Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Anulare contract vanzare cumparar...

scoala postliceala sanitara si hi...

Copiere 2 sau mai multe valuri cu...
 La multi ani @AlexFCSB4!

La multi ani @silcar!

La multi ani @Cipry7!

Intretinere F30 vs Audi A4 vs Mer...
 drept de autor pentru o poezie

Inlocuire lichid cooler procesor ...

Baterie atv

Proroblema cu centre de greutate
 Gasire cheie in iarba

Contract nou cablu/internet fix

aparat auditiv

Casa marcat pentru PFA
 

Slackware 13 is out !

- - - - -
  • Please log in to reply
55 replies to this topic

#19
Fratello_2007

Fratello_2007

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,255
  • Înscris: 04.11.2007
Nu strica sa scri corect.
Lasa modul de a scrie ca pe mirc sau messenger.
Te ajutam, dar daca nu intelegem ce vrei, nu o sa te ajute nimeni.

Edited by Fratello_2007, 05 January 2010 - 18:04.


#20
camora35

camora35

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 23
  • Înscris: 27.08.2008
Oricum Slackware 13 este mult sub 12.1 ca si aspect.Asta parca l-au facut cei de la microsoft.Adunate la repezeala programe care nu merg si pus o titulatura 13 sa para mai actual.Cel putin mie nu imi merge si pun pariu ca nici voua.BTW could not parse xml file apare tuturor celor ce vor sa seteze reteaua in control panel.Am vazut pe mai multe site-uri straine aceeasi problema.

#21
GabytzuX08

GabytzuX08

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,779
  • Înscris: 26.02.2008
Asa o fi. De ce nu incerci GNOME daca nu iti place KDE ? Sau ramai la Slackware 12...
Cel putin la mine GNOME bate KDE-ul la capitolul performante; nu de alta, dar nu ma intereseaza aspectul.
Orice SO facut la repezeala are probleme (nu e de mirare).
Cand ai instalat Slackware 13 nu ai setat/configurat reteaua? Era mai simplu...

#22
x38t1

x38t1

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 129
  • Înscris: 23.12.2009

View PostGabytzuX08, on 24th January 2010, 10:09, said:

Cel putin la mine GNOME bate KDE-ul la capitolul performante; nu de alta, dar nu ma intereseaza aspectul.
Atunci de ce nu incerci fluxbox sau openbox?

#23
GabytzuX08

GabytzuX08

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,779
  • Înscris: 26.02.2008
Nu e rea idea ta, dar momentan ma multumesc si cu GNOME.
Problema e ca sta hdd-ul sa crape, mai are si BAD-uri si nu ma tenteaza sa mai fac alte modificari sau teste pana nu imi fac un backup de siguranta la informatii.  :D

#24
Fratello_2007

Fratello_2007

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,255
  • Înscris: 04.11.2007
Si XFce poate fi o obtiune foarte buna, ocupa 50%-60% din cat foloseste Gnome si se misca mult mai bine.

#25
camora35

camora35

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 23
  • Înscris: 27.08.2008
Buna din nou.Nu pot sa mai trec la slackware12.x ca pare i"obsolete".Am facut cum ati zis voi si merge si netul bine.DAR...Firefox si seamonkey merg jalnic in sensul ca daca dau scroll cu mouse pe bara laterala in jos parca e in valuri imaginea unde mai pui ca nu pot instala nici flashplayerul.Oare numai mie imi merge asa de prost?BTW am placa ati radeon 4550(sper sa nu fie asta cauza).Hai mai ajutati un pic si voi sa il fac sa mearga.Oricum feelingul Slackware nu il mai intalnesti nicaieri.Am si mandriva(merge din prima) si fedora(usor de instalat si configurat).Suse la fel dar...dar poate ca sunt eu mai masochist si revin mereu la slackware fir el 12.1, 12 .2  si acum 13.Sanatate tuturor!

#26
Fratello_2007

Fratello_2007

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,255
  • Înscris: 04.11.2007
Instaleaza driverul video pt. placa ATI daca vrei sa nu mai mearga in valuri.
Pt. Flash Player.
http://packages.zenw...version=current
sau
http://repository.sl...ugin/10.0.45.2/

Edited by Fratello_2007, 02 March 2010 - 19:53.


#27
GabytzuX08

GabytzuX08

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,779
  • Înscris: 26.02.2008
Daca il tii impopotonat cu toate minunatiile... e posibil ca FF sa iti faca valuri.
Acum mai conteaza si cu ce componentele ai dotat PC-ul.
Cum ti-a recomandat si @Fratello_2007: instaleaza driverul video.

Eu folosesc flash player-ul descarcat de pe site de la Adobe si nu am probleme cu el...  nici in KDE, nici in GNOME (a mers din prima!).
Joaca-te putin si in consola - vezi comenzile urmatoare (in ordine):

1. alsaconf
2. alsamixer
3. alsactl

Succes!

#28
camora35

camora35

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 23
  • Înscris: 27.08.2008
Merci fratello2007 si gabytzux08.Ma simt mai sigur pe mine,ca vad ca ati raspuns asa de prompt.Am instalat flashuŽ si inca imi mai arata sa descarc acest plugin.AAm pus in mozilla si in Firefox dar degeaba.Mai incerc ca doar nu doare si e si mai frumos cand reusesti dupa mai multe incercari.Numai bine !!!

#29
GabytzuX08

GabytzuX08

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,779
  • Înscris: 26.02.2008
Comenzile de mai sus erau in cazul in care nu aveai sunet... la flashuri.
Pentru Firefox este sificient sa copiezi libflashplayer.so aici: /usr/lib/firefox-3.5.2/plugins/ .
Pornesti Firefox si verifici daca apare in Tools > Add-ons >Pluggins.
Dupa reboot ar trebui sa mearga fara probleme.

#30
camora35

camora35

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 23
  • Înscris: 27.08.2008

View PostGabytzuX08, on 5th March 2010, 18:08, said:

Comenzile de mai sus erau in cazul in care nu aveai sunet... la flashuri.
Pentru Firefox este sificient sa copiezi libflashplayer.so aici: /usr/lib/firefox-3.5.2/plugins/ .
Pornesti Firefox si verifici daca apare in Tools > Add-ons >Pluggins.
Dupa reboot ar trebui sa mearga fara probleme.
Acum pot spune ca imi pare rau ca m=am grabit sa trag concluzii.Slackware "rules" intradevar insa doar pentru cei ce vor sa invete .Merge ca si Slackware 12.2 insa arata mult mai bine si te simti bine avandu- l instalat si ruland.Va multumesc baieti pentru ajutorul vostru.Daca puteti cree merge si compiz cu toate setingurile.

#31
GabytzuX08

GabytzuX08

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,779
  • Înscris: 26.02.2008
Orice distor Linux arata bine si ai de unde alege... dupa plac.
Slackware 13 e facut cam in graba...
Sper ca anul asta sa revin la moda cu PC-ul si sa ii vad si celelalte facilitati pe care momentan nu am cum sa le testez...
Numai bine!

#32
EagleTeam

EagleTeam

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 504
  • Înscris: 04.09.2008
Salut! A testat cineva 13.1? Aduce modificari majore, mai multe facilitati diferite de 13.0?
Ma intereseaza sa il folosesc pe post de client, nu server, pentru acasa... :)

#33
fdc

fdc

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 111
  • Înscris: 22.01.2007
Folosesc Slackware-current (adica am un mirror local - ftp si rsync - si updatez SO permanent).
Schimbari pe care le-am observat:

KDE 4.4.3
- are mai putine bug-uri (mai ales in legatura cu plasma-desktop)
- e (un pic) mai ergonomic (de exemplu: integrarea Konsole in Dolphin e mai buna: nu mai pastreaza comanda, daca e neexecutata, in cazul in care se apasa pe butoanele de navigatie - "back"/"forward" - sau daca se deschide un folder ; in schimb,  executa "Ctrl+C" si de-abia apoi, "cd" catre noua destinatie a browser-ului de fisiere; totusi, daca o comanda ruleaza in momentul schimbarii folderului, consola nu se va updata - la terminarea comenzii curente, consola se va afla, inca, in folderul initial si va necesita updatarea manuala, prin comanda "cd" sau prin click "back">"forward" sau "forward">"back")
- aplicatie (integrata in "System Settings") pentru setarea imprimantei (desi prefer sa o setez folosind interfata web a CUPS - apropo' de CUPS, aveam o problema cu driverele Gutenprint, pe care CUPS nu le mai detecta, problema care la ultimul update, inainte de aparitiei versiunii 13.1, s-a rezolvat)

Kernel 2.6.33.4
- drive-urile PATA nu mai primesc prefixul "hd" in /dev, toate drive-urile fiind integrate in cadrul noilor drivere ATA si primind, astfel, prefixul rezervat, pana acum, drive-urilor SCSI/SATA, adica "sd", pentru HDD-uri, respectiv "sr" (sau "scd" - prin soft-link la "sr"), pentru unitati optice.
- noi drivere pentru placi TV, bazate pe noul S2API (de exemplu: drivere pentru bridge-urile Mantis)

SANE 1.0.21
- drivere pentru scanner-ele basate pe chip-uri Genesys (printre care este si scanner-ul meu "HP ScanJet 3670C", care in sfarsit functioneaza in Linux !)

Per total, e o versiune buna. Il folosesc ca desktop (de fapt, un fel de multi-purpose, pentru ca testez tot felul de softuri pe el, desi e un sistem destul de vechi -specificatiile sunt in profil -, dar care, totusi, se descurca destul de bine, datorita Slackware) si ca server web si ftp/rsync (pe alt sistem, si mai vechi - deocamdata mai mult pentru uzul propriu, deci nu cu trafic prea mare). 13.0 a avut ceva probleme, intr-adevar, dar e normal, avand in vedere ca a fost o versiune x.0. In ultima vreme s-au facut multe update-uri si asta se poate observa si in changelog :) si in utilizarea de zi cu zi.

Edited by fdc, 01 June 2010 - 04:14.


#34
EagleTeam

EagleTeam

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 504
  • Înscris: 04.09.2008
Multumesc pentru efort @fdc!
Nu stiu cum sta din punctul de vedere al driverelor sau compatibilitatii acestora...
Iar acum o sa radeti:
1. Am un webcam Microsoft VX1000 si nu am reusit sa o fac sa mearga pe Slackware, pe messengere nici atat (doar text mode) - am incercat acum o luna sa o instalare/folosire, dar nu mi-a reusit pasenta si m-am lasat pagubas.
2. Cu wine... habar nu am sa umblu; imprimanta HP mi-a mers din prima (acum o luna); din 3 tv-tunner (bazate cam pe acelas cip) doar cu unul am reusit sa vad ce-i drept... doar un ecran albastru ca in rest nu stiam sa dau o scanare a posturilor sau sa fac setarile ca la carte.
3. Tot ce am reusit sa realizez in Slackware: o instalare de Krusader, Xmms+skinuri, Flash Player-ul pentru browser, LinuxDCpp, Transmission, Skype, setarile de riguare (dupa moft) ale acestor aplicatii, plus cu ce am ales la instalare si folosirea lor. In rest nimic.
Stiu ca mai am multe de invatat, dar de unul singur... intru in ceata pentru ca nu cunosc terminologia si explicatiile pe care le gasesc pe ici sau pe colo prin intermediul internetului, iar cu engleza schiopatez  :confuzzled:
Cert este faptul (sunt convins) ca Linux nu e Windows oricat m-as stradui eu sa fac asemanari si deosebiri.

Edited by EagleTeam, 01 June 2010 - 08:10.


#35
fdc

fdc

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 111
  • Înscris: 22.01.2007
1. Microsoft VX1000 are drivere in kernel, deci ar trebui sa mearga din prima. Ca sa afli daca modulul e incarcat, ruleaza:
# lsmod | grep gspca_sonixj
daca nu apare nimic, inseamna ca trebuie sa rulezi
# modprobe gspca_sonixj
pentru a incarca modulul de kernel.
Pentru a nu executa comanda asta la fiecare reboot, va trebui sa adaugi in fisierul " /etc/rc.d/rc.modules-2.6.xx.xx-smp " (2.6.xx.xx-smp fiind versiunea de Kernel pe care o folosesti - 2.6.33.4-smp, pentru Slackware 13.1)
/sbin/modprobe gspca_sonixj 2>/dev/null
2. E bine sa iei cea mai noua versiune de Wine, pentru ca se updateaza des. Nu se lucreaza prea usor cu el, pentru ca, la fel ca toate emulatoarele, are limitarile de rigoare. Pentru aplicatii simple si pentru jocuri vechi merge destul de bine. Il configurezi (la inceput si pe masura ce ai nevoie de noi optiuni) cu:
# winecfg
apoi rulezi
# wine aplicatie_windows
si in principiu, daca apare cu silver sau gold in AppDb, merge bine. Daca ai probleme, poti folosi winetricks pentru a instala diverse aplicatii (de exemplu DirectX-ul nativ) sau pentru a face setari avansate. Datele din asa-zisa partitie C: a Wine de gasesc in folder-ul " ~/.wine/drive_c/ ". Fisierele system.reg, user.reg si userdef.reg, din cadrul folder-ului " ~/.wine/ " reprezinta "registry-ul" si pot fi editate, direct, cu ajutorul unui editor de text, sau, in modul clasic (la fel ca in Windows), prin executarea:
# wine regedit
De obicei problemele in legatura cu Wine nu sunt generice, fiind specifice aplicatiei Windows in cauza, asa ca daca ai o problema in sensul asta, ar fi bine sa mentionezi programul pe care vrei sa-l rulezi cu Wine.

Cu TV-tuner-ul presupun ca ai vrut sa receptionezi semnal analogic (avand in vedere ca ai spus de ecranul albastru). In cazul asta, cred ca at trebui sa incerci "tvtime" (poti gasi pachetul pe Slacky.eu, un site italienesc, care are o baza de date mare, cu pachete pentru Slackware). Pentru a scana dai click dreapta pe fereastra tvtime si selectezi "Channel management" > "Change frequency table" > "Europe" > "Back" > "Switch audio standard"(pana ajunge la "PAL-BG") > "Reset all channels as active" > "Scan channels for signal". Dupa ce se termina scanarea poti selecta/schimba programele din sagetile sus/jos, sau formand numarul alocat canalului.
Poti viziona, direct, un program analogic, cu mplayer, dand comanda:
mplayer tv:// -tv device=/dev/video0:width=720:height=540:channel=51
("channel=51" e numarul_canalului)sau
mplayer tv:// -tv device=/dev/video0:width=720:height=540:freq=575.25
("freq=575.25" e frecventa canalului). "/dev/video0" e device-ul aferent TV-tuner-ului si poate fi si "/dev/video1", de exemplu, daca ai mai multe placi TV, sau daca "/dev/video0" este camera web.

Pentru semnal digital, cel mai bun si mai usor de folosit e Kaffeine. Daca ai TV-tuner digital (DVB-T/S/C) sau daca vrei sa-l folosesti pe post de player generic, poti downloada sursele si il poti compila. Daca nu stii cum sa-l compilezi, poti downloada pachetul pentru Slackware pe care l-am compilat astazi (e versiunea cea mai recenta si e pentru KDE4).

Sa-mi spui modelul TV-tuner-elor care nu au mers deloc, sa verific daca au drivere pentru Linux, sau daca au nevoie de configurare speciala.

Edited by fdc, 01 June 2010 - 10:43.


#36
EagleTeam

EagleTeam

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 504
  • Înscris: 04.09.2008

Quote

1. Microsoft VX1000 are drivere in kernel, deci ar trebui sa mearga din prima.
Inseamna ca trebuie sa "tocesc" ceva taste (eu stiam ca nu sunt suportate modelele de la Microsoft - d'asta nici nu m-am mai chinuit).

Cat despre Wine am prins idea.

Quote

Cu TV-tuner-ul presupun ca ai vrut sa receptionezi semnal analogic...
...
Sa-mi spui modelul TV-tuner-elor care nu au mers deloc, sa verific daca au drivere pentru Linux, sau daca au nevoie de configurare speciala.
Da, semnal analogic!
TV-Tunerele sunt pe PCI, toate sunt software, modele:
1. V-Stream PVR Xpert (mpeg1,2 si 4, doar la asta am telecomanda+senzor+cablu de semnal audio... la celelalte nu),
2. Weyjet (mpeg1 si 2 cred; de mpeg4 nu cred ca stie),
3. K-Word (mpeg1 si 2).
Toate merg cu softul/driverul de la primul (asta doar pentru windows ca pentru linux... sufletul!).
Pe primul il folosesc pentru ca hardware vorbind e un pic mai "destept" decat celelalte, insa pe parte de software sta mai prost ca recorder (aplicatia de la al 3-lea era mai "isteata" decat la celelalte), dar nu mai am CD-urile...
Cu primul mi-a aparut ecranul albastru despre care iti spuneam, iar cu celelalte doua nu.
E posibil sa mearga si cu celelalte doua, numai ca eu am facut instalarea la Slackware cu primul, apoi l-am scos si am incercat si cu celelalte si nu a mers - ma gandesc ca trebuia sa fac ceva configurari sau or fi ramas setarile de la primul si probabil doar pe ala il cauta sau stia de existenta lui.
Voi incerca ce mi-ai recomandat si am sa revin daca intampin probleme.
Multumesc pentru lamuriri/ajutor!  :worthy:

Edited by EagleTeam, 01 June 2010 - 12:16.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate