Second Opinion
Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale. Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit. www.neurohope.ro |
Rosii de balcon
Last Updated: May 31 2019 15:42, Started by
das_catalin
, Sep 16 2009 17:19
·
0
#1
Posted 16 September 2009 - 17:19
Sunt o persoana ce locuieste in sudul spaniei, si un admirator al plantelor, imi place mult verdele, probabil si din cauza ca aici unde locuiesc eu cam lipseste.
Anul asta mi-a trecut prin cap sa seman intr-un ghiveci niste rosii (cam tarziu undeva la sfarsitul lui iulie) in balcon. Pamantul din ghiveci este cumparat de la un market (giveciul este mare undeva in jur de 40 litri). Totul a mers bine semanat, incoltit dar pana aici nimic mai mult palntele au ramas paralizate, nu cresteau de loc, doar la primele doua frunze false. La inceput am zis ca o fi din cauza caldurii, dar de la un timp m-am gandit ca semintele fiind de aici planta ar trebui sa fie adaptata. M-am gandit ca o fi apa proasta ca era de la robinet. Iar in cele din urma m-am gandit ca o fi pamantul de proasta calitate si cred ca asta era cauza, aici pamant gasesti doar la market, ca pe aici e doar nisip. Am fost din nou la market si am cumparat doua tipuri de fertilizant pe care pune ca sunt pentru toate tipurile de plante atat de interior cat si de exterior: a) unul lichid pe care punea la compozitie: nitrogen total 7%, anhidrido fosforico 5 %, oxid de potasiu(K2O) 6% - acesta trebuia pus in apa de udat o data pe saptama, am urmat instructiile exact cum punea pe ambalaj dar l-am folosit doar de vreo 3 ori b ) al doilea fertilizant ce am folosit este unul in forma de betisoare si este dur(absorptie lenta) la compozitie pune: nitrogen total 12%, anhidrido fosforico 10%, oxid de potasiu(K2O) 12% - pe eticheta zic ca hraneste planta pentru 100 de zile - am bagat betisoarele in pamant la fel cum punea in instructiuni, cantitatea cam la fel e aproximativ ca instructiuni nu cred ca am depasit concentratia La o saptamana de la fertilizare palantele au inceput sa creasca incredibil de mult, au prins culoare, au devenit viguroase si floare in prostie. De vreo saptamana au inceput sa apara si fructele Ce vreau eu sa stiu, daca vre-un specialist citeste acest post, este cat de comestibile vor fi aceste rosii? Acum rosiile sunt mici, dar tinand cont ca aici la mine clima este foarte blanda si mai dispun de inca vreo 60 de zile cu temperaturi peste 25 de grade cred ca vor ajunge la maturitate Risc ceva daca consum aceste rosii? Edited by das_catalin, 16 September 2009 - 17:20. |
#2
Posted 16 September 2009 - 18:21
Am cultivat și eu roșii, în ghivece (cca. 1L volum), în casă...pe pervazul geamului.
Le-am semănat în Noiembrie și am cules fructele (da, fructe; roșiile sunt de fapt fructe, și nu legume ) prin Martie, anul viitor. Având în vedere faptul că pământul din ghiveci era puțin, le-am "îngrășat" din plin. Nu am avut cine știe ce recoltă (2-3 roșii mari/plantă; condiții vitrege, zile scurte aici în Suceava/România), dar au fost și le-am consumat, fără nicio problemă! Nu sunt un "mare" specialist, dar am citit mult în perioada aia și îți pot spune că: - plantele au nevoie, în principal, de N (azot - pentru tot ce e verde: frunze, tulpini; N = nitrogen), P (fosfor - pentru flori, legarea fructelor; P = [din] anhidrido fosforico) și K (potasiu - mai ales pentru rădăcinoase: morcov, etc.; K = [din] oxid de potasiu); - bineînțeles, mai e nevoie, în cantități mult mai mici, de Mn (mangan), Mg (magneziu), Cu (cupru), Fe (fier), Zn (zinc)...etc.; - planta "își ia" din pământ (N:P:K) numai atâta cât are nevoie. Cu alte cuvinte, planta ia substanțele anorganice (NPK) din pământ și, prin fotosinteză, le transformă în substanțe organice (pe care, nu-i așa, le "mâncăm" noi odată cu fructul). Deci: îngrășămintele nu se vor regăsi în fruct! Tot ce e în plus, rămâne în sol. Făcând o comparație: dacă unui om îi dai să mănânce prea mult, ori moare, ori vomită... . Sper că nu am spus prostii prea mari. . PS. Florile le-am polenizat manual !!! rsumy Edited by rsumy, 16 September 2009 - 18:35. |
#3
Posted 16 September 2009 - 19:37
intersant, ai muncit ceva. rosii cherry am plantat si eu in ghiveci si ies binisor.
partea cu ingrasamintul nu e chiar asa. nu pot sa spun cu exactitate cum se intimpla, da chestiile chimice intra oarecum inegal in planta. cineva care chiar s-a scolit in domeniu poate sa explice mai exact, cu siguranta. exista hormoni vegetali si unele substante de sinteza care forteaza plantele sa le asimileze ca sa se dezvolte mai rapid. drept care gasesti azotati muuuult peste limita normala in multe fructe si legume. apoi ceea ce se nu se asimileaza ramine in sol si il face impropriu unei culturi sanatoase, su se duce in pinza freatica cu rezultate similare. plantele de ghiveci se recomanda sa fie spalate profund odata pe an (se foloseste un termen tehnic de la mecanica - flush) asta pentru a indeparta reziduurile chimice care se acumuleaza rapid intr-o masa de pamint atit de mica si care in final p[ot dauna plantei. |
#4
Posted 16 September 2009 - 19:44
si cum se face acest spalat de care vorbesti tu? schimband pamantul sau prin alta metoda?
|
#5
Posted 16 September 2009 - 20:06
se uda ghiveciul profund, pina cind tot pamintul musteste si apa se scurge din ghiveci. se repeta operatiunea de 2-3 ori, lasind apa sa curga si sa treaca prin pamint 2-3 minute de fiecare data. unii recomanda sa scoti coletul de pamint, sa lasi ghiveciul la inmuiat in apa 24 h si sa speli peretii interiori ai ghiveciului cu apa si o perie, in special daca ghiveciul e de ceramica.
|
#6
Posted 18 September 2009 - 16:54
N-ar fi mai practic să schimbăm, periodic, pământul cu totul din ghiveci, decât să-l spălăm?
Apoi, bineînțeles, "îngrășare"...din nou . Am văzut niște filme documentare, din Olanda parcă: La unele culturi (tomate, salată), ăia nu mai folosesc deloc pământ...rădăcinile stau în apă cu îngrășăminte + hormoni, dozarea făcută din calculator. Mă întreb: oare cum calculează ei concentrația de îngrășăminte NPK + oligoelemente + hormoni, astfel încât ele să nu se regăsească în fructe și legume ? Sau se regăsesc dar nu ne spune nimeni asta ?!? . rsumy Edited by rsumy, 18 September 2009 - 16:56. |
#7
Posted 18 September 2009 - 18:08
se regasesc, da interesul nationala primeaza. ca daca ar interzice chestia asta, oalnda ar da faliment. asa ca se stabilesc niste norme cam cite chimicale se considera ne periculoase si unii incearca sa se mentina in limitele alea.
spre exemplu, frunctele si legumele din turcia depasesc si de 100 de ori concentratia admisa in UE. da in romania nu verifica nimeni. in mexic majoritatea fermierilor sint saraci si analfabeti. asa ca dozajul de chimicale se face dupa zicala "daca nu ti-a fost rau dupa ce ai dat, inseana ca n-ai dat destul. acu vin si zic 2 chestii: presupun ca ai mincat si rosii din gradina, si rosii de la supermarket. care au fost mai gustoase? si lasind la oparte gusturile si analizele chimice, crezi ca sint mai sanatoase niste legume crescute natural - chiar daca nu arata spectaculos - sau unele facute din plastic pe strung? caculatorul o fi bun el la multe, numa ca el nu maninca rosii. |
#8
Posted 18 September 2009 - 18:44
gomez99
N-a fost în intenția mea niciun moment ideea de a "polemiza" pe: Care sunt mai bune, fructele/legumele crescute cu "chimicale" sau cele din Grădină ?... . Bineînțeles că cele din Grădină sunt mai sănătoase...și mai gustoase. Am o grădină plină de Tomate, într-o comună din jud.Botoșani, la 2 pași de mine (Suceava). Nici nu se compară gustul lor cu a celor crescute pe...pervaz (trebuie să recunosc: aveau gust de plastic!!!). "Recolta" de roșii din casă a fost mai mult o ambiție a mea, să arăt și altora că...se poate !!! . rsumy Edited by rsumy, 18 September 2009 - 18:47. |
#9
Posted 05 December 2009 - 16:50
a venit se pare si timpul recoltarii
din pacate mi s-au copt doar 6 rosii de pe trei plante, cate doua pe fiecare de polenizat s-au polenizat singure eu nu am intervenit deloc, au legat mai mult de 6, dar pe la jumatatea lui octombrie a fost o perioada mai ploioasa si a scazut in multe nopti temperatura sub 10 grade, de atunci plantele nu au mai avansat in crestere, au continuat sa aiba floare destul de multa dar nu au mai legat fructele care erau deja mari sau copt incet dar sau copt plantele mai sunt verzi si acum, mai sunt si cateva fructe care nu cred ca se vor coace, ca noaptea e cam rece temperatura coboara pana la 5 grade iar ziua nu trece de 20 dar nu le scot le las pana se usuca singure fac experiente @rsumy de ce spui ca ale tale din gavanos nu au avut gust? ale mele, mi s-a parut ca au prea mult gust, poate o fi din cauza ingrasamantului, am mai folsosit unul numit guano (lichid) pe care scria ca e natural si ca este facut din balegar de pasare importat de prin Chile parca iar la gust foarte bune parca erau rosii din alea din care mancam cand locuiam in romania, nici nu se compara cu ce este aici la piata sau la market lucrul asta m-a convins ca se merita sa mai pun la crescut, de data asta voi semana la sfarsitul acestei luni sa fie mari cand e cald sa se dezvolte bine si sa nu mai spun am pus si un soi de ridiche semitimpuriu la inceputul lui noiembrie, arata incredibil am folosit ambele ingrasiminte ala natural mai mult am probat una sa vad daca e buna la gust, si la fel are gustul foarte bun, si cum sunt destul de marisoare, in seara asta o sa le fac o salata nu le mai las ca ma tem sa nu se treaca ca nu ma pricep cat timp trebuie sa le las - am vreo 12 iar marimea e undeva spre un ou de gaina mediu iar dupa ce le mananc, daca nu mor pana luni inseamna ca nu am depasit limitele la ingrasamant si voi transforma balconul in gradina de legume asa o sa mai simt si eu gustul ca aici nimic nu are gust, doar strugurii sunt foarte buni in rest nimic, nici portocalele nu mi se par gustoase cu toate ca e plin de portocali aici Edited by das_catalin, 05 December 2009 - 16:58. |
#10
Posted 05 December 2009 - 17:40
felicitari! uite, la ridichi nu m-am gindit. si rosiile mele cireselele din ghiveci au fost verzi pina tirziu, l-am pus la murat sint curios daca tine ca n-am vazut pina acum cherry murate. incerca si cu soiul money maker, cred ca merge si ala in ghiveci.
in principiu ar mai merge multe plante aromatice, salata si laptucile si ardeii iuti. |
|
#11
Posted 13 January 2010 - 17:15
das_catalin, on 5th December 2009, 16:50, said: a venit se pare si timpul recoltarii din pacate mi s-au copt doar 6 rosii de pe trei plante, cate doua pe fiecare de polenizat s-au polenizat singure eu nu am intervenit deloc, au legat mai mult de 6, dar pe la jumatatea lui octombrie a fost o perioada mai ploioasa si a scazut in multe nopti temperatura sub 10 grade, de atunci plantele nu au mai avansat in crestere, au continuat sa aiba floare destul de multa dar nu au mai legat fructele care erau deja mari sau copt incet dar sau copt plantele mai sunt verzi si acum, mai sunt si cateva fructe care nu cred ca se vor coace, ca noaptea e cam rece [...] - Cand a scazut temperatura si ai vazut ca "nu mai leaga", trebuia sa incerci o polenizare manuala. - Eu am incercat si asta: am cules rosiile, verzi fiind (pentru a "descarca" planta) > le-am pus la intuneric (una langa alta: am citit pe undeva ca exista un fel de "simpatie" intre ele, adica daca incepe a se inrosi/coace una dintre ele, incep si celelalte...). PS1. Toamna cumpar din Piata o gramada de gogonele, dintr-alea mai galbui, le pun in camara la intuneric si caldura si am rosii pentru 2-3 luni . PS2. Cum spunea si gomez99: incearca ardeii iuti, mie mi-au mers excelent in ghivece ! rsumy Edited by rsumy, 13 January 2010 - 17:29. |
#12
Posted 16 January 2010 - 23:55
eu vreau sa seman rosii in ghivece luna asta(evident vor sta in casa),trebuie polenizate manual? cum se face asta ?
Edited by unchiujim, 16 January 2010 - 23:55. |
#13
Posted 17 January 2010 - 02:09
daca trebuie polenizate manual nu stiu, ma gindesc daca polenizeaza cineva rosiile din sera.
da ai putea incerca un experiment in 2 ghivece, unul polenizat si unu nu. acu polenizarea la majoritatea plantelor e la fel. se ia o pensula foarte moale - de pictura de guasa (nr. 2-3) sau de machiaj profesionala din par de veverita se plimba pensula delicat peste staminele unei flori si peste pistilul celeilalte. intre operatiuni pensula se tine intr-o cutie inchisa. |
#14
Posted 17 January 2010 - 09:41
gomez99, on 17th January 2010, 02:09, said: daca trebuie polenizate manual nu stiu, ma gindesc daca polenizeaza cineva rosiile din sera. da ai putea incerca un experiment in 2 ghivece, unul polenizat si unu nu. acu polenizarea la majoritatea plantelor e la fel. se ia o pensula foarte moale - de pictura de guasa (nr. 2-3) sau de machiaj profesionala din par de veverita se plimba pensula delicat peste staminele unei flori si peste pistilul celeilalte. intre operatiuni pensula se tine intr-o cutie inchisa. in sere se mentine o temperatura de minim 14 grade cat sa poata zbura bondarii. astia vor poleniza tomatele. avantajul bondarilor e ca zboara la o temperatura cu 2 grade mai mica fata de albine care au nevoie de 16 grade. costurile de incalzire pentru 2 grade sunt mult mai mari comparativ cu bondarii israelieni. oricum, la o temperatura mai mica polenul nu mai este viabil si florile vor fi sterpe. polenizarea cu bondari se face iarna si primavara devreme. mai exista si varianta de polenizare chimica, tomatostimul fiind cel mai folosit. polenizarea manuala se face dimineata sau seara. |
#15
Posted 13 June 2017 - 21:06
Incercati cu rosii cherry - de genul supersweet 100 - este soi hibrid din pacate. Fac cate o mie de rosii pe ghiveci cu conditia sa fie ghivece gen galeata de 50 de litri si s anu le copiliti. Trebuie insamantate in paharele mici apoi transplantate de cateva ori pana cand ajung in final la ghiveciul galeata. nu le atingeti tulpina cu mana pt ca in locul atins nu mai dau radacini
La mine rosiile cherry au deja vreo 8 ghivece de 50 de litri. fertilizare cu urzici puse in apa la descompus si cand dau primele fructe se fertilizeaza cu frunze de tataneasa puse in apa la descompus - umpleti bine cu frunze un pet de 5 litri si adaugati apa. Lasati minim 3 saptamani dupa aceea lichidul se dilueaza 1 la 10 sau macar 1 la 5 si se uda rosiile. tataneasa are mult potasiu care ajuta la fructificare se poate cumpara potasiu natural din sfecla de la agrosem ca ingrasamant pentru agricultura biologica ps anul acesta a fost la doilea cand am mancat capsuni din balcon - plantate cate 6 intr un sac cu pamant de flori bio de 70 d elitri. acum intr ele am mai plantat si puii lor. Ce e drept am avut productie marisoara deoarece nu am avut concurenta - nici pasari nici limacsi nici melci ca ingrasamant am pus sub pamantul de flori in al doilea an niste balega de cal pentru a evita aciditatea prea mare de la descompunerea diferitelor plante (urzici, tataneasa, coada calului, fan balega sau alte ceaiuri care au ajuns la rosii in ghiveci) ud din cand in cand cu lapte stricat - ai mei nu sunt atenti si isi lasa paharul cu lapte sau sticla o noapte sau mai mult in caldura dupa care nu se mai poate consuma si atunci le pun la rosii era sa uit! rasadurile de rosii nu suporta temperaturi mai mici de 14C - plantele vor supravietui dar vor face putine fructe. Edited by alexdra, 13 June 2017 - 21:11. |
|
#16
Posted 13 June 2017 - 22:00
Vad ca matale nu te incurci cu jumatati de masura! ... vase de 50 litri ptr tomate si saci de 70 de
litri pentru capsuni ... cu putin ajutor (suplimente nutritive) poti sa tai acel zero de la final si tot vei avea legume! Ce te faci cand vrei sa muti vasele/sacii (macar 1 metru)? |
#17
Posted 31 May 2019 - 15:42
Eu pun 6...8 tomate intr-un vas de 10 litrii. Cresc foarte bine dar trebuie fertilizat.
|
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users