Chirurgia endoscopică a hipofizei
"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală. Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale. www.neurohope.ro |
Semanatul si repicatul
Last Updated: Apr 24 2024 17:11, Started by
trestie-de-balta
, Jan 18 2010 21:52
·
47
#11377
Posted 29 October 2022 - 14:21
https://www.youtube....rts/aiTbud-GVlE
Mai simplu de atat nu cred ca se poate. Edited by adissan, 29 October 2022 - 14:25. |
#11378
Posted 20 November 2022 - 19:09
Un punct de vedere. 🙂
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/BkVI9pVVBkA?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] Edited by Solar-1, 20 November 2022 - 19:12. |
#11379
Posted 20 November 2022 - 20:35
Un punct de vedere pe care nu îl accept. Să văd eu cum mai încălzește 60 mp de rasadnita cu 500 lei/lună.
9000 de semințe le germinezi într-un spațiu de 2 mp, apoi repici în cei 60 mp și faci economie la căldură de cel puțin 3-4 săptămâni. |
#11380
Posted 20 November 2022 - 20:55
Da, este și asta adevărat. Eu am făcut și cu repicare și cu semănare directă, în alveole de 28/45 de celule. Cu germinatul, de fiecare dată în cameră, chiar dacă semăn semințe de ordinul miilor odată. Mai ales aici în nordul Moldovei, unde astăzi, avem primul strat așternut de zăpadă și iarna se menține iarnă cu ger și zăpadă, fiecare zi contează bine, la încălzit răsadnița.
Edited by Solar-1, 20 November 2022 - 21:00. |
#11381
Posted 21 November 2022 - 14:31
Mai multe avantaje la răsadul repicat decât cel nerepicat.
|
#11382
Posted 21 November 2022 - 15:50
Am făcut și repicat și nerepicat. În afara faptului, că se economisește considerabil la încălzire, mai ales la un volum mai mare de răsad, nu este alt avantaj. Dezavantajul repicatului, este în primul rând volumul mare de muncă, atunci când avem răsaduri de ordinul miilor de fire. La câteva sute, nu se simte. Apoi, în funcție de îndemânare și substratul folosit la semănat, rădăcinile pot suferi.
|
#11383
Posted 21 November 2022 - 17:43
Sufera, doar ca stresul ala poate sa aibă și ceva avantaje ulterioare.
Oricum practic e o inepție toată povestea pentru ca principala problema cu rasadul este încălzirea, problema care le anulează pe toate celelalte când vorbim de principalele culturi la care e vital rasadul și care adesea trebuie plantate cât mai devreme. A doua problema, tot de ordin pracric, de care s-au lovit în timp toți grădinarii cu ani de legumicultura în spate, este calitatea germinatiei. Dacă nu ești 110% sigur pe sământa aia ai a norocul sa nimerești un plic prost sau un lot prost, și mai și semeni la alveole mari... Iti vine sa dai foc la pălărie. Asa, când ești Dorel analfabetul de la marea firma a lu peste oceanic prăjit îți permiți orice.. Si sa încălzești hectarul de sera, și sa folosești și semințe de cea mai buna calitate(ca prospețime/viabilitate zic), poți sa plantezi lotul tău experimental și 10 zile mai târziu pt ca oricum e irelevant și nu depinzi de prețul trufandalei, ai apoi și condiții foarte bune sa faci cultura când îți vine căldură... Cultivatorul care trăiește din ce produce însă... Face eforturi și se chinuie de multe ori, el depinde aproape total de cultura aia și nu dispune de resurse nelimitate ca să își permită arogante. Dacă da un chix o singura data și pierde 2-3 săptămâni fata de ce a calculat el, și îl prinde căldura cu plantele mici, lăsând la o parte ca iese cu marfa când prețul e mic.s3 mai confrunta și cu probleme legate de canicula... Cu tot ce înseamnă ele. Când ești producător nu ai întotdeauna cele mai bune condiții și devine foarte important plantatul suficient de devreme. Nu e totuna sa ai 3-4 etaje formate când vine canicula fata de a fi la al doilea și deja sa înceapă distracția cu calciul sau avortarea... Si încă o chestie, repicat ul asta poate sa însemne multe lucruri, ca nu e totuna sa repici din alveole mici sau din semanantura pe pat... Asa, pe hârtie și când te distrezi, orice se poate și "merge"... Când produci.... Nu mai merge ca în povesti. Nu degeaba grădinarii fac lucrurile într-un anume fel, în anumite perioade samd... Sunt ei prosti dar inculți nu sunt, vorba unor clasici în viata. Edited by parintele, 21 November 2022 - 17:49. |
#11384
Posted 21 November 2022 - 17:57
cred ca este o problema de cantitate
pentru acasa, daca ai 100 de rasaduri este mai simplu sa le plantezi direct, spatiul si cheltuielile sunt rezonabile si nu justifica efortul suplimentar; plus ca la indemanarea si experienta mea risc sa pierd o gramada de rasaduri la repicare daca ai sute sau mii de rasaduri, alte cheltuieli, alte calcule Edited by hamangia, 21 November 2022 - 18:00. |
#11385
Posted 21 November 2022 - 19:44
parintele, on 21 noiembrie 2022 - 17:43, said:
Sufera, doar ca stresul ala poate sa aibă și ceva avantaje ulterioare. Oricum practic e o inepție toată povestea pentru ca principala problema cu rasadul este încălzirea, problema care le anulează pe toate celelalte când vorbim de principalele culturi la care e vital rasadul și care adesea trebuie plantate cât mai devreme. A doua problema, tot de ordin pracric, de care s-au lovit în timp toți grădinarii cu ani de legumicultura în spate, este calitatea germinatiei. Dacă nu ești 110% sigur pe sământa aia ai a norocul sa nimerești un plic prost sau un lot prost, și mai și semeni la alveole mari... Iti vine sa dai foc la pălărie. Asa, când ești Dorel analfabetul de la marea firma a lu peste oceanic prăjit îți permiți orice.. Si sa încălzești hectarul de sera, și sa folosești și semințe de cea mai buna calitate(ca prospețime/viabilitate zic), poți sa plantezi lotul tău experimental și 10 zile mai târziu pt ca oricum e irelevant și nu depinzi de prețul trufandalei, ai apoi și condiții foarte bune sa faci cultura când îți vine căldură... Cultivatorul care trăiește din ce produce însă... Face eforturi și se chinuie de multe ori, el depinde aproape total de cultura aia și nu dispune de resurse nelimitate ca să își permită arogante. Dacă da un chix o singura data și pierde 2-3 săptămâni fata de ce a calculat el, și îl prinde căldura cu plantele mici, lăsând la o parte ca iese cu marfa când prețul e mic.s3 mai confrunta și cu probleme legate de canicula... Cu tot ce înseamnă ele. Când ești producător nu ai întotdeauna cele mai bune condiții și devine foarte important plantatul suficient de devreme. Nu e totuna sa ai 3-4 etaje formate când vine canicula fata de a fi la al doilea și deja sa înceapă distracția cu calciul sau avortarea... Si încă o chestie, repicat ul asta poate sa însemne multe lucruri, ca nu e totuna sa repici din alveole mici sau din semanantura pe pat... Asa, pe hârtie și când te distrezi, orice se poate și "merge"... Când produci.... Nu mai merge ca în povesti. Nu degeaba grădinarii fac lucrurile într-un anume fel, în anumite perioade samd... Sunt ei prosti dar inculți nu sunt, vorba unor clasici în viata. Edited by Solar-1, 21 November 2022 - 19:54. |
#11386
Posted 22 November 2022 - 01:12
Problema nu e doar încălzirea. Încălzire poți avea foarte ușor.
Greu e sa ai încalzire ȘI lumina. Asta te obliga sa incălzești în sera, nicio legătură cu o camera în care faci și dregi. Sunt însă și alte lucruri mai puțin evidente când semeni direct in alveole mari și iarăși cine produce știe ce înseamnă. Calitatea substratului, care e foarte diferita între faza de rasarire și creștere inițială fata de creșterede la 2 frunze la plantare. De la textura la nutrient, costuri sau neajunsuri dacă folosești același substrat. Încă o treaba, în funcție de unele particularități ale culturii, în pracrica apar diverse probleme cu semănatul asta direct. Ca exemplu, epuizarea substratului prin levigare. Sunt situații, nu puține, în care apare penuria nutrientilor. Similar poate sa apară și lipsa spațiului. Sa nu confundam semnarea unei alveole de castraveți în martie-aprilie , sau dovlecei, cu roșii sau ardei sau vinete pentru ciclul 1. Repet, toți aia care își hrănesc familiile din Legumicultura, de generații, nu sunt ei chiar imbecili degeaba și s-a trezit dodel hektar deștept. Salata... Nici nu ar trebui băgată în discuție.Aia nici nu îți rasare la Căldură. Daca o ții în căldură nici nu faci treaba cu ea. Și taman aia e printre culturile care nu prea se seamana la alveole, majoritatea covârșitoare o seamana în lăzi și o repica. Cred ca discuțiile astea, dincolo de teorii și argumente mai mult sau mai puțin personale, ar trebui sa includă și o doza mai serioasa de pragmatism și învățat din experienta celor care produc legume... Nu astea sunt problemele... Un grădinar îți va spune ca e mai greu sa semeni la alveole (mici) decât sa repici. Munca nu e repicat ul ci e cernutul și implitul corect al alveolelor, caratul și asezatul, udatul corect dsca lucrezi pe uscat pana la semănat.. Semănatul de pregerminate... . .. Grădinării nu au dileme ca nea agrosel ala, au depășit demult stadiul ala, oamenii deja fac răsad de plante la care în mod tradițional se practica semănatul direct.... Porumb, ridichi, alte rădăcinoase ori verdețuri.. Ce probleme pune pe masa nenea ala sunt... De rasu curcilor. |
|
#11387
Posted 22 November 2022 - 10:39
Eu am vorbit din punctul de vedere al celui care face profesional și seamănă în decembrie uneori, roșiile și ardeii. Și referitor la cameră, chiar contează cele 7 zile la încălzire. Mai ales când prinzi minus 15-20 de grade, afară noaptea. Nu este totuna să încălzești o răsadniță (mai ales dacă este mai măricică de 100-150 mp) constant la 25-28 de grade și o cameră foarte bine izolată. După răsărire, este mai ușor cu încălzirea. Și castraveții semănați în februarie. Pepenii tot. Eu atunci le dau drumul, pentru că îi pun în solar. Am făcut și cu repicare fix din același considerent al căldurii. Pentru că, contează să încălzesc doar jumătate de răsadniță sau mai puțin, timp de aprox. 3 săptămâni de la răsărire. Plantele oricum vor sta în răsadniță. Fiecare face cum îi este mai ușor. Eu am aplicat ambele variante. Și am rămas la semănatul direct, datorită tocmai volumului de muncă. Umple tăvițele mici cu substrat. Apoi seamănă. După, umple și celelalte mai mari. Apoi ia fir cu fir, până la 10.000 (uneori și mai mult). Doar cel care face, știe exact despre ce este vorba. Eu nu spun din ce am auzit la alții, spun din ce fac. Dl. Zoli de la Agrosel, le spune în general bine. Nici eu nu sunt de acord cu ce spune uneori. Însă, apropo de a nu fi de acord, dacă nu suntem uneori de acord, să fie constructiv, pentru ca și cel care va citi ceea ce scriem, să înțeleagă de ce. Tare ușor ar fi pentru cititor, să vorbim mai mult din practică și mai puțin din auzite, până nu verificăm dacă este întocmai așa. Salata o semăn în tăvițe de 104 (anume dedicate pentru ea), sau câte două la celulă, în tăvițe de 45. Acolo spuneam de temperaturile optime, de asta am adus-o în discuție. Cine va citi, să prindă ideea. Am fost și eu la început și știu cum este, de asta dacă scriu ceva, scriu să fie cât mai cu folos pentru cine va citi. În urmă cu 10 ani pe vremea asta, mă documentam din plin legat de legumicultură.
Edited by Solar-1, 22 November 2022 - 10:49. |
#11388
Posted 22 November 2022 - 11:11
Solar-1, on 22 noiembrie 2022 - 10:39, said:
Tare ușor ar fi pentru cititor, să vorbim mai mult din practică și mai puțin din auzite, până nu verificăm dacă este întocmai așa. Edited by Solar-1, 22 November 2022 - 11:20. |
#11389
Posted 20 January 2023 - 06:09
Ma puteți ajuta cu o problema de cata turba am nevoie pentru a produce 10000 de fire de rasaduri
|
#11390
Posted 20 January 2023 - 07:14
Depinde în primul rând în ce model de alveole vrei să repici. Dacă faci repicarea în alveole de 32 îți intra turba dublu față de atunci când faci repicarea în alveole de 70.
|
#11391
Posted 20 January 2023 - 09:04
#11392
Posted 20 January 2023 - 10:08
Mihai-89, on 20 ianuarie 2023 - 06:09, said:
Ma puteți ajuta cu o problema de cata turba am nevoie pentru a produce 10000 de fire de rasaduri Daca pui problema asa inseamna ca nu ai mai facut asa ceva si poate mai indicat este sa incepi cu un experiment sa vezi care-i treaba cu ele,acu tu sti mai bine. Ai nevoie de turba de semanat si alta pt repicat,astia de fac cantitati mari asa fac. Cei care fac(aici ma incadrez si eu) mai putine pt o gradina hoby nu conteaza asa mult,folosim aceeasi turba si ne chinuim prin geamuri si oriunde putem. Cei care au cumparat seminte mai scumpe,la bucata, cantitatea corespunde sau se mai incurca aia la ambalat +-? |
Anunturi
▶ 1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users