Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Bitdefender Total Security ș...

casa verde 2024

Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne
 Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 

Originea românilor - partea II

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
9037 replies to this topic

#1189
ego_zenovius

ego_zenovius

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,399
  • Înscris: 24.11.2006

View Postalalaltu, on 2nd December 2009, 23:56, said:

Era. Insa nivelul de organizare al bastinasilor era o gluma si mai mare.
am vorbit eu de nivelul de organizare al bastinasilor?
bastinasilor le-a convenit - dintotdeauna si pana mai acum vreo 50-60 de ani - un stat slab (nu ma refer la bastinasii actuali, pervertiti de comunism, dependenti de statul paternalist). asa ca plecarea legiunilor romane, a guvernatorului, a perceptorilor, a judecatorilor, a vamesilor - trebuie sa fi fost insotita de un oftat general de usurare din partea bastinasilor.

#1190
alalaltu

alalaltu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,837
  • Înscris: 30.10.2006
Posibil. Cati or fi ramas. Eu n-am treaba cu venirea ungurilor si cati romani au fost atunci in Transilvania. Pe mine ma intereseaza ce s-o fi intamplat pana atunci. Si un raspuns convingator inca nu am. Din istorie nu dispari pur si simplu. Mai ales in vecinatatea unui imperiu unde multi sunt tot latinofoni. Care la un moment dat incep sa dispara in sud si sa apara la nord de Dunare.

Edited by alalaltu, 03 December 2009 - 00:20.


#1191
ego_zenovius

ego_zenovius

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,399
  • Înscris: 24.11.2006

View Postalalaltu, on 3rd December 2009, 00:16, said:

Posibil. Cati or fi ramas.
de rămas or fi rămas mai mulți și decât ăi plecați și decât ăi veniți.

#1192
alalaltu

alalaltu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,837
  • Înscris: 30.10.2006
O fi asa? N-o fi? Exact aia nu stim. Nici macar istoricii n-o stiu. Nici macar nu stim cand sau unde s-a format Limba romana. Din moment ce nu prea are dialecte, trebuie sa se fi format undeva. Habar n-avem.

Edited by alalaltu, 03 December 2009 - 00:29.


#1193
ego_zenovius

ego_zenovius

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,399
  • Înscris: 24.11.2006

View Postalalaltu, on 3rd December 2009, 00:16, said:

Din istorie nu dispari pur si simplu. Mai ales in vecinatatea unui imperiu unde multi sunt tot latinofoni. Care la un moment dat incep sa dispara in sud si sa apara la nord de Dunare.
ai dovada ca disparitia din sud e legata de "aparitia" din nord?
eu nu cred ca in nord au inceput sa apara ci, pur si simlu, au inceput sa fie vazuti.
fusesera acolo tot timpul, dar "invizibili". de ce spun asta? pentru ca n-avem nicio dovada a venirii lor de undeva. avem dovezi despre venirea unor neamuri intre timp disparute, de la huni la cumani, dar nu avem nicio dovada a venirii noastre. si nici a plecarii.

#1194
zmedeu

zmedeu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,538
  • Înscris: 09.08.2009

View Postego_zenovius, on 3rd December 2009, 00:09, said:

asa ca plecarea legiunilor romane, a guvernatorului, a perceptorilor, a judecatorilor, a vamesilor - trebuie sa fi fost insotita de un oftat general de usurare din partea bastinasilor.
misto.
asta se aseamana cu ceea ce s-a intamplat in SUA unde adminstratia s-a restras dupa ce o anumita zona a decazut economic, a ramas falita, fabricile au ajuns pe branci, bancile inchise samd. Astfel de orase, unde populatia s-a carabanit, au ramas un fel de ghost towns, exceptie facand putregaiul, handicapatii, rahatii. Partea haioasa a fost cand in astfel de localitati s-au ales conducatori. Sa va dau mai jos niste exemple:

Cel mai misto exemplu este Youngstown, pe care personal l-am vazut in 1984. Ulterior am vazut un film in 1990, cum orasul era condus de o mafie de negri, toti bagati in comertul cu cocaina. Si cand zic ca era condus, ma refer la functiile de primar, consilieri, angajati ai municipalitatii, etc.

Orasul fusese un mare centru siderurgic. Pe la 1974 industria siderurgica a fost inchisa datorita regulamentelor guvernamentale. Ceea ce a insemnat caderea economica a zonei. Exact cum s-a intamplat in numeroase zone din Rom^nia.
[ http://cache.gawker.com/assets/images/12/2008/12/340x_YoungstownAbandonedScorpion.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
[ http://farm3.static.flickr.com/2177/2168333210_1dbe17e5d0.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
[ http://k-punk.abstractdynamics.org/archives/2a999080.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Casa de mai jos se vinde in Youngstown cu $10 000:
[ http://paytown.org/sitebuilder/images/Peace_House_Photo_by_Chris_Dieck-397x293.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
sa fi idiot sa locuiesti in ea. Zona este decazuta, vecinii sunt drogati, criminali.


Mai jos o imagine cu zonele americane de pe coasta de est in care guvernul treptat treptat se retrage fiindca zonele au ajuns decazute economic (distressed):
[ http://www.uky.edu/CommInfoStudies/IRJCI/AppalCoEconStatus2008.gif - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]



Sau de ce nu, "oamemii eliberati de guvern din Ferentari":
[ http://alexenescu.files.wordpress.com/2008/05/ferentari2.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Asa vezi tu istoria zenovie?
Ca un proces prin care oamenii se "elibereaza" de guverne si state sa traiasca mai bine?

#1195
alalaltu

alalaltu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,837
  • Înscris: 30.10.2006
Nu am nici o dovada pentru niciuna dintre teorii. Altfel nu m-as implica pe acest topic. Insa e greu de explicat cum devii "invizibil" daca cei din sud vorbesc practic aceeasi limba. Sa nu uitam de ex. de Asanesti. Nici macar din perioada aia nu exista multe mentiuni despre romanii din nordul Dunarii.

Edited by alalaltu, 03 December 2009 - 00:48.


#1196
zmedeu

zmedeu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,538
  • Înscris: 09.08.2009

View Postego_zenovius, on 3rd December 2009, 00:27, said:

n-avem nicio dovada a venirii lor de undeva. avem dovezi despre venirea unor neamuri intre timp disparute, de la huni la cumani, dar nu avem nicio dovada a venirii noastre. si nici a plecarii.
1. exista nenumerate dovezi a emigrarii slavilor din sudul Dunarii in nordul Dunarii.
2. Gesta Hungarorum ii mentioneaza la venirea ungurilor in Panonia pe latinofoni "vlahii pastorii romanilor".
3. Arheologia maghiara evidenteaza in momentul sosirii maghiarilor in Panonia a unei culturi arheologice apartinand unei populatii latinofone ce locuia teritoriul dintre Balaton si Pecs, denumita cultura castelelor
4. Arheologii au evidentiat in Balcani o alta cultura a castelelor, denumita Komani, ce cuprindea intreaga zona muntoasa dintre Dunare si Via Egnatia.
5. exodul slavilor din sudul Dunarii in nordul Dunarii are loc alaturi de o populatie latinofona evidentiata in documentele slave ca reprezentand elita slavilor.
6. Statul maghiar odata format si-a intins granitele pe un teritoriu care cuprindea printre altele Trasilvania in rasarit, dar si coasta dalmata in sudvest. Ceea ce inseamna ca teritorial, rom^nii suddunareni si norddunareni apartineau aceluiasi stat, iar coroana maghiara opera transferuri de populatii prin procedeul acordarii de feude, motiv ca nobili rom^ni cu titluri intalnite la sud de Dunare, precum jupan, cneaz, voievod isi fac aparitia in mod frecvent in Transilvania.
7. Socrul lui Nicolae Alexandru Basarab, Doboca, fusese initial ban al Severinului, dupa care este facut comite in zona Fagarasului si ajunge socrul Basarabului.
8. Fratele craiului Mirco din Macedonia este inzestrat cu o feuda in zona Banatului (cetatea Soimos) si acesta transfera populatie din Macedonia in Banat
9. Nicodim, cel care infiinteaza viata monastica in Valahia, provine din Macedonia si aduce cu el populatie macedoniana pe care o sedenterizeaza in Valahia
10. Exista numeroase danii in sec XIV din care reiese transferul de sate si populatii de la sud de DUnare la nord de Dunare, in Valahia. Un astfel de transfer de populatie a avut loc sub Dan I Basarab, cand peste 50 000 de locuitori din zona Vidinului sunt transferati in Valahia, in zona Campulung Muscel - Ramnicu Valcea (astazi inca o zona cu sate bulgaresti si o onomastica si toponomie ce abunda in amintirea teritoriilor de la sud de Dunare).

.....................

Lista e mult mai lunga si o pot continua inca cateva zile.

#1197
mdionis

mdionis

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,337
  • Înscris: 18.05.2009

View PostCyber-sapiens, on 2nd December 2009, 23:34, said:

Mi-ai ramas dator cu niste raspunsuri !

Nu cred că îi sunt dator cuiva răspunsuri. De regulă, dacă pot să răspund, dacă intrebarea nu e absurdă și nu necesită un răspuns întins pe zeci de pagini și dacă reușesc să îmi fac timp de scris, există o bună probabilitate să îi dau răspuns, însă asta nu rezută din vreo obligație față de cineva.
În cazul etimologiilor dumitale, ele sunt marginal interesante, însă nu au foarte multă legătură cu subiectul generic al discuției (i.e. originea românilor) și nu prea cred că au ce căuta pe acest forum. În măsura în care nu întindem prea mult OT-ul, am să le discut pe scurt, totuși ar fi bine să nu denaturăm sensul forumului transformându-l într-un loc de rezolvat nelămuririle asupra etimologiilor din DEX.

Quote

Vale, Val, ...- provin din Latina, din Slava, germana, italiana, etc ?! caci DEX-ul le da din vreo 2-3 directii !!!

Sunt câteva cuvinte ce nu au prea multă legătură între ele.
Vale este evident continuarea latinescului vallis precum valle din it. și sp. vallée din franceză, vall din catalană etc. Diminutivul latinesc vallicella este etimonul lui vâlceá, cuvânt care nu trebuie desigur confundat cu omograficul Vâlcea (numele județului), în care accentul tonic este pe prima silabă nu pe ultima și care provine din slavă (vlUkU 'lup', a se vedea și lituanianul vilka 'lup', Vâlcovul din Deltă etc.).
În ceea ce îl privește pe val, există de fapt două cuvinte omonime și cu semnificații oarecum înrudite care însă nu au legătură directă între ele (DEX le dă cu 1 și 2). Termenul latinesc militar vallum a originat românescul val cu sensul de 'întăritură' (precum și germanicul Wall sau italienescul vallo cu care termenul românesc poate fi comparat), în vreme ce slavul valU a dat cuvântul cu semantismul de 'talaz' și derivatele sale. Deși par similare, cele două cuvinte în latină și slavă au la bază două rădăcini diferite, "*walso-" 'loc', respetiv "*vel-" 'talaz'.
În sfârșit, văl este un neologism relativ, intrat în limbă din latinul velum sau din italienescul velo; nerotacizarea lui /l/ intervocalic indică limpede că nu este un termen moștenit direct din latină.

#1198
zmedeu

zmedeu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,538
  • Înscris: 09.08.2009
Cand oamenii sunt inculti ei propaga incultura in jurul lor. Cum incultura devine contagioasa ea creaza o falsa demnitate, a incultului. Marxismul a avut un rol devastator asupra spiritualitatii est-europenilor. La rom^ni este foarte evident.

Un exemplu ar fi revolta de la  Bobalna din 1437 care atat ungurii sau italienii de pe acest forum cat si rom^nii nu o inteleg, fiindca au o viziune marxista. Ce nu inteleg majoritatea asta ghiolbana? In primul rand denumirea revoltei, care in analele de istorie figureaza ca revolta Budai Nagy Antal. In al doilea rand viziunea lor e deformata datorita marxismului, care vede istoria prin prisma luptei de clasa. In viziunea marxista la Bobalna ai deoparte taranimea, de alta parte clasa exploatatoare feudala. Un exemplu intalnit in urmatorul pasaj:

Societatea era împărțită în trei "națiuni" privilegiate, maghiarii, secuii și sașii, fiecare având 7 unități administrative: 7 județe maghiare, 7 scaune săsești, 7 scaune secuiești. Aceste națiuni, totuși, își aveau corespondentul mai degrabă în domeniul social, decât în împărțirea strict etnică. Deși clasa neprivilegiată a iobagilor era formată majoritar din români, conținea și câțiva sași, secui sau maghiari. După înăbușirea în 1437 a revolte țărănești de la Bobâlna" cele trei "națiuni" și-au înnoit uniunea; rebelii au fost reprimați cu cruzime, iar sclavia a devenit mai fermă ca niciodată.

Ce este gresit in definitia de mai sus?

Fiind o definitie marxista  ("aceste națiuni, totuși, își aveau corespondentul mai degrabă în domeniul social, decât în împărțirea strict etnică") definitia pacatuieste din start, caci se concentreaza pe un fals:" deși clasa neprivilegiată a iobagilor era formată majoritar din români, conținea și câțiva sași, secui sau maghiari".

Falsul porneste de la intelegerea gresita a notiunii de iobag. Asa ca trebuie mai intai inteleasa notiunea de iobag si urmarita monstruozitatea creata mai sus printr-o falsa intelegere.

Iobagul era o categorie de nobilitate de cel mai jos rang. Iobagii la unguri reprezentau echivalentul cavalerului la occidentali ori echivalentul razesului la moldoveni, ori a sleahtai la polonezi. Prin sec. 13 armatele occidentale incep sa puna tot mai mult accentul pe armatele de mercenari, ceea ce in timp inseamna decaderea ca importanta a rolului iobagilor in lupta. Motiv ca iobagii pierd din privilegii. In plus, in vremea lui Sigismund, asta pe la 1400, mercenari straini primesc pozitii importante in stat, intra in ranguri nobiliare sus puse.

Acest fenomen il pune pe iobag (care prin definitie este ungur si om liber) intr-o pozitie defavorizata. In acelasi timp valahul incepand cu dieta din 1366 tinuta la Turda de Ludovic d'Anjou este scos din universitatile recunoscute de statul maghiar, fiindca este crestin ortodox.

Asa ca la 1437, cu ocazia revoltei de la Bobalna alaturi de iobagi (adica de unguri) apar si rom^ni, ambele categoriile sustinandu-si drepturile pierdute in societate. De fapt revolta a aparut din necesitatile financiare ale statului a carui trezorie era secatuita de razboaiele cu husitii si cu otomanii. In plus voievodul Transilvaniei a devaluat moneda, astfel s-a marit zeciuala. In plus a taxat nu numai taranii dar si pe iobagi, adica mica nobilime. Iar cine n-a platit a fost excomunicat. Totodata si olahii au fost obligati sa plateasca zeciuala bisericii catolice, cu toate ca ei erau ortodocsi.

Revolta s-a raspandit din nordul Transilvaniei inspre sud si dus la crearea unei universitas Hungarorum et Valachorum. Impotriva revoltatilor s-au organizat nobilii maghiari, orasenimea saseasca si granicerii secui care au format Uniunea de la Capalna ce se va transforma in anul urmatorul an in Unio Trium Nationum a celor trei stari recunoscute (stare = universitate): cea a feudalilor din comitate, cea din scaunele sasesti si cea din scaunele secuiesti, ultimele doua avand o importanta deosebita, datorita rolului lor defensiv la granita de regat, in special in lupta cu otomanii ce atacau voievodatul (implicit regatul) prin Valahia.

Universitatea/starea valaha, atestata pana in 1355 si desfiintata in 1366 a avut un rol important si egal cu al celorlalte stari/universitati fiind reprezentata de nobilimea valaha. Dar in urma formarii statului Valahia, ea apare scindata in doua, cea din Transilvania si cea din ultra Alpes in terram Basarab, care formeaza elita Valahiei. Razbunarea dietei de la Turda din 1366 este feroce: "exterminandum seu delendum in ipsa terra malefactores quarumlibet nacionum, signanter Olachorum" pur si simplu solicita exterminarea si eliminarea valahilor din Transilvania cu exceptia daca trec la catolicism.

Metoda de a-i elimina pe rom^ni (de a-i extermina) a fost una economica/legala. Pur si simplu, asamblu de legi prin care valahii detineau proprietati si privilegii au fost desfiintate. Cum acest asamblu de legi era cutumiar si se baza pe respectarea lui "ius valachicum" care reglementa relatia elitelor valahilor (cnezi, juzi, jupani, voievozi) cu regatul maghiar, invalidarea lui a dus la declasarea sociala si economica a valahilor. Interesant ca acest ius valahicum este prima oara pomenit in Balcani si este pomenit si la valahii din muntii Tatra avand o vechime milenara recunoscut chiar de grecii bizantini, ba chiar respectat de otomani in Balcani, motiv pentru care in Balcani valahii au dominat meserii precum cea de transportori, constructori de drumuri si poduri cu dreptul de a le impozita, meserii precum cea de negustori, proprietari de hanuri, viticultori, etc. etc.

Prin Unio Trium Nationum existenta valahilor ca stare/universitate recunoscuta dispare. AStfel si "ius valahicum" dispare si bineinteles istoria milenara a valahilor ca  supravietuitori ai latinitatii balcanice (suddunarene). Motiv ca tot felul de trepadusi neaga astazi istoria valahilor, a poporului care incepand cu 197 a condus destinele imperiului roman, ultimul lor imparat fiind Phocas, dupa care urmeaza un imparat anatolian ce va desfiinta limba latina ca limba oficiala a imperiului roman, inlocuind-o cu greaca.

Pentru acesti trepadusi le subliniez cel mai important fenomen petrecut in revolta de la Bobalna: nobilimea mica maghiara (adica iobagii) se unesc cu nobilimea valaha din Transilvania (decazuta din drepturi dupa dieta din 1366 de la Turda) si incearca sa-si defineasca o universitate a ungurilor si valahilor -universitas Hungarorum et Valachorum iar dobitocul marcuzzzo imi va explica cat de tampiti erau valahii (adica tarani prosti).

View Postmarcuzzzo, on 2nd December 2009, 10:58, said:

In prima parte a frazei referi despre reactiile pline de frica ale negustorilor ce treceau prin principate..terorizati de jafuri si furte..vorbesti de conditii miserabile ale valahilor.
vorbeam de plebea din Valahia, de prostime.

View Postmarcuzzzo, on 2nd December 2009, 10:58, said:

ca sa sustii,un paragraf mai jos:

cum se dovedeste ca esti total descreierat nu-ti mai raspund.
in paragraful respectiv explicam ca elita valaha se considera de alte neam decat cea a "vecinilor"=serbilor. Domnitorul Dimitrie Cantemir explica negru pe alb ca valahii erau un neam autentic de origine romana, iar vecinii erau straini.

Edited by zmedeu, 03 December 2009 - 03:41.


#1199
zmedeu

zmedeu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,538
  • Înscris: 09.08.2009

View Postmarcuzzzo, on 1st December 2009, 22:51, said:

Asa ca bietul barbat de prin sat, afland de caderea constantinopolului a zis intr-o zi, scuipand seminte si band rachiul: "hai sa-mi schimb numele de la vlah la roman"...

View Postmarcuzzzo, on 1st December 2009, 21:08, said:

Toti relateaza de cum valahii se numeau pe insisi "romani".
In jurământul depus de Stefan cel Mare la 15 septembrie 1485 la Colomeia în fața craiului Cazimir al Poloniei a fost rostit de către Ștefan în "idiomate valahico" (în limba valahă), fiind "tradus în limba latină din cea valahă" ("heac inscripcio ex valachico in latinum respo est"), iar țării sale i-a zis Valahia (Cronica moldo-germană scrisă pe porunca lui în 1502 se intitulează "Cronica lui Ștefan Vodă din Valahia"), marele și luminatul voievod al Moldovei zicându-i țării sale (în mesajul, citit de unchiul său Ioan Țambleac în fața dogilor Veneției la 6 mai 1478) "cealaltă Valahie" ("l'altra Valachia"), în timpurile sale acest lucru însemna că țara sa Moldova e "un al doilea stat valah".


Ceea ce nu intelegi tu marcuzzzo este ca valah este sinonim cu roman. Hai sa-ti desenez, poate intelegi:
valah=roman.

Substituirea lui valah cu roman s-a impus recent, odata cu nasterea nationalismului. Iar miscarea de masa care a impus aceasta substitutie se numeste Scoala Ardeleana. Dupa nasterea statului national, s-a impus tot mai mult aceasta substitutie, etnonimul (care este un endonim) fiind ridiculizat, ba chiar fiind considerat un peiorativ, a ajuns sa fie considerat un exonim.


Ștefan cel Mare, Ivan III, Sofia Tominicina (Paleolog) și Elena Stefanovna Voloșanca - Legături dinastice și politice   
Translated Title: Stephen the Great, Ivan III, Sofia Tominicina (Palaeologus) and Elena Stefanovna Voloșanca – Dinastic and Political Relations
Publication: Studies and Materials of Medium History (XXII/2004)
Author Name: Rezachevici, Constantin;


Summary: By his marriage to Evdochia of Kiev in 1463, Stephen the Great, who belonged to the Moldavian family of the Bogdănescus, was setting dynastic links with the prominent Lithuanian family of the Gegymins-Jagellons, also related through its women to the family of the Muscovite Riurics. This dynastic alliance was being made at highest level, since Evdochia’s father, Alexander (Olelko), was the cousin german of the Polish king Casimir IV (1447-1492), while Evdochia’s mother, Anastasia, the daughter of Basil I Grand Cneze of Muscovy (1389-1425) and of Sofia, the daughter of (Witold), Casimir IV’s uncle, was the sister of the Grand Muscovite Cneze Basil II the Blind (1425-1462, with intermittence) and the aunt of the latter’s son, Ivan III (1462-1505). In this way, the three dynastic figures ruling over Central and East Europe, Casimir IV, Ivan III and Stephen the Great, were being bound by dynastic links. The only character to interfere from without this equation was the Tatar Khan of Crimea, Mengli Ghirai I (1466-1515, with intermittence), a regular ally of Ivan III, but also of Stephen the Great, occasionally, against Poland, Lithuania and the Golden Horde. After two decades, this first dynastic episode by which....

"Arătam cândva, în legătură cu descoperirea rămășițelor pietrei de mormânt a Evdochiei de Kiev, cea dintâi soție a lui Ștefan cel Mare, înmormântată în prima biserică a Mitropoliei de la Suceava (anterioară Mirăuților), că această căsătorie a fost una dintre cele mai prestigioase alianțe matrimoniale contractate vreodată de domnii Moldovei.[...]
Cum a izbutit tânărul domn al Moldovei, care la 1463, anul primei sale căsătorii, avea în jur de 25 de ani și nu se ilustrase încă prin ceva deosebit, plătind conștiincios tribut Porții otomane3 și recunoscând din 4 aprili

Edited by zmedeu, 03 December 2009 - 04:07.


#1200
ego_zenovius

ego_zenovius

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,399
  • Înscris: 24.11.2006

View Postalalaltu, on 3rd December 2009, 00:44, said:

...Insa e greu de explicat cum devii "invizibil"...
foarte simplu - daca ajungi sa ai o societate exclusiv rurala, daca nu mai faci altceva decat agricultura, pastorit si micul comert taranesc, ai devenit invizibil pentru istorie.

View Postzmedeu, on 3rd December 2009, 00:55, said:

2. Gesta Hungarorum ii mentioneaza la venirea ungurilor in Panonia pe latinofoni "vlahii pastorii romanilor".
adica in Panoniua, in camp deschis, latinofonii rurali (pastores Romanorum) puteau sa reziste navalirilor, dar in regiuni mult mai aparate natural cum este Ardealul si dealurile extracarpatice, aceasta supravietuire nu era posibila. uita-te la orice harta care iti arata fluxurile migratiilor si ai sa vezi ca Panonia e o adevarata placa turnanta, toti treceau pe acolo. cand veneau dinspre est de cele mai multe ori ocoleau Carpatii (cum au facut si ungurii care au patruns in Transilvania dupa ce au inceput sa se sedentarizeze in Panonia). deci daca in Panonia ramasesera populatie romanizata pana la venirea ungurilor, cu atat mai mult ne putem astepta sa fi ramas si sa o fi dus mai bine mersi in spatiul mai propice supravietuirii din jurul si interiorul arcului carpatic.

View Postzmedeu, on 3rd December 2009, 00:55, said:

Lista e mult mai lunga si o pot continua inca cateva zile.
poti sa o continui incă cat vrei.


View Postmdionis, on 3rd December 2009, 03:11, said:

Vale este evident continuarea latinescului vallis precum valle din it. și sp. vallée din franceză, vall din catalană etc. Diminutivul latinesc vallicella este etimonul lui vâlceá, cuvânt care nu trebuie desigur confundat cu omograficul Vâlcea (numele județului), în care accentul tonic este pe prima silabă nu pe ultima și care provine din slavă (vlUkU 'lup', a se vedea și lituanianul vilka 'lup', Vâlcovul din Deltă etc.).
daca ajuta cu ceva discutiei - eu l-am auzit (in Muntenia) pe vâlceá (in sensul de "vale mica") pronuntat si vălceá. exista, de asemenea, si varianta cu singularul masculin - vălcel.


View Postzmedeu, on 3rd December 2009, 04:22, said:

Substituirea lui valah cu roman s-a impus recent, odata cu nasterea nationalismului. Iar miscarea de masa care a impus aceasta substitutie se numeste Scoala Ardeleana.
pai nu ziceai ca grecii de la Bizant... Romania.. dupa caderea Constantinopolei... chestii... socoteli...? cum ramane cu teoria asta. Adica toate referirile la Tara Ro(u)maneasca de la scrisoarea lui Neacsu si pana la Scoala Ardeleana - pe astea cui le datoram? satul Romanesti din Banat? alte sate numite Romanesti? nu ne mai spui povestea cu grecii nostalgici dupa Romania cazuta sub turci care au venit pe aici sa-i reboteze pe valahi in români? acu' ne-o servesti pe aia cu Scoala Ardeleana?
Fane, iti stim toate basmele, mai schimba si tu repertoriul.

Edited by ego_zenovius, 03 December 2009 - 06:33.


#1201
Diogene

Diogene

    Isailă Brătfălean

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,722
  • Înscris: 15.09.2005

View Postego_zenovius, on 3rd December 2009, 00:09, said:

am vorbit eu de nivelul de organizare al bastinasilor?
bastinasilor le-a convenit - dintotdeauna si pana mai acum vreo 50-60 de ani - un stat slab (nu ma refer la bastinasii actuali, pervertiti de comunism, dependenti de statul paternalist). asa ca plecarea legiunilor romane, a guvernatorului, a perceptorilor, a judecatorilor, a vamesilor - trebuie sa fi fost insotita de un oftat general de usurare din partea bastinasilor.
Băștinașii erau gepizi și sklaveni, anți. Se poate face o hartă a Bazinului Dunărean pe la anii 700-800, după limbă și religie. Se pot face hărți ulterioare și dacă rulăm fotogramele obținem dispersia și migrația latinfonilor. Nu înțeleg ce dovezi se mai doresc. Așa ceva s-ar fi observat numai de către cronicari care ar fi ținut zona sub observație sute și sute de ani. Nu au existat astfel de observatori.


Problema unei astfel de cărți este respingerea de către publicul sau publicurile cititoare. Nu convine. Mai ales acum când ne cuibărim cu ajutorul miticilor în brațele Rusiei. Tu ești un foarte bun exemplu de astfel de om cu idei preconcepute.

#1202
ego_zenovius

ego_zenovius

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,399
  • Înscris: 24.11.2006

View PostDiogene, on 3rd December 2009, 06:54, said:

Problema unei astfel de cărți este respingerea de către publicul sau publicurile cititoare. Nu convine. Mai ales acum când ne cuibărim cu ajutorul miticilor în brațele Rusiei. Tu ești un foarte bun exemplu de astfel de om cu idei preconcepute.
iar tu esti un foarte bun exemplu de om cu idei confuze. despre ce carti este vorba? care "publicuri"?
a, am inteles - te referi la acele almanahe care au succesuri la publicuri.

"maica Rusia" - care e legatura cu discutia de fata?
pai daca tot o pomenisi pe maica Rusia - cred ca dumneaei ii vine manusa teoria lui Alinei, al carei adept infocat esti. aia cu slav=dac. inca astept contributia ta la aceasta teorie - sa zicem un eseu despre avantul fara precedent al industriei blinelelor pe vremea lui Dekebalov Scorilovici.

Edited by ego_zenovius, 03 December 2009 - 07:19.


#1203
zmedeu

zmedeu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,538
  • Înscris: 09.08.2009

View Postego_zenovius, on 3rd December 2009, 07:33, said:

pai nu ziceai ca grecii de la Bizant... Romania.. dupa caderea Constantinopolei... chestii... socoteli...? cum ramane cu teoria asta.
ca de obicei esti dislexic (nu asculti, nu esti atent, nu intelegi).

Fie atent ce am afirmat: Iar miscarea de masa care a impus aceasta substitutie se numeste Scoala Ardeleana
Intelegi?

Vorbeam despre miscarea de masa si nationalism. Fenomenul petrecut in perioada Renasterii (de dupa caderea Constantinopolului) se rezuma la o elita, cea valaha. Elita valaha incerca sa se autodefineasca ca mostenitoare a Romaniei.

Pe cand o miscare de masa inseamna complet altceva. Scoala Ardealeana transgreseaza granitele sociale, diferentele de graiuri si regionale, ea se face exponenta unui intreg popor.

#1204
ego_zenovius

ego_zenovius

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,399
  • Înscris: 24.11.2006

View Postzmedeu, on 3rd December 2009, 07:28, said:

ca de obicei esti dislexic (nu asculti, nu esti atent, nu intelegi).

Fie atent ce am afirmat: Iar miscarea de masa care a impus aceasta substitutie se numeste Scoala Ardeleana
Intelegi?
inteleg, stai linistit.
cand taranii dintr-un sat ii zic satului lor Romanesti mult inainte de Scoala Ardeleana - asta nu e o chestie care tine de masa?

hai pa, ca plec la munca.

Edited by ego_zenovius, 03 December 2009 - 07:32.


#1205
zmedeu

zmedeu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,538
  • Înscris: 09.08.2009

View Postego_zenovius, on 3rd December 2009, 07:33, said:

adica in Panoniua, in camp deschis, latinofonii rurali (pastores Romanorum) puteau sa reziste navalirilor, dar in regiuni mult mai aparate natural cum este Ardealul si dealurile extracarpatice, aceasta supravietuire nu era posibila.
esti incapabil sa intelegi istoria. Pur si simplu ochelarii de cal ce-i porti te impiedeca.

Popoarele barbare au fost atrase de mirajul civilizatiei. Tu in schimb nu intelegi acest aspect. Ai impresia ca aspiratia rom^nilor este un Basescu perpetuu, cu mitocanisme, cu mahala, cu securitatea reactivata, cu Ferentarii generalizat la intreaga tara. Cam asta vezi tu istoria, o disparitie a civilizatiei ca popoarele sa se bucure de mizerie, barbarisme, etc.

Popoarele barbare nu au fost atrase de teritoriul unde locuiau asa zisii daco-romani neexistenti. In acest teritoriu, al daco-romanilor fictivi, barbarii au descoperit saline motiv ca si le exploatau de unele singure. Cele mai puternice popoare, caci celelalte, fraierii, precum slavii venisera la cules de ghindina. Descoperirle arheologice in teritoriul actual al Rom^niei sunt ale unor populatii diverse si absolut nimic nu duce la concluzia existentei unei populatii autohtone infipta in tarus.

Popoarele barbare fiind atrase de civilizatie, prima lor halta era Panonia. Iar in Panonia au gasit o populatie romana, civilizata, care cunostea agricultura, practica meserii, o populatie buna de muls, de care ai nevoie, pe care nu o extermini, caci e buna la propria ta supravietuire. In definitiv asta si-a visat orice popor barbar. De aceea Panonia devine resedinta preferata a tuturor popoarelor barbare, de la goti, la huni, la gepizi, la longobarzi, la avari, slavi si unguri.

Intelegi?

PS: nu cred. Aspiratia ta inseamna Ferentari.

#1206
Fabris

Fabris

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,108
  • Înscris: 25.11.2007

View Postboierneacsu, on 29th November 2009, 22:45, said:

- ce elite au avut romanii ardeleni pana la 1700? - erau o natie de iobagi care si-au conservat, totusi, identitatea.
- ce elite au avut tiganii de la noi pana acum 150 de ani? (nu ca ar avea cine stie ce elite azi, dar ma refeream la momentul dezrobirii, moment pana la care cu siguranta n-au avut elite) - erau o natie de sclavi dar si-au conservat identitatea.
Discutia era despre impunerea identitatilor de catre elite si nu despre "ce elite au avut X sau Y?"... Elitele ortodoxe (corolar impunerea identitatilor de catre acestea) au inceput sa dispara odata cu instalarea dinastiei d'Anjou. De exemplu aceste elite (candva ardelenesti) au reusit o impunere in Moldova. Cat despre tigani, acestia nu au elite nici pana in prezent, corolar fiind românizarea lor neintrerupta, generatie dupa generatie.

View Postmdionis, on 1st December 2009, 12:56, said:

Continuitatea de folosire a etnonimului "român" (cu toate variantele sale dialectale și subdialectale) de către populația romanofonă din Balcani și originea romanică a idiomurilor lor sunt niște lucruri bine stabilite și acceptate de lingviștii istoricii români sau străini, demonstrabile prin argumente cruciale e su questo non ci piove.
Domnule, nu va impartasesc punctul de vedere...Multe cuvinte sunt vechi în forma, dar nu neaparat si-n semnificatia lor din prezent. In Imperiul Roman a fi romanus insemna a fi cetatean, deci nu avea o conotatie etnica (ex. inscriptia panonica: francus ego, cives romanus, miles in armis). Aceasta eticheta s-a perpetuat si in Bizant deoarece ei se considerau in continuare romani (rhomaioi). Daca prima etapa din istoria românilor este sud-dunareana (sa-i spunem una bulgaro-bizantina) este posibil ca identitatea lor etnica sa se datoreze unei situatii medievale, nu antice, aceea de a fi romani in sens bizantin, iar identitatea româneasca sa apara doar dupa ce stramosii românilor nu au mai fost bizantini.

Edited by Fabris, 03 December 2009 - 08:13.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate