Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Internare spital psihiatrie

CM de snooker 2024

Scot penele dupa montajul tamplar...

Masina de spalat vase si grasimea
 Noua lege de acces in paduri

Sunt ouale proaspete?

Aplicatie invatare limba Germana

Presbiopia - la 43 ani ?
 Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...

Ditra 25
 Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...

ERR_ADDRESS_UNREACHABLE
 

Cresterea caprelor

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
7433 replies to this topic

#4753
irina_cojocaru

irina_cojocaru

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 181
  • Înscris: 25.04.2012
Un veterinar le face iezilor unui cioban din zona de la mine Lincomicina+Spectinomicina 5/10 injectabil pentru bubele astea, si i-a zis sa ii unga cu Sporyl.
Sporyl asta mie imi suna ca vine de la spor - deci el considera ca e micoza, vreun fel de ciuperca boala asta?

Precizez ca la mine cred ca au 2 feluri de bube: unul are pe gingii, infloritura urata, umflata. Iar altii (majoritatea) au ca un fel de negi pe buze, pe exterior, pe botic si chiar pe fata in sus, spre ochi. Asta o fi altceva? Ciuperca de care zice vetul ala? Ca de la ciobanul ala am luat caprele + iezii, fara sa stiu, bineinteles, de boala.. :( Saptamana trecuta, cand i-am luat, nu aveau nimic :(

Ce parere aveti?

#4754
cocolosdaniela

cocolosdaniela

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 182
  • Înscris: 03.01.2013
Buna ziua la toata lumea! Iedutii de anul trecut mi-au facut ceva bubite de genul negilor pe buze dar nu am lasat sa se extinda! Mi-a recomandat vet-ul crema pe baza de zinc si albastru de metil!Amdat cu ee de la primele semne si nu am mai avut probleme! Lasate sa se extinda si netratate la timp  ajung si la ochi si urechi! Este destul de rapida evolutia dar cu atentie se trateaza destul de usor! Am o ^ntrebare! Iezii  au fost scosi la pasune?Si dupa aceea sa declansat boala? Toate cele bune si multa sanatate!

#4755
irina_cojocaru

irina_cojocaru

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 181
  • Înscris: 25.04.2012

 cocolosdaniela, on 18 martie 2013 - 11:38, said:

Am o ^ntrebare! Iezii  au fost scosi la pasune?Si dupa aceea sa declansat boala? Toate cele bune si multa sanatate!
Nu, nu au fost scosi.
I-am dat si eu cu albastru de metil, cu unguent cu antibiotic si le-am facut si injectia aia (Lincomicina+Spectinomicina 5/10), trebuie sa le-o mai repet de 2 ori. Ieri le-am facut si AD3E, sper sa ii ajute si asta si sa se vindece. Am si cateva capre cu bube similare pe uger, le-am dat si pe ele cu unguent si cu albastru... Inteleg ca e virala boala, dar poate le ajuta cu ceva si antibioticul, sa nu se suprainfecteze locurile alea.
Un ied a murit - a fost de la inceput (de cand l-am cumparat) foarte slab, dar cu burta mare, era ciudatel, si avea si bube la gura. Nu stiu daca din cauza bubelor sau nu, dar a stat covrig o zi, n-a mai supt din biberon si a murit :( Sper sa ii salvez pe ceilalti...... :(

#4756
liviu_alexandru

liviu_alexandru

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 18.03.2013
Buna ziua stimati colegi de forum,
As dori un sfat din partea dumneavoastra avand in vedere ca sunt multi dintre dumneavoastra care se pricep foarte bine la cresterea caprelor si au o experienta considerabila.
Ce ma sfatuiti sa cumpar ieduti de capre saanan sau anglo nubian?
Locuiesc in zona C. Lung - jud Suceava unde iernile sunt aspre si verile racoroase, am un adapost impecabil si asigur furajare foarte buna in regim de stabulatie.
Stiu ca anglo nubiana da mai putin lapte dar care in schimb este mai gras, fiind necesare in jur de 6 kg de lapte pentru 1 kg de branza, la saanen am inteles ca sunt necesare 8-9 kg. Stiu ca anglo nubienele sunt rase si de carne si iezii iau in greutate foarte repede.
Nu stiu care rasa este mai rezistenta la bolile specifice caprinelor, necesita mai mare atentie in ceea ce priveste furajarea, rezista mai bine in conditii de stres termic, au fatari mai usoare.
Am inteles ca laptele de saanen nu are miros deloc dar nu stiu daca laptele de anglo nubiana are miros sau nu si daca capra in sine miroase sau nu.
Sa nu uitam de pret un iedut de saanen cu genetica bunicica ajunge la 150 de euro, de angloo nubiana ajunge la 250 - 300 de euro.
Sper sa nu va incurc prea mult cu intrebarile mele.

#4757
ZDNEJ

ZDNEJ

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 287
  • Înscris: 17.01.2013
Sunt vaccinuri, dar doar pentru oi,bine se pot administra si la capre dar in timpul testelor  au fost variati prea mari de efecte secundare sau deloc la capre si nu sa mai cercetat/produs si pentru capre,asta in USA, in europa poate exista? Si sa manifestat prin inflamari de 14 inchi,schiopatura post-vaccinare ce au tinut de la 5 zile pana la 30 de zile,febra,scaderi a productie de lapte sau au o reducere a consumului de hrana.
Dar nu orice abces e CL,si se poate folosi o alternativa pentru combatere a CL precum autogenous vaccine realizata dintr-un esantion dintr-un abces care a iesit la teste pozitiv pentru CLA.(autogenous vaccine) e un vaccin preparat din microorganisme care au fost proaspat izolate de leziune a pacientului, care trebuie sa fie tratat cu el.
Nu e un tratament definitiv,dar administrat pe toata perioada de viata a animalului,dar se va mentine la un nivel normal simptomele de CL.
Obligatoriu sa purtati manusi! nu vreti sa infectati si altre capre.

#4758
cristinaptudor

cristinaptudor

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,209
  • Înscris: 27.05.2007

 costin59b, on 08 martie 2012 - 20:52, said:

Stimata doamna, eu inteleg asa :ati  luat multe animale, fara sa aveti nicio experienta teoretica sau practica si fara sa luati legatura de la inceput cu un veterinar ( de asta exista specialisti, ca sa nu ne jucam de-a medicina, riscand vieti). Animalele au fost luate din turma , in conditie destul de proasta care nu a fost corectata, ati descoperit ulterior lipsa gestatiei ( la unele)si respectiv a lactatiei ( la alta). Ati crezut ca va descurcati bine singura, ati "introdus mana", dar aceasta manevra nu o poate face oricine, in orice conditii, ca a citit pe forum. Aceasta manevra are un mare potential infectios; pe de alta parte, nu ati supravegheat capra non-stop ca sa stiti sigur ce s-a intamplat; de multe ori ele mananca placenta; cazurile de retentie placentara sunt foarte rare. Sa zicem ca are retentie, endometrita,etc ( desi faptul ca nu sta in picioare poate sa insemne si altceva, iar chestia cu mirosul e ceva subiectiv).
Va spun aceste lucruri ca sa intelegeti ca a te ocupa de animale este o mare responsabilitate, si presupune sa va informati corespunzator si sa va pese mult.
In concluzie aveti nevoie de un specialist cu experienta, de ex. un veterinar de ferma.
PS. E prima oara cand aud de injectii cu betadina; betadina se foloseste pentru altceva.
Sunt suparata rau, rau rauuuuuuuu. Citatul de mai sus este din ceea ce-mi scria  mie anul trecut un stimat domn si uite cum dupa un an , in conditiile in care eu am salvat acea capra atunci (ms @horia ) acum , cu medic veterinar adus si facut tratament la capra mi-a murit una din cele mai bune capre pt ca a fatat si nu a scos toata placenta afara.
Ok, nu spun ca este exact la fel, pt ca asta nu are cine sa o stie , dar chiar cu toata nestiinta mea cred ca m-am ocupat la vremea respectiva cu mult mai multa grija si atentie decat a facut-o dl. doctor. Imi pare sincer rau ca scriu asta, dar motivul principal pentru care m-am ferit de acum un an sa mai scriu pe acest subiect a fost ca l-am crezut pe dl respectiv si chiar mi-am facut probleme ca uite, in insconstienta mea fac rau animalelor.
Concluzionand, nimeni nu s-a nascut invatat, cred ca daca ai vointa, placere si te atrage ceea ce faci reusesti mult mai multe decat un asa zis specialist (nu ma refer la medici) , pentru ca e animalul tau si ti-e drag tie.  
Nu-mi vine sa cred ca am pierdut-o si sunt convinsa ca a murit cu zile pentru ca din motive independente de vointa mea nu am fost in aceasta perioada acasa Posted Image

@Horia , inteleg ca este rar intalnita retentia placentara la capra ? Si totusi , 1 capra pe an cu problema asta? Fac ceva gresit? Si inca nu s-au terminat fatarile...

Edited by cristinaptudor, 19 March 2013 - 12:24.


#4759
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

 cristinaptudor, on 19 martie 2013 - 12:19, said:

@Horia , inteleg ca este rar intalnita retentia placentara la capra ?

Foarte rar.

Quote

Si totusi , 1 capra pe an cu problema asta? Fac ceva gresit?

Ar putea fi ceva de natura: hormonala, alimentara (nutritionala) sau infectioasa. Au mai fost avorturi ?

#4760
cristinaptudor

cristinaptudor

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,209
  • Înscris: 27.05.2007
Nu. Anul trecut niciunul iar anul acesta numai o caprita .
Sotul meu i-a facut autopsia si a gasit ceva inauntru, l-am rugat sa-mi faca foto si incerc in seara aceasta sa pun pe forum , poate-ti dai seama ce este
Multumesc mult
de mancat ele mananca lucerna, ovaz cu lucerna (ovazul a fost strans mai mult pai) , porumb, tarate

Edited by cristinaptudor, 19 March 2013 - 13:55.


#4761
lavinutza05

lavinutza05

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 41
  • Înscris: 03.03.2012

 irina_cojocaru, on 17 martie 2013 - 20:59, said:

Eu limfadenita cazenoasa nu stiu ce e, dar si eu am cumparat capre + iezi si am adus "bucuria" asta cu bube la gura iezilor (mi-a zis veterinarul ca e ectima contagioasa), si la cateva capre si bube pe uger, ca niste negi arata. Veterinarul meu nu mi-a zis decat sa ii dau cu albastru de metil. Azi le-am facut AD3E, ca sa ii mai inatreasca, si la iezi si la capre. Ce altceva sa le mai dau? Exista un antibiotic, ceva? Unii au doar 1-2 bubite, sunt abia la inceput, altii au mai multe....
Unul are inflamate gingiile rau tare de tot, dar tot suge lapte cu biberonul, sper sa se vindece. Toata gingia e "inflorita", arata mult mai rau decat negii celorlalti, si il tin separat ca sa nu ia si altii....
Este o boala virala nu se administreaza antibiotic, trece dupa 21 zile, ii tamponati cu albastru de metilen sau ii ungeti cu crema de zinc o sa vedeti cum incet dau inapoi si se desumfla, sa ii separati de cei care nu au fiindca este contagioasa, dar daca capra este purtatoare toti iezi pe care ii va avea vor avea ectima si uite asa v-ati umplut ferma...vedeti ca se ia si la om se transmite prin sange, prin rani deschise ( saptamana viitoare plec pana in Spania si voi aduce de acolo vaccinul contra ectimei contagioase)

#4762
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

 cristinaptudor, on 19 martie 2013 - 13:53, said:

Sotul meu i-a facut autopsia si a gasit ceva inauntru,

Inauntru, unde ?

#4763
ZDNEJ

ZDNEJ

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 287
  • Înscris: 17.01.2013
CL doar se poate tine sub control si preveni la animale neinfectate printr-un vaccin creat pentru oi,si oricum se poate preveni doar 70~80% in rest..... E o boala cronica si incurabila.
Lectie 101 Nu ca ,,nu se administreaza antibiotice'' dar limfadenita cazeoasa e foarte rezistenta la antibiotice,din cauza ca majoritatea abceselor sunt formate din mai multe camere separate fara legatura intre ele si din aceasta cauza antibioticele nu pot trece in capsulele fibroasa ale abcesului.
Da e contagioasa si atentie mare sa nu se sparga singure abcesele deoarece se contamineaza tarcu/pasunea etc.
Si sa purtati manusi din latex cand lucrati cu animale infectate si daca vreti/stiti sa le drenati sa tineti ustensilele folosite pe animale infectate doar pentru cele infectate!
Puteti sa ne spuneti de la ce firma procurati vaccinurile,si daca sunt special pentru capre,sau macar denumirea lor.

#4764
adigeorge01

adigeorge01

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 33
  • Înscris: 19.12.2012
Ieri dimineata,mi-a fatat una din ultimele capre razlete,intarziate cu fatatul;a fatat 2 iezi;iar pe la pranz am observat ca placenta ii atarna,pana in jos spre picioare,dar nu era data afara.I-am introdus o bujie,si pana seara,nimic...i-am mai introdus o bujie;azi dimineata tot asa era(capra mananca,e vesela,nu are nici o treaba).Am luat o greutate(o piatra)am introdus-o intr-un ciorap si am legat-o de placenta . Daca nu reusesc asa,anul trecut doctorul veterinar m-a invatat sa tot rasucesc cate putin de placenta,pana se va subtia si se va rupe singura,dupa care,din nou bujiuri. Si ma gandesc ca asta nu e doar una dintre placente,probabil cealalta e inca in ea;sper sa scape...
Aveti alte practici?Sau vre-un tratament medicamentuos?

#4765
alexcos82

alexcos82

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 04.08.2010
Buna seara,de aproximativ 3 saptamani ma confrunt cu o invazie de capusi,am tratat caprele cu INTERMECTIN,am dezinfectat grajdul cu CYPER VET dar acum razboiul sa mutat la ieduti,pe care nu stiu cum sa i ajut.
Va multumesc

#4766
irina_cojocaru

irina_cojocaru

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 181
  • Înscris: 25.04.2012

 lavinutza05, on 19 martie 2013 - 15:40, said:

Este o boala virala nu se administreaza antibiotic, trece dupa 21 zile, ii tamponati cu albastru de metilen sau ii ungeti cu crema de zinc o sa vedeti cum incet dau inapoi si se desumfla, sa ii separati de cei care nu au fiindca este contagioasa, dar daca capra este purtatoare toti iezi pe care ii va avea vor avea ectima si uite asa v-ati umplut ferma...vedeti ca se ia si la om se transmite prin sange, prin rani deschise ( saptamana viitoare plec pana in Spania si voi aduce de acolo vaccinul contra ectimei contagioase)
Iezii mei au 2 boli cred: unii au ca un fel de negi, pe bot si barba, pe dinafara - ii tot dau cu albastru, sper sa se usuce.
Altii au niste rani pe gingii, ca niste "inflorituri" sangerande. Ce sa le fac la aia? Ii dau cu albastru de metil pe gingii? Sunt destul de mici, dar imi e frica sa nu se dezvolte mai tare :(

#4767
cristinaptudor

cristinaptudor

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,209
  • Înscris: 27.05.2007

 horia66, on 19 martie 2013 - 16:59, said:

Inauntru, unde ?
offfff, inauntrul caprei . Nu a stiut sa-mi explice (ca  nu se pricepe) :( . L-am pus sa-mi faca poze si acum nu merge sa le descarce. Oricum , multumesc si cand ajung acasa descarc foto ca sa vedem totusi despre ce a fost vb

#4768
tgmzes62

tgmzes62

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 44
  • Înscris: 16.10.2011
Buna dimineata.Ma scuzati ca sar peste introducere dar timpul ma preseaza.Va rog sa ma ajutati cu un sfat daca se poate.Am o capra care a facut mamita(mastita?)la o tata si am tratat-o cu mibazon 3 zile(ieri fiind prima zi dupa tratament).Acum tata nu mai este rosie si umflata si nici nu mai iese infectie  din ea,dar a ramas un mare guguloi tare in uger(cam cat palma )si tata este mai groasa in carne ,(comparativ cu cea sanatoasa care ramane ca o piele dupa ce o mulg)si nu iese nimic cand trag de ea.Intrbarile mele sunt:
    1-Credeti ca  se poate infecta iar daca am oprit tratamentul?desi o mulg regulat(la 4-5 ore)?
2-o sa se traga in timp guguloiul ala sau ii trebuie tratament?
3-o sa mai faca lapte si in tata asta data continui sa o masez si sa trag de ea de fiecare data cand o mulg si pe cealalta?
4-o sa revina ugerul si productia de lapte la normal dupa urmatoarea fatare?
  Va multumesc anticipat pentru rabdare si eventualele raspunsuri.

Edited by tgmzes62, 20 March 2013 - 08:01.


#4769
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

 tgmzes62, on 20 martie 2013 - 08:00, said:

Am o capra care a facut mamita(mastita?)la o tata si am tratat-o cu mibazon 3 zile
De ce cu mibazon si de ce 3 zile ? Cum i s-a facut tratamentul ?

  

Quote

  1-Credeti ca  se poate infecta iar daca am oprit tratamentul?desi o mulg regulat(la 4-5 ore)?
Se poate infecta iar oricand (si sa faca o alta mastita), dar nu despre asa ceva e vorba aici. Infectia originara nu a fost inca rezolvata.

Quote

2-o sa se traga in timp guguloiul ala sau ii trebuie tratament?
Ii trebuie tratament

Quote

3-o sa mai faca lapte si in tata asta data continui sa o masez si sa trag de ea de fiecare data cand o mulg si pe cealalta?
Daca a intarcat jumatatea respectiva de uger, nu va mai da lapte in actuala perioada de lactatie.

  

Quote

4-o sa revina ugerul si productia de lapte la normal dupa urmatoarea fatare?
  
Depinde.

#4770
tgmzes62

tgmzes62

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 44
  • Înscris: 16.10.2011

Quote

De ce cu mibazon si de ce 3 zile ? Cum i s-a facut tratamentul ?
Mi-a spus un med.vet ca o sa faca mastita daca nu o mulg(dar eu am fost plecata o saptamana timp in care a muls-o cineva putin o data pe zi)si cand am vazut ca s-a inrosit si a inceput sa iasa infectie in loc de lapte am presupus ca e mastita si i-am introdus unguentul pe canal,cam 1/3 de tub,(la farmacie spusese 1/2 la 24 de ore) ,la12 ore am repetat  aproape acceasi cantitate.A 4 zi nu am mai avut cu cine sa ii fac tratamentul desi mai am un tub de mibazon.

Quote

Se poate infecta iar oricand (si sa faca o alta mastita), dar nu despre asa ceva e vorba aici. Infectia originara nu a fost inca rezolvata.
Ce pot face in privinta asta?O pot trata eu singura acasa ?

Quote

Ii trebuie tratament
ce imi recomandati?

Quote

Daca a intarcat jumatatea respectiva de uger, nu va mai da lapte in actuala perioada de lactatie."

"  Depinde."

de ce depinde,daca ii fac tratament,sau depinde de capra?

Deci, mai am sanse sa fac capra 'normala' cu lapte din ea, sau mai bine o tratez  si o tai de Paste.
Va multumesc pentru promptitudine.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate