Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Problema scanare

Premiile UCIN/2022

Cum dezactivez bara de navigare?
 sistem afore aton,eroare citire c...

Renunțam la tot pentru linis...

BSOD help - Windows 11 22H2

Ford Focus 1.6 benzina
 Șuierat scurt Volvo V50 2.0 ...

The Mother (2023)

The Last Of Us (2023)

Problema masina de spalat Gorenje...
 Upgrade Nvidia 1080Ti pentru 4k 1...

Sfaturi curatare incalzire pardos...

CI AM/FM Sanyo LA1201 ramas fara FM

Montare sau nu vana cu 3 cai!?
 

Slackware 13 is out !

- - - - -
  • Please log in to reply
55 replies to this topic

#37
fdc

fdc

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 111
  • Înscris: 22.01.2007
Nu-mi dau seama ce modele de tuner ai. Ca sa afli modelul exact, ruleaza (in Linux):
# lspci | grep "Multimedia controller:" | cut -b -5
Si apoi inlocuind xx.yy cu fiecare dintre valorile care au font afisate dupa ce ai dat prima comanda, executa:
# lspci -vv -s xx.yy
Sa-mi spui ce scrie la "Multimedia controller:", la "Subsystem:" si la "Kernel driver in use:".
Pentru stick-uri USB, trebuie sa executi:
# lsusb
Daca driverele sunt instalate, comanda:
# ls /dev/video*
ar trebui sa afiseze macar o line (de exemplu "/dev/video0").

#38
EagleTeam

EagleTeam

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 504
  • Înscris: 04.09.2008
A incercat cineva sa ruleze Adobe (suita sau doar o parte: Photoshop, Indesign, Illustrator, Fireworks, Dreamweaver) pe Slackware ?

@fdc voi incercat zilele astea sa testez comenzile pe care mi le-ai dat. Multumesc!
Pe un PC, in Windows lucrez la 2 monitoare (unul pe VGA, celalalt pe DVI) = desktop extins, pe unul lucrez "diverse" iar pe celalalt... maruntisuri.
Nu am mari pretentii de la Slackware, doar ca in comparatie cu XP-ul cred ca ruleaza mult mai bine, este mult mai rapid (zic eu!).
Partea frumoasa ar fi sa fac pe Slackware macar 75% din ce fac in XP si dau divort de Windows...  :thumbup:

#39
creatura85

creatura85

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,684
  • Înscris: 19.07.2008

View PostEagleTeam, on 4th June 2010, 16:32, said:

A incercat cineva sa ruleze Adobe (suita sau doar o parte: Photoshop, Indesign, Illustrator, Fireworks, Dreamweaver) pe Slackware ?
...
Wine -- http://www.winehq.org/ -- te poate ajuta aici dar nu stiu in ce masura.
1. Adobe photoshop
http://appdb.winehq....?...tion&iId=17
http://wiki.winehq.org/AdobePhotoshop

2. Adobe Indesign
http://appdb.winehq....?...ion&iId=755

3. Adobe Illustrator
http://appdb.winehq....?...tion&iId=20

4. Adobe Fireworks
http://appdb.winehq....?...ion&iId=665

5. Adobe Dreamweaver
http://appdb.winehq....w.php?appId=183

Bafta, nu uita sa postezi experienta ta cu aceste programe :)

#40
dan_1072

dan_1072

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 644
  • Înscris: 24.01.2007
Va rog, daca poate sa-mi explice cineva cum se instaleaza Slackware sau, mai bine zis,  cum se porneste.
De instalat l-am instalat dar, cand pc-ul booteaza de pe hhd, la un momendat, imi apare o linie de comanda
"darkstar login: " . Introduc numele "root" si parola pe care am setat-o in timpul instalarii, dupa care imi afiseaza promterul [email protected]:~#
Am setat eu ceva gresit ?

Am gasit raspunsul intre timp. Trebuia sa tastez "startx" in linia de comanda :)

Edited by dan_1072, 16 June 2010 - 16:53.


#41
shogun1

shogun1

    Cranky old n00b ☯

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,541
  • Înscris: 31.01.2009
Pai aveai la instalare optiune daca sa booteze in interfata grafica sau nu... Dupa logare da comanda startx si va porni Kde. Poate din interfata grafica te descurci sa setezi sa booteze cum vrei.

#42
dan_1072

dan_1072

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 644
  • Înscris: 24.01.2007
Multumesc frumos pt raspuns. Cu Slackware te poti conecta la internet ? Nu am gasit nimic legat de pppoe.

Mda, se pare ca in VirtualBox nu se conecteaza la internet. Undeva s-a strecurat o greaseala infima

Edited by dan_1072, 16 June 2010 - 17:23.


#43
EagleTeam

EagleTeam

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 504
  • Înscris: 04.09.2008
Te poti conecta la internet, doar nu rulezi Slackware direct din VB?!  :huh:
Daca il rulezi din VB cred ca tre sa configurezi conexiunea la internet (aia din VB) eventual sa o verifici si pe aia din Slackware.
La mine merge... prin Cable Link ca altceva nu am momentan  <_<

#44
dan_1072

dan_1072

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 644
  • Înscris: 24.01.2007
Exact din VB rulez Slackware. Pc-ul gazda e conectat la net iar la VB am setat NAT, ca placa de retea.

#45
master-of-puppets

master-of-puppets

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 486
  • Înscris: 13.02.2010
salutare!
am un hdd de 20gb care sta in raft si as vrea sa pun Slackware 13.1 pe el, stiu sa partitionez, dar n-am idee la impartire... cat sa aloc pentru root, swap, etc.
cum ziceti ca e mai bine?

#46
Paullik

Paullik

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,749
  • Înscris: 05.07.2008

View Postmaster-of-puppets, on 30th July 2010, 00:29, said:

salutare!
am un hdd de 20gb care sta in raft si as vrea sa pun Slackware 13.1 pe el, stiu sa partitionez, dar n-am idee la impartire... cat sa aloc pentru root, swap, etc.
cum ziceti ca e mai bine?
Daca vei tine acest HDD doar pt. Linux eu zic sa faci o partitie de ~1GB SWAP si restu' sa fie root-ul.
Parerea mea.

#47
Slick0r

Slick0r

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,014
  • Înscris: 17.12.2005
Va cer ajutorul cu o chestie: folosesc Slackware 13.0 si am o problema legata de mount la o partitie ntfs cu wXP pe ea.

Celelalte partitii ale sda pot fi mountate, INSA apoi nu pot folosi umount, nu tin minte eroarea.

Quote

mount -t ntfs /dev/sda1 /mnt
mount: /dev/sda1 is not a block device, and stat fails?

fstab:

Quote

/dev/sda5 swap swap defaults 0 0
/dev/sda2 / ext4 defaults 1 1
/dev/sda1 /dev/sda1 ntfs-3g umask=000 1 0
#/dev/cdrom /mnt/cdrom auto noauto,owner,ro 0 0
/dev/fd0 /mnt/floppy auto noauto,owner 0 0
devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0
proc /proc proc defaults 0 0
tmpfs /dev/shm tmpfs defaults 0 0

fdisk -l:

Quote

Disk /dev/hdb: 160.0 GB, 160041885696 bytes
240 heads, 63 sectors/track, 20673 cylinders
Units = cylinders of 15120 * 512 = 7741440 bytes
Disk identifier: 0x69205244

Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/hdb1 2 1761 13305600 f W95 Ext'd (LBA)
/dev/hdb2 * 1762 20673 142974720 7 HPFS/NTFS
/dev/hdb5 2 1761 13305568+ 7 HPFS/NTFS

Disk /dev/sda: 640.1 GB, 640135028736 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 77825 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0x0009c1e3

Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 * 1 3916 31455238+ 7 HPFS/NTFS
/dev/sda2 3917 5222 10490445 83 Linux
/dev/sda3 5223 77825 583183597+ 5 Extended
/dev/sda5 5223 5745 4200966 82 Linux swap
/dev/sda6 5746 77825 578982568+ 7 HPFS/NTFS

Disk /dev/sdb: 4040 MB, 4040748544 bytes
125 heads, 62 sectors/track, 1018 cylinders
Units = cylinders of 7750 * 512 = 3968000 bytes
Disk identifier: 0xde8e7bb0

This doesn't look like a partition table
Probably you selected the wrong device.

Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sdb1 ? 389745 389810 253319 e4 SpeedStor
Partition 1 has different physical/logical beginnings (non-Linux?):
phys=(190, 120, 0) logical=(389744, 41, 51)
Partition 1 has different physical/logical endings:
phys=(544, 125, 44) logical=(389809, 88, 24)
Partition 1 does not end on cylinder boundary.
/dev/sdb2 ? 129879 386391 993984023 98 Unknown
Partition 2 has different physical/logical beginnings (non-Linux?):
phys=(1010, 16, 43) logical=(129878, 122, 10)
Partition 2 has different physical/logical endings:
phys=(205, 205, 22) logical=(386390, 122, 55)
Partition 2 does not end on cylinder boundary.
/dev/sdb3 ? 218920 466650 959953209 7d Unknown
Partition 3 has different physical/logical beginnings (non-Linux?):
phys=(252, 139, 46) logical=(218919, 56, 54)
Partition 3 has different physical/logical endings:
phys=(367, 195, 2) logical=(466649, 39, 25)
Partition 3 does not end on cylinder boundary.
/dev/sdb4 ? 483 491 32768 0 Empty
Partition 4 has different physical/logical beginnings (non-Linux?):
phys=(0, 10, 0) logical=(482, 0, 53)
Partition 4 has different physical/logical endings:
phys=(0, 0, 0) logical=(490, 57, 54)
Partition 4 does not end on cylinder boundary.

Partition table entries are not in disk order


Pe langa asta, nu pot crea foldere in /mnt (root).

#48
ix_

ix_

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 692
  • Înscris: 02.06.2010

View PostSlick0r, on 3rd November 2010, 11:33, said:

In fstab pune in loc de /dev/sda1 /dev/sda1 ntfs-3g umask=000 1 0
asta:
/dev/sda1 /media/sda1 ntfs-3g defaults 0 0
trebuie sa fii root ca sa poti sa-l modifici

Apoi, in terminal:
su
mkdir /media/sda1

Dupa un restart ar trebui sa se monteze singur sub /media/sda1.
Ar trebui sa poti sa creezi foldere in /mnt ca root. Procedeul e exact ca mai sus. Ce eroare iti da?

Daca vrei sa montezi manual, se face asa:
su
mount -t ntfs-3g /dev/sda1 /media/sda1
asta, desigur, dupa ce te asiguri ca /media/sda1 e creat prin comanda
mkdir /media/sda1

Edited by ix_, 03 November 2010 - 11:20.


#49
Slick0r

Slick0r

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,014
  • Înscris: 17.12.2005

View Postix_, on 3rd November 2010, 12:18, said:

Apoi, in terminal:
su
mkdir /media/sda1

Nu puteam sa fac nimic in /mnt.

View Postix_, on 3rd November 2010, 12:18, said:

Daca vrei sa montezi manual, se face asa:
su
mount -t ntfs-3g /dev/sda1 /media/sda1
asta, desigur, dupa ce te asiguri ca /media/sda1 e creat prin comanda
mkdir /media/sda1

Deocamdata am reusit sa-i dau mount manual, inainte de-a porni kde cu startx. O sa editez fstab si o sa revin dupa restart. Mersi!

#50
Slick0r

Slick0r

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,014
  • Înscris: 17.12.2005
[email protected]:/proc# umount /dev/sda6
umount: /mnt/big: device is busy.
		(In some cases useful info about processes that use
		 the device is found by lsof(8) or fuser(1))

Se pare ca mount -t ntfs device location mounteaza read only, iar acum nu mai pot sa-i dau unmount si s-o remountez read write. Cum scap de procesele dependente de /dev/sda6? nu pot sa-i dau unmount nici din KDE.

LE: am reusit cu umount -l, daca mai am probleme o sa incerc si umount -f.

Cu fuser -m (sper ca) am aflat ce folosea partitia mea, dar nu stiu cum sa omor procesul. M-am uitat in ps, in /proc, dar n-aveam idee cum sa identific outputul fuser cu ce era pe acolo.
fuser -m /dev/sda6
/dev/sda6:			3972c

Edited by Slick0r, 03 November 2010 - 19:11.


#51
cianura

cianura

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,754
  • Înscris: 19.01.2004
Stiu ca e tardiv, dar mount are si optiunea de remount si e util in special cind vrei sa modifici optiunile de montare. Nu functioneaza ca un mount / umount, cel putin pt ext2/3 e transparent pt procesele care folosesc acel device. In plus, daca chiar nu iti pasa de ceea ce se intimpla cu volumele alea si procesele aferente, ai putea incerca optiunea "lazy"a lui umount. Ambele se afla in manualul lui mount/umount. Nu am incercat nici o optiune pe volume ntfs, insa ti-am mai oferit 2 optiuni pe care sa le incerci.

#52
master-of-puppets

master-of-puppets

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 486
  • Înscris: 13.02.2010
Salut!
Am o nedumerire la o instalare de Slackware 13.1 de pe dvd si imi tot face probleme.
Dvd-romul si dvdul sunt bune pentru ca le-am mai folosit la o alta instalare si nu au dat erori, hardiscul este de 80gb Maxtor (PATA) cu:
sda1 - linux swap de 1gb
sda2 - root 30gb bootable (ext4)
in rest nepartitionat pentru o viitoare partitie NTFS.
Hardiscul nu are bad-uri pentru ca in momentul in care am facut sda1 si sda2 am dat formatare cu verificare si a fost totul ok, dar in rest se blocheaza si imi tot fisaza ecranul din imagine.  <_<
De unde tot apar hieroglifele alea si ce pot sa ii mai fac?

Attached Files



#53
JJackFLASH

JJackFLASH

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,049
  • Înscris: 18.06.2010
Vezi daca sina de transfer a datelor este fixata.
Pentru a detecta eventuale erori de citire
dd if=/dev/sda of=/dev/zero bs=16384
Incearca sa bootezi cu o alta distributie Debian, OpenSuSE
pentru a face comparatie.

#54
JJackFLASH

JJackFLASH

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,049
  • Înscris: 18.06.2010
A iesit SLACKWARE-13.37 .
Uite asa!

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate