Neurochirurgie minim invazivă
"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv. Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice. www.neurohope.ro |
Cresterea puilor de carne
Last Updated: Apr 29 2023 13:17, Started by
wiseguy76
, Jan 08 2010 17:49
·
0
#19
Posted 03 March 2010 - 19:02
Am trecut prin toate etapele: de la 1.5 pana la doamne-fereste, 20%. Nu exista o limita normala, in general se considera de bun-simt un 3-3,5 %. Depinde si cum sunt impartite procentele astea. Daca iti mor 2% in prima saptamana, e o paguba, dar nu atat de grava, in schimb daca mergi cu 1,5% pana la 35 de zile, si atunci iti mai mor 2-3 procente, nu prea e bine. Pnetru ca, una e sa-ti moara un pui in care nu s-a investit decat pretul de achizitie, si alta e sa pierzi un pui care deja a consumat 4 kile de furaj, a fost vaccinat, incalzit, etc.
|
#20
Posted 14 March 2010 - 18:02
Am o intrebare, nefiind specialist in domeniu, dar am ajuns sa ma contrazic cu cineva pe aceasta tema: "Cum se obtine puiul broiler?"
Niste prieteni sustineau ca ouale pentru puii broiler sunt injectate inainte de incubatia cu un anumit hormon sau asa ceva. Mie nu mi s-a parut credibil ceeace sustineau, eu sustinand ca puiul broiler este un hibrid obtinut prin incrucisarea anumitor rase, va rog frumos sa ma lamuriti. Va multumesc |
#21
Posted 16 March 2010 - 14:37
Puiul broiler e un hibrid obtinut din incrucisarea mai multor rase.
Injectarea la oua se face nu cu hormoni ci cu un vaccin. |
#22
Posted 07 April 2010 - 07:11
Imi aduc si eu aportul cu o norma proaspata : Normã sanitarã veterinarã privind stabilirea normelor minime de protecþie a puilor destinaþi producþiei de carne
Off topic: In rest, numai de bine! Desi am renuntat la ideea construirii fermei de gaini, sunt un cititor impatimit al acestor topicuri. Am ales sa incep la scara mult mai mica - numai 10 gaini si un cocos (Brahma potarnichiu), care mi-au asigurat necesarul de oua pentru Paste. Inca imi fac mana, dar cand iau 7-8 oua zilnic, imi creste inima de mandrie! Attached Files |
#23
Posted 07 April 2010 - 16:37
#24
Posted 07 April 2010 - 18:11
#25
Posted 07 April 2010 - 18:41
#26
Posted 07 April 2010 - 19:38
Da, dar numarul respectiv a fost mentionat si in alte norme, mai vechi.
|
#27
Posted 11 May 2010 - 20:57
Eu anul trecut am avut 130 de pui albi luati de la Tartasesti si am fost multumit de ei, chiar daca mi-au murit vreo 15. a fost prima data cand am crescut asa ceva. e drept ca nu au atins greutatea in timpul specificat, dar nu-i bai. Anul acesta as vrea sa cumpar altii si as vrea sa schimb ceva care ma deranja: -curatenia la fiecare sfarsit de saptamana. Am inteles ca nu pot folosi talas fiindca contine f mult tanin si nu mai poate fi imprastiat pe terenurile agricole. Pot sa fac o structura suspendata din gratare de plastic ca la porumbei fara sa mai folosesc asternut (Asta dupa o anumita perioada) sau alceva cu niste gauri mici?
- cate adapatori automate trebuie sa folosesc la 100 de pui? Cele de la agrolann sunt ok la 7,5 lei bucata? Edited by sacos, 11 May 2010 - 21:03. |
#28
Posted 11 May 2010 - 21:03
sacos, on 11th May 2010, 19:57, said: Eu anul trecut am avut 130 de pui albi luati de la Tartasesti si am fost multumit de ei, chiar daca mi-au murit vreo 15. a fost prima data cand am crescut asa ceva. e drept ca nu au atins greutatea in timpul specificat, dar nu-i bai. Anul acesta as vrea sa cumpar altii si as vrea sa schimb un lucru care ma deranja: curatenia la fiecare sfarsit de saptamana. Am inteles ca nu pot folosi talas fiindca contine f mult tanin si nu mai poate fi imprastiat pe terenurile agricole. Pot sa fac o structura suspendata din gratare de plastic ca la porumbei fara sa mai folosesc asternut (Asta dupa o anumita perioada) sau alceva cu niste gauri mici? Poti sa folosesti paie tocate. Nu sunt scumpe si nici nu trebuie sa le faci curatenie completa saptamanal. Poti sa adaugi paie noi peste cele vechi. |
#29
Posted 11 May 2010 - 21:06
Pai nu am de unde sa iau paie. La noi fiind zona deluroasa, nu se seamana grau decat porumb.Iar daca e sa le cumpar de la campie nu prea am unde sa le depozitez si cred ca sobolanii ar fi in floare
|
#30
Posted 11 May 2010 - 21:40
sacos, on 11th May 2010, 22:06, said: Pai nu am de unde sa iau paie. La noi fiind zona deluroasa, nu se seamana grau decat porumb.Iar daca e sa le cumpar de la campie nu prea am unde sa le depozitez si cred ca sobolanii ar fi in floare Poti folosi linistit talas si daca puii is maricei poti baga rumegus. Si eu am ferma tot in zona deluroasa si mai nou astia cu lemnul aduc ei singuri talasul in ferma gratis. Pana acum ceva vreme era tot gratis dar trebuia sa trimit masina mea. Nu merita sa te complici cu paie, coji de floarea soarelui sau alte nebunii. Lasa taninul ca au ajuns sa se bata pe gunoiul din ferma legumicultorii. |
#31
Posted 11 May 2010 - 21:47
adapatori automate de unde iau? cate imi trebuie la 100 de pui? Cele de la agroland sunt ok la 7,5 lei bucata? Apa poate fi direct din reteaua publica?
|
#32
Posted 11 May 2010 - 21:52
sacos, on 11th May 2010, 22:06, said: Pai nu am de unde sa iau paie. La noi fiind zona deluroasa, nu se seamana grau decat porumb.Iar daca e sa le cumpar de la campie nu prea am unde sa le depozitez si cred ca sobolanii ar fi in floare |
#33
Posted 11 May 2010 - 22:20
sacos, on 11th May 2010, 22:47, said: adapatori automate de unde iau? cate imi trebuie la 100 de pui? Cele de la agroland sunt ok la 7,5 lei bucata? Apa poate fi direct din reteaua publica? o linie de apa automata cu nipluri face vreo 1000€, tu stii daca ti se potriveste, daca nu, poti gasi alternative, vezi pe la afumati pe e85. la 100 pui nu ai nevoie de linii profi, merg perfect cele manuale. |
#34
Posted 11 May 2010 - 22:47
mauale, adica alea cu pet-ul infiletat sau cu galeata rasturnata?
|
#35
Posted 07 January 2011 - 19:36
Daca tot se dezbate foarte mult un proiect de crestere a gainilor outoare (pe care il urmaresc cu foarte mare interes), ar fi interesant si dezbaterea unui proiect de crestere a puilor de carne care sa urmareasca aceleasi aspecte de rentabilitate in cazul in care aceasta indeletnicire va fi privita ca pe o afacere:
- nr. de pui - rasa - suprafata...etc. |
#36
Posted 08 January 2011 - 01:55
Nu cred ca poti sa te apropii de eficienta fermelor mari in producita de "pui", adica aia taiati la sub 2 luni, si ata din mai multe motive care tin de volum si tehnologie, disponibilitatea fondurilor, etc.
Eu cand ma uit prin galantare, ale supermarketurilor, nu mai spun de piata, si vad branduri relativ importante unele, care apar cu mortaciuni subdezvoltate, semn de probleme de vreme ce nu au reusit sa duca seria la grutatea optima, imi cam pun niste intrebari... CE as incerca insa ar fi o combinatie de crestere intensiva cu trecere pe mixt si o varsta mai mare de sacrifcare.... PErsonal nu prea sunt adeptul chestiilor gen "bio" "eco" etc... dar pe de alta parte nici puii astia sacrificati la 40 si de zile nu imi plac, aproape ca nu mai pot consuma... Din experienta proprie, m-as gandi ca niste hibrizi buni, porniti cu hrana de broileri, adusi la 1.2-1.5 kg astfel, in 6-8 saptamani realist vorbind daca te gandesti ca nu prea o sa dispui de toata tehnologia ca la carte poate, apoi inca pe atat cu o hrana si un sistem de crestere in general mai apropiat de "natural"(ceva acces la aer liber, alimentatie care sa cuprinda si "boabe" si verdeata, etc....) pot fi o solutie demna de luat in seama pt un "amator" ambitios... E drept ca esti limitat ca numar de cicluri pe an, ca riscurile sunt mai mari, costurile sunt semnificativ mai mari, etc...dar calitatea este ce putin din punctul meu de vederere incomparabila si poate fi un compromis decent intre puii crescuti intensiv si puii crescuti "natural" pentru piata... Ca afacere poate fi o prostie sau o treaba desteapta, depinde la ce te raportezi, ce intelegi prin afacere, ce pretentii ai...Daca vrei flux continuu, riscuri minime aduse de tehnologia clara a cresterii puilor de carne, volum mare samd....cred ca nu gresesti spunand ca e o prostie... Daca insa te "multumesti" cu o afacere "sezoniera", adica intinsa pe perioada anotimpurilor "calde", cu un volum nu foarte mare, mai degraba genul de afacere care sa suplineasca in mod profitabil 2-3 lefui bune pe un an, daca esti dispus sa iti asumi si un risc si sa mai muncesti si conex pentru hrana orataniilor (adica mai ai si grija furajelor pe care trebuie sa le produci singur nu ca in sistemul intensiv in care poti sau chiar e inteept sa iti cumperi totul...) etc... eu cred ca sunt ceva sanse de a reusi... Eu unul nu m-as incumeta niciodata sa concurez marii producatori incercand sa produc exact "aceeasi" marfa, acelasi tip de marfa, pentru ca toate avantajele sunt de partea lor, capitalul, stiinta, volumul care aduce costuri mai mici per unitate... consider asta o prostie pt un "amator", oricat de ambitios... Cred insa ca e loc pentru afaceri si produse "de nisa", in care nu se pot scoate foarte multi bani si e destul de munca dar care prin natura lor ofera un grad de librtate, mobilitate, flexibilitate, mulare pe miscarile pietei. Eu cam asa vad lucrurile, poate gresesc ... |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users