Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Sfat achizitie sistem audio pentr...

tavan fals rigips

Ce preferați: produse mai scumpe ...

Demagnetizare (minimala) ori ba?
 Cum pot sa vad pe un proiector pr...

Joc Drone

Dropshipping

Sfat achizitie AC Gree Fairy vs P...
 MONITOR LG fara sonor !

Batalia pentru Bucuresti - ND, Fi...

Identificare font

problema ping in jocuri online
 Problema calculator

Samsung Galaxy A35

Sfat pentru aprinderea automata a...

Rfg crescut
 

Originea românilor - partea II

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
9037 replies to this topic

#7687
utvrdavaros

utvrdavaros

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 85
  • Înscris: 23.05.2010

 Boethius, on 4th June 2010, 15:46, said:

În limba română se pot forma cuvinte compuse, dar nu se pot forma orice fel de cuvinte compuse "exact la fel ca în engleză sau germană", substantivele se unesc rar și nu oricum (ca în engleză sau germană). Am dat deja exemple. "Necktie" ("gâtlegău") este substantiv + substantiv.
cand populatia este desteapta si nu proasta ca niste ieseni ce viseaza IP-uri de Kinsasa, exista posibilitatea sa ai si astfel de productii lingvistice:


trașcaretă
http://www.evz.ro/up...humb_630_380jpg
http://www.evz.ro/up...humb_630_380jpg
http://www.evz.ro/up...humb_630_380jpg
http://www.evz.ro/up...humb_630_380jpg

PS: o sa vina un labagiu din Iasi si o sa-i spuna SUV, fiindca cum va zice otreapa, in limba română  "nu se pot forma orice fel de cuvinte compuse".

Edited by utvrdavaros, 05 June 2010 - 00:32.


#7688
NICU_LUPULALB

NICU_LUPULALB

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 779
  • Înscris: 02.02.2010

 Leinarius, on 4th June 2010, 14:25, said:

Exact asta este ceea ce vrei: ideologia asta se cere hranita cu idei "marete". Si confunzi rigorile de bun simt ale societatii cu conformismul si ignoranta.
Ceea ce promovezi nu este cugetul liber ci o ideologie cvazi-anarhica.

Poate ai dreptate!Eu totuși promovez libertatea gândirii, legată de ruperea  unor bariere.
Manualele alternative creează  conformiști și ignoranți pe bandă rulantă,...și le înmulțesc numărul celor deja existenți,...trebuie să existe o metodă de a inversa acest proces.
Combinația: istorie incorect scrisă+manele+alcoolism,...este devastatoare!
Aici trebuie să intervină bunul simț ,... istoricii sunt cei ce ajută în acest caz,...onestitatea prost înțeleasă, poate produce pagube mai mari.
În plus cetățeanul de rând trebuie să simtă, că ne menținem într-un curs ascendent pe calea evoluției materiale și spirituale,... nu să se simtă "scursura Europei", ... lucru care îl demoralizează și mai mult.
Un OM "căzut", care știe că a fost cândva puternic, găsește resurse să se ridice,... însă un om care nu stie că a fost privit odată , ca un semizeu, de cei din jurul lui, nu va găsi resurse s-o facă ,... și va continua să decadă.
Când politicienii au eșuat ,... istoricii pot totuși ridica spiritual poporul, lansând semnalul potrivit pentru trezire,... dar și aici trebuie simțit momentul potrivit pentru că, prea târziu,... înseamnă totuși,... PREA TÂRZIU.

L.E.   Mi-e teamă că momentul potrivit,... a trecut deja...

Edited by NICU_LUPULALB, 05 June 2010 - 00:58.


#7689
Diogene

Diogene

    Isailă Brătfălean

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,722
  • Înscris: 15.09.2005

 NICU_LUPULALB, on 5th June 2010, 01:54, said:

Poate ai dreptate!Eu totuși promovez libertatea gândirii, legată de ruperea  unor bariere.
Manualele alternative creează  conformiști și ignoranți pe bandă rulantă,...și le înmulțesc numărul celor deja existenți,...trebuie să existe o metodă de a inversa acest proces.
Combinația: istorie incorect scrisă+manele+alcoolism,...este devastatoare!
Uneori nonconformismul este conformism cu bunul simț, este o replică dată naționalismelor inventatoare de istorie, și o mândrie decentă la descoperirea trecutului tău.

Samuil Micu zicea că popoarele s-au păstrat, li s-au schimbat, denumirile cu care au fost consemnate.

Românii provin din vechile triburi celte și ilire din vestul Peninsulei Balcanice (toate cercetările „dacomane” privind legătura dintre română și limba indo-europeană, altminteri serioase, dau de fapt de acești celți și iliri, nu da daci, cum presupun „dacomanii”).

Ungurii sunt adevărații sarmați  (cuvânt  folosit confuz de-a lungule secolelor antice ca majoritatea etnonimelor).

Slavii se trag din traco-geto-daci.

Albanezii cel mai probabl provin din carpii Carpaților.

Adică războiul daco-roman a fost între strămoșii românilor și cei ai slavilor, în care „ungurii” erau de partea lui Decebal. Iar pe teritoriul lu Decebal erau și triburi celte, prin nordul Transilvaniei și al Moldovei, care desigur că l-au trădat pe  acel rege. Monumentul de la Adamclisi evocă vitejia „albanezilor” în lupta cu „românii”.

Schimbările de denumiri (și de etnoculturi, dar nu devastatoare) s-au datorat turbulenței migratoare a etniilor din perioada când am a fost sub stăpânirea  vechilor turci (avari, pecenegi, cumani, tătari). Îi moștenim și pe acești turci (nu numai pe slavii geto-daci), de aia prefer denumirea de Peninsulă Balcanică (cuvânt turcesc) în locul aceleia de Peninsulă Illyrică. Dar cea mai importantă perioadă din istoria noastră este perioada illyiră a Imperiului Roman (200-600) când am avut hățurile acestui imperiu și i-am imprimat și lui și ne-am imprimat și nouă anumite caracteristici (limba, credința, organizare), decizând destinul întregului continent, chiar și al lumii.

Studiază aceste ipoteze, nu vei regreta.

Edited by Diogene, 05 June 2010 - 07:44.


#7690
mihneavoda

mihneavoda

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 672
  • Înscris: 25.05.2010

 marcuzzzo, on 4th June 2010, 19:32, said:

Dacistilor le spun: vreti sa-mi arati si voi un fragment destul de lung sa-mi dovediti si mie cum era limba asta presupusa a dacilor?
plăcile de plumb dacice. Le vezi pe toate la Dacia.org fotografii. Academicieni imbecili și lingviști de doi bani s-au străduit să demonstreze că sînt false. Unii din ei au adus argumente care arată că sînt niște retardați, de ex unul zice că pe plăci scrie SARMIGETAUSA cînd noi știm din surse grcești că se numea SARMISEGETUZA. E ca și cum cineva ar crede că BUCUREȘTI nu e corect; știe el din surse sovietice că e BUHAREST și deci acel text nu ar fi în romînă.
Eu ți-am mai dat o adresă unde pesemne te-ai uitat precum pisica în calendar deși mai limpede de atît nici că se poate explica.Acolo sînt trei dovezi scrise pt limba pe care o vorbeau dacii. Acolo e dovada că noi nu am învățat nimic de la căcații străini îmbrăcați în roșu aflați în slujba Romei.
http://florincroitoru.tripod.com/
Desfid pe toți imbecilii titrați din lumea asta indiferent ce patalamale și-au tras și cîtă maculatură au scris.Dacă nu sînt în stare să priceapă ceva simplu și clar, dar care contrazice evident istoria oficială,înseamnă că nu sînt decît niște tonomate tîmpite care debitează toată viața lor ceea ce au tocit prin școală și facultate în tinerețe.

 Diogene, on 5th June 2010, 07:35, said:

Slavii se trag din traco-geto-daci.
Albanezii cel mai probabl provin din carpii Carpaților.

dacă e vorba de bulgari,sîrbi,croați, slovaci, o parte a rușilor ,polonezilor,bielorușilor,ucrainienilor poți să spui că se trag din traci.Traci, adică și dacii intră aici.
Despre albanezi se pot face multe ipoteze, dar nu e vreo dovadă că ar proveni din carpii ce au fost prin Moldova.Eu nu văd nici măcar indicii.

 Diogene, on 5th June 2010, 07:35, said:

Românii provin din vechile triburi celte și ilire din vestul Peninsulei Balcanice (toate cercetările „dacomane” privind legătura dintre română și limba indo-europeană, altminteri serioase, dau de fapt de acești celți și iliri, nu da daci, cum presupun „dacomanii”).
Adică războiul daco-roman a fost între strămoșii românilor și cei ai slavilor, în care „ungurii” erau de partea lui Decebal. Iar pe teritoriul lu Decebal erau și triburi celte, prin nordul Transilvaniei și al Moldovei, care desigur că l-au trădat pe acel rege. Monumentul de la Adamclisi evocă vitejia „albanezilor” în lupta cu „românii”.(asta ce dracu mai e? Care albanezi cu care români s-au bătut atunci?)

Schimbările de denumiri (și de etnoculturi, dar nu devastatoare) s-au datorat turbulenței migratoare a etniilor din perioada când am a fost sub stăpânirea vechilor turci (avari, pecenegi, cumani, tătari). Îi moștenim și pe acești turci(unde e moștenire avară,tătară? Visezi.) (nu numai pe slavii geto-daci), de aia prefer denumirea de Peninsulă Balcanică (cuvânt turcesc)(știi tu că e Bakan cuvînt turcesc? Și dacă ar fi, ce sînt grecii turci?) în locul aceleia de Peninsulă Illyrică. Dar cea mai importantă perioadă din istoria noastră este perioada illyiră a Imperiului Roman (200-600) când am avut hățurile acestui imperiu și i-am imprimat și lui și ne-am imprimat și nouă anumite caracteristici (limba, credința, organizare), decizând destinul întregului continent, chiar și al lumii.(ce face? Noi ne-am imprimat limba? Ne-am romanizat singuri?! Ești de comă!Cine,mă, i-am imprimat? NOI ILIRII, Acum sîntem iliri și am fost stăpîni în Imperiul Roman?? Aoleu,mamă, unde am intrat!)
Studiază aceste ipoteze, nu vei regreta.(Le-ai studiat tu? Tu visezi continuu și iei imaginația te dreot realitate.Asta e studiu?
Așa,bă,o să treacă duba academiei să te ia să te facă academician. Ai descoperit tu că românii provin din celți iar slavii din daci. Putin o fi vreun descendent al lui Decebal.Bă, tu ai un sfert de normă la propaganda rusească?
Trezelște-te, băi, din somn! Sîntem iliri.....prvenim din celți. Cum adică cei care spun că provenim și din romani sînt dacomani? Băi, tu nu ai minte nici cît un copil din clasa a 3-a.
Nici nu e de mirare că aduci pe unii la disperare; pe Fane de ex. Atîta prostie condensată în cîteva afirmații rar am văzut.

Attached Files



#7691
ego_zenovius

ego_zenovius

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,399
  • Înscris: 24.11.2006

 mihneavoda, on 5th June 2010, 09:33, said:

plăcile de plumb dacice. Le vezi pe toate la Dacia.org fotografii.
si in realitate, unde pot fi vazute? in ce muzeu?

#7692
Pallavicini

Pallavicini

    Active Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 1,629
  • Înscris: 13.02.2010

 ego_zenovius, on 5th June 2010, 09:48, said:

si in realitate, unde pot fi vazute? in ce muzeu?

Aici:
http://www.hnm.hu/
"Magyar Nemzeti Múzeum"
----
:rolleyes:
----
Adevarul e ca ele nu.... "ieczista"....

Harta distributiei genetico-rasiale in Europa, este un interesant "punct de pornire" in studiul asupra originii rumanilor.

Attached Files



#7693
mihneavoda

mihneavoda

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 672
  • Înscris: 25.05.2010

 ego_zenovius, on 5th June 2010, 08:48, said:

si in realitate, unde pot fi vazute? in ce muzeu?

sînt băgate la subsol la Institutul Pîrvan din București. Nu vor să le expună, nu vor să le dea unui muzeu, nu vor să le dea unei organizații de dacologi, nu vor să le inventarieze. Dacă nu ar fi fost Dan Romalo e sigur că ar fi dispărut toate pînă acum. Există poze mai bune pt că au fost făcute de Aurora Pățan în timpul în care a lucrat acolo. A afirmat atunci că plăcile sînt autentice și la înfruntat pe bezmeticul academician Vulpe(șeful institutului) care pt asta a zburat-o.

#7694
marcuzzzo

marcuzzzo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,660
  • Înscris: 12.12.2008
Prostimea lui fane se vede din raspunsurile pe care ni le da.
Lui nu-i convine chiar nimic din ce spune orice forumist; mai tin minte ca alta data se impotrivea celor care afirmau de limba dacilor spunandu-le ca-s niste dobitoci. Acuma cand am spus-o eu,el o intoarce ca la ploiesti afirmand "nu ba prostule vezi ca sunt tablite bla bla.."

#7695
mihneavoda

mihneavoda

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 672
  • Înscris: 25.05.2010

 marcuzzzo, on 5th June 2010, 09:59, said:

Prostimea lui fane se vede din raspunsurile pe care ni le da.
Lui nu-i convine chiar nimic din ce spune orice forumist; mai tin minte ca alta data se impotrivea celor care afirmau de limba dacilor spunandu-le ca-s niste dobitoci. Acuma cand am spus-o eu,el o intoarce ca la ploiesti afirmand "nu ba prostule vezi ca sunt tablite bla bla.."

Tu despre cine vorbești,Mărcuțu? Fane nu semnează aici mihneavoda. EU NU SÎNT FANE. Eram sigur că nu o să pricepi nimic și uite că am avut dreptate.
Pt faptul că îmi spui TU mie că sînt prost o să treci și tu chiar acum pe ignore lîngă ceilalți 6 "inteligenți și binecrescuți" ca și tine. E și Fane pe ignore la mine. Adio.

Edited by mihneavoda, 05 June 2010 - 10:25.


#7696
marcuzzzo

marcuzzzo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,660
  • Înscris: 12.12.2008

 mihneavoda, on 5th June 2010, 10:24, said:

Tu despre cine vorbești,Mărcuțu? Fane nu semnează aici mihneavoda. EU NU SÎNT FANE. Eram sigur că nu o să pricepi nimic și uite că am avut dreptate.
Pt faptul că îmi spui TU mie că sînt prost o să treci și tu chiar acum pe ignore lîngă ceilalți 6 "inteligenți și binecrescuți" ca și tine. E și Fane pe ignore la mine. Adio.

sigur ca n-o sa mai dorm noaptea ca m-ai bagat la ignore.  :rolleyes:

#7697
lolekbolek

lolekbolek

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 408
  • Înscris: 16.10.2006
Historia ordinis predicatorum in Dacia
http://www.jggj.dk/CDSD.htm
http://www.jggj.dk/HOPD.htm
@@
Dudonis de St.Quentin
De moribus et actis primorum Normannorum ducum
Historia Normannorum
1015-1030
http://www.the-orb.n...o/dudindex.html
http://la.wikisource...rmannorum_ducum
Dacia, Datia , gentilitatis dacigena,dacisce gentis populus ....dacos, dacorum, dacosque ,VVillelmus dux dacorumAlstignus dux dacorum
@@
JORDANE'S
THE ORIGIN AND DEEDS OF THE GOTHS

http://www.northvegr...jgoth/index.php

http://www.northvegr...e/jgoth/006.php
@@
http://penelope.uchi...idore/home.html
chapter IX
http://penelope.uchi...Isidore/9*.html

Gothi a Magog filio Iaphet nominati putantur, de similitudine ultimae syllabae, quos veteres magis Getas quam Gothos vocaverunt; gens fortis et potentissima, corporum mole ardua, armorum genere terribilis. De quibus Lucanus (2, 54):

Hinc Dacus premat inde Getes occurrat Iberis.
90 Daci autem Gothorum soboles fuerunt, et dictos putant Dacos, quasi Dagos, quia de Gothorum stirpe creati sunt. De quibus ille (Paulinus ad Nicetam 17):

Ibis arctoos procul usque Dacos.
@@
[ http://www.gedevasen.dk/Pict/Herulerrute.gif - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
http://www.gedevasen.dk/heruls.html

According to the Byzantine historian Procopius a part of the Eastgermanic people the Heruls/Eruli left the Danubian region after a defeat 508-509 AD and settled at the Scandinavian Peninsula.

These feared warriors played a major role as mercenaries in the Roman army, but they have never been identified in Scandinavia. Did they just disappear without a trace?

@@
Carolus Lundius attempted to make a conection between goths,gets/geats?, scandinavians...
http://books.google....Q...p;q&f=false
..
http://www.pdfone.co...f-the-getae.pdf
@@
The Guthones
http://www.northvegr...hones/index.php
@@
Hervarar saga ok Hei?reks
http://en.wikipedia....i/Hervarar_saga
The matter on the Gothic wars with the Huns is of considerable age, and is based on events from the early or mid-4th century that were transmitted for almost 1000 years.
..
The Gothic capital Arheimar is located on the Dniepr (...á Danparstö?um á ?eim b?, er Árheimar heita...), King Heidrek dies in the Horvatya (...und Harva?a fjöllum) and the Battle with the Huns takes place on the plains of the Danube (...á vígvöll á Dúnhei?i í Dylgjudölum). The mythical Mirkwood which separates the Goths from the Huns, appears to correspond to Maeotian marshes.
@@
http://de.wikipedia....
Johannes Tröster, Das Alt- und Neu-Teutsche Dacia, Nürnberg 1666, Nachdruck: Böhlau Verlag, Köln Wien 1981
Translated
The Old and New Teutsche DACIA
@@
http://en.wikipedia....iki/Gothicismus
@@
Carta marina
http://en.wikipedia....ki/Carta_marina
@@
http://en.wikipedia....lving_the_Goths
..........................................................................
urias, óriás
http://en.wikipedia....Thurisaz_(rune)
.......
Blokumannaland
http://lind.no/nor/i...hakon_herdebrei
http://lind.no/nor/i...hakon_herdebrei
21. OLAF'S MIRACLE IN FAVOUR OF THE VARINGS.

It happened once in the Greek country, when Kirjalax was emperor there, that he made an expedition against Blokumannaland. When he came to the Pezina plains, a heathen(pagan) king came against him with an innumerable host. He brought with him many horsemen, and many large waggons, in which were large loop-holes for shooting through. When they prepared for their night quarters they drew up their waggons, one by the side of the other, without their tents, and dug a great ditch without; and all which made a defence as strong as a castle. The heathen king was blind.
....................
Harvat'ha>> Kharphatha
http://en.wikipedia....thian_Mountains
In the Scandinavian Hervarar saga, which describes ancient Germanic legends about battles between Goths and Huns, the name Karpates appears in the predictable Germanic form as Harvat'ha fjöllum (see Grimm's law).
??Harvat'ha >> Harghatha>>Harghita

Edited by lolekbolek, 05 June 2010 - 14:22.


#7698
utvrdavaros

utvrdavaros

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 85
  • Înscris: 23.05.2010

 lolekbolek, on 5th June 2010, 13:56, said:

It happened once in the Greek country, when Kirjalax was emperor there, that he made an expedition against Blokumannaland.

Bla Kuman = Cumanii Negri.

Bláland = Etiopia = Tara Negrilor
Bla Land

Bla = Negru

Lastly, in the Saga of the Ynglings, as edited by Lee Milton Hollander, we find Blaland refers to Blackman's Land or Africa.

Edited by utvrdavaros, 05 June 2010 - 16:50.


#7699
utvrdavaros

utvrdavaros

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 85
  • Înscris: 23.05.2010

 lolekbolek, on 5th June 2010, 13:56, said:


however, that name of the god (Þōrr) has no etymological connection with the word for giant (þurs), being related instead to Þunor (thunder).

Proto-Germanic =*Þurisaz = "giant"

Old English = Þorn = "thorn"
Old Norse= Þurs= "giant"

Assuming that the Scandinavian name <þurs> is the most plausible reflex of the Elder Futhark name, and comparing that with the Old English þyrs "giant, ogre" and the Old High German duris-es "(of the) giant", the Proto-Germanic form *þurisaz has been reconstructed


Toponimul Singapore ce inseamna orasul chinezilor are acelasi sufix pore/para/pora ca in orasele tracice din Balcani:

Abdera
Agathapara
Agēssos
Ainos
*Alaaibria
Apollonia
*Athypara
Authiparu\
Elaios
Bastira (see Mastira)
Bazopara
Bedizos
Belaidipara
Bendipara
Beodizos
Beripara
Beroea
Bespara
Bessapara
Bisanthe
*Bolbabria
Breierophara
Brentopara
''Briparo(n)
Burtudizos
Bussipara
Byzantion
Chesdupara
Dardapara
Dikaia
Dodoparos
Doriskos
Drabeskos
Drusipara
Galepsus
Gelupara
Heraion
Iamphorynna
Isgipara
Ismara
Ismaros
Kabyle
Kardia
Kastiakon
Keirpara
Kēriparōn
Kirpizos
Kistidizos
Kras(s)alopara
Krenides
Kypsela
Longinopara
Lysimachia
Madytus
Maronea
Maskiobria
Mastira
Medista
Menebria
Mesembria
Mutzipara
Myrkinos
Oesyme
Orudisza
Ostudizos
Perinthus
Phillipopolis
Pirgos
Pistiros
Pizos
Poltymbria
Priskupera
Pulpudeva
Rossokastron
Salmydessos
Selymbria
Sestos
Seuthopolis
Skafida
''*Skaptopara
Skedabria
Skelabria
Skept (near Pizos)
Siris
Stratopara (near Pizos)
Strupil
Stryme
Subzupara
Tranupara
Tyrodiza
Uscudama
Zburulus


Cum se vede para apare ca sufix in majoritatea toponimelor. La greci para se transforma intr-o familie de cuvinte oros/chora/chorein/foros/etc

Aceste cuvinte grecesti se transforma in limba româna in oras

#7700
lolekbolek

lolekbolek

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 408
  • Înscris: 16.10.2006
It happened once in the Greek country, when Kirjalax was emperor there, that he made an expedition against Blokumannaland.

http://en.wikipedia....gian_runestones

Moreover, Pritsak notes that ON blakkr also had the meaning "pale" which designated the first ruling horde of the Kipchaks who were one of the most important nomadic peoples in the 11th and 12th centuries. Finally, the Macedonian valley where these nomades were defeated had the Old Norse names Blökkumanna vellir (Heilagra manna sögur and Separate Saga of St. Olaf) and Blökkumannaland (Heimskringla and Flateyjarbok).[61]

http://en.wikipedia.org/wiki/Cumans
While the Cumans were gradually absorbed into eastern European populations, their trace can still be found in placenames as widespread as the city of Kumanovo in the Northeastern part of the Republic of Macedonia; a Slavic village named Kumanichevo in the Kostur (Kastoria) district of Greece,
..
In the countries where the Cumans were assimilated, family surnames derived from the words for "Cuman" (such as coman or kun, "kuman") are not uncommon. Traces of the Cumans are the Bulgarian surnames Kunev or Kumanov (feminine Kuneva, Kumanova), its Macedonian variants Kunevski, Kumanovski (feminine Kumanovska),

.....
http://www.cimec.ro/...y-romana.htm#n6

6. Dimensiunie victoriilor armatei române conduse de Mihai Viteazul reies dintr-o scrisoare pe care principele Țării Românești a trimis-o arhiducelui Maximilian de Habsburg la 16 octombrie 1598, cf Mihai Viteazul în conștiința europeană, I, Documente, p. 216. Armata română ajunsese la Sofia, după ce cucerise Plevna, Vidinul, Vrața, Florentinul și Rahova, arzând peste 2000 sate și trecând la nord de Dunăre peste 10000 bulgari și sârbi cu toată averea lor.

atunci  daca ne luam dupa grafic:
http://en.wikipedia....wiki/Demography
cei 10 000  ar fi cam 150000- 200000 de oameni in anul 2000

Edited by lolekbolek, 05 June 2010 - 19:13.


#7701
mihneavoda

mihneavoda

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 672
  • Înscris: 25.05.2010
LolekBolek, cînd te trezești din vis spune pe romînește ce ai vist, că din vorbitul ăsta în somn eu nu pot pricepe.
Nu mai copia toate aiurelile ca să faci pe cultul.
Fii băiat deștept că țara geme de-al de Fane.

În romînește nu se pot forma oricum cuvinte. Cine spune că se poate nu e decît un cretin.Cuvinte ca GÎTLEGĂU sau NASSUFLETE nu se creează în românește decît ca glume. În spiritul limbii romîne ar fi fost LEGĂTOARE pt cravată eventual PÎNZIȚĂ pt batistă.

#7702
lolekbolek

lolekbolek

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 408
  • Înscris: 16.10.2006

 mihneavoda, on 6th June 2010, 14:44, said:

spune pe aromînește / albaneza
vezi ca ai adunare mare.

Pi 15 August 2010 ni videmu Moscopole Albania la naima marea andamusi a Armanilor (The biggest Vlach Reunion ever)

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/5vGcYNsJjQE?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

http://ro.wikipedia....iki/Vasile_Lupu
http://ro.wikipedia....i/Familia_Ghica
http://ro.wikipedia.org/wiki/Moscopole

#7703
utvrdavaros

utvrdavaros

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 85
  • Înscris: 23.05.2010
Un paradox pe care continuatistii daco-romani, dacomani si ortodocsi ai BOR-ului nu-l pot rezolva, motiv ca-l evita este urmatorul:
mitropolia UngroVlahiei a fost inchinata Constantinopolului de Nicolae Alexandru Basarab

Cunoastem cu toti povestea, Nicolae Basarab, care trece la ortodoxism, motiv ca isi adauga numele de Alexandru, se alipeste lumii ortodoxe prin infiintarea unei eparhii religioase careia ii va da legitimitate mitropolitul de Vicina, grecul Iachintie.

Bun si frumos. Dar in acest caz ritul liturghiei ar fi fost grec. Numai ca liturghia este slavona. Ceea ce ne evidentiaza un paradox.

Intr-un context in care patriarhia ecumenica de la Constantinopol isi afirma universalitatea cu orice prilej si implicit intaietatea limbii grecesti in liturghie este imposibil ca momentul trecerii lui Nicolae Basarab in randul ortodocsilor prin intermediul unui grec, mitropolitul Vicinei, Iachinte, sa nu fi insemnat introducerea unei liturghii grecesti in mitropolia UngroVlahiei.

Nu numai atata, dar slavona in liturghia UngroVlahia dovedeste existenta unei ierarhii religioase complet diferita de cea subsumata direct Constantinopolului.

De altfel avem urmatoarea situatia in sec 12/13 in parti ale regatului maghiar (Ardeal si Banat). În 1204 regele Emeric al Ungariei informa pe papa Inocențiu al III-lea, că unele biserici "ale călugărilor greci" se ruinează "din lipsa de grijă a episcopilor diecezani și din pricina acelor greci înșiși".

Cum se vede, in Transilvania si Banat existau greci care isi tineau predica in limba greaca. Stim ca Basarabii descaleca venind in Ardeal. Stim ca Basarabii erau catolici. Stim ca Basarabii decid sa treaca la religia ortodoxa si se inchina direct Constantinopolului care le atribuie ca sef ierarh pe Iachintie, un grec, mitropolitul Vicinei.

Cu toate ca  acest context ne spune clar ca liturghia in UngroVlahia trebuia sa fie greaca ea este totusi slavona. De ce?

Avem un paradox de toata frumusetea.
Toate textele maghiare din sec 12-13 ne vorbesc de existenta unor greci ce predica in greceste religia lor in tinuturile norddunarene. Primii voievozi ai UngroVlahiei se inchina direct grecilor de la Constantinopol care le confera o ierarhie religioasa formata din greci, in limba greaca. Cu toate acestea limba liturghiei vlahilor continua sa fie slavona. De ce?

Edited by utvrdavaros, 06 June 2010 - 19:22.


#7704
ego_zenovius

ego_zenovius

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,399
  • Înscris: 24.11.2006

 utvrdavaros, on 6th June 2010, 20:14, said:

Cunoastem cu toti povestea, Nicolae Basarab, care trece la ortodoxism, motiv ca isi adauga numele de Alexandru
ai sa spui ca iar ma leg de amanunte, dar e invers - Alexandru Basarab trecand la ortodoxism isi adauga numele de Nicolae.


 utvrdavaros, on 6th June 2010, 20:14, said:

De altfel avem urmatoarea situatia in sec 12/13 in parti ale regatului maghiar (Ardeal si Banat). În 1204 regele Emeric al Ungariei informa pe papa Inocențiu al III-lea, că unele biserici "ale călugărilor greci" se ruinează "din lipsa de grijă a episcopilor diecezani și din pricina acelor greci înșiși".
esti sigur ca in sintagma "călugări greci" nu e vorba de fapt despre "călugări ortodocși" de natie neprecizata?


 utvrdavaros, on 6th June 2010, 20:14, said:

Cum se vede, in Transilvania si Banat existau greci care isi tineau predica in limba greaca.
concluzie pripita.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate