Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 

Cât de des folosiți diacriticele?

- - - - -
  • Please log in to reply
67 replies to this topic

Poll: Folosirea diacriticelor - necesitate sau moft? (80 member(s) have cast votes)

Cât de frecvent folosiți diacriticele pe forumuri?

  1. Întodeauna (17 votes [21.25%])

    Percentage of vote: 21.25%

  2. De cele mai multe ori (13 votes [16.25%])

    Percentage of vote: 16.25%

  3. Câteodata (17 votes [21.25%])

    Percentage of vote: 21.25%

  4. Niciodată (33 votes [41.25%])

    Percentage of vote: 41.25%

Sunt necesare diacriticele pe forumuri?

  1. Da (41 votes [51.25%])

    Percentage of vote: 51.25%

  2. Nu (19 votes [23.75%])

    Percentage of vote: 23.75%

  3. Îmi este indiferent (20 votes [25.00%])

    Percentage of vote: 25.00%

Vote Guests cannot vote

#1
mircea21

mircea21

    Rătăcit între viitor și trecut

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,704
  • Înscris: 19.12.2007
Nu știu cât de relevant o să fie chestionarul, dar problema folosirii diacriticelor pe forumuri și nu numai este una destul de importantă.
Dacă este cazul, puteți spune și motivul (-ele) pentru care nu le folosiți.

#2
ravinescu

ravinescu

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 249
  • Înscris: 30.04.2009
A doua întrebare (cea cu necesitatea diacriticelor pe forumuri) este jignitoare la adresa limbii române. De fapt româna nu există fără diacritice, limba folosită de cei care scriu fără diacritice se numește "romana" și nu este același lucru cu româna, este doar un dialect pervertit al acesteia, izvorît de neștiință sau lene. Se pare că Academia are în sfîrșit ce și-a dorit, adică o limbă care să semene cît mai mult cu latina în scris. Altfel nu se poate explica indiferența acestei instituții (care își zice apărătoarea limbii române) față de scrisul fără diacritice. Însă cum socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din tîrg, deși romana seamănă mult cu latina ca aspect, evoluția ei este de îndepărtare față de latină prin abandonarea cuvintelor de origine latină și înlocuirea lor cu cuvinte de origine engleză. Asta pentru că aceia care nu vor să scrie cu diacritice o fac nu pentru că vor ca scrisul lor să semene cu latina, ci cu engleza, limba pe care ei o iubesc mai mult și decît latina și decît româna.

Edited by ravinescu, 24 May 2009 - 13:44.


#3
vadergrd

vadergrd

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 202
  • Înscris: 21.08.2006
In mediile academice si literare se folosesc diacriticele.Uite eu nu le am activate pe calc si de aia nu le folosesc.Am multi mai multa nevoie de "tastatura" in formatul standard.Si sincer , multora nu le-ar folosi la nimic.Cum propui tu sa "impunem" pe internet folosirea diacriticelor? Presupunem cu totii ca intrebarea a doua se refera la forumurile in limba romana! :D.

Edited by vadergrd, 24 May 2009 - 13:46.


#4
daimon'

daimon'

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 850
  • Înscris: 22.09.2007
Eu m-am obișnuit să folosesc diacritice pentru că îmi place să fiu precis și să nu se chinuie omul cu ambiguități. Spre exemplu eu scriu "fata", și poate fi citit "față", "față", "fata", "făta", etc.

Nu le folosesc mereu, uneori mă calcă pe nervi layoutul în română al tastaturii. Dar susțin mereu și necondiționat  :lol:

#5
Blue Wings

Blue Wings

    Nevăstuică deraiantă

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,832
  • Înscris: 01.03.2007
Scriu peste tot cu diacritice, din respect pentru limba română și ca să evit eventuale confuzii, așa cum a subliniat și daimon' :)

#6
SINEKT

SINEKT

    Cyber-omul

  • Grup: Banned
  • Posts: 4,047
  • Înscris: 23.02.2007

View Postmircea21, on May 24 2009, 13:11, said:

problema folosirii diacriticelor pe forumuri și nu numai este una destul de importantă.

Pentru cei care nu au altceva mai bun/productiv/serios de facut.

mircea21 said:

puteți spune și motivul (-ele) pentru care nu le folosiți.

1. Se sucesc literele si caracterele pe tastatura.
2. Din acest motiv NU imi iau o porcarie de tastatura special conceputa pentru prostia asta, pentru ca am tastatura de 300 ron, care imi ofera avantaje mult mai practice decat scrierea cu diacritice.
3. Pierdere inutila de timp si nervi, a.k.a. astayi m-am treyit iar devreme, am deschis zala la usa si am baut niste lapte yuyu.
4. E un FORUM, nu dam iegzamen. <_<

"Blue_Wings" said:

Scriu peste tot cu diacritice, din respect pentru limba română

Nu scriu niciodata cu diacritice, din respect pentru MINE. Apropos, vezi ca limba romana nu e o persoana, o fiinta, deci nu poti avea respect pentru ceva fara viata. Parerea mea.

Iar din umilul meu punct de vedere, exista confuzii numai daca esti tu confuz sau nu stii sa citesti. Eu nu m-am "confuzat" niciodata.

Edited by SINEKT, 24 May 2009 - 14:13.


#7
ravinescu

ravinescu

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 249
  • Înscris: 30.04.2009

View Postvadergrd, on May 24 2009, 14:44, said:

In mediile academice si literare se folosesc diacriticele.

Te înșeli enorm de mult. Uite mai jos exemplul dat de Marius Sala, lingvist și vicepreședinte Academiei. El răspunde la interpelarea unui grup care susține că reforma ortografică din 1993 a fost o greșeală. Derulează pagina în jos ca să vezi răspunsul lui M.S., dat printr-un mesaj de poștă electronică scris fără diacritice:
http://www.asociatia...inut=art&art=13

Apoi este situația folosirii diacriticelor în școala generală (2009) :
============================
Mai am o vorbă despre chiar modul în care este predată informatica la începuturi. Ca de obicei, sărim direct la chestiunile complicate, uitându-le pe cele elementare. Exemplu: mă solicită o elevă în clasa a 6-a să-i explic unde sunt diacriticele, pentru că i s-a cerut un referat unde profesoara nu acceptă scrierea fără diacritice. (bravo ei, v-aș ruga să procedați la fel). Îi explic și o întreb, dar vouă nu v-a explicat asta la informatică? Nu, răspunde, noi facem programare. Este un exemplu tipic de cum se pune căruța înaintea boilor, elevii noștri habar nu au să redacteze și să pagineze corect un text în word. Deși cam în orice profesie viitoare vor avea nevoie de asta.

http://christian-art...computerul.html
=============================

Din nou despre modul în care scriu elevii:
===========================
Elevii scriu fără diacritice, așa cum se scrie cu tastatura calculatorului setată pentru engleză.  
http://scoalaromaneasca.weblog.ro/
===========================

Despre profesori, pe forumul Didactic.ro :
====================
Probabil că există influențe negative dar nu în mare măsură. Ce mă intrigă mai tare e că noi, profesorii, ne încăpățânăm să scriem fără diacritice, chiar și acolo unde se pot folosi, ca pe acest forum. Sau, și mai grav, să scriem proiecte, lucrări pentru simpozioane, etc, în Word, fără diacritice.
http://www.didactic....pic.php?t=11050
===================

View Postvadergrd, on May 24 2009, 14:44, said:

Uite eu nu le am activate pe calc si de aia nu le folosesc.Am multi mai multa nevoie de "tastatura" in formatul standard.

Tastatura rămîne cea standard (dacă se poate numi US standard pentru România) atunci cînd folosești maparea de tastatură a lui Cristian Secară (secarica.ro), de care s-a vorbit în discuția numită Diacritice, tot din această secțiune a forumului. Iar dacă folosești Vista sau Windows 7 nu mai e nevoie să instalezi nimic.

View Postvadergrd, on May 24 2009, 14:44, said:

Si sincer , multora nu le-ar folosi la nimic.

Ți-ar folosi în primul rînd ție, ca să nu oferi o imagine de persoană leneșă, neglijentă, indolentă atunci cînd vine vorba de scrisul în limba maternă. Deci dacă vrei să oferi o imagine bună despre tine în mod global (nu pe porțiuni) ar fi indicat să scrii cu diacritice.

View Postvadergrd, on May 24 2009, 14:44, said:

Cum propui tu sa "impunem" pe internet folosirea diacriticelor? Presupunem cu totii ca intrebarea a doua se refera la forumurile in limba romana! :D.

La fel cum s-a impus pe forumurile mari exprimarea normală, nu cea mesageristică. Cine vine și scrie pe Softpedia sau pe alt forum mare așa cum o face în Yahoo Messenger (cu prescurtări și cu sh, tz, k) este imediat apostrofat, certat de ceilalți forumiști. Cei care scriu fără diacritice ar trebui să fie și ei apostrofați în același fel, asta dacă nu cumva își dau seama singuri că e în interesul lor să scrie cu diacritice și să ofere o imagine de persoană îngrijită, care arată că știe să scrie corect.

View Postdaimon', on May 24 2009, 15:05, said:

Nu le folosesc mereu, uneori mă calcă pe nervi layoutul în română al tastaturii.

Aranjamentul de tastatură este identic cu cel US dacă folosești maparea de pe secarica.ro. Instalarea ei îți ia 5 minute.

Citat din SINEKT
Pentru cei care nu au altceva mai bun/productiv/serios de facut.

Pe baza răspunsului tău de mai înainte, deduc că tu atunci cînd vorbești corect gramatical o faci numai pentru că nu ai altceva mai bun de făcut. Scrisul cu diacritice este scrisul corect din punct de vedere gramatical, iar exprimarea corectă în scris este la fel de importantă precum exprimarea corectă în vorbire. Cine face dezacorduri sau inventează forme de plural este prilej etern de ironie la televizor. În schimb cine scrie fără diacritice nu este ironizat, deși situațiile de mai înainte sînt absolut similare, ba chiar scrisul fără diacritice este mai grav, pentru că greșeala nu e limitată la cîteva cuvinte, ci se întinde asupra întregului text.

Citat din SINEKT
1. Se sucesc literele si caracterele pe tastatura.
2. Din acest motiv NU imi iau o porcarie de tastatura special conceputa pentru prostia asta, pentru ca am tastatura de 300 ron, care imi ofera avantaje mult mai practice decat scrierea cu diacritice.


Nu se sucește nimic, totul rămîne pe loc. Instalează maparea de care am vorbit mai sus pe tastatura ta de 300 de euro și va merge perfect. Iar dacă ești programator instalează maparea Programmers tot pe tastatura ta scumpă și o să ai toate tastele așa cum ești obișnuit.

Citat din SINEKT
3. Pierdere inutila de timp si nervi, a.k.a. astayi m-am treyit iar devreme, am deschis zala la usa si am baut niste lapte yuyu.
4. E un FORUM, nu dam iegzamen. <_<


Păi atunci presupun că și atunci cînd vorbești cu prietenii la o masă în oraș nu dai examen. Dar acolo vorbești corect și nu faci dezacorduri, nu-i așa ? De ce scrisul ar fi diferit de vorbit, de ce în scris ar trebui tolerate greșelile flagrante de exprimare, așa cum ar fi folosirea de exemplu a lui "ii" în loc de "îi" ?

Citat din SINEKT
Nu scriu niciodata cu diacritice, din respect pentru MINE.

Asta e ca și cum ai zice că nu te piepteni niciodată și o faci din respect pentru tine, pentru că părul poate sta și nepieptănat și tu faci astfel mai puțin efort. Faptul că scrii fără diacritice îți strică imaginea, nu ți-o îmbunătățește. La fel ar fi și dacă ai vorbi fără să faci acordul între subiect și predicat.

Citat din SINEKT
Apropos, vezi ca limba romana nu e o persoana, o fiinta, deci nu poti avea respect pentru ceva fara viata. Parerea mea.

Părerea ta e greșită, citește mai jos definiția cuvîntului "respect" :
=====================
RESPÉCT s.n. Atitudine sau sentiment de stimă, de considerație sau de prețuire deosebită față de cineva sau DE CEVA
http://dexonline.ro/...php?cuv=respect
====================

Citat din SINEKT
Iar din umilul meu punct de vedere, exista confuzii numai daca esti tu confuz sau nu stii sa citesti. Eu nu m-am "confuzat" niciodata.

Faptul că se poate înțelege limba și dacă e scrisă greșit nu înseamnă că ea ar trebui scrisă greșit. La fel e și cu vorbitul, faptul că se poate înțelege ceva și dacă interlocutorul vorbește greșit nu înseamnă că toată lumea ar trbui să vorbească greșit. Românilor li s-a dus vestea că sînt leneși și nesimțiți, asta e impresia care trebuie să rămînă despre ei ? În momentul de față asta e impresia pe care o au străinii atunci cînd văd că românii nu își scriu limba cu diacritice.

#8
SkeTches

SkeTches

    Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 785
  • Înscris: 17.04.2008
M-am obijnuit sa scriu fara diacritice , astfel incat daca as incepe sa le folosesc cu siguranta ca mi-ar incetini viteza de scris la tastatura .
Romana cu diacritice as spune ca seamana mai degraba cu franceza .. fara: cu latina/italiana :) (Dpdv vizual) .

#9
mufa

mufa

    Porc misogin

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 40,738
  • Înscris: 13.01.2005
Mi-a luat cam o săptămînă să mă obișnuiesc și să scriu la fel de repede cu diacritice. Totuși mă deranjează lipsa unui standard universal valabil: sedilă vs virgulă.

#10
daimon'

daimon'

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 850
  • Înscris: 22.09.2007

View PostBlue Wings, on May 24 2009, 15:07, said:

Scriu peste tot cu diacritice, din respect pentru limba română și ca să evit eventuale confuzii, așa cum a subliniat și daimon' :)
aripioară  :cheers:

View Postravinescu, on May 24 2009, 16:40, said:

Aranjamentul de tastatură este identic cu cel US dacă folosești maparea de pe secarica.ro. Instalarea ei îți ia 5 minute.
Mulțam, dar m-am obișnuit cu acest default predefinit în Windows. As said, de obicei îl folosesc, însă uneori mi-e lene și să apăs CTRL-SHIFT.

View PostSkeTches, on May 24 2009, 16:55, said:

M-am obijnuit sa scriu fara diacritice , astfel incat daca as incepe sa le folosesc cu siguranta ca mi-ar incetini viteza de scris la tastatura .
Mi-ai amintit de o fază tâmpită: am început să scriu un document pentru mama unui coleg, după dictare. Când făcusem deja peste 60%, îmi preia omu' sarcina, și începe să se chinuie cu layoutul nou  :lol: Până la urmă a dat search&replace și a scris tot documentul fără diacritice. Eu unul m-am obișnuit în câteva zile, însă și scriu enorm de mult zilnic.

View PostSINEKT, on May 24 2009, 15:11, said:

3. Pierdere inutila de timp si nervi, a.k.a. astayi m-am treyit iar devreme, am deschis zala la usa si am baut niste lapte yuyu.

Nu scriu niciodata cu diacritice, din respect pentru MINE. Apropos, vezi ca limba romana nu e o persoana, o fiinta, deci nu poti avea respect pentru ceva fara viata. Parerea mea.
Te prinzi la primul Y, asta dacă nu scrii cu ochii închiși sau beliți în tastatură. Recomandarea este să scriem cu ochii în ecran, fără să privim la taste.

Și faza cu limba .. e vorba de chestia aia pe care o vorbești. Nativă. Că așa te-ai născut, în România, întâmplător. Cam așa sună în vorbire, fără diacritice.

View Postmufa, on May 24 2009, 17:13, said:

Totuși mă deranjează lipsa unui standard universal valabil: sedilă vs virgulă.
În Vista/XP default este cu virgulă, cel corect. În XP este default cu sedilă, dar există un patch. Despre Ubuntu nu știu.


În fond, problema (ne)folosirii diacriticelor în documentele oficiale seamănă cu cea a culorilor steagului. Enjoy.

Edited by daimon', 24 May 2009 - 16:19.


#11
SINEKT

SINEKT

    Cyber-omul

  • Grup: Banned
  • Posts: 4,047
  • Înscris: 23.02.2007

View Postravinescu, on May 24 2009, 15:40, said:

Instalează maparea de care am vorbit mai sus

Pierdere inutila de timp. Astept argument ca nu e asa.

#12
mufa

mufa

    Porc misogin

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 40,738
  • Înscris: 13.01.2005

View PostSINEKT, on May 24 2009, 17:34, said:

Pierdere inutila de timp. Astept argument ca nu e asa.
Krekt. € p1rd3r3 1nut1|4 d3 t1mp.

#13
ravinescu

ravinescu

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 249
  • Înscris: 30.04.2009

View PostSINEKT, on May 24 2009, 17:34, said:

Pierdere inutila de timp. Astept argument ca nu e asa.

Argumentul e că maparea respectivă este folosită de zeci de mii de persoane (poate chiar și mai multe). Majoritatea celor care scriu cu diacritice pe Windows XP o folosesc de ani buni de zile (XP a apărut în 2001).

Eu n-am nimic împotriva mapării incluse în XP, cea QWERTZ. De fapt asta era maparea care ar fi trebuit să se impună în România, pentru că Z este o literă foarte folosită în română, în timp ce Y nu e folosită aproape deloc. Ar fi fost normal ca Z să se afle în locul lui Y, loc unde se ajunge extrem de ușor cu arătătorul mîinii drepte. Însă din cauza nepăsării autorităților, maparea românească a fost aruncată la gunoi (ea nu mai e cea implicită în Windows Vista sau 7) și a fost preluată maparea US. România este singura țară din Europa care nu folosește o mapare de tastatură potrivită pentru limba oficială, ci una potrivită pentru engleză. Asta spune mult despre părerea pe care o au românii despre propria limbă. Pînă și englezii (UK) au o mapare diferită de cea americană, așa că românii sînt singurii care se complac într-o poziție de colonie culturală...

Adevărul e că dacă în anul 2000 autoritățile ar fi impus vînzătorilor de calculatoare și componente să vîndă tastaturi potrivite pentru română (cu diacritice preimprimate) nu s-ar mai fi ajuns la situația de acum, iar discuția de față n-ar mai fi avut sens. În toate țările europene tastaturile vîndute alături de calculatoare sînt cele potrivite cu standardul național, nu cu standardul US. Adoptarea diacriticelor nu a fost un proces ușor nici în alte țări, dar acolo autoritățile și populația au dat dovadă de responsabilitate, iar acum lumea scrie corect, nu greșit ca în România.

#14
SINEKT

SINEKT

    Cyber-omul

  • Grup: Banned
  • Posts: 4,047
  • Înscris: 23.02.2007

View Postravinescu, on May 24 2009, 16:59, said:

Argumentul e că maparea respectivă este folosită de zeci de mii de persoane (poate chiar și mai multe).

Argumentul e ca ai dat-o in bara si mi-ai prezentat DE CE SA FOLOSESC maparea, NU DE CE NU ESTE PIERDERE DE TIMP.

Astept in continuare o explicatie de ce nu ar fi o pierdere de timp.

Din cate observ astia de scrieti cu diacritice sunteti foarte incurcati in ganduri. Va cred, stati si fugariti diacritice toata ziua pe dupa butoane.  :roflmao:

P.S.: Cred ca o sa instalez minunea aia de program numai ca sa va prezint o lista cu bile negre. Revin cu un review mai incolo.

EDIT: Va rog link cu maparea minune, nu o gasesc.

Edited by SINEKT, 24 May 2009 - 17:16.


#15
Blue Wings

Blue Wings

    Nevăstuică deraiantă

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,832
  • Înscris: 01.03.2007

View PostSINEKT, on May 24 2009, 18:07, said:

Din cate observ astia de scrieti cu diacritice sunteti foarte incurcati in ganduri. Va cred, stati si fugariti diacritice toata ziua pe dupa butoane.  :roflmao:
:console: faptul că scriem cu diacritice nu ne face mai deștepți decât alții. Doar că prima impresie pe care ți-o lasă un om ce scrie cu diacritice este una pozitivă. Cel puțin în cazul meu. Oricât de prost grămadă ar fi omul, tot mai este o speranță în ceea ce-l privește din moment ce respectă limba sa nativă.

Nu țin minte să fi susținut faptul că eu's mai cu moț dacă scriu cu diacritice. Dar na, te las pe tine, cel coerent în gândire, să deduci ce vrei. :)

#16
ravinescu

ravinescu

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 249
  • Înscris: 30.04.2009

View PostSINEKT, on May 24 2009, 18:07, said:

Argumentul e ca ai dat-o in bara si mi-ai prezentat DE CE SA FOLOSESC maparea, NU DE CE NU ESTE PIERDERE DE TIMP.
Astept in continuare o explicatie de ce nu ar fi o pierdere de timp.

Păi tocmai că "este pierdere de timp", dar este cîștig de calitate. Cine scrie cu diacritice nu va avea niciodată viteza cuiva care scrie fără diacritice. Este ceva logic, din moment ce se folosesc niște taste în plus, iar butoanele se întind pe o suprafață mai mare. Dar după cîteva luni se revine la o viteză apropiată de cea scrisului fără diacritice, poate cu 10% mai mică. Însă faptul de a scrie corect nu se poate compara cu o mică pierdere de viteză. Viteza contează în scriere sau în vorbire, însă nu atît încît să devină criteriul principal după care să se ghideze ortografia și gramatica limbii. Cineva care vorbește prea repede nu se va face înțeles, iar cineva care scrie foarte repede (fără diacritice) la fel riscă să nu se facă înțeles. Însă eu am observat și o scădere calitativă la cei care scriu fără diacritice, ei își limitează vocabularul folosit, în așa fel încît să evite să folosească cuvinte ce ar putea preta la confuzii.

Situația e în felul următor. Se știe că timpul costă bani, după cum zice proverbul. Însă cum se face că tocmai românii, un popor nu prea priceput la făcutul de bani invocă acest proverb în sprijinul nefolosirii diacriticelor ? De ce nu-l invocă francezii sau nemții sau orice alt popor european ? Toate limbile europene (cu excepția englezei) au diacritice și toate celelate popoare europene cu excepția românilor folosesc diacriticele la calculator. De aici se vede că substratul nefolosirii diacriticelor nu e legat de bani, pentru că dacă ar fi fost așa românii ar fi fost cel mai bogat popor european, fiind mereu în fugă după bani... Cînd colo românii sînt mai mult cu odihna și poate că asta e explicația, mulți refuză să facă micul efort necesar adaptării la scrierea cu diacritice. Altor popoare nu le lene să-și scrie corect limba...

View PostSINEKT, on May 24 2009, 18:07, said:

Din cate observ astia de scrieti cu diacritice sunteti foarte incurcati in ganduri. Va cred, stati si fugariti diacritice toata ziua pe dupa butoane.  :roflmao:

Românii care scriu cu diacritice procedează la fel ca utilizatorii de calculatoare din toată Europa. Ei sînt cei care procedează normal, cei care nu scriu cu diacritice sînt "ciudații" din acest punct de vedere. A se compara numărul românilor care nu scriu cu diacritice (cîteva milioane) cu cel al europenilor de toate naționalitățile care scriu cu diacritice (zeci de milioane).

Uite mai jos părerea unui rus care trăiește în Polonia și care știe și româna. El se miră de situația diacriticelor în România, la fel ca orice alt străin. Trebuie spus și că din cauză că românii nu scriu cu diacritice, străinii care vor să învețe sau să practice româna au mari probleme, pentru că ei nu înțeleg textele românești scrise fără diacritice.

http://www.unilang.o...t=26894#p528680

Diacriticele nu trebuie fugărite, ele se află mereu mereu sub ochi. Eu am scris cu un marker pe tastele cu diacritice și apoi le-am acoperit cu cîte o bucățică de scoci. Singura diacritică fugărită pe butoane este Â, a cărei poziție diferă în funcție de alegerea producătorului tastaturii (uneori e la stînga lui Backspace, alteori e la dreapta lui ] . Pe mine însă nu mă deranjează, pentru că scriu cu Î/sînt, adică în limba românească naturală. Faptul că astfel folosesc doar 4 taste în loc de 5 aduce un mic plus de viteză și e încă un argument pentru scrierea cu Î din I.

View PostSINEKT, on May 24 2009, 18:07, said:

P.S.: Cred ca o sa instalez minunea aia de program numai ca sa va prezint o lista cu bile negre. Revin cu un review mai incolo.
EDIT: Va rog link cu maparea minune, nu o gasesc.

Nu e o mapare minune, e o mapare obișnuită făcută de Microsoft pentru XP, pe care C. Secară a modificat-o un pic. Ea a devenit implicită în Vista și Windows 7.

http://www.secarica...._kbd_winxp.html

Edited by ravinescu, 24 May 2009 - 18:46.


#17
Blue Wings

Blue Wings

    Nevăstuică deraiantă

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,832
  • Înscris: 01.03.2007
Ravinescu, te contrazic. Eu scriu foarte repede cu diacritice. La fel de repede cum scriam înainte să le instalez. :)

#18
AdiJapan

AdiJapan

    Active member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,055
  • Înscris: 27.02.2006
Sînt de acord cu Blue Wings. Și eu scriu cu diacritice la fel de repede cum scriam înainte fără. M-aș aventura să spun că scrisul cu diacritice ar putea fi chiar ceva mai rapid, pentru că folosind diacritice sunetele diferite se scriu cu taste diferite, ceea ce simplifică conversia de la cuvîntul gîndit la mișcarea mîinilor și astfel se facilitează formarea reflexelor. N-am măsurat, deci nu pot dovedi ce spun, în orice caz eu în prezent scriu clar mai lent fără diacritice decît cu, atunci cînd sînt forțat de împrejurări.

Mai mult, chiar fără să folosesc tastatura românească specială pentru programatori eu scriu cod la fel de repede ca înainte cînd foloseam tastatura americană, deși anumite simboluri se scriu prin combinații de taste. Programatorii de fapt știu bine că în programare nu scrisul durează mult, ci implementarea propriu-zisă a algoritmului, grija pentru evitarea greșelilor de sintaxă etc. Aud adesea din partea programatorilor că ei au nevoie neapărat de tastatura americană. Mi se pare un moft. Se poate scrie cod foarte bine cu tastatura românească și nu e nevoie nici măcar de configurația „Programmers”. Oscilînd mereu între două configurații ți se formează reflexe amestecate și nu reușești să scrii repede nici așa, nici așa.

Și de fapt, cum bine spune Ravinescu, nu viteza e prioritară, ci calitatea. Iar limba română se scrie corect într-un singur fel: cu diacritice.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate