Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

Consideratii (filosofice sau nu) privind fenomenul audio

- - - - -
  • Please log in to reply
500 replies to this topic

#1
FC72

FC72

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,622
  • Înscris: 06.03.2005
Eu stau si ma minunez la generatia mp3 actuala de tineri.
Pentru ei boxele se baga in priza, sistemele home cinema au incluse player, amplificator, boxe care se baga in priza...nu concep altfel.
Acum 15 ani boxele nu se bagau in priza erau niste cutii cu difuzoare, sursele audio erau niste discuri care trebuiau neaparat cumparate nu se "faceau" acasa si se redau cu un aparat numit CD-Player la care mai trebuia un alt aparat numit amplificator, astfel puteai avea muzica.Existau casete audio din abundenta fiind singurul standard recordable.
Nu exista MP3.La fel si calculatoarele erau ciudatenii.USB? memorie Flash-stick? ce sunt alea?

Probabil unii vor spune ca tehnica a evoluat dar nu neaparat in performanta, evolutia a fost dictata de cererea de pe piata si s-au impus produse si formate de larga raspandire, ieftine si proaste care au satisfacut pretentiile din ce in ce mai reduse ale consumatorilor.Tendinta se mentine si acum numai rahaturile ieftine (care se baga in priza  :naughty: ) se vand.

#2
antinari

antinari

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,384
  • Înscris: 08.12.2006
Aici se poate abera în voie, respectând normele bunului simţ (în mod implicit şi regulamentul forumului).
Pentru a se evita off topicul (inclusiv al meu) toate posturile care tratează evoluţia/involuţia componentei audio a societăţii (din orice punct de vedere care se încadrează în subiectul ariei) la modul general (deci sunt off topic pe alte subiecte) se vor muta aici, chiar dacă au şi conţinut on topic.


Update 17.07.2014:
Se pare că, după mai bine de patru ani în care scopul acestui topic a fost clar înţeles de toţi userii, e necesară o completare. Acest topic nu este nici de chat, nici de discuţii pe teme specifice, nu este destinat mutării discuţiilor într-un singur topic gigant. În consecinţă, dacă posturile v-au fost mutate aici motivul nu a fost pentru a continua discuţia într-un cadru mai relaxat, dacă simţiţi nevoia de a completa cu ceva mesajul mutat puteţi să o faceţi însă NU exageraţi. Orice user are dreptul de a deschide un topic dacă doreşte o discuţie pe un anume subiect şi nu există încă o discuţie pe acea temă. Enunţul "Aici se poate abera în voie" se referă la conţinut, în sensul că orice ţine de audio e on topic pe acest topic, nu şi la cantitate.

#3
anabia

anabia

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,064
  • Înscris: 07.01.2010
Despre ce vorbim, despre romani sau in general?
La noi cultura muzicala lipseste cu desavarsire. Mai e si componenta materiala. Cati isi permit scule audio de calitate, mai ales in vremurile astea? Normal ca producatorii se pliaza pe cererea din piata. Chiar si la nivel inalt se fac aliante, se muta productia in China etc. pt scaderea costurilor.
Cati isi permit sa cumpere un cd audio inregistrat la o casa de productie renumita si care costa 10-15-20 usd?
Observ si eu la tinerii din ziua de azi muzica in format mp3, usor de stocat in telefoane sau playere flash. Prin anii 80 aparusera walkmen-ele. Aveam si noi muzica portabila la tehnologia anilor trecuti. Mai erau si benzile de magnetofon, casetele audio(crom sau metal :thumbup: ) si vinilurile.
Piata audio din Romania e la pamant, pt ca lipseste cultura cu desavarsire, la toate nivelurile. Pacat, pe vremuri nu era chiar asa...

#4
FC72

FC72

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,622
  • Înscris: 06.03.2005
Am scris oftopic pe alt subiect facand o constatare amara.

Probabil ca sunt multi pentru care DVD e o cutie in care bagi discuri sau memorii USB si la care se conecteaza 5.1 boxe, orice altceva e ciudat.
Probabil ca pentru aceeasi boxe inseamna niste cutiute de plastic care se baga in priza si se conecteaza la PC adica la boxa trebuie sa se auda de la PC, ca de aia e boxa.
Probabil ca toti acestia asculta muzica fara numar gasita free pe net, trimisa de un amic , etc.

Probabil ca ar avea un soc daca boxele care se mai numesc si incinte acustice ar trebui conectate prin cabluri la un amplificator iar acel amplificator ar avea nevoie de un Preamplificator care sa selecteze sursele si sa regleze volumul.
Si dupa toate astea tot nu ar avea sunet deoarece mai trebuie si un player, adica alta dracie si toate astea se conecteze intre ele prin cabluri.
Dupa ce avem si playerul muzica tot nu este, deoarece avem nevoie de discuri.
Aici apare o mare problema, discurile astea nenorocite nu sunt gasite pe gratis, costa destul de mult si nici nu sunt multe disponibile cu ce am vrea, trebuie batute magazinele zile la rand pana gasesti ceva, nu poti cauta si comanda online ca internet nu exista.
Ce facem in situatia asta, cumparam un brat de discuri? nici vorba ar fi salariul pe o luna de munca, cumparam orice sistem audio gasit? nici vorba costa cat salariul pe 5 ani, atunci ce este de facut?
In primul rand studiem ce merita ascultat ce reprezinta o adevarata valoare si ce produce o placere apoi educam perceptia sunetului cautand un sistem care sa satisfaca pretentiile personale.
Se ajunge astfel in decursul anilor sa capeti daca nu o cultura muzicala macar o idee despre ce reprezinta muzica si apoi poti reusi sa percepi diferente in redarea sunetului si poti evalua performanta unui sistem.
Asta era modul de evolutie in trecut.

Poti face asta in ziua de azi? putin probabil.
Acum ai la dispozitie o gramada nesfarsita de gunoaie muzicale promovate in media, pe gratis cu o calitate mizerabila.Ce poti selecta din astea? cum poti deosebi ce reprezinta ceva si ce este doar o lalaiala prosteasca?
Aceesi problema la echipamente, fiecare producator se intrece sa ofere la 6-9 luni un produs nou cu specificatii si dotari suplimentare si mai ieftin pe care il poti cumpara in rate cand mergi sa iti cumperi sucuri si bere in supremarket.
Valoarea ratei pare ridicol de mica si esti convins ca ai luat ultimul racnet de firma.Defapt nu este decat o alta pocnitoare numai buna de grohait MP3-urile sinistre din topuri.
Astea sunt conditiile, astea sunt pretentiile, asta este nivelul, asta e cererea, asta e oferta.

E bine, e rau? nici una, nici alta este ceea ce trebuie.

#5
motanu44

motanu44

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,719
  • Înscris: 01.08.2007
Mi se pare fireasca evolutia aceasta, cu partile bune si partile rele (aici intervine si conflictul intre generatii si de aici pleaca primul post din acest topic)
Dar si generatia matură de pe acest forum a avut la randul ei alta generatie matură, cu care a fost "in conflict" - si tot asa. Era mai bine atunci ? E mai bine acum ? Si atunci si acum erau si aspecte pozitive si aspecte negative ale evolutiei, dar ca sa parafrazez un proverb romanesc, in timp cele bune se aduna si cele rele se spala...
Cred ca discutia despre evolutie se poate imparti in doua: prima - evolutia sculelor si apoi a doua, oarecum ca o consecinta - evolutia muzicii. Sunt legate una de alta in opinia mea.
La inceput, acum multe multe generatii muzica se asculta in sala de concert. Era singurul mod prin care un om putea auzi muzica unei orchestre - la fata locului. Ceea ce numim acum "muzica clasica". Foarte putini, cei cu bani isi permiteau sa asculte muzica. Au fost multi compozitori, nu toti straluciti, s-a cernut si au ramas putini, Mozart, Beethoven etc... Plebea care nu-si permitea, mai asculta si la birtul local ceea ce era "in meniu", muzica vremii cantata la vreo "zdranganea" cu trei corzi.
Intre timp lucrurile au mai evoluat si abia in secolul XX lumea isi putea achizitiona un sistem de ascultat muzica acasa. (iar prin anii 50-60 a aparut termenul high fidelity). Atunci a disparut farmecul de a merge la sala de concert. Mai multa lume avea acasa sistem si viniluri sa poata asculta de cate ori vor, aceeasi melodie. Lucrurile au mai evoluat si s-au mai simplificat, a aparut comoditatea, dar a disparut din farmec. Ca o consecinta a evolutiei, chitara a devenit electrica si pianul la fel (ceea ce se cheama "orga"), au aparut si alte genuri muzicale, putem spune ca au evoluat sau nu? Oare cand au aparut Beatles sau Jean-Michel Jarre (doar doua exemple), n-au fost generatii care li s-au opus ? Poate bunicii nostri au zis ca "asta nu e muzica adevarata". Acum avem alte genuri (poate chiar mai abundente ca niciodata), si datorita evolutiei si simplificarii tot mai multe persoane isi permit sa asculte muzica (poate mai multe ca niciodata). Asta e partea buna. PArtea rea e ... primul post din acest topic. :) Iar a disparut din farmec. Si din muzica si genurile cantate azi multe se vor cerne si putine vor ramane in istorie. Noi ne opunem acestei evolutii a muzicii, printre care si eu, dar e fireasca ca si evolutia de pana acum, si poate nepotii nostri vor avea ca reper pe DJ Tiesto sau mai stiu eu. Sculele pentru ascultat din zilele noastre au evoluat si ele dupa muzica, aceasta fiind produsa cu tot mai multe instrumente sintetice, nici cerintele de high-fidelity nu mai sunt asa de mari ca la redarea unui pian sau unui contrabas sau unui saxofon. Dar nu vor disparea de tot, cum nici muzica cantata cu aceste instrumente nu va disparea si tot va fi ascultata. (sau asa imi place sa cred)

Ca sa fac o paralela, sa luam mai multe aparate, radio, televizor, calculator, aparat foto, telefon mobil. In zilele noastre cel din urma a evoluat de la caramizile Ericsson de prin anii '90 (Ce Lularu Meu :)), la smartphone-urile din zilele noastre (sau PDA-uri, ca e tot mai greu de delimitat granita dintre ele) - device-uri care au si radio, aparat foto, si tv si internet si memorie uriasa (32GB, si la primul meu PC aveam hdd de 4.3GB) si nu in ultimul rand - telefon, ca nici nu se mai tine la ureche si se pune handsfree-ul. Deci e tot o evolutie, cu parti rele si parti bune.

La fel si la sistemele audio, e mult mai simplu acum, doar le bagi in priza si canta. Foarte multa lume are acces la muzica. Ce e bine - toata evolutia asta a tehnicii e folosita si constructiv la sisteme scumpe pentru redarea cat mai eficient calitatii. Ce e rau - e folosita si pentru sisteme cat mai ieftine care nu promoveaza deloc calitatea.
Ce e calitatea pana la urma ? Redarea cat mai fidela a instrumentelor. Care instrumente ? Ca acestea au evoluat in ultimii 40 de ani mai mult ca in ultimii 400. Acum se assculta muzica sintetica, asta e necesitatea, si aparatele de ascultat muzica evolueaza dupa ele. Evolutie sau involutie ? Chitara electrica a evoluat sau a involuat din chitara rece ? Aici apare conflictul dintre generatii.

Eu ma consider de generatie veche. Nu-mi pasa de ce se asculta acum, ma simt foarte bine cu muzica pe care o ascult eu, asta imi place si asta conteaza. Vad multa muzica house&co pe Mtv si pe Utv si pe Vh1 si pe Favorit si chiar pe Taraf (tehnic vorbind tot muzica se numeste si aia). Sute si sute de melodii care se vor cerne si doar cateva vor ramane in istorie. Care vor ramane - asta e evolutia, si ca parte a generatiei din care ma aflu nu voi fi de acord cu noua generatie ca asa e firesc si asa au facut toate generatiile pana la mine si asa vor face si de acum incolo. Ei cu asta au crescut cu asta vor ramane si asta va fi generatia lor, eu cu asta am crescut si cu asta am ramas, asta e generatia mea, n-am ce sa-i fac si ma bucur de ea. Ce ma mai bucura pe mine acum ? Sa descppar si generatiile vechi, si ce s-a piedut pe drum, si care era farmecul atunci. ;) Ca permanent se pierde ceva pe drum, fiecare generatie ar spune ca "nu mai e cum a fost odata..." si generatia dinainte la randul ei la fel "nu mai e cum era pe vremea mea...", dar in schimb daca ar veni sa spunem o forma de viata extraterestra si s-ar uita la noi, cand ne-ar vedea mai evoluati - acum sau cu o generatie in urma ? Sau cu doua ? Ca pana la urma si tot ce a evoluat la noi a evoluat dintr-o necesitate


In sfarsit... scuzati-mi aberatiile kilometrice, asta mi-a trecut prin cap la ora asta, si in ordinea asta le-am asternut pe hartie ... aaa, pardon, pe forum (ca am mai evoluat intre timp!)

Edited by motanu44, 19 January 2010 - 01:34.


#6
laserdance

laserdance

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,058
  • Înscris: 12.10.2008
Hmm, despre subiectul asta se pot discuta multe vrute si nevrute. Nu prea vad eu mare filosofie in asta. Imi aduc aminte cam cum stateau lucrurile acum 15-20 de ani, cam prin 90-94, bai ce-a trecut vremea. Mergeam frumos la studio, aveam la noi in orasel un studio de inregistrari casete, cd-ul de-abia aparuse, daca puneai mana pe un CD la vremea respectiva era ceva. Nu mai vorbesc de faptul ca daca-ti cumparai o caseta originala, deja ti-ai cheltuit banii pe luna respectiva. Si cum erau trase. Sunet adevarat, era era casetelor audio ( si video ), TDK, BASF, SONY, MAXELL, MEMOREX, RAKS, se foloseau decku-ri cu 3 capete, Tascam, Teac, Pioneer, Akai, Nakamichi, practic calitatea era garantata daca aveai acasa ceva scule mai bunicele in care sa asculti. Eu inca si azi mai ascult muzica pe casete audio, mai am inca 500 de casete. Sa nu amestecam partea audio cu cea video. In timp ce DVD-urile sint un mare mare avantaj fata de casetele video, la capitolul audio nu se pastreza neparat aceeasi regula, chiar daca un cd original de regula e peste o caseta. Tin minte ca discutam vrute si nevrute cu tipii de la studio. Si ei erau melomani si audiofili inraiti, plus ca avea unu din ei o colectie muzicala de cateva mii de discuri originale. Discuri originale. Nu MP-3 uri care pe vremea aia nu existau. Nici vorba de asa ceva. Si ce muzica, metal, rock, jazz, electronica, blues, muzica de colectie de prin anii 80, tot ce vroiau muschii tai. In conditiile astea, in care muzica adevarata costa o gramada de bani, iar calitatea conta, ideea despre ce doreai sa asculti si cam in ce conditii era cat se poate de bine definita. Muzica de calitate se asculta in boxe serioase, amplificator de marca si o sursa de redare hi-fi. Daca n-ai cabluri groase, degeaba le ai pe celelalte.  :rolleyes: Acuma putem sa intram in discutii, ca ce se aude mai bine si care-i diferenta intre un pick-up, un magnetofon, o caseta si un cd. Sau intre cd si dvd. Dar nu asta-i sensul discutiei. Din pacate, intre timp studioul s-a inchis. Era ceva logic si iremediabil, ca doar era Mp-3-urilor si a sistemelor 5.1 a spart piata.

Muzica azi se descarca de pe net si se inregistreaza de pe calculator, chiar cunosc personal cativa ''amici'' care desi au acasa sute de cd-uri totusi nu au nici macar un cd original. Si culmea, daca ii intrebi, tu nu-ti iei nici un cd original iti da raspunsul : esti fraier ? ce sa fac eu cu cd-uri originale ? pe undeva au dreptate, problema e ca lucrurile au involuat si din punct de vedere muzical, adica daca nu stii exact ce vrei, ce fel de muzica asculti si ce cumperi atunci chiar ca nici nu se merita sa dai banii pe asa ceva. Cum sa dai 50 de lei pe un DJ , un labar ? asti-as labari si nu cantareti. De opereta. La genu asta de muzica nu mai conteaza ce folosesti, MP-3 uri, superaudio-cd, de fapt ORICE conteaza dar trebuie sa ai si la ce sa asculti. Aha, orice conteaza dar ca sa vezi o diferenta semnificativa care sa merite banii iti trebuie ceva care sa faca o diferenta.

Evident ca un sistem 5.1 de 3-4 milioane luat de la Flanco sau de la magazinul de dulciuri nu o sa faca diferenta. Atunci chiar ca trebuie sa fi un mare fraier sa dai 50 de lei pe un cd original. Daca numa la asta te rezumi si doar la asta asculti toata viata, cd urile originale nu se merita. Punct. Mai bine un calculator, un hard de capacitate mare si un sistem logitech 2.1 cu doua difuzoare de plastic. Macar nu-ti cheltuiesti banii de pomana. Evident ca exista si partea cea mai minimalista a discutiei, vizavi de noua generatie care asculta muzica pe telefonul mobil si la tot felu de chestii portabile. Si pustii astia chiar traiesc cu iluzia ca o capacitate cat mai mare si o sursa portabila superslim care sa nu ocupe loc inseamna calitate. De fapt ei isi masacreaza urechile cu astea. Da prefer sa nu intru in discutii din astea puerile. Ma opresc la MP-3 uri si sistemele PC. De sistemele PC nu zic nimic, boxe de plastic, mult zgomot si multi decibeli ca te doare capu. Pentru unii suna bine si astea. De fapt sistemele PC sint facute doar pt. jocuri si nimic mai mult. Cu MP-3 urile singurul avantaj e ca in ziua de azi poti avea o colectie de muzica uriasa, poti avea cam orice nu aveai acuma 10-20 de ani si macar poti sa-ti faci o parere despre ce asculti. Cat de cat. Evident ca asta nu inseamna calitate. Ideea e ca se pot face si compromisuri in anumite situatii, hai sa nu fim absurzi pana in pinzele albe, dar dupa cum spuneam e bine sa stii ce vrei, ce asculti si la ce vrei sa asculti. Si daca ar fi sa fiu mai direct, adevarul e ca nici macar sistemele hi-fi pe care ni le imaginam noi nu se pot compara cu un sistem hi-end de zeci de mii de euro.
Chiar vorbeam asta cu cineva, ceea ce se vinde prin magazine nu-i facut pt. muzica ci pt. vanzari. Asta-i realitatea. Nu o sa ascultam toata viata muzica in Sony si Yamaha, daca vrei calitate investesti. Si culmea, inca Sony, Yamaha si Pioneer sint cu mult cu mult peste ''boxele care se baga-n priza'' sau USB-rile si multe alte minunatii, chinezarii din plastic, da degeaba vorbim vrute si nevrute.

La noi conteaza ce-i mai ieftin, rebuturile, inca la capitolul asta sintem chiar ramasi complet in urma. Nu vorbesc de noua generatie de 15-16 ani, ca astia oricum vor asculta muzica la telefon si doar din divertisment, ci la oameni seriosi care s-au lasat prinsi de era digitala si sa nu ma intelegeti gresit, nu am spus ca digital e prost, insa multi traiesc cu senzatia ca digital e obligatoriu peste analog. Ca 5.1 sau 7.1 e chiar ceva deosebit fata de stereo. Depinde de aparat si de categorie. Un aparat 7.1 care sa sune ca unul stereo din aceeasi categorie costa cam de 3 ori mai mult. Da dupa cum spuneam, sa nu fim absurzi si sa spunem ca obligatoriu un deck suna mai bine ca un cd-player iar cel mai ieftin cd-player e categoric peste oricare dvd-player. Un DVD-player nou are 2 ani garantie si citeste orice, iar un cd-player vechi abia daca mai citeste unele cd-uri, le alege. Si nimeni nu mai umbla cu curatatul capetelor la deck-uri si demagnetizatoarele sau cu schimbatul curelelor, doar cei interesati.  :coolspeak: Depinde de fiecare ce stie, si de pret.
Sint zeci de situatii diferite si doar timpul si investitia pe care o faci pot sa te convinga intr-un fel sau altul. Ideea e ca piata s-a ieftinit considerabil in ultimii 10 ani, ma refer la piata de larg consum, da asta nu inseamna ca obligatoriu calitatea produselor audio s-a pastrat sau a crescut ci dimpotriva. Ca doar traim in era chinezariilor. :D

Edited by laserdance, 19 January 2010 - 10:00.


#7
adrg

adrg

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 795
  • Înscris: 06.05.2007
Acum cu tot respectul datorat as sugera sa tinem post-urile la o lungime acceptabila, altfel devin greu de citit, cel putin de o minte ca a mea.
As incerca sa marsez putin pe o cale si anume cea economica: consumatorismul si eficientizarea.
1. Exista stimulul repetat sa consumi din ce in ce mai mult si mai putin calitativ. Aceasta se reflecta in faptul ca schimband des aparatura dai de munca la un 100 000 de chinezi si hranesti 1 milion.
2. Exista tentativa repetata ca angajatorul sa iti umple tot timpul cu problemele de serviciu. Adica s-au creat notiunea de excursii in week-end-uri unde poti sa te duci cu colegii si sa discuti cat este ziua de lunga despre problemele de servici. Aceasta se manifesta in incercarea de ati aduce acasa in confortul proriu cat mai mult din ce ai fi gasit daca te duceai la un concert. Cat timp iti ia sa:
- te uiti prin tot felul de ziare sa gasesti concertul la care ai vrea sa mergi;
- alegi ziua, te duci sa iei bilete
- te duci acasa mai devreme, te pregatesti, nai bati drumul pana la sala de concerte
- astepti sa intri, asculti, te intorci acasa, te schimbi in pijama si te culci.
As zice ca in medie vreo 10 ore, si asta sa zicem o data pe luna, sau la 2 saptamani

Alternnativa este:
Te duci  in supermarket ca tot trebuie sa iei de mancare si de baut. In plus pierzi 30 minute sa alegi un CD cu un concert
Te duci acasa, treci in pijama si il asculti 1,5 ore, cand i terminat esti gata de culcare. In total 2 ore, restul de 8 poti munci.

Acel CD chiar si pe gratis sa il primesti  tot merita doar prin faptul ca ai timp 8 ore in plus sa muncesti si sa cladesti societatea umana pe noi culmi...... pentru cine isi mai aminteste continuarea.

Si acum cu un raspuns pentru FC: cred ca s-a schimbat mai mult numarul celor care asculta si au acces la muzica si aparatura. In copilaria mea aveam un casetofon si cateva casete, restul muzicii o ascultam "live" pusa in noptile de vara de un vecin care avea si ce si cu ce sa ne incante. Apoi am ajuns la adolescenta si a trebuit sa ma opun generatiilor anterioare, asa ca ascultam Heavy Metal. Acum am ajuns sa am ceva boxe care au schimbat foarte multe. Am ajuns la concluzia ca nu imi placea muzica clasica din exact 2 motive: in copilarie nu am fost dus la concerte, deci, in tinerete nu am avut obiceiul dezvoltat sa merg la concerte, dupa care nu intelegeam ce trebuie sa aud in boxele de la televizor. Abia atunci cand am inceput sa zgarii suprafata echipamentelor audio, am inceput sa pricep ca este ceva acolo care merita explorat.
Acum trebuie servit pentru fiecare care a trecut de la scripcarul de le carciuma din drum la Colectia de manele pe CD din supermarket si cam aste te supara pe tine.  
Exista totusi un mic avantaj: cei ca mine care doresc mai mult au posibilitatea de a avea mai mult.

Edited by adrg, 19 January 2010 - 11:08.


#8
vata_pa_batz

vata_pa_batz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,602
  • Înscris: 28.07.2004
1. Nu exista prin definitie muzica buna sau muzica proasta ci diferenta de gusturi. Asta daca ne referim la stil, ca partea cu afonii si cu interpretii de doua parale este altceva!

Edited by antinari, 20 January 2010 - 01:27.
punctul 2 era off topic


#9
anabia

anabia

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,064
  • Înscris: 07.01.2010
Daca nu sunt diferente intre muzica buna si aia proasta inseamna ca Bach=Guta? Cum naiba sa nu existe diferente? Pai se compara o lalaiala din acordeon cu un pian, ca sa nu mai spun de o orchestra? Sau o schimonoseala vocala de-a lui Salam cu vocea lui Bono? My God! Aici nu mai e vorba de diferenta de gusturi! Diferenta de gusturi intervine cand compari anumite genuri muzicale, de exemplu mie imi place mult Bach, poate tie Beethoven sau mie imi place Diana Krall si tie Nina Simone si exemplele pot continua la nesfarsit. Gustul muzical se cultiva si tine de educatie.

#10
vata_pa_batz

vata_pa_batz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,602
  • Înscris: 28.07.2004
Ce spun eu si ce intelegi tu. Daca tu, mincator de pere prin excelenta, ai avea parte de o "terapie" cu forta, te-ai transforma in mincator de mere convins?
In primul rind Bach si Guta reprezinta doua stiluri diferite. Remember...mere si pere. In al doilea rind se pare ca nici unul nici altul nu "mor de foame", deci public exista. Intimplator mie personal nu-mi place Guta, dar nici Bach nu ma gidila. Nu exclud insa posibilitatea, datorita cine stie carei conjuncturi, sa ajung pina acolo incit sa-mi placa fie unul fie celalalt. Nu asociez niciodata un anumit stil cu proveniente sociale, cu scandalurile existente, cu vietile private ale interpretilor sau cu alti factori, care nu au legatura stricta cu muzica. Daaaaar nu compar...aiurea.
Poate ca astazi imi place un ritm scos din sticle si borcane, iar miine voi gusta un vals. Cultura? Povesti! Daca tie-ti place caviarul sau alternativ cartofii prajiti ce esti, nobil sau taran? ;)

#11
SuperDuper

SuperDuper

    Crushed

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,295
  • Înscris: 25.04.2006
Este o schimabre de mentalitate generala, promovata de mass media la nivel mondial, incepand cu serialele TV, cu "reality shows" idioate, cu filme pe banda rulanta (vezi avalansa recenta de filme cu vampiri)... Nu este o chestie econimica, este o problema inerenta oricarei "democratii", cand majoritatea hotaraste ce este "cool".

Nu sunt bani? Pe naiba! Eu plateam 100 lei pe o caseta audio cand salariul meu era de era de 1900 lei. Sigur, benzile de magnetofon aveau calitate mai mare, dar un magnetofon stereo (Tesla B115) m-a costat 8800lei. Nu mai zic de Kashtan sau Rostov. Boxele costau cam 3000 perechea.
Pare ca nimeni in ziua de astazi nu mai este dispus sa dea atatia bani pe ceva care nu poate fi expus la vedere. Sigur, vor da oricat pentru un iPod de ultima generatie sau un telefon "jmecher", dar nu este decat afisaj, poiala, superficialitate.
Unii tineri realizeaza ca exista si altceva in afara de mp3-uri de pe torrente. Si ca un telefon cu camera foto nu face cat o camera foto serioasa.
Dar aici este vorba despre capacitatile mentale ale rasei umane. Intotdeauna au fost o minoritate cei care puteau aprecia calitatea (de orice fel) si erau dispusi sa plateasca pentru ea.
Si cum in era democratiei informatice, mediocritatea dicteaza... asta avem. Dictatura mediocritatii.

Edited by SuperDuper, 20 January 2010 - 02:32.


#12
laserdance

laserdance

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,058
  • Înscris: 12.10.2008
Pai nu mi-a povestit un prieten cum era sa le imprumute un amplif si niste boxe la niste pustani undeva la tara pt. un chef si in ce conditii ? Vin la el vreo 3 culti din noua generatie ca sa spun asa, si pe la 18-20 de ani, adica oameni in toata firea ca nu poti sa le spui de 5 ani, si ii cere un amplificator pt. un chef din ala serios cu manele. Ii intreaba tipu, aveti de toate, tot ce va trebuie ? da, tot ii in regula, avem tot ce ne trebuie. Nu le pune ciudatii aia pe masa cate un telefon mobil si un ipod din ala ca nici nu stiu cum ii zice. Bai, da la astea vreti voi sa-mi legati mie amplificatoru ? i-a mai dispareti de-aici. Si daca te vad ca umbli cu magnetofoane sau cd-playere te intreaba ca ce vrei sa faci cu ele, ca nimeni in ziua de azi nu mai asculta la cd-player, ca-i depasit cd-playeru. Din punctul lor de vedere doar fraierii mai asculta la cd-player. Acuma toata lumea cu telefoane si ipoduri, cu smecherii si chestii cat mai comprimate care sa ocupe cat mai putin loc. Rareori mai vezi in ziua de azi tineri care sa faca o investitie cu cap in scule, nu era ca acuma 20 de ani cand iti cumparai aparatura si muzica cu cap. Vinovata de schimbare nu e doar capacitatea de a comprima sunetul audio si miniaturiza componentele cat nivelu de incultura in domeniu. In era chinezariilor digitale conteaza mai mult sclipiciul si sincer nici nu ma mai intereseaza astfel de discutii. Fiecare isi cumpara ce vrea, ca-i dreptul fiecaruia sa-si cheltuiasca banii pe ce-i place. Inteleg ca nu-s bani, nu-s bani pe dracu ca dai o mie de euro pe un laptop si nu ai bani. Aceeasi poveste cu laptopurile, pt. multi conteaza doar portabilitatea si nu calitatea.

#13
anabia

anabia

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,064
  • Înscris: 07.01.2010
vata pe batz

MÚZICĂ, (4) muzici, s.f. 1. Arta de a exprima sentimente și idei cu ajutorul sunetelor combinate într-o manieră specifică. 2. Știință a sunetelor considerate sub raportul melodiei, al ritmului și al armoniei. 3. (Adesea fig.) Creație componistică, melodie, cântec; p. ext. executare sau audiere a unei compoziții muzicale. ♢ Expr. (Fam.) A-i face (cuiva) muzică = a-i face (cuiva) gălăgie, scandal. 4. Orchestră. ♢ Muzică militară = fanfară. Muzica sferelor = pretinse sunete bizare emise de vânturile solare și de pulsațiile corpurilor planetelor; cântecul planetelor. – Din lat., it. musica, fr. musique, germ. Musik.
citat din DEX.

Avand in vedere postul tau in care spui ca nu exista muzica buna sau muzica proasta ci doar diferenta de gusturi, te intreb unde e arta de a exprima sentimente si idei in muzica lui Guta. Daca arta si idei sunt "dusmanii imi poarta pica dar n-au valoarea mea" sau "pe la spaaateee...pe la spaaateee" atunci da-mi voie sa spun ca eu nu inteleg "arta" asta sau chiar "compozitia muzicala".
Da, Bach si Guta au publicul lor, unul din interiorul granitelor tarii iar altul din exteriorul granitelor tarii, mai comparam mere cu pere?

Nivelul de cultura si educatie isi pun amprenta pe stilul muzical. Una e sa traiesti intr-o familie sau un cerc de prieteni care merg pe la teatre, concerte etc si alta e sa traiesti de mic copil cu manele si lalaieli balcanice. Daca te-ai obisnuit cu caviarul e mai greu cu cartofii prajiti :peacefingers:

Superduper si laserdance
Nu sunt bani, vorbesc la modul general. Pe vremuri cheltuiam banii proprii pe muzica, scule, casete. In sarcina parintilor cadea mancarea, scoala, haine, intretinerea etc. Acum esti in postura de parinte si ai si atributiile celelalte in buget.
In plus ca muzica cere timp pt auditii, iar cand vii de la munca seara te "delectezi" cu otv sau realitatea sau mai stiu eu ce. D-aia spun ca nivelul de cultura si educatie a coborat foarte mult in ultimii ani si asta duce la ratinguri mari la emisiuni de rahat.
E un cerc vicios si aici ii dau dreptate lui vata pe batz.  Profitand de o slaba cultura a omului, il bombardezi cu o "terapie" de manele, emisiuni si stiri de rahat ca pana la urma se obisnuieste si cedeaza, pt ca nu are timp sau nu vrea sa mute canalul.
E greu cand vii seara acasa sa deschizi tv-ul pe mezzo?

#14
vata_pa_batz

vata_pa_batz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,602
  • Înscris: 28.07.2004
@anabia

ai dat definitia muzicii din dex. Asa si ce ne-nvata treaba asta? Guta nu putem noi sa rumegam, dar uite ca pot altii. In ce priveste textele, ia vezi ce spun si altii in lumea asta mare:

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/MTPFFQw9xfk?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Si exemple din astea gasesti girla. Extrem de multi asculta fara a intelege o iota din "sentimentele" transmise.  :lol:
Intimplator copilaria mea este legata de un pian in casa si de caviarul pomenit mai sus. Cu toate astea nu prea inghit nici Bach si nici caviarul.
Cultura muzicala are nevoie de ureche muzicala, fara de care nu se pot antrena si alte abilitati, care conduc si la intelegerea unei simfonii. Dupa care mai trebuie sa-ti si placa genul. Daca nu ti se lipeste caviarul de limba, poti sa te antrenezi pina ti acreste, ca tot nu-l vei gusta si daca stai in cap.
Am stat de vorba cu un dirijor de talie mondiala, care povestea cite ceva despre antrenamentele prin care trecuse in timpul studiilor. Plecind de la auditia unei partituri interpretate corect si trecind prin note schimbate si instrumente acordate fals, omul trebuia sa-si dezvolte abilitatea de a identifica pasajele gresite intentionat. Cum proceda n-a vrut sa spuna pe motive de secret profesional, dar problema pleaca de la memoria auditiva. Citi oameni crezi tu ca sint in stare sa "priceapa" o simfonie si citi vor recunoaste adevarul? Dar citi vor identifica o vioara, care suna fals?
Cultura, educatie, bla bla...povesti

Ca tot eram la texte. Iaca intelijenta:

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/8d7OBluielc?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/MwB1C_rQX0o?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/DPaxVyCIy_M?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/JoolQUDWq-k?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Asa ca bei ma lesi?  :lol:

#15
anabia

anabia

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,064
  • Înscris: 07.01.2010
Pai normal ca o cultura muzicala e legata de urechea muzicala, ca la unul care n-are ureche muzicala ce sa-i ceri? Credeam ca e de la sine inteles.
In general sunt de acord cu ceea ce ai spus, dar prea dai exemple la limita. Pai cati oameni care merg la un concert isi dau seama ca o vioara are cateva note false sau un pian pierde tempoul? Astia care descopera asa ceva s-au nascut cu muzica in sange, canta la un instrument sau stau ore in sir ascultand o arie. Si normal cand merg la un concert isi dau seama ca un anumit instrument la un moment dat "suna" altfel decat pe cd-ul tocit de atata ascultat.
Pana la urma sunetul placut e ala care-ti gadila scarita si ciocanelul si care te binedispune pe moment. Daca pe unii ii gadila in mod placut ritmul de manele, bravo lor, sunt niste oameni fericiti, treaba lor, problema lor.

Cultura, educatie...povesti!
Eu vad cazul meu, nu stiu cum e la altii. Copiii mei sunt fani Miley Cyrus. Au discografie, postere, ghiozdane, insigne etc. Bineinteles ca o asculta pe mp3 sau telefon ca asa e trendul, desi au 2-3 cd-uri cu ea si le pot asculta pe sistem. Ele prefera mp3-ul, nu stiu ce sa zic. Dar in acelasi timp asculta si ce ascult eu, sau in masina radio Romantic, Gold sau Magic. Si pot spune ca le place Abba, BZN, Madonna albumele vechi, Al Bano etc. Deci conteaza si cultura sau educatia, poate intr-o mica masura, dar conteaza. Cel putin muzica clasica o indragesc de la 6-7 ani de cand le-am dus la primul concert.

P.S.
Nu-mi place melodia lui Lily Allen pe care ai postat-o. De fapt nu-mi place deloc Lily Allen. Dar asta nu inseamna ca nu face fericiti pe altii. Sa fie sanatosi!
P.P.S.
Nici mie nu-mi place caviarul.

#16
laserdance

laserdance

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,058
  • Înscris: 12.10.2008

View Postanabia, on 20th January 2010, 10:21, said:

Nu sunt bani, vorbesc la modul general. Pe vremuri cheltuiam banii proprii pe muzica, scule, casete. In sarcina parintilor cadea mancarea, scoala, haine, intretinerea etc. Acum esti in postura de parinte si ai si atributiile celelalte in buget.
Nu zic, problema banilor exista de cand lumea si pamantul. Pana la urma urmei calitatea costa, totul se plateste ca altfel degeaba vorbim despre cai verzi pe pereti. Dai un ban, da iesi in fata. Problema insa sta in felul urmator : acu 15-20 de ani, vorbesc de perioada  asta mai veche ca am prins-o, muzica era un divertisment mai greu de obtinut. Ca sa asculti muzica trebuia sa investesti o gramada de bani in casete, cd-ul de-abia aparuse, iar o pereche buna de boxe costau o gramada de bani. Daca desfaci un aparat mai vechi de tip vintage vei vedea ca are inauntru o gramada de piese electronice, ce mai, sculele se faceau ca la mama lor. Alte inregistrari, alta auditie. Atunci nu se faceau aparate chinezesti si nu prea aveai de ales, trebuia sa investesti in scule de calitate. Asta daca te interesa muzica, cu orice pret. Sau daca erai cumva mai norocos ascultai doar discuri de vinil la un radio cu pickup pe lampi, o alta chestie foarte faina care din pacate a murit. In acelasi timp exista si o alta selectivitate, totul functiona dupa alte criterii muzicale. Iar muzica nu o asculta orisicine, cam unu la o suta de oameni isi permiteau luxu asta. Azi lucrurile s-au schimbat, ca poti sa asculti posturi de radio si pe net. Aparatele de larg consum s-au ieftinit, cele serioase inca se mai fac da cu siguranta ca nu se vand la Metro sau Flanco. Iar pretul e pe masura. Problema e ca aparatele de larg consum s-au ieftinit nu degeaba, adica daca-ti permiti sa ieftinesti ceva automat scade si calitatea. Azi orisicine isi permite sa asculte o muzica, doar o descarci de pe net pe un laptop, ai un telefon mobil si niste boxe de plastic care se baga in priza. Ai rezolvat problema. Sau si mai si, nici nu mai trebuie sa le bagi in priza ca le pui baterii reincarcabile. Evident ca nu ma refer la publicu larg din categoria asta needucata si teribilista, nici nu ma intereseaza, ci la oamenii neinformati care totusi ar asculta o muzica de calitate si si-ar dori o auditie ca pe vremuri dar care traiesc cu senzatia ca daca dai 500 de lei pe un telefon, 2000 de lei pe un laptop si 1000 de lei pe un sistem logitech 5.1 automat ai rezolvat problema. Cum nu sint bani in situatia asta ???? Sau daca vrei sa vinzi un CD-player esti luat la misto chiar de oameni cu facultate si care se descurca binisor, ca cine mai asculta azi la cd- player ? asculta domle la telefonul mobil, daca asta vrei. Sau la un sistem Orion 5.1 ieftin. Sistemele astea 5.1 suna jalnic, satelitii aia sint pusi acolo doar sa coloreze un pic sunetu. Galusca asta cu sistemele ieftine, cu puteri uriase de 500 sau 1000 de wati, cu iesiri si intrari care se conecteaza la PC. si la tot felu de portabile de te doare capu, chestia asta prinde de minune. Pot sa spun ca chinezii au spart topurile si piata cu asta. Iar daca mai pui la socoteala si aspectu exterior, doar imbraci o placuta cu 2-3 integrate intr-o carcasa de plastic pe care productorii deseneaza si lipesc tot felu de reclame cu mii de wati, sau actibilde care se lipesc si pe ouale de pasti, evident ca ajungi chiar sa crezi ca tot ce-ti spune vanzatoru de la Real e adevarat. :lol:

Edited by laserdance, 20 January 2010 - 14:44.


#17
anabia

anabia

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,064
  • Înscris: 07.01.2010
Ce sa spun, despre categoria asta cu ceva bani dar isi cumpara laptop si Logitech de 1000 euro e prostie. Sau mai bine spus vor si radio pe net, vor si player cd, vor si mess si muzica si film, adica toate intr-unul. Pt muzica, dar strict numai pt muzica trebuie player cd(sau o sursa buna) amplif stereo si 2 boxe. Pe sistemul asta nu poti intra pe mess, nu poti vedea un film etc, e strict pt muzica. Si atunci ce prefera omul, mai ales daca nu e meloman? Simplu de ghicit!

#18
hellrider

hellrider

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,005
  • Înscris: 25.09.2003
Dpdv al gusturilor muzicale si al sculelor de pe care ascult, pot spune ca fac parte din vechea generatie.
Insa imi place sa tin un ochi deschis spre prezent. Minaturizarea sculelor si comprimarea formatelor audio nu este un lucru chiar asa de rau...daca este facut cu cap.

Dau un exemplu: AAC+, similar cu mp3-ul care foloseste psihoacustica eliminand informatia imperceptibila la nivel cognitiv si afectiv (da e o stiinta care poate masura asta). Desi un format lossy, daca este facut cu cap, la blind test s-au pacalit multi audiofili.

Din pacate vina nu este a formatelor comprimate ci pleaca inca din masterizare...incet incet, dinozaurii ca noi vor ramane fara material nou de auditie, traind doar din inregitrari vechi. Se merge pe principiul:
"masele au scule de plastic, deci masterizam astfel incat sa sune cat mai bine pe Bose 5.1 din carton".

Asa ca sa nu ne miram daca peste 10 ani, melodii ce nu vor ocupa mai mult de 5kb cantate de o cutie de plastic de 5/2 cm la care sunt legate boxulite de max 50 grame fiecare va produce cel mai bun sunet posibil pt inregistrarile vremii respective si poate si ale vremurilor trecute..... creierul se pacaleste usor......mai ales daca vrea sa fie pacalit...

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate