Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum accesez site-ul CNAS ?

Algoritm simplu de calculare al u...

Bitdefender Total Security ș...

casa verde 2024
 Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!
 Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda
 Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...
 

Fizica relativistă

- - - - -
  • Please log in to reply
127 replies to this topic

#1
radu10_reloaded

radu10_reloaded

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 84
  • Înscris: 10.08.2009
Poate că nu am înțeles eu bine cum stă treaba cu fizica relativistă, așa că vă rog să mă corectați dacă greșesc.

Dacă o persoană se deplasează cu o viteză foarte apropiată de cea a luminii, timpul se va scurge mai încet pentru aceasta decât pentru o persoană care stă liniștită pe Pământ. Deci, dacă persoana "vitezomană" merge o lună, conform timpului ei, în momentul în care se oprește constată că, pe Pământ, a trecut un an, de exemplu. Vă rog să mă corectați dacă nu am înțeles bine până acum și apoi revin cu nelămurirea mea.

P.S. Nu vreau răspunsuri legate de alte subiecte, link-uri către wikipedia.org, sau mai știu eu ce alte abureli de genul. Cine vrea să răspundă, e rugat să scrie cu propriile cuvinte și să-mi explice ca de la om la om.

#2
dumibr

dumibr

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 45
  • Înscris: 18.08.2007
da asa este ai inteles bine

#3
radu10_reloaded

radu10_reloaded

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 84
  • Înscris: 10.08.2009
Atunci iată care este dilema mea:

Notăm A=persoana ce merge cu viteză apropiată de cea a luminii
          B=persoana care stă pe Pământ

Persoana A merge timp de o lună cu viteză apropiată de c (viteza luminii în vid) deci parcurge o distanță de aproape 1/12 ani lumină. Înainte de a pleca persoana A, aceasta și persoana B observau poziția inițială a lui A ca fiind aceași (P1), deci poziția finală a acesteia va fi de 1/12 ani lumină față de P1, presupunând că a mers în linie dreaptă. Dacă B observă deplasarea lui A timp de un an, timp scurs pentru B, persoana A ar parcurge distanța de un an lumina. Astfel, în momentul opririi, persoana A ar trebui să fie la un an lumină față de P1. Înțelegeți paradoxul meu? Menționez că A se deplasează pe toată durata de 1 lună, respectiv 1 an.
Am făcut și un desen.
Attached File  paradox.JPG   35.02K   98 downloads

Întrebarea mea este: A se va afla în P2 sau în P3?

P.S. Scuzați-mi lipsa de talent la desenat! :)

Edited by radu10_reloaded, 12 November 2009 - 14:39.


#4
laserdance

laserdance

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,058
  • Înscris: 12.10.2008
Presupun ca vrei sa zici ca linia care uneste punctele P1- P2 si P1- P3 e timpul si nu distanta, ca distanta nu poate fi mai mare decit un an lumina.  :) deci P1-P2 e timpul scurs pentru persoana A care se deplaseaza cu viteza luminii iar P1-P3 e timpul pentru persoana B care sta nemiscata. Bun. In acest caz, timpul perceput nu mai are nimic de-a face cu distanta parcursa. Sa presupunem ca B sta si il urmareste pe A timp de un an calendaristic, deci dupa un an masurat aici pe Pamant A deja a parcurs distanta de un an lumina. Distanta e aceeasi si nu poate fi mai mare. Nu are cum. Intrebarea e, oare persoana A percepe ca intr-o secunda se misca tot cu 300.000/km ? Teoria relativitatii spune ca nu, deoarece timpul se contracta la viteze apropiate de viteza luminii ; Eventual persoana A percepe ca a depasit viteza luminii, si nu se mai deplaseaza cu 300.000 km/s ci cu 3.600.000km/s, in timpul sau secundele masurate de A. Deci viteza luminii poate fi depasita. :coolspeak: probabil ca un rol il are si gravitatia care curbeaza spatiul si timpul, iar lumina e mai putin afectata de gravitatie. Asta depinde si de masa, fotonul nu are masa :D

Edited by laserdance, 12 November 2009 - 16:22.


#5
mdionis

mdionis

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,337
  • Înscris: 18.05.2009

View Postradu10_reloaded, on 12th November 2009, 14:33, said:

Atunci iată care este dilema mea:

Notăm A=persoana ce merge cu viteză apropiată de cea a luminii
          B=persoana care stă pe Pământ

Persoana A merge timp de o lună cu viteză apropiată de c (viteza luminii în vid) deci parcurge o distanță de aproape 1/12 ani lumină.

Depinde in care sistem de referinta masuram timpul de o luna. Daca inteleg eu bine, in ipotezele dumitale o luna se scurge in referentialul propriu al lui A, ceea ce inseamna ca in acel referential A sta pe loc (prin definitie). In sistemul de referinta Pamant, A se deplaseaza cu o viteza apropiata de c un timp de un an masurat in acest sistem de referinta, deci parcurge aproximativ un an-lumina.

Quote

Înainte de a pleca persoana A, aceasta și persoana B observau poziția inițială a lui A ca fiind aceași (P1),

Da si nu. Schimbarea de observator de la A la B inseamna un alt sistem de referinta, deci nu are sens sa vorbim de "aceeasi" pozitie. Putem lua pentru simplitate P1 coincident cu originile axelor de coordonate in sistemele de referinta solidar legate de A si de B (OA si OB). In SRA, pozitia lui A va fi tot timpul OA (xA = yA = zA = 0), in vreme ce in SRB pozitia va fi data de xB ~ c tB, yB = zB = 0 (am luat axa xB paralela cu miscarea lui A in SRB).

Quote

Înțelegeți paradoxul meu?

Inteleg ca dumneata ai incurcat sistemele de referinta: nu e nici un fel de paradox.

#6
radu10_reloaded

radu10_reloaded

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 84
  • Înscris: 10.08.2009
În primul rând, nu am încurcat niciun sistem de referință, iar acea linie reprezintă chiar distanța pracursă. Astfel, A percepe viteza de deplasare ca fiind aproape c, deci nu mai mare cum a scris laserdance, la fel o percepe și B. Dacă A merge o luna cu c, parcurge 1/12 ani-lumină. Dacă B privește timp de un an pe A mergand cu c, va vedea o distanță parcursă de 1 an-lumină.
Cât despre sistemul de referință pentru P1, se va lua ca punct de referință un alt punct, iar vectorul de poziție pentru P1 față de acel punct va fi același pentru A cât și pentru B. Este la fel cum un obiect este văzut în aceeași poziție de către 2 oameni diferiți, aflați, bineînteles, în poziții diferite.

@mdionis: ai spus că A stă pe loc în sistemul său referențial, adică în nava spațială, dar aceasta se deplasează cu c prin Univers, iar A măsoară această deplasare ca fiind pe distanța de 1/12 ani-lumină, la fel cum un om care merge cu mașina, cu 60 km/h, va măsura distanța parcursă de mașină ca fiind de 60 de km dupa o ora. Normal că acesta nu se deplasează în mașină, dar eu vorbesc de deplasarea navei care va fi masurată atât de A cât și de B, dar rezultatul diferă.

Vă rog să postați un răspuns doar dacă înțelegeți ceea ce am spus și dacă aveți încredere în opinia voastră. Astfel, îl rog pe laserdance să ignore acest subiect de acum în colo, deoarece nu cred că știe fizică relativistă.

Edited by radu10_reloaded, 12 November 2009 - 17:30.


#7
mdionis

mdionis

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,337
  • Înscris: 18.05.2009

View Postradu10_reloaded, on 12th November 2009, 17:18, said:

Astfel, A percepe viteza de deplasare ca fiind aproape c

"percepe" inseamna ce sistem de referinta pentru dumneata? In sistemul sau propriu, A percepe ca propria viteza este 0,0. Tot in SRA, A mai percepe ca Pamantul si B se misca in urma cu viteza aproape c.

Quote

@mdionis: ai spus că A stă pe loc în sistemul său referențial, adică în nava spațială, dar aceasta se deplasează cu c prin Univers

Fara sens. Nu exista viteza absoluta, totul este relativ (fata de sistemul de referinta considerat), motiv pentru care se si cheama relativitatea asa cum se cheama. Nava spatiala se deplaseaza cu o viteza apropiata de c doar fata de Terra, i.e. in sistemul de referinta al observatorului B solidar cu Terra. In SRA evident nava sta pe loc.

Quote

A măsoară această deplasare ca fiind pe distanța de 1/12 ani-lumină

Daca vorbim de deplasarea Terrei in SRA, da, aceasta este de aproape 1/12 ani-lumina. Acum o sa vina intrebarea banala: "de ce distanta masurata in SRA nu este egala cu aceea masurata in SRB?" cu raspunsul binecunoscut de la Lorentz incoace, si anume contractia relativista a distantelor.

Quote

Vă rog să postați un răspuns doar dacă înțelegeți ceea ce am spus și dacă aveți încredere în opinia voastră. Astfel, îl rog pe laserdance să ignore acest subiect de acum în colo, deoarece nu cred că știe fizică relativistă.

Cred ca am inteles suficient de bine atat ce ai spus dumneata cat si fizica relativista. Retine inca o data ca in relativitate este esentiala precizarea sistemului de referinta, ceea ce inseamna trei coordonate spatiale si si un ceas solidar cu ele.

#8
misery_helga

misery_helga

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 611
  • Înscris: 30.05.2009

View Postmdionis, on 12th November 2009, 17:52, said:

In SRA evident nava sta pe loc.



Daca vorbim de deplasarea Terrei in SRA, da, aceasta este de aproape 1/12 ani-lumina.

Nu mi se pare asa evident. Explicati un pic. Ce-i ala SRA ? Cum a fost stabilit ?

#9
senoctar

senoctar

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 733
  • Înscris: 01.07.2006

View Postradu10_reloaded, on 12th November 2009, 17:18, said:

În primul rând, nu am încurcat niciun sistem de referință, iar acea linie reprezintă chiar distanța pracursă. Astfel, A percepe viteza de deplasare ca fiind aproape c, deci nu mai mare cum a scris laserdance, la fel o percepe și B.
Ba da, ai incurcat, si nu, A nu percepe ca el se misca aproape de c. Daca tu sustii ca A poate determina viteza "reala" spune-mi si mie cum, daca ai dreptate ai sanse sa castigi un Nobel. Sustii ca viteza fata de pamant a lui A determinata de A ar fi c, ai vreo formula din care deduci asta ? v = d/t, iar daca A si B percep un t diferit, si v va fi diferit.

View Postradu10_reloaded, on 12th November 2009, 17:18, said:

Vă rog să postați un răspuns doar dacă înțelegeți ceea ce am spus și dacă aveți încredere în opinia voastră. Astfel, îl rog pe laserdance să ignore acest subiect de acum în colo, deoarece nu cred că știe fizică relativistă.

Mie mi se pare evident cine nu intelege bine relativismul. Exemplul cu masina arata aceasta. La viteze apropiate de viteza luminii sunt relevante aceste fenomene, orice comparare senzoriala cu un obiect ce se deplaseaza cu 60 Km/h este irelevanta.

Edited by senoctar, 12 November 2009 - 18:49.


#10
marxo

marxo

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 443
  • Înscris: 02.10.2009
Nu e asa intuitiv pe cat se crede ...si nici asa usor cu explicatiile .

...sa presupunem ca exista doua nave spatiale ...care vad ca distanta dintre ele se micsoreaza cu viteza apropriata cu viteza lumini .......INTREB pot constata care dintre cele doua nave se misca ... adica daca se misca amandoua sau numai una .......
CE spune teoria relativitati ...privitor la sistemele de referinta .....se poate fiziceste constata din punctul de vedere al teoriei care dintre nave se misca ?
:huh:

Sa zicem ca au ...sau are una dintre ele un impuls ...deci nu e ca se aud motoarele ! Alea nu functioneaza !

PS: Ce se intampla in jurul unei  sarcini electrice in miscare ? :blush: ;)

Poate vedea vr-unul din ei (piloti)....timpul (curentul electric ...ambii avand cate-o sarcina electrica in poala si o BUSOLA  .....poate una se misca si una nu ...) ?...hahaha ......si iarasi apare eterul pa usa din ...DOS !

Edited by marxo, 12 November 2009 - 19:59.


#11
mdionis

mdionis

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,337
  • Înscris: 18.05.2009

View Postmisery_helga, on 12th November 2009, 18:23, said:

Nu mi se pare asa evident. Explicati un pic. Ce-i ala SRA ? Cum a fost stabilit ?

SR este prescurtarea canonica de la "Sistem de Referinta". SRA inseamna aici sistemul de referinta al lui A si este sistemul in care A sta pe loc, cunoscut si ca sistemul propriu al lui A.

#12
marxo

marxo

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 443
  • Înscris: 02.10.2009

View Postmdionis, on 12th November 2009, 21:31, said:

SR este prescurtarea canonica de la "Sistem de Referinta". SRA inseamna aici sistemul de referinta al lui A si este sistemul in care A sta pe loc, cunoscut si ca sistemul propriu al lui A.

Exista sisteme de referinta...preferentiale ???

#13
misery_helga

misery_helga

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 611
  • Înscris: 30.05.2009

View Postmdionis, on 12th November 2009, 20:31, said:

SR este prescurtarea canonica de la "Sistem de Referinta". SRA inseamna aici sistemul de referinta al lui A si este sistemul in care A sta pe loc, cunoscut si ca sistemul propriu al lui A.

Atunci e evident ca A stationeaza, la fel de evident fiind si ca Terra stationeaza in raport cu soarele.

Dar nu asta conteaza, ci faptul ca orice punct din spatiu e un potential sistem de referinta, cu un timp propriu. Adica, din punctul lui de vedere e unicat si irepetabil.  Doua persoane aflate la 10 metri una fata de cealalta, eperimenteaza altceva, au timpuri diferite, puncte de vedere diferite. Doi observatori unici si egali ca importanta.

Cam asa inteleg eu relativitatea.

#14
radu10_reloaded

radu10_reloaded

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 84
  • Înscris: 10.08.2009
E clar că mdionis nu a înțeles ce vreau eu să spun și o ține pe a lui, cu SRA. Hai să explic așa: dacă tu mergi cu mașina cu 60 de km/h, față de stâlpii de pe marginea drumului, înseamnă că stai pe loc? La fel, cel care merge cu c față de Pământ, va putea măsura foarte simplu această viteză. Deci, eu merg cu c față de Pământ timp de o luna, rezultă că am mers 1/12 ani-lumină. Totuși, cei de pe Pământ mă privesc cum merg tot cu c față de ei, dar timp de un an, deci privesc un traseu cu distanța de un an-lumină.

Un alt exemplu ar fi un foton emis de un bec ce se deplasează cu c față de Pământ. Fotonul se va deplasa cu c față de Pământ, dar, în același timp, se va deplasa cu c față de bec, acesta deplasându-se de asemenea cu c față de Pământ. Acest lucru se datorează faptului că viteza luminii în vid este c, indiferent de cine o măsoară, deci față de ce SR se măsoară această viteză.

@miserz_helga: ai spus că Terra e staționară față de Soare, deci te rog și pe tine să ignori acest subiect, deoarece nu mă pot ridica la nivelul tău.

Edited by radu10_reloaded, 12 November 2009 - 21:58.


#15
marxo

marxo

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 443
  • Înscris: 02.10.2009

View Postradu10_reloaded, on 12th November 2009, 22:52, said:

E clar că mdionis nu a înțeles ce vreau eu să spun și o ține pe a lui, cu SRA. Hai să explic așa: dacă tu mergi cu mașina cu 60 de km/h, față de stâlpii de pe marginea drumului, înseamnă că stai pe loc? La fel, cel care merge cu c față de Pământ, va putea măsura foarte simplu această viteză. Deci, eu merg cu c față de Pământ timp de o luna, rezultă că am mers 1/12 ani-lumină. Totuși, cei de pe Pământ mă privesc cum merg tot cu c față de ei, dar timp de un an, deci privesc un traseu cu distanța de un an-lumină.

Un alt exemplu ar fi un foton emis de un bec ce se deplasează cu c față de Pământ. Fotonul se va deplasa cu c față de Pământ, dar, în același timp, se va deplasa cu c față de bec, acesta deplasându-se de asemenea cu c față de Pământ. Acest lucru se datorează faptului că viteza luminii în vid este c, indiferent de cine o măsoară, deci față de ce SR se măsoară această viteză.

@miserz_helga: ai spus că Terra e staționară față de Soare, deci te rog și pe tine să ignori acest subiect, deoarece nu mă pot ridica la nivelul tău.

Stii care e explicatia ....si tu te duci tot un an ...insa anul tau e altfel decat anul de pe pamant ....cum e altfel nu vezi decat daca reduci viteza ...nu poti vedea ceasul de pe pamant din timpul tau ...nici ei nu vad ceasul tau ! Distanta parcursa e aceeasi ......si daca tu zbori cu viteza lumini timpul sta pe loc pentru tine ....tu insa nu vezi asta ca si mintea ta sta pe loc odata cu timpul .....e absurd dar asta-i relativitatea !

Timpul incetineste sa curga si mintea ta care ar trebuii sa vada asta ...incetineste la fel .... la viteza lumini mintea ta sta pe loc si timpul sta pe loc ...insa racheta ipotetica zboara distanta care-ti lipseste tie din calcul ....asa ca nu-l vezi incetinind cesul ...mitea ta incetinestecu acelasi factor ...metabolismul tau la fel ....CUM MAI POTI FACE DIFERENTA ?!


PERCEPI ...amu ! Ca-i chiar babeste explicatia ! sau sa-ti zic cum vezi copacii pe soseaua asta de un an lumina ! Nu-i mai vezi cat esti in timpul oprit ....dar nu esti constient de asta ...pentru ca mintii ii trebuie timp pentru a gandi ...timp pe care nu-l are !

PS: E clar ca in timpul oprit nici nu imbatranesti.....nici nu mori ! Ceasul tau merge la fel (in perceptia ta ...tu vezi minutarele invartindu-se cu aceeasi viteza ....NU VEZI DECELERATIA....STOPUL ...SI ACCELERATIA pe ceas)si nu exista fenomen care sa nu incetineasca cu acelasi factor ....in zborul asta ! Asa ca nu vezi timpul incetinind !

... de ce vorbim aici e doar ceva ipotetic ....sper sa nu te vad c-o tai ...cu viteza lumini ....ca-mi fac CRUCE cu limba !


MAI poti zice ca te duci un an in sistemul tau fata de sistemul pamantului ?....clar ca nu !......insa asta abia la urma .....cand revii pe pamant ! Abia la urma afli ca defapt a trecut un an .....si nu o luna cum ai perceput OBIECTIV !

De fapt fiecare sistem are REALMENTE timpul lui ...depinde de viteza (greu de sesizat la viteze apropiate ) ......nu e simplu dar te ajut sa ...pricepi ...de esti un pic mai greuts de cap :bouncey:  !

Edited by m3th0dman, 12 November 2009 - 23:43.
Chiar și daltoniștii pot citi scrisul cu negru, nu-i nevoie să scrii cu roșu


#16
mdionis

mdionis

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,337
  • Înscris: 18.05.2009

View Postradu10_reloaded, on 12th November 2009, 21:52, said:

E clar că mdionis nu a înțeles ce vreau eu să spun și o ține pe a lui, cu SRA.

Errrm... nu. Am motive intemeiate sa cred ca dumneata nu ai citit cu atentie ceea ce am scris.

Quote

Hai să explic așa: dacă tu mergi cu mașina cu 60 de km/h, față de stâlpii de pe marginea drumului, înseamnă că stai pe loc?

Depinde. In sistemul de referinta legat de masina, da, stai pe loc. In sistemul de referinta legat de pamant, nu, te misti cu 60 km/h.
Greseala sistematica a dumitale este faptul ca atribui miscarii masinii un caracter absolut, presupui ca are sens sa spui "se misca masina" in conditiile in care relativitatea spune exact contrariul, anume ca singura afirmatie cu sens este "masina se misca fata de Pamant cu 60 km/h". Si asta pentru ca reprezentarea dumitale intuitiva acorda Pamantului un statut privilegiat, de sistem de referinta "adevarat". Or in relativitate nu exista asa ceva: toate sistemele de referinta inertiale sunt echivalente din punct de vedere al legilor fizicii dupa cum au zis A.E. si H.P..

Quote

La fel, cel care merge cu c față de Pământ, va putea măsura foarte simplu această viteză.

Fata de Pamant. Adica: tot in sistemul de referinta al Pamantului, considerat de dumneata mai cu mot. In sistemul de referinta propriu, viteza este zero, null komma null.

Quote

Deci, eu merg cu c față de Pământ timp de o luna, rezultă că am mers 1/12 ani-lumină.

Inconsistent. O luna este durata calatoriei in timp propriu -> inseamna SR propriu, inseamna viteza zero pentru mine insumi. Ceea ce se deplaseaza fata de mine cu c este Terra (inapoi) si da, ea parcurge aproape 1/12 ani-lumina intr-o luna in sistemul propriu.

Quote

Totuși, cei de pe Pământ mă privesc cum merg tot cu c față de ei, dar timp de un an, deci privesc un traseu cu distanța de un an-lumină.

Simultaneitatea evenimentelor "ii privesc/ma privesc" nu mai e clara. In fine, asta e deja corectie de ordinul doi. :)

Quote

Un alt exemplu ar fi un foton emis de un bec ce se deplasează cu c față de Pământ. Fotonul se va deplasa cu c față de Pământ, dar, în același timp, se va deplasa cu c față de bec, acesta deplasându-se de asemenea cu c față de Pământ. Acest lucru se datorează faptului că viteza luminii în vid este c, indiferent de cine o măsoară, deci față de ce SR se măsoară această viteză.

Banuiesc ca ar fi vorba de un bec aflat in interiorul navei spatiale. Si ce anume arata acest exemplu in contextul discutiei de fata, ca eu nu am inteles?!

#17
senoctar

senoctar

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 733
  • Înscris: 01.07.2006

View Postradu10_reloaded, on 12th November 2009, 21:52, said:

E clar că mdionis nu a înțeles ce vreau eu să spun și o ține pe a lui, cu SRA. Hai să explic așa: dacă tu mergi cu mașina cu 60 de km/h, față de stâlpii de pe marginea drumului, înseamnă că stai pe loc? La fel, cel care merge cu c față de Pământ, va putea măsura foarte simplu această viteză. Deci, eu merg cu c față de Pământ timp de o luna, rezultă că am mers 1/12 ani-lumină. Totuși, cei de pe Pământ mă privesc cum merg tot cu c față de ei, dar timp de un an, deci privesc un traseu cu distanța de un an-lumină.

E clar ca nu vrei sa pricepi, probabil nici sa citesti. Cei de pe pamant vad cum tu mergi cu c fata de ei. Tu din naveta NU vezi ca mergi cu c, deoarece ca pentru tine timpul trece mai incet. Cu poti sa spui "cel care merge cu c față de Pământ, va putea măsura foarte simplu această viteză" cand cel ce merge cu c vede timpul altfel. Viteza fata de un obiect este RELATIVA ca si timpul. Tu din naveta vei masura ca mergi cu 12*c (viteza navetei masurata de tine, care esti in naveta, fata de pamant, considerand ca te departezi de el si directia navetei trece prin pamant).

PS: viteza necesara pentru un factor de 12 (o luna in naveta = un an pe pamat) este de 0.99653*c.

LE: Poate este confuz ce spune mdionis, faptul ca pentru tine stai pe loc. Daca ai intelesc de ce este asa, sa nu fie mai confuz ce spun eu, m-am referit la viteza intre 2 obiecte, i.e. viteza la care se departeaza naveta si pamantul unul fata de altul (dpdv a cuiva).
LE: 12*c cred ca este gresit deoarece ar trebui sa poti determina locatia pamantului, insa lumina avand viteza luminii el nu este unde il vezi.

Edited by senoctar, 12 November 2009 - 23:15.


#18
marxo

marxo

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 443
  • Înscris: 02.10.2009
Pamantenii ar vedea ceasul tau ....decelerand ,oprind si accelerand !
Tu ai vedea ceasul lor accelerand la infinit si decelerand !

Ipotetic vorbind ...pentru n-au cum sa se vada ceasurile ......... Si presupunand ca tu mergi de la A la B ....oprind acolo !

PS: Toate palavrele aste sunt doar ...ce ar fii ...de ar fii ....desi stiim ca .....etc !

View Postsenoctar, on 12th November 2009, 23:54, said:

E clar ca nu vrei sa pricepi, probabil nici sa citesti. Cei de pe pamant vad cum tu mergi cu c fata de ei. Tu din naveta NU vezi ca mergi cu c, deoarece ca pentru tine timpul trece mai incet. Cu poti sa spui "cel care merge cu c față de Pământ, va putea măsura foarte simplu această viteză" cand cel ce merge cu c vede timpul altfel. Viteza fata de un obiect este RELATIVA ca si timpul. Tu din naveta vei masura ca mergi cu 12*c (viteza navetei masurata de tine, care esti in naveta, fata de pamant, considerand ca te departezi de el si directia navetei trece prin pamant).

PS: viteza necesara pentru un factor de 12 (o luna in naveta = un an pe pamat) este de 0.99653*c.

Daca mergi cu c timpul sta pentru tine (mintea ta la fel !... nu vede nimeni ca sta nici macar computerul navei !...asta vezi la urma cand reintri in sistemul pamantean al timpului ) ....nu mai merge timpul (nu mai vezi nici o viteza fara timp) ....citeste ce-am palavragit eu mai sus !

PS: Viteze peste viteza lumini n-ai cum sa percepi ...nici macar teoretic ...potrivit teoriei !

... fiecare sistem are REALMENTE timpul lui ...depinde de viteza (greu de sesizat la viteze apropiate )  ...pricepi ... :bouncey:

Edited by m3th0dman, 12 November 2009 - 23:44.


Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate