Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Nu pot accesa monitorulsv.ro de l...

Cum sa elimini urmele de acnee?

Wc Geberit

Routere detinute in trecut si in ...
 Teii din fața casei

E-Mail in serie prin Excel si Out...

Modul alimentare rulou/jaluzea ex...

Recuperare fișiere dupa form...
 Aplicatii stress test RAM

Asigurare auto hibrid

Asus B550M - PC-ul nu porneste di...

Tzanca Uraganu - Inconjurat de Fe...
 explicatie montaj breadboard

3 Doors Down - Kryptonite

Semnalizati cand virati pe un dru...

Succesiune - mostenire apartament...
 

Parcul National Plitvice-Calator pe meleaguri de basm

- - - - -
  • Please log in to reply
313 replies to this topic

#1
ileanaxperta

ileanaxperta

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 15
  • Înscris: 05.05.2008
:rolleyes: Ce poate fi mai relaxant, mai binecuvantat si mai frumos pentru un turist-calator decat o drumetie pe niste meleaguri de basm... cand piciorul calca pe podele de lemn pe tot drumul, inconjurat de munti si vai, brazdate de cascade siroind mai timid sau in trombe, care se rostogolesc jucause si zgomotoase in lacuri de o inegalabila minunatie si frumusete de culori care se schimba dupa anotimpuri... Da, da, pt cine a fost aici si le-a vazut, stie ca toate acestea exista cu adevarat si le-a privit cu ochii, inima si mintea deschise. Acest meleag de basm este in Croatia, o tara superba, plina de locuri unice, frumoase, minunate... si se numeste Parcul National Plitvice sau Rezervatia Naturala Plitvice sau Lacurile Plitvice... tot aia e! Am avut norocul si binecuvantarea Creatorului sa vizitez impreuna cu copiii mei aceste meleaguri de basm. Acum, privind pozele mi-am adus aminte de senzatia pe care mi-a lasat-o inca de la intrarea in parc... M-am documentat cat de cat si vreau sa impartasesc din cele traite si citite de mine si celor interesati de acest loc.
Daca litoralul dalmat a devenit deja o constanta in agenda multor europeni pasionati de calatorii, Parcul Natural Plitvice, situat intre Zadar si Zagreb, se afirma, din ce in ce mai mult, drept una dintre marile atractii turistice ale Balcanilor. Iar daca va intrebati de ce peste un million de oameni vin aici in fiecare an, din toate colturile lumii, va invit la un tur virtual al unuia dintre cele mai spectaculoase si mai salbatice locuri din Europa.
Parcul Plitvice a captat atentia naturalistilor inca de acum cateva sute de ani, cand au inceput primele studii asupra habitatului. In 1949, Parlamentul Republicii Croatia a declarat parcul Plitvice rezervatie naturala protejata. In urmatorii 48 de ani, anumite solutii si adaugiri au fost operate, ultima schimbare avand loc in 1997, cand largirea bazinului parcului pana la 266 kilometri patrati a fost legalizata. Parcul reprezinta un sistem carstic format din 16 lacuri, care au drept numitor comun raul Plitvice. Acestea se impart in doua parti, in functie de pozitia lor geografica. Astfel, au devenit cunoscute sub numele de Lacurile de sus si Lacurile de jos. Dintre acestea, se distinge lacul Kozjak, care este cel mai intins, fiind in acelasi timp si navigabil.
Parcul este imens, de cca 800 km, iar lacurile sunt incantatoare si racoroase vara, inghetate si linistite, iarna. Galbene si ruginii, toamna, verzi si proaspete primavara. In orice perioada a anului este un privilegiu sa fii in mijlocul acestor lacuri si al acestui taram de basm... Natura, in toata maretia ei, isi priveste chipul in apele de o claritate ireala, in culori verzi, turcoaz, in functie de anotimp, de cantitatea de minerale sau de organisme din apa si unghiul de lumina solara. Aici traiesc fericiti si linistiti mai multe specii de pesti, in special pastravi. Padurile muntilor de o extraordinara si inca neatinsa frumusete, cu grote si pesteri, sunt “cotropite” de fagi, molizi, brazi si copaci in amestec de vegetatie alpina si mediteraniana. Aici isi au habitatul ursul brun, lupul, vulpea si multe specii de pasari.
Zona este “condimentata” cu zeci de cascade spectaculoase, unele de formatie recenta. Accesul catre ele este facilitat de mici podete din lemn, a caror arhitectura simpla se integreaza peisajului aparent salbatic. Raul Plitvice are o lungime de 4 kilometri si este parte integrata a rezervatiei, apele sale dand nastere celei mai mari cascade din zona, care are o inaltime de 76 metri.
Senzatia care te coplesteste odata ce pasesti aici este ca ai ajuns intr-un paradis terestru. Putini dintre vizitatori ar putea sa-si imagineze ca in acelasi loc, in urma cu numai cativa ani, se desfasura, ceea ce am putea numi iadul pe pamant. In martie 1991, rezervatia a fost scena primei confruntari armate in cadrul Razboiului Croat de Independenta. Pe langa conflictele care au avut loc aici, soldate cu victime umane, inclusiv copii, terenul a fost in mare parte minat. Zona a fost recucerita de catre armata croata in luna august a anului 1995, in urma unei operatiuni militare, numita "Furtuna", care a dus la incheierea razboiului croat.
In urma conflictului, UNESCO a trecut rezervatia pe lista Patrimoniului Mondial in Pericol. Datorita importantei parcului, guvernul croat a depus eforturi deosebite pentru a demina complet terenul, ceea ce a facut ca in 1998 obiectivul sa fie scos de pe lista locurilor cu grad de pericol ridicat. Chiar daca parcul a fost in totalitate deminat, imprejurimile nu sunt complet sigure, anumite trasee nefiind inca practicabile. Cu toate acestea, “Perla Croatiei continentale” a fost adaugata pe lista Mostenirii Naturale Mondiale de catre UNESCO.
Parcul Plitvice a intrat in a doua runda a competitiei pt. cele 7 noi minuni ale naturii. Campania a inceput in 2007 si se va incheia in 2011, dupa incheierea voturilor cand un juriu de experti va desemna finalistii. Croatia are 8 parcuri nationale, Plitvice fiind cel mai frumos, popular si vizitat. Intrarea in parc este de 110 kune, un pret destul de piperat, insa biletul este valabil pentru 4-5 ore, timp in care veti putea admira, fotografia sau explora. Ca sa faceti economie de timp, dar in acelasi timp sa vizitati o parte cat mai mare a parcului, puteti opta pentru o calatorie cu trenul sau cu vaporasul. La intrarea in parc puteti procura o harta cu punctele de atractie, care se va dovedi foarte utila in goana dupa frumuseti
Plitvice este o lume intr-o perpetua schimbare si tocmai din acest motiv este atat de unic si de fascinant... Va doresc, dragi turisti, ca macar odata sa ii treceti pragul, sa-l patrundeti si sa-l “gustati” din plin. Cu siguranta nu veti regreta... ;)

#2
turningtorso71

turningtorso71

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 146
  • Înscris: 13.12.2007
http://www.np-plitvicka-jezera.hr/hrv/
lijepo mjesto, lijepa zemlja! volim te, Hrvatska!

#3
AM0N

AM0N

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 141
  • Înscris: 01.08.2007
poze de acum doua saptamani; te lasa fara grai.

Attached Files



#4
Delphinash

Delphinash

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 848
  • Înscris: 06.07.2007

View PostAM0N, on 14th August 2009, 09:56, said:

poze de acum doua saptamani; te lasa fara grai.


Waaaawwww !!! chiar ca iti taie respiratia.....cred ca daca esti acolo e si mai si !!!!!

#5
raluca23

raluca23

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 20
  • Înscris: 19.04.2009
2008  Platvice -Croatia


2008  Platvice -Croatia

PLATVICE




2008  Platvice -Croatia

Attached Files



#6
Daros

Daros

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 702
  • Înscris: 10.04.2007
SUPERBE peisajele; Gradina Edenului!  :angel:

#7
ileanaxperta

ileanaxperta

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 15
  • Înscris: 05.05.2008
:rolleyes: Crampeie dintr-un coltisor de rai...terestru... :notangel:

Attached Files



#8
branco_no

branco_no

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 351
  • Înscris: 15.06.2008

View Postileanaxperta, on 14th August 2009, 15:54, said:

:rolleyes: Crampeie dintr-un coltisor de rai...terestru... :notangel:
intradevar parcul e de vis. Ca visul sa fie perfect e bine sa mai vizitati si orasul Slunj. orasul este situat la vreo 20 -30 de km spre orasul Karlovac. Orasul este un fel de Venetia dar pe cascade. Cand ajung acasa o sa va atasez niste poze.
Te felicit pentru acest subiect

#9
mister_rf

mister_rf

    freelancer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,889
  • Înscris: 22.10.2002
Cred  Plitvièka ca nu este un loc de vizitat de catre pescarii amatori.  :D
Attached File  lac12.jpg   445.51K   388 downloads  Attached File  lac11.jpg   340.37K   298 downloads  Attached File  lac7.jpg   485.06K   196 downloads
Attached File  lac5.jpg   562.24K   302 downloads  Attached File  lac3.jpg   462.28K   188 downloads  Attached File  cascade10a.jpg   305.33K   240 downloads
Attached File  cascade6a.jpg   475.75K   147 downloads  Attached File  cascada1a.jpg   665.18K   153 downloads  Attached File  cascade0.jpg   613.12K   199 downloads

Edited by mister_rf, 14 August 2009 - 16:27.


#10
lumiandrei

lumiandrei

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 67
  • Înscris: 09.08.2008
Superb parc sau rezervatie!
Cum ati ajuns acolo?
Doresc informatii despre calatorie (cu masina personala sau in excursie prin agentie )

#11
claudiu.hcs

claudiu.hcs

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 549
  • Înscris: 12.06.2007
Este destul de usor de ajuns daca ai un gps in dotare. Cazare super ieftina in imprejurimi. Am dormit la o pensiuine cu 25 E / noapte / camera ( doua persoane).
Pentru cei care vreti sa vizitati va dau un pont: Mergeti cat mai de dimineata sa procurati bilete, pentru ca dupa-aceea se formeaza cozi enorme. Noi am plecat cred ca in jur de ora 7:00 dimineata si a fost ok. Am gasit si loc de parcare.
Soselele sunt bune, insa pe traseu am prins si ceva drumuri in lucru.

Cateva imagini august 2008:

Attached Files


Edited by claudiu.hcs, 15 August 2009 - 09:15.


#12
mihail29

mihail29

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 20.08.2009
Ceva asemanator gasesti in Cheile Nerei (muntii Anina, jud. Caras Severin) - aceeasi culoare fascinanta a apei - locuri superbe (Cascadele Beusnitei, La carlige, Lacul dracului, Tunelele romane, Lacul Ochiul Bei, plus numeroase pesteri, cascade cu depuneri de travertin si lacuri mai micute) - mai greu este sa gasesti cazare, dar merita efortul

#13
turistro

turistro

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 389
  • Înscris: 25.07.2008
pentru mai multe detalii cititi topicul TOTUL DESPRE CROATIA
dar pana atunci delectati-va cu asta :rolleyes:

#14
biancamch

biancamch

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 256
  • Înscris: 30.07.2008

View Postmihail29, on 12th October 2009, 10:18, said:

Ceva asemanator gasesti in Cheile Nerei (muntii Anina, jud. Caras Severin) - aceeasi culoare fascinanta a apei - locuri superbe (Cascadele Beusnitei, La carlige, Lacul dracului, Tunelele romane, Lacul Ochiul Bei, plus numeroase pesteri, cascade cu depuneri de travertin si lacuri mai micute) - mai greu este sa gasesti cazare, dar merita efortul

Dar mult mai putin promovate. Bine ca stim cu totii de lacurile Plitvice, vedem poze peste poze pe internet, dar de cascadele Beusnitei abia daca am auzit, si se afla sub nasul nostru. M-ai facut curioasa, asa incat o sa planuiesc o excursie pe-acolo.

#15
bozomic

bozomic

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 821
  • Înscris: 27.02.2008

View Postmihail29, on 12th October 2009, 10:18, said:

Ceva asemanator gasesti in Cheile Nerei (muntii Anina, jud. Caras Severin) - aceeasi culoare fascinanta a apei - locuri superbe (Cascadele Beusnitei, La carlige, Lacul dracului, Tunelele romane, Lacul Ochiul Bei, plus numeroase pesteri, cascade cu depuneri de travertin si lacuri mai micute) - mai greu este sa gasesti cazare, dar merita efortul


Poate ne poti pune si niste poze !!  Dar sa stii ca si Croatia MERITA !

#16
Buhani73

Buhani73

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 803
  • Înscris: 05.11.2008

View Postmihail29, on 12th October 2009, 10:18, said:

Ceva asemanator gasesti in Cheile Nerei (muntii Anina, jud. Caras Severin) - aceeasi culoare fascinanta a apei - locuri superbe (Cascadele Beusnitei, La carlige, Lacul dracului, Tunelele romane, Lacul Ochiul Bei, plus numeroase pesteri, cascade cu depuneri de travertin si lacuri mai micute) - mai greu este sa gasesti cazare, dar merita efortul
sunt enorm de multe locuri la noi care nu sunt cu nimic mai prejos ca pozele din croatia.dar cine sa le promoveze?cine sa faca drumuri?asa ca tot pe dincolo vom merge..
croatia e superba...si eu ma gandesc sa o vizitez daca nu anul asta atunci la anul.mai ales ca din arad e destul de accesibila cu masina

#17
hawky

hawky

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 130
  • Înscris: 26.11.2007

View PostBuhani73, on 4th February 2010, 21:32, said:

sunt enorm de multe locuri la noi care nu sunt cu nimic mai prejos ca pozele din croatia.dar cine sa le promoveze?cine sa faca drumuri?asa ca tot pe dincolo vom merge..
croatia e superba...si eu ma gandesc sa o vizitez daca nu anul asta atunci la anul.mai ales ca din arad e destul de accesibila cu masina

Intr-adevar, Beusnita cu cascadele sale si micul lac reprezinta acelasi tip de peisaj doar ca la scara mult mai mica.

Am fost la Plitvice saptamana trecuta. L-am mai vazut o data in mai si o data in august, niciodata in prima saptamana din aprilie. Erau destul de multi turisti dar partea de sus a parcului nu se putea vizita din cauza apei care acoperea potecile. Chiar si la cascada mare nu se putea ajunge la baza, decat daca erai dispus sa mergi prin apa (cam rece, nu?). Asta nu inseamna ca a fost mai putin frumos!

Attached Files



#18
Buhani73

Buhani73

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 803
  • Înscris: 05.11.2008
o sa trec si eu anul asta pe acolo.ceva despre cazare?o noapte stau

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate