Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric
 CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...
 Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...
 Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11

securitate - acum se dau drept - ...

Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...
 

Vom ajunge pe Luna

- - - - -
  • Please log in to reply
1418 replies to this topic

#19
roaca

roaca

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 787
  • Înscris: 15.08.2009
Eu nu cred ca membrii ARCA si seful lor Dumitru Popescu sunt niste escroci care intentioneaza sa fraiereasca lumea cu scam-uri pe net. Mai degraba acesti oameni sunt niste "naivi infumurati" si "laudarosi iremediabili" care insa cred cu sinceritate in reusita unei expeditii lunare romanesti.

Daca cititi urmatorul articol aparut in Aprilie 2009 veti constata singuri existenta unui numar neneglijabil de laude, exagerari si decizii sau viziuni nerealiste ale lui Dumitru Popescu: pretinde ca a executat cel mai complex zbor automat din Romania, ca a refuzat oferte serioase de angajare in SUA pe bani grei sau ca in cursul unei lansari jumatate din suprafata Marii Negre a fost blocata pentru ARCA.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Prima racheta spatiala din Romania testata la Pausesti Maglasi

In comuna valceana Pausesti Maglasi au avut loc saptamana trecuta ultimele teste ale primei rachete romanesti care va ajunge prin mijloace proprii in spatiul cosmic.

Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA) este o organizatie non-guvernamentala, lider national in domeniul cercetarii aerospatiale, formata dintr-o echipa tanara de cercetatori romani. Ei vor participa cu racheta la competitia internationala Google Lunar XPrize, unde premiile totale ajung la 30 de milioane de dolari.

Prima echipa al carei modul va ajunge pe Luna si care va completa misiunea pana in data de 31 decembrie 2012 va fi premiata cu suma de 20 de milioane de dolari. ...

Racheta de pe deal

Saptamana trecuta, pe un deal din comuna valceana Pausesti Maglasi au avut loc ultimele teste de propulsie pentru vehiculul Stabilo, primul vehicul romanesc care va atinge spatiul cosmic in vara acestui an. ... In prezent, echipa ARCA testeaza motorul vehiculului spatial Stabilo, care va transporta modulul European Lunar Explorer (ELE) pe suprafata satelitului natural al Pamantului. ...

"Au rezervat" jumatate din Marea Neagra

Racheta Stabilo este construita integral din materiale compozite, avand la baza primul motor de racheta din lume reutilizabil din materiale compozite. Combustibilul folosit la propulsia vehiculului este apa oxigenata de concentratie mare, tehnologie testata cu succes in anul 2004, cu ocazia lansarii rachetei Demonstrator 2B la Poligonul Fortelor Aeriene Romane de la Capul Midia. ... . Aceasta lansare (Stabilo) a reprezentat o confirmare a eforturilor sustinute depuse de ARCA, fiind considerat cel mai complex zbor automat efectuat vreodata in Romania. Punerea in practica a acestui experiment a angrenat importante forte militare romanesti care au fost nevoite sa blocheze numeroase coridoare maritime si de zbor international, pe aproape 50% din suprafata Marii Negre. Cu privire la conceptul propus de echipa romaneasca pentru a lansa vehiculul, Dumitru Popescu, coordonatorul proiectului si presedintele ARCA, spune ca originalitatea a stat la baza tuturor proiectelor de pana acum ale membrilor asociatiei. ?In primul rand abordam diferit de celelalte echipe intreaga configuratie a proiectului, de la lansator pana la robot.[/b] O mare parte dintre competitori incearca sa inchirieze lansatoare, pe cand noi folosim un model propriu, concept 100% romanesc. Primul zbor va fi programat in vara acestui an, probabil undeva in afara Europei."

Au refuzat slujbe de zeci de mii de euro

Dumitru Popescu, coordonatorul proiectului, recunoaste ca atat el, cat si cativa dintre colegii sai au primit oferte consistente de a lucra in cadrul unor centre de cercetare cu renume din lume, insa au ales sa ramana in tara si sa-si puna in aplicare propriile idei. ?In 2006, unul dintre colegii mei din ARCA a refuzat un salariu lunar de 18.000 de euro la un institut de cercetare de stat din Franta, iar eu am refuzat sa lucrez la un centru asemanator din SUA. ...

La Valcea, aproape necunoscuti

Deocamdata, singurele autoritati valcene care s-au implicat propriu zis in sustinerea proiectului ARCA au fost Primaria si Politia Pausesti Maglasi, care au ajutat echipa in incercarea sa de a obtine autorizatii pentru testele efectuate in zona. Din pacate, nimeni dintre reprezentantii conducerii judetului judetul Valcea nu s-a aratat pana acum interesat de proiectul dezvoltat de ARCA. ?Proiectul nostru este cunoscut in special in strainatate, unde asemenea actiuni sunt mult mai mediatizate si mai promovate. Nu cred ca in Valcea sau in tara suntem foarte cunoscuti, probabil si din vina noastra, pentru ca nu am avut prea mult timp de a ne face publice actiunile in presa", precizeaza Dumitru Popescu.


Mirela Manu

Sursa: http://www.romaniant...ti_Maglasi.aspx

Edited by roaca, 15 August 2009 - 20:51.


#20
SINEKT

SINEKT

    Cyber-omul

  • Grup: Banned
  • Posts: 4,047
  • Înscris: 23.02.2007
Revin. Ca electronist, semi-pasionat de astronomie si super-pasionat de orice inseamna hi-tech, electronica si software, intr-adevar, e o mare provocare. Nu de geaba era premiul de 1 sau 2 milioane de dolari (nu mai stiu exact) la concursul ala in America, cine face cea mai tare masina care se conduce singura :lol: Navigare GPS, coordonarea cu mediul inconjurator, recunoasterea integrala a mediului, foto si video, sunt niste chestii naspa, care necesita multa munca si multa materie cenusie. Pe mine ma amuza ca la ani si chiar zeci de ani dupa ce altii au facut acelasi lucru, venim si noi, romanii : uaaaaaaaaa, am inventat roata, uuuuuuhuuuuuuu... <_< Suntem tari ! <_<

Edited by SINEKT, 15 August 2009 - 23:13.


#21
theMisuser

theMisuser

    Cetatean European.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,118
  • Înscris: 25.02.2007
Pentru nivelul nostru e o realizare impresionanta. Poate fugim de criza pe Luna :)

#22
roaca

roaca

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 787
  • Înscris: 15.08.2009
Exista un premiu "Google X Prize" care are ca obiectiv aterizarea unui mic robot pe Luna. ARCA este concurent in aceasta competitie si as putea spune ca unul din cei mai seriosi.
Mai multe date se gasesc aici: http://www.googlelunarxprize.org
Pina acum nici o racheta proiectata de amatori nu a ajuns pe Luna sau pe orbita Pamintului.

Edited by roaca, 15 August 2009 - 23:53.


#23
***MIHAI***

***MIHAI***

    Pot totul în Hristos care mă întărește

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,804
  • Înscris: 24.02.2007

View Postroaca, on 15th August 2009, 01:41, said:

Un video nemaipomenit cu racheta romaneasca ce va ateriza pe Luna
Vezi: http://www.arcalunar.com

Incepand de astazi, a intrat in functiune un site dedicat misiunii ARCA catre Luna. In cateva zile se va activa modulul de inscriere prin SMS, astfel incat toti doritorii sa aiba posibilitatea de a fi parte a efortului romanesc ce se va finaliza prin aterizarea unei sonde spatiale pe satelitul natural al Pamintului.

bună gluma. deci fiecare sms va duce la realizarea acestui proiect. mai ales acum in criza. hahaha

#24
domnul_ionescu

domnul_ionescu

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 999
  • Înscris: 02.02.2009
Oameni buni, cam degeaba au ajuns alții pe lună dacă "ajunsul" acolo a costat sute de milioane de dolari. Important e să se găsească o soluție IEFTINĂ, iar dacă cineva ajunge cu un cost de 10 ori mai mic sau măcar se aproprie de lună, e un salt uriaș pentru că la câteva milioane de euro deja se poate pune problema aplicațiilor comerciale, imposibil de abordat la costurile astronimice cerute de expedițiile clasice.

#25
roaca

roaca

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 787
  • Înscris: 15.08.2009
Combustibilii si materialele folosite de ARCA sunt disponibile dinaintea anilor 60. Chiar credeti ca nu s-a gindit nimeni la solutiile minune tip ARCA pentru a ajunge pe Luna la preturi ridicol de mici.
Evident ca da insa orice inginer serios si-a dat repede seama ca solutia este neviabila.
Motoarele racheta de putere cu apa oxigenata au fost abandonate imediat dupa al doilea razboi mondial. De ce oare?

#26
domnul_ionescu

domnul_ionescu

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 999
  • Înscris: 02.02.2009
Poate ot fi visători ei, ori scammeri dar asta nu înseamnă că ideea de a ajunge ieftin pe Lună e o tâmpenie.
Probabil și faza cu balonul încălzit de la soare a fost luată la mișto de toată lumea și uite că s-a stabilit un record în ceea ce privește urcatul cât mai ieftin, e cel mai mare balon de genul.

Edited by domnulMembruAnonimescu, 16 August 2009 - 10:12.


#27
Maresalul

Maresalul

    Gata cu joaca, la munca!!!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,346
  • Înscris: 18.09.2007

View Postdomnul_ionescu, on 16th August 2009, 03:09, said:

Oameni buni, cam degeaba au ajuns alții pe lună dacă "ajunsul" acolo a costat sute de milioane de dolari. Important e să se găsească o soluție IEFTINĂ,
Solutii minune nu exista, ci doar compromisuri.

Aruncarea cu un pietroi in luna e infinit mai ieftina decat, sa zicem, lansarea unui modul, cu om la bord, la 100 km altitudine.

In plus, oamenii aceia au fost pioneri in acele zboruri... nimeni nu stia nimic de pericolele ce te pot pandi la un astfel de zbor. Pana sa trimita oameni pe luna au mai fost, daca nu ma insel, vreo zece misiuni "pregatitoare".
Rusii au trimis o armata de sonde pe Venus, pana sa inteleaga de ce acestea nu transmiteau date, odata intrate in atmosfera planetei.



Mai bine inventau racheta anticriza, cu bataie in viloaiele politicienilor, iar dupa detonare sa planteze o placuta cu mesajul: "Lasati-va de furat si puneti osul la treaba!"


Sunt convins ca se vindea ca painea calda.

#28
vata_pa_batz

vata_pa_batz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,602
  • Înscris: 28.07.2004

View Postdomnul_ionescu, on 16th August 2009, 02:09, said:

Oameni buni, cam degeaba au ajuns alții pe lună dacă "ajunsul" acolo a costat sute de milioane de dolari. Important e să se găsească o soluție IEFTINĂ, iar dacă cineva ajunge cu un cost de 10 ori mai mic sau măcar se aproprie de lună, e un salt uriaș pentru că la câteva milioane de euro deja se poate pune problema aplicațiilor comerciale, imposibil de abordat la costurile astronimice cerute de expedițiile clasice.

Pentru ce si-ar dori cineva sa ajunga pe luna...un bolovan mort incolor inodor si insipid? Ha? :lol:

#29
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,662
  • Înscris: 29.03.2006
In urma analizelor, se considera ca luna are in compozitie un procentaj f. mare de metale utile si valoroase, in special metale grele  precum wolframul, etc., si de asemenea se considera o  sursa de He3, util in reactoare de fuziune din generatia a II-a, bazate pe  DHe3, care prin inlocuirea tritiului simplifica mult stabilizarea reactiei in camp electrostatic si de asemea reduc mult poluarea radioactiva, si util evident in reactoare de fuziune din generatia a III-a, bazate numai pe He3, reactii mult mai usor de controlat decat DD si DT, din prima generatie de reactoare de fuziune.

Pe de alta parte, exista si unele dovezi legate de discordanta de mult cunoscuta dintre orbita lunii si masa estimata din metale grele - pe de o parte, si pe de alta parte legate de testele seismice efectuate pe luna, precum de ex. rezonanta si vibratile masurate la caderea pe satelit a rezervoarelor modulelor lunare, dovezi care contureaza ideea ca luna este un satelit artificial, cu subscoarta din aliaj de titanium, umpluta ca o gogoasa  cu extraterestrii :P , care nu au chef sa le cojim casutza, si ca o a treia dovada mai si opresc/strica/blocheaza unele experimente care nu le convin...

Din ce am amintit in primul paragraf, se intelege care ar fi motivele f. serioase pt. care Luna ar reprezenta o tinta importanta pt. minerit.
Rachetele din rasina armata cu fibra de sticla, ridicate cu balonul  si propulsate apoi cu aburi supersonici si oxigen, sunt insa - scuzati expresia - o flatulatie mentala...

Edited by loock, 16 August 2009 - 14:30.


#30
MiculDexter

MiculDexter

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 610
  • Înscris: 11.09.2006

View Postloock, on 16th August 2009, 15:14, said:

In urma analizelor, se considera ca luna are in compozitie un procentaj f. mare de metale utile si valoroase, in special metale grele  precum wolframul, etc., si de asemenea se considera o  sursa de He3, util in reactoare de fuziune din generatia a II-a, bazate pe  DHe3, care prin inlocuirea tritiului simplifica mult stabilizarea reactiei in camp electrostatic si de asemea reduc mult poluarea radioactiva, si util evident in in reactoare de fuziune din generatia a III-a, bazate numai pe He3, reactii mult mai usor de controlat decat DD si DT, din prima generatie de reactoare de fuziune.

Pe de alta parte, exista si unele dovezi legate de discordanta de mult cunoscuta dintre orbita lunii si masa estimata din metale grele - pe de o parte, si pe de alta parte legate de testele seismice efectuate pe luna, precum de ex. rezonanta si vibratile masurate la caderea pe satelit a rezervoarelor modulelor lunare, dovezi care contureaza ideea ca luna este un satelit artificial, cu subscoarta din aliaj de titanium, umpluta ca o gogoasa  cu extraterestrii :P , care nu au chef sa le cojim casutza, si ca o a treia dovada mai si opresc/strica/blocheaza unele experimente care nu le convin...

Din ce am amintit in primul paragraf, se intelege care ar fi motivele f. serioase pt. care Luna ar reprezenta o tinta importanta pt. minerit.
Rachetele din rasina armata cu fibra de sticla, ridicate cu balonul  si propulsate apoi cu aburi supersonici si oxigen, sunt insa - scuzati expresia - o bashina...
Mă bucur că ești primu care pui în discuție și scopul acestei discuții. Toată lumea se întreabă și își screme neuronii cum am putea (mijloacele) ajunge cît mai ușor mai mai eftin pe Lună, dar oare s-a întrebat cineva că odată ajunși acolo... pentru ce?...  :huh:
Să ne plimbăm iar preț de cateva ore și să aducem niște bolovani, așa cum au făcut cei de pe Appolo, în urmă cu 40 de ani?
Lăsînd la o parte fantezia ta cu satelitul gol pe dinăuntru, dacă chiar s-ar găsi niște minerale pe acolo, te-ai întrebat de cîte mii de ori ar fi mai scump 1 Kg de wolfram adus de pe lună, decît unul extras de pe pămînt?  :lol:

Edited by MiculDexter, 16 August 2009 - 14:33.


#31
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,662
  • Înscris: 29.03.2006
Dar la ce valoare are He3, ca si combustibil viabil pt fuziune, izotop care in prezent nu se poate fabrica pe pamant in cantitati nici macar pe f. departe utile, la asta te-ai gandit ?
Costul transportului este insignifiant, avand in vedere utilizarea finala.
Legat de ridicarea de pe Luna, poate nu ar fi fost cazul sa amintesc, dar viteza necesara pt desprindere si invingerea completa a gravitatiei Lunii, a doua viteza cosmica pt satelit, este mult mai mica decat pt. Pamant, respectiv este de ~2.4 Km/s, fata de ~11,3 Km/sec pt Pamant.

Edited by loock, 16 August 2009 - 14:51.


#32
vata_pa_batz

vata_pa_batz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,602
  • Înscris: 28.07.2004

View Postloock, on 16th August 2009, 14:39, said:

Dar la ce valoare are He3, ca si combustibil viabil pt fuziune, izotop care in prezent nu se poate fabrica pe pamant in cantitati nici macar pe f. departe utile, la asta te-ai gandit ?

Mai ramine numai de adus. Hai sa mergem :lol:

#33
roaca

roaca

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 787
  • Înscris: 15.08.2009
Si altii incearca sa construiasca o racheta cu apa oxigenata nu doar ARCA:
( vezi aici: http://www.responsiv...004P_Tsohas.pdf )
[ http://sites.google.com/site/supersimplex/Home/PurdueH2O2Rocket.JPG - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

In ceea ce priveste trimisul de oameni pe Luna sau adusul mineralelor de acolo, misiunile acestea sunt extrem de complicate si scumpe. De exemplu, Statele Unite nu detin in prezent o racheta capabila de o misiune dus intors pe Luna cu astronauti la bord.

Edited by roaca, 16 August 2009 - 15:58.


#34
SuperDuper

SuperDuper

    Crushed

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,295
  • Înscris: 25.04.2006

View Postroaca, on 16th August 2009, 09:52, said:

De exemplu, Statele Unite nu detin in prezent o racheta capabila de o misiune dus intors pe Luna cu astronauti la bord.
Pai au blue print-urile, pot sa faca una cand or mai gasi ceva bani de imprumutat de la chinezi, ca pana una-alta Obama ii ingroapa in alte cheltuieli :)

Edited by SuperDuper, 16 August 2009 - 16:14.


#35
domnul_ionescu

domnul_ionescu

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 999
  • Înscris: 02.02.2009

View PostMaresalul, on 16th August 2009, 13:26, said:

Solutii minune nu exista, ci doar compromisuri.

Aruncarea cu un pietroi in luna e infinit mai ieftina decat, sa zicem, lansarea unui modul, cu om la bord, la 100 km altitudine.

In plus, oamenii aceia au fost pioneri in acele zboruri... nimeni nu stia nimic de pericolele ce te pot pandi la un astfel de zbor. Pana sa trimita oameni pe luna au mai fost, daca nu ma insel, vreo zece misiuni "pregatitoare".
Rusii au trimis o armata de sonde pe Venus, pana sa inteleaga de ce acestea nu transmiteau date, odata intrate in atmosfera planetei.



Mai bine inventau racheta anticriza, cu bataie in viloaiele politicienilor, iar dupa detonare sa planteze o placuta cu mesajul: "Lasati-va de furat si puneti osul la treaba!"


Sunt convins ca se vindea ca painea calda.
Păi deocamdată băieții nu-și propună să ducă oameni ;)
Cu partea a 2-a sunt deacord, politicienii noștrii au nevoie disperată de un ghimpe în cur.

#36
SINEKT

SINEKT

    Cyber-omul

  • Grup: Banned
  • Posts: 4,047
  • Înscris: 23.02.2007
Oricum ar fi, tot penibili suntem. Se trezeste Gogu' intr-o dimineata:

- Dorele ?
- Ce ma ?
- Auzi ma ? Hai sa trimitem o sonda pe luna ! Ce zici ?
- Misto ma, ma bag si eu.
- A da stai asa, n-avem bani !
- Pai hai sa facem un site pe care sa cersim !
- Hai !

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate