Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum sa elimini urmele de acnee?

Wc Geberit

Routere detinute in trecut si in ...

Teii din fața casei
 E-Mail in serie prin Excel si Out...

Modul alimentare rulou/jaluzea ex...

Recuperare fișiere dupa form...

Aplicatii stress test RAM
 Asigurare auto hibrid

Asus B550M - PC-ul nu porneste di...

Tzanca Uraganu - Inconjurat de Fe...

explicatie montaj breadboard
 3 Doors Down - Kryptonite

Semnalizati cand virati pe un dru...

Succesiune - mostenire apartament...

Donez Siofor de 1000mg ( diabet t...
 

Munca in strainatate - firme de recrutare

- - - - -
  • Please log in to reply
54 replies to this topic

#19
trendnet

trendnet

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 76
  • Înscris: 25.07.2009

 skodars, on 31st August 2009, 21:03, said:

La anu' dupa ce iau bac-ul vreau si eu sa plec. Gasisem niste oferte job in Danemarca, munca in agricultura iti ofereau 2000 lire pe luna dar fara nicio conditie, trebuie sa stai cu chirie , in caz ca nu vrei sa dormi in cort.


in uk am fost eu in vacanta de vara,1700 pe tractor john deere+bonus din cand in cand..si stateam in caravana si plateam doar 30 de lire pe saptamana..mancarea mio luam eu..mai ramaneam cu 1400-1500 de lire..in romania trebuie sa faci 15 facultati sa castigi bani aia!

#20
ManiaXx

ManiaXx

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 866
  • Înscris: 12.09.2007

 rob3r7o, on 31st August 2009, 23:26, said:

eeeeh din 2000 de lire , chiria nu ar fi reprezentat o problema ...  dar nu stiu agricultara , constructiile nu ma prea atrag , as tinde mai mult spre ceva hotelier , turism , eu stiu poate sofer ... sau ma rog  ... afara sa fie ca aici nu se mai face nimic :-<
Robert , ia-te si dute frate in uk (nu fara bani de trait 1 luna adica 400-450lire) .Uite cum merge treaba , ca sa lucrezi legal iti trebe permis de munca yelow card , care il poti obtine in 3 feluri dar recomand cea de student.Ca sa ai viza de student trebe sa te inscrii la un curs de formare profesionala NVQ , intr-o luna , max 45 zile vei avea yelow card.Dupa ce ai cardul poti lucra legal in orice domeniu 20ore (legal)/sapt si/sau 37.5 in domeniul in care faci NVQ (unele cazuri doar dar tu alegi cazurile alea) .Nu trebe sa astepti certificatul NVQ L2 , poti lucra deja , majoritatea angajatorilor de vor angaja , in special acolo unde sunt multe job-uri disponibile si se face ca eu stiu unul, stiu si o scoala care face NVQ in Londra dar tu poti lucra oriunde defapt iti sugerez sa lucrezi la periferie , la tara cum ar veni (chiriile sunt ieftine 200-250 o camera si 400-450 min o casa asta ar fi ideal daca te-ai duce cu cineva ).Eu sunt plecat de 6 luni platesc 280/luna chirie (utilitati incluse) stam 2 in casa cu 2 camere deci 280x2, un "orasel" mic aprox 3000loc. cistig intre 1100-1200/luna dupa 12 luni lucrate pot obtine blue-card-ul cu care nu voi avea restrictii de munca si....mai multe orizonturi se deschid.Daca te hotaresti sa pleci contacteaza-ma pe PM si iti dau locatii de orice fel , hosteluri ieftine in Londra (60/saptamina) , scoli de NVQ, si chiar job-uri.Nu postez altceva aici caci sunt o sumedenie de oameni pe-aici care iti spun : stai "tata" aici in Romanica caci cu liceul terminat poti lucra ca....paznic :) 650ron/luna....nu mersi! poate nu toti au parinti care sa le plateasca faculta, aprtamente si masini sau unii pur si simplu nu vor face faculta ( caci planeta nu e plina de absolventi nu?) asa ca daca vrei sa stringi ceva aici poti incepe...la inceput mai putin apoi daca te descurci mai mult , in tara oricum n-ai nicio sansa!

#21
LordHowHow

LordHowHow

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 8
  • Înscris: 24.10.2009
Salutare tuturor,

Ceea ce veti citi mai jos reprezinta un mic rezumat referitor la firmele de recrutare respective plasare a romanilor pe piata de munca britanica, cat si perspectivele acestora din momentul sosirii lor in Anglia.
E vorba de agentii de recrutare care in schimbul unui comision sau a unei asa zise taxe de mediere promit candidatilor “marea cu sarea” in UK, respectiv:
- asigurarea unui contract cu un angajator din UK
- asigurarea transportului
- asigurarea cazarii
- procurarea actelor necesare/rezolvarea si incheierea formalitatilor necesare (green card etc)
- obtinerea unui venit (destul de consistent dupa spusele dansilor).
Totul pare extraordinar la prima vedere, un contract foarte avantajos si tentant ptr. cei care doresc sa emigreze sau sa lucreze peste hotare.
Totusi lucrurile nu stau atat de bine precum par:

1. Nici o agentie de recrutare care pretinde ca este serioasa nu este indreptatita sa solicite comision sau orice alta  taxa de mediatizare candidatilor.
Agentia de recrutare isi obtine comisionul de la angajatori si in nici un caz de la candidati.
In tarile occidentale nu exista agentii de recrutare  care practica aceasta metoda !!!
In Romania insa exista multe firme de recrutare care in afara faptului ca percep comision de la angajator,  percep (sau jupoaie…) comision si de la candidat.
Acest comision poate avea diverse nume: taxa interviu; taxa procesare dosar; taxa mediatizare etc.
Valoarea acestei taxe (sau extorcari) difera da la o agentie la alta (la momentul actual sunt cerute sume cuprinse intre 700 si 900 GBP)
Repet: nu e normal ca o companie de recrutare sa pretinda comision unui potential candidat.
Multi candidati sunt insa constransi sau disperati sa plece asa incat achita si platesc tot ceea ce li se impune fara prea multe discutii, imbogatind astfel niste sarlatani.
In mod normal agentia de recrutare trebuie sa asigure unui angajator un candidat specializat, competent intr-un anumit domeniu, drept pentru care angajatorul va plati un comision agentiei de recrutare si normal ar fi sa acopere si costurile de transport.
Exista agentii de recrutare/ respectiv colegii care nu pretind astfel de comisioane.
Banii acestia pot fi folositi cu totul altfel decat prin a ajunge in buzunarele celor mentionati mai sus.

2. In ce priveste transportul: majoritatea agentiilor pretind sume intre 150-250 GBP pentru asigurarea transportului, atentie numai dus. Transportul trebuie asiguarat de catre agentie pana la locatia angajatorului nu numai pana in UK la aeroport.
Realitatea este ca suma platita ptr. transport este cu mult mai mare decat adevaratul cost al biletului de avion – in general la companii low-cost: Wizz Air etc.
Afara de aceasta drumul de la aeroport pana la locatia propriuzisa a angajatorului nu este acoperit si nici macar mentionat candidatului de catre agentia  de recrutare la incheierea contractului;
Lucruri marunte poate la prima vedere, dar tinand cont de faptul ca va aflati in UK absolut totul este scump.  Ex: daca vrei sa te ruinezi ia taxiul.
Pretul real al unui bilet dus Romania-Anglia prin companaia Wizz Air, Ex: Bucuresti Baneasa – London Luton in cazul in care biletul este rezervat cu aprox. 3 saptamani inainte este de aproximativ 209RON, echivalentul a 45 GBP.

3. Cazarea: chiria unui apartament decent sau a unei case modeste in Anglia se situeaza in general in jurul sumei de 800-1000GBP.
Agentiile mentioneaza o suma cuprinsa intre 40 si 75 GBP de persoana pentru o perioada de 1 saptamana, drep chirie. La un calcul rezulta o chirie de: 160-300 GBP pe luna de persoana.
Atentie: la aceste preturi sa nu va asteptati sa locuiti singuri/e in camera (deci camera!!!) ci impreuna cu inca una sau chiar 3 persoane impreuna.
Se spune ca au existat cazuri de chiar mai multe persoane inghesuite intr-un spatiu sau chiar 2 persoane ce au impart un singur pat.

4. Actele necesare: in prima etapa trebuie obtinut un asa zis green card, care iti poate da dreptul la munca in UK iar dupa o perioada de un an se poate aplica pentru Blue Card, document care iti poate oferi dreptul la munca in UK fara nici un alt fel de restrictii.
E de datoria agentiei sa se preocupe cu obtinerea green cardului.
Doresc sa precizez cateva detalii/fineturi pe care agentia nu le face cunoscute angajatului:
In vederea obtinerii green cardului trebuie emisa o cerere catre Home office, cerere care va fi procesata in decurs de aproximativ 20 de zile de catre aceasta institutie.
Atata timp cat angajatul nu poseda acest green card nu poate incepe munca la angajator – pur si simplu acest lucru este impus de legea britanica.
In conditiile in care nu ati intrat in posesia cardului iar agentia promite (sau mananca gem) ca veti incepe munca in 3-4 zile de la data sosirii in UK gandi-ti-va ca formalitatile necesare emiterii acestuia dureaza aproximativ 20 de zile (deci no green card - no work)
Mai multe inforamtii despre actele necesare emigrarii/ muncii in UK: http://actenecesareu...-acte-necesare/
Pentru a putea profesa in UK, statul britanic necesita atestarea fiecarui angajat in viitoarea lui meserie prin cursuri NVQ.
Aceste cursuri sunt facute in cadrul colegiilor din Anglia, ele acopera diferite domenii si specializari si vor fi platite bineanteles de catre aplicant.
Pretul acestor cursuri se situeaza intre 600 si 1300GBP in functie de colegiu iar aceste sume pot fi platite colegiilor in rate de catre angajat,DUPA inceperea muncii. Ex: 200GBP/Lunar timp de 5 luni pentru un curs in valoare de 1000GBP.

5. Salariul
In general agentiile de recrutare selectioneaza personal in domeniul Au-pair, ingrijire batrani, agricultura turism si catering. *exceptie de la aceasta regula sunt medicii, farmacistii pentru care exista alte conditii si grile de salarizare.
Atat angajatorul cat si agentiile vor selecta cu predilectie persoane pe care ulterior le vor plati cu salariul minim pe economie 5,76 GBP/ora  - aprox. 950 GBP/luna.
Ptr. munca sezoniera – gen cules capsuni se poate oferi si un salariu de 8GBP/ora.
Aici ramane la latitudinea fiecaruia sa aprecieze cum apreciaza acest salariu insa inainte de toate trebuie tinut cont deurmatoarele conditii:
1. In primul rand acesti bani sunt impozitabili respectiv statul britanic oprind o cotizatie de 18% LUNAR din fiecare salari brut ca impozit si cotizatii fiscale. FF. Important multe agentii de recrutare “uita” sa mentioneze acest lucru candidatilor, existand multe cazuri in care acestia au aflat la fata locului cum stau lucrurile.
2. Statul britanic nu va oferi pensie sau ajutor social
Luam cazul in care un candidat trece de “etapele de recrutare” si ajungand in UK va fi norocosul beneficiar al salariului minim pe economie 5.74GBP/ora (nu mai sunt sigur daca aceasta este valoare actuala exacta) in cu un volum de munca de 40 de ore pe saptamana = 950 GBP/luna.
Din acest salariu vom deduce lunar urmatoarele:
171GBP reprezentand 18% impozit catre statul britanic
150GBP  reprezentand o rata lunara a taxelor pentru cursurile de calificare NVQ *absolvirea acestui curs reprezentand o conditie obligatorie ptr a putea  profesa in UK – cum am precizat mai sus acest curs poate fi platit esalonat, rate lunare catre colegii.
160 GBP chiria 1 luna
100 GBP alimente (in conditiile in care ptr. a-ti asigura minimul de calorii necesare supravietuirii in UK trebuie sa cheltuiesti cel putin 25 GBP/saptamana)
La final daca vom trage o linie cheltuielile  se ridica la 580 GBP rezultand ca mai ramai cu 370 GBP.
Calculul de mai sus este estimativ, nu trebuie luat ca atare, cheltuielile fiind aproximative.
Trebuie precizat ca agentiile de recrutare promit un castig net de aproximativ 600-700GBP fara a tine cont de aceste cheltuieli, si mai ales in conditiile in care legal pe baza green cardului nu ai voie sa muncesti mai mult de 40 ore/saptamana.

Inca un lucru pe care agentiile de recrutare le “uita” este instiintarea candidatilor de faptul ca pe baza green cardului, legal nu ai voie sa muncesti mai mult de 40 de ore in UK.
Ca poate exista cazuri neoficiale in care lucrurile nu stau asa…exista dar neoficial.
Asa stau lucrurile si asta in conditia in care multi din cei care au plecat si muncesc acum in UK si-au facut datorii pentru a realiza acest lucru, au platit deja comision firmelor de recrutare, au platit drumul pana in Anglia si posibil sa achite inca in rate cursul NVQ, intrebarea mea este:
Daca lunar banii care mai raman sunt 370 GBP atunci cand vei putea amortiza toate costurile de mai sus pe care le-ai suportat pentru a munci in UK?

E un mediu in care nu oricine rezista in care exista compromisuri dar tot ceea ce am scris mai sus nu trebuie sa ii descurajeze pe cei care doresc sa plece ci doar sa le dea o notiune in ceea ce doresc sa se bage, sa ii avertizeze de mirajul strainatatii si a banilor multi, a unui trai mai bun promis  de catre agentiile de recrutare de aici din tara.
In Romania este acum la mare moda sa intermediezi oferte de plecare in strainatate, exista fel si fel de firme de consultanta si recrutare ce in schimbul comisioanelor trimit oameni in strainatate, fara sa le ofere toate informatiile necesare, viitorii angajati fiind voit dezinformati. Acest lucru nu se intampla numai la noi in tara, ci si in Bulgaria.
Aceste agentii de recrutare au o acoperire legala buna, ele functionand in mod legal si unele dintre ele chiar sunt mana in mana cu alte firme de recrutare sau colegii din UK.
Aceste firme ademenesc si plaseaza oameni in UK, si-au luat comisionul si din punctual lor de vedere si-au facut treaba, s-au spalat pe maini si nu ii mai intereseaza cum se va descurca omul lor trimis la munca in UK, daca “ala” si-a gasit si a inceput munca, daca are unde sa stea si daca mai are bani.
In capcana acestor agentii cad de obicei oameni care au fost destul de naivi sa se increada in promisiunile agentiilor de recrutare, si mai ales destul de naivi incat sa nu se informeze inainte de a se “arunca”, cu capul inainte.
In final si la urma:
Agentiile si-au luat comisionul si daca se vad cu sacii in caruta nu le mai intereseaza de tine
Angajatorul este pe deplin multumit deoarece a facut rost de mana de lucru foarte ieftina pe care o poate exploata
Iar angajatul va trebui sa traga tare ca sa isi poata plati taxele, si chiriile catre colegii, ca la final sa ramana cu mai nimic

Sfaturi utile pentru cei care vor sa plece:
Evitati agentiile din Romania care percep comision, exista si agentii/colegii de recrutare care nu percep astfel de comisioane /posibilitate self employment
Nu voi da nume de agentii pentru a nu face reclama pe acest site – din acelasi motiv am evitat sa mentionez numele agentiilor care trebuie evitate, tratate cu mare atentie.
Agentiile de recrutare trebuie confruntate, chestioante de absolut fiecare detaliu – multe dintre ele dezinformand voit candidatii
Inainte de a merge mai departe cu o agentie de recrutare, verificati-i profilul pe internet, cautati si verificati forumurile pentru a vedea opinia oamenilor sau a celor care au mai plecat prin ei.
Acestea sunt cateva lucruri elementare care trebuie facute.
Nu va vindeti ieftin!! Cu salariu minim pe economie  Chiar daca multi sunt constransi sa plece si sa accepte orice conditii, inainte de a face pasul asta gandi-ti-va bine daca merita cu adevarat si daca agentiile, contractul de munca sunt in regula!!!
Asta pentru a evita sa aveti surprize neplacute, sa faceti drumul degeaba si sa va cheltuiti banii ca la final sa nu va alegeti cu nimic.
Nici un englez nu ar munci sau nu ar presta astfel de servicii pentru acesti bani.
In Anglia un cetatean resident obisnuit castiga in medie 25.000GBP/an iar femeile 23.000GBP.
Unui emigrant i se promit in general 11.000-12.000GBP anual bani cu care e destul de greu sa te descurci.
Chiar daca salariul (brut) oferit pare tentant, tineti cont de cheltuielile, si de faptul ca in Anglia aproape totul este f. scump (chiriile, transportul, servicii de asigurari, servicii de invatamant).
Mai multe detalii: http://www.hotnews.r...esti-studiu.htm
si
http://www.hotnews.r...ariul-minim.htm
Inca un fapt important ce trebuie mentionat: Lira sterlina nu mai are puterea financiara de acum cativa ani, ea a ajuns aproape la valoare cu Euro.
Cursul BNR 21.10.2009: 1EUR=  4,29  1GBP=  4,75
Preturile insa au fost in mare parte echivalate direct in Euro.
Pana in 2008 in Anglia existau aproape 400.000 de polonezi emigranti care munceau. Dupa declinul lirei sterline aproape jumatate din acestia au parasit tara, mare parte intorcandu-se acasa sau emigrand in alte state. Mai multe detalii pe acest site: http://www.financiar...
Tot ceea ce am scris mai sus este in scop informativ si nicidecum nu doresc sa descurajez sau sa demoralizez pe cei care doresc sa plece la munca in UK.  Bineanteles ca exista si persoane care au plecat prin contracte in regula, in conditii decente si care au un trai acceptabil.
Nu vreau decat sa trag un semnal de alarma, sa ii atentionez pe toti cei care doresc sa plece sa evite escrocii si tepele.
Pentru mai multe informatii nu ezitati sa accesati acest site, unde puteti pune intrebari si va puteti documenta despre acte, formalitati, agentii de recrutare: http://romani.co.uk/

#22
maryus_cd

maryus_cd

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 12
  • Înscris: 20.02.2006

 ManiaXx, on 23rd October 2009, 21:30, said:

Robert , ia-te si dute frate in uk (nu fara bani de trait 1 luna adica 400-450lire) .Uite cum merge treaba , ca sa lucrezi legal iti trebe permis de munca yelow card , care il poti obtine in 3 feluri dar recomand cea de student.Ca sa ai viza de student trebe sa te inscrii la un curs de formare profesionala NVQ , intr-o luna , max 45 zile vei avea yelow card.Dupa ce ai cardul poti lucra legal in orice domeniu 20ore (legal)/sapt si/sau 37.5 in domeniul in care faci NVQ (unele cazuri doar dar tu alegi cazurile alea) .Nu trebe sa astepti certificatul NVQ L2 , poti lucra deja , majoritatea angajatorilor de vor angaja , in special acolo unde sunt multe job-uri disponibile si se face ca eu stiu unul, stiu si o scoala care face NVQ in Londra dar tu poti lucra oriunde defapt iti sugerez sa lucrezi la periferie , la tara cum ar veni (chiriile sunt ieftine 200-250 o camera si 400-450 min o casa asta ar fi ideal daca te-ai duce cu cineva ).Eu sunt plecat de 6 luni platesc 280/luna chirie (utilitati incluse) stam 2 in casa cu 2 camere deci 280x2, un "orasel" mic aprox 3000loc. cistig intre 1100-1200/luna dupa 12 luni lucrate pot obtine blue-card-ul cu care nu voi avea restrictii de munca si....mai multe orizonturi se deschid.Daca te hotaresti sa pleci contacteaza-ma pe PM si iti dau locatii de orice fel , hosteluri ieftine in Londra (60/saptamina) , scoli de NVQ, si chiar job-uri.Nu postez altceva aici caci sunt o sumedenie de oameni pe-aici care iti spun : stai "tata" aici in Romanica caci cu liceul terminat poti lucra ca....paznic :) 650ron/luna....nu mersi! poate nu toti au parinti care sa le plateasca faculta, aprtamente si masini sau unii pur si simplu nu vor face faculta ( caci planeta nu e plina de absolventi nu?) asa ca daca vrei sa stringi ceva aici poti incepe...la inceput mai putin apoi daca te descurci mai mult , in tara oricum n-ai nicio sansa!
mi-a placut expunerea ta scurta si la obiect ...
cred ca o sa te contactez dupa luna iulie 2010 cand am nunta si apoi am dori sa o stergem din romania ca nu e de stat
oricum am regasit la tine sfaturi utile
sper sa-mi mai poti da

intrebare ce se intamampla daca se natse un copil acolo
ce acte trebuiesc intocmite
beneficiaza de vreo alocatie

multumesc

#23
ssxx

ssxx

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 20.02.2010

 ManiaXx, on 23rd October 2009, 21:30, said:

Robert , ia-te si dute frate in uk (nu fara bani de trait 1 luna adica 400-450lire) .Uite cum merge treaba , ca sa lucrezi legal iti trebe permis de munca yelow card , care il poti obtine in 3 feluri dar recomand cea de student.Ca sa ai viza de student trebe sa te inscrii la un curs de formare profesionala NVQ , intr-o luna , max 45 zile vei avea yelow card.Dupa ce ai cardul poti lucra legal in orice domeniu 20ore (legal)/sapt si/sau 37.5 in domeniul in care faci NVQ (unele cazuri doar dar tu alegi cazurile alea) .Nu trebe sa astepti certificatul NVQ L2 , poti lucra deja , majoritatea angajatorilor de vor angaja , in special acolo unde sunt multe job-uri disponibile si se face ca eu stiu unul, stiu si o scoala care face NVQ in Londra dar tu poti lucra oriunde defapt iti sugerez sa lucrezi la periferie , la tara cum ar veni (chiriile sunt ieftine 200-250 o camera si 400-450 min o casa asta ar fi ideal daca te-ai duce cu cineva ).Eu sunt plecat de 6 luni platesc 280/luna chirie (utilitati incluse) stam 2 in casa cu 2 camere deci 280x2, un "orasel" mic aprox 3000loc. cistig intre 1100-1200/luna dupa 12 luni lucrate pot obtine blue-card-ul cu care nu voi avea restrictii de munca si....mai multe orizonturi se deschid.Daca te hotaresti sa pleci contacteaza-ma pe PM si iti dau locatii de orice fel , hosteluri ieftine in Londra (60/saptamina) , scoli de NVQ, si chiar job-uri.Nu postez altceva aici caci sunt o sumedenie de oameni pe-aici care iti spun : stai "tata" aici in Romanica caci cu liceul terminat poti lucra ca....paznic :) 650ron/luna....nu mersi! poate nu toti au parinti care sa le plateasca faculta, aprtamente si masini sau unii pur si simplu nu vor face faculta ( caci planeta nu e plina de absolventi nu?) asa ca daca vrei sa stringi ceva aici poti incepe...la inceput mai putin apoi daca te descurci mai mult , in tara oricum n-ai nicio sansa!
salut Maniaxx. Cam de vreo 6 luni ma bate si pe mine gandul s-o tai in uk si de ceva vreme urmaresc tot felul de discutii si pareri pe acest topic pe mai multe forumuri. Am ajuns la concluzia ca varianta ta suna bine si as dori sa ma ajuti daca poti si nu te deranjez cu informatii cat mai detaliate despre varianta expusa mai sus. MultumeCs anticipat.
PS:eventual in PM cum vrei tu.

Edited by ssxx, 20 February 2010 - 01:32.


#24
mary_d

mary_d

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 17.03.2010

 LordHowHow, on 24th October 2009, 22:50, said:

Salutare tuturor,

Ceea ce veti citi mai jos reprezinta un mic rezumat referitor la firmele de recrutare respective plasare a romanilor pe piata de munca britanica, cat si perspectivele acestora din momentul sosirii lor in Anglia.
E vorba de agentii de recrutare care in schimbul unui comision sau a unei asa zise taxe de mediere promit candidatilor “marea cu sarea” in UK, respectiv:
- asigurarea unui contract cu un angajator din UK
- asigurarea transportului
- asigurarea cazarii
- procurarea actelor necesare/rezolvarea si incheierea formalitatilor necesare (green card etc)
- obtinerea unui venit (destul de consistent dupa spusele dansilor).
Totul pare extraordinar la prima vedere, un contract foarte avantajos si tentant ptr. cei care doresc sa emigreze sau sa lucreze peste hotare.
Totusi lucrurile nu stau atat de bine precum par:

1. Nici o agentie de recrutare care pretinde ca este serioasa nu este indreptatita sa solicite comision sau orice alta  taxa de mediatizare candidatilor.
Agentia de recrutare isi obtine comisionul de la angajatori si in nici un caz de la candidati.
In tarile occidentale nu exista agentii de recrutare  care practica aceasta metoda !!!
In Romania insa exista multe firme de recrutare care in afara faptului ca percep comision de la angajator,  percep (sau jupoaie…) comision si de la candidat.
Acest comision poate avea diverse nume: taxa interviu; taxa procesare dosar; taxa mediatizare etc.
Valoarea acestei taxe (sau extorcari) difera da la o agentie la alta (la momentul actual sunt cerute sume cuprinse intre 700 si 900 GBP)
Repet: nu e normal ca o companie de recrutare sa pretinda comision unui potential candidat.
Multi candidati sunt insa constransi sau disperati sa plece asa incat achita si platesc tot ceea ce li se impune fara prea multe discutii, imbogatind astfel niste sarlatani.
In mod normal agentia de recrutare trebuie sa asigure unui angajator un candidat specializat, competent intr-un anumit domeniu, drept pentru care angajatorul va plati un comision agentiei de recrutare si normal ar fi sa acopere si costurile de transport.
Exista agentii de recrutare/ respectiv colegii care nu pretind astfel de comisioane.
Banii acestia pot fi folositi cu totul altfel decat prin a ajunge in buzunarele celor mentionati mai sus.

2. In ce priveste transportul: majoritatea agentiilor pretind sume intre 150-250 GBP pentru asigurarea transportului, atentie numai dus. Transportul trebuie asiguarat de catre agentie pana la locatia angajatorului nu numai pana in UK la aeroport.
Realitatea este ca suma platita ptr. transport este cu mult mai mare decat adevaratul cost al biletului de avion – in general la companii low-cost: Wizz Air etc.
Afara de aceasta drumul de la aeroport pana la locatia propriuzisa a angajatorului nu este acoperit si nici macar mentionat candidatului de catre agentia  de recrutare la incheierea contractului;
Lucruri marunte poate la prima vedere, dar tinand cont de faptul ca va aflati in UK absolut totul este scump.  Ex: daca vrei sa te ruinezi ia taxiul.
Pretul real al unui bilet dus Romania-Anglia prin companaia Wizz Air, Ex: Bucuresti Baneasa – London Luton in cazul in care biletul este rezervat cu aprox. 3 saptamani inainte este de aproximativ 209RON, echivalentul a 45 GBP.

3. Cazarea: chiria unui apartament decent sau a unei case modeste in Anglia se situeaza in general in jurul sumei de 800-1000GBP.
Agentiile mentioneaza o suma cuprinsa intre 40 si 75 GBP de persoana pentru o perioada de 1 saptamana, drep chirie. La un calcul rezulta o chirie de: 160-300 GBP pe luna de persoana.
Atentie: la aceste preturi sa nu va asteptati sa locuiti singuri/e in camera (deci camera!!!) ci impreuna cu inca una sau chiar 3 persoane impreuna.
Se spune ca au existat cazuri de chiar mai multe persoane inghesuite intr-un spatiu sau chiar 2 persoane ce au impart un singur pat.

4. Actele necesare: in prima etapa trebuie obtinut un asa zis green card, care iti poate da dreptul la munca in UK iar dupa o perioada de un an se poate aplica pentru Blue Card, document care iti poate oferi dreptul la munca in UK fara nici un alt fel de restrictii.
E de datoria agentiei sa se preocupe cu obtinerea green cardului.
Doresc sa precizez cateva detalii/fineturi pe care agentia nu le face cunoscute angajatului:
In vederea obtinerii green cardului trebuie emisa o cerere catre Home office, cerere care va fi procesata in decurs de aproximativ 20 de zile de catre aceasta institutie.
Atata timp cat angajatul nu poseda acest green card nu poate incepe munca la angajator – pur si simplu acest lucru este impus de legea britanica.
In conditiile in care nu ati intrat in posesia cardului iar agentia promite (sau mananca gem) ca veti incepe munca in 3-4 zile de la data sosirii in UK gandi-ti-va ca formalitatile necesare emiterii acestuia dureaza aproximativ 20 de zile (deci no green card - no work)
Mai multe inforamtii despre actele necesare emigrarii/ muncii in UK: http://actenecesareu...-acte-necesare/
Pentru a putea profesa in UK, statul britanic necesita atestarea fiecarui angajat in viitoarea lui meserie prin cursuri NVQ.
Aceste cursuri sunt facute in cadrul colegiilor din Anglia, ele acopera diferite domenii si specializari si vor fi platite bineanteles de catre aplicant.
Pretul acestor cursuri se situeaza intre 600 si 1300GBP in functie de colegiu iar aceste sume pot fi platite colegiilor in rate de catre angajat,DUPA inceperea muncii. Ex: 200GBP/Lunar timp de 5 luni pentru un curs in valoare de 1000GBP.

5. Salariul
In general agentiile de recrutare selectioneaza personal in domeniul Au-pair, ingrijire batrani, agricultura turism si catering. *exceptie de la aceasta regula sunt medicii, farmacistii pentru care exista alte conditii si grile de salarizare.
Atat angajatorul cat si agentiile vor selecta cu predilectie persoane pe care ulterior le vor plati cu salariul minim pe economie 5,76 GBP/ora  - aprox. 950 GBP/luna.
Ptr. munca sezoniera – gen cules capsuni se poate oferi si un salariu de 8GBP/ora.
Aici ramane la latitudinea fiecaruia sa aprecieze cum apreciaza acest salariu insa inainte de toate trebuie tinut cont deurmatoarele conditii:
1. In primul rand acesti bani sunt impozitabili respectiv statul britanic oprind o cotizatie de 18% LUNAR din fiecare salari brut ca impozit si cotizatii fiscale. FF. Important multe agentii de recrutare “uita” sa mentioneze acest lucru candidatilor, existand multe cazuri in care acestia au aflat la fata locului cum stau lucrurile.
2. Statul britanic nu va oferi pensie sau ajutor social
Luam cazul in care un candidat trece de “etapele de recrutare” si ajungand in UK va fi norocosul beneficiar al salariului minim pe economie 5.74GBP/ora (nu mai sunt sigur daca aceasta este valoare actuala exacta) in cu un volum de munca de 40 de ore pe saptamana = 950 GBP/luna.
Din acest salariu vom deduce lunar urmatoarele:
171GBP reprezentand 18% impozit catre statul britanic
150GBP  reprezentand o rata lunara a taxelor pentru cursurile de calificare NVQ *absolvirea acestui curs reprezentand o conditie obligatorie ptr a putea  profesa in UK – cum am precizat mai sus acest curs poate fi platit esalonat, rate lunare catre colegii.
160 GBP chiria 1 luna
100 GBP alimente (in conditiile in care ptr. a-ti asigura minimul de calorii necesare supravietuirii in UK trebuie sa cheltuiesti cel putin 25 GBP/saptamana)
La final daca vom trage o linie cheltuielile  se ridica la 580 GBP rezultand ca mai ramai cu 370 GBP.
Calculul de mai sus este estimativ, nu trebuie luat ca atare, cheltuielile fiind aproximative.
Trebuie precizat ca agentiile de recrutare promit un castig net de aproximativ 600-700GBP fara a tine cont de aceste cheltuieli, si mai ales in conditiile in care legal pe baza green cardului nu ai voie sa muncesti mai mult de 40 ore/saptamana.

Inca un lucru pe care agentiile de recrutare le “uita” este instiintarea candidatilor de faptul ca pe baza green cardului, legal nu ai voie sa muncesti mai mult de 40 de ore in UK.
Ca poate exista cazuri neoficiale in care lucrurile nu stau asa…exista dar neoficial.
Asa stau lucrurile si asta in conditia in care multi din cei care au plecat si muncesc acum in UK si-au facut datorii pentru a realiza acest lucru, au platit deja comision firmelor de recrutare, au platit drumul pana in Anglia si posibil sa achite inca in rate cursul NVQ, intrebarea mea este:
Daca lunar banii care mai raman sunt 370 GBP atunci cand vei putea amortiza toate costurile de mai sus pe care le-ai suportat pentru a munci in UK?

E un mediu in care nu oricine rezista in care exista compromisuri dar tot ceea ce am scris mai sus nu trebuie sa ii descurajeze pe cei care doresc sa plece ci doar sa le dea o notiune in ceea ce doresc sa se bage, sa ii avertizeze de mirajul strainatatii si a banilor multi, a unui trai mai bun promis  de catre agentiile de recrutare de aici din tara.
In Romania este acum la mare moda sa intermediezi oferte de plecare in strainatate, exista fel si fel de firme de consultanta si recrutare ce in schimbul comisioanelor trimit oameni in strainatate, fara sa le ofere toate informatiile necesare, viitorii angajati fiind voit dezinformati. Acest lucru nu se intampla numai la noi in tara, ci si in Bulgaria.
Aceste agentii de recrutare au o acoperire legala buna, ele functionand in mod legal si unele dintre ele chiar sunt mana in mana cu alte firme de recrutare sau colegii din UK.
Aceste firme ademenesc si plaseaza oameni in UK, si-au luat comisionul si din punctual lor de vedere si-au facut treaba, s-au spalat pe maini si nu ii mai intereseaza cum se va descurca omul lor trimis la munca in UK, daca “ala” si-a gasit si a inceput munca, daca are unde sa stea si daca mai are bani.
In capcana acestor agentii cad de obicei oameni care au fost destul de naivi sa se increada in promisiunile agentiilor de recrutare, si mai ales destul de naivi incat sa nu se informeze inainte de a se “arunca”, cu capul inainte.
In final si la urma:
Agentiile si-au luat comisionul si daca se vad cu sacii in caruta nu le mai intereseaza de tine
Angajatorul este pe deplin multumit deoarece a facut rost de mana de lucru foarte ieftina pe care o poate exploata
Iar angajatul va trebui sa traga tare ca sa isi poata plati taxele, si chiriile catre colegii, ca la final sa ramana cu mai nimic

Sfaturi utile pentru cei care vor sa plece:
Evitati agentiile din Romania care percep comision, exista si agentii/colegii de recrutare care nu percep astfel de comisioane /posibilitate self employment
Nu voi da nume de agentii pentru a nu face reclama pe acest site – din acelasi motiv am evitat sa mentionez numele agentiilor care trebuie evitate, tratate cu mare atentie.
Agentiile de recrutare trebuie confruntate, chestioante de absolut fiecare detaliu – multe dintre ele dezinformand voit candidatii
Inainte de a merge mai departe cu o agentie de recrutare, verificati-i profilul pe internet, cautati si verificati forumurile pentru a vedea opinia oamenilor sau a celor care au mai plecat prin ei.
Acestea sunt cateva lucruri elementare care trebuie facute.
Nu va vindeti ieftin!! Cu salariu minim pe economie  Chiar daca multi sunt constransi sa plece si sa accepte orice conditii, inainte de a face pasul asta gandi-ti-va bine daca merita cu adevarat si daca agentiile, contractul de munca sunt in regula!!!
Asta pentru a evita sa aveti surprize neplacute, sa faceti drumul degeaba si sa va cheltuiti banii ca la final sa nu va alegeti cu nimic.
Nici un englez nu ar munci sau nu ar presta astfel de servicii pentru acesti bani.
In Anglia un cetatean resident obisnuit castiga in medie 25.000GBP/an iar femeile 23.000GBP.
Unui emigrant i se promit in general 11.000-12.000GBP anual bani cu care e destul de greu sa te descurci.
Chiar daca salariul (brut) oferit pare tentant, tineti cont de cheltuielile, si de faptul ca in Anglia aproape totul este f. scump (chiriile, transportul, servicii de asigurari, servicii de invatamant).
Mai multe detalii: http://www.hotnews.r...esti-studiu.htm
si
http://www.hotnews.r...ariul-minim.htm
Inca un fapt important ce trebuie mentionat: Lira sterlina nu mai are puterea financiara de acum cativa ani, ea a ajuns aproape la valoare cu Euro.
Cursul BNR 21.10.2009: 1EUR=  4,29  1GBP=  4,75
Preturile insa au fost in mare parte echivalate direct in Euro.
Pana in 2008 in Anglia existau aproape 400.000 de polonezi emigranti care munceau. Dupa declinul lirei sterline aproape jumatate din acestia au parasit tara, mare parte intorcandu-se acasa sau emigrand in alte state. Mai multe detalii pe acest site: http://www.financiar...
Tot ceea ce am scris mai sus este in scop informativ si nicidecum nu doresc sa descurajez sau sa demoralizez pe cei care doresc sa plece la munca in UK.  Bineanteles ca exista si persoane care au plecat prin contracte in regula, in conditii decente si care au un trai acceptabil.
Nu vreau decat sa trag un semnal de alarma, sa ii atentionez pe toti cei care doresc sa plece sa evite escrocii si tepele.
Pentru mai multe informatii nu ezitati sa accesati acest site, unde puteti pune intrebari si va puteti documenta despre acte, formalitati, agentii de recrutare: http://romani.co.uk/



as dori sa stiu de unde pot afla care sunt firmele recrutare in care pot avea o oarecare incredere. vreau sa plec dincolo cu mai o prietena si nu stim cum sa facem. v-as ramane recunoscatoare daca ma puteti ajuta cu niste sfaturi.

#25
silver_fern

silver_fern

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 288
  • Înscris: 30.04.2007
Firmele de recrutare in care puteti avea incredere sunteti chiar voi. Cititi putin despre conditiile de munca pt romani in UK si n-o sa vi se mai para totul atat de complicat incat sa apelati la cine stie ce firme in care sa aveti "oarecarre" incredere.
Pe langa link-urile postate de LordHowHow merita sa va uitati si pe:
http://www.ukba.home...nia/liveworkuk/
http://payandworkrig...v.uk/index.html
http://payandworkrig...k/romanian.html
astea fiind baza informationala
http://www.romani-online.co.uk
pt chestiuni de ordin practic, tutoriale si alte discutii.

#26
LORYIONY

LORYIONY

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 12.05.2010
cunoasteti pe cineva care a plecat in UK prin Business activ consult?daca da in cat timp au plecat?Eu abia am bagat Cv in engleza pt ingrijitor azil.mi-au spus clar k ei nu percep comision doar 120 taxa de consultanta,cik te invata cum sa raspunzi interviului angajatorului.am vazut k mai scrie p site ca in UK voi mai plati 170 lire cursul Nvq.imi par seriosi dar sper sa nu dureze mult cautatrea si gasirea un post pt ca eu vreau sa lucrez doar pe tp vacantei cam 4 luni pt ca sunt studenta la asistenta medicala si in octombrie incep cursurile si e ultimul an si am zis ca ppot sta maxim pana la inceputul lui noimbrie. deci cine ma poate ajuta cu cva detalii ds firma si ds acest post.

#27
Andrei-Octav

Andrei-Octav

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 18.05.2010
Salut.Am primit si eu o oferta de la o firma de recrutare si nu stiu cum sa imi dau seama daca e o firma pe bune sau daca e una "fantoma"
daca ma poate ajuta cineva sa aflu daca este ok ,sau cu o alta varianta de a gasi un loc de munca in marea britanie as fi recunascator
  firma se numeste : SC FDC ROKOLEX COMPANY SRL

      multumesc anticipat  :naughty:

#28
roby70

roby70

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 18.02.2010

 Andrei-Octav, on 18th May 2010, 22:38, said:

Salut.Am primit si eu o oferta de la o firma de recrutare si nu stiu cum sa imi dau seama daca e o firma pe bune sau daca e una "fantoma"
daca ma poate ajuta cineva sa aflu daca este ok ,sau cu o alta varianta de a gasi un loc de munca in marea britanie as fi recunascator
  firma se numeste : SC FDC ROKOLEX COMPANY SRL

      multumesc anticipat  :naughty:
Am citit ce ai postat. Si eu am primit un e-mail de la ei.As vrea sa aflu daca intre timp ai aflat ceva (daca sunt seriosi).

#29
body2

body2

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 114
  • Înscris: 14.06.2005

 ManiaXx, on 23rd October 2009, 22:30, said:

Robert , ia-te si dute frate in uk (nu fara bani de trait 1 luna adica 400-450lire) .Uite cum merge treaba , ca sa lucrezi legal iti trebe permis de munca yelow card , care il poti obtine in 3 feluri dar recomand cea de student.Ca sa ai viza de student trebe sa te inscrii la un curs de formare profesionala NVQ , intr-o luna , max 45 zile vei avea yelow card.Dupa ce ai cardul poti lucra legal in orice domeniu 20ore (legal)/sapt si/sau 37.5 in domeniul in care faci NVQ (unele cazuri doar dar tu alegi cazurile alea) .Nu trebe sa astepti certificatul NVQ L2 , poti lucra deja , majoritatea angajatorilor de vor angaja , in special acolo unde sunt multe job-uri disponibile si se face ca eu stiu unul, stiu si o scoala care face NVQ in Londra dar tu poti lucra oriunde defapt iti sugerez sa lucrezi la periferie , la tara cum ar veni (chiriile sunt ieftine 200-250 o camera si 400-450 min o casa asta ar fi ideal daca te-ai duce cu cineva ).Eu sunt plecat de 6 luni platesc 280/luna chirie (utilitati incluse) stam 2 in casa cu 2 camere deci 280x2, un "orasel" mic aprox 3000loc. cistig intre 1100-1200/luna dupa 12 luni lucrate pot obtine blue-card-ul cu care nu voi avea restrictii de munca si....mai multe orizonturi se deschid.Daca te hotaresti sa pleci contacteaza-ma pe PM si iti dau locatii de orice fel , hosteluri ieftine in Londra (60/saptamina) , scoli de NVQ, si chiar job-uri.Nu postez altceva aici caci sunt o sumedenie de oameni pe-aici care iti spun : stai "tata" aici in Romanica caci cu liceul terminat poti lucra ca....paznic :) 650ron/luna....nu mersi! poate nu toti au parinti care sa le plateasca faculta, aprtamente si masini sau unii pur si simplu nu vor face faculta ( caci planeta nu e plina de absolventi nu?) asa ca daca vrei sa stringi ceva aici poti incepe...la inceput mai putin apoi daca te descurci mai mult , in tara oricum n-ai nicio sansa!
as dori si eu sa plec.am 41 ani din bucuresti.ai putea sa ma ajuti?cum sa fac?stima

 trendnet, on 18th October 2009, 14:09, said:

in uk am fost eu in vacanta de vara,1700 pe tractor john deere+bonus din cand in cand..si stateam in caravana si plateam doar 30 de lire pe saptamana..mancarea mio luam eu..mai ramaneam cu 1400-1500 de lire..in romania trebuie sa faci 15 facultati sa castigi bani aia!
as dori sa plec si eu.cum sa fac ce imi recomanzi.pt tractor e nevoie de cat B.am permis de 15 ani.ca taxi in anglia nu gasesc?stima

#30
princess_of_darkness

princess_of_darkness

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 25.06.2010
Buna tuturor! :peacefingers:
Eu nu recomand nimanui sa se incurce cu NIKOJOBS. Pe reprezentantii acestei firme nu-i intereseaza decat comisionul. :confuzzled:  Acestia nici macar nu cunosc angajatorii la care vor sa trimita persoane din Romania, nici nu se asigura ca acestia isi respecta conditiile de lucru pe care le expun initial. :nonobad:

Aceasta firma mi-a intermediat un loc de munca la EISCAFE DE COL, in Germania... Fiind prima mea experienta de acest gen, din pacate, m-am dus in Germania la noul meu loc de munca fara sa ma asigur ca toate lucrurile sunt in regula, adica am plecat fara sa am un contract de munca semnat intre mine si domnuii De Col (italieni). :o  Am avut incredere in ceea ce mi-a spus dl. De Col la telefon.

Inainte sa ajung in Germania mi-a spus ca voi lucra pe post de vanzatoare, 12 ore pe zi, cu doua pauze de masa, si cu 1-2 zile libere pe saptamana, cu opt sute de euro pe luna.
Cand am ajuns insa in Germania, cele 12 ore (de parca nu ar fi fost destul) s-au transformat in 15 ore, de la 8,30 la ora 11 noaptea (da! este posibil in Germania lui 2010! si se numeste „exploatare” sau, in termenii Evului Mediu, „sclavie”), liberele s-au transformat de fapt in 5 ore libere pe saptamana... si trebuia sa sterg farfurii toata ziua, era extenuant... Cand ajungeam acasa nu aveam nici timp de somn, sa ma spal... Se manca pe fuga, si in plus mi-a spus ca-mi va opri 400 de euro garante (a sclaviei mele) din primul salariu... sa se asigure ca nu indrazneam sa plec dupa ce as fi vazut conditiile concrete de munca.

Mie mi-a parut foarte rau ca a trebuit sa ma intorc in Romania, dar nu puteam trai asa ceva... postez acest mesaj pentru a ajuta, eventual, si alti naivi, sa nu se pacaleasca si sa nu ajunga sclavi intr-o tara straina. Stiu ca sunt foarte multi care nu mai au posibilitatea sa refuze si sa faca cale intoarsa, si accepta, din pacate, conditiile de mizerie... ce pacat!
NU va duceti la acesti domni decat daca va mor copiii de foame si nu mai alte exista solutii!

Nu acceptati sa platiti comision firmelor de recrutare inainte de a pleca din Romania... ci doar din salariul din tara tinta, si asigurati-va ca aveti contracte semnate si cu angajatorul, nu doar cu firma de mediere. Angajatorii nu vor ezita in a schimba „regulile jocului” dupa ce ajungi la ei.

Mult succes! :coolspeak:


#31
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 39,785
  • Înscris: 25.06.2007

 princess_of_darkness, on 25th June 2010, 23:29, said:

Inainte sa ajung in Germania mi-a spus ca voi lucra pe post de vanzatoare, 12 ore pe zi, cu doua pauze de masa, si cu 1-2 zile libere pe saptamana, cu opt sute de euro pe luna.
Si cum de ti-au convenit asemenea conditii?
Nu te-ai informat inainte care sunt salariile pentru jobul respectiv?
Mai bine cautai un job in cleaning, 8 ore/zi, aveai si salariul mai bun...

#32
Pengoon

Pengoon

    Ударник

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,939
  • Înscris: 11.06.2003

 princess_of_darkness, on 25th June 2010, 22:29, said:

Inainte sa ajung in Germania mi-a spus ca voi lucra pe post de vanzatoare, 12 ore pe zi
acuma-i consumat momentul, dar asa-i cand se pleaca neinformat. si 12 ore/zi era ilegal.

Quote

si in plus mi-a spus ca-mi va opri 400 de euro garante (a sclaviei mele) din primul salariu
si asta-i ilegal, pe langa faptul ca te-a angajat fara contract. iar cu contrct oricum n-avea voie, pentru ca nu ai drept de munca in Germania.
in locul tau m-as fi dus direct la fortele de munca si l-as fi reclamat. la amenda care-l pastea, inchidea taraba cat ai zice "macaronar".
oricum nu-i tarziu. poti face o declaratie notariala pe propria raspundere cu ce si cum s-a intamplat ("Eidesstattliche Erklärung"), in baza careia il reclami la oficiul fortelor de munca, pentru ca da de lucru la negru. amenda-i pana-n 25.000.

Quote

Nu acceptati sa platiti comision firmelor de recrutare inainte de a pleca din Romania... ci doar din salariul din tara tinta, si asigurati-va ca aveti contracte semnate si cu angajatorul, nu doar cu firma de mediere. Angajatorii nu vor ezita in a schimba „regulile jocului” dupa ce ajungi la ei.
asta-i un sfat de bun simt. pot numai sa repet. firmele adevarate de intermedieri, iau comision de la angajator. bineinteles ca la joburi din astea nici draq nu plateste vreo firma de intermediere. d-aia e prin definitie tzeapa.

#33
danghetau

danghetau

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,593
  • Înscris: 21.08.2008
Avea cineva pe forum o opinie conform careia cea mai buna agentie de recrutare esti chiar tu.Eu am profesie liberala si am avut cereri de la 2 agentii de recrutare in urma vizualizarii CVului.Din pacate nu am avansat prea mult cu invatarea limbii engleze si oricum nu intentionez sa plec mai devreme de octombrie (daca va fi sa fie).
In cazul in care vreau sa plec pe cont propriu care sa fie o suma decenta disponibila pentru inceput (pina incep sa produc)?

#34
body2

body2

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 114
  • Înscris: 14.06.2005

 Pengoon, on 26th June 2010, 14:37, said:

acuma-i consumat momentul, dar asa-i cand se pleaca neinformat. si 12 ore/zi era ilegal.

si asta-i ilegal, pe langa faptul ca te-a angajat fara contract. iar cu contrct oricum n-avea voie, pentru ca nu ai drept de munca in Germania.
in locul tau m-as fi dus direct la fortele de munca si l-as fi reclamat. la amenda care-l pastea, inchidea taraba cat ai zice "macaronar".
oricum nu-i tarziu. poti face o declaratie notariala pe propria raspundere cu ce si cum s-a intamplat ("Eidesstattliche Erklärung"), in baza careia il reclami la oficiul fortelor de munca, pentru ca da de lucru la negru. amenda-i pana-n 25.000.

asta-i un sfat de bun simt. pot numai sa repet. firmele adevarate de intermedieri, iau comision de la angajator. bineinteles ca la joburi din astea nici draq nu plateste vreo firma de intermediere. d-aia e prin definitie tzeapa.
salut.ce firma recomanzi,pe ce pozitie sa aplic la cei 41 de ani-am experienta security-sofer etc-exista OARE in Romania firme de recrutare serioase??mentionez ca sunt din Bucuresti..va rog sa ma ajutati..eu as opta Anglia-gasesti mai usor-sau ce spuneti?cu stima

#35
Pengoon

Pengoon

    Ударник

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,939
  • Înscris: 11.06.2003
nu recomand absolut nici o firma. din alea din RO in nici un caz. am mai lucrat io cu headhunteri dar asta-i la alt nivel. nu ma ocup de recrutari si nu-s consultant de cariera. dar daca vrei sa auzi un sfat: stai pana-n 2014 cand vor cadea toate restrictiile la piata de munca.

astia care-i stiu io din bransa de "security" au salar orar de murit de foame. se plateste undeva pe la 6-9 EUR/ora. banii ii scot prin faptul ca baga ore multe de tot, adica vreo 240-260 pe luna. inca un argument pentru introducerea salariului minim peeconomie.

Edited by Pengoon, 27 June 2010 - 12:32.


#36
beastie

beastie

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 748
  • Înscris: 08.12.2004

 Pengoon, on 27th June 2010, 20:32, said:

astia care-i stiu io din bransa de "security" au salar orar de murit de foame. se plateste undeva pe la 6-9 EUR/ora. banii ii scot prin faptul ca baga ore multe de tot, adica vreo 240-260 pe luna.
Pfoaaai, pe bune? Asta-i sclavie institutionalizata, frate! Cum pana mea se poate intampla asa ceva intr-o tara civilizata? Pai traiesti ca sa muncesti sau muncesti ca sa traiesti?

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate