Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Suprasolicitare sistem electric

CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...
 Magnet in loc de clește pent...

Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over
 Filtru apa potabila cu osmoza inv...

Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11

securitate - acum se dau drept - ...
 Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...

De unde cumparati suspensii / gar...

[UNDE] Reconditionare obiecte lemn

Infiltratii casa noua
 

Cosuri de fum

- - - - -
  • Please log in to reply
2456 replies to this topic

#253
dandan2000

dandan2000

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 80
  • Înscris: 07.01.2009

View Postagelu, on 30th November 2009, 15:54, said:

multumesc mult pentru interventie. Inteleg, dara ,ca existenta hornului sub unghi nu este o problema atat timp cat se respecta niste dimensiuni pe verticala pentru obtinerea tirajului. Btw, nu sunt 60* ci 60% (adica 31* de la orizontala), sorry pentru o eventuala inducere in eroare (atat m-a batut la cap arhitectul cu cei 60% ca am inceput sa vorbesc foarte "profi"...as vrea eu). Puterea focarului nu ar depasi 15-16Kw, deci un diametru al evacuarii de 200mm si am ales solutia "in unghi" si pentru a avea horn afara cat mai putin. In solutia preferata hornul ar trece la mai putin de 50cm de coama deci conditia de a depasi 0,4m coama ar fi rezolvata fara a avea ditamai catargul infipt in acoperis.
Gura de vizitare va fi pusa fara discutie dar imi pare rau de ce aud despre ventilatorul cu pricina, probabil ca unul dispus la alimentarea cu aer ar rezolva problema intretinerii, a tirajului avand si avantajul controlului arderii vezi linkul

In alta ordine de idei....cunoaste cineva acest produs ? Mod de instalare, o carte tehnica, detalii ceva? Am gasit un singur nenorocit de pdf dar in polona....me sad :(


Legat de acest dispozitiv...eu am inteles ca doriti un ventilator pentru reglarea tirajului pozitionat pe cos ceea ce ar duce la probleme de intretinere dar ceea ce propuneti dvs. e ok si a mai fost discutat pe topic cred ca gasiti si ceva scheme (legarea termostatului de control al debitului de aer in focar la siber-ul de control al tirajului ). Se cheama daca nu ma insel "siber" (sunt convins ca nu e scris corect)piesa aceea care permite controlul tirajului (la cazanele clasice e dispusa pe evacuare).
Spor la toate!

#254
agelu

agelu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 275
  • Înscris: 29.11.2007
siber...sibar

ma gandeam daca nu s-ar fi putut combina piesa de la admisia aerului cu un ventilator dispus tot la admisie. In cazul unui semineu inchis, cred ca ar fi OK. Bineinteles ventilatorul ar trebui sa functioneze cu o turatie potrivita unghiului de deschidere a clapetei de admisie si ar forma o suprapresiune ce ar ajuta la evacuarea fumului (cel putin la darea focului cand sunt cele mai mari probleme). Oare spun prostii? In felul acesta s-ar rezolva problema intretinerii ventilatorului (nu este in calea fumului) iar sibarul (comandat de aceeasi unitate care controleaza clapeta de admisie si ventilatorul) nu ar avea decat rolul de retinere a aerului cald.

...ceva pareri?

Edited by agelu, 02 December 2009 - 21:39.


#255
centralistul

centralistul

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 654
  • Înscris: 10.01.2009
In marea majoritate a instalatiilor de incalzire cu exceptia celor care functioneaza cu curent electric avem nevoie de un cos de fum.
Un cos de fum trebuie sa fie cat mai drept adica fara multe coturi. Ca sa fie eficient trebuie sa nu aibe nici un obstacol care poate creea turbulente (cladiri inalte, copaci)...in cazul in care are un obstacol in fata lui din directia in care bate vantul cel mai frecvent, se va ridica astfel incat sa depaseasca obstacolul cu 50 cm. Inaltimea totala a cosului nu are foarte mare importanta dar trebuie sa fie cel putin de 3 metri.
Cel mai bun cos de fum este acela care are inertie termica cat mai mica ...cosul trebuie sa se incalzeasca cat mai repede pentru impiedicarea aparitiei condesului.
Cel mai bun cos este cel din tabla.
Avantaje=se incalzeste foarte repede crescand tirajul la scurt timp dupa aprinderea focului. Funinginea nu are de ce sa se agate avand in vedere ca suprafata interioara este dreapta (fara asperitati). Il poti scutura f usor prin lovituri repetate cu un bat in momentul in care este incins.
Dezavantaje=rezistenta scazuta in timp din cauza coroziunii...rezistenta in timp scade drastic in cazul izolarii cu vata. Riscul aparitiei incendiilor in cazul in care cosul trece prea aproape de materiale inflamabile (scandurile acoperisului, grinzi, etc)....pentru inlaturarea riscurilor si o mai buna izolare termica se "imbraca" cosul cu inca un cos mai mare asezat concentric (unul intr-altul).
Cel mai durabil este cel din caramida sau materiale refractare...se incalzeste destul de repede si isi pastreaza cat de cat temperatura si dupa stingerea focului.
Cel mai prost cos este cosul din caramida tencuit pe interior sau cel facut din materiale pe baza de mortar. Mortarul este materialul cel mai prost ales pentru construirea cosurilor....are inertie termica foarte mare si capacitate de absorbtie a caldurii foarte mica. Cele mai multe probleme apar la astfel de cosuri. Condens, funingine, tiraj scazut. Acest tip de cos are nevoie de curatiri si verificari dese si temeinice (de 2-3 ori pe an) fiind predispus si la incendii datorita acumularii foarte mari de funingine. Funinginea se agata f usor de tencuiala.
Cosul din tabla trebuie sa fie prevazut cu o gaura de 5-10 mm la fiecare cot, in partea inferioara pentru eliminarea eventualului condens.
Cosul din caramida trebuie sa porneasca de jos indiferent daca legatura cu centrala se face de la 1 sau 1.5 metri.
In partea de jos si la fiecare cot trebuie obligatoriu sa aiba dop de vizitare si curatire.

#256
lacusta

lacusta

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 83
  • Înscris: 16.02.2007
salut,foarte bine ca se mai gandeste cineva sa scrie despre cosuri de fum;cred ca ar trebui sa fie o sectiune la fel de importanta ca cele "cazan cu gazeificare".Poti sa ai super centrala pe gazeificare sau fara,dar daca nu ai un cos de fum bine facut si dimensionat randamentul centralei scade foarte mult.

#257
turistro

turistro

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 389
  • Înscris: 25.07.2008

View Postlacusta, on 13th December 2009, 21:38, said:

salut,foarte bine ca se mai gandeste cineva sa scrie despre cosuri de fum;cred ca ar trebui sa fie o sectiune la fel de importanta ca cele "cazan cu gazeificare".Poti sa ai super centrala pe gazeificare sau fara,dar daca nu ai un cos de fum bine facut si dimensionat randamentul centralei scade foarte mult.

exista topic special cu mai multe info aici

#258
centralistul

centralistul

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 654
  • Înscris: 10.01.2009

View Postturistro, on 14th December 2009, 10:09, said:

exista topic special cu mai multe info aici
Din pacate acolo fiecare isi da cu parerea . Nimeni nu stie principiul de baza al functionarii unui cos.
Multe confuzii cu privire la materialele folosite, fiecare isi da cu parerea, multi fac reclama unor cosuri fara sa expuna avantajele si desavantajele. Acolo toti au un interes financiar. Poate nu chiar toti...hai sa nu fiu rau.
Multi confunda centrala cu soba si ceea ce-i mai rau, spun ca centrala scoate pe cos fum cu o temp mai mica decat soba de teracota ceea ce-i total invers.
Cei mai multi aleg cosul din "prefabricate" care, doar se construieste repede insa face condens de-l strangi cu lopata
Sa-mi fac un cos din prefabricate pe care dau o groaza de bani si pe care sa mai fiu nevoit sa-l imbrac cu vata si sa-l spacluiesc si sa-l, si sa-l, mi se pare o risipa de bani ...mai bine il fac traditional din caramida, si cu banii ramasi imi izolez o parte din casa sau cumpar lemne.
Eu am explicat principiul de baza si am dat cateva exemple la indemana explicand avantajele si dezavantajele. Sunt probabil mii de variante de cosuri si sute de materiale folosite. Fiecare e liber sa-si aleaga materialele din care face cosul. Nu vreau sa intru in polemici iar daca as fi putut sa sterg postul o faceam sigur. Poate binevoieste un moderator.
Cosul perfect trebuie sa arate asa.

Edited by centralistul, 14 December 2009 - 13:19.


#259
centralistul

centralistul

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 654
  • Înscris: 10.01.2009
Important...cosul din caramida nu se zideste cu mortar...se zideste cu amestec din lut si nisip 50%-50%sau chiar 70%-30% in functie de "calitatea" lutului...chiar si "tencuirea" se face tot cu lut. De-asta au unii probleme chiar cu cos facut din caramida ...l-au zidit, tencuit cu mortar.

Edited by centralistul, 14 December 2009 - 13:30.


#260
bbogdanmircea

bbogdanmircea

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,254
  • Înscris: 14.02.2007
Salutare.
Am si eu o centrala de productie proprie, putere estimata cam la 45 KW, este cu ardere simpla, deci iesirea banuiesc ca e foarte fierbinte
Cosul are cam 5.5 m inaltime totala si e facut din caramida simpla, patrat la interior 25*25 cm.
La exterior caramida e tencuita iar peste tencuiala este izolat cu polistiren expandat.
Racordul de iesire de la centrala la cos este din tabla de inox si care  fi 20.
Am condens foarte mare la acel racord care imi vine inapoi la centrala si imi curge peste tot pe ea o chestie amestecata de smoala si apa...
Dupa ce am citit acest topic, cred ca probabil ar trebui sa mai inalt cosul cu 1-2 m, din pacate cosul nu este lipit de casa, asa ca nu stiu daca il mai pot inalta folosind caramida din motive de stabilitate la vant.
Ma gandeam sa-l prelungesc cu 2 m de teava izolata cu vata minerala sau ceva asemantor dar care sa nu afecteze tirajul foarte mult.
Pentru cei care se pricep le-as putea face niste poze si sa le trimit pe PM...ma gandesc sa nu fie si din cauza racordului de la centrala la cos...dar dupa ce am citit pe aici mai mult ca sigur ca trebuie cosul mai inaltat.
Daca mai aveti alte pareri va rog sa le exprimati aici...eventual la ce ar trebui sa fiu atent...
Asa ca idee centrala este curatata o data pe saptamana sau cel mult odata la 2 saptamani

Edited by bbogdanmircea, 20 December 2009 - 17:09.


#261
richi_e

richi_e

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,926
  • Înscris: 02.02.2007

View Postbbogdanmircea, on 20th December 2009, 17:07, said:

Salutare.

La exterior caramida e tencuita iar peste tencuiala este izolat cu polistiren expandat.
Racordul de iesire de la centrala la cos este din tabla de inox si care  fi 20.
Am condens foarte mare la acel racord care imi vine inapoi la centrala si imi curge peste tot pe ea o chestie amestecata de smoala si apa...

Incearca sa izolezi racordul respectiv! :peacefingers:


#262
byg_boss

byg_boss

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 156
  • Înscris: 29.05.2006
Pune o poza

#263
adriani61

adriani61

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 217
  • Înscris: 08.06.2008

View Postbbogdanmircea, on 20th December 2009, 17:07, said:

Salutare.
Am si eu o centrala de productie proprie, putere estimata cam la 45 KW, este cu ardere simpla, deci iesirea banuiesc ca e foarte fierbinte
Cosul are cam 5.5 m inaltime totala si e facut din caramida simpla, patrat la interior 25*25 cm.
La exterior caramida e tencuita iar peste tencuiala este izolat cu polistiren expandat.
Racordul de iesire de la centrala la cos este din tabla de inox si care  fi 20.
Am condens foarte mare la acel racord care imi vine inapoi la centrala si imi curge peste tot pe ea o chestie amestecata de smoala si apa...
Dupa ce am citit acest topic, cred ca probabil ar trebui sa mai inalt cosul cu 1-2 m, din pacate cosul nu este lipit de casa, asa ca nu stiu daca il mai pot inalta folosind caramida din motive de stabilitate la vant.
Ma gandeam sa-l prelungesc cu 2 m de teava izolata cu vata minerala sau ceva asemantor dar care sa nu afecteze tirajul foarte mult.
Pentru cei care se pricep le-as putea face niste poze si sa le trimit pe PM...ma gandesc sa nu fie si din cauza racordului de la centrala la cos...dar dupa ce am citit pe aici mai mult ca sigur ca trebuie cosul mai inaltat.
Daca mai aveti alte pareri va rog sa le exprimati aici...eventual la ce ar trebui sa fiu atent...
Asa ca idee centrala este curatata o data pe saptamana sau cel mult odata la 2 saptamani
Trimite-mi, te rog, in PM, niste poze.
Racordul la cos este de 45gr? Orice cot de 90gr. reduce tirajul. Sub racordul de fum ai o oala de condens si o usa de vizitare/curatare? Ca sa nu se intoarca condensul pe racordul de fum, ar trebui sa faci un lacrimar la racord (pe interior) si sa ai sub racord o oala de condens sau un sistem de evacuare a condensului. Atentie! Daca sectiunea cosului nu este circulara, sansele de depunere a gudronului in colturi este mare. La o inaltime utila (de unde intra fumul in cos pana la iesire) de 6m este suficient un diametru de 22 cm la cosul de fum. Folosirea lemnelor cu o umiditate mai mare de 20% sau folosirea lemnelor de esenta moale sunt motive de infundare a cosului. Cosul se poate intuba cu un cos din inox sau, mai sigur, cu tuburi de samota. Cauta-ma dupa sarbatori in PM si iti voi explica cum se face.
Sarbatori fericite!

#264
bbogdanmircea

bbogdanmircea

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,254
  • Înscris: 14.02.2007
@adriani61: Ti-am trimis poze pe PM.

As putea urca pozele si aici, dar nu stiu cat de ok este, avand in vedere ca centrala este de productie proprie...

#265
adriani61

adriani61

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 217
  • Înscris: 08.06.2008

View Postbbogdanmircea, on 25th December 2009, 11:36, said:

@adriani61: Ti-am trimis poze pe PM.

As putea urca pozele si aici, dar nu stiu cat de ok este, avand in vedere ca centrala este de productie proprie...


am primit, am vazut. era bine daca intrarea in cos se facea sub un unghi de 45 gr. iti lipseste oala de condens ... sau, mai bine spus, locul unde se colecteaza condensul apoi trimis la canalizare. in situatia in care esti, tot condensul se va intoarce in centrala si va stagna in cantitate mai mare in zona unde ai cotul de 90 gr. De aceea iti recomand sa continui cosul in jos, sub racordul de fum. atentie, condensul este tare pacatos, este acid si ... mai bine dreneaza-l. Pe unde scoti mizeria din cos, dupa ce il  cureti? Scoti racordul de fum?

#266
bodn_mihai

bodn_mihai

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 15
  • Înscris: 26.12.2009
Astept raspunsul tau cand o sa fii disponibil.
Multumesc pentru moment.
De acum o sa mai scriu si de pe acest cont pentru ca suntem 2 (tata, fiu)

#267
dandan2000

dandan2000

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 80
  • Înscris: 07.01.2009

View Postbodn_mihai, on 26th December 2009, 14:07, said:

Astept raspunsul tau cand o sa fii disponibil.
Multumesc pentru moment.
De acum o sa mai scriu si de pe acest cont pentru ca suntem 2 (tata, fiu)

Va salut,

Era ok o poza a racordului si una a cosului... raspunsurile d-lui adriani61 sunt pertinente si probabil vor fi de mare ajutor.
Pe moment banuiesc ca nu aveti de gand sa modificati cosul; ideal ar fi sa il inaltati cu inca 2 poate 3 metri cu tabla sau alte variante gen samota, (6 m pentru 46 kw la fi 200 cred ca e putin mai ales cu cot de 90) si izolat cu vata minerala cu aluminiu pe exterior. Se poate fixa temporar (pana in primavara rezista) pe cosul metalic fara alt invelis de tabla cu scotch pe baza de aluminiu.
Nu sunt meserias am invatat din greseli :) pe pielea mea; ce va pot recomanda pentru rezolvarea efectului, nu a cauzei e instalarea unui T din tabla emailata sau inox pe racordul de la centrala la cos pentru preluarea condensului (fiind extrem de coroziv va ataca centrala si cosul) + improvizatie colectare condens.
Incercati izolarea partii metalice in aceasta iarna daca prindeti o zi cu conditii meteo favorabile, probabil va aduce o imbunatatire tirajului.
De baza pentru tiraj raman un calcul bun al dimensiunii cosului care la dvs. poate fi estimativ din cauza centralei de constructie proprie(sincer banuiesc ca un 8-9 m e ok), reducerea pe cat posibil a coturilor si izolarea partii metalice.
Daca urmariti postul veti remarca ca anul trecut ma plangeam de condens si gudron in centrala (cazan clasic aprox. 30 kw, cos metalic de 8m neizolat cu fi 200 si 2 coturi la 90 grade). In vara am transformat cele doua coturi in 2 de 45 grade si am izolat 3/4 din inaltimea cosului cu vata de 10 cu Al si acum e totul ok (nu mai am condens si gudron e foarte putin).  
Cosul e adaugat casei deja existente e pe exterior pe toata lungimea si e confectionat din tabla emailata (la Ambient am gasit acum 3 ani tot ce trebuia pentru cos dar acum vad ca nu mai aduc ... am cautat cateva luni bune un T la 45 grade si am luat pana la urma din inox). Sincer inoxul e de preferat dar tabla emailata e la jumatate de pret si daca nu ciobesti emailul rezista cu succes la coroziune.


Spor la toate si un An nou bun!

#268
bbogdanmircea

bbogdanmircea

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,254
  • Înscris: 14.02.2007
La multi ani!
2 poze pot face cat o mie de cuvinte

Attached Files



#269
dandan2000

dandan2000

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 80
  • Înscris: 07.01.2009

View Postbbogdanmircea, on 2nd January 2010, 21:40, said:

La multi ani!
2 poze pot face cat o mie de cuvinte

La multi ani!

Cred ca se poate modifica evacuarea sa puneti un cot la 45 grade in locul celui de 90
Din cate vad aveti acces relativ usor la horn pentru izolare, eventual inaltare tot cu tabla in iarna asta (sigur prindeti 2-3 zile cu temperaturi de primavara)

Daca reusiti schimbarea cotului si izolarea hornului cred ca efectul va fi similar cu adaugarea a inca un metru pe inaltimea cosului.

Incercati sa calculati puterea centralei dvs. banuiesc ca e ""home made" pentru a putea face o aproximatie a necesarului de tiraj (inaltime cos); sunt formule de calcul pe forum.

Numai bine!

#270
bbogdanmircea

bbogdanmircea

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,254
  • Înscris: 14.02.2007
ok
bucata de tabla din horn a fost adaugata foarte recent de mine si tata, din pacate nu am gasit vata minerala cu folie de aluminiu ca sa il izolam inca
o sa caut acele formule, banuiesc ca e posibil sa fie estimata puterea si din volumul total al camerelor pe care le incalzeste cu succes sau ceva de genul

Edited by bbogdanmircea, 05 January 2010 - 10:40.


Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

3 user(s) are reading this topic

0 members, 3 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate