Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Ce farmacie VET online care "...

De unde cumparați legume si fructe?

Samsung S21 ultra

Plasa de umbrire peste gard de pl...
 O smecherie pe care nu o inteleg

Balcon parter fara acte

unde gasesc un speed bag in bucur...

Programe TV cu altfel de sporturi
 Laptop "bun la toate" max...

navigatie noua vw tiguan

ctfmon.exe - System Error (in Saf...

Ați prins vremurile cand 120 Volț...
 Whatsapp nu afișeaza numele ...

Medii admitere Politehnica Bucure...

Se extinde Baza de la Kogalniceanu

Politist mutilat de caine in curt...
 

Casablanca (1942)

- - - - -
  • Please log in to reply
20 replies to this topic

#1
pitycutz

pitycutz

    Junior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 210
  • Înscris: 04.11.2009
Casablanca este un film romantic din 1942, numit astfel după locul de desfășurare al acțiunii sale, orașul marocan Casablanca, pe atunci controlat de Franța. Filmul a fost regizat de Michael Curtiz, avându-i ca protagoniști pe Humphrey Bogart în rolul lui Rick Blaine și pe Ingrid Bergman, în rolul Ilsei Lund.

„Casablanca” este considerat unul dintre cele mai bune filme ale secolului XX. Deși era un film din „lista A”, cu actori consacrați și scenariști de primă mână, nimeni nu se aștepta ca filmul să aibă un succes extraordinar; era considerat doar unul dintre duzinele de filme produse la Hollywood în fiecare an. Totuși, filmul a avut parte de un succes important, chiar dacă nu extraordinar, încă de la premiera sa. A crescut în popularitate cu timpul, fiind ales de multe ori printre cele mai bune filme din istorie. Criticii de film au apreciat prestațiile carismatice ale lui Bogart și Bergman, chimia dintre cei doi, profunzimea caracterizării, regizarea impecabilă, scenariul inteligent, și impactul emoțional al filmului per ansamblu.
Intriga

Humphrey Bogart joacă rolul lui Rick Blaine, un american expatriat la Casablanca, amar și cinic, proprietarul „Rick's Café Américain”. Acest club de noapte, unde se organizau jocuri de noroc, atrăgea o mare varietate de clienți, precum reprezentanți ai stăpânirii franceze, ofițeri naziști, refugiați sau hoți. Deși Rick pretinde mereu că este neutru în toate aspectele, se dovedește mai târziu că luptase în Etiopia, pentru a combate invazia italiană, precum și de partea republicanilor, în cadrul Războiului Civil Spaniol (1936-1939), împotriva fasciștilor lui Francisco Franco.

Ugarte (Peter Lorre), un criminal, ajunge la clubul lui Rick, cu „scrisorile de tranzit” obținute prin omorârea a doi curieri germani. Actele acelea îi permiteau deținătorului să călătorească liber prin regiunile din Europa controlate de germani, inclusiv în Lisabona neutrală, și de acolo în Statele Unite. Sunt de neprețuit pentru refugiații ajunși în Casablanca. Ugarte intenționează să facă o avere, vânzându-le celui mai mare licitator, care era așteptat să vină la clubul lui Rick în acea noapte. Cu toate acestea, înainte ca schimbul să aibă loc, Ugarte este arestat de poliția locală, comandată de căpitanul Louis Renault (Claude Rains), un ofițer Vichy corupt, care îi ajuta pe naziști. Necunoscut lui Renault și naziștilor, era faptul că Ugarte lăsase scrisorile, spre păstrare, lui Rick, deoarece : „cumva, doar fiindcă mă disprețuiești, ești singurul în care pot avea încredere”.
Rick și Ilsa.

În acel punct, motivul pentru amărăciunea lui Rick reapare în viața sa. Fosta lui logodnică, Ilsa Lund (Ingrid Bergman), sosește, împreună cu soțul ei, Victor Laszlo (Paul Henreid), pentru a cumpăra scrisorile. Laszlo era un lider renumit al Rezistenței Cehe, care încerca să scape de urmărirea naziștilor. Cuplul avea nevoie de scrisori, pentru a putea ajunge în America, unde Laszlo își putea continua activitatea. Când Ilsa l-a cunoscut și s-a îndrăgostit de Rick la Paris, ea credea că soțul ei fusese ucis într-un lagăr de concentrare. Dar când a aflat că soțul ei scăpase, l-a părăsit pe Rick, fără să-i dea nici o explicație, ceea ce l-a făcut pe Rick să se simtă trădat. După ce clubul se închide, Ilsa se întoarce pentru a încerca să îi explice, dar Rick este beat și nu vrea să asculte.

Noaptea următoare, Laszlo, bănuind că Rick are scrisorile, vorbește cu el în privat, dar Rick refuză să fie de partea lor, spunându-i lui Laszlo să își întrebe soția, pentru a afla de ce. Cei doi sunt întrerupți de un grup de ofițeri naziști, conduși de Major Strasser (Conrad Veidt), care încep să cânte „Die Wacht am Rhein”, un cântec patriotic german. Furios, Laszlo cere formației localului să cânte „La Marseillaise”. Când liderul formației se uită la Rick pentru a primi îndrumări, acesta dă din cap afirmativ. Laszlo începe să cânte, la început singur, dar fervoarea patriotică, sufocată de foarte mult timp, cuprinde mulțimea, și toată lumea i se alătură, cântecul germanilor nemaiputând să se audă. Drept răzbunare, Strasser îi ordonă lui Renault să desființeze clubul.

În acea noapte, Ilsa îl confruntă pe Rick, în clubul părăsit. Când acesta refuză să îi dea documentele, ea îl amenință cu un pistol, dar nu este capabilă să tragă, și îi mărturisește că încă îl iubește. Rick decide să îl ajute pe Laszlo, lăsând-o pe ea să creadă că ea va rămâne în Casablanca, după plecarea soțului său.

Cu toate acestea, Laszlo este arestat pe nedrept. Rick îl convinge pe Renault să îl elibereze, promițând înscenarea unei infracțiuni mult mai grave : posesiunea scrisorilor. Rick îl înșeală însă pe Renault, punându-i pistolul la tâmplă pentru a asista la evadarea acestuia. În ultimul moment, Rick o convinge pe Ilsa să urce în avionul spre Lisabona, împreună cu soțul ei, spunându-i că ar regreta rămânerea : „Poate nu azi. Poate nu mâine, dar în curând, și pentru restul vieții tale”.

Major Strasser ajunge la aeroport, la sugestia lui Renault, dar Rick îl împușcă, atunci când Strasser încearcă să îi oprească pe cei doi. Când poliția ajunge acolo, Renault îi salvează viața lui Rick, spunându-le să „strângă suspecții obișnuiți”. Apoi îi recomandă lui Rick să plece împreună din Casablanca. Cei doi dispar în ceață, cu una dintre replicile de final cele mai faimoase din istoria filmului : „Louis, cred că ăsta este începutul unei prietenii frumoase”.

Ma mir ca nimeni nu a deschis un topic despre acest film.
Ce parere aveti despre film ?

Edited by pitycutz, 22 December 2009 - 23:43.


#2
iv3sTaR

iv3sTaR

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 716
  • Înscris: 18.11.2009
1942 ? Sincer nu l-am vazut dar daca apare vreodata la TV anuntati-ma !

#3
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006
Pitycutz.
Citind postarea dumitale m-am bucurat si intristat simultan.
M-am bucurat pt ca ai scris despre un film absolut remarcabil. Nu atat din cauza subiectului, altfel neiesit din comunul cliseelor hollywood-ene, cat mai ales pt ca jocul adica interpretarea actorilor care reusesc sa fie oameni vii, credibili, nu citesc ce era scris -era sa zic de pe promter, hi, hi-.
M-am intristat pt ca in dorinta absolut normala de a discuta despre acest film care te-a entuziasmat si a impartasii cu alti cele traite ai descris tot...Invata de la unu mai batran, asa cum sunt, ca nu e bine sa spui chiar totul. Arunca ceva cat sa stranesti curiozitatea si apoi astepti. Cine poate participa, cine nu, nu.

Personal va atrag atentia asupra catorva scene.
Prima e cu curva aia care se da cinica si pragmatica, dar la o adica cand aude Marseieza ii e clar ca totusi e din Franta...
Chiar, fiti atenti cum creste valul si reactioneaza lumea din sala.
Primul mai cu frica, apoi inca unul, dupa care altu isi zice fie ce-o fi, hop si eu, imi bag picioarele, mama lor de nemti, totusi sunt francez. Iar "Franta a pierdut o batalie, nu si razboiul", dupa cum a spus de Gaulle-liderul francezilor care fugisera de nemti, ask gogu-

E remarcabil felul in care Ilsa se transforma dintr-o fetita -care nu mai era fecioara, dar tot copila ramasese - intr-o femeie care stie bine ce are de facut. A inteles si isi asuma regulie jocului, chiar daca asta impune anumite sacrificii. Iar o femeie care sa isi folosesca atuurile este mai mult decat arma extrem de dura in lupta cu barbatii.  Care, desi sunt, totusi nu vor sa arate ca sunt porci in fata doamnelor..
(Am vorbit despre mine, nu vreau sa ii asociez si pe alti, hi, hi, pls, nu am vrut sa jignesc sexul tare..)
Chiar, vorbind despre femei, si scena de la ruleta e colosala. Din mai multe moduri...
Inclusiv pt ca te lumineaza sa te mai duci intr-un cazinou crezand ca vei sparge banca.
De fapt cine a priceput a inteles asta dinainte, cand crupierul isi cere scuze...

Din cate am citit la data premierei lumea a fost zguduita si de scenele in care Rick dadea mana si era prieten cu pianistul negru. Sa nu uitam ca atunci cand a fost facut filmul in SUA segregatie rasiala era oficiala..Si va mai dura mult...

Nici muzica nu e rea de loc...Sa imi zica cineva ca nu a ciocanit in lemn, sau in lipsa lui in....ce a avut la indemna, hi, hi. Da, recunosc, eu mi-am folosit capul, hi, hi..

Morala. Cautati-l, vizionati-l si va astept si cu alte puncte de vedere. Parerea mea e ca e un film care MERITA.
PS. Unde in pisica alb/neagra era folosit acest film si replici din el, hi, hi?

#4
pitycutz

pitycutz

    Junior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 210
  • Înscris: 04.11.2009

View PostPrien, on 26th December 2009, 12:58, said:

Pitycutz.
Citind postarea dumitale m-am bucurat si intristat simultan.
M-am bucurat pt ca ai scris despre un film absolut remarcabil. Nu atat din cauza subiectului, altfel neiesit din comunul cliseelor hollywood-ene, cat mai ales pt ca jocul adica interpretarea actorilor care reusesc sa fie oameni vii, credibili, nu citesc ce era scris -era sa zic de pe promter, hi, hi-.
M-am intristat pt ca in dorinta absolut normala de a discuta despre acest film care te-a entuziasmat si a impartasii cu alti cele traite ai descris tot...Invata de la unu mai batran, asa cum sunt, ca nu e bine sa spui chiar totul. Arunca ceva cat sa stranesti curiozitatea si apoi astepti. Cine poate participa, cine nu, nu.
Da.Mersi pt sfat.Primul post despre un film si de....

#5
GycuBrun

GycuBrun

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 229
  • Înscris: 04.07.2007
L-am vazut si eu recent, inainte de Craciun parca, si mi s-a parut chiar un film bun care probabil isi merita laudele. De cand sunt mic peste tot auzeam de cat de bun este Casablanca, mai ales de la maicamea :), numai acuma am prins ocazia sa il vad si nu fost timp pierdut, ba dimpotriva, s-a ridicat la asteptarile mele, actorii joaca impecabil, scenariul bunicel ( twist-ul de la sfarsit este aproape imprevizibil) cat despre coloana sonora numai laude.

Edited by GycuBrun, 27 December 2009 - 13:49.


#6
zenon

zenon

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,295
  • Înscris: 11.11.2009
Am eu un lapsus,sau e din '41?

#7
M0n0

M0n0

    Cinefil

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,146
  • Înscris: 03.09.2005
Ai un "lipsus"...e din '42.

Edited by M0n0, 27 December 2009 - 21:11.


#8
zenon

zenon

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,295
  • Înscris: 11.11.2009

View PostM0n0, on 27th December 2009, 22:10, said:

Ai un "lipsus"...e din '42.



Mea culpa!
Premiera-nov.'42Indiferent de data lansării!
Rămîne un film de referință! Și nu numai pentru categoria -romance

#9
djl

djl

    Resursele sunt făcute pt. a fi consumate

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,129
  • Înscris: 13.06.2004
Mie recunosc că din tot filmul, îmi place sfârștiul, când Renault zice "Oi fi eu corupt, dar sunt francez" și aruncă sticla de apă pe care scrie "Vichy" la gunoi.

#10
astae

astae

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 3
  • Înscris: 12.03.2010
Unul dintre cele mai frumoase filme din lume

#11
dmx85

dmx85

    antrenor dă jmekheri

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,245
  • Înscris: 06.01.2009
superb film. Intra lejer intr-un top 20 personal.

Am vazut mai multe filme cu Humphrey Bogart (The Roaring Twenties, The Petrified Forest, High Sierra) si in toate mi-a placut in mod deosebit cum a jucat. Exceptand The Roaring Twenties, in rest a jucat cam acelasi rol care il prinde de minune si anume rolu' de tough guy, da' cu suflet nobil in final.

Casablanca se vrea (si probabil a si fost) un film imprevizibil, cu multe intorsaturi spectaculoase de situatie (noua care am vazut zeci de filme imprevizibile si mult mai sofisticat realizate in zilele noastre probabil nu ni se pare, insa sunt convins ca la vremea lui filmu' asta a fost perceput ca un film foarte imprevizibil).

#12
kratima

kratima

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 221
  • Înscris: 13.07.2005

View Postdmx85, on 14th February 2011, 11:21, said:

superb film. Intra lejer intr-un top 20 personal.

Am vazut mai multe filme cu Humphrey Bogart (The Roaring Twenties, The Petrified Forest, High Sierra) si in toate mi-a placut in mod deosebit cum a jucat. Exceptand The Roaring Twenties, in rest a jucat cam acelasi rol care il prinde de minune si anume rolu' de tough guy, da' cu suflet nobil in final.

Casablanca se vrea (si probabil a si fost) un film imprevizibil, cu multe intorsaturi spectaculoase de situatie (noua care am vazut zeci de filme imprevizibile si mult mai sofisticat realizate in zilele noastre probabil nu ni se pare, insa sunt convins ca la vremea lui filmu' asta a fost perceput ca un film foarte imprevizibil).
Nici nu stii cate cat de spectaculoase au fost intorsaturile de situatie in timpul filmarii :) Din ce am citit, decizia pe care Rick o ia la sfarsit nu a fost decisa decat dupa ce marea majoritate a filmului fusese deja turnata. Pun pariu ca asta a ajutat foarte mult la atmosfera ambigua a filmului si in jocul actorilor.

#13
Oscilatrix

Oscilatrix

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,581
  • Înscris: 30.11.2009
Chiar voiam sa deschid un topic despre filmul asta. Nu inteleg ce are atata de special. L-am vazut si m-a lasat total rece. Poveste de dragoste absolut neconvingatoare. Si cei doi nu reusesc deloc sa creeze impresia unei iubiri autentice. Si nu e vorba ca nu il pot eu aprecia fiindca e vechi, mi-au placut destule filme vechi (Pe Aripile Vantului, de exemplu).

#14
wiseguy76

wiseguy76

    just don't

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,125
  • Înscris: 24.05.2006

View PostOscilatrix, on 16th June 2012, 19:51, said:

(Pe Aripile Vantului, de exemplu).


Nici n-ai cum sa le compari. Pe aripile vantului e un fel de telenovela superscumpa. Gen Titanic.

Casablanca e in primul rand Humphrey Bogart, si imaginea de barbat cinic si blazat, ceva ce s-a pierdut de mult in zilele noastre. Muzica a intrat in istorie, replicile sunt antologice, povestea in sine si felul in care e expusa, sunt la fel, de referinta. Ca sa apreciezi la adevarata valoare un astfel de film, trebuie sa ai ceva cultura cinematografica, nu ''Saw'' si ''Sex in the city''.

''I think this is the beginning of a beautiful friendship''

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/AY62QByUYJQ?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#15
Oscilatrix

Oscilatrix

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,581
  • Înscris: 30.11.2009

View Postwiseguy76, on 16th June 2012, 19:05, said:

Nici n-ai cum sa le compari. Pe aripile vantului e un fel de telenovela superscumpa. Gen Titanic.
Care o fi asemanarea intre Pe aripile vantului si Titanic, nu stiu.

#16
wiseguy76

wiseguy76

    just don't

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,125
  • Înscris: 24.05.2006

View PostOscilatrix, on 16th June 2012, 20:07, said:

Care o fi asemanarea intre Pe aripile vantului si Titanic, nu stiu.


E si dificil...Ambele sunt filme lacrimogene, facute dupa un scenariu anterior, nu dupa o idee originala, super scumpe si promovate la greu. Si interminabile.

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/Bv8MGYnP820?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#17
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006

View Postwiseguy76, on 16th June 2012, 21:05, said:

Nici n-ai cum sa le compari. Pe aripile vantului e un fel de telenovela superscumpa. Gen Titanic.
Casablanca e in primul rand Humphrey Bogart, si imaginea de barbat cinic si blazat, ceva ce s-a pierdut de mult in zilele noastre. Muzica a intrat in istorie, replicile sunt antologice, povestea in sine si felul in care e expusa, sunt la fel, de referinta. Ca sa apreciezi la adevarata valoare un astfel de film, trebuie sa ai ceva cultura cinematografica, nu ''Saw'' si ''Sex in the city''.
''I think this is the beginning of a beautiful friendship''
Stima mea pt postarea dumitale. E una dintre cele mai bune pe care le-am citit in acest forum. Corect, este dura, poate jigni, dar spune un mare adevar...
Cultura cinematografica e ceva care se obtine dupa multe filme vazute dar mai ales intelese. Nu doar l-am vazut, nu/mi -a placut ii dau nota x din 10..
De abia cand incepi sa faci corelatii, sa intelegi de ce..
Ca sa ma pastrez in "Pe aripile vantului", ca tot a fost pomenit..
Cand Scartlet s-a dus la puscaria lui Rhet si a jucat scena aia, ala a simtit ceva putred, ca doar era uns cu multe alifiii. In carte descrie si ca si-a strans pumnii in buzunar.
Oare de ce? Ce insemna gestul ala?
Cum a fost redata chestia asta in film? Ati inteles-o din prima?
Sau de abia dupa ce viata asta, sau un prieten, in care aveati incredre, v-a dat plasa? Ma rog, pana pe la 20 de ani, nu prea iei multe lectii de viata, ca sa le zic asa..Deci intelegi mai greu de ce unii....

De aia si Pe aripile si Casablanca au ramas  ca niste filme de referinta, ma rog, distincte, dar care nu s-a pierdut in praful celor 60+ ani...
Pt ca ce zice, dincolo de unele clisee, masculul cica dur, adica sfasiat de viata, dar cu inima, triunghiul amoros, dragostea, ura, sacrificiul, totul ramane valabil si credibil si azi...

Scuze, nu am vrut sa jignesc pe nimeni, dar asta-i opinia mea..

#18
november_soul

november_soul

    §§§§§§§§§§§§§

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,787
  • Înscris: 21.11.2006
"Casablanca" e pentru romantici.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate