Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android

Recomandare bicicleta e-bike 20&#...

Bing-Content removal tool
 Nu pot accesa monitorulsv.ro de l...

Cum sa elimini urmele de acnee?

Wc Geberit

Routere detinute in trecut si in ...
 Teii din fața casei

E-Mail in serie prin Excel si Out...

Modul alimentare rulou/jaluzea ex...

Recuperare fișiere dupa form...
 Aplicatii stress test RAM

Asigurare auto hibrid

Asus B550M - PC-ul nu porneste di...

Tzanca Uraganu - Inconjurat de Fe...
 

Semanatul si repicatul

* * * * * 3 votes
  • Please log in to reply
11675 replies to this topic

#1639
macaz2006

macaz2006

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 647
  • Înscris: 20.11.2008
Trebuie sa va spun tuturor, ca sa nu mai umplem forumul degeaba cu mesaje de ajutorare - nu ca nu m-ar flata - ca s-a rezolvat problema rasadurilor multumita unui coleg de forum care imi accepta o plata la termen. Multumesc inca o data colegilor de forum care au fost foarte saritori incepand cu Jumborom, Iorgu, BadJoke si nu in ultimul rand Virg. Sunteti fantastici. Hai ca am multumit ca la Oscar.

Virg, am bagat in memorie numarul tau de telefon,

Edited by macaz2006, 14 March 2013 - 09:34.


#1640
nicoretro

nicoretro

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 896
  • Înscris: 12.12.2011
Si eu voiam sa iti sugerez aceeasi varianta...sa-ti faci rasadurile in solar. Pregatesti un strat de cca 10mp. Poti sa faci peste el un tunel de agril sau de folie. Pentru mini-arcadele tunelului poti folosi sarma de 3mm(ca mine) sau teava de plastic(ca Iorgu)..... si niste folie sau niste agril sigur ai. Poti sa le pui direct mai rare...fara sa le mai repici....Cand ajung la maturitate, le transplantezi direct la locul definitiv in solar.

LE: vad ca ai rezolvat intre timp. Ma bucur! Te-as fi ajutat si eu cu rasadurile, daca aveam ...cel mai probabil soiurile mele batranesti(semanate acum 3 zile) nu sunt atractive pentru solarul tau. Hibrizi...n-am!
Succese!

Edited by nicoretro, 14 March 2013 - 09:35.


#1641
macaz2006

macaz2006

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 647
  • Înscris: 20.11.2008
Sa sti ca ma uitam la postarile lui Virg de acum vreo 1 luna cu rasadurile facute in solar. M-ar bate gandul sa pun ceva seminte batranesti (am de la soacra-mea) intr-un colt de solar ca sa fac rasaduri pentru gradina de langa solar. Ar fi cel putin o experienta in plus. Plus de asta mai am semintele de la Suceava. Daca le-as insamanta acum le-as avea tocmai bune de plantat in jur de 5 mai.

#1642
virg72

virg72

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,048
  • Înscris: 14.01.2012
ce ti-am povestit eu plus ce a mai spus si nicoretro era pt un cost cat mai mic,pt ca la 2200 de fire, cu cat la iei, de iti convine?
nu vreau sa ma bag peste ce ai discutat cu alti colegi, si nici ei sa nu se supere, dar varianta care ti-am spus-o eu, zic ca e mai ieftina decat cu cumparatu.
adica ghivecele astea pt solar se vand cel putin cu 0,8 bani si la atatea fire parca se simte ceva.
si asa-i in primul an, mai ales cand faci solarul iarna, nu le poti cuprinde pe toate, intarzii un pic cu cultura dar stii ca ai facut cum trebuie.
si mai spun ceva: unii se bat f tare pe timpurietate, dar cum timpurietatea inseamna gust mai putin, daca stai sa te gandesti s-ar putea sa iesi mai castigat daca vinzi ceva cu gust dar in cantitate mai mare, chiar daca la un pret mai mic, decat acele tomate fade, de care cam toata lumea a inceput sa se fereasca, cu toate ca le dai cu un pret mai mare.
si timpurietatea, timpurietate dureaza maxim doua saptamani, dupa care incepe sa se caute gustul si mai putin rosia cu orice pret.
eu aceeasi treaba le-o spun tuturor celor care vor sa cumpere in cantitati mai mari, sa gaseasca o solutie cat mai ieftine, una cand vrea cineva sa cumpere 100-200 de fire si altceva cand ia de la 1000 in sus.
sper sa nu se supere nimeni!

#1643
macaz2006

macaz2006

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 647
  • Înscris: 20.11.2008
Stiam preturile dinainte sa ma apuc de solar.  Asa ca nu e nici o suparare.

#1644
nicoretro

nicoretro

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 896
  • Înscris: 12.12.2011

View Postmacaz2006, on 14 martie 2013 - 18:42, said:

Stiam preturile dinainte sa ma apuc de solar.  Asa ca nu e nici o suparare.
De curiozitate doar.... Care sunt preturile la care faci achizitia? Ce soiuri/hibrizi iei?

#1645
virg72

virg72

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,048
  • Înscris: 14.01.2012
si alte poze si aici, cu altele despre care am vorbit.

Attached Files



#1646
1orgu

1orgu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,051
  • Înscris: 06.10.2012
Buna seara all forumisti!
A venit si Iorgu. Ce a facut el azi? A repicat. Dar cum? Relaxat, in ritm domol, fara sa se mazgelesca pe nas, urechi, ochelari, haine si prin bucatarie. Dupa cafeluta de la ora 7,00, binenteles in solar, am ,,sudat'' vreo 3 tigari ( o sa le mai raresc, fumez 1,5 pac./zi), am dat agrilul de pe rame la o parte, am oprit termostatul, ziua este in stand bay. Am rdicat ramele vreo 5 cm. la ,,semanate'', si m-am apucat de treaba. Acesta a doua serie de repicare, fata de prima, cand imi era frica sa scot plantutele din tavita, sa nu fie turba prea rece, sa nu intre sau sa iasa nimeni pe usa bucatariei (acolo am repicat), sa nu ating frunzulitele sau tulpinita plantutelor, a decurs chiar destresant. Am pus intr-o albie 50% turba si 50% pamant de padure (din ala adus acum vreo doua saptamani). Am un vecin la vreo 7-8 case de mine, care foloseste la repicat doar pamant de padure, simplu, curat, fara sa mai puna altceva. In prima foto se vede diferenta de culoare si consistenta intre turba si pamant. Am umectat bine de tot amestecul respectiv, l-am lasat timp de vreo doua tigari (le dau dreaku - de maine le reduc la jumate, sau tai cu foarfeca, din ele), in acest timp amestecul s-a omogenizat. Procedez in acest fel cu ,,materialul'', intrucat il manevrez mai usor, si nu mai ud alveolele dupa aceea. Am incarcat alveolele, am modelat gauri pana jos,  si am inceput sa pun ,,doapele'' din tava de 104. Au iesit usor de tot, parca asteptau noua casuta. Am repicat in 6 tavi de 28 si 9 tavi de 45. Aproape vreo 580 de fire de rosii. Toate sunt primite de la ,,voi'' si semanate pe20 feb. 2013.
Saika, buzau, belle, rally, kyvelly, lady rosa si un soi romanesc traditional, de culoare galbena. A mers usor de tot. La pas. Cel mai greu mi-a fost cu etichetele de plastic. pe care le-am pus pentru indentificare, era sa le ,,aiuresc'', la vreo doua cred ca am si comis-o! Am facut singur aceasta serie de repicat, sotia era cu nepotica la ,,gradi''.
La ora 13,20, am fost gataaaaaaaa, cu tot cu ,,Previcur'', 3ml/2l apa. Astept cu multa nerabdare ,,pe bune'', sa trec la repicat, conopida, prazul, telina, gogosarii, ardeii grasi, vinetele. Nu mai imi este frica de repicat!!! Problema cea mai mare, este ca nu mai am loc in rep. E full! Vremea in urmatoarele zile se anunta ,,cainoasa''. Pe marti, miercuri se mai incalzeste. Pot repica in tavi, si le pun peste placi de polistiren pe sol, cu 1,2,3 tunele( am la tunele- nici in Alpi nu sunt atatea) acoperite cu folie sau agril?  Avea asta de la care am cumparat tevile de plastic, pe stoc, vreo 220 de buc. I-am zis ca au inceput astia cu solariile sa foloseasca o tehnologie noua. A luat Iorgu ,,tot''. A vazut ca ,,merge'' si a mai adus vreo 1000 de bucati. Cand le-o vinde saracutul, nu stiu!
Concluzie Iorgu: nu va fie teama de repicat! Organizati-va, toate langa voi, evitati miscarile in plus, coordonati-va, umeziti inainte ,,materialul'', eventual pregatiti doua serii, pana terminati una, cealalta se omogenizeaza.
Foto:
- amestecat,,pamantul de padure'', stanga, cu turba
- omogenizat
- urmeaza sa umplu tava
- acum pun plantulele la locul facut
- fetele asteapta nerabdatoare
- gata- nici nu le-a durut

Attached Files



#1647
pufarin

pufarin

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,581
  • Înscris: 21.02.2006
Eu pentru etichete folosesc o imprimanta portabila.

Edited by pufarin, 14 March 2013 - 21:22.


#1648
Blanco25

Blanco25

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 401
  • Înscris: 11.03.2013
intrebare intrebatoare:D, pamantul in care am avut castravetii si mi-au murit din cauza la scortisoara praf, pot sa-l refolosesc dupa ce inlatur scortisoara si il mai amestec cu al pamant??

#1649
jumborom

jumborom

    E bine așa cum e.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,614
  • Înscris: 25.11.2007
Frumos virg-ule, fotografii elocvente !

Bravo iorgule, trebuie sa te extinzi si dincolo de rep, nu ai ce face. Asteapta sa treaca vremea rea si da-i drumul mai departe cu tunel de agril peste ele.

Eu merg si cu etichete de plastic, insa "la intern" merg mai repede cu markere cu vopsea alba sau argintie, oricum, ceva care sa se vada pe negrul tavitelor. La o librarie mica am dat pe unul vreo 5 lei. Notez la baza alveolei sau a tavitei "V" de la vinete (cand am un singur tip de vinete) sau "Al" (de la Albenga, hibrid de tomate). Daca am mai multe varietati in aceeasi tava, le grupez astfel incat sa umple un rand intreg si notez capul fiecarui rand. De obicei scriu in stanga jos pe latura lunga, apoi intorc la 180 de grade tavita si notez din nou. Astfel, oricum ar fi pusa tavita vad una din insemnari. La tavile mai mari pot nota si deasupra, intre alveole. Cand le vand, si daca sunt mai multe varietati, notez pe o eticheta denumirea completa, ca sa stie clientul despre ce este vorba.


Blanco, daca nu sterilizezi pamantul respectiv, nu-l mai refolosi, ciupercutele flamande sunt acolo.

Pentru cantitati mici de pamant se poate folosi cuptorul: se asterne in tava / cratita pamantul in strat de maximum 10 cm, se incalzeste la 80 grade Celsius, se mentine la aceasta temperatura circa 30 de minute, apoi se raceste.

Edited by jumborom, 14 March 2013 - 21:58.


#1650
pufarin

pufarin

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,581
  • Înscris: 21.02.2006
Eu zic sa nu il refolosesti, mai bine un pamant nou curat.

#1651
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,448
  • Înscris: 27.01.2012
@Blanco25:
Nu ti-au murit din cauza de scortisoara, ti-au murit din cauza de fungi...
Arunca naibi porcaria aia infestata...
Scortisoara se presara in cantitate mica la suprafata solului, nu pe plante, se reduce drastic umezeala, se continua doar cu udare pe la baza nu pe deasupra, se scade temperatura, etc...
In felul asta eu am reusit totusi sa 'blochez' in doua ghivece caderea plantelor dupa 'declansare'...dar am ramas cu mai putin de 20% din plante...doar ca nu s-au dus pe apa sambetei chiar toate si am blocat raspandirea 'nenorocirii'...

#1652
1orgu

1orgu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,051
  • Înscris: 06.10.2012
virg72, gainile ale frumoase si grase, au ciugulit si ele din rasaduri? Un ajutor, ceva la o rarire sau dezburuienare?

#1653
1orgu

1orgu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,051
  • Înscris: 06.10.2012

View Postjumborom, on 14 martie 2013 - 21:51, said:

Pentru cantitati mici de pamant se poate folosi cuptorul: se asterne in tava / cratita pamantul in strat de maximum 10 cm, se incalzeste la 80 grade Celsius, se mentine la aceasta temperatura circa 30 de minute, apoi se raceste.
Aceasta ,,sterilizare'', nu afecteaza nutrientii din compozitia pamantului? Nu devine arid? Nu este prea complicata operatiunea, fata de procurarea altei cantitati de substrat?

#1654
virg72

virg72

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,048
  • Înscris: 14.01.2012
gainile ale sint pui de carne  si i-am bagat acolo pt ca tot am facut caldura pt rasaduri, si de ajutorul lor la plante sa te fereasca d-zeu, sper sa nu scape de acolo!

#1655
m4y

m4y

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 107
  • Înscris: 26.09.2006

View Post1orgu, on 14 martie 2013 - 22:50, said:

Aceasta ,,sterilizare'', nu afecteaza nutrientii din compozitia pamantului? Nu devine arid? Nu este prea complicata operatiunea, fata de procurarea altei cantitati de substrat?

Aici un material despre sterilizarea solul prin metode termice, ecologice:

"Combaterea buruienilor prin folosirea metodelor termice se bazează pe folosirea temperaturilor cuprinse între 50-80 grade C pentru uscarea, arderea buruienilor şi sterilizarea solului la suprafaţă. Plantele tinere conţinând 95 % apă sunt foarte sensibile la temperaturi ridicate, astfel o temperatură de 70-80 grade C provoacă coagularea proteinelor şi distrugerea buruienilor, chiar dacă la această temperatură acestea nu sunt arse. Şi la temperaturi mai mici de 50-60 grade C menţinute o perioadă de timp mai îndelungată buruienile sensibile sunt distruse. Combaterea termică a buruienilor este recomandată în următoarele situaţii: în sere şi solarii; pe terenurile umede unde grăpatul şi praşilele nu se pot aplica; în pomicultură şi viticultură; pentru culturile rezistente la căldură (ceapă, praz) dacă acestea nu au răsărit dar există buruieni; pentru culturile prăşitoare (porumb).

Combaterea termică a buruienilor poate fi utilizată sub diferite metode astfel:
1) Solarizarea constă în utilizarea unei folii transparente care este aşezată etanş pe sol, în perioadele foarte călduroase când temperaturile sunt cel puţin 3 zile la rând peste 30 grade C. Dacă folia este aşezată pe un sol nivelat şi aderă bine iar capetele sunt îngropate temperatura solului poate creşte la 50-60 grade C la 1 cm adâncime şi 30-40 grade C la 30 cm adâncime. Metoda poate fi folosită în sere şi solarii dar şi în câmp ca metodă preventivă de combatere, după recoltarea culturilor timpurii, solarizarea efectuându-se 6-8 săptămâni în perioada de vară. Solarizarea poate fi efectuată şi în pomicultură sau în legumicultură pentru unele culturi (usturoi, ceapă, praz). Solarizarea se aplică de obicei pe terenurile umede unde nu se pot aplica lucrări ale solului. Pe terenurile uscate atunci când se aplică această metodă, se recomandă aplicarea unei udări până la umiditatea corespunzătoare capacităţii de apă în câmp (CC), lucru care va uşura opărirea şi distrugerea buruienilor. Efectule solarizării asupra buruienilor sunt diferite astfel: sensibile în stadiul de cotiledoane: Brasica nigra, Polygonum aviculare, Sinapsis arvensis, Viola arvensis; sensibile în stadiul de 2 frunze: Capsella bursa pastoris, Matricaria camomilla, Polygonum periscaria, Senecio vulgaris, Solanum nigrum;
sensibile în stadiul de 4 frunze: Matricaria inodora;
sensibile în stadiul de 5-6 frunze: Chenopodium album, Erodium cicutarium, Fumaria officinalis, Galium aparine, Geranium sp., Stellaria media; tolerante: Cirsium arvense, Myosotis arvensis; rezistente: Agropyrum repens, Poa annua, Urtica dioica. După combaterea buruienilor prin solarizare lucrarea solului trebuie efectuată superficial până la 15 cm adâncime, pentru a evita amestecarea solului şi aducerea la suprafaţă a seminţelor de buruieni. Solarizarea determină o creştere a mineralizării materiei organice din sol ceea ce va duce la creşterea conţinutului de azot nitric şi amoniacal, a calciului, magneziului, potasiului şi a pH-ului. Sistemul de fertilizare trebuie adaptat acestei situaţii şi bazat pe o cartare agrochimică efectuată imediat după terminarea solarizării şi răcirea solului.

2) Arderea cu flacăra este o modalitate de distrugere a buruienilor de pe canalele de irigaţie, de desecare, din jurul stâlpilor sau chiar din culturile de prăşitoare (porumb, sorg, floarea soarelui, cartof etc., a vetrelor de cuscută din lucernă sau trifoi, a buruienilor din jurul pomilor fructiferi sau dintre rândurile de vie. Pentru distrugerea acestor buruieni se foloseşte un agregat format din tractor, rezervor cu combustibil (petrol sau derivaţii săi), furtune, arzătoare, dispozitive de reglare a intensităţii flăcării şi de protecţie etc. Pentru distrugerea completă a buruienilor perene lucrarea se repetă de câteva ori. Această lucrare nu poluează solul, dar necesită o instalaţie specială pentru protecţia rândurilor de plante.
În S.U.A. s-a folosit amestecul de propan şi parafină pentru combaterea costreiului. Arzătoarele trebuie să aibă dispozitive de protecţie pentru a nu pârli frunzele plantelor cultivate. Aruncătorul de flăcări trebuie orientat sub un unghi de 30-400 în raport cu solul, iar viteza de înaintare este de 3-4 km./oră. Prin temperaturile ridicate sunt distruse nu numai buruienile dar şi seminţele de buruieni ci şi agenţii patogeni, dăunătorii, dar şi microorganismele folositoare. Pe teren uscat această lucrare va conduce la uscarea şi mai accentuată a solului. După această lucrare este recomandată irigarea şi aplicarea îngrăşămintelor organice.

3) Sterilizarea solului se practică mai ales în sere, răsadniţe, fitotroane la sol pentru ghivecele nutritive şi constă în încălzirea solului pus în butoaie până la temperatura de 100 grade C. Prin această metodă se distruge atât germinaţia seminţelor de buruieni cât şi dăunătorii şi agenţii patogeni din sol. Fermierii au tendinţa de sterilizare a stratului superficial de sol prin arderea miriştei, când sunt distruse resturile vegetale, seminţele de buruieni, buruienile în vegetaţie, dăunătorii şi agenţii patogeni. Metoda nu este recomandată a fi aplicată fiind interzisă prin lege, deoarece miriştea contribuie la creşterea conţinutului de materie organică din sol, iar prin ardere se distrug şi vieţuitoarele folositoare.

4) Propagarea vaporilor de apă supraîncălzită cu un utilaj mobil capabil de a ridica temperatura acestora la 180 grade C. Aburii determină o creştere a temperaturii solului la 70-80 grade C în suprafaţa solului şi provoacă sterilizarea acestuia. În sere se folosesc vapori de apă supraîncălzită injectaţi în sol, între două cicluri de producţie.

5) Propagarea razelor infraroşii care creează pentru câteva secunde un şoc termic cu o temperatură până la 800 grade C şi provoacă instantaneu arderea buruienilor.

6) Combaterea buruienilor cu ajutorul microundelor se bazează pe distrugerea proteinelor din burieni cu ajutorul microundelor electromagnetice. Cercetări în acest domeniu s-au efectuat în România şi Franţa pentru combaterea buruienilor în 2002. Rezultatele acestor cercetări a scos în evidenţă faptul că pentru o putere de 1 kW viteza de trecere nu poate depăşi 60 m/h., iar pentru a evita ca buruienile să crească din nou este nevoie de o nouă trecere la intervale de 3 săptămâni. Cele mai bune rezultate de combatere a buruienilor în sistem ecologic se realizează prin combinarea metodelor agrotehnice cu cele termice.

Bibliografie Teodor Rusu, Imre Albert, Andrei Bodis; Metode şi Tehnici de Producţie în Agricultura Ecologică, Editura RISOPRINT, Cluj-Napoca 2005. Autor: ing. Constantin Cristea

#1656
virg72

virg72

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,048
  • Înscris: 14.01.2012
arderea miristii, a vegetatiei uscate si a stufarisului a fost interzisa de legea 265/2006,  privind protectia mediului si nici decum din considerentul materiei organice pe  care o contin resturile vegetale.
trebuia sa ne aliniem si noi la directivele europene si in privinta asta.
nu ca n-ar fi adevarat ca aceste resturi ar constitui si un ingrasamant, dar pe langa asta aceste resturi contin si f multe boli si daunatori, asa ca de asta se practica treaba  cu arderea miristi.
si in momentul de fata legea face o derogare, si anume, in cazul in care prezinti un certificat fito-sanitar de infestare a unui lot de teren cu daunatori si boli, poti da foc la resturile din acea portiune, cu respectarea normelor de prevenire a incendiilor, de data asta.
si eu fiind de la tara si un pic, sau mai mult, greu de cap, parca nu cred ca metodele prezentate mai sus n-ar avea si efecte adverse.

Edited by virg72, 15 March 2013 - 11:18.


Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate