Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Samsung Galaxy A35

Sfat pentru aprinderea automata a...

Masina de copt paine - pareri

Cum reactivez Google Maps?
 Conectare tableta X220la Tv

Femeile tinere nu mai vor sa munc...

La mulți ani @un_dac!

La multi ani de Sfantul Gheorghe&...
 Job - Facultate sau certificare

Deadpool & Wolverine (2023)

sistem hibrid eoliana + panouri +...

Outlook e muta pe Android
 Constructie Mun. Iasi. Casa P+1.

Cum mai rezolvati cu chiriasii ra...

Tastatura si mouse cu baterie int...

AC Gree duce la palpait de becuri
 

Cresterea puilor de carne

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
859 replies to this topic

#1
wiseguy76

wiseguy76

    just don't

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,218
  • Înscris: 24.05.2006
Asa....Puiul de carne, sau broilerul, este produsul a cateva zeci de ani de hibridari, experimente, imbunatatiri. Broilerul provine din incrucisarea a doua rase- Rock pe linie materna, si Cornish pe linie paterna. Parintii sunt la randul lor pasari specializate care nu mai au nimic in comun cu aspectul si performantele raselor initiale. Sunt oricum, pasari de talie mare. Rezultatul incrucisarii este broilerul: o "anomalie" a lumii animale, un organism care ajunge de la 40 de grame la 2,3 kg in 40-42 de zile. In acelasi timp cu performantele, s-au dezvoltat si tehnologiile de crestere: calculatoare, ventilatoare performante, foggere, cool-paduri, o gramada de gadget-uri care au scopul de a mari performanta si de a micsora costurile. O sa incerc in continuare sa punctez cateva lucruri practice, care sa fie de un real ajutor unui fermier. Daca avei intrebari, va astept.    
Am mai scris undeva, parca despre asternut, da' sper ca o sa gaseasca dl. dr. postul ala si o sa il lipeasca aici.

Edit horia66 (acu' m-am prins si eu cum e cu "lichitul" ...):

Asternutul: Din pacate, multi crescatori nu dau importanta acestui factor, incepand de la grosime, dezinfectie, si continuand cu intretinerea. Un asternut uscat, asigura un confort optim pentru pui, mentine amoniacul la un nivel scazut, ofera o dispozitie uniforma a puilor in hala, etc.
Cel mai utilizat material pentru asternut este talasul. Criteriile de alegere: sa fie talas (de la abric), nu rumegus fin (de la banzic, slaif, gater, etc.) Rumegusul fin, prafos, nu are capacitate mare de absorbtie, si, in plus, puii mici il mananca. Talasul este bine sa nu fie prafos. La introducerea in hala, se imprastie uniform, in general intr-un strat de 7 cm vara si 10 cm iarna. Se face o dezinfectie, sau, de preferat o termonebulizare. Sunt fermieri care incalzesc hala si dupa aia baga rumegusul, eu consider ca nu e nevoie. Oricum, aveti grija ca pardoseala sa fie uscata. In cazul in care este umed, nu e o mare problema- doar trebuie imprastiat mai devreme, si se consuma ceva combustibil pentru uscare. Aveti grija sa ingropati hranitorile in talas, astfel incat puiul sa aiba acces cat mai usor la furaj. Verificati acest lucru la fiecare hranitoare in parte- este foarte important.
Paiele- tocate sau intregi. In Sud, unde nu se gaseste rumegus,se folosesc paiele. Cele mai bune suntpaiele de orz- sunt mai moi. In general, in anii in care se face graul, paiele nu sunt bune de asternut- tijele sunt groase, lemnoase, si nu absorb umezeala. Se folosesc diferite metode de tocare- este foarte bine, cu conditia sa le tocati cat de fin posibil. Am mai vazut "meseriasi" care tocau paie cu defibrilatorul...Recoltati paiele cat mai repede dupa treierat, nu lasati sa le ploua. Sunt de preferat balotii mici, legati cu sarma, dar, merg si cei mari rotunzi. Cand folositi baloti rotunzi, va trebuie si un utilaj cu care sa-i bagati in hala.
Coaja de floarea-soarelui- estebuna pentru asternut, cu conditia sa fie foarte bine uscata. In combinatie cu talasul este super. Trebuie uscata foarte bine. Sunt fermieri care o "rascolesc" cu furca sau cu grebla- nu recomand.

Problemele cu astrenutul apar in general, de la varsta de 10-12zile, plus sau minus, in functie de perioada din an. Ca idee de baza- cu cat intarziati momentul in care sa incepeti sa improspatati asternutul, cu atat veti avea rezultate mai bune. A intarzia momentul, evident, nu inseamna sa lasati puii in mocirla, precum ratzele.

...

Man, la pui de carne furajarea este la discretie. Nu exista program. Se furajeaza incontinuu, zi si noapte, cat timp este lumina aprinsa.
Ca si program:
- curatenie mecanica
- spalare
- dezinfectia I- soda caustica+ var
- dezinfectia II- dezinfectant- TH4, Virocid, Aldezin, etc
- introducere asternut- paie, rumegus, coaja de floare + dezinfectie asternut
- termonebulizare
- populare
- vaccinari conform schemei
- livrat

Parametri de urmarit:
- zilnic numarul de pui morti- de trecut in fisa de lot
- saptamanal- cantar cel putin 100 de pui, se compara cu fisa hibridului
- aproape zilnic- necropsii la cadavrele suspecte

...

Spre deosebire de parerea generala, un manager de ferma avicola, daca vrea sa fie competent, trebuie sa aiba cunostinte din foarte multe domenii. De cand hibrizii comerciali au devenit din ce in ce mai performanti, si cerintele privind condiiile de crestere au crescut foarte mult. Daca acum 10 ani o greutate de 1.6 kg/cap la 42 de zile, cu un FCR de 2.1/kg livrat era record national, acum se vorbeste de peste 2 kg la 35 de zile si un FCR de 1.75. Ca sa obtii asa ceva, si sa dai posibilitatea hibridului sa-si exprime la maxim potentialul, esti nevoit sa lucrezi profesional. Ventilatia, la puiul de carne este parametrul care face diferenta intre profit si pierdere. Ventilatia minima este volumul de aer necesar pentru evacuarea din hala a noxelor, si asigurarea nivelului optim de oxigen, necesar unei dezvoltari corporale optime. Ventilatia este influentata de mai multi parametri de microclimat: umiditate, temperatura interioara si exterioara, curenti de aer, depresiune. Mai sunt factori de zooigiena: mentinerea unui asternut uscat, care sa evite problemele de pododermatita, si sa creeze un maxim de confort pentru pasari. In general, eu recomand mentinerea unei umiditati relative de 50-60%.
Umiditatea este un factor foarte important. Aerul de afara are o umiditate variabila, in functie de anotimp, etc. Ca principiu: aerul proaspat se amesteca cu aerul viciat din hala, preia noxele, umiditatea in exces, etc, si este eliminat prin ventilator. Felul in care se face acest lucru depinde de structura halei, de modul de deschidere a admisiilor, de unghiul sub care aerul intra in hala, de viteza cu care intra, si, foarte important, de procentul de umiditate cu care intra. Un aer foarte umed- de ex in aceasta perioada a anului- nu are capacitatea de a prelua mai multa umiditate din hala. Va trebui uscat- deci o sursa de caldura suplimentara. Este mai rece- va trebui adus la temperatura din interior. Este mai greu, fiind mai umed- va trebui introdus in hala cat mai spre mijloc, pentru a asigura o mixare optima. Daca va intra in hala intr-un unghi ascutit, va cadea direct pe asternut, fara a se incalzi, ceea ce va duce la umezirea asternutului.
Nivelul de 1 metru cub/kg greutate vie este litera de lege, trebuie respectat.
Deeci, ca manager de ferma avicola ai urmatoarea problema:
- ce nivel optim de ventilatie trebuie sa am, daca am un efectiv de 20000 de broileri, cu o greutate medie de 1,3 kg, trebuie sa mentin o temperatura de 25 de grade in hala, o umiditate de 55%, afara ploua si sunt 4.5 grade. Precizez ca hala e ventilata transversal, si am o capacitate de ventilatie totala de 500.000 de metri cubi, si o suprafata de admisie totala de 60 metri patrati?

Edited by horia66, 08 January 2010 - 22:55.


#2
wiseguy76

wiseguy76

    just don't

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,218
  • Înscris: 24.05.2006
Hibrizi comerciali- nu insist asupra firmelor, doar punctez doi hibrizi, cei mai raspanditi in Ro:

      Aviagen- "parintele" hibrizilor Ross, cu varietatile 308 si 708. Ross 308 este un pui de carne foarte raspandit in Europa, preferat de marea majoritate a fermierilor. Este un pui relativ putin pretentios, cu o rata buna de crestere, si , mai ales, cu o conversie foarte buna a furajului. Gasiti pe www.aviagen.com un manual de management, nu mai insist. Varianta 708 a patruns timid si la noi, cu rezultate destul de slabute. 708 este un hibrid folosit pentru "low-kill", ceea ce la noi, din cauza criteriilor de acordare a subventiei, nu prea a fost prosibil.

      Cobb- Vantress- hibridul Cobb 500, a patruns din ce in ce mai tare in ultimii ani in Romania. Un hibrid foarte specializat, "pieptos", cu forma specifica, robusta. Cobb 500 este, dupa parerea mea, hibridul cel mai performant disponibil la noi. Din pacate, prezinta la crestere o serie de probleme, in special asa-numitele "leg disorders". O sa detaliez pe parcurs. Deasemenea, are si un consum de furaj mai mare decat ross-ul.

#3
wiseguy76

wiseguy76

    just don't

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,218
  • Înscris: 24.05.2006
Asa. De asternut am zis...Pregatirea pentru populare:

Cea mai importanta parte este biosecuritatea. O sa vorbim in topicul dedicat. Alte obiective importante:

- temperatura la populare- discutiile sunt multe, si parerile la fel. Ca idee generala: depinde foarte mult de calitatea puilor. Un pui finisat bine, incubat la parametri optimi, este un organism pregatit pentru socul adaptarii la noile conditii de mediu. Un pui prost eclozionat/incubat, cu greutate mica, fara rezerve de energie, va necesita o temperatura ridicata la populare. Crescatorii cu experienta zic ca "nu se imprastie"- puii formeaza grupuri mari, aglomerate, in special in zona unde sunt sursele de caldura. Aceasta situatie este de nedorit, pentru ca puiul trebuie sa circule, sa consume apa si furajul, avand in vedere ca resursele lui corporale sunt limitate. Daca situatia treneaza in primele 48 de ore, veti observa o mortalitate crescuta in zilele 4-5-6. ca si o greutate scazuta la prima saptamana. De aceea, este de preferat sa ridicati temperatura pana vedeti ca puii se simt bine, circula, abordeaza linia de apa, etc. Faceti un control al gusilor dupa primele ore de la populare: daca totul a mers ok, ar trebui sa aveti 90% din pui cu gusa plina. Luati cativa pui si verificati-le picioarele: tebuie sa fie calde. Aveti grija la curentii de aer. Nu va grabiti sa coborati temperatura in orele urmatoare: verificati atent comportamentul puilor, si dupa aceea luati o decizie.

#4
wiseguy76

wiseguy76

    just don't

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,218
  • Înscris: 24.05.2006
Pregatirea utilajului si alte lucruri de facut inainte de populare:

- Linia de apa: dupa cum probabil ati vazut prin pozele din ghid, puiul in primele zile trebuie sa abordeze niplul intr-un unghi cam de 45 de grade. Si daca e putin mai jos, este foarte bine. Puteti salva o buna parte dintre puii morti in primele zile, daca au acces la apa. Ca regula generala, cupa de la picurator trebuie sa fie la o distanta de 1-2 cm de asternut. Verificati cu FOARTE mare atentie acest lucru, pentru ca sternutul, mai ales daca este din paie, are multe denivelari, iar linia de apa o sa aiba locuri unde nu ajung puii, si locuri unde atinge sternutul. Faceti o ajustare a inaltimii liniei la populare, urmand ca la 8-10 zile, sa o mai asezati o data. Unghiul de 45 de grade de care am vorbit, este bine sa se mentina pana dupa administrarea vaccinului de BIA. Dupa aceea, puteti sa ridicati linia mai sus. Verificati nivelul apei in coloana. In primele zile, puiul nu are putere sa impinga niplul, asa ca lasati nivelul cat mai mic.

#5
masterd6ib6

masterd6ib6

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 578
  • Înscris: 29.09.2006
Eu sunt pe modul ... Taci si baga la cap !
So ... continuati va rog ...  :dj:

#6
IDC

IDC

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 301
  • Înscris: 27.04.2008
Anul asta am de gand sa bag o hala de 30.000 pui "colorati" rosu si pestrit pt vanzare ca pui zburati. Probabil ca hibrid e Shaver cu inca ceva dar nu stiu exact ce, ei ii spun kabir parca. Incubatia mi-a trimis un fel de ghid dar am doar parametrii furajului si cam atat, insa nu am performantele.
Stie cineva cam la ce consum sa ma astept, ce greutate atinge la 14 si 21 zile, temperatura la populare, etc?
Furajul nu ma prea intereseaza, o sa le dau furaj obisnuit de broiler ca n-o sa-mi faca nimeni furaj de "colorati"

#7
gigidinchitila

gigidinchitila

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 140
  • Înscris: 23.04.2007

View PostIDC, on 24th January 2010, 14:45, said:

Anul asta am de gand sa bag o hala de 30.000 pui "colorati" rosu si pestrit pt vanzare ca pui zburati. Probabil ca hibrid e Shaver cu inca ceva dar nu stiu exact ce, ei ii spun kabir parca. Incubatia mi-a trimis un fel de ghid dar am doar parametrii furajului si cam atat, insa nu am performantele.
Stie cineva cam la ce consum sa ma astept, ce greutate atinge la 14 si 21 zile, temperatura la populare, etc?
Furajul nu ma prea intereseaza, o sa le dau furaj obisnuit de broiler ca n-o sa-mi faca nimeni furaj de "colorati"

Puii "zburati" o sa ii poti vinde 1-2 serii si dupa aia ce faci cu hala? Ai vreun contract semnat cu vreun beneficiar?
Toti parametrii de crestere si consumurile specifice le poti gasi in ghidurile de la Cobb sau Hubard (desi sunt detaliate pe rasele carora le sunt dedicate, iti pot da o imagine destul de realista...)

#8
ROOEG

ROOEG

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 272
  • Înscris: 12.01.2010
Mananc forte mult pui dar cei cumparati uneori au gusturi care nu pica bine,asa ca de trei ani cresc eu 80% din puii consumati de familie.Primele doua saptamani le dau reteta de furajare recomandata de furnizoriar in urmatoarele doua saptamani  le reduc "concentratele" gradual pana la eliminare si furajarea o fac numai cu ceriale.Dupa sase saptamani incep sacrificarea (1,8-2Kg) iar gustul nu se compara cu cel cumparat.
Intrebarea mea ar fi daca se pot furaja ecologic si daca stie cineva o reteta ?

#9
wiseguy76

wiseguy76

    just don't

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,218
  • Înscris: 24.05.2006

View PostROOEG, on 31st January 2010, 13:31, said:

Mananc forte mult pui dar cei cumparati uneori au gusturi care nu pica bine,asa ca de trei ani cresc eu 80% din puii consumati de familie.Primele doua saptamani le dau reteta de furajare recomandata de furnizoriar in urmatoarele doua saptamani  le reduc "concentratele" gradual pana la eliminare si furajarea o fac numai cu ceriale.Dupa sase saptamani incep sacrificarea (1,8-2Kg) iar gustul nu se compara cu cel cumparat.
Intrebarea mea ar fi daca se pot furaja ecologic si daca stie cineva o reteta ?


Reteta e aproximativ aceeasi, difera de unde sunt procurate ingredientele, si cat de credul e cumparatorul ecologist. Nu-ti inchipui ca la ferma stau niste oameni in alb, cu niste seringi uriase, care injecteaza fiecare pui pe rand, astfel incat seara ii baga in hala si dimineata ii duc la abator :D. Da-mi ce ingrediente ai, care zici tu ca sunt naturale, si-ti fac o reteta, pe care iti garantez ca daca o dai puilor tai, dupa cum iti spun eu, o sa ai aproape acelasi spor ca la un pui crescut in hala. Si dupa aia spune-mi si mie, care e ecologic, si care nu?

Edited by wiseguy76, 31 January 2010 - 21:37.


#10
wiseguy76

wiseguy76

    just don't

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,218
  • Înscris: 24.05.2006
Mama, ce bine e in concediu...

Sa revenim: furajarea.

In primle zile de viata, in functie de hibrid, se administreaza un furaj brizurat, starter sau prestarter. Furajul se descarca de regula in ziua precedenta popularii. Este de preferat ca in momentul descarcarii, puiul sa gaseasca furajul in hala. Sunt fermieri care dau intai apa, si dupa 4-5 ore, mancarea. E bine si asa, dar este mai greu de administrat atunci, decat cu hala goala. Se mai folosteste amestecarea furajului cu drojdie, un lucru destul de greu de facut, dar care se dovedeste benefic pentru pui.
Hartia: dupa celebrele tavite, care mi-au mancat zilele, a aparut hartia. Daca la ineput foloseam hartie de ambalaj, acum baietii au inceput sa aduca hartie speciala pentru pui- care pe deasupra mai este si biodegradabila. Este foarte buna. SUnt fermieri care o lasa pana la doua saptamani in hala, chair daca nu mai pun furaj pe ea. Spun ca protejeaza astrenutul. Eu o scot cam la o saptamana.
Ca regula generala, se spune ca puiul consuma, din cele 15 grame din prima zi, cam 5 grame din hranitoare si 10 grame de pe hartie. Inmultit numarul de pui cu 10 grame, impartiti la 9 kg, cat are o galeata de furaj, si la numarul de hartii din hala, si o sa aveti o masura. Puneti furajul uniformpe hartie, nu-l imprastiati, pentru ca oricum o sa-l imprastie puii. Cel mai important: NU puneti mult. Repet: NU puneti mult furaj. Se incinge, puii il murdaresc, il amesteca cu asternut si nu-l mai consuma. Chiar daca improspatai de cateva ori pe zi, dar va scuteste de o gramada de pierderi. Lasati sa manance tot, apoi maturati hartia, aruncati resturile si puneti furaj proapat.
Nu lasati linia de apa cu cupele pe hartie, ca se uda si se rupe. Nu puneti hartia sub linia de furajare. Ca idee generala, se pune intre linia de hranire si cea de apa. Puii se vor obisnui usor sa manance din hranitori, nu e nevoie sa-i invatati. Daca aveti un pui slab, tineti hartia mai multe zile- 5-6. Daca puiul este vioi, mananca bine din hranitori, in a 3-a zi puteti sa o scoateti.
Hartia pe care o folosesc eu se cheama Intra-Chick Paper, sunt mai multe firme care o importa.

#11
IDC

IDC

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 301
  • Înscris: 27.04.2008

View Postgigidinchitila, on 29th January 2010, 18:44, said:

Puii "zburati" o sa ii poti vinde 1-2 serii si dupa aia ce faci cu hala? Ai vreun contract semnat cu vreun beneficiar?
Toti parametrii de crestere si consumurile specifice le poti gasi in ghidurile de la Cobb sau Hubard (desi sunt detaliate pe rasele carora le sunt dedicate, iti pot da o imagine destul de realista...)

Gigi, cati pui cresti tu? Si de care? Broileri Hubbard? Vezi ca alea sunt gaini, mai cauta. Merci de sfat, am si eu ghidurile Ross si Cobb, intrebam clar daca are cineva un ghid sau cerintele de la puii "colorati" gen Shaver. Stai linistit daca nu stii despre ce e vorba, e mai sanatos.
Si n-am cerut sa-mi faca cineva plan de afacere, poate am si contract cu abatorul, (din pacate nu am beneficiari directi) sau poate ridic echipamentele si fac fabrica termopan in hale, e vreo problema?

Stiu ca sunt mai rustici, nu au acelasi demaraj si ma intereseaza de ce conditii de hala au nevoie la populare, furaj, performante la anumite varste, etc.
Imagine realista am deja, ma interesa doar una avizata.

Edited by IDC, 15 February 2010 - 00:19.


#12
gigidinchitila

gigidinchitila

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 140
  • Înscris: 23.04.2007

View PostIDC, on 14th February 2010, 20:09, said:

Gigi, cati pui cresti tu? Si de care? Broileri Hubbard? Vezi ca alea sunt gaini, mai cauta. Merci de sfat, am si eu ghidurile Ross si Cobb, intrebam clar daca are cineva un ghid sau cerintele de la puii "colorati" gen Shaver. Stai linistit daca nu stii despre ce e vorba, e mai sanatos.
Si n-am cerut sa-mi faca cineva plan de afacere, poate am si contract cu abatorul, (din pacate nu am beneficiari directi) sau poate ridic echipamentele si fac fabrica termopan in hale, e vreo problema?

Stiu ca sunt mai rustici, nu au acelasi demaraj si ma intereseaza de ce conditii de hala au nevoie la populare, furaj, performante la anumite varste, etc.
Imagine realista am deja, ma interesa doar una avizata.

Salutare!

Din pacate(sau din fericire) nu ma ocup in momentul asta de crescutul puilor insa lucrez intr-un domeniu oarecum conex

Au si Hubbard linia lor de broileri si daca vrei pot sa iti dau si manualul lor de management.

De impartit sa stii ca nu am nimik cu tine insa cu cat pui mai multe carti pe masa, cu atat va intelege lumea mai bine ce vrei sa faci si te va putea ajuta la obiect.

#13
wiseguy76

wiseguy76

    just don't

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,218
  • Înscris: 24.05.2006

View PostIDC, on 15th February 2010, 01:09, said:

Gigi, cati pui cresti tu? Si de care? Broileri Hubbard? Vezi ca alea sunt gaini, mai cauta. Merci de sfat, am si eu ghidurile Ross si Cobb, intrebam clar daca are cineva un ghid sau cerintele de la puii "colorati" gen Shaver. Stai linistit daca nu stii despre ce e vorba, e mai sanatos.
Si n-am cerut sa-mi faca cineva plan de afacere, poate am si contract cu abatorul, (din pacate nu am beneficiari directi) sau poate ridic echipamentele si fac fabrica termopan in hale, e vreo problema?

Stiu ca sunt mai rustici, nu au acelasi demaraj si ma intereseaza de ce conditii de hala au nevoie la populare, furaj, performante la anumite varste, etc.
Imagine realista am deja, ma interesa doar una avizata.


Dane, vezi ma ca aici nu te cunoaste lumea, d-aia iti da sfaturi...
Am avut si eu Shaver din aia, dar nu prea am fost multumit. Le-am dat furaj de broiler, normal, in schimb parerea mea ca nu prea cresc repede. Daca vrei sa iei bani pe ei, tine-i pana dupa o luna, se fac foarte frumosi. La 2-3 saptamani nu prea arata nici a pui de carne, nici a gaina, d-aia nu prea ii cumpara lumea. La 30-35 de zile, se rotunjesc, se coloreaza si penajul, etc. Ce-i drept, eu i-am luat de la cineva din Cta, d-aia eclozionati in frigider, p[oate si d-aia nu prea au mers.

#14
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006
Mutai ultimele posturi, ca prea eram off topic. Pe "crestere pasari - nespecializat".

#15
IDC

IDC

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 301
  • Înscris: 27.04.2008

View Postwiseguy76, on 16th February 2010, 09:52, said:

Dane, vezi ma ca aici nu te cunoaste lumea, d-aia iti da sfaturi...
Am avut si eu Shaver din aia, dar nu prea am fost multumit. Le-am dat furaj de broiler, normal, in schimb parerea mea ca nu prea cresc repede. Daca vrei sa iei bani pe ei, tine-i pana dupa o luna, se fac foarte frumosi. La 2-3 saptamani nu prea arata nici a pui de carne, nici a gaina, d-aia nu prea ii cumpara lumea. La 30-35 de zile, se rotunjesc, se coloreaza si penajul, etc. Ce-i drept, eu i-am luat de la cineva din Cta, d-aia eclozionati in frigider, p[oate si d-aia nu prea au mers.

Stiu ca merg mai greu la demaraj dar nu stiu cat de greu! La mine in zona nu se cauta pui mai mari de 300-400 grame asa ca e exclus sa-i tin mai mult dar....habar nu am la cate zile ating greutatea asta.
O sa-i bag in hala normala, furaj tot de Ross le dau, iar puii sunt tot de unde am luat Ross-ul deci nu de la frigider  :D , la ce sa ma astept? In 3 sapt ii scot la macar 300g, ce zici?
Conditii de hala? Ai idee, trebuie ceva special sau la fel ca ceilalti?

Tu cati ai avut? Ai luat de la tipul ala din Harsova? Ma sunase la un moment dat cand cauta oua de incubatie si l-am trimis la Mixalim.

Edited by IDC, 24 February 2010 - 21:03.


#16
wiseguy76

wiseguy76

    just don't

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,218
  • Înscris: 24.05.2006

View PostIDC, on 24th February 2010, 21:51, said:

Stiu ca merg mai greu la demaraj dar nu stiu cat de greu! La mine in zona nu se cauta pui mai mari de 300-400 grame asa ca e exclus sa-i tin mai mult dar....habar nu am la cate zile ating greutatea asta.
O sa-i bag in hala normala, furaj tot de Ross le dau, iar puii sunt tot de unde am luat Ross-ul deci nu de la frigider  :D , la ce sa ma astept? In 3 sapt ii scot la macar 300g, ce zici?
Conditii de hala? Ai idee, trebuie ceva special sau la fel ca ceilalti?

Tu cati ai avut? Ai luat de la tipul ala din Harsova? Ma sunase la un moment dat cand cauta oua de incubatie si l-am trimis la Mixalim.


Eu zic ca se fac la 300 de grame, si mai mari. Pe mine m-au disperat ca nu aratau bine, rosul ala din penaj nu prea se vedea, nu erau nici rotunzi, nu prea se uita lumea la ei la piata. Dupa o luna, cand si-au dat dreumu', i-am dat mai bine. Am dus la tara vreo 10 gaini, foarte frumoase s-au facut.
Ala de la Hrasova, are preturi mari, nu ne-am inteles. Eu am luat de la unu' din CT, a fost prima si ultima oara cand am pus botu', da' eram disperat ca nu gaseam. In 2006 a fost asta.

#17
gigidinchitila

gigidinchitila

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 140
  • Înscris: 23.04.2007

View Postwiseguy76, on 28th February 2010, 03:47, said:

Eu zic ca se fac la 300 de grame, si mai mari. Pe mine m-au disperat ca nu aratau bine, rosul ala din penaj nu prea se vedea, nu erau nici rotunzi, nu prea se uita lumea la ei la piata. Dupa o luna, cand si-au dat dreumu', i-am dat mai bine. Am dus la tara vreo 10 gaini, foarte frumoase s-au facut.
Ala de la Hrasova, are preturi mari, nu ne-am inteles. Eu am luat de la unu' din CT, a fost prima si ultima oara cand am pus botu', da' eram disperat ca nu gaseam. In 2006 a fost asta.

Wiseguy, care e  mortalitatea medie pe un lot de pui?!

#18
IDC

IDC

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 301
  • Înscris: 27.04.2008

View Postgigidinchitila, on 2nd March 2010, 16:57, said:

Wiseguy, care e  mortalitatea medie pe un lot de pui?!

2-4% e in limite normale, eu n-am sarit de 2,5% pe cele mai proaste serii si 1,4% am avut pe cea mai buna serie.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate