Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Pareri magazin online quickmobile?

Unde gasesc banane albastre?

Despre compania de aministrare Sq...

Durere taietura deget dupa 2 luni
 Dalți gravare lemn

Didgeridoo

Motorola Edge 50 Ultra

Gaura perete apartament cu evitar...
 Orientare antena prime focus

Problema conectare mail yahoo

comisioane asociatie proprietari

Primul sistem de televiziune cu p...
 Internetul este neutilizabil fara...

Eroare cloud burn icopy face id

DermaRoller ce este ?

Articole limba Germana
 

Cresterea puilor de carne

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
859 replies to this topic

#811
validoe

validoe

    CUT TH3 5H1T!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,089
  • Înscris: 01.12.2006
Are 27% proteina

#812
mateofiara

mateofiara

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 9
  • Înscris: 13.02.2011
Cred că nu are nimic, poate mai multa proteina. Găsești pe net rețetă Viva start boiler și curcani

#813
Ursulbrunn

Ursulbrunn

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 9
  • Înscris: 02.08.2016
Buna seara , cum opresc canibalismul la broileri au 1 și 1,5 kg , au început sa se atace

#814
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,038
  • Înscris: 17.03.2005

View Postmateofiara, on 31 mai 2017 - 18:02, said:

Cred că nu are nimic, poate mai multa proteina. Găsești pe net rețetă Viva start boiler și curcani
Crezi gresit si daca nu stii nu e bine sa ii inveti pe altii.

Pe de o parte trebuie spus ca procentul ala e o cifra si atat...in sine e cam mare si nu e chiar bine dar nu asta ar fi neaparat problema, treaba e ca hrana aia contine si altceva in afara de " proteina" si pot aparea probleme.
Poate sa nu se intample nimic darnpot aparea probleme, e greu de spus.
Ca sa nu existe riscuri prea mari parerea mea e ca hrana ar trebui amestecata cate putin cu hrana corecta pt pasarile si varsta respective.

Ca fapt divers,  am dat hrana de curci intr-o perioada in care de nevoie tineam si broileri cu luii de curca, ba chiar aveam si cativa boboci de rata.
La 2-3 saptamani parca ologeau si puii si ratele pe capete...i-am trecut pe ce trebuie si inncateva zile au inceput sa isi revina.
Nu era vivadraci dar cred ca e un exemplu sificient pt a ilustra faptul ca hrana gresita, chiar daca pare " mai buna" sau pare ca " nu arr ce mare.rau sa faca" poate crea probleme serioase.




Canibalismul e un fenomen relativ complicat ca si cauze si solutionare.
Printre cauze sunt mancarea incorecta/ proasta si implicit carenta unor microelemente, densitatea prea mare, stresul generat de diverse alte lucruri mai mult sau mai putin relevante.
Solutia e si ea de multe ori complicata pentru ca e greu de rezolvat o problema a carei cauza e neelucidata

Izolarea celor cu rani, mai ales la broileri care sunt albi orice zgaiba care strica peisajul atrage atentia si chiar si cei neagresivi vor ciupi din curiozitate, agravand situatia.
Daca sunt amestecati trebuie sa stii ca pasarile recunosc diferentele si adesea sunt agresive daca intr-un lot de un fel bagi pasari diferite ca si penaj/culoare.
Hrana corecta e prima chestie, fara ea e vax restul.
Un supliment antistress cu vitamine si minerale ajuta.
Spatiu mai mult la fel, o preocupare de asemenea...cand stau unul in altul si nu fac decat sa manance e evident ca de curiozitatr/ plictiseala.se mai ciugule si din putin ajungi la probleme.
Daca stau imprastiati si au hranitori mai multe , mai ales broilerii care sunt mai lenesi nu vor mai fi atat de pusi pe rele.
Cate ceva de scaldat, o iarba de ciugulit samd sa aiba ceva interesant de facut in afara de a se scarmana iarasi ajuta.






#815
kristina_racoasa

kristina_racoasa

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 162
  • Înscris: 17.06.2007
Buna! Am facut un experiment acest an cu pui de carne de o zi cumparati de la agroland. O parte au fost crescuti cu porumb amestecat cu un  concentrat de la purina (1/5) si o parte au fost crescuti pana la 3 saptamani cu mancare faza I de la agroland si apoi trecuti pe un furaj facut din 5 parti porumb, 2 parti grau, 2 parti srot fl. soarelui si 2 parti srot soia. Stiu ca trebuia sa iasa 100% dar.... Si am pus si calciu furajer, cam 1-1,5%.  Puii crescuti doar cu porumb si acel concentrat, care intre timp a mai fost „diluat” in proportii de 1/6, 1/7, 1/8 arata foarte bine, la taiere au avut 2 kg dupa cca 2 luni iar ceilalti arata rau. Sunt tristi, cocoșați, murdari pe pene,  gainațul este foarte moale, nu au pofta de mancare iar la taiere au avut 1kg. De mentionat ca la 3 saptamani, puii crescuti cu furaj agroland aratau mai bine decat ceilalti, o parte din ei erau dubli la greutate. Care sa fie cauza? Lipsa vitaminelor? Sau altceva?

Edited by kristina_racoasa, 18 June 2017 - 07:48.


#816
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,038
  • Înscris: 17.03.2005
Pai nu e evident?
Atata vreme cat au avut o hrana corecta, puii din lotul 2 au mers mai bine decat primul lot, normal pentru ca oricat de bun ar fi concentratul de la purina, nu ai cum sa obtii furaj cu 20% doar concentrat...soia are maxim 40% proteina( vorbim de srot), diluat cu porumb proportia iese maxim de 1/3 concentrat/cereale..de regula intre 1/2 si 1/3 ...(a se citi o parte concentrat la 2 sau 3 cereale)

Dupa aia, puii din lotul 1 au leimit in continuare o hrana mai ok fata de ceilalti.
Desi hrana era slaba si au mers mai incet, ea continea totusi atat proteina de calitate( desi mai putina procentual decat necesar) cat si aditivi foarte imlortanti( anumiti aminoacizi, vitamine si minerale, probabil si ceva substante care tin sub control patogenii care afecteaza digestia).
Lotul 2, dupa ce a fost pornit ca din run, adica avand totul optim( teoretic cel putin), s-a trezit pe "coji de paine si apa"....fara nimic altceva si total expusi problemelor generate de proliferarea unor patogeni...
Atat diferenta intre cele 2 alimentatii( si socul acestei treceri) cat si probabil perturbarile digestive create de diversi patogeni( probabil vreo coccidioza) i-au pus in cap.


Nu e nimic surprinzator decat faptul ca o parte din puii lotului 2 nu au murit.
Probabil ca urma si treaba asta daca nu ii taiai.

Retine ca broilerii si in general puii cumparati de la " agro...." sau orice comerciant de gen sunt hibrizi performanti care au randamente foarte bune DAR care au si nevoi mari pt acele randamente, daca nu primesc ce.trebuie merg foarte prost sau, atunci cand lipsurile sunt grave, clacheaza...
Ei sut " masini de curse", capabili sa dea mult dar daca ii bagi pe aratura si ii alimentezi cu gaz la galeata si alte deseuri ...te lasa in drum...
Daca vrei trascaleta care merge incet dar o ia si prin hartoape si prin noroi samd...iti iei dacie , adica cel mult un hibrid mixt ( si ala vrea bun dar mai lutin decat broilerul) sau....pui de salbaticiune de la tara, crescut generatii cu nimic, apa si ce o da dumnezeu, adaptati la viata grea prin aceasta selectie oarba, ce a fost slab si pretentios a murit si au reprodus doar gloabele fara pretentii, capabile sa supravietuiasa fara conditii ...




#817
kristina_racoasa

kristina_racoasa

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 162
  • Înscris: 17.06.2007
Acum am inteles vis-a-vis de srotul de soia.... ca sa iasa o proportie de proteina de 20% de exemplu, nu e de ajuns sa pun 2 parti din 10 de srot deoarece el are doar 40% proteina. Puii nu i-am taiat pe toti, doar cate 2 din fiecare lot. Cei din lotul 1 au avut cate 2 kg dar cam multa grasime, cei din lotul 2 cate 1kg si fara grasime. Anul viitor o sa incerc cu kabir sau alta rasa mixta ce va fi pe piata.

#818
bobyploiesti

bobyploiesti

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,019
  • Înscris: 18.02.2016
Salutare!Am luat 50 pui de la Agroland de carne.Acum au 2 saptamani.De o saptamana au inceput sa motaie,sa haraie,si am gasit morti cate 2,3 pe zi.Am fost la farmacia veterinara si mi a dat Albastru de metil,Tilozina FP,Enteroxin,Singal F pastile .Cu tot acest tratament,inceput de joi,azi dimineata am gasit alti 3 pui morti.Nu stiu ce sa mai fac.Pana acum au murit 10.

#819
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,038
  • Înscris: 17.03.2005
Cu proteina e cam asa:
Din 1kg srot de soia 40% sa zicem ca ar avea, ai 400 g proteina.
Daca tu adaugi 1kg nisip peste 1kg de srot de soia, obtii 2 kg de "furaj" care contine tot 400g proteina in total.
Per kg de " furaj" ai deci 200g proteina, procentual ai 20%.


In furajele pentru animale, proteina vine din srotul de soia, floare, faina de origine animala daca e cazul...apoi diversi aditivi gen aminoacizi( proteina e practic o denumire generica pentru un lant de diverdi aminoacizi)
Tot proteina mai vine si din cereale, si acestea contin un procent mic de proteina( 7-10%)

Problema cu protrinele din cereale este urmatoarea:
Asa cum ziceam, proteina reprezinta un lant de aminoacizi.
In organism, proteina este descompusa in aceste structuri elementare, si acestea sunt de fapt folosite.
Proteina e ca o bucata de lego formata din diverse piese numite aminoacizi.

Organismul viu, dupa ce dezmembreaza proteinele din hrana, foloseste acele piese de lego pentru a-si crea proeinele de care are nevoie(diverse tesuturi).

Aminoacizii sunt deci  categorisiti in 2 mari clase in ceea ce priveste subiectul discutiei
-neesentiali sunt aminoacizii care pot fi sintetizati de catre organism din alti aminoacizi si diversi alti compusi chimici.

-esentiali sunt acei aminoacizi( vreo 8-9 in principiu)  care nu pot fi construiti di pe care organismul trebuie sa ii ia ca atare din hrana.

Acuma, care e problema?

Proteina e deci un termen generic, sa zicem zid, sau jucarie.
Calitatea, valoarea jucariei insa, e data de componentele din care e ea facuta.
Contine dau nu si acei aminoacizi pe care omul dar si alte vietati suntnincapabile sa.si le faca?
Adica jucaria are si roti, sau piese de culoare albastra? Sau e o jucarie ( proteina) care contine doar caramizi drepte de culoare alba, fara roti?


Si omul si animalele pe care noi le crestem, au nevoie si de roti dar si de caramizi albastre pt a-si crea proteinele de care au nevoie.

Degeaba administram proteina/ jucarii daca ele nu contin aceste elemente esentiale.


Ei bine proteina vegetala in principiu aici sufera...in afara de procentul mic in ralort cu alti nutrienti, peoteina vegetala este incompleta, adica nu contine aceste elemente valoroase.


A doua problema este raportul dintre aminoacizi , adica tipurile de proteina pe care le contine o hrana.

Unele vegetale contin toti acei aminoacizi esentiali.
Adica jucaria lego are si roti si caramizi albastre.

Care e problema atunci?

Pai e o problema.
Organismul nostru are nevoie ca sa isi creeze propriile jucarii, de 4 roti si 2 caramizi albastre, sa zicem.

Noi ii dam o jucarie care contine si una si alta insa jucaria are doar 2 roti si 2 catamizi albastre...liosesc 2 roti.

Ralortul dintre aminoacizi e gresit.

Putem da 2 jucarii dar avem prea multe caramizi albastre desi avem destule roti.


Deci nu e de ajuns doar sa avem din toti aminoacizii esentiali pt ca proteina sa fie de calitate, ralortul dintre aminoacizi trebuie sa fie optim, adica pe cat posibil sa avem un raport de 2 la 1 intre roti si caramizile albastre.


De aceea spre exemplu, ca sa concluzionam, anumite vegetale desi contin proteina cat de cat buna calitativ nu sunt totusi de cea mai buna calitate.

Fasolea, naurul samd...contin aminoacizi esentiali dar au lipsuri sau  si pentru a avea o proteina mai apropiata de ce trebuie, adaugam alte vegetale care sunt bogate in ce lipseste ..spre exemplu orezul combinat cu fasolea dau o hrana mai apropiata de optim.
Sau soia, care este sursa vegetala cu proteina alroape de proteina animala...contine aminoacizii esentiali insa tot sufera pentru ca ralortul dintre anumiti aminoacizi nu e optim.


De aceea zice doctorul sa mancam carne, oua, lactate, adica proteina animala, pentru ca e cea mai apropiata de ce ne trebuie noua.
Similar si la animale care trebuie sa puna carne pe ele...cea mai buna sursa de proteina, mai completa si usor de asimilat/ procesat, e sursa animala, faina de carne si peste...dar e scumpa di are riscuri( boala vacii nebune, o proteina din cele multe, ramasa in carne,  genera boala in lant pana la om)

Ca sa rezumam: desi cerealele contin " proteina" valoarea acestei proteine este inferioara.daca un animal mananca doar cereale , sa zicem ca mananca de 3 ori mai mult pentru ca procentul de proteina e de 3 ori mai mic decat la un furaj cu soia, in afara de alte dezechilibre( odata cu proteina animalul ia si restul de nutrienti care devin excesivi, se ingrasa sa zicem) , tot nu e bine dpdv proteic pt ca proteina aia e incompleta si incorecta, practic utilitatea ei e foarte mica.

Tot din aceasta cauza furajele se fac din diverse cereale , fiecare contine proteine cu o compozitie diferita. Din grau ia niste animoacizi, din porumb altii...pusi imoreunain raport de 2 porumb cu 1 grau hrana e mai buna decat 2 grau cu 1 porumb, sa zicem, rapoartele sunt total intamplatoare.

Una peste alta,  e important ca furajul sa contina proteina de calitate si calitatea buna a lroteinei e data de oleaginoase, in principal srotul de soia. Floarea e buna dar coaja ar fi prea multa pt anumite specii gen pasari sau porci...mazarea si ea contine proteina dar are alte dezavantaje samd.....
In general din acest motiv soia e baza, are avantaje fara sa aiba inerent prea multe dezavantaje.In cantitati mici, in functie de specia furajata, se adauga di mici cantitati de floare, mazare, rapita si altele  pt ca structura lor nutritionala e diferita si aduc mici corecturi fata de ce lipseste bazei fara sa aduca si dezavantaje.

Asadar treaba asta cu furajele e complicata la nivel de performanta maxima/ atingerea unui optim....
Simplu, pt noi, putem spune ca desi animalul saracul incearca sa supravietuiasca si cu grave carente in alimentatie, pt a performa are nevoie sa primeasca o hrana cat mai apropiata de optim.
Calitatea si randamentul se obtin cand te apropii de optim, viteza de crestere, calitatea si randamentul scad cu cat esti mai departe de optim iar sub o anumita limita, asa cum constatati din exemplul de mai sus, organismele sufera atat de mult incat clacheaza, se imbolnacesc sau chiar mor.
Simplu spus, ca sa faci o treaba cat de cat ok, furajul, mai ales la animalele astea selectate pt performanta maxima, trebuie sa aiba o componenta proteica de calitate , mai ales in lrima parte  a vietii pt un start bun si apoi cand e cazul in perioada de exploatare( lactatie sau ouat samd)






#820
vdingo11

vdingo11

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,267
  • Înscris: 24.08.2005
Interesanta explicatie.
Totusi eu nu prea sunt lamurit cu acest calcul al proteinei.
Eu procedez asa: porumb 45 parti, grau - 12, orz/ovaz - 12, mazare - 10, srot floare - 10 pe care le amestec si la macin - in total conform unui fisier excel care calculeaza proteina am 14 % proteina.
Apoi amestec 1 parte srot de soia (care are 37 %) cu 7 parti de uruiala de mai sus. Cum calculez procentul total de proteina in acest caz? pentru cele 8 parti totale (nu pun din start srotul de soia ca nu are sens sa il mai dau prin moara si nici nu s-ar distribui uniform in toaa cantitatea)

Edited by vdingo11, 18 June 2017 - 14:45.


#821
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,038
  • Înscris: 17.03.2005
1kg srot - 370g
7kg uruiala - 7x140g=980g
Asadar 8kg furaj contin 1350g proteina.
1kg furaj cat contine?
1350/8 =168, 75 g proteina.

Afica furajul final are 16.87% proteina.


Similar calculezi si pentru alte proportii de amestec si pentru orice fel de amestec ai face, inclusiv pentru cel pe cate il calculezi acuma cu nu stiu ce excel.

Trebuie doar sa fii atent la un lucru, sa nu amesteci unitatile de masura.
Adica peocentele se refera la kg in cazul de fata.
Nu cantaresti cat are un castron de porumb, sa zicem ca ar avea 1kg, dupa care amesteci 1 castron porumb cu 1 castron mazare si 7 de moloz pt ca un castron de mazare poate avea 1.2 kg si nu 1kg ca porumbul.
Frecvent se intampla diferentele astea de densitate intre uruiala de cereale si concentrat sau srot, ultimele fiind mai grele pe unitatea de volum, mai ales concentratul care contine mult calciu...
Calculezi partile alea folosind cantarul.





#822
vdingo11

vdingo11

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,267
  • Înscris: 24.08.2005
Multumesc. M-am lamurit.
Aveti vreun tabel cu proteinele pentru fiecare tip de ceareale/srot?
Eu am un fisier excel (dupa cum am spus mai sus) dar nu stiu cat este de corect.

Edited by vdingo11, 18 June 2017 - 20:23.


#823
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,038
  • Înscris: 17.03.2005
Nu am niciun tabel si nici nu imi trebuie pt un motiv foarte simplu, am explicat mai sus de ce.
Consider in mare masura irelevanta/ nevaloroasa proteina din componenta energetica( cereale) a furajului.
Pe scurt o aproximez mult in minus, ca sa nu zic total zero.
Adica, avand in vedere ca cerealele uzuale pt pasari, porumb si grau, au in teorie spre 10% proteina, mai avem un procent mic de floare sau srot de floare , mai bogat dar pentru cave cantitate lrocentuala mica de produs nu influenteaza major..
Consider sa zicem un 5% proteina "utila" in uruiala...
La srotul de soia sau concentrat gata( ca debfapt asta folosesc) consider cat are el in fisa( 40% sa zicem).


Simplu ca nu e farmacie sa cresc eu pt mine 50 de pui dau 20 de curcani sau 20 de rate.
Cand luxrez cu cobcentrat nici nu iti bati capul, ai orientativ de la producator proportiile, oricum ca idee poti modifica proportiile folosind cifrele aproximative..


In gospodarie sunt atatia alti factori greu de cnbtrolat incat e total irelevant ca hrana are 21 in loc de 19.6 sau ca ai 60% porum in uruiala in loc de 56% samd...

Oroteina sa fie, orientativ sa ai lrocente cat de cat apropiate de ce trebuie si la multa revedere.

Calcule serioase si atentie la virgule trebuie la wiseguy pentru ca la el 1% poate sa insemne o zi mai mult in hala...iar ziua aia daca e cea dinaintea livrarii inseamna pierdere din consum si pierdere prin mortalitate...la o zi nu iti mor puii dar cu o xi inainte de livrare daca in loc de 10 pe hala iti mor 60...pai 50 de pui sunt leafa unui muncitor pe mai mult de juma de luna. 1% in plus la 200 kg de furaj nu se simte, nici 5%...la niste sute de tone insa...

Deci relax, si daca ai cifre exacte nu ai habar ce inseamna 0.x% din cutare aminoacid si cat conteaza lipsa ori prezenta lui...

Proteina sa fie, din sursa valoroasa, lucrezi grosier cu marje si aproximatii mari, lasa tu 0.5% ca alea sunt pt aia care se pricep si pt care conteaza.





#824
kristina_racoasa

kristina_racoasa

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 162
  • Înscris: 17.06.2007
Se poate administra la pui, rombendazol lichid, pus in apa?

#825
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,038
  • Înscris: 17.03.2005
Care ar fi ala? Te referi la produsul buvabil pt vaci, oi, capre?( parca fenbendazol ii zice)
Si ala tot in fel de tableta e doar ca fiind pt animale mari e un lichid gros ca o smantana pt a putea curge, sa nu se inece/ tuseasca/ scuipe.
De regula se prefera dozarea cat mai precisa si dat individual esti sigur ca toti si-au primit doza corects.

Daca vrei de pus in apa, nu as putea sa iti spun de ce,eventual, nu poti dilua fenbenzazolul in apa de baut( daca exista motive pt care chiar nu poti da individual), in cazuri extreme in care ai multi se poate incerca si asta.
Stabilesti cantitatea torala de produs pt nr de kg animal viu total, pui intr-o cantitate de apa care sa asigure o adapare dimineata si aia e.

Totusi, eu as incerca sa dau individual in acest caz.
Daca misai vrei de lus in apa se gaseste levamisol, citesti prospectul si afli cum se administreaza, nu mai stiu dar trebuie sa fie ceva similar.


#826
kristina_racoasa

kristina_racoasa

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 162
  • Înscris: 17.06.2007
Da, e pentru vaci, oi, capre si este alb, smantanos. De la farmacie mi-a zis sa pun 10 ml la un litru de apa. Eu am pus mai putin, 30 ml la 4 litri apa. Pana acum nu au murit...

#827
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,038
  • Înscris: 17.03.2005
Cine sa moara?
Pasarile nu au de ce sa moara, substanta activa e similara cu cea din tablete.
Problema e dozarea  care se face per kg animal viu ceea ce e oarecum mai complicat.

Intai faciun test sa vezi cata apa beau puii dimineata, sa zicem.
3l, 5l, 10l..un adapat in asa fel incat sa nu ramana pui insetati dar nici apa prea multa  in adapatoare, orientativ

Apoi estimezi greutatea totala a.puilor...sa zicem o medie de 0.5 kg sau 1 kg per cap...x nr de capete.


Aloi dizolvi/ omogenizezi bine cantitatea de medicament in cantitatea aproximativa de apa, ii lasi sa termine toata apa si abia dupa aceea le lui apa proaspata.

Daca le pui x ml la litru concentratia poate fi prea mica...poate un pui ar trebui sa bea 200ml pt a-si lua doza pt greutatea lui si el aluca sa bea doar 100ml...sau invers...cifrele sunt irelevante, intelegi principiul.

Problema cu ml/ l  e ca puii pot bea mai mult sau mai putin in functie de hrana, temperaturi, etc...ca si noi, iar doza variaza innconsecinta.
Deci dozarea e foarte importanta , nu e neaparat " la gram" dar nici prea mult nune bine sa ai eroare.






#828
DanielRMD

DanielRMD

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 8
  • Înscris: 12.10.2014
Va salut din nou, lume buna.
Dupa ce am studiat toata iarna cresterea puilor de carne si cum sta treaba cu mazarea furajera ,mazarichea si toate cele,am ajuns la un consens.
Dar am o nelamurire.
Anul acesta m-am apucat sa cresc pui de carne. am ajuns pana acuma la 400pui crescuti/vanduti si inca 120 de 3 sap .
Ideea si intrebarea e urmatoarea.
Cum pot sa fac puii sa fie galbeni? ce sa le dau sa fie galbeni la untura in interior,dar si la exterior. ?

Mi-am facut o ratie.
Incep cu furaj (granule) timp de 2 sap. dupa le dau amestecat pana la 4 sap. furaj cu porumb. iar mai apoi depind cum cresc.mai continui sau trec pe o reteta de 50%porumb,25%grau,10%orz,10%mazare,5%floarea soarelui.
Ii tin undeva la 8-10 sap. Inainte de taiere trebuie sa aibe 3-4 sap. fara concentrat.
De crescut cresc bine,ii duc undeva la 2,5-3,5 kg taiat(Curatat) .
Si o alta intrebare ar mai fii.
Daca le dau orz mai mult se ingalbenesc de la el? Sau care e principiul de ingalbenire? (lasand la o parte carotenul Posted Image) Mergand pe o furajare cat mai naturala si sanatoasa.

Edited by DanielRMD, 17 September 2017 - 09:48.


Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate