar putina nu e cat trebuie, e mai mult decat nimic si cam atat. DIn ce stiu mazarea are cam 25% proteina, ceea ce nu e putin, insa stiu ca sunt ceva probleme cu biodisponibilitatea si factorii "antinutritionali" sau cum le zice... Ne zice Horia ca el e meseriasul... Eu nu ma complic mai ales ca mazarea nu e chiar ieftina, de ce sa ma leg la cap daca nu ma doare? La porci insa stiu ca merge bagata ceva mazare. Edited by parintele, 24 August 2014 - 21:10. |
#344
Posted 24 August 2014 - 22:07
Parinte, voiam sa fac un furaj in a carui reteta/preparare sa am mai mult control. Varianta de inlocuire a concentratului cu mazare + Ca vitaminizat + srot de floare mi se parea ok si nu tocmai greu de facut.
Aveam, intr-adevar ceva dubii referitoare la aportul de aminoacizi esentiali. Acum ai scos alt "porumbel" din palarie care se adauga "pasarelelor" deja zburande prin capul meu. |
#345
Posted 24 August 2014 - 23:13
meganedoi, on 24 august 2014 - 16:27, said:
Auzi "dubla". Pe mine ma omoara cu zile masura asta arhaica de-i zice "dubla". As prefera sa cumpar la kg si nu la volum. Dar prin targurile din zona mea inca nu s-a inventat cantarul. Dubla, ca ''veche'' unitate de masura, se referea la volum, adica dublu fata de galeata, mai precis 20 litri si mai exact, ca si dimensiuni, diametrul si inaltimea de cca. 295 mm. Cu toate astea, in targuri (in toate) se ''purta'' dubla cu 2 funduri (inaltimea mai mica) sau diametrul mai mic, asta bineinteles, cu stirea celor care trebuia sa raspunda de corectitudinea acestei unitati de masura. Mai nou, acum, cu trecerea la cantar, acesta indica cat vrea vanzatorul si asta tot cu stirea celor de mai sus, ca doar traim in Romanica... Ca fapt divers: o dubla trebuie sa aiba 15 kg de grau, 14 de porumb, 12 de floarea soarelui, s.a.m.d. Scuze de off topic, dar asta cu masura m-a distrat tot timpul, mai ales aia cu hartia groasa pusa pe cantar cand cumparam mezeluri in vremurile de mult apuse... Edited by corsica, 24 August 2014 - 23:14. |
#346
Posted 25 August 2014 - 07:40
parinte, lasa omu, nu-l mai incurca, mazarea merge data asa cruda.
cat vom incerca noi sa facem un furaj asemanator cu cel cumparat nu vom reusi niciodata pt ca, pe langa proteina vegetala pe care o contine si pe care o punem si noi,cel comparat mai are ceva ce nu scrie pe eticheta, sigur proteina animala si poate si ceva pt gust ca si preparatele sau semipreparatele pt oameni. Edited by virg72, 25 August 2014 - 07:41. |
#347
Posted 25 August 2014 - 10:51
meganedoi, on 24 august 2014 - 01:58, said:
O ezitare sau intrebare as avea: reuseste mazarea sa acopere suficient necesarul de aminoacizi esentiali? (metionina, lizina etc) Acuma depinde si ce genetica folosesti, cat de pretentioasa si solicitanta este (demanding...). meganedoi, on 24 august 2014 - 11:32, said:
Cine imi poate spune cat de toxica este mazarea tratata? meganedoi, on 24 august 2014 - 17:19, said:
Mai caut dar intai sa aflu daca merita A96-103.pdf 50.62K 63 downloads |
#348
Posted 25 August 2014 - 10:51
Multumesc frumos pentru raspunsuri.
Nu vreau crestere intensiva, ci doar una gospodareasca. Ma preocupa ca as putea sa introduc cu mana mea vreo carenta de vreun fel. Mi-a placut reteta cu mazare ca inlocuitor de soia. La un moment dat, cand voi avea garantia unei surse curate si constante, o voi adopta. Edited by meganedoi, 25 August 2014 - 10:52. |
#349
Posted 25 August 2014 - 11:53
Documentarea este mama cunoasterii
Iata mai jos cateva informatii din cartea "Nutritie animala" scrisa de Petru Halga &Co (probabil curs universitar) Pe de o parte avem un tabel cu necesarul de proteina si aminoacizi la gainile outoare, iar pe de alta parte doua tabele in care putem vedea cata proteina si aminoacizi pot asigura diferitele tipuri de "cereale". necesar prot si amino.jpg 123.91K 89 downloads Tabel carte.jpg 174.12K 85 downloads Procentul de aminoacizi este din total proteina bruta (PB) asa ca am recalculat in tabelul de mai jos astfel incat sa avem procent de aminoacizi din total substanta uscata (SU). Proteina si aminoacizi.jpg 43.81K 66 downloads Atentie, trebuie sa tinem seama ca substanta uscata reprezinta 85%-95% din total nutret. Rezulta ca procentele de proteina si aminoacizi sunt mai mici daca le raportam la total nutret. Ce parere aveti? Ne ajuta suficient mazarea in reteta de nutret pentru gaini? Pentru sistemu de crestere mai degraba gospodaresc, cum fac eu, cred ca ar merge |
#350
Posted 27 August 2014 - 20:27
Hehe...am facut alimentatie cu Halga in anul 3, si dupa aia pe la master ceva.
Dupa cum vezi, stimate coleg, tabelul ala e din 1981. Dupa cum cred ca stii, noi suntem in AD 2014. So...documentarea este mama cunoasterii, adevarat, dar documenteaza-te ceva mai aproape de era noastra. In ce priveste subiectul in cauza, dupa cum bine spui,pentru 3 gaini in fundul curtii, chiar nu conteaza ce le dai sa manance, atata timp cat au gusa plina si apa de baut, si un adapost cat de cat decent. Restul, sunt discutii ca sa treaca vremea |
#351
Posted 27 August 2014 - 22:04
Pentru un nestiutor ca mine orice sursa este buna.
Mai mult, din ce stiu eu parametrii fizilologici si factorii nutritionali la om sau animal nu se schimba odata cu update-urile la Windows sau, mai nou, la Android ca sa consideram depasita o carte din anii 80. Oare de ce "Mama si copilul" a lui Emil&Helga Capraru din '84 este atat de apreciata chiar si acum? Intre timp am mai sapat putin, iar retetele actuale nu sunt deloc departe de ce scrie in cartea lui Halga. Mentiune: acum nu mai sunt folosite fainurile de origine animala in rest la fel |
#352
Posted 02 September 2014 - 14:27
Nu s-au schimbat digestia si metabolismul pasarilor din '84 pana acu'....
Ce s-au schimbat, sunt fisele tehnice ale hibrizilor nou-aparuti pe piata: un 0,...1-2-3 la lizina, un 0, 1-2-3 la metionina, ceva miligrame pe la calciu si fosfor, ceva micrograme pe la iod si fier, un aport un pic mai maricel zilnic ca a scazut durata de crestere etc. Chestii de finete. Chiar n-are rost sa le discutam la o crestere semi-intensiva sau extensiva. |
|
#353
Posted 02 September 2014 - 18:20
Poate ca s-a schimbat in sensul ca hibrizii de acum, avand necesitati mai mari, reactioneaza negativ mai abitir la carente.
Nu e vorba ca nu obtii performante, e vorba ca se scalambaie, se lipesc bolile mai usor samd... Trebuie sa si ai hibrizii insa, pana una alta piata e plina de rapciugi vandute drept kabir, ross, cobb samd... |
#354
Posted 02 September 2014 - 22:01
#355
Posted 03 September 2014 - 00:29
meganedoi, on 24 august 2014 - 16:27, said:
Voi mai cauta. Am vazut la cineva o mazare care arata destul de bine, dar avea un pret pe masura. 25lei o Dubla. Auzi "dubla". Pe mine ma omoara cu zile masura asta arhaica de-i zice "dubla". As prefera sa cumpar la kg si nu la volum. Dar prin targurile din zona mea inca nu s-a inventat cantarul. Estimez ca o dubla de mazare are aprox 9 kg => un pret de 2.8lei/kg Cam mare pretul Totusi, nu m-as lansa in cautari pana nu aflu daca mazarea aduce un aport suficient de aminoacizi esentiali. Daca nu, atunci efortul cautarii nu se justifica. Asadar, stie cineva sa ne spuna despre asta? |
#356
Posted 08 October 2014 - 13:11
salutare tuturor,
am citit cu destul de multa atentie acest topic, dar eu as fi vrut sa vad altceva, adica, as fi vrut sa gasesc retete pe categorii de animale, retete care pot fi facute in gospodarie plecand de la grau si porumb ar fi fost frumos sa gasesc ceva legat de modul in care se face o reteta, adica cineva sa ne invete sa facem singuri calculele pt o reteta sa se caute cea mai ieftina reteta (stiu ca preturile la materia prima difera de la o zona la alta) si toate acestea pentru cei ce cresc in sisten extensiv, sau semi-intensiv, ca pentru cei ce cresc intensiv sunt profesionistii care sunt platiti pt asa ceva si nu cred ca ei au nevoie de ajutor multumesc |
#357
Posted 08 October 2014 - 19:54
pierre8, on 08 octombrie 2014 - 13:11, said:
...as fi vrut sa gasesc retete pe categorii de animale, retete care pot fi facute in gospodarie plecand de la grau si porumb [...] ar fi fost frumos sa gasesc ceva legat de modul in care se face o reteta, adica cineva sa ne invete sa facem singuri calculele pt o reteta Deci, nu poti pleca de la grau si porumb daca-ti faci singur calculele. |
|
#358
Posted 08 October 2014 - 20:53
horia66, on 08 octombrie 2014 - 19:54, said:
Ce spui in prima propozitie, contrazice ce spui in a doua. De fapt, orice reteta porneste de la necesarul respectivei categorii zootehnice, in parametri nutritionali. Care se raporteaza apoi direct la ingredientele furajere uzuale de pe piata. Deci, nu poti pleca de la grau si porumb daca-ti faci singur calculele. da ai dreptate trebuie plecat de la un necesar al unei categorii de animale, dar am vrut ca cele doua cereale (porumb si grau) sa aiba ponderea cea mai mare in reteta multumesc |
#359
Posted 08 October 2014 - 21:50
E foarte simplu: iei un manual de alimentatie, afli de acolo necesarul in parametri nutritionali ai fiecarei categorii zootehnice, si afli si care e compozitia fiecarui ingredient furajer in respectivii parametri. Si apoi incerci sa echilibrezi coloana din stanga, cu cea din dreapta. Adaugi, scoti, iar adaugi, iar scoti. Pana iti iese. Si cand ti-a iesit, poti spune ca ai formulat o reteta.
|
#360
Posted 09 October 2014 - 00:35
pierre8, on 08 octombrie 2014 - 20:53, said:
necesar al unei categorii de animale, dar am vrut ca cele doua cereale (porumb si grau) sa aiba ponderea cea mai mare in reteta multumesc Si eu acum ceva vreme credeam ca daca hranesc pasarile cu ceva cereale si putin srot este suficient. Apoi mi-am dat seama ca ceva nu este in regula cu reteta asta spartana. Este ca si cand m-as hrani pe termen lung numai cu mamaliga cu paine inmuiata in putina smantana. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users