Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Problema mare cu parintii= nervi ...

switch microtik

Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...
 Crapaturi placa

cum imi accesez dosarul electroni...

Momentul Aprilie 1964

Sursa noua - zgomot ?
 A fost lansat Ubuntu 24.04 LTS

Pareri apartament in zona Berceni?

Free streaming SkyShowtime de la ...

Skoda Fabia 1.0 TSI (110 CP)- 19 ...
 Mezina familiei, Merida BigNine

The Tattooist of Auschwitz (2024)

Se poate recupera numar de telefo...

Upgrade de la MacBook Pro M1 cu 8...
 

Proiect ferma familiala pasari

- - - - -
  • Please log in to reply
1296 replies to this topic

#1
Akomar

Akomar

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,101
  • Înscris: 09.09.2008
Deschid topicul "Proiect ferma familiala pasari" ca urmare a discutiei cu horea66 de AICI.

Ideea pe scurt ar fi:

- sa facem un proiect pentru o ferma de pasari (carne sau oua - decidem impreuna aici)
- proiectul sa fie complet (constructie, genetica, nutritie, management, marketing,etc)
- proiectul sa fie usor de implementat in practica de catre cineva care vrea sa intre intr-o asemenea afacere si sa fie viabil economic.

Edited by Akomar, 25 August 2009 - 10:25.


#2
tablagiu_xxx

tablagiu_xxx

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,346
  • Înscris: 15.06.2009

 Akomar, on 25th August 2009, 11:23, said:

Deschid topicul "Proiect ferma familiala pasari" ca urmare a discutiei cu horea66 de AICI.

Ideea pe scurt ar fi:

- sa facem un proiect pentru o ferma de pasari (carne sau oua - decidem impreuna aici)
- proiectul sa fie complet (constructie, genetica, nutritie, management, marketing,etc)
- proiectul sa fie usor de implementat in practica de catre cineva care vrea sa intre intr-o asemenea afacere si sa fie viabil economic.

pai tre sa va incuscriti/ insurati cumva ca sa faceti "familiala"

cu banii d enunta incepeti afacerea :)

oricum astea nu se fac pe forum ...

#3
tavktm

tavktm

    Old school member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,824
  • Înscris: 25.07.2006
Sunt numai ochi si urechi, si ma bucura enorm initiativa voastra.
Daca imi pica vreo idee sau ceva la mana voi incerca sa ajut imediat.
Intre timp daca mi se permite o sugestie, poate ar fi bine ca proiectul sa fie pentru un numar cat mai mic de pasari, pentru a putea fi implementat in cat mai multe gospodarii. Bineinteles cu factorul de rentabilitate luat in calcul.

Multumesc.

#4
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006
Zau Tavi, ca mi-ai luat vorba din gura...

Propunerea mea: hai s-o gandim deocamdata ca ferma de gaini ouatoare - dar atentie, nu numai pentru oua consum, ci si de reproductie. De ce ? Pentru ca, atunci cand e vorba de clasicele oua de consum, fermierul nostru are in anumite perioade ale anului o mare concurenta din partea celor care cresc gainile pe batatura ... atunci cand incepe sezonul cald, prin Aprilie. Pe partea cealalta, fiindca in aceasta perioada incep sa se caute puii (de "o zi", sau eventual "zburati"), e mult mai rentabil sa vinzi pui, decat oua.

Asa ca eu propun ca ferma din proiectul nostru sa produca atat oua de consum, cat si - cu ajutorul unui incubator - pui "de-o zi". Acesti pui nu vor fi broileri - nici nu se va putea, dat fiind originea lor genetica. Dar cu ajutorul unor cocosi din rase mixte (carne-oua), vom putea produce pui care se vor ingrasa frumusel si pot fi crescuti foarte bine ca pui (sau gaini) "de tara"...

Hai sa calculam un efectiv minim de gaini ouatoare, capabil sa sustina o familie formata din 4 persoane: mama, tata si doi copii. Cu toate cheltuielile familiale etc.

La un calcul grosier (care este absolut perfectibil), la prima vedere as zice cam asa: 3000 de gaini x 15 zile pe luna (sa zicem ca fac numai un ou la 2 zile) x 0,20 lei per ou (sa zicem ca [,] cu atat pleaca din ferma) = 9.000 lei. Impartit la 2 (sa zicem ca jumatate sunt cheltuieli) = 4.500 lei. Ce ziceti, producem un ou cu 10 bani ?

Sunt suficienti 4500 lei pe luna unei familii la tara, fara a socoti mancarea si incalzirea ? Cam la limita (cu un trai la nivel european - baie, internet, carti, copii la scoala etc). Deci, ce parere aveti ? Asta-i limita de jos - 3000 de gaini ? Trage cineva mai in jos ?

#5
Akomar

Akomar

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,101
  • Înscris: 09.09.2008
Am inteleg argumentul lui horea pentru ferma mixta, si anume faptul ca asa se scapa de productia sezoniera.
Personal nu as merge pe varianta asta ci m-as specializa, fie oua, fie carne in functie de piata de pe langa mine.
Daca faci broileri pe baza de contract cu un abator, oricum cresti mai multe serii pe an.
Daca iei puicute la intrarea in ouat, oricum ai productie foarte multe luni din an...
Cine a crescut pasari de reproductie stie ce inseamna: probleme de fertilitate, consum ridicat de furaj, furajare pe sexe, calitate oua incubatie, depozitare, dezinfectie, parametri incubatie, etc.
Sa mai auzim pareri, eu unul sunt pentru specializare. Daca nu ma sustine nimeni in demers si se voteaza pe mixt, nu-i bai, continuam de acolo.

#6
tablagiu_xxx

tablagiu_xxx

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,346
  • Înscris: 15.06.2009
Planul vostru e perfect

dar cui vindeti oua cu 2,000 lei oul ?

#7
Startpause

Startpause

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,712
  • Înscris: 05.03.2005
da' topicul asta ce-are !?
ce pui in asta nou si in ala care tocmai pentru aia e facut, nu poti sa pui ?

http://forum.softped...t...54&start=54

@tablagiu_xxx te paste o pauza in curand pentru postat la misto fara tangenta cu subiectul.
ti-ai ales gresit aria si din istoricul tau se vede ca nu e prima data cand ti-o iei pe acest motiv.
pentru astfel de posturi iti sugerez Dezbateri sau Fun chat.

Edited by spare-me, 25 August 2009 - 20:49.


#8
Akomar

Akomar

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,101
  • Înscris: 09.09.2008

 spare-me, on 25th August 2009, 19:45, said:

da' topicul asta ce-are !?
ce pui in asta nou si in ala care tocmai pentru aia e facut, nu poti sa pui ?

http://forum.softped...t...54&start=54

Pai am zis ca asta sa se transforme exact intr-un business aplicabil,discutabil pe concret, cu o finalizare clara, pe cand in celalalt ne impartasim experientele personale, discutam, punem poze.
Doar nitel mai aerisit. Daca ne lasi, promitem ca suntem cuminti si nu ne intindem mult  :rolleyes:

Edited by Akomar, 25 August 2009 - 23:29.


#9
tablagiu_xxx

tablagiu_xxx

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,346
  • Înscris: 15.06.2009
@tablagiu_xxx te paste o pauza in curand pentru postat la misto fara tangenta cu subiectul.
ti-ai ales gresit aria si din istoricul tau se vede ca nu e prima data cand ti-o iei pe acest motiv.
pentru astfel de posturi iti sugerez Dezbateri sau Fun chat.
[/quote]


Nu prea inteleg ce e la misto sau n-are tangenta cu subiectul ...

in proiectul asta de afaceri pretul de vanzare al oului e 0,2 lei, iar eu intrebam daca gasesc clienti carora sa vanda ouale cu 0,2 lei

nu stiu ce e la misto sau off topic ...

whatever ...

#10
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

 Akomar, on 25th August 2009, 18:29, said:

....Sa mai auzim pareri, eu unul sunt pentru specializare. Daca nu ma sustine nimeni in demers si se voteaza pe mixt, nu-i bai, continuam de acolo.

Hai sa dezvolt un pic principiul meu de lucru, ca sa va dau mai multe motive sa ma contraziceti.

Si eu sunt pentru specializare, dar nu o specializare ingusta - ori oua, ori carne.

Ideea mea de specializare se refera la hibrizi comerciali din rase mixte, carne-oua sau oua-carne (ceea ce nu-i totuna - pentru neinitiati - carne-oua inseamna ca inclina catre carne, avand si aptitudini de ouat, iar oua-carne inclina catre ouat, avand si aptitudini de carne).

Sustin aceasta in sensul asigurarii unei productii flexibile, care sa-i permita fermierului sa vanda (in functie de cererea de pe piata si in functie de sezon), atat oua de consum, cat si pui ce pot intra intr-un program de ingrasare (pentru ca la 8-12 saptamani sa aiba ceva carnita, taman buna de pus pe gratar ...), sau sa-si continue cariera ca puicute ouatoare.

Si pentru a nu vorbi doar la modul teoretic, vin cu cateva propuneri concrete de astfel de hibrizi comerciali. Nota bene: NU fac reclama acestor hibrizi - iar mentionarea lor aici este ca si cum am vorbi de marcile de masini (Ford, Mercedes, Opel etc). Pe plan mondial sunt cativa producatori de material genetic - ii poti numara pe degete.

La o cautare rapida pe net, gasesc urmatoarele si vin cu o prima propunere: Tetra-H (oua-carne) si Super Harco (carne-oua) de la Babolna.

Va rog comentati si contraziceti ... sau adaugati.

#11
tavktm

tavktm

    Old school member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,824
  • Înscris: 25.07.2006
Mie imi suna bine varianta mixta de oua si carne. Stiu ca poate pare putin prea "romaneasca" treba asta, si stiu ca nu pre sunt avizat sa fac eu astfel de remarci, insa ma gandesc ca aceasta varianta sa fie aplicata pe mini-mini ferme de gaini. Poate chiar de 1000 de capete, sau 2000, ceva de genu acesta, si astfel as avea si eu sanse sa visez macar.

Cu siguranta daca un astfel de proiect aplicat ar deveni rentabil pentru un numar asa mic de pasari ar fi mai multi cei cre ar putea demara o astfel de afacere. Si daca s-ar strange cativa poate atunci am putea sa ne gandim si mai departe la o asociatie in adevartul sens al cuvantului.

Consider ca marea problema este si va ramane desfacerea, dar toate la timpul lor.
:)

#12
tablagiu_xxx

tablagiu_xxx

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,346
  • Înscris: 15.06.2009

 tavktm, on 26th August 2009, 15:07, said:

Consider ca marea problema este si va ramane desfacerea, dar toate la timpul lor.
:)


Ei, asta zic si eu, intotdeauna marea problema este desfacerea si incasarea banilor ...

Productia chiar nu e greu de realizat daca o faci ca lumea si cu pasiune, "vandutul" in schimb ...

de aia intrebam eu cui vindeti oua cu 2,000 lei oul ? e foarte greu ...

luati in considerare si conceptul de "oua bio" cu care puteti cred penetra mai usor piata ...

"dar toate la timpul lor" - nuuu, nu asa se face ... mai ales cu produse perisabile cum sunt ouale, in primul rand desfacerea trebuie sa o ai asigurata ... eee sunt multe de spus dar nu pe forum...

#13
Akomar

Akomar

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,101
  • Înscris: 09.09.2008
OK, mi se pare ca ne ducem usor in alta parte.
Ideea a fost sa facem un proiect (mai actual si mai pertinent decat flatulatiile Ancai) cu care pana la urma te poti duce chiar sa iei, de ce nu, niste fonduri ca in 2013 se inchide conducta.
Deci ideea mea era de a face o ferma la capacitatea minima optima economic, sa poata fi implementata de cineva cu minim de cheltuieli si investitii si sa traiesti din ea...bine.
Daca in schimb vrem sa facem o “fermulita” de subzistenta din care la final vom vinde productia “pe sub mana” la prieteni si la rude  (pentru ca altfel e ilegal) e alta poveste.
Am putea denumi atunci topicul “cum sa imbunatatim viata la tara  :D


In alta ordine de idei, mixt inseamna fix : diluat. Carne/oua, oua/carne inseamna in traducere NIMIC. E un marketing ieftin pe care Babolna il face ca sa acopere un segment de piata. Mai sunt unii prin Franta care fac la fel.
La pasare nu e ca la vaca unde diferentierea intre lapte/carne , carne/lapte este distincta.
Tare as vrea sa stiu cum fac astia diferentierile la pasare (exceptand liniile pure)

Iar productia nu va fi deloc “flexibila” cum ai zis tu horea, ci va fi exact asa cum am zis eu: va fi diluata! In primul rand este  si hibrid mixt si in al doilea rand il cresti si gospodaresc. Deci productia lui va fi mult sub tehnologic, fie ca vorbim de oua fie ca vorbim de carne.

In cealalta extrema daca faci o hala de ouatoare  (pe care le cumperi la intrarea in ouat – pentru ca poate nu esti specialist sa stii sa cresti si tineret, nu ai o gramada de retete de furajare si nu mai ai alte cheltuieli) iar aceasta mica hala are si un sistem automat de colectare oua (care poate fi pornit si de catre un batran pensionar sau un copil), apoi un contract de desfacere cu un magazin care iti ia productia.

Sau o hala de pui de carne, puii cumparati de la un abator pe baza de contract, 4-5 serii pe an, furajarea e  si ea pe un buton apasat tot de bunicu’....

Eu una din variantele astea le vad realizabile si potential viabile economic. No ofence. . .

#14
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

 tablagiu_xxx, on 26th August 2009, 17:02, said:

...de aia intrebam eu cui vindeti oua cu 2,000 lei oul ? e foarte greu ...

Stai ca mai avem pana acolo, deocamdata ne certam pentru "ce bagam in hala" ...

 Akomar, on 26th August 2009, 17:06, said:

...daca faci o hala de ouatoare  (pe care le cumperi la intrarea in ouat ? pentru ca poate nu esti specialist sa stii sa cresti si tineret, nu ai o gramada de retete de furajare si nu mai ai alte cheltuieli)...
Sau o hala de pui de carne, puii cumparati de la un abator pe baza de contract, 4-5 serii pe an, furajarea e  si ea pe un buton apasat tot de bunicu?....
...

Inteleg punctul tau de vedere. Adicatelea, tu vrei sa spui "mic, mic, dar specializat".

OK, ca tot suntem la brainstorming: hai sa schimbam cumva tematica si sa o gandim asa: "ouatoare + broileri". Adica o fermulita de capacitate minima, care sa aiba si ouatoare si broileri. Doua hale. Mici. Ca sa aiba si un minim de flexibilitate si sa reziste la "vremuri de criza"...

Si aici cad eu de acord cu tine. Nu cu mixtetzuri gen carne-oua, oua-carne ci pur specializat. Atentie: dar care sa mearga pe "free-range". Wiseguy, tu ce zici ? Helooo, Wiseguy ! Zi si tu ceva ...

Pana la urma cu ce umplem halele (alea 2) ? Ce hibrizi la ouatoare, ce hibrizi la broileri ? Mai intai d.p.d.v. al rezistentei la factorii de mediu si al pretabilitatii la free-range si dupa asta ne uitam la productivitate. Hai, bagati ....

Pasul numaru' 2: cat sa fie de mari capacitatile la un minim de rentabilitate ?

Edited by horia66, 26 August 2009 - 17:26.


#15
tavktm

tavktm

    Old school member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,824
  • Înscris: 25.07.2006
Exact asta spuneam si eu, ca mai avem pana sa discutam de desfacere. Nu ca ea trebuie lasata la urma, insa momentan suntem in stadiul incipient.

Ok, numai carne, sau numai oua, fie si asa, insa fara suparare Akomar, dar ce descrii tu acolo seamana cu o linie tehnologica de crescut pui sau produs oua care va costa poate chiar zeci de mii de euro.

Acum sunt deacord ca fara o tehnoogizare puternica nu putem obtine rezultate pe kilogramul de carne sau pe bucata de ou, insa poate reusim ceva la limita.
Nu vreau eu sa fiu contra deloc, dar daca o instalatie de strans oua pe banda care costa x mii de euro numai ea atunci totul devine o problema. Se stie clar ca este o lipsa acute de lichiditati, si tot asa o sa fie, din pacate mult timp de acum incolo.

Oricum ar fi pana la urma ar putea fi profitabil, daca 1000 de gaini fac in medie 500 de oua pe zi atunci se poate alimenta un mini market, sau o alimentara ceva fara probleme. Cum bine vedeti si pe un alt topic din aceasta arie crescatorii germani nu au neaparat cate 2000 de capre, se pare ca renteaza si cu 50-100. Mentalitatea asta THINK BIG capitalisto-americana cred ca incepe incet incet sa scartaie, cel putin in unele domenii.

Daca mi se mai permite inca o idee, poate gasim o rasa de gaini outoare care sa poata fi valorificata la sfarsitul ciclului de ouat  si pentru carne, defapt poate gasim rasa cea mai buna pentru asa ceva. Astel se va mai adauga ceva la micul profit. Fie si un euro pe bucata de gaina batrana si tot ar fi bine.

@tablagiu, eu chiar nu stiu preturile cu care se vand ouale angro, insa stiu ca la magazine un ou mai rasarit costa 0.5-0.6 ron, chiar imi este greu sa cred ca acele magazine la randul lor cumpara un ou sub 0.2 ron, dar poate ma insel eu. Insa daca pretul de achizitie al magazinelor este undeva la 0.1 ron iar pretul de vanzare este de aproximativ 0.5 deja avem o problema.

Edited by tavktm, 26 August 2009 - 17:47.


#16
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

 tavktm, on 26th August 2009, 18:44, said:

...
Ok, numai carne, sau numai oua, fie si asa, insa fara suparare Akomar, dar ce descrii tu acolo seamana cu o linie tehnologica de crescut pui sau produs oua care va costa poate chiar zeci de mii de euro.
...
Cel mai mult o sa coste linia de furajare, de adapare si ventilatia.

Quote

... o instalatie de strans oua pe banda care costa x mii de euro numai ea ...
Pana la urma, bunicul sau bunica pot sa stranga ouale din cuibare si sa le puna in cartoane, pe un carucior, n-au chiar nevoie stringenta de banda colectoare ...

Quote

...Mentalitatea asta THINK BIG capitalisto-americana cred ca incepe incet incet sa scartaie, cel putin in unele domenii.

Nu neaparat capitalisto-americana. Cea socialisto-sovietica era si mai BIG ...(bigger...)

Quote

Daca mi se mai permite inca o idee, poate gasim o rasa de gaini outoare care sa poata fi valorificata la sfarsitul ciclului de ouat  si pentru carne, defapt poate gasim rasa cea mai buna pentru asa ceva.

Asta clar, ca doar n-o sa zicem sa bagam "rachete" din alea Leghorn ...

Quote

... chiar imi este greu sa cred ca acele magazine la randul lor cumpara un ou sub 0.2 ron, dar poate ma insel eu. ...
Nu stiu exact la cat pleaca din ferma (aici poate stie Wiseguy, de la colegii cu gainile ...), dar la un calcul simplut 0.4 / 1.19 = 0.336 (pret de vanzare fara TVA).

0.336 - 30% (adaosul) = 0.2352

Deci intrarea in magazin poate sa fie in jur de 0.22-0.23, e perfect fezabil (fara TVA). Ceea ce ar insemna cam 0.21-0.22 la poarta fermei (fara transport). Tot fara TVA.

#17
Startpause

Startpause

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,712
  • Înscris: 05.03.2005
Akomar and horia66 - carry on :)

#18
kos_funny

kos_funny

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,185
  • Înscris: 11.07.2007
Va hotarati odata? Oua, carne, mixta? Trageti la sorti ca nu mai am rabdare! :)

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate