Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
The Tattooist of Auschwitz (2024)

Se poate recupera numar de telefo...

Upgrade de la MacBook Pro M1 cu 8...

Ce tip de monitor am nevoie pt of...
 Resoftare camera supraveghere

Cu ce va aparati de cainii agresi...

Nu imi platiti coletul cu cardul ...

Exista vreun plan de terorizare p...
 Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric
 CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...
 

Cresterea puilor de carne

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
859 replies to this topic

#37
wiseguy76

wiseguy76

    just don't

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,219
  • Înscris: 24.05.2006

View Postparintele, on 8th January 2011, 01:55, said:

Ca afacere poate fi o prostie sau o treaba desteapta, depinde la ce te raportezi, ce intelegi prin afacere, ce pretentii ai...Daca vrei flux continuu, riscuri minime aduse de tehnologia clara a cresterii puilor de carne, volum mare samd....cred ca nu gresesti spunand ca e o prostie...
Daca insa te "multumesti" cu o afacere "sezoniera", adica intinsa pe perioada anotimpurilor "calde", cu un volum nu foarte mare, mai degraba genul de afacere care sa suplineasca in mod profitabil 2-3 lefui bune pe un an, daca esti dispus sa iti asumi si un risc si sa mai muncesti si conex pentru hrana orataniilor (adica mai ai si grija furajelor pe care trebuie sa le produci singur nu ca in sistemul intensiv in care poti sau chiar e inteept sa iti cumperi totul...) etc... eu cred ca sunt ceva sanse de a reusi...

Eu unul nu m-as incumeta niciodata sa concurez marii producatori incercand sa produc exact "aceeasi" marfa, acelasi tip de marfa, pentru ca toate avantajele sunt de partea lor, capitalul, stiinta, volumul care aduce costuri mai mici per unitate... consider asta o prostie pt un "amator", oricat de ambitios...
Cred insa ca e loc pentru afaceri si produse "de nisa", in care nu se pot scoate foarte multi bani si e destul de munca dar care prin natura lor ofera un grad de librtate, mobilitate, flexibilitate, mulare pe miscarile pietei.

Eu cam asa vad lucrurile, poate gresesc ...


Da, si daca gasesti romani dispusi sa+ti dea 30 de lei pe kg de carne...

In ce priveste broilerul "industrial", nu concurezi cu nimeni, nici nu ai cum. Produci pentru un brand anume. O serie livrezi pentru Galli Gallo, o serie pentru Agroli, etc. Doar nu crezi ca astia isi produc ei toti puii. Daca nu-ti convine in Romania, si ai cum, te duci si-i tai la bulgari. E o piata libera. Cam prea libera din pacate, unde se invart multi bani negri, si de unde s-ar putea face bani frumosi, legal si pentru multa lume. Din pacate pentru tara asta, n-a fost condusa niciodata de oameni care se pricep...

#38
tfmercedez

tfmercedez

    BUFU

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 72,555
  • Înscris: 15.06.2007

View Postwiseguy76, on 31st January 2011, 12:17, said:

Da, si daca gasesti romani dispusi sa+ti dea 30 de lei pe kg de carne...

In ce priveste broilerul "industrial", nu concurezi cu nimeni, nici nu ai cum. Produci pentru un brand anume. O serie livrezi pentru Galli Gallo, o serie pentru Agroli, etc. Doar nu crezi ca astia isi produc ei toti puii. Daca nu-ti convine in Romania, si ai cum, te duci si-i tai la bulgari. E o piata libera. Cam prea libera din pacate, unde se invart multi bani negri, si de unde s-ar putea face bani frumosi, legal si pentru multa lume. Din pacate pentru tara asta, n-a fost condusa niciodata de oameni care se pricep...

NU am nici o treaba cu agricultura, dar am citit pe aici, pentru ca mi s-a parut interesant aspectul: Acum aflu ca defapt cresterea animalelor este mecanizata intr-un hal pe care eu nu mi l-as fi putut imagina.

Eu mi-am imaginat ca intr-o ferma de gaini are loc un ciclu complet gaina matura face oua, ouale se clocesc, puii se cresc, unii se scarifica altii raman pentru reproductie.
Cand vad aici, ca se cumpara "loturi" de oua.
Pun si eu o intrebare de profan: ce ar fi daca o ferma, calsica ar creste gainile ca bunicii la tara, pe vremuri, ciugulind si scurmand dupa rame in pamant, cat e ziulica de lunga? Cat de mult ar creste timpul de "maturizare al puilor? Chiar este atat de mica si nesemnificativa cresterea calitatii si a beneficiilor. Desigur, vorbeam din prisma beneficiarului final, consumatorul... Dar probabil ca el are de castigat doar o amanare a foamei..
PS. in ultima vreme am impresia ca , carnea de pui are un miros ciudat, (nu stiu sa-l descriu) si chiar si dupa ce este fiarta sau prajita, cand o tai si abureste , are un miros care ma fac sa cochetez cu ideea de a deveni vegetarian. La carnea de porc nu am sesizat inca mirosuri, desi , probabil carnea aia contine si mai multe "minuni" si vaccinuri, hormoni si chimicale.

#39
Akomar

Akomar

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,101
  • Înscris: 09.09.2008

View Posttfmercedez, on 21st February 2011, 09:26, said:

NU am nici o treaba cu agricultura, dar am citit pe aici, pentru ca mi s-a parut interesant aspectul: Acum aflu ca defapt cresterea animalelor este mecanizata intr-un hal pe care eu nu mi l-as fi putut imagina.

Eu mi-am imaginat ca intr-o ferma de gaini are loc un ciclu complet gaina matura face oua, ouale se clocesc, puii se cresc, unii se scarifica altii raman pentru reproductie.
Cand vad aici, ca se cumpara "loturi" de oua.
Pun si eu o intrebare de profan: ce ar fi daca o ferma, calsica ar creste gainile ca bunicii la tara, pe vremuri, ciugulind si scurmand dupa rame in pamant, cat e ziulica de lunga? Cat de mult ar creste timpul de "maturizare al puilor? Chiar este atat de mica si nesemnificativa cresterea calitatii si a beneficiilor. Desigur, vorbeam din prisma beneficiarului final, consumatorul... Dar probabil ca el are de castigat doar o amanare a foamei..
PS. in ultima vreme am impresia ca , carnea de pui are un miros ciudat, (nu stiu sa-l descriu) si chiar si dupa ce este fiarta sau prajita, cand o tai si abureste , are un miros care ma fac sa cochetez cu ideea de a deveni vegetarian. La carnea de porc nu am sesizat inca mirosuri, desi , probabil carnea aia contine si mai multe "minuni" si vaccinuri, hormoni si chimicale.

Evident nu ti-ai imaginat bine ce se intampla! :)
Dar ai aici pe forum multe teme in care te poti abecedariza. Spor la studiu!

#40
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

View Posttfmercedez, on 21st February 2011, 11:26, said:

... probabil carnea aia contine si mai multe "minuni" si vaccinuri, hormoni si chimicale.

Asta o spui - mai mult ca sigur - din cauza asta:

Quote

NU am nici o treaba cu agricultura

P.S. Dau zilnic peste oameni care nu stiu absolut nimic intr-un domeniu, dar isi imagineaza totul ...

Edited by horia66, 21 February 2011 - 17:21.


#41
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,072
  • Înscris: 17.03.2005

View Posthoria66, on 21st February 2011, 17:19, said:

Asta o spui - mai mult ca sigur - din cauza asta:



P.S. Dau zilnic peste oameni care nu stiu absolut nimic intr-un domeniu, dar isi imagineaza totul ...
Pai e mai bine ca nu stiu, daca ar calca intr-o ferma de pui de carne probabil ca nu ar mai manca asa ceva ...Tot raul spre bine...
Apropo, imi povestea un prieten cand am discutat pe tema asta a carnii produsa industrial ca atunci cand a venit "la oras", el fiind copil de la tara, se intampla asta prin anii 70 si ceva, si a mancat pui "de gostat", i-a venit sa planga...nu stia ce e aia, nu semana de nicio culoare, miros sau gust cu ce stia el ca inseamna carnea de pui...a ramas marcat de momentul ala..Altul prefera sa manance salata din ce isi face el in solar decat carne cumparata...Tata chiar a preferat sa dea pe un porc "de tara" in viu cat e pulpa la macelarie per kg, ata pentru ca a cumparat anul trecut si i-a ajuns, a zis ca ala nu miroase a porc ci a ...dracu stie ce... Se intampla asta frecvent, ba ajunge la concluzia ca preturile la astea mai "de tara" sunt cam "de porc" si ia de la hipermarket, ba isi baga putin metatarsu in ea de carne si are perioade in care nu vrea sa auda/vada/miroasa decat carne de "tara"....Oameni si oameni, deh.... :peacefingers:

Edited by parintele, 21 February 2011 - 18:04.


#42
cristyy

cristyy

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 91
  • Înscris: 16.08.2007
Sunt si eu interesat de o afacere cu pui de carne, insa  ce posibilitati de desfacere exista?

#43
vetrisoaia

vetrisoaia

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 38
  • Înscris: 30.12.2010
am cumparat astazi 50 pui de carne, albi, chiar am cantarit unul avea 670 grame....nu stiu ce varsta au   imi poate spune cineva cam cu ce i-as putea hrani? le-am cumparat 25kg de mancare de la ei de la ferma...

spuneti-mi o reteta de furajare daca se poate... sa o pot prepara singur la tara ...

multumesc anticipat

#44
Viorelsolar

Viorelsolar

    ”Dă sfaturi numai celor ce știu sa le primească”

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,237
  • Înscris: 03.03.2010
Eu am crescut pui de carne,pentru consumul propriu.Cumparam oua de reproductie de la avicola Tg.Jiu, si scoteam puii de la doua clocitori,putin modificate.Am renuntat la acest hobby,din cauza faptului ca nu mai gaseam oua din rasa de carne sa cumpar (desfiintare ferma) :confuzzled: .Am construit o instalatie pentru vreo 40 de pui la o serie (3,5m x 1m) pe o rama tubulara,apoi o tesatura de plasa de cupru legata de rama, cu ochiuri de 2x2 cm,tesuta de mine manual din sarma de 1mm recuperata de la o uzina de bobinaj :first: .Puii ii mutam pe aceasta plasa cam la o saptamana de viata,sub aceasta plasa am construit un transportor cu banda de cauciuc pentru eliminarea dejectiilor,la capatul de curatare automat,inventat de mine si motorizat cu temporizare la fiecare 15 min,sa porneasca transportorul :clapping: .Am construit hranitori externe cu reglaj paravan in functie de crestere (cap) si inaltimea pasarii,instalatie de apa suspendata in centrul instalatiei prin picurare si recipient de 10 litri.Puii crescuti de mine ajungeau intre 1,5-2 kg carne in cca. 45 de zile,dupa care o parte erau pentru sacrificare,o parte o vindeam prietenilor in viu.Toata aceasta afacere se desfasura intr-o cladire dezafectata de 4 x 3 m,foarte curata si aerisita.Hraneam acesti pui cu tot felul de retete uscate si semiumede inventate de mine,mai ales ca aveam acces la resturile de mancare ramase de la cantinele miniere,pe care le tocam pana rezulta o pasta asemanatoare celei de pate de ficat  .Aceasta pasta o foloseam ca supliment proteic de crestere,amestecat cu 80-90% fainuri,tarate,malai,calciu furajer,lucerna macinata etc.Pot sa va spun ca prietenii mei au ramas muti,cand au vazut ceea ce mi-a dat prin cap cu instalatia si cresterea puilor,nu le venea sa creada ca puii mei puteau creste in greutate atat de repede :coolspeak:  pe un spatiu atat de mic.Cand voi termina cu casa,ma voi apuca din nou de aceasta meserie,dar vreau sa-mi creez prin incrucisari repetate de rase grele,aduse de prin tara si de-afara,propria mea rasa de reproductie,care sa fie de o diversitate coloristica diferita fata de cele tip avicola :peacefingers: .Trebuie sa va spun ca dejectiile (zeci de kg) le dadeam unui prieten care le neutraliza si folosea ca si ingrasamant la cultura legumelor.Era disperat dupa acest gainat,ca nu cumva sa-l arunc.Nu cred ca voi mai lasa vreodata pe timpul iernii gainile ouatoare si cele de carne la temperaturi sub 15 grade celsius,daca prin constructia unei minicrescatorii din OSB sau chirpici,bine izolata cu polistiren,si poate incalzita cu biogazul produs de gainatul pasarilor si alte resturi din gospodarie care pot fermenta anaerob. Voi beneficia astfel si de un ingrasamant extrem de valoros pentru gradinaritul de legume,cand voi goli recipientele de fermentare a biogazului. :band:  

Atentie!!! aceasta meserie se molipseste.  :scratchchin:

#45
cristiflb

cristiflb

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 486
  • Înscris: 14.03.2011

View Postvetrisoaia, on 22nd March 2011, 00:08, said:

am cumparat astazi 50 pui de carne, albi, chiar am cantarit unul avea 670 grame....nu stiu ce varsta au   imi poate spune cineva cam cu ce i-as putea hrani? le-am cumparat 25kg de mancare de la ei de la ferma...

spuneti-mi o reteta de furajare daca se poate... sa o pot prepara singur la tara ...

multumesc anticipat

Ar trebui sa fie in saptamana 3, cam 20 de zile. mancarea este furaj crestere broiler?

Un exemplu de reteta(netestata de mine): cereale(porumb si grau) 75%, concentrat PVM 10%, calciu 2%, premix 2% si srot soia 10%. Colegii cu experienta mai mare pot sa confirme sau sa corecteze reteta.
Daca ai posibilitatea sa cumpari un nucleu bun si nu te grabesti sa-i tai la 38-40 zile poti sa-l faci 1:4 sau chiar 1:5 cu porumb crupe. E mai simplu dupa parerea mea.

Sunt acoperiti frumos cu pene sau ti se pare ca sunt cam golasi? Daca nu e un secret prea mare poti sa ne spui ce pret ai platit pe pui si pe furaj? :rolleyes:

#46
Akomar

Akomar

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,101
  • Înscris: 09.09.2008

View Postcristiflb, on 22nd March 2011, 21:19, said:

Un exemplu de reteta(netestata de mine): cereale(porumb si grau) 75%, concentrat PVM 10%, calciu 2%, premix 2% si srot soia 10%. Colegii cu experienta mai mare pot sa confirme sau sa corecteze reteta.

Prima corectie este aceea ca totalul ingredientilor trebuie sa fie 100%. Mereu.

Ce contine concentratul PVM?
Unii baga in PVM si premixul vitamino- mineral si calciul (ca de aia e Proteino-Vitamino-Mineral) situatie in care PVM, calciu si premix nu pot fi trei ingrediente distincte ca in reteta ta.
Apoi fiecare categorie necesita o reteta diferita. Tu pe asta l-ai denumit de "crestere", presupun ca te-ai referit strict la acea perioada si nu te intereseaza faza de "starter" sau de "finisare".

La ce te referi cand spui "un nucleu bun" ?

#47
cristiflb

cristiflb

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 486
  • Înscris: 14.03.2011
Ai dreptate, nu am calculat totalul. Aceasta reteta mi-a dat-o un doctor ce vinde ingredientele. Nu am cumparat inca de la el, dar m-am gandit ca  il poate ajuta pe utilizatorul vetrisoaia. Macar ca punct de start al discutiei, fiindca nu sunt eu cel mai in masura sa dau sfaturi cu privire la nutritie.

Un nucleu bun(in mintea mea) inseamna sa aiba proteina macar 40%. Asta nu pe eticheta ci si in realitate. Apoi important e ca si micronutrienti sa fie cei de pe eticheta.

Ma bucur ca ai raspuns si stiu ca esti unul dintre priceputii in nutritia pasarilor, dar inca nu l-am lamurit  pe om cu o reteta. Poate cand o sa ai timp si daca o sa vrei ne-am bucura sa ne dai un exemplu de reteta "valoroasa", sau chiar 3(start,crestere,finisare)  :D

#48
wiseguy76

wiseguy76

    just don't

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,219
  • Înscris: 24.05.2006
starter:                  crestere            finisare 1           finisare 2

porumb- 43.36          45.87                49.15              51.19
grau- 10                     10                     10                  10
srot soia- 39.5              35.7                  32.3              30
ulei floare- 3                  4.5                   5.2               5.2
creta- 0.7                     0.7                     0.7               0.7
fosfat- 1.44                   1.23                   1.15             1.11
premix  2            2                       1.5               1.5

Le-am scris si eu cum am putut, perioada de administrare e de
1-10 zile starter
11-28 grower
29-36 finisher 1
36-livrare finisher 2

Edited by wiseguy76, 01 April 2011 - 19:57.


#49
Akomar

Akomar

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,101
  • Înscris: 09.09.2008
salutare wiseguy76, ce hibrid mai cresti?

#50
wiseguy76

wiseguy76

    just don't

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,219
  • Înscris: 24.05.2006

View PostAkomar, on 2nd April 2011, 00:05, said:

salutare wiseguy76, ce hibrid mai cresti?


ross 308, man. am mai avut si cobb, dar de la un timp numai ross.

#51
Akomar

Akomar

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,101
  • Înscris: 09.09.2008

View Postwiseguy76, on 2nd April 2011, 01:54, said:

ross 308, man. am mai avut si cobb, dar de la un timp numai ross.

In afara de astia doi, ce se mai creste prin tara? Dupa ce a fost vandut Hendrix si nu mai fac Hybro presupun ca au mai incercat si altii sa vina. Hubbard de exemplu e pe piata? Sau Arbor Acres - astia din urma ca fac acum parte din Aviagen cred ca ii marginalizeaza usor, usor ca sa scoata Ross-ul in fata, dar ramane de vazut. Tu ce zici?

#52
wiseguy76

wiseguy76

    just don't

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,219
  • Înscris: 24.05.2006

View PostAkomar, on 6th April 2011, 12:58, said:

In afara de astia doi, ce se mai creste prin tara? Dupa ce a fost vandut Hendrix si nu mai fac Hybro presupun ca au mai incercat si altii sa vina. Hubbard de exemplu e pe piata? Sau Arbor Acres - astia din urma ca fac acum parte din Aviagen cred ca ii marginalizeaza usor, usor ca sa scoata Ross-ul in fata, dar ramane de vazut. Tu ce zici?


Hmmm...greu de spus. Arbor acres nu mai e pe piata, cel putin eu n-am mai vazut de vreo 8-9 ani, de cand s-a privatizat Babolna. Cobb-ul a cam pierdut teren, pentru ca multi se feresc, din cauza dificultatilor mai mari la crestere. Au mai incercat sa aduca ross 708, de la americani, dar nu se preteaza la noi, unde se cauta puiul mare. Isa sunt putini prin zona, si, dupa mine, e un hibrid slab. Aviagen sunt din ce in ce mai mari, parte proasta e ca nu mai sunt nici parintii de aceeasi calitate, au tot aparut tot felul de Ross d-astia second-hand, mai ales la unguri si olandezi. Piata romaneasca, e in cadere libera, subventia intarzie sa apara, cerealele sunt sus, iar abatoarele de-abia dau 4 lei/kg.

Hendrix astia erau parca o divizie a TRow Nutrition, nu stiam ca ei produceau Hybro. Aviagen sunt corciti si cu Lohmann, nu?

Edited by wiseguy76, 06 April 2011 - 13:06.


#53
Akomar

Akomar

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,101
  • Înscris: 09.09.2008

View Postwiseguy76, on 6th April 2011, 12:03, said:

Hendrix astia erau parca o divizie a TRow Nutrition, nu stiam ca ei produceau Hybro. Aviagen sunt corciti si cu Lohmann, nu?

Da, Hybro era facut de Hendrix Genetics si ai dreptate cu "corcitul" ala e mare nebunie.
Hendrix are si sectorul de gaini ouatoare de la Institul de Selectie Animala ISA, cu toate brandurile de ouatoare (ISA, Shaver, Hysex, Dekalb, Bovans, Babcock) iar aia de la Aviagen pe partea de broilareala pe langa Ross au si Arbor Acres si mai nou Indian River (nou pentru mine ca nu l-am vazut pe niciunde).
Stii cum e, cea mai simpla cale sa scapi de un competitor bun este sa il cumperi :)
De asta zic ca desi par multe branduri, faptul ca sunt sub aceeasi palarie face ca ei sa decida care sa ajunga la consumatori masiv si care mai putin, sau din ce in ce mai putin. Probabil ca altfel Ross nici nu putea sa ajunga in top daca nu avea sustinerea asta de marketing si management.
Sunt curios ce va oferi industria in urmatorii 10 ani. Ca la dinamica pe care o are, ceva nou va veni cu siguranta :D

#54
wiseguy76

wiseguy76

    just don't

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,219
  • Înscris: 24.05.2006
De cand cu criza, parca s-au mai oprit cu inovatiile in domeniu, cel putin la noi...Ce vad eu pentru urmatorii ani, e o sursa noua de proteina, care sa combata soia de peste atlantic. La genetica, o sa umble din ce in ce mai mult la proportia de piept, deja cobb au facut pasi importanti, din pacate au cam destabilizat metabolismul. Probabil ca mai umbla la gene ca sa ajunga si ross-ul tot asa robust, si, evident cu o mai buna conversie. Si de la conversie tot la proteina ajungem :D.
Medicamentele pierd din ce in ce mai mult teren, si ma bucura foarte mult asta, pentru ca n-am fost niciodata big fan. Poti sa faci pui super buni fara medicamente, eventual ceva vitamine, sau acidifianti. Oricum, la ce preturi sunt acum la antibiotice, ca sa faci un tratament, chiar si profilactic, la o ferma mai mare, te duce la cateva zeci de milioane bune, ceea ce e cam mult la vremurile astea.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate