Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Amenintat cu moartea de un numar ...

La multi ani @AndReW99!

Alegere masina £15000 uk

TVR vrea sa lanseze o platforma d...
 Strategie investie pe termen lung...

Modulator FM ptr auto alimentat p...

orange cablu f.o. - internet fara...

Robinet care comuta traseul
 A fost lansata Fedora 40

Samsung S24 plus

Imi iau un Dell? (Vostro vs others)

Abonati Qobuz?
 transport -tren

Platforma electronica de eviden&#...

Cot cu talpa montat stramb in per...

Sfat achizitie sistem audio pentr...
 

Tur Balcanic

- - - - -
  • Please log in to reply
5 replies to this topic

#1
mr.x_cj

mr.x_cj

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 47
  • Înscris: 11.12.2005
Plec pe 31 august intr-un tur al Balcanilor pe urmatorul traseu, plecare din Cluj - Szaged (HU) - Novi Sad (SB) - Satajevo (BH) - Mostar (BH) - Dubrovnic (CR) - Herceg Novi (MN) - Budva (MN) - Tirana (AL) - Ohrid (MD) - Salonic (GR) - Sofia (BG) - Calafat (RO) -Cluj.
Daca cineva a fost pe aest traseu, sau portiuni din acest traseu, si ma poate ajuta cu impresii si experienta traita il rog sa posteze pe acest topic.
Oricum voi revenii si eu cu impresii dupa intoarcere.

#2
mr.x_cj

mr.x_cj

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 47
  • Înscris: 11.12.2005
Asa cum v-am promis va voi scrie cateva impresii despre ceea ce insemna calatoria cu masina in Balcani:
Ziua 1: Plecare de la Cluj la 4 dimineata, am ales un traseu prin Ungaria deoarece drumurile din Romania sunt mai proaste, am trecut Granita la Bors si La Beretyoujfalu am mers spre sud la Szeged, la ora 9 eram la granita Ungaro-Sarbeasca de la Roszke. Desi pe harta era trecuta ca si autostrada (E75) drumul de la granita pana la Novi Sad, de fapt drumul este doar unul expres cu limita de viteza de 100 si din alocuri limitare la 60 si unde normal ca "vegheaza" politia, dar am incercat sa respect pe cat posibil regulile de circulatie si nu am avut nici o problema. In serbia pe portiunea dintre granita si Novi Sad se plateste o taxa de 4 EURO. De la Novi Sad am continiat pe drumuri nationale (21 si 19) pana la granita sarbo-bosniaca si am travesat la Zvornik. Drumul pana la Zvornik seamana cu drumurile judetene de pe la noi, nici foarte buna nici proasta, pe alocuri se lucra la drum, aceeasi remarca si pentru portiunea de la Zvornik la Satajevo, mai mult pe aceasta portiune parca eram prin Ardeal, drum de munte cu multe serpentine semana cu pasul Tihuta, superbe locuri.
Am ajuns la Sarajevo, primul popas, in jur de ora 16 (12 ore, aprox. 820 km).
In prima noapte am avut in schimb si un eveniment neplacut, cineva spargand geamul dreapta fata a masinii, desi nu a resit sa fure nimic din cauza alarmei, a fost suficient sa sparga geamul cea ce a influentat negativ urmatoarele zile, mai ales ca la nici un service Seat nu am gasit gem decat la comanda. Am uitat sa specific ca am un Seat Leon modelul nou.
Ziua 2: Am pornit din sarajevo pe la 10 dupa ce am vizitat reprezentatnta locala Seat, am plecat spre Mostar, un drm spectaculos si foarte bun (E73). Voiajul a fost influentat de lipsa geamului, scazand viteza la o maxima de 80-90 km/h. Mostarul este un un oras superb, nu de geaba este patrimoniu UNESCO. Portinea de la Mostar pana la Adriaica este deasemenea OK, se traverseaza granita bosniaco-croata la Metkovic, dupa ce intrii in Croaia si iti apare Adriatica urmeaza cred una dintre cele mai frumoase trasee rutiere din Europa si din lume cred, Coasta Dalmata. E un peisaj superb de mnte si mare iar calitatea soselei este foarte buna (E65) si nu foarte aglomerata in luna septembrie. Am intrat in Dubrovnik, urmatorul popas cam pe la ora 16 dupa aprox 350 km. Dubrovnik este intradevar perla Adriaticii.
Ziua 3: Am plecat din Dubrovnik pe la ora 10 am urmat drumul de coasta traversand granita croato-montenegreana in apropiere de Herceg Novi. La intrarea in Montenegro se plateste o taxa de drum de 10 EURO iar la Kamenari o taxa de feribot de 4 EURO, am ales varianta cu ferry pentru fica mea care vroia sa mearga cu "vaporul" si am scurta drumul cu aprox 30 km. Pe la ora 14 am ajuns in Budva o statiune superba la Marea Adriatica (Dubrovnik - Budva 300 km). Aici am stat doua nopti dar sincer am mai fi stat, e superb.
Ziua 5:  Am plecat din Budva la ora 9 pe un drum plin de munte, fiind in Muntenegru  :D , spre Podgorica de unde am coborat spre Albania traversand frontiera undeva in apropiere de lacul Skadar, drumul de la Podgorita la granita si de la granita pana la Shkoder e un dezastru plin de cratere portiunea din Albania (E762), In orasul Shkoder in primul sens giratoriu toata lumea ocolea "chesia aia din mijloc" dar nu conta ca prin stanga sau dreapta, atat masini, carute, magari, biciclete sau pietoni  :D . E un haos total, daca nu ai tupeu nu treci prin orasul asta prea usor, am avut noroc cu un politai pe motocicleta care a inceput sa mearga pe langa noi si mai pornea sirena cand se bloca drumul si asa am putut traversa. Nu stiu daca va puteti inchipuii cum e sa traversezi un asemenea oras si fara geam la masina. De la Shkoder pana la tirana drumul este cat de cat ok, se lucreaza pe portiuni intinse (se construieste autostrada Bechtel). Tirana ... aceeasi haos, cam de 10 ori ca in Bucuresti, dar si aici tupeul conteaza si nu regulile de circulatie, politaii nu au nici o treaba cu circulatia.
De la Tirana pana la Ohrid in Macedonia drumul este bunicel, drum cu foarte multe serpentine care reusesc sa iti intoarca stomacul pe dos si sa te faca sa regreti ca ia mancat berbec la protap. Deasemenea lipsesc pe multe portiuni parapetii de pe marginea prapastiei, probabil trebuiai schimbate cam des si au renuntat la ele  :D . Pe aceeasta portiune m-a oprit olitia de doua ori, o data pentru ca m-a prins cu radarul (limita de 50, eu mergeam cu 80) dar culmea ca in momentul in care au vazut ca am nr de Romania mi-au facut semn ca sa plec. Am traversat in Macedonia in apropiere de lacul Ohrid. La intrare in Albania trebuie neaparat sa va inregistrati masina deoarece la iesire va cere hartia primita la intrare si va calculeaza taxa de drum (2 EURO am platit eu), e adevarat ca se cam mira vamesul daca reusiti sa plecati cu masina cu care ati intrat  :lol: . Am ajuns la Ohrid pe la 17 rupti de oboseala dar fericiti ca am "scapa" de Albania. (Total zi: 360 km)
Ziua 6: : De la Ohrid am plecat la ora 9 si am traversat granita in Grecia pe la Niki iar in apropiere de Kila am ajuns la autostrada A2 (E90) unde m-am pus folie pe geam si am putut merge cu viteza mai ridicata (120-130) in apropiere de Thessalonik am virat la dreapta spre Katerini pe A1 ajungand la Olympiaki Akti pe la ora 13 (aprox. 360 km) Nu am platit taxe de drum in ziua aceasta. Am stat in Olympiaki Akti 7 nopti.
Ziua 8: Excursie la Meteora (dus intors aprox. 400km), am planificat traseul pe gps setatnd cel mai scurt drum, (cea mai mare greseala) dupa aproximativ 100 km am ajuns intr-un varf de munte, intr-o padure pe un drum forestier, care conform gps-ului aveea o lungime de 9 km, dar dupa aprox 5 km s-a transformat intr-o carare  :D , din acel moment am incetat sa mai ascult de comenzile lui "Marcel" si am scos harta clasica ajungand intr-un final la Meteora. In afara de portiune de aprox 20-25 km pe care am facut-o pe dealuri si in paduri si unde am avut nevoie sa curat drumul (pe alocur) de stanci si de lemne, drumurile din grecia sunt in marea majoritate bune. Intoarcerea de la Meteora a fost prin Trikala - Larissa de unde pana in Katerini am avut si ortiuni de autostrada, am platit taxe de drum in valoare de 4,5 EURO.
Ziua 13:Intoarcerea acasa, plecare de la Olimpic Beach la ora 9 am trecut granita in Bulgaria pe la Kulata dupa aproximativ 2 ore (Taxe in Grecia inca 2 EURO, taxa de drum in Bulgaria 5 EURO/7 zile). Traversaea Bulgariei a durat 7 ore cu respectarea tuturor regulilor de circulatie. Starea drumurilor este buna cu exceptia anumitor portiuni (comparabila cu cea din Romania). Se lucreaza la centura de sud a Sofiei si atentie la limitarle de viteza de pe autostrada spre Ruse deoarece stau cu radarul. Mentionez ca toate masinile oprite n trafic de politie pe tot drumul din Bulgaria aveeau nr de Romania. Deci s-ar putea sa fie adevarat "mitul" ca romanii sunt "vanati" prin Bulgaria, dar daca mergi regulamentar nu au ce sa iti faca, eu nu am avut nici o problema nicaieri. Ce e enervant in Bulgaria sunt limitarile de viteza "aiurea" care clar au scopul de ati testa nervii, ex. la centura Russe drum impecabil asfaltat cu 3 benzi pe sens si cu limita de 40, si normal cu un echipaj cu radar.
Intrarea in Romania pe la Giurgiula, cu celebra taxa de pod de 6 EURO, care sincer nu stiu pe ce e cheltuit ca podul arata oribil, iar de la Giurgiu traseul clasic: Bucuresti-Pitesti-Ramnicu Valcea-Sibiu-Alba Iulia-Cluj unde am ajuns la ora 1 noaptea, pe care il cunoasteti si nu il detaliez. (in total aprox:1300 km )

In concluzie totul a fost super aventuros si merita acest traseu, m-as intoarce chiar maine daca s-ar putea (inclusiv in Albania), daca sunteti genul de pe persoana care iubiti aventura va recomand acest traseu, cu specificarea ca sa nu lasati masina peste noapte pe strada in Sarajevo, mai ales cu sacose s-au alte llucruri la vedere, sunt parcari cu plata unde cat de cat este mai in siguranta, s-au dormiti in masina  :D .

Daca cineva mai face acest traseu s-au portiuni din el poate sa isi posteze aici impresiile, iar daca va intereseaza mai multe amanunte va stau la dispozitie.
Poate o sa va fac si un jurnal foto daca va intereseaza.

#3
longlaif

longlaif

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 112
  • Înscris: 12.05.2008
destul de interesant ce ai facut tu.si pe mine ma intereseaza un tur al balcanilor,dar din ce intamplari nefericite ai avut parca as merge cu trenul sau cu masina,dar nu cu a mea :P .oricum felicitari pentru curaj,si mie imi plac aventurile astea :lol:

#4
GeorgeM

GeorgeM

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,445
  • Înscris: 05.08.2006
Supe tare, felicitari pentru calatoria aceasta si multumesc pentru rabdarea de a o impartasi aici! Ma intereseaza sa postezi foto a momentelor relevante de pe traseu si cat mai multe amanunte!

Zici tu ca e pentru aventurierei calatoria asta, dar tu ai fost plecat cu familia:)
Inntrebare: ce oras/tara ti-a placut cel mai mult/te-a impresionat cel mai mult, si de ce?

Mersi.

#5
mr.x_cj

mr.x_cj

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 47
  • Înscris: 11.12.2005

 longlaif, on 25th September 2009, 14:33, said:

destul de interesant ce ai facut tu.si pe mine ma intereseaza un tur al balcanilor,dar din ce intamplari nefericite ai avut parca as merge cu trenul sau cu masina,dar nu cu a mea :P .oricum felicitari pentru curaj,si mie imi plac aventurile astea :lol:


Sincer daca ar fi sa pot porni maine din nou pe aceeasi traseu nu asi ezita sa plec, mai ales ca acuma nu asi mai repeta anumite greseli. Daca vrei sa faci acest traseu pot sa te ajut cu cu detalii si sfaturi. Adevarul e ca merita si sincer nu m-a costat aproximativ 1000 EURO cu tot cu cazarile de la pensiuni, 2 adulti si un copil de 4,5 ani , 2 saptamani.

 GeorgeM, on 26th September 2009, 16:37, said:

Supe tare, felicitari pentru calatoria aceasta si multumesc pentru rabdarea de a o impartasi aici! Ma intereseaza sa postezi foto a momentelor relevante de pe traseu si cat mai multe amanunte!

Zici tu ca e pentru aventurierei calatoria asta, dar tu ai fost plecat cu familia:)
Inntrebare: ce oras/tara ti-a placut cel mai mult/te-a impresionat cel mai mult, si de ce?

Mersi.

Merci pentru felicitari, intradevar am fost cu familia dar suntem o familie de aventurieri am fost de fapt 4 eu, sotia, fica de 4,5 ani si baiatul care inca nu e nascut :) .

Cel mai mult mi-a placut Dubrovnik-ul, e super si sigur ma voi mai intoarce acolo. De asemenea Budva din Montenegro merita vizitat si Mostarul din Bosnia.

Daca vrei sa vezi poze incearca aici.

#6
myx9

myx9

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 93
  • Înscris: 28.01.2006
M-ar interesa si pe mine sa vizitez coasta Dalmata. Pe mine m-ar interesa un traseu prin Croatia pana in Pelopones.
Am cateva intrebari:
Se poate evita Bosnia ?
Cazare ai gasit la fata locului ? In Croatia, Serbia accepta si euro sau este mai convenabil sa schimbi.
Cu asigurarea cum ai facut pentru Bosnia si Albania ?
Albania cum ti s-a parut?

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate