Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Scor FICO minim

Tonometru compensat CAS?

polita RCA ONLINE

Va rog recomandati echipa serioa...
 Termostat frigider - verificare

Mai au PC-urile vreun viitor?

Centrala termica immergas

Amenda in Lipsa ?
 Acoperire gol extrior intre termo...

Intreprindere individuala fara ac...

Marci Biciclete - recomandari

Lipsa Tensiune pe o Faza, bransam...
 Recomandare bicicleta copil 5 ani.

Recomandare kit automat acces usa

Stimulente AJOFM

Cumparare auto cu nr Germania afl...
 

Sera, solar si alte adaposturi

* * * * * 8 votes
  • Please log in to reply
10770 replies to this topic

#1387
cristianda

cristianda

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 154
  • Înscris: 25.04.2008
Dragi colegi : o dezinfectie preventiva in solar cu ce substante se face?
Colegul cu solarul : FELICITARI !!!

Edited by cristianda, 23 October 2012 - 06:22.


#1388
1orgu

1orgu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,051
  • Înscris: 06.10.2012
Buna dimineata si sa aveti o zi plina in tot ce vreti sa faceti. Multumesc frumos celor care ma incurajati. In acest mod imi dati comfirmarea ca am realizat ceva cat de cat corespunzator in constructia solarelului. Va rog mult de tot sa-mi spuneti unde si ce am gresit. Primesc sincer toate criticile, observatiile si sfaturile voastre, care sunt sigur ca ma vor ajuta sa continui in mod corect si eficient activitatea pe care ne-am hotarat sa o incepem: cultura plantelor in solar.
Nu va zgarciti a ma ,,bombarda" cu date prin care asa cum am postat anterior, voi ati trecut. Va asigur ca sunt genul de persoana care voi raspunde cat pot de meticulos la
absolut toate postarile voastre.
    janete- aerisirea este proiectata si va fi realizata in primavara, prin dezgroparea lateralelor si trecerea la sistemul: ,,macara''. Acest mod este foarte simplu de realizat si eficient(cred eu). Daca am inteles eu bine din acest topic, in sezonul acesta si la iarna, nu este necesar sa aerisim (racim) aerul din solar. Rog sa-mi spuneti daca gresesc.
    nicoretro- te asigur ca este foarte usor sa realizezi arcadele in regie proprie. Acum ca am trecut prin toate fazele de constructie a solarelului, te asigur ca doua persoane, din care una sa fie obligatoriu un sudor, pot realiza, un solar, inclusiv acoperirea cu folie. Am argumente forte in ceece afirm. In aceasta iarna, voi strange materialele necesare, iar in primavara demarez constructia celui de-al doilea. Referitor la indoirea in cota a structurii de rezistenta revin in cursul zilei de azi cu foto, referitor la ,,masinaria'' respectiva.
   Sa auzim numai si numai de bine.

   IUBITI NATURA, MERITA !!!

#1389
1orgu

1orgu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,051
  • Înscris: 06.10.2012
@ nicoretro
Cam asa arata faimoasa, rudimentara, arhaica, facatoarea de bani in domeniul executarii la cerere, a celor netrecuti prin aceasta experienta, recte eu, a constructiei unui solar. Personal in momentul cand am avut deceptia cu merii rosi de iepuri si am luat decizia construirii unui solar, m-am cam grabit. Si asta m-a costat multi bani in plus. In urma deciziei de a avea solarul dorit aveam, zic eu, doua variante: sa-l achizitionez gata facut, sau sa-l construiesc cu ajutorul celor initiati in acest domeniu. In urma solicitarii multor, chiar foarte multor posesori de solarii (am bagat la benzina((( pentru vizionare si am batut la multe porti), am concluzionat ca varianta contactarii unor meseriasi este cea optima. Zis si facut. Am urmarit pas cu pas ce au facut, cum au facut ( se putea mai repede, dar cand sunt mai multi se mai chiuleste), si am ajuns la concluzia ca este un lucru relativ simplu daca ai cateva notiuni de calcul si un sudor cat de cat bunicel. Te asigur ca nu numai tu, precum si viitorii doritori ai unui solar pot realiza acest lucru, prin eliminarea manoperei. Cred ca in acesta perioada, multi din cei care sau decis sa scoata ceva din urma activitatii de cultivare a plantelor in solar, nu au un suport financiar foarte solid. Dar sa revenim la subiect. Utilajul , masinaria, presa, uniformatizatoarea, indoitoarea, realizatoarea, sau cam vrem sa o denumim, pe cea care ne face arcadele pentru solar, este cea pe care imaginea de mai jos o prezinta. Un cadru metalic solid, care are in partea de sus, fixate la o anumita distanta, trei fuzete de autoturism Dacia (la remat cred ca le achizitionezi cu 50 roni), si un spinglu cu filet, m24, pas marunt, pentru a avea forta de presare asupra tevii pe care vrei sa o indoi. Spinglul se afla sudat pe un suport la mijlocul celor trei fuzete. Fuzeta din mijloc are sub ea, prins de suport o placuta, iar pe laterale, culiseaza cu ajutorul a doi rulmenti, stanga-dreapta. Se ia teava, se masoara distanta de la care vrei sa incepi arcuirea (eu am vrut de la 180 cm.), dupa care se misca incet, incet si se preseaza cu splingul pentru ai da arcuirea dorita. Cele din laterale au sudate deasupra lor niste bucati de teava pentru culisarea fara probleme a tevii pe care o urmeaza sa o prelucram. La prima arcada este putintica atentie, restul tine de ,,multa minte nu se cere......''. In speranta si dorinta de a ma face cat mai convingator si edificator in prezentarea acestui banal utilaj (am vazut pe multe site-uri, surioarele lui care aveau, ,,masterat'': hidraulice, cote prin laser, indoire termica), va sugerez si asigur in acelasi timp, ca prin realizarea lui veti avea cheiltuieli muuuult mai reduse in constructia uni solar. Sau poate intr-un scurt viitor, veti devenii voi constructori de solarii !!!

    IUBITI NATURA, MERITA !!!

Attached Files



#1390
prepelitzu

prepelitzu

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 17.04.2007

danpdg iti multumesc pentru raspuns. Ma interesa la ce cote ai sudat barele pentru ramforsare, cele din interiorul arcadei.


#1391
kingmax

kingmax

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 152
  • Înscris: 21.07.2007

 1orgu, on 22 octombrie 2012 - 22:01, said:

Buna seara. Asa cum am promis revin cu imagini , care sper sunt graitoare. Solarelul are dimensiunile de 6x22m=132mp. Astazi l-am botezat. Se numeste ,,colt de rai'', sper ca asa va fii. Am vrut sa denumesc imaginile postate, dar fiind novice in ale pc-ului, nu reusesc. Am decis sa indentificati imaginile prin insiruirea lor in ordinea atasamentului.
  Taiat pomi, scos radacini, sapat cazma (vroiam sa folosim suprafata respectiva pentru cultura in aer liber), fixat tevi pentru suport arcade, fixare arcade, montat longitudinale rezistenta, sant fixare folie, vopsit dupa grunduire, o mica pauza, montat folie, final exterior, final interior, motiv de bucurie si satisfactie, pauza pentru sotie, solar spate.
  poadol, iti multumesc pentru informatie si iti doresc toate cele bune.


  IUBITI NATURA, MERITA!!!
Salut,
Felicitari pt executie...a iesit super.Avand in vedere ca si eu sunt pe ultima suta de metri cu executia unui solar asemanator, te rog frumos, daca vrei, sa explici si  sa postezi niste fotografii detaliate cu: modul de prindere al sarmelor pe capete, fixarea sarmelor pe fiecare arcada, fixarea foliei de pe capete pe structura, fixarea foliei pe usi, modul cum ai "izolat" sudura/prinderea arcadei de stalpul suport. Ce fel de sarma ai folosit? Cat de tare ai intins folia la montaj....am inteles ca nu trebuie intinsa f tare pt ca la frig se poate rupe.
Multumesc anticipat si spor la treaba cu rasadurile si plantarea.
Numai bine!

#1392
1orgu

1orgu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,051
  • Înscris: 06.10.2012
Buna seara la toti forumisti.
@ kingmax
Crede-ma sincer ca am cea mai mare placere sa-ti dau informatiile solicitate de tine, asa cum eu le-am filtrat din aceasta sectiune a forumului si am trecut prin faza practica de realizare a solarelui nostru.
- pentru prinderea pe capete a sarmelor de protectie a foliei, impotriva unei posibile ninsori abundente, am taiat dintr-o teava cu exteriorul de 22mm (poti sa folosesti si piulite de m8 sau m10), inele de 8-10 mm latime, si le-am sudat pe laterala primei si ultimei arcade. Distanta la care le-am sudat, este de 12 cm, plecand de la punctul zero de sus al arcadelor, pana la punctul unde arcadele in cep sa-si indulcesca arcuirea, iar apoi ultimele 5 bucati de teava la distanta de 15 cm, pana unde profilul arcadelor, devine drept. Mai simplu si mai elocvent, mi-au intrat 18 buc . la 12 cm. si 5 buc la 15 cm. intre ele, pe o parte si acelasi numar pe cealalta parte, adica stanga - dreapa unai arcade, binenteles numai pe capete, acum e in functie si cat de mare ai latimea solarului si inaltimea lui. Am optat pentru aceasta varianta , intrucat am luat in calcul, ca prinderea sarmelor direct pe teava arcadelor, poate ,,ranii'' folia in sezonul de vara sau la vanturi puternice. deasemena te sfatuiesc sa finisezi prin polizare, in caz ca vei suda inelele de teava.
- fixarea sarmelor peste arcade, consta in urmatorul mod: o persoana sta la un cap al solarului, impreuna cu colacul de sarma, obligatoriu galvanizata, si se va derula cu mare atentie si nu prea repede, bucle din acesta, pe care a doua persoana le duce spre celalalt capat al solarului. Aici le va lega simplu de arcada la inaltimea care ajunge, depinde cat este de inalta, persoana, lasand  o rezerva de 20 cm. Revine spre cel care are colacul, si va taia sarma in dreptul arcadei de capat si o va lega de arcada, cu acea rezerva de 20 cm. Mare , mare atentie la cel care deruleaza sarma. Daca face o peruca, adica se incurca, deja ti-ai stricat ziua. Dupa ce ai facut 4-5 drumuri cu sarma, urmeaza legarea acestora de inelele sudate. Si asa pana la fixarea pe o parte, dupa care treci pe partea cealalta, binenteles ca prima sarma o legi de la punctul ,,0'', adica de sus de tot. Nu cred ca este cazul sa mentionez ca derularea are loc in exteriorul solarului. Am folosit sarma de 2,5 mm.
- fixarea sarmelor pe arcade, o poti face, in doua moduri ( cred eu), fie prin fixarea sarmelor longitudinale, cu alta sarma peste ele, la fiecare arcada, fie prin fixarea lor cu banda adeziva cu insertie de fibra de sticla. Eu am optat pentru banda adeziva din doua motive: in primul rand merge foarte, foarte repede si protezeaza folia prin matisare si izolare a sarmelor.
- fixarea foliei pe capete este cea mai simpla operatie a finalizarii operatiei de acoperire a solarului, Doamne, cat imi era de fica de acesta etapa. Masori cat are inaltimea solarul, adaugi 10 cm sus si 10 cm jos, masori latimea, la care adaugi 10 cm. stanga si 10 cm. dreapta, dupa care tai folia la dimensiunile respective. Doua persoane si doua scari sunt suficientepentru urmatori pasi. Prinzi folia de la jumatatea distantei rezultate ca masuratoare la capatul solarului, urcati pe scara si o fixezi cu o clema (recomand cele metalice), de arcada. de aici totul este o joaca. Unul din voi cobaora si tine folia cat de cat intinsa spre laterale, iar celalat fixeaza clipsuri intinzand de folie pana obtne o uniformizare. Iti sugerez sa fixezi 2,3 cleme in dreapta, si 2,3 cleme in stanga, fata de punctul ,,0"" al arcadei. Vei ajunge la sol, te vei mira cat a fost de usor si vei fixa folia la partea de jos a capatului solarului. te mai urci pe scara de cateva ori pentru a taia, mare atentie, surplusul de folie care a ramas, datorita arcului de cerc. Clipsurile, le-am fixat la  distanta de 30 cm.
- eu am fost nevoit sa fixez folia la usa, pe teava rectangulara. usa o poti face si din teava rotunda. Am optat penru rectangulara, din motive de estetica si de etansare perfecta a inchiderii acesteia. Am fixat folia pe usa cu ajutorul unui adeziv, foarte practic si eficient. Rezista la schimbari drastice de temperatura, are elasticitate si se fixeaza 100% de suportul metalic ( personal eram cam sceptic la aceste caracteristici, dar chimia mi-a dovedit inca odata ca putem sa ne bazam pe cercetarile si realizarile in domeniul ei). Am intentia sincera sa-ti spun numele acestui adeziv, dar imi este teama sa nu incalc regulile forumului in ceea ce priveste publicitatea. Eventual iti dau un p.m.
-folia am pus-o pe solar cand erau vreo 20 grade afara, cred ca se poate pune si la 10-12  grade fara nici o problema, am lasat ca timp fumarea unei tigari si am ingropat-o pe o parte.  Am intins-o la normal, atat cat a vrut ea, pe celalta parte, cum bine stii dupa lecturarea sectiunii. In privinta elasticitatii foliei, consider ca aceasta si-a luat deja forma si te asigur ca daca folosesti o folie de calitate (eu am facut-o deja), nu vei avea surprize cu gerul.
  In speranta ca am reusit cat de cat sa te edific in privinta informatiilor solicitate de tine, te asigur atat pe tine, cat si pe viitorii useri doritori de date certe si reale pe care le detin, in urma experientei prin care am treut referitor la realizarea unui solar, ca si pe viitor voi raspunde la absolut toate solicitarile in legatura cu acest subiect. Sper ca nu am fost prea stufos in postarea mea. Maine revin cu foto.
Iti dorec sa finalizezi cu bune ce ai inceput.

Iubiti natura. Merita!!!

#1393
kingmax

kingmax

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 152
  • Înscris: 21.07.2007
Salut!
@1orgu
In primul rand iti multumesc mult pentru amabilitatea, buna vointa de care dai dovada si timpul pe care ti l-ai "rupt" pentru a scrie atat de mult, de clar si de bine explicat absolut tot ceea ma interesa. Exemplul tau ar trebui urmat de toti utilizatorii, inclusiv de mine care ma aflu in stadiu de a finaliza o astfel de lucrare (chiar imi pare rau ca nu am fotografii de la inceputul lucrarilor....in mare parte e exact ca si la tine). In fond nu ar trebui decat sa ne bucuram ca ne sunt urmate si folosite exemplele....din punctul meu de vedere nu-mi ramane decat sa aplic, sa imbunatatesc(daca pot) metodele si sa ajut si pe altii sa realizeze asa ceva cu fotografiile si experienta traita.
Atat timp cat ai fost multumit de adezivul folosit pentru lipirea foliei de usi, nu vad de ce ar fi considerata reclama daca ne spui cum se numeste si de unde l-ai luat (daca vrei poti sa-mi trimiti PM). M-ar mai interesa de unde ai luat clemele metalice si la ce pret le-ai gasit, ce fel de folie ai folosit/furnizor/pret.
Nu cred ca mai reusesc sa-l termin in toamna asta....cel mai sigur va fi finalizat la primavara, foarte devreme.
Ai luat in calcul si realizarea instalatiei de irigare? Cum vei realiza suportii de sustinere ai culturilor?
Chiar astept cu nerabdare fotografiile noi de care ziceai.
In rest....spor la treaba si sa dea Dumnezeu sa-ti iasa recoltele asa cum doresti!
Numai bine!

#1394
1orgu

1orgu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,051
  • Înscris: 06.10.2012
Buna seara, all forumisti.
@ kingmax
Iti multumesc pentru aprecierea postarii mele, dar eu consider ca nu am facut nimic in plus fata de normalitatea de comunicare pe un forum. Ne logam benevol, extragem datele care ne intereseaza si dupa aceea avem obligatia morala sa le transmitem mai departe celor interesati. E un fel de perpetuum mobile, in interesul nostru, al celor care accesam diferite site-uri si forumurile acestora.
Adezivul folosit de mine, precum si modul de utilizare (vei vizualiza si imaginile postate), se aplica in urmatorul mod: curatam suprafata pe care vrem sa fixam folia, dupa care aplicam foarte usor, cu ajutorul acelui dispozitiv, solutia din el. Aceasta poate fii data in zig-zag (mai economic), sau in doua randuri, la 2 cm. unul de altul. Aplicam folia peste solutie si presam pentru uniformizare. Prin componenta sa, adezivul poate fii folosit fara probleme, chiar daca folia este uda ca urmare a condensului din solar. Lipeste absolut orice. Poate fii folosit si in mediul acvatic. Pe mine efectiv m-a uimit si crede-ma am notiuni cat de cat avansate in acest domeniu, prin sarcinile de serviciu. De fapt, vei citii aceste afirmatii ale mele si pe prospectul tubului respectiv. Personal am facut o proba inainte sa-l folosesc, am imbracat o teava rectangulara, pe doua parti. dupa 24 de ore nu am reusit sub nici o forma, sa desprind folia. Chiar daca bate vantul cu 200 Km/h, ia solarul cu totul si folia nu se desprinde. Am facut aceasta afirmatie fara nici un fel de intentie publicitara a produsului respectiv.
Clemele au fost o mare problema pentru mine. Am arcadele din teava de 1 tol si un sfert. Am cautat furibund in foarte, foarte multe locuri. Toti ma intrebau de ce nu le-am facut de 1 tol. Deja timpul ma presa si eram in impas. Intr-o seara, sotia a intrat pe net (eu deja eram pe el de vreo 5 zile) si a gasit un site cu un srl, care avea ce doream noi. Am sunat la nr. de tel. afisat si a doua zi am intrat in posesia clemelor, la pretul de 1 ron, bucata. Clemele sunt corespunzatoare,  metalice, cadmiate (galvanizate) si le poate fixa si un copil de 10 ani. Persoana care a facut livrarea catre mine, avea drum in zona unde locuiesc si in urma discutiei de cateva minute, m-am convins de caracterul acesteia, ,,ireprosabil'' (crede-ma ca lucrez cu publicul de la 16 ani, acum am 57). Daca vrei nr. de tel. ti-l dau prin p.m., iar daca nu contravine regulamentului, il postez aici.
Folia este cea din imagini. Am primit asigurarea, insotita de factura si certificatul de garantie (3 ani), ca are calitatile, pe care de fapt toate firmele de desfacere a foliilor pentru solar, le certifica: anti condens, anti musculite solar, protectie uv, etc, etc..... M-au costat 16 roni kg. X 60 kg = 960 roni. Latimea a fost de 14m., iar lungimea de 30 de m. Dupa ce am intins-o pe solar si am decupat marginile si la un capat, am crezut ca am cumparat cam multa(imi era suficienta latimea de 12 m., dar nu am gasit). Ce mi-a ramas o folosesc pentru realizarea asa ziselor tunele in solar. Deci totul il trec in favoarea mea. Ai mare atentie cand montezi folia pe solar. Are inscriptionat pe ea, ,,partea interioara''. Aceasta vine spre interiorul solarului. In caz ca din rola cumparata de tine, nu gasesti aceasta inscriptionare (ceea ce cred ca este imposibil), vezi ca partea exterioara este mult mai lucioasa fata de partea interioara care este mata. Mare atentie la acest amanunt !!!.
Suportii pentru plante sunt deja vizibili in imaginile postate. Simplu de realizat si forte eficienti. Distantele la care i-am pus, pot sa fie adaptate in 10 sec. firul. Nu am strans prea rau sarmele la capete. Am folosit aceiasi sarma galvanizata de 2,5 mm.
Sistemul de irigare, este deja schitat, acceptat , binenteles prin picatura, dar astept targul ,, Indagra 2012'', de unde sper sa-l achizitionez nitel mai ieftin. Sub nici o forma nu vreau sa lipsesc de la acesta manifestare, consacrata, printre altele si noua, posesorii de solarii sau solarele. Eu locuiesc la cca. 20 km. de Romexpo, deci nu pot sa nu merg acolo.
off topic-sambata sotia a semanat salata. Azi dimineata, au aparut multe, multe, ,,punctulete verzi in locul unde a pus samanta. Iti dai seama ce satisfactie imensa a fost pentru noi ca incepatori. Cred ca este si un semn divin de incurajare a noastra. Fara sa pui suflet si sa ai credinta in ce faci, nu realizezi nimic in viata. Azi am semanat spanac pe toata partea stanga a solarului. Am mai semanat, ridichii, loboda, am pus usturoi si arbagic. Sotia a pus leustean, patrujel si cimbru. Nu stiu cum vor merge, dar trebuie sa trecem obligatoriu si prin aceasta etapa. Vom vedea si ne va fii de folos in viitor.
Am udat cu o stropitoare, care are gaurile fine. Ziua de ieri si azi, pe la orele 13,30-14 aveam 36-37 grade, in solar. Azi cand am pus spanacul eram in bermude la bustul gol. Aviz celor incepatori ca noi: nu iesiti afara din solar cand sunteti lac de apa. Riscam sa facem vizite le nenea doctorul. Si cum sistemul sanitar este varza, vai de noi.
Cred ca punctual am reusit, sa-mi aduc aportul la edificarea si nelamuririle tale. Ai grija de tine si numai bine la toti forumistii.
Urmeaza foto.

Iubiti natura. Merita !!!

da

Attached Files


Edited by 1orgu, 25 October 2012 - 20:25.


#1395
danpdg

danpdg

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 18
  • Înscris: 19.04.2010

 prepelitzu, on 24 octombrie 2012 - 17:25, said:

danpdg iti multumesc pentru raspuns. Ma interesa la ce cote ai sudat barele pentru ramforsare, cele din interiorul arcadei.
barele de ramforsare au si rolul de suport pentru sarmele de sustinere a culturii deci  se sudeaza la o inaltime care sa ne permita legarea cu usurinta a sforilor de sustinere a plantelor.
eu le-am sudat cam la 2m fata de sol,adica 1300mm picioarele +700mm din arcada
Depinde de inaltimea fiecaruia .... important este sa nu dai cu capul in ele...!!!

Edited by danpdg, 25 October 2012 - 20:57.


#1396
ciudin

ciudin

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 705
  • Înscris: 04.10.2008
Există o standardizare a acestei înălțimi. E de 2,35 metri. Cota notată cu H în desenul de mai jos. S-a mai discutat problema asta, tot aici.

Attached Files



#1397
ciudin

ciudin

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 705
  • Înscris: 04.10.2008
1orgu,
Apreciez munca ta, iar solarul arată foarte bine. Cred că ai cheltuit ceva bani pe țeavă. Dacă dorești o observație, ar fi calitatea sudurilor și mi-e frică să nu-ți pocnească în iarna asta nodurile unde se imbină fierul. Alea numai suduri nu pot fi numite.

#1398
1orgu

1orgu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,051
  • Înscris: 06.10.2012

 ciudin, on 26 octombrie 2012 - 22:14, said:

1orgu,
Apreciez munca ta, iar solarul arată foarte bine. Cred că ai cheltuit ceva bani pe țeavă. Dacă dorești o observație, ar fi calitatea sudurilor și mi-e frică să nu-ți pocnească în iarna asta nodurile unde se imbină fierul. Alea numai suduri nu pot fi numite.

Fratioare, in postarea ta ai grait numai adevar. Bugetul de la care am plecat, adica ce am pus pe hartie referitor la realizarea solarului, ca si cheltuieli, a fost depasit cu 80-85 %. Dar asta cred ca se intampla la majoritatea investitiilor pe care avem in plan sa le facem. Primesc din suflet observatia ta ( si iti multumesc pentru sinceritate), dar eu am fost cel care a luat decizia finala ca acele conexiuni prin sudura sa fie facute asa cum le-ai vazut. Mentionez, nu ca o scuza, ca sudurile la punctul ,,0'' al arcadelor si la fixarea arcadelor pe stalpii de sustinere (care au sambure de beton, de 30 cm.), precum si la contravantuiri, sunt continue si verificate personal. La celelalte eu am cerut sa trecem mai departe, pentru simplul fapt ca nu le-am dat prea mare importanta. Decizia mea (nu e o scuza), a fost luata in contextul ca acei meseriasi erau platiti cu ziua ( bani, mancare, tigari, cafele, transport,), unul gruntuia teava, cu intaritor, rapid, altul venea in urma cu vopseaua. Si foarte mult a inclinat in luarea acestei decizii, faptul ca se anunta vreme rea si vant in zona mea. Dorinta era ca dupa multe momente de stress sa apuc sa pun folia !!!. Te asigur ca la primavara prin trecerea la sistemul de aersire prin ,, macara'' voi remedia aceste mici inadvertente. dar ca in orice domeniu de activitate , este loc de mai bine. In final iti multumesc inca odata pentru sinceritatea de care ai dat dovada si sunt ferm convins ca numai in acest mod putem sa avansam in ce dorim sa realizam.
Toate cele bune sa fie cu tine si sa realizezi la un mod corespunzator ceea ce iti doresti.
  Tot respectul din partea lui Iorgu.

  Iubiti natura. Merita !!!

#1399
ciudin

ciudin

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 705
  • Înscris: 04.10.2008
Ti-a iesit bine solarul, mai ales curburile. Mă bucur că ai înțeles la ce m-am referit. Nu înțeleg de ce ai pus folia de pe acum, din punctul meu de vedere era mai bine la primăvară când pământul se dezgheța, se mai distrugeau și microbii, iar solul era imbibat cu apă din precipitații. Mi-a plăcut sistemul simplu de îndoire a țevilor pe care l-am "furat". Ce aș mai face eu la acel solar, ar fi să sudez câte o contrafișă care să plece din vârful construcției, de pe capete. Punctul ăla poate oscila. Și nu trebuie să uiți de aerisirea la culme! Nu e suficientă numai aerisirea pe laterale.

#1400
kingmax

kingmax

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 152
  • Înscris: 21.07.2007
Buna seara!
Multumesc inca o data iorgu...pt tot. Referitor la aerisirea de la coama....am vazut la un prieten care are 2 solarii de 500 mp / buc aerisirea la coama si pe usi....NU ARE AERISIRE LATERALA chiar daca are lungime de 50 m. In schimb, diferenta fata de solarul tau este ca la el usile de pe capete acopera cam toata suprafata iar partea de sus(sectorul de cerc) se poate deschide de  tot  cu un scripete. Mi-a spus ca daca lasa intr-o parte ambele usi deschise, iar in partea opusa, "semicercul" deschis, se creeaza un curent care aeriseste f bine solarul...astfel nu are nevoie de aerisire laterala. Asa ceva as vrea sa fac si eu...sper sa functioneze si la mine. Sincer sa fiu, si eu am fost sfatuit sa pun folia in primavara tocmai pt motivele enumerate de ciudin....cred ca asa voi face pt ca nu mai am timp sa termin constructia din cauza vremii.
O seara buna tuturor!

#1401
1orgu

1orgu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,051
  • Înscris: 06.10.2012
Buna dimineata.
@ciudin
Referitor la montarea foliei inca de pe acum, nu am mai putut astepta pana in primavara, din doua motive. Este primul solar pe care l-am construit in viata mea si cred ca iti dai seama ce mare dorinta aveam sa-l vad finalizat, cu folia pe el. Cred ca este ca si curiozitatea unui copil care in noaptea premergatoare Craciunului, nu mai are somn si vrea sa vada cat mai repede ce i-a adus Mos Craciun. Poate nu este bun exemplul dar eu m-am regasit in aceasta ipostaza. In al doilea rand, am vrut sa vedem si noi ce merge cultivat in solar in aceasta perioada si cum se dezvulta plantutele. Sotia, cu ajutorul meu, a semanat acum vreo opt zile, salata, ceapa (arbagic), usturoi (catei), spanac, ridichii, loboda, marar, patrunjel, leustean. Salata a rasarit dupa 5 zile, ridichiile dupa 6 zile. Iti dai seama ce sentiment de bucurie a fost pe noi.
Contravantuiri, am la ambele capete, pe dreapta si pe stanga. Am venit cu cate o teava, de la nivelul fermelor, sudata pe arcada, iar la urmatoarea arcada am sudat-o (corespunzator, de acesta data), in partea de jos la nivelul solului. In perioada propice semanarii pentru rasaduri, vrem sa le infiintam pe acestea in solarul acoperit. Adica rasadnita in solar, cred ca se vor dezvolta mai bine.
@king max
In cele ce urmeaza, voi raspunde la modul de aerisire pe care am de gand sa o fac si care a fost mentionata si de ciudin. Am avut de optat in realizarea unor usi cu deschidere mai mare, in ambele parti, sau cu inchiderea totala a unui capat. Parerea mea personala (doar a mea poate), este ca nu poti asigura o ermetizare perfecta impotriva vantului, oricat de bine este realizata aceasta a doua usa.
A mai contat in luarea acestei decizii si faptul ca in momentul cand am semanat semintele mai sus mentionate, capetele erau deschise, inca nu montasem folia pe ele. Crede-ma ca vreo 3 zile am fost raciti amandoi, datorita curentului de aer creat. Longitudinal in solar este mai puternic, decat lateral. Sistemul de aerisire este vizualizat de mine la fata locului, in mai multe locatii cu traditie. Acesta consta in desfacerea uneia sau amandurora parti laterale. de fixare a foliei pe o bara metalica rotunda, cu diametrul de 2 sau 2,5 cm. si roluire cu ajutorul macaralei pana la inaltimea dorita. Este un lucru extrem de practic si usor de facut, ridicarea foliei.Dureaza 10 secunde si poate fii facut de absolut oricine.Ca operatiunea  de aerisire sa fie cat mai profesionista, voi monta pe laterele, in partea interioara, o folie de mulcire, de culoare alba, sau panza de rafie (cred ca este acelasi lucru) pana la inaltimea de 0,8 - 1 m. Aceasta va avea rolul de protectie impotriva aerului cat de cat mai rece, de la nivelul solului. Astept deasemenea pareri pro si contra referitoare la acest sistem de aerisire, avantaje si dezavantaje.
Va doresc o duminica destresanta si o saptamana plina sa aveti.

  Iubiti natura. Merita !!!
,

#1402
ciudin

ciudin

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 705
  • Înscris: 04.10.2008
Mai este o problema la aerisirea laterala...Aceasta ar trebui să fie de la 30 cm in sus, față de nivelul solului.

#1403
1orgu

1orgu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,051
  • Înscris: 06.10.2012

 ciudin, on 28 octombrie 2012 - 10:44, said:

Mai este o problema la aerisirea laterala...Aceasta ar trebui să fie de la 30 cm in sus, față de nivelul solului.

Am primit informatia si am retinut-o. Oricum vrem sa montam acea protectie pe laterale, la primavara intrucat, asa am inteles din ce ai postat, protejeaza plantele in partea de jos. Inaltimea ideala la care o voi fixa, va fii cea care reiese din postarile voastre. Pana in momentul actual am procedat in luarea deciziilor numai si numai in urma filtrarii sfaturilor pe care cu multa binevointa le dati.
Multumesc si mai astept informatii si pareri. Sunt avid sa le primesc.

  Iubiti natura. Merita !!!

#1404
mosu456

mosu456

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 74
  • Înscris: 27.05.2012

 1orgu, on 28 octombrie 2012 - 11:00, said:

Am primit informatia si am retinut-o. Oricum vrem sa montam acea protectie pe laterale, la primavara intrucat, asa am inteles din ce ai postat, protejeaza plantele in partea de jos. Inaltimea ideala la care o voi fixa, va fii cea care reiese din postarile voastre. Pana in momentul actual am procedat in luarea deciziilor numai si numai in urma filtrarii sfaturilor pe care cu multa binevointa le dati.
Multumesc si mai astept informatii si pareri. Sunt avid sa le primesc.

  Iubiti natura. Merita !!!

daca ai ingropat folia pe lateral,ai facut foarte bine
nu am citit cat are solarul tau,dar din cate am vazut,la o lungime de pana in 45 metri se preteaza aerisirea pe capete(cate 2 capace,sus si jos)
in solar se formeaza un tiraj de aer care aeriseste foarte bine si plantele si pe cei care stau la masa la o bere(masa din solar).

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate