Neurochirurgie minim invazivă
"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv. Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice. www.neurohope.ro |
Vreau sa fac Vin de casa ...
Last Updated: Dec 22 2023 20:01, Started by
reluuu
, Aug 17 2009 11:10
·
10
#1027
Posted 25 October 2016 - 22:28
Salutari!
Am citit discutiile privind fermentatia malolactica, dar inca nu sunt foarte sigur de o problema. Vreau sa pun bacterii malolactice(si nutrienti). Fac asta dupa ce trag de pe drojdie(evident, fermentatia alcoolica este incheiata) sau las drojdia si pun direct? Eu ma gandeam sa trag vinul, sa pun bentonita si apoi sa pun bacteriile malolactice, dar am senzatia ca gresesc, desi chimic vorbind, acidul malic ramane si dupa bentonita. Mentionez ca si pentru fermentia alcoolica am pus drojdii selectionate. Multumesc! |
#1028
Posted 26 October 2016 - 11:19
Asa cum inteleg eu problema, depinde de natura si concentratia nutrientilor utilizati. Daca acestia sunt pusi la limita, anumite componente proteice din drojdie ar putea furniza nutrientii atat de utili bacteriilor malolactice. Drojdiile poseda peptitaze care convertesc enzimatic proteinele in frgmente mai mic, inclusiv aminoacizii care sunt componenti ai nutrientilor. Daca sunt pusi in cantitate suficienta, anunci aportul reactiilor enzimatice nu mai este necesar.
Nu e exclus ca in urma fermentatiei malolactice sa apara o tulbureala (din cauza modificarii pH-ului). Adica daca ai tratat cu bentonita inainte de fermentatie, va trebui sa o refaci si dupa aceea. As fi tentat sa-ti spun ca mai bine e sa amani tratamentul de limpezire dupa fermentatia malolactica. Dar mai asteapta si alte sfaturi, eu nu am folosit niciodata bacterii malolactice. Edited by ain, 26 October 2016 - 11:20. |
#1030
Posted 20 December 2016 - 12:37
Buna ziua , va rog sa ma ajutati cu o solutie (recomandare) pentru limpezire a vinului rosu. Dupa stabilizare cu metabisulfit de potasiu am efectuat tratamentul pentru limpezire cu bentonita in proportie de 70 g/hl, dupa cum scria pe plic (Tukros). Deasemenea pe plic scrie ca se poate folosi la vinuri albe si rosii. Dupa aplicarea tratamentului cu bentonita vinul s-a limepezit doar la suprafata damigenei, cam 3-4 cm, iar restul a ramas tulbure (se vede ca o ceata). Vinul este pastrat in beci la o temperatura de 8-10 grC. Multumesc.
Edited by flopod, 20 December 2016 - 12:39. |
#1031
Posted 21 December 2016 - 18:12
N-am folosit vreodata bentonita, insa imi permit sa-ti dau 2 sfaturi:
- verifica ca ai facut corect tratamentul: trebuie hidratata corect bentonita, astfel e putin activa. Vezi aici: http://winemakersaca...e-clarify-wine/ daca nu ai procedat corect, repeta operatia. - ai nevoie de timp si de temperaturi cat mai scazute: daca dimensiunea damigenei o permite, muta-te la 1-2 oC (chiar si la cateva grade sub zero). Cu cat temperatura e mai scazuta cu atat clarificarea e mai rapida. |
#1032
Posted 06 June 2017 - 14:06
flopod, on 20 decembrie 2016 - 12:37, said: Buna ziua , va rog sa ma ajutati cu o solutie (recomandare) pentru limpezire a vinului rosu. Dupa stabilizare cu metabisulfit de potasiu am efectuat tratamentul pentru limpezire cu bentonita in proportie de 70 g/hl, dupa cum scria pe plic (Tukros). Deasemenea pe plic scrie ca se poate folosi la vinuri albe si rosii. Dupa aplicarea tratamentului cu bentonita vinul s-a limepezit doar la suprafata damigenei, cam 3-4 cm, iar restul a ramas tulbure (se vede ca o ceata). Vinul este pastrat in beci la o temperatura de 8-10 grC. Multumesc. bentonita se lasa inainte de administrare 24 ore la gonflat. eu la alb am facut si administare de gelatina si la 24 ore bentonita dupa o sapt era limpede lacrima. la fel so2 aplicat la rosu poate sa decoloreze, aici ik eate tannisol |
#1033
Posted 03 October 2017 - 22:19
N-am folosit niciodata activatori.
Zdrobitor, teasc cu tot cu ciorchini, damigene, lasat aproape doua luni, tras de pe drojdie. Anul trecut a ramas dulceag, dar era foarte foarte bun. Prima damigeana. La a doua m-am trezit cu rasuflatoul sarit din sticla, cine stie cat statuse. Vinul nu mai avea gust, parca nici tarie. Tras in sticle, dupa ceva vreme s-a asezat ca gust si tarie si a fost bunicel. A treia.... am desfacut-o acum cateva saptamani si era otet, cu spuma deasupra. Scapase si la asta rasuflatorul cateva zile prin August, dupa ce a bagat mama cartofii in beci. Dar nu stiu daca chiar asta-i cauza otetirii. ? |
#1034
Posted 03 October 2017 - 22:26
Pai daca a ramas dulceag inseamna ca a avut putin alcool, in august temperatura mai mare, cat a bagat cartofii cine stie cat o fi stat si beciul deschis, aceleasi meciuri le am si eu cu ai mei, so2 nu s a dat, dop n a avut deci bacteria acetica a fost in elementul ei. deasupra avea spuma sau floare? si chiar si asa vinul din hpd dupa un an si ceva nu prea mai e ca la inceput, indiferent ce i faci. dar otet..... nu am patit. nu te speria de sulfitare ca nu e asa babau. la cel de stii ca l consumi mai pe vara da i macar 0.5 ml per litru, recomandabil 1. mai poti incerca sa pui ulei de gatit dupa ce l ai limpezit va forma o pelicula care cumva sigileaza vinul in caz ca mai cade dopul. se mai gasesc si niste fitile pe baza de parafina si ulei de in parca.
|
#1035
Posted 03 October 2017 - 23:05
Spuma, nu floare. Am inteles ca floarea aia l-ar proteja, dar la mine nu a fost cazul
|
#1036
Posted 06 October 2017 - 00:48
A pus cineva zahar în must ??? Daca DA dece?? si ce cantitate de zahar se pune la 10 l(ca reper)
multumesc |
|
#1037
Posted 06 October 2017 - 18:50
In Bucuresti de unde pot cumpara drojdie de vin, temperaturile scazute din aceasta perioada au facut sa nu mai fiarba mustul.
Mentionez ca unde este damigeana de must sunt aprox 12 grade. Am "invelit" cu patura damigeana si a inceput sa fiarba , usurel, dar astazi am plecat de la casa de vara si ma astept ca la revenire sa nu fiarba mustul. |
#1038
Posted 10 December 2017 - 10:21
unic635, on 09 decembrie 2017 - 13:41, said:
conteaza mai putin denumirea operatiunii, ca-i pitroc ca-i tras de pe depozitele de drojdii, important e sa fie facuta la timp. daca vrei o limpezire mai rapida poti face o cleire, sau deproteinizare da stabilitate mai buna pe termen lung, poti folosi albus de ou , gelatina, clei. eu cand il trag folosesc o nuia o bag in butoi si pe varf vad cat este nivelul depozilui apoi de nuielusa leg un furtun taiat in unghi de 45, cam cu un deegt mai sus de lemn, am o mica pompa electrica de apa si gata. ii mai dau o pastila de tanisoll la 100 l dar asta la pitrocu de primavara, care e al doilea, nu inteleg de ce din cabernet si merlot ai vin chihlimbariu, nu-l lasi la amcerat sau amesteci cu alb? E al treilea an cand fac vin, pana acum am facut asa: - prin Decembrie l-am tras din damigeana in alta damigeana. - apoi, dupa 2-3 luni tras in sticle ce n-am baut pana atunci. Ca pe parcurs mai trag cate 1-2-3 sticle pentru consum. Cred ca ar fi mai bine sa nu-l tin mult in a doua damigeana, cel mult 3-4 saptamani, sa se decanteze, apoi in sticle. Ce parere aveti? Substante nu adaug, de nici un fel. |
#1039
Posted 10 December 2017 - 11:45
Pritocirea se face după ce a stat din fiert sau după limpezire, eu am făcut vin din tamiiioasa de pietroasele Buzău
Mulțumesc |
#1040
Posted 10 December 2017 - 12:41
til, on 10 decembrie 2017 - 10:21, said:
Deci il tragi o singura data? E al treilea an cand fac vin, pana acum am facut asa: - prin Decembrie l-am tras din damigeana in alta damigeana. - apoi, dupa 2-3 luni tras in sticle ce n-am baut pana atunci. Ca pe parcurs mai trag cate 1-2-3 sticle pentru consum. Cred ca ar fi mai bine sa nu-l tin mult in a doua damigeana, cel mult 3-4 saptamani, sa se decanteze, apoi in sticle. Ce parere aveti? Substante nu adaug, de nici un fel. Sa nu uiti sa arzi panglica de sulf in damigene inainte de umplere si sa lasi fumul 10 min. Edited by destrug, 10 December 2017 - 12:42. |
#1041
Posted 10 December 2017 - 14:49
Sunt hibrizi, nu am nobila, poate de la anul sa intre cativa butuci pe rod.
Ma incapatanez sa fac fara sulf. Cred ca poti sa ai de la an la an si fara ajutorul altor substante. Am un vecin care tine vinul 1-2 ani. E adevarat, vin prost, cam acru de la inceput, dar ramane la fel chiar si doi ani. Nu pune sulf. Prima lui greseala e ca nu o lasa sa se coaca, o culege cu 2-4 saptamani inaintea mea. |
|
#1042
Posted 10 December 2017 - 14:53
Poate asta nu este chiar o greseala. Aciditatea ajuta la conservare.
|
#1043
Posted 10 December 2017 - 17:23
”conteaza mai putin denumirea operatiunii, ca-i pitroc ca-i tras de pe depozitele de drojdii, important e sa fie facuta la timp. daca vrei o limpezire mai rapida poti face o cleire, sau deproteinizare da stabilitate mai buna pe termen lung, poti folosi albus de ou , gelatina, clei. eu cand il trag folosesc o nuia o bag in butoi si pe varf vad cat este nivelul depozilui apoi de nuielusa leg un furtun taiat in unghi de 45, cam cu un deegt mai sus de lemn, am o mica pompa electrica de apa si gata. ii mai dau o pastila de tanisoll la 100 l dar asta la pitrocu de primavara, care e al doilea, nu inteleg de ce din cabernet si merlot ai vin chihlimbariu, nu-l lasi la amcerat sau amesteci cu alb?”
-e o greseala din partea mea, nu am verificat cuvantul chihlimbariu si am dat-o in bara, trebuia de scris mai degraba limpede. niciodata nu amestec rosu cu alb si niciodata nu folosesc chimicate, si am vin pana la roada urmatoare. |
#1044
Posted 15 December 2017 - 15:07
til, on 10 decembrie 2017 - 10:21, said:
Deci il tragi o singura data? E al treilea an cand fac vin, pana acum am facut asa: - prin Decembrie l-am tras din damigeana in alta damigeana. - apoi, dupa 2-3 luni tras in sticle ce n-am baut pana atunci. Ca pe parcurs mai trag cate 1-2-3 sticle pentru consum. Cred ca ar fi mai bine sa nu-l tin mult in a doua damigeana, cel mult 3-4 saptamani, sa se decanteze, apoi in sticle. Ce parere aveti? Substante nu adaug, de nici un fel. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users